joi, aprilie 18, 2024

Unde e, de fapt, locul lui Dragnea, dar și al celor care îi țin isonul?

Am urmărit cu atenție, dar și cu tot dezgustul și sila cuvenite manifestările electorale din ultimele zile ale mai marilor PSD.
Am văzut o Rovana Plumb dezlănțuită, parcă vrând cu tot dinadinsul să confirme că poate, fără nici cel mai mic dubiu, considerată o reîncarnare a Anei Pauker, dar și afirmându-și slugărnicia față de liderul partidului, Liviu Dragnea. Pe care l-a elogiat cam în aceiași termeni în care era elogiat cu 30 de ani în urmă, înainte de zilele Revoluției și de episodul Târgoviște, Nicolae Ceaușescu.
Am văzut-o și pe tot mai jalnica și penibila fosta jurnalistă Carmen Avram străduindu-se să ne demonstreze că s-a metamorfozat perfect într-un Silviu Brucan în fustă. Acel Silviu Brucan, teoretician al luptei de clasă, care cerea condamnarea la moarte a fruntașilor partidelor istorice.
Am compătimit-o încă o dată pe sărmana Viorica Dăncilă care, parcă nerevenindu-și din șocul de a se vedea și auzi peste tot în țară huiduită, a mai făcut o gafă monumentală confundând Galațiul cu Iașiul.
Și, în fine, last but not least, l-am văzut pe președintele PSD, numitul Dragnea Liviu Nicolae, delirând în cel mai pur stil stalinist posibil, recurgând la o retorică specifică anilor în care Partidul Comunist din România se străduia să preia prin forță și teroare, în disprețul oricărui scrupul, puterea și să instaureze dictatura, slujindu-se de lozinca necesității istorice a proclamării dictaturii proletariatului. L-am mai văzut pe același Liviu Dragnea în campanie electorală pe față făcută la TVR 1, în spațiul emisiunii Viața satului, al cărui redactor responsabil, un ins pe nume Alexandru Popescu, și-a reactivat fără jenă și pe bani publici toate reflexele din vremea în care slujea destoinic în presa comunistă. Slugă a fost și slugă a rămas sus-numitul, cu toată binecuvântarea pe care o are din partea actualei conduceri a TVR. Inclusiv a tovarășului Alexandru Sassu despre care aflu că a devenit preț de câteva zile, după o ceartă zdravănă cu pdg-ul Doina Gradea, un fel de El Fugitivo.
Nu pot fi uitate desigur declarațiile cu tentă comico-psihiatrică referitoare la atentatele ce s-ar fi încercat la adresa vieților unora și altora din PSD, de la Gabriela Firea la Doina Pană și, desigur, și iarăși același Liviu Dragnea, atacurile tot mai deplasate și mai de mahala ale acestuia la adresa președintelui Iohannis, amenințările primejdioase la adresa celor care protestează la adresa partidului de guvernământ lansate pe piață de d-na Carmen Dan.
Ceea ce a șocat și șochează în toate aparițiile publice ale acestor lideri ai PSD este apăsatul ton anti-european al discursurilor ținute în fața mulțimilor aduse cu sila ori modic plătite. Șochează fiindcă prin astfel de discursuri de factură bolșevică vor ei să convingă electoratul să le dea cât mai multe voturi celor pe care vor să îi trimită în forumurile europene de la Bruxelles și Strasbourg.
Ori cum să mai emiți pretenția că vrei și ești hotărât să păstrezi calea europeană a țării câtă vreme ai și prostia, și tupeul, și nemernicia, așa cum le are pe toate trei insul cu numele de Dragnea Liviu Nicolae, de a-i numi pe șefii de State și de guverne, dar și pe liderii Uniunii Europene „stăpânii lui Iohannis”?
Cum să mai spui că PSD ar fi partid european câtă vreme nici unul dintre vârfurile social-democrației europene nu a dorit să se întâlnească cu liderii PSD? Ori când Dragnea, Dăncilă, dar și Tăriceanu de la ALDE sunt considerați la Bruxelles și Strasbourg ca fiind absolut nefrecventabili și în completă contradicție cu tot ceea ce înseamnă astăzi ideea de Europă?
Inșii aceștia reprezintă indiscutabil o primejdie pentru viitorul României. Un vot inteligent, masiv și responsabil dat în 26 mai poate să îi trimită exact acolo unde le e locul. În și la lada de gunoi a istoriei.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Toate bune si frumoase dar va intreb daca ati vazut ultimele sondaje de opinie apropo de intentia de vot?
    psd, alde, pro-romania si udmr string 50% din optiuni.
    Ne bucuram ca a crescut pnl (care usl in trecut si pt ciolan nu se stie…) USR-Plus (pe val dar fara directie, doctrina, orientare; cu persoane toxice in structuri)
    Personal speram ca cele trei partide de inspiratie pcr nu vor sari de 10% impreuna – pare ca masa de votanti gindeste mult mai putin decit ne inchipuim.
    In acelasi timp mare parte din vina apartine partidelor de dreapta si presedintelui. Dar e tabu sa vorbim despre asta ca si asa nu prea string voturi.
    Parafrazindu-l pe Generalul Gambronne: „Poporul moare de prostie, dar nu se lasa”
    Nu ai cum sa nu te aneantizezi cind insisti in prostie

    Vai de noi!

  2. Dar pe noul Catavencu, Rares Bogdan, care latra despre cei care au distrus si furat dupa 1989 , fara a aminti despre modelul parental Ioan Bogdan, care a preluat ca director combinatul chimic de la Ocna Mures in functiune si cu cateva mii de angajati si l-a lasat cu echipe care taiau si vindeau ” mormanul de fier vechi” nu l-ati vazut ?

  3. Da, iar ultimul atac pe fata la adresa SUA a fost episodul cu ambasadorul palestinian care a iesit fericit de la intalnirea cu Dragnea spunand ca ambasada Romaniei nu se mai relocheaza la Ierusalim. Ce a mai fost si asta? In acest moment Dragnea si acest regim nu loveste doar in democratia europeana, ci si in cea americana. Asadar, ce facem, iesim din toate orgnismele internationale, din UE si din NATO? Impresia mea este ca acest rahat comunist cu ochi (Dragnea) tocmai asta vrea, sa ne taie legaturile cu Occidentul si parteneriatele noastre strategice. Sa stiti ca nu prin votul din 26 mai scapam de ei. Prin acest vot putem transmite un mesaj si doar atat. Important este votul intern din toamna si cel de peste doi ani.

  4. Când discutăm despre “sistemul Dragnea/PSD” și nu numai despre acest tovarăș? Prea multi în țară sunt de prea mult timp ca Dragnea, prea mulți sunt implicați în acest “sistem” de cumetrie, minciună, hoție, ticăloșie.
    Un salar de 4000 Euro pentru medicul șef e o dicizie bună a guvernului. Bani pentru ceilalți în sistemul de sănătate nu prea sunt.

    …”… Inșii aceștia reprezintă indiscutabil o primejdie pentru viitorul României…”……

    Sper ca în invățământ să crească salariile la fel ca pentru medicul șef. La universitate e nevoie de cei mai buni. Selectarea după „sistemul Dragnea/PSD” e pericolul care trebuie inlăturat. S-a văzut cum se schimbă Premierii, miniștri, etc. în „sistemul Dragnea/PSD”!
    In occident summitul de la 9 Mai de la Sibiu a atras atenția asupra României. Un lucru bun. „Sistemul Dragnea/PSD” nu se poate ascunde în UE așa cum reușește în țară unde cu minciună, cu mitologie dâmbovițeană se pune la cale „teleormanizarea României”. Nu merge așa până la bicentenar!

    La TV, radio și în ziarele din vest România a fost prezentată zilnic cu reportaje la fața locului, cu interviuri ca cel de la Timișoara cu Werner Kremm/jurnalist și Dan Caramidariu de la Universitate.
    (.. …”… DLF Deutschlanradio: Hoffnung auf ein neues Rumänien (1/5). Verurteilte Straftäter in der Regierung / Gegen viele rumänische Bürgermeister, Abgeordnete und Minister laufen Strafverfahren, meist wegen Korruptions- oder Betrugsverdacht. Einige sind schon verurteilt worden. Doch sie amtieren einfach weiter. Eine neue Partei will die Verfassung ändern, um Vorbestrafte aus der Politik zu verbannen. Von Leila Knüppel und Manfred Götzke……..
    Die Mehrheit der rumänischen Protestbewegung ist jung, nutzt soziale Medien, richtet sich gegen die Eliten und will mehr Europa. Es geht um Freiheit, Rechtsstaat, Anstand und Bürgersinn. Eine Spurensuche im Westen des Landes: Wer sind die jungen Demonstranten?
    Ein asiatisches Restaurant in Temeswar. Hier treffe ich Werner Kremm, Anfang 60, und Dan Caramidariu, Mitte 30. Der Rumäniendeutsche Kremm arbeitet seit Jahrzehnten als Journalist; Caramidariu ist Jurist, Hochschuldozent und Kolumnist. Auch mit den zurückliegenden Massenprotesten hat er sich beschäftigt:
    „Ich war auch dabei, weil ich der Meinung war, dass die Regierung zurückrudern muss. Das hat sie dann auch gemacht. Und ich wollte mir diese Leute ansehen. Ich wollte sehen, wie sie ticken. Und mein Eindruck ist der: Sie waren sich alle einig, dass sie für die richtige Sache protestieren. Aber wie das Ganze funktioniert, das wissen sie nicht.“
    Dan Caramidariu lehnt sich zurück, wird nachdenklich.
    Die Wahlbeteiligung bei den jüngsten Parlamentswahlen lag bei unter 40 Prozent. Wählen gehen, sich politisch engagieren − das ist bei der Mehrheit der jungen Erwachsenen nicht gerade sexy.
    „Das ist eine Facebook-Generation. Das sind Leute, die sich auf Facebook herumtreiben, die Fotos auf Instagram hochladen, ja. Und die ständig twittern und so. Was ihnen aber fehlt, ist die politische Bildung. Sie haben sich wahrscheinlich in den letzten Jahren geärgert über so manche Unzulänglichkeit der rumänischen Gesellschaft. Und sie haben inzwischen Erwartungen an die Regierung entwickelt, ohne überhaupt politisch aktiv zu sein und ohne überhaupt wählen zu gehen. Politisch würde ich sie, und das mag vielleicht arrogant klingen, als eher unbedarft einschätzen.“
    Politische Bildung ist ein Manko
    Das bereitet dem jungen Juristen und Publizisten Unbehagen. Politische Ideale wie Demokratie und Meinungsfreiheit, davon ist Dan Caramidariu überzeugt, sind die Grundlagen für eine funktionierende Demokratie, auch und gerade in Rumänien. Dafür müssten sich aber viel mehr junge Menschen als bisher engagieren − und zwar nicht nur auf der Straße.
    „Schön wäre es, wenn die Leute, die jetzt auf die Straße gegangen sind, verstehen, dass sich die Dinge zum Guten wenden, wenn sich eben Leute wie sie aus dieser etwas gehobeneren Schicht politisch engagieren. Und dass sie verstehen, wenn sie sich politisch engagieren, dass sie sich dann auch politisch bilden müssen. Denn die politische Bildung ist ein großes Manko in der rumänischen Bevölkerung, an den Schulen, an den Universitäten. Ich stelle das selber fest als einer, der an der Hochschule unterrichtet, dass die rumänische Jugend politisch sehr ungebildet ist.“
    Für Werner Kremm – mit Carmidariu schon lange befreundet – ist der Mittdreißiger ein Hoffnungszeichen für das zukünftige Rumänien:
    „Denn immerhin, es gibt noch denkende Menschen. Und wo einer denkt, da kann es auch Resultate geben. Ich kenne eine ganze Reihe solcher Leute, die mehr oder weniger denken im Sinne eines besseren Vaterlandes, in dem sie leben, und das ist eine Situation, die begrüßenswert ist.“
    Industriebrachen und schrumpfende Stadt
    Unterwegs im Rathaus der westrumänischen Industriestadt Resita, gut 150 Kilometer von Temeswar entfernt. Auf einer der Anhöhen des Banater Berglandes, die die Stadt umgeben, zeugt ein metallisches großes Zahnrad von der einstigen Größe dieser Stadt: Bis Anfang der 1990er-Jahre waren die zahlreichen Fabriken hier noch intakt. Knapp drei Jahrzehnte später prägen Industriebrachen das Stadtbild
    …..“…./ speranță pentru o Românie nouă. Impotriva multor primari, parlamentari și ministri există dosare penale……
    mai există oameni care gândesc în România….. cunosc o serie de astfel de cetățeni care gândesc în sensul unei țări mai bune….).

    România are de ales 2019/ 2020.

  5. @jack _ „Da, iar ultimul atac pe fata la adresa SUA…”

    Nu a fost un atac la SUA…Pur și simplu cineva „l-a lucrat” pe dl Liviu Dragnea și dmnia-sa a mușcat momeala ca un mocofan (mă iertați de comparație, dar chiar alta mai potrivită n-am găsit).

    Operațiunea este deosebit de importantă după opinia mea, desfășurându-se în campania electorală și, chiar dacă nu prea s-a vorbit în presă despre ea (și mă miră faptul că nu a fost exploatată informația), aduce un prejudiiciu imens d-lui Dragnea și PSD, demonstrând totodată că si-au cam luat mâna de pe domnia-sa consilierii d-lui Bibi.

    În România mai sunt diplomați care au păstrat relații bune atât cu Israel, cât și cu statele arabe…Iar diplomații UE nu au uitat că d-na Dăncilă le-a dat un șah în numele d-lui Dragnea.

    Cineva i-a șoptit d-lui Dragnea „Ar fi o lovitură de imagine obținerea locului în Consiliul de Securitate pentru România. Sprijinul Ligii Arabe poate fi intermediat de dl Fouad Kokaly, vorbește cu dânsul.”. Pe de altă parte, d-lui Fouad Kokaly i s-a spus „Dragnea nu poate muta cu adevărat nicio ambasadă, dacă nu crezi, întâlnește-te cu el și întreabă-l direct.”

    Așa s-a stabilit întâlnirea Liviu Dragnea – Fouad Kokaly la Camera DEputaților.

    Și, într-adevăr, dl Dragnea a afirmat lucrul bine știut de toată lumea, anume că ambasada României nu poate fi mutată de la tel Aviv la Ierusalim, cel puțin deocamdată. Afirmația a fost făcută cu suficientă fermitate încât la ieșire dl Fouad Kokaly să declare că nu se va muta nicicum sediul ambasadei române din Israel, iar dl Dragnea a dat asigurări în acest sens. În doar câteva ore, după ce a văzut cum unii dintre consilierii israelieni își împachetează bagajele, iar „de peste gârlă” a sunat telefonul, dl Dragnea a apărut la TV cu o dezmințire…

    Doar că a fost nevoit să recunoască faptul că mutarea este imposibilă…Prin urmare, dl Fouad Kokaly are dreptate.

    În fond, a fost o acțiune de discreditare și vulnerabilizare a PSD și a d-lui Dragnea, care acum chiar că nu mai poate spera la o vizită peste Ocean, cu atât mai puțin la o întâlnire cu dl Trump, pentru a -l asigura de fidelitatea față de politicile iliberale.

    Partea proastă din toată afacerea este că odată cu ei pierde și România din credibilitate și, de asemenea, se vulnerabilizează pe planul relațiilor internaționale.

  6. Cum s-a mai spus si mai sus si am mai spus si eu in trecut: daca cei care mai au ceva rationament in creier, nu voteaza acum, la toamna si peste doi ani, monstrilor indraciti PSDisti le va iesi jocul (cum de altfel le-a cam iesit in ultimii 30 de ani si nu numai lor) si va fi prea tirziu de lamentari. Desteapta-te romane este, ironic, un cintec actual. Si asa a fost de cind a fost scris. De ce oare? Prea multa slugarnicie istorica, lene, prostie (lipsa de educatie) si frica de necunoscut sau risc. A lua taurul de coarne – o expresie care ar trebui sa fie motto-ul acestor timpuri. Ginditi-va la suporterii PSD (e.g. de la mitingul de la Iasi). Cit mai vreti ca cei ca ei sa va hotarasca viitorul vostru si al odraslelor voastre? Si ei sint victime ale celor ce-i slujesc. Au fost tinuti in bezna, prostie, saracie ca sa fie dusi ca oile. In acelasi timp, vin din sate unde toti au plecat la slugarit prin Europa si copiii lor se sinucid acasa. Luati taurul de coarne! Altfel veti pati ca Joselito al lui Hemingway (Death in the Afternoon), care desi era talentat, a fost rapus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro