duminică, decembrie 3, 2023

Un sfat pentru Guvernul Ponta: ori invatati sa cautati cu Goagăl, ori desfiintati Internetul

Dragilor, un mic sfat.  Inainte sa numiti numai oameni de trista reputatie in pozitii cheie si sa va faceti de trei parale ca voi v-ati laudat ca aveti cel mai cinstit guvern (altminteri noi n-am fi avut asemenea asteptari), cautati, fratilor, cu Google.  Macar atat, daca nu sunteti in stare sa faceti vreo cercetare mai de substanta in CV-urile oamenilor pe care ni-i bagati pe gat.

Se face asa: se deschide o fereastra de browser (de pilda Internet explorer, ala care are un „e” albastru si care se gaseste pe aproape orice calculator).  Se scrie sus „www.google.com”.  Se da Enter.  Apoi se scrie in dreptunghiul ala din mijlocul paginii numele omului pe care il cautam.  Atentie! Dupa aceea se citesc rezultatele.

Faimosul dl. Mang a fost deconspirat initial cu ajutorul lui Google pentru plagiat.  La fel si noul sef de la ANRM, dl. Dutu, (mai cunoscut in bransa ca …ala care l-a inlocuit pe Patruti, ca nimeni n-auzise de el sa aiba vreo treaba cu resursele minerale inainte).  Cu Google am aflat in schimb de contractele incheiate de firmele lui cu consiliul judetean unde era consilier.  Ieri a fost numit ca director la Romgaz dl. Cindrea, aflat printre urmaritii penal in Afacerea Interagro – hai dati-o naibii cu asta, n-a trecut nici jumatate de an de la scandal, imi aduceam aminte pana si fara sa ma dau pe net cine e si ce-a facut, puteati sa-l mai tineti vreo doi ani la pastrare.

Dragilor, fratilor, de data asta chiar ati comis-o.  Noul sef la ANRE, reglementatorul in sectorul energiei, a fost de-a lungul timpului: umorist (a scris chiar si o carte numita „Genocidul vesel” din cate vad); traseist (PNTCD, AP, PNL), apoi a lucrat la Romgaz si Distrigaz (OK), apoi la Ministerul Agriculturii si dupa aceea la Agentia Domeniilor Statului, ca presedinte, si dupa aia a ajuns la CJ Mures.  Dupa care si-a facut omul firme si a lucrat cu contracte cu EON si Transgaz si alte companii din domeniul gazelor pana anul trecut.  (Ei, acum sa vedem – o renunta de tot de tot la actiunile la firmele pe care le are, sau o face vreo reglementare mai asa cu dedicatie, intru castigarea licitatiilor viitoare?  Om vedea, stam cu ochii pe ei.  Nu de alta, dar tocmai observasem ca in legea asta cu ANRE, asta nou-nouta care se discuta in Parlament si dupa care sefii de la ANRE ar trebui sa fie numai oameni unul si unul profesionisti si independenti, a disparut un articol propus anterior de Guvern cu o interdictie foarte potrivita, cum ca membrii in comitetul de reglementare nu au voie sa detina actiuni in sectorul reglementat).

Dar partea cu adevarat misto e aia cu ADS-ul.  Iata ce scria presa acum vreo 7 ani.  Redau integral articolul mai jos, pentru cine nu stie ca trebuie sa dai click pe link ca sa se deschida:

„Havrilet, fostul sef al ADS, cercetat penal

Fostul presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, Niculae Havrilet, si alti zece inalti functionari din cadrul aceleiasi institutii si al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA) sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie, in cazul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt. Totodata, ei sunt acuzati de
stabilirea unei valori mai mici a redeventei in contractul de concesionare privind suprafete de teren apartinand acestei societati si de savarsirea unor infractiuni conexe infractiunilor de coruptie prin care s-a creat un important prejudiciu statului roman.
Astfel, Niculae Havrilet si Dan Jiga, fostul director general al MAA, Silvia Capitanu, fost director general al Directiei de Integrare Europeana si Cooperare Internationala, sunt acuzati de comiterea unor infractiuni de neglijenta in serviciu.
In ceea ce-l priveste pe Eremia Pop, directorul Serviciului Concesionare in cadrul ADS, acesta este acuzat de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar si abuz in serviciu contra intereselor publice. Alti trei directori, Teodor Enache, Gabriel Rotaru si Ion Valc, seful Serviciului Juridic, Gheorghe Grijac, precum si secretarul Comisiei de negociere, Georgeta Niculae, toti din cadrul ADS, sunt acuzati de neglijenta in serviciu.
Cercetati penal sunt si reprezentantii Asociatiei Salariatilor „Samburesti”, Gheorghe Ciuca, si al SC Vinarte SRL Bucuresti, Danut Oniga, sub acuzatiile de complicitate la stabilirea cu intentie a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Vii si livezi, teren arabil
Potrivit procurorilor, in luna august 2000, Comitetul de coordonare a activitatii de privatizare din cadrul MAA a aprobat propunerea de vanzare a intregului pachet de actiuni gestionate de acest minister la SC Vitipomicola SA Samburesti (100%) prin negociere directa.
Concomitent, a fost declansata si procedura de concesionare a suprafetei de 1.103 hectare din terenurile aflate la dispozitia acestei societati. Dosarul de prezentare al SC Vitipomicola Samburesti a fost intocmit de Directia Generala de Privatizare a Patrimoniului din cadrul MAA, iar Caietul de Sarcini aferent concesionarii terenului agricol, de catre lucratorii ADS. Comisia mixta de negociere pentru vanzarea actiunilor si concesionarea terenului era alcatuita din Pop Eremia, Dan Jiga, Silvia Capitanu si Georgeta Niculae, in cursa pentru privatizare ramanand, ca investitori, doar Asociatia Salariatilor „Samburesti” si o societate comerciala straina.
Ofertele financiare depuse de cei doi investitori au fost analizate luandu-se in calcul pretul/actiune, redeventa, modalitatea de plata a pretului, investitiile din surse proprii si investitiile pentru intretinerea terenului. In cazul ambelor oferte financiare, redeventa oferita a fost defalcata pe categoria de folosinta a terenului si calculata in functie de suprafata stipulata in Caietul de Sarcini, folosindu-se incadrarea in categoria de folosinta „arabil” a terenurilor pe care se aflau vii si livezi.
Membrii Comitetului de Coordonare a Activitatii de Privatizare au ales, prin vot unanim, Asociatia Salariatilor „Samburesti”, incheindu-se contractul de vanzare-cumparare a celor 430.774 actiuni detinute de MAA la SC Vitipomicola SA, la pretul de un milion de dolari, si concesionarea celor 1.103 hectare teren aflat in administrarea acestei societati.
De asemenea, din analiza clauzelor contractului, s-a retinut diminuarea redeventei de la 685 kg grau/ha la 540 kg grau/ha, contrar ofertei finale, ferme si definitive, in baza careia Asociatia Salariatilor castigase negocierea.
Totodata, suprafata acordata spre exploatare acestei Asociatii a fost diminuata cu aproape 58 de hectare, fata de suprafata propusa concesionarii de catre Administratia Domeniilor Statului prin Caietul de Sarcini. De asemenea, anchetatorii au stabilit ca, in aceeasi zi cu incheierea contractului de concesionare, ADS a intocmit un alt contract similar pentru o suprafata de 57,98 teren agricol, reprezentand chiar diferenta de suprafata rezultata din diminuarea terenului dat spre exploatare Asociatiei Salariatilor. Contractul a fost incheiat cu societatea comerciala Vinarte SRL Bucuresti, iar obiectul acestuia il constituie exploatarea suprafetei respective, la care se adauga inca 2 hectare de teren neagricol. De aceasta data, societatea bucuresteana nu a participat in nici un fel la negocieri, semnatarii contractului de concesionare in favoarea acestei societati a suprafetei de 60 hectare teren agricol si neagricol, incalcand legea referitoare la regimul concesiunilor.

Afrodita Cicovschi, Curierul National, 2 februarie 2005″

Acum pe bune, nu-i asa ca Internetul asta e o chestie misto?  Ce-ati zice mai bine sa incercati sa-l controlati ca-n China, ca prea da rezultate deranjante?

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. De unde sa scoata bietul Ponta oameni cinstiti? Doar daca ii ia de mici de la gradinita sa-i creasca el. Eu cred ca astia de i-a adus acum sunt cei mai curati. Plevusca.

 2. Stimata doamna Nutu,

  Civismul dvs este laudabil. Din pacate e unilateral si indoielnic. Sunt curios daca ati avut initiative similare in privinta guvernului PDL. Cei mai compromisi oameni din politica au fost si sunt la PDL. Vorbim de majoritatea fostului guvern PDL, de ministrii ca Udrea, Videanu, Oprea, Bogdan de la de la Finante, si muuuulti altii la nivel de secretar de stat ptr care nici macar nu era nevoie cautari pe Goagal. Unde au fost criticile dvs la momentul respectiv?
  E o vorba romaneaca – dupa razboi multi viteji se arata. Este si cazul dumneavoastra.

  • Asa e – am scris mult mai putin despre PDL pt ca nici n-au facut chiar atatea in chiar prima luna de guvernare si nici nu s-au laudat ca ar fi cel mai cinstit guvern.

   Dar cand au comis-o, am facut scandal si cu ei, cum a fost cu Vevera sau Bode si competentele lor in materie de „studii de securitate”. Iar chestii mai sistematice, de pilda, exact despre ANRE si oamenii care l-au populat pe la varf in ultimii 3-4 ani am scris aici pe indelete:
   http://www.contributors.ro/wp-content/uploads/2010/10/assessmentANRE.pdf

   • E lung al naibii materialul. E incluse acolo si rezultatele Goagalului in ceea ce-l priveste pe Plaveti? De traseismul d-lui Lificiu iar n-are rost sa mai vorbeste, cred.
    Altfel, lasand gluma la o parte, eu prefer sa vad – deocamdata cel putin – partea pozitiva a balbaielilor USL cu toti oamenii astia.
    I-au numit aiurea, de acord, dar, cand au vazut cate si urate bube au in cap, macar i-au schimbat rapid.
    Nu-mi amintesc sa fi vazut chestia asta la PDL. Dl. Boc cred ca si acum mai spera ca Apostu sa-si dovedeasca nevinovatia, d-na Udrea s-a incapatanat sa-l impinga pe Prigoana catre o pozitie pentru care are un conflict de interese cat bord… pardon, cat palatul Parlamentului, d-ra Anastase isi poarta, biata, si acum crucea de sefa de persoana corigenta din clasa a doua la aritmetica dar Presedinte de Camera etc.
    Nu-s unii mai buni ca altii, geaba ne facem iluzii. Aceleasi metehnee de fesenisti left, right and center.

  • nu era nevoie de cautari pe google, era suficient sa privim latrina 1234 si aflam totul despre ministrii pdl, tot ce-au facut si mai ales ce n-au facut, este, mai nea postacule?

 3. Din păcate, deşi sunt alături de autoare în problema abordată, Otilia Nuţu se înşeală: din punct de vedere juridic (în gândirea juridică modernă), cât timp omul nu a fost condamnat ci doar cercetat se consideră că este curat. Or, articolul de mai sus vorbeşte doar de cercetare penală, nu şi de condamnare – nici măcar în prima instanţă, damite definitivă şi irevocabilă. Ei, iar cercetat penal poate fi oricine, e suficient ca un vecin să depună o sesizare scrisă maliţioasă la Poliţie.

  • Prezumtia de nevinovatie inseamna ca nu-l bagi pe om la puscarie pana cand nu esti sigur ca e vinovat. Atat si nimic mai mult.

   Cand e vorba de numiri in functii publice e foarte importanta credibilitatea omului. Cat de credibil sa faca legi si sa reglementeze cadrul in care joaca actorii intr-o piata e unul de care se stie ca a fost cercetat penal?

   Cercetat penal n-ajunge chiar oricine. Trebuie sa convingi pe cineva de la Politie sau procuratura ca nu depui plangere chiar de nebun. De pilda, dl. Niculae de la Interagro a anuntat mai demult ca-mi face mie si lui Ghinea „proces penal” si dupa aia n-am mai auzit nimic de el.
   http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011041156993/Economic-financiar/Interagro-a-facut-plangere-penala-impotriva-CRPE-a-lui-Cristian-Ghinea-si-a-Otiliei-Nutu.html

  • Inceperea urmarii penale nu se declanseaza automat in urma sesizarii unui vecin. Conform Codului de Cercetare Penala:

   „Atunci când din continutul sesizarii nu se desprind suficiente date pentru începerea urmaririi penale, se trece la efectuarea actelor premergatoare, în acelasi scop stabilindu-se daca: fapta s-a savârsit în realitate si de catre cine; constituie o infractiune; nu exista vreunul din cazurile de împiedicare a începerii urmaririi penale, organul de urmarire procedând Ia începerea urmaririi penale.”

   Altfel spus, procurorul nu poate decide inceperea urmarii penale decat in urma unor verificari preliminare.

   PS. Tot Google v-ar fi putut ajuta sa intelegeti cum si in ce conditii incepe urmarirea penala. :)

  • Si daca vezi un criminal cum injunghie pe cineva pe strada, intorci spatele linistit, pe motivul ca omul nu e inca condamnat, ba nici nu e inca anchetat de politie, deci beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si ar fi incorect sa iincerci sa-l opresti?

   Prezumtia de nevinovatie are locul ei in justitie. Nu in mintea si optiunile noastre. A evita numirea unui om intr- functie NU este o condamnare nedreapta a acestuia.

 4. Nu le pasa ..ori cum electoratul lor nu stie ce este GOAGALUL..vrb lui crare este ”..deci pe scurt am revenit la Aroganta anilor trecuti cînd totul se facea la vedere ..prostimea care îi voteaza nu le pasa ..

  Va urez NOAPTE BUNA pentru urmatori 4 ani.

    • Nice catch, Valentin!!! Cum ti-a reusit??? Eu am cautat chiar acum pe site-ul DNA si n-am gasit decat comunicatul de incepere a urmaririi penale, nu si pe asta… Cum ai facut???

     Altfel, sunt curios daca ati si citit, toti comentatorii, ce scrie acolo. Da capo al fine. Eu de-abia ce mi-am pierdut aproape doua ore din viata cu treaba asta si-am descoperit urmatoarele:

     1) Pe vremea cand HN si grupul sau de infractori de la ADS au comis abominabila crima, la putere erau PNT-CD si iubita noastra Conventie Democrata. HN insusi era membru PNT-CD.
     Asta, hmmm, deschide posibilitatea unor discutii interesante despre rescrierea istoriei a la Orwell… dar sa nu deviem.
     2) Cazul in sine este unul penibil. Cand ma gandesc cat timp si efort s-au pierdut de catre procurori si judecatori vreme de cinci ani, ma simt descurajat. Justitia o fi ea oarba, dar trebuie neaparat sa fie si tampita???
     De ce spun asta:
     3.1.) Principala vina gasita lui HN si celorlalti a fost de neglijenta in serviciu. Mai exact, au semnat ca primarii niste acte de concesiune care cuprindeau o redeventa mai mica decat aia care trebuia.
     3.2.) N-a fost vorba de coruptie si alte alea (au zis curtile si parchetele si cine mai gavareste pe la procese) printre altele pentru ca potentiala dauna (diferenta de redeventa x suprafata concesionata) era atat de mica incat le-o fi fost si procurorilor jena sa mentioneze termenul de coruptie…
     Vorbim de cca $15.000 pe an, din care ar fi trebuit sa se indestuleze si sa faca averi fabuloase atat corupatorii (doua societati, din care una un PAS cu, probabil, sute de membri), cat si cei vreo 7-8 corupti de la ADS.
     3.3.) Zic „potentiala” dauna, pentru ca ea a fost reperata anul urmator, in 2001 (ca sa vezi ce oroare – taman pe vremea celor mai corupti dintre corupti, pesedeii…), si corectata prompt – mai ales ca garantia depusa de concesionari depasea cu mult presupusa dauna.
     Pe scurt, nu s-a produs niciun prejudiciu, iar curtile/parchetele etc. au decis ca nu exista dovezi concludente ca redeventa a fost micsorata deliberat si cine ar fi putut fi autorul unei atari malversatiuni.
     3.4.) Justitia romana a stat ea ce-a stat, a cumpanit bine toata chestia si, dupa mai bine de PATRU ANI de chibzuinta, a gasit de cuviinta sa dea drumul maretului proces, care a mai durat INCA CINCI ANI, cu privire la fapta care s-ar fi putut produce, dar nu s-a produs…

     Nici nu stiu daca sa plang sau sa rad. Ma gandesc ca ar fi putut gasi in tara asta macar vreo cateva sute de administratori de bloc cu mult mai periculosi civilmente…

     Concluziile mele sunt doua.

     A) M-am lovit deunazi din intamplare pe strada de un foarte prolific autor care scrie mult si-aici, pe Contributors. Am deplans impreuna pentru un minut sau doua starea media romanesti care, spunea el, ignora complet obligatia de „fact-checking”.
     Ma gandesc ca asta obligatie ar trebui sa fie asumata nu doar de jurnalistii profesionisti, ci si de bloggeri sau publicisti pe platforme ca asta de fata, si chiar de comentatori.
     In care caz, draga Otilia, partea asta cu ADS-ul nu ti s-ar mai fi parut poate chiar asa de misto, ci mai apropiata de ce e in realitate – un tantar in care lumea trage cu tunul.

     B) Problema cu MULT mai serioasa (si, sincer sa fiu, m-as fi asteptat de la tine ca pe asta s-o analizezi, nu chestia aproape tabloida de mai sus) este cat de competent e musiu Havrilet pentru pozitia pe care a fost parasutat.
     Dar, sigur, asta ar fi nascut alte intrebari – „da’ ce, Plaveti cat de competent era???” s.a.m.d.

     Raman la convingerea expusa mai sus – nu-s unii mai breji decat ceilalti.

 5. odata cu USL vine evul mediu in Romania. pregatiti-va sa suferiti. si asta din cauza celor care vor vota cu spagarii comunisti.

 6. Un membrache USL-ist daca este cercetat penal,cu siguranta Basescu a cerut procurorului asta! Tot el are amestec si in cazul Severin spaga la parlamentul Europei.Atata timp cat presedintele refuza amestecul in JUSTITIE tot despre dosare ,,politice” vom auzi.Dupa plecarea domnului Basescu coruptia nu va egzista la nivel politic.Punem perna pe tambal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro