marți, octombrie 26, 2021

Unde ne sunt extremiștii?

Atacul iresponsabil pe care și l-a permis săptămâna trecută dl. Ilan Laufer la adresa apartenenței la etnia germană a președintelui Iohannis, atac dublat de aserțiuni referitoare la faptul că ar exista o seamă de legături de continuitate între activitatea Forumului Democrat al Germanilor din România și organizațiile naziste care au funcționat pe teritoriul țării noastre în vremea ultimului război mondial, vine după o serie de atacuri similare la care s-a dedat în lunile din urmă dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Reamintesc deopotrivă că ziarul Cotidianul, aflat în proprietatea fostului ziarist comunist și lăudător al lui Nicolae Ceaușescu, Cornel Nistorescu, a publicat un lung serial pe această temă, cu același unic scop al decredibilizării președintelui. Cu toate acestea, niciodată, nici dl. Dragnea, nici sus-menționata gazetă nu au pus în antiteză Germania și Israelul, așa cum și-a îngăduit să o facă dl. Laufer.
Multe au fost vinile diplomației comuniste ca și cele ale regimului ale cărui directive în domeniu au trebuit obligatoriu respectate, însă se impune reamintit detaliul că România a avut relații bune atât cu Israelul, a cărui existență a recunoscut-o încă din 1948, dar și cu Germania Federală cu care a stabilit relații diplomatice încă din ianuarie 1967, înaintea oricărei altei țări din Blocul răsăritean.
Este de aceea de înțeles perplexitatea, nemulțumirea și revolta cu care etnicii germani din România, așa puțini câți mai sunt ei ,și aceasta din cauza politicii dezastruoase comuniste care i-a determinat atât pe nemți cât și pe evrei să emigreze, dar și oficialii de la Berlin au primit și calificat drastic lucrurile necugetate care au ieșit pe gura unor inși care sunt ori aspiră a fi oficiali români. Aserțiunile cu pricina, repetate cu asupra de măsură, riscă să creeze impresia că România ar fi căzut pradă extremismului de dreapta.
Iată însă că la sfârșitul săptămânii trecute același Cotidianul a publicat un editorial mai mult decât mizerabil purtând semnătura patronului publicației, editorial în care acțiunile USR sunt comparate cu cele ale Gărzii de fier.
Desigur, dl. Nistorescu nu face decât să pună în practică lecțiile deprinse în perioada comunistă. Să reamintim că din arsenalul propagandistic al comuniștilor români nu a ieșit nici o clipă amenințarea cu pericolul fascist ori cu cel legionar. Încă din perioada în care încercau să preia puterea, adică din 1945-1946, comuniștii români exacerbau importanța luptei antifasciste, pentru ca mai apoi toate contestările care veneau din țară sau din străinătate la adresa felului despotic în care PCR și Nicolae Ceaușescu conduceau țara să fie puse pe seama rămășițelor și reminiscențelor legionare. PCR făcându-se a uita detaliul că a fost o vreme în care foștii legioanari au fost bine primiți în rândurile sale.
Să mai reamintim și faptul că dl. Ion Iliescu, creatorul FSN-lui, PSD-ul de astăzi, a calificat ceea ce s-a întâmplat în iunie 1990 drept tentativă de lovitură de stat de factură legionară. Legionari erau categorisiți și bătrânii conducători ai PNȚCD care au plătit cu ani grei de închisoare fermitatea și curajul cu care s-au opus instaurării comunismului în România, în vreme ce dl. Iliescu se tot văita de faptul că pentru mica lui revoltă la adresa lui Nicolae Ceaușescu „ a fost trimis la meserie”.
Firește, nimeni nu pune la îndoială faptul că în multe țări din Europa asistăm la o recrudescență a fenomenelor cu caracter naționalist și xenofob. Pentru moment, slavă Domnului ! ele au ocolit România.
Iar dacă cineva ar putea fi acuzat de faptul că, la un moment dat, a făcut parte dintr-un partid cu manifestări extremiste, naționaliste și xenofobe, atunci e vorba despre d-na Lia Olguța Vasilescu și dl. Codrin Ștefănescu, inși cu care se mândrește astăzi PSD. Cel căruia îi reproșează lipsa de fermitate în contracarea USR dl. Cornel Nistorescu.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „Unde ne sunt extremistii? ”

  Este intrbarea pe care mi-am pus-o si eu, desi marturisesc ca nu mi-e dor delic de ei. M-am intrebat asta, inasa, abia dupa declaratiile d-lui I Laufer. In vremea d-lui CV Tudor ele ar fi declansat din partea membrilor PRM precum L Vasilescu reactii la adresa d-lui Laufer si a evreilor extrem de vehemente. Astazi, din fericire, asemenea reactii lipsesc. Extremistii au trecut insa de partea cealalta, in PSD. Sau poate acolo au fost dintotdeauna.

 2. Practicile „sovietice“ & staliniste & comuniste de defăimare, diversiune au fost practicate începând de la anul 1944. Urmează deportarea în ianuarie 1945 a saşilor (Leagănul respirației, Herta Müller) şi şvabilor (Catrafuse-Richard Wagner / Dorfchronik- Johann Lippet) în URSS. Urmează expropierea pe baze etnice a saşilor şi şvabilor în martie 1945 (Naționalizarea 1947 îi loveste pe românii „burghezi“). Urmează deportarea şvabilor în iunie 1951 în Bărăgan (împreună cu românii „chiaburi“).

  …“….. Atacul iresponsabil pe care și l-a permis săptămâna trecută dl. Ilan Laufer la adresa apartenenței la etnia germană a președintelui Iohannis, atac dublat de aserțiuni referitoare la faptul că ar exista o seamă de legături de continuitate între activitatea Forumului Democrat al Germanilor din România și organizațiile naziste care au funcționat pe teritoriul țării noastre în vremea ultimului război mondial, vine după o serie de atacuri similare la care s-a dedat în lunile din urmă dl. Liviu Nicolae Dragnea…. „…..

  Defăimarea e practicată 1974-1975 la Timişoara împotriva scriitorilor tineri şvabi de către securişti cu sălbăticie (Florescu/PCR propagă „Protocronismul“ ca noua ideologie de partid-stat).
  Există o documentație amplă a acestor diversiuni „antifasciste“ securiste:
  -Constrângerile memoriei, William Totok
  -Cristina und ihre Attrappe oder Was (nicht) in den Akten der Securitate steht. Göttingen 2009, Herta Müller
  -Regele se închină şi ucide, Herta Müller
  -Patria mea a fost un sâmbure de măr, Herta Müller
  – Das Leben einer Akte, Wunderhorn Verlag Heidelberg 2009, Johann Lippet
  -Vexierspiegel Securitate: Rumäniendeutsche Autoren im Visier des kommunistischen Geheimdienstes (Veröffentlichungen des Instituts für deutsche Kultur … der Ludwig-Maximilians-Universität München) Taschenbuch – 30. März 2015 von Gerhardt Csejka (Herausgeber), Stefan Sienerth (Herausgeber)
  -Ein Pronomen ist verhaftet worden. Die frühen Jahre in Rumänien. Texte der Aktionsgruppe Banat, Suhrkamp, Frankfurt am Main. 1992 Ernest Wichner
  -Das Wohnen ist kein Ort. Texte aus dem Banat und Siebenbürgen. Die Horen 147 /1987, Ernest Wichner
  – Das Feld räumen, Wunderhorn Verlag 2005, Johann Lippet
  -Das Land am Nebentisch. Texte und Zeichen aus Siebenbürgen, dem Banat und den Orten versuchter Ankunft. Leipzig. 1993 Ernest Wichner
  -Dorfchronik, Pop Verlag 2010, Johann Lippet
  -Der Sturz des Tyrannen, Rotbuch Verlag 1990. Richard Wagner, Helmut Frauendorfer, William Totok, Herta Müller,

  Pui de securişti făcuți la beție au moştenit ceva de la părinți: practicile de diversiune. Le practică azi împotiva Preşedintelui ales cum scrie autorul.

  Dragnea/PSD va pune mâna 2019 pe Preşedinție, numeşte „un tovarăş român mândru ortodox“ (V. Ponta) PSDist?

  • Destule milioane de morti civili si militari din URSS au avut – la origini – nu un atac al URSS contra Germaniei naziste ci fix invers ,
   E un accent pe care consider util sa il pun pentru ca postarea Dvs
   pare a face abstractie de imprejurarea ca in intervalul 1939 – 1945 Germania lui Hitler a fost marea pacoste aducatoare de moarte pentru URSS ca si pentru state mai rasarite precum SUA si Marea Britanie si – ei da – si pentru etnia ministrului excesiv in afirmatii.

   Mizeriile facute de securistii romani in 1974 unor scriitori importanti ai minoritatii gemane
   nu scuza retroactiv entuziasmul cu care alti etnici minoritari germani din Romania s-au alaturat candva Patriei Mame cand parea mare si tare in Europa.
   In fond si toata Romania a avut de platit un pret asemanator – desi ea saraca numai entuziasta nu a fost cand s-a vazut sfasiata de diverse categorii de lupi si impinsa intr-o alianta nevalidata de istorie.

   • … Mihai2 …
    Curat murdar.

    Saşii şi şvabii au fost în armata română (Soldați treceți Prutul 1941, Antonescu) până 1943 după Satlingrad (am neamuri care au fost în armata română 1939-1943-1944. Bunicii au făcut armata română, tatăl, etc). Tinerii saşi şi şvabi au schimbat haina militară 1943 după tratatul de stat Bucureşti- Berlin, cei în vârstă au rămas în armata română (au murit ca cetățeni/ soldați români) până 1944.

    Atacul nazist 1939 e o agresiune, o crimă. Holocaustul nazist e o ruptură în civilizația omenirii (Hannah Arendt: România are un holocaust autohton / vezi Fundația Elie Wiesel).

    Rusia a retras 1994 trupele din DDR. Azi Moscova- Berlin au mai mult decât relații comerciale (Nordstream 2), sunt în dialog permanent. A. Merkel nu mai are influență asupra agresiunii ruse în Ucraina de azi …. ….
    Imperialismul rusesc azi …. …
    Sancțiuni?

    • OK ….o ruda (din pacate doar prin alianta) care era copil – sasoaica din Miercurea Sibiului
     mi-a povestit ca atunci cand au ajuns trupele rusesti in zona si panica era maxima , un lider al comunitatii le-a iesit in fata si a dialogat spunandu-le ADEVARUL …ca ei sunt urmasii colonistilor veniti din SAXONIA.
     Iar aia au reactionat pozitiv amintindu-si ca anglo Saxonii sunt aliatii lor.
     Desigur ulterior lucrurile s-au ”limpezit” si nu au mai foast nici amuzante nici duioase .

     • .. Mihai 2 …
      Istoria e istorie. Interpretarea e azi liberă.

      Sentimentul de apartenență scrie A. Pleşu despre întâlnirea an de an la Siebenbürger Sachsen Treffen la Dinkelsbühl /Bayern. Nachbarschaften până azi.

      Sasii nu au emigrat după 1919, nici după 1945. Au fost „vânduți“ în naționalcomunismul autohton pentru devize. Epurarea etnică ca politică de stat … …

   • Cand urss ataca Finlanda, in 1919, tot Germania nazista era ? Ucraina a fost decimata prin foamete hotarati la nivel inalt – desigur, in 1925, tot nazistii erau la putere in Germania ?

    • Istoria e istorie. Europenii s-au decimat între ei în secolul 20.

     Azi Europenii 450 milioane, sunt 5 % dintre pământeni. E timpul ca tinerii români, Unioniștii PRO-UE, să se declare azi în mod public o lună înainte de Președinția UE 2019: care UE dorim?

     Manifestări extremiste, naționaliste și xenofobe în estul Europei .. …
     Imperialismul rusesc de secole … …

 3. Nu avem inca migranti in numar semnificativ insa pe masura ce vor veni vom avea si noi „extremism” si nationalism. E o reactie normala de aparare.

 4. peremeaua nu a fost niciodată partid de sine stătător, a fost creat ca anexă a FSN/FDSN/PDSR/PSD, cu misiunea clară de a înghiţi toate broaştele râioase (+rahatul) pe care Ilici şi ai lui nu le puteau îngurgita întrucât aveau de menţinut aparenţele în faţa Occinentului. Plus de asta, erau magnet pentru toţi extremiştii. Plus că la momente oportune precum alegeri sau creări de majorităţi (vezi Patrulaterul Roşu) trebuiau să joace roll de balama. Sau la alegeri prezidenţiale să rupă felii din opoziţie (vezi momentul 2000 – ori Tăriceanu în 2016, by the way). Exat rolul jucat de Jirinovski în Rusia, inclusiv la alegerile din acelaşi an 2000. Acum cu transferul lu’ Vulguţa şi Codrin în liga I nu e decât o revenire la matca primordială. Au dat cărţile pe faţă, nu e ceeace se tot se văitau nişte intelectuali (apropo, ziceţi-mi şi mie în pesede un intelectual. Unul măcar, uu unu’ cu diplomă, cheia de la seiful cu diplome e la ei din 1947 30 decembrie. Un intelectual autentic găsim pe acolo, în sensul filiosofic şi etimologic al concentului? Vă spui io că nu :) ) că au confiscat peremiştii pesedeul, un partid altminteri onorabil.
  Amin.

 5. Nu aţi fost curios să vedeţi care e situaţia cu patrimoniul Grupului Etnic German desfiinţat prin decret regal?
  Ei bine aşa cum vă puteţi imagina acest decret a fost emis imediat, dar imediat, după lovitura de stat de la 23.08.44, când regele semna şi condamnările la ani grei de închisoare politică împotriva anti-comunistilor (ofiţeri, generali, personalităţi) care se luptau să-l salveze din ghearele bolşevicilor stalinişti. Aceste sentinţe (din 1945 până în 1947) aprobate de rege au fost executate până în 1964.
  E mare păcat că nu vă referiţi aproape deloc la perioada 23.08.44 – 30 dec.1947, pentru că multe lucruri aţi mai înţelege. Şi foarte multe în defavoarea regelui : ca om politic şi ca om.
  Recunosc că nu am înţeles tristeţea custodelui coroanei declarată public şi subliniată vocal, în cuvântarea de la Parlament din 28.XI.2018, chiar dacă a mai scăldat-o cumva . Nu seamănă cu temele asmănătoare din discursurile maghiare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.