marți, noiembrie 5, 2024

Un week-end încărcat de evenimente

Cred că nu există oraş din România care să nu fie deja împodobit pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou.
Edilii marilor aşezări urbane au făcut chiar excese, şi-au deschis larg baierele pungii, nu ale lor, ci ale bugetelor locale, uitând ca prin minune că mai tot anul s-au plâns că au de surmontat mari probleme financiare. Numai că anul care vine e an electoral și fiecare primar care aspiră la încă un mandat le oferă alegătorilor circ doar aparent pe gratis. În realitate, plătit din banii contribuabilor. Deja a început seria concertelor gratuite cu vedete care mai în vogă, care mai expirate ale căror conturi sporesc exponențial, totul urmând să ajungă la punctul culminant, cum se zice, “la cumpăna dintre ani”. Orașele sunt luminate seara a giorno, fruntaşă pe ramură la capitolele cheltuieli și risipă fiind primăriţa generală a Capitalei, d-na Gabriela Firea. Care în loc de căldură și apă caldă le oferă concetățenilor săi o extrem de bogată, dar și de costisitoare „luminație”. Și un târg de Crăciun asemenea. Magazinele gem de produse pentru toate buzunarele, marea majoritate din import, fiindcă în cei 30 de ani de la Revoluție am uita să facem și bomboane, și Moși Crăciuni din ciocolată (înainte li se spunea Moș Gerilă spre a stârpi reminiscențele burgheze și convingerile obcurantisme), și jucării, și haine. Consumăm compulsiv produse importate, puțin păsându-ne că economiștii BNR ne tot repetă că și din cauza aceasta, adică a importurilor masive, a crescut costul monedei unice europene. Ecranele televizoarelor sunt invadate de reclame care nu fac decât să exalte elanurile consumeriste. Și cu toate acestea, în pofida veseliei generalizate, în week-endul ce tocmai s-a încheiat s-au înmulțit semnalele că sărbătorile nu vor fi chiar foarte calme pentru oamenii politici. Dimpotrivă.
Încă înainte de zilele de sfârșit de săptămână UDMR a anunțat că va susține o moțiune de cenzură în cazul în care PNL va forța alegerea primarilor în două tururi. Duminică seară la Antena 3 insipidul președinte interiar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, a afirmat la rându-i că PSD va introduce o moțiune de cenzură din acest motiv, argumente mai mult decât penibile în favoarea rămânerii la alegerea edililor șefi dintr-un singur tur de scrutin aducând d-na Ecaterina Andronescu în cursul unei dezbateri de la Digi 24 în care a făcut ceea ce mi s-a părut a fi cea mai agitată, mai neinspirată, mai puțin credibilă apariție televizată din ultimii ani a domniei-sale. Doamna Andronescu contesta toate evenimentele, susținând că se bazează pe cifre despre care s-a dovedit că nu știa de fapt o iotă, în afară de falsurile avansate cu nerușinare de playboyul Eugen Orlando Teodorovici. Dezamăgitor să văd și să aud că doamna Ecaterina Andronescu a venit cu argumentele Liei Olguța Vasilescu. Semn clar că mai dorește un mandat de senator. Fosta ministresă a Educației a afirmat că deficitul bugetar ar crescut de când PSD nu mai este la guvernare făcându-se că nu crede că bugetul pe 2019 prevedea cheltuieli pentru care dl, Teodorovici nu precizase sursa de finanțare ori pentru care mărise din pix, adică minciunise PIB-ul. Doamna Andronescu s-a făcut că nu știe că, de pildă, guvernul PSD din care a făcut parte până a concediat-o doamna Dăncilă le-a rămas dator dascălilor, cum îi place ei să spună, cu ceea ce prevede Legea 85 cu banii prevăzuți a fi plătiți nu doar în 2019, ci și cu o parte din cei aferenți anului 2018.
Dincolo însă de toate astea, e clar că o primă moțiune de cenzură introdusă de PSD are toate șansele să treacă dacă va beneficia de sprijinul UDMR (PSD-ul unguresc), iar aceasta reușită ar reprezenta semnalul că alegerile anticipate ar putea deveni o realitate la începutul lunii martie a anului 2020.
Anunțul doamnei Gabriela Firea că și-ar dori un nou mandat la Primăria Capitalei ca să termine ceea ce a început (chiar așa, ce a început cu adevărat în București sus-numita doamnă ca să aibă ce să termine în afară de minciuni, paranghelii și importuri mai mult decât bizare de mijloace de transport în comun din Turcia ?) a generat o replică acidă a premierului Ludovic Orban. Căreia doamna Firea i-a dat un răspuns specific pentru educația unei inse crescute și formate în mahalaua Bacăului.
După ce sâmbătă filiala USR București a anunțat că susține candidatura d-lui Nicușor Dan la Primărie, după schimbul de replici Orban-Firea și după ce, duminică spre seară, președintele PMP, dl. Eugen Tomac, a anunțat că dl. Toader Paleologu va fi candidatul partidului la Primăria generală și că el însuși va intra în cursa în vederea obținerii postului de edil-șef al Sectorului 1, e clar că, fără sau cu anticipate, a început campania electorală pentru alegerile locale. Mai rămâne doar să vedem dacă d-na Firea va obține acceptul partidului, dar și cine va fi candidatul PNL. Cei din PLUS îl vor susține pe dl. Vlad Voiculescu ceea ce înseamnă că ceva merge tot mai prost în relația cu USR. Dar și că PSD ar avea deja măcar patru contra-candidați la Primăria Bucureștiului din partea Dreptei. O Dreaptă pentru care e o chestiune de onoare, dacă nu cumva chiar de viață și moarte, să câștige ceea ce nu a mai câștigat demult.
Sigur e că week-endul acesta încărcat de evenimente anunță că politicienii nu vor avea prea mult timp de data aceasta nici de caltaboș, nici de tobă, nici de cârnați, nici să savureze aroma cozonacilor și nici de excursii exotice. S-a dat deja startul pentru campania electorală care e clar că va fi cu totul altfel decât cea pentru prezidențiale. Va fi o campanie „pe bune”. Și nu doar pentru eventualele alegerile anticipate ori numai pentru preluarea Primăriei generale a Capitalei. Ci și pentru alegerile parlamentare și peste tot în țară.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. „…PSD ar avea deja măcar patru contra-candidați la Primăria Bucureștiului din partea Dreptei”

    Păi, nu degeaba plătește PSD din banii noștri 6 milioane de euroi d-lui Pisaroglu. Ce-i drept, pe lângă mine și compatrioții care contribuim la bunăstarea domnului respectiv prin taxele și impozitele pe care le plătim, dl Pisaroglu este finanțat pentru serviciile domniei-sale de entitățe diverse și obscure, de la cele apropiate de activitățile d-lui Putin în SUA pentru susținerea d-lui Trump, până la cele care sunt apropiate de interesele d-lui Frank Timiș în Africa.

    O campanie mizerabilă, a cărei miză este, după cum observă autorul, rezultatul alegerilor parlamentare și, eventual, restrângerea activității cleptocrației securisto-comuniste în România.

    Pentru că pierderea pozițiilor pe care grupul infracțional de tip mafiot care a captural statul român le deține de 30 de ani este percepută ca o pierdere inclusiv pentru cei care au interese strategice în regiune, respectiv, Rusia, este de așteptat să fie investite fonduri masive în susținerea candidaților PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR. Iar această susținere nu este doar directă, ci se manifestă, după cum se observă în articol, și prin slăbirea contracandidaților.

    Mă aștept la atacuri intense în întreaga mass-media la adresa USR/PLUS, chiar dacă toți vor spune că sunt partide nesemnificative, mă aștept la atacuri împotriva PNL, care are o parte consistentă pro-PSD, dar și una la fel de consistentă reformatoare, anti-PSD, mă aștept la reapariția candidaților-fantomă Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Alexandru Cumpănașu.

    Conservele din mass-media și din politică au început ca la un semnal, fix în acest weekend, campania de denigrare a oricărui posibil candidat democratic la Primăria Generală a Capitalei, iar duminică seara TOATE televiziunile aveau programe în care a fost subliniată lipsa de șanse a oricărui contracandidat al d-nei Fifi.

  2. Indiferent cine sunt acum candidatii fiecarui partid de dreapta ,daca nu se ajunge la desemnarea unui candidat unic , PSD cistiga iar Bucurestii. Toata lumea stie asta ,dar in aceasta prima faza isi desemneaza proprii candidati pentru as maximiza imaginea .

  3. Nevoia de a desemna persoane competente la alegerile locale obliga intreaga structura politica de dreapta sa desemneze, prin proceduri anterioare alegerilor, persoanele ce obtin un vot anterior mai mare . Aceasta forma de desemnare face ca partidele de dreapta sa cistige alegerile locale .

    • Asa cum la motiunea de cenzura au reusit sa se uneasca ,tot asa si la alegerile locale vor reusi . Partidele de dreapta nu pot sa mearga in alegeri cu candidati proprii , daca ar face asta ar insemna un ajutor dat in clar PSD . In secunda doi alegatorii vor penaliza pe cei ce se separa .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro