Se spune despre România că, deși are destule probleme, este totuși o țară stabilă din punct de politic și economic. Însă, privind la șirul de evenimente cu care ne confruntăm, nu putem să nu facem două constatări importante: 1) suntem cufundați într-un soi de paranoie informațională, fiind bombardați practic zilnic cu arestări, demisii spectaculoase și dezvăluiri șocante; 2) ceea ce se întâmplă ne face să ne întrebăm, tot mai des, unde se află de fapt pârghiile de putere și dacă ele sunt la vedere sau sunt oculte.
De pildă, doar săptămâna trecută s-au consumat, pe rând: 1) o demisie ciudată, abruptă, nebuloasă a șefului SIE (un fost prim-ministru și ministru de Externe); 2) o expulzare bruscă din spațiul politic a copreședintelui unuia dintre cele două mari partide ale momentului, care este, de facto, și partidul prezidențial; 3) un atac extrem de virulent la adresa unuia dintre cele mai importante personaje publice ale momentului, simbolul luptei anticorupției în România, plecând de la o acuză de plagiat a tezei de doctorat; 4) un fel somație publică adresată de șeful statului actualului premier să intre în politică, pentru a rămâne în continuare în fruntea guvernului și după alegeri.
Confuzia generalizată este întreținută și amplificată de un spațiu mediatic (în sens larg, pentru că trebuie incluse aici și website-urile, blogurile, postările pe Facebook) neurotic, până la paroxism. În care agende personale sau de grup, resentimente, interese politice mai mult sau mai puțin vizibile, convingeri inflexibile în care nu mai este loc de nuanțe, toate acestea la un loc nu au mai lăsat aproape deloc spațiu pentru discuții raționale. În România de astăzi, practic au dispărut reperele, punctele de sprijin la care să te poți raporta. Cifrele din sondajele de opinie, dezvăluri „șocante“ (vezi controversele stârnite de cazul Hexipharma), speculații legate de „spontaneitatea“ unor proteste de stradă sau de sprijinul ocult acordat unor partide sau mișcări politice, iată, practic totul este pus în discuție, chiar dacă adesea cu alegații fanteziste. Și să nu uităm că în spațiul public percepțiile sunt cele care contează, mai degrabă decât faptele sau argumentele raționale.
Dezbaterea publică autohtonă este aproape monopolizată de chestiunea „luptei anticorupție“. Sigur că subiectul respectiv este extrem de important, dar la fel de importante sunt și altele. De pildă, contextul geopolitic actual. Asistăm la un șir de evenimente, începând cu Brexit-ul și cu o posibilă decuplare a Europei de America, foarte probabilă, dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă, care riscă să ne lase din nou într-un spațiu incert între un nucleu european dur, consolidat în jurul Germaniei, și o Rusie agresivă și revanșardă. Adăugați la asta deficitul masiv de competență, care grevează, dincolo de problemele de corupție, administrația publică românească și calitatea în scădere semnificativă a clasei noastre politice în ultimii 10-15 ani.
Există un fir roșu care leagă toate cele patru momente amintite mai înainte. Codruța Kövesi a devenit în ultimii ani figura emblematică a luptei anticorupție, preluând ștafeta de la Monica Macovei și Daniel Morar. Premiza fiind aceea că DNA, cu ea la cârmă, funcționează ca o structură politic imparțială, care curăță spațiul public de rețelele extinse de corupție. De aceea, orice element care ridică semne de întrebare din acest punct de vedere are un impact considerabil. Iar, în privinţa asta, nu ajută deloc episodul Blaga. Și nu atât episodul în sine, cât faptul că, la nici o zi distanță, Klaus Iohannis aproape l-a somat pe Dacian Cioloș să-și asume explicit o opțiune politică, pentru a putea continua ca premier și după alegeri. S-a creat astfel impresia că a fost îndepărtat Vasile Blaga pentru a-i face loc, după alegeri, lui Dacian Cioloș în fruntea partidului, după un scenariu deja patentat chiar în cazul lui Klaus Iohannis. Ceea ce alimentează, din nou, justificat sau nu, speculațiile privind manevrele oculte care utilizează anchetele penale ca instrumente de luptă în spațiul politic.
De unde întrebarea: unde se află, de fapt, centrele reale de putere din România în acest moment? E clar că nicidecum la nivelul partidelor politice, unde e un vid enorm de autoritate. La Cotroceni? Mulți au fost tentați să-l considere pe Klaus Iohannis o prezență mai degrabă formală, fără multă substanță și influență, în fruntea statului. Totuși, în ultima vreme el lasă impresia că, discret, manevrează destul de bine pârghiile de putere de care dispune. Ceea ce nu lămurește însă dilema raporturilor reale dintre el și structurile de forță din stat.
Ajungem în acest punct la percepția că serviciile secrete sunt cele care controlează din umbră instituțiile importante din țară, gestiunea anchetelor penale (de unde și binecunoscuta teorie a „binomului“), spațiul mediatic. Le putem considera, evident, doar niște simple teorii conspiraționiste. Problema e că această impresie e alimentată de o realitate obiectivă: mediul politic, în ansamblul său, pare inert și marginalizat în deciziile importante și nici în ceea ce privește serviciile secrete sau sistemul de justiție nu există mecanisme de control credibile și viabile, chiar dacă sunt unele formale, care să dea garanții că structurile de forță, extrem de puternice, sunt totuși sub control, nu o iau razna. În orice societate, acest tip de mecanisme, checks and balances, sunt esențiale, iar argumentele că absența lor în acest moment nu este chiar așa de gravă, că acum prioritar este să luptăm cu corupția sunt eronate, chiar periculoase. Istoria ne învață că nu poți avea niciodată garanția că procesul e neapărat reversibil și că derapajele pot fi la un moment dat corectate.
Bucurosi ca ii vedem pe corupti incatusati si pedepsiti (cam usurel!), uitam de celelalte aspecte: recuperarea pagubelor produse, de la toti „actorii”.
Si, ceea ce e mai grav (poate pentru cei care spun ca mai bine era inainte nu e grav), uitam ca dosarele Revolutiei si Mineriadelor au fost inchise. Mai fraudulos decit furturile celor urmariti de catre DNA.
Chiar, unde or fi butoanele de control ale Romaniei?
(Mie mi se pare ca il vad pe Iliescu rinjind cu gura pina la urechi.)
Hmmm… mi-e greu sa cred ca, in secolul XXI se mai pot intalni state in care „parghiile de putere” sunt (toate) la vedere. Fie ca sunt societati democratice sau totalitare, intotdeauna exista niste interese ce nu pot fi facute publice dar trebuie satisfacute. Aceste interese pot fi economice, (geo)politice, militare, strategice (ne-militare), financiare etc. Implicit, exista grupuri de interese care, atunci cand au interese divergente, intra in conflict (mai mult sau mai putin fatis).
Eu nu sunt de acord ca au disparut „reperele, punctele de sprijin”, in Romania. As zice ca aceste repere abia au inceput sa apara (sau sa se schimbe), de vreo zece ani incoace. Unele dintre ele s-au „scufundat”, dupa ce si-au facut datoria, altele inca isi fac datoria si, poate, se vor scufunda si ele. Important este sa mergem inainte, chiar daca, privind in urma, ne mai incearca si regretele. Eu as zice ca, dupa ’90, am trait cel putin cincisprezece ani intr-o penurie acuta de repere reale si cu o inflatie de repere mincinoase.
Da, perceptiile conteaza, in spatiul public, dar calitatea si cantitatea persoanelor care impartasesc o perceptie este determinanta. Jurnalismul piere pe limba sa si sunt din ce in ce mai putini oameni care privesc ceea ce ne da „jurnalismul” ca fiind altceva decat informatie interpretata (partinitoare).
Incepand cu al patrulea paragraf al articolului, incep sa am dificultati serioase in a urmari „firul rosu” al articolului. Evident, autoritatile romane sunt preocupate si de politica externa a Romaniei, dar, daca aceste preocupari nu sunt sub reflectorul „jurnalistilor”, nu e vina autoritatilor. :) Si, fiindca veni vorba si de SUA, sa ne amintim ca multi oameni politici americani de succes s-au ridicat din randurile procurorilor…
Ceea ce se pare ca facea Black Cube pentru entitati mai mult sau mai putin private si mai mult sau mai putin romane ne da unele confirmari ca este vorba de un razboi. Mai mult sau mai putin subteran, dar un razboi in toata regula – cu atacuri, contra-atacuri, batalii pierdute si castigate, perdele de fum, petarde zgomotoase dar benigne, bombe silentioase dar ucigatoare etc. etc. etc.
Eu, cand sunt in dilema, referitor la o disputa (oricare ar fi aceasta), incerc sa evaluez protagonistii, daca nu pot evalua afirmatiile lor. In cazul Doamnei Kövesi, sa zicem ca o pun pe dansa si institutia ce-o conduce pe un taler al balantei, iar pe celalat taler ii pun pe Victor Ponta si ai sai pesedisti anti-Justitie, pe doamna Udrea, pe domnul Basescu (new entry), pe domnul Ghita si pe orice alt personaj public ce latra catre DNA. In ochii mei, „talerul” DNA trage tare greu – nici n-a fost miscat din loc de cei pe care i-am enumerat la sfarsitul frazei precedende…
Mergand la radacina, cred ca „butoanele” Romaniei nu pot sa fie decat „catre Vest” sau „catre Est”. Iar aceste doua tendinte se lupta, de fapt, uneori intr-un mod greu de decelat pentru omul obisnuit.
Ultimul paragraf imi pare a avea pretentia unei revelatii, desi eu nu cred spune nimic nou. De fapt, cred ca intreaga lume este condusa, de fapt, de servicii (statale) si organizatii (statale sau non-statale) secrete, intr-un mod mai mult sau mai putin ocult. Intr-o lume ce colcaie de informatii interpretate, cei ce au informatia bruta, corecta si stiu cum sa o proceseze – au un avantaj. Mi se pare normal sa-l foloseasca intr-o directie.
Patri(h)otii, care se plang pe la TV sau pe net, ca „ne conduc strainii”, n-au o problema, la nivel principial, cu faptul ca ne conduc strainii. De fapt, pe ei ii deranjeaza ca nu ne conduc strainii doriti de ei. :)
Butoanele sunt acolo unde au fost dintotdeauna: unde este puterea financiara.
Cata vreme populatia detine un procent redus din aceasta putere(vezi salarii mici, asistati cat frunza si iarba, putine imm-uri si afaceri familiale profitabile) o sa tot baltim la portile bunastarii intr-un feudalism tarziu.
bravo tinere ! da stii unde i „averea intregului popor” ? aia care s o facut cu ” nationalizarea mijloacelor de productie a exploatatorilor ”
presupun ca CV ul lui Iohanis o fost acceptat si de servici ; da Iohanis saracu n o putut sa l demita pe utecistul director SIE; la asta prea ii place vaca Kobe
unele la Bruxelles, altele la Moscova sau la Ankara.
Dar eu (hâc) cu cine votez?
Ai timp pina in decembrie, nu te grabi, sa nu ametesti!
:P