luni, mai 17, 2021

Unii nu înțeleg

Era titlul unei piese din hip-hopul romanesc al anilor 90. Nimic mai potrivit pentru starea din zilele astea. Domnul Ponta le spune miniștrilor că trebuie să-și continue activitatea. Domnul Oprea care, aflăm azi, folosea cu nonșalanță girofarul și antemergători pentru a ajunge la saloane de înfrumusețare, ei bine acest domn ne-a transmis că UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu coaliţia orice soluţie politică care asigură stabilitate României. Domnul Zgonea scria ieri pe Facebook: îi înțeleg pe oamenii care au ieșit în seara aceasta în stradă. Le înțeleg furia. (…) Trebuie ca societatea să știe exact cine și de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovați. Este nevoie să se afle adevărul și toți cei care se fac vinovați de această tragedie să plătească, indiferent ce funcții sau responsabilități au.

Stimați Domni, nu ați priceput nimic. Oamenii nu au ieșit în stradă să afle exact numele vinovaților pentru ce s-a întîmplat la Colectiv. Oamenii au ieșit pentru că s-au săturat de un anume fel de a face politică într-un defazaj total cu interesul public. Le-a ajuns aroganța, corupția și minciunile celor care s-au trezit în funcții de conducere, vremelnic și nu de puține ori, din întîmplare. Politicieni fără inițiative, fără rezultate, strălucind prin chiuluri, șpăgi sau politică făcută pe FB sau la televizor.

Am văzut multe în ultimii 20 de ani și m-au șocat multe secvențe în care oamenii politici jucau rolul principal. Prin 1996 lucram la primele spoturi ale Convenției Democrate: filmări în sediul PNȚ, agitație, haos. Dăm gata primul montaj cu un domn vorbind robotic, dar înflăcărat, de la un birou ros de timpuri. Montajul e respins, nu înțelegem de ce pînă nu apar strategii CDR care ne spun că bannerul de deasupra eroului nostru e prost, cheia (simbolul electoral CDR) a fost imprimată invers, în oglindă cum ar veni. Adică ei se pregăteau să ia puterea dar, în fapt, nu erau în stare să producă un banner ca lumea. Peste cîțiva ani, filmam un spot pentru un candidat la Primăria Bucureștiului. Un om de bun simț, profesor, un tip citit. Am pus o hartă mare a orașului pe un perete și a urmat inevitabila filmare cu candidatul-specialist care se uită la hartă, explică ceva celorlalți colegi-specialiști, toată lumea dă din cap doct, unii notează. Efect obținut: atmosferă de lucru, pregătire intensă a soluțiilor la problemele orașului. Doar că domnul candidat își exprima candid uimirea văzînd pe hartă ce mare e Bucureștiul. Habar n-avea de o zonă sau alta a orașului, avea fix privirea vițelului aflat la poarta nouă. M-a iritat constant urmărirea la TV a vizitelor de lucru: atunci cînd strategii de comunicare le recomandă miniștrilor de orice fel să meargă la inaugurări. De șantiere, teatre, stadioane, uzine sau școli. Inevitabil, ei dau tîmp din cap și pun întrebări stupide. Domnule Bănicioiu, de ce era nevoie să luați în primire secția nouă pentru arși de la Floreasca? Am văzut filmarea, erați penibil pentru că ați fost pus într-o situație penibilă. Și mai penibil e că s-a inaugurat degeaba… Am văzut oameni politici chiulind din Parlament sau venind cu greu la serviciu dimineața după ce clopoțelul suna enervant pe holurile Casei Poporului. Toți anii ăștia am trăit sentimentul că politica se face glumind, cu ironii, bancuri groase și șuturi date adversarului. Am văzut rar eleganță, retorică, competență. Am văzut rar rezultate și consens. Am simțit însă pe pielea mea și a copilului meu eșecul sistemului educational din Romania. Ați fost incapabili să faceți o reformă ca lumea.

Nu vreau să se creadă că generalizez. Am întîlnit și oameni serioși, bine pregătiți, din toate partidele. Mi-a rămas în cap și azi seriozitatea primarului din Oradea, domnul Bolojan, care îmi spunea că nu pricepe cum au timp politicienii din București să stea toată ziua la televizor, lui nu-i ajunge ziua de lucru pentru cite are de făcut în agendă. Sau întîlnirea cu primarul PSD din Fălticeni, un om tînăr, gospodar, o reală plăcere să-l cunosc. Sau ideile și strategia city managerului din Alba Iulia, un exemplu de bună practică într-o administrație locală. Din păcate, sunteți prea puțini la număr. Majoritatea a fost pusă pe plagiat și pe căpătuială, pe stat la negocieri cu șefi de cimitire sau primit șpăgi de la vînzători de pepeni.

O culpă majoră a partidelor a fost că au tolerat constant personaje de rang doi, mulți și mai puțin vizibili, care într-un an stăteau mandri cu geaca portocalie în birou, peste niște luni slăveau interesul național și luau ordine de la domnul General iar în viitorul apropiat prevăd că vor fi cei mai Populari dintre romani, oameni de nădejde, pe care te poți baza la greu. Nu pot crede că aceasta faună nu poate dispare și e în continuă reproducere. Stimați Domni din partide, vina vă aparține pentru că nu ați tăiat răul la rădăcină și v-ați complăcut în mocirlă. Pentru că ați finanțat la greu serviciile, biserica trecînd pe planul doi educația, sănătatea și cultura.

Azi, strada cere demisii dar, mai presus de toate, cere un reset. O schimbare de fond care, știu, nu se poate produce dintr-o dată. Dacă măcar acum veți înțelege, veți face un pas în spate. Pentru că e nevoie de oameni noi care să inspire încrederea că, totuși, societatea se poate schimba. După 25 de ani, ar fi și timpul.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  • Nu e punct intrucat abia acum trebuie sa se continue ca de inceput putem crede ca a inceput, dar sa se continue cu participarea noastra activa nu numai pe hartie, cum i-am scris mai sus si dlui Orasanu

 1. Formularea cu „planul doi“ arată, după părerea mea, că sunteți și dumneavoastră în eroare în raport cu „simțul comun“ care a permis acele (contra)exemple frumoase pe care le prezentați. Nu orice este comparabil cu altceva, în ordinea acceptată a lucrurilor(simțul comun).

  • planul intai trebuie sa fie educatia, tradusa prin cunoastere, nevoia de descoperire a noului … iar biserica se opune cunoasterii – ce e asa de greu ?

   ok, biserica a fost buna de big brother in evul mediu – dark age-ul in care ne vor dusi prea-securistii romaniei (aia de se cred/isi spun preoti) nu mai e in concordanta cu descoperirile curente …
   by the way: iti dau voie doamne-doamne si inalt- prea-securistul revoltat sa intri pe calculator?!

 2. …au finantat clerul, nu Bisericile.
  Veti fi infranti de structuri ca si predecesorii vostri, deoarece aveti o capacitate intelectuala necorespunzatoare – deoarece ca si rusia in siria, serviciile si organili vor face totul pentru haita nu pentru turma idioata in care nu sunteti nici macar cetateni.

 3. Exact! Pur si simplu, unii nu inteleg. Decuplati complet de „common sense”, interpreteaza eronat ceea ce se intampla si reactioneaza la fel de eronat. Un sistem de parvenire gaunos a grefat in ADN -ul lor politic niste metehne care i-au infectat iremediabil si care nu-i lasa sa vada limpede. Vremurile le-au luat-o inainte, iar ei nu au „bagajul” necesar pentru a fi in pas cu vremurile. „Click”, „Delete”, „Empty Trash Bin”. Domnilor, v-a ajuns! Punct si de la capat!

  Nu l-am votat din convingere pe domnul Iohannis, dar recunosc ca mi-am pus oarece sperante in domnia sa. Aseara, in momentele de acalmie din Piata Universitatii, ma uitam la balconul gol in care, cu 25 de ani in urma, ii vedeam pe Corneliu Coposu, Doina Cornea, Victor Rebengiuc, Valeriu Sterian, Cristi Paturca, Marian Munteanu. Si m-am gandit ca, aseara, in balconul ala, ar fi trebuit sa-l vad pe domnul Iohannis. Sau, daca nu in balcon, macar prin multime. Sigur, exista riscul sa fie huiduit, dar cred ca trebuia sa-si asume, barbateste, acest risc. Pe zi ce trece, riscul de a fi huiduit, in Piata, creste. Aseara, poate, ar fi avut sansa sa scape ne-huiduit sau chiar aplaudat. Imi pare ca nici domnul Iohannis nu intelege…

  Chiar daca ai putea sa dresezi o pisica sa latre, acel latrat nu ar fi ca cel al unui caine si orice caine si-ar putea da seama ca e fals. Onor-politicienilor nostri le lipsesc glandele si organele necesare pentru a intelege „common sense” si pentru a actiona in spiritul sau. Fiecare pasare pe limba ei piere.

 4. Orice drum, fie el cât de lung, incepe cu un prim pas…
  Dupa parerea mea, ieri s-a facut primul pas in noua directie pe care românii au decis ca o doresc, iar fermitatea si determinatia cu care au actionat ma fac sa cred ca dinamica este ireversibila, si abaterea din drum putin probabila…
  Inteleg scepticismul celor cu mai multa experienta in domeniu (de un singur fel : dezamagire frustranta), numai ca, cu tot respectul pentru ei, nu ii consider in masura sa dea lectii de vreun fel, dat fiind rezultatul concret pe care l-au obtinut : 25 de ani de regres in toate domeniile, fara exceptie!
  Pentru ca toti, tineri si varstnici, avem aceeasi tinta : normalizarea tarii noastre, poate ca cei care au esuat de cateva ori (!), ar fi util sa aiba incredere in discernamantul, intransigenta si determinatia fiilor si fiicele lor, sa-i incurajeze si sa-i sustina!

  • A dreptate draga ELa si ti-o spun ca facand parte dintre cei care desi au incercat (ca mine insa au fost extrem de putini, adica cei care in 90 am votat cu Ratiu , apoi cu Constantinescu apoi in turul doi in 2000 intelegand diversiunea lui Iliescu am stat acasa in ciuda indemnului stupid al dnei Cornea (din pacate o eroina a anticeausismului care insa la politica nu se pricepea) si al celor impanicati fara motiv ca sa nu-l legitimam si mai mult pe Iliescu care asta a urmarit atunci si a reusit adica a pacalit electoratului Conventiei)

   PS. Si oricine va merge la Cotroceni ca solutie imediata sa solicite (chiar daca similar cu un partid si ei nu prea mai agreeeaza partide dar asa este politica) alegeri anticipate prin dizolvarea parlamentului caci asa ceva merita acest parlament si este si solutia serioasa si nu cu un balci chiar daca constitutional al demiterilor de guverne. Cand se bate palma se merge la anticipate pe fata asumat caci solutia cu demiteri de guverne ar trebui sa decurga doar in urma unei dorinte de a guverna dar nereusitei in fapt a acestei dorinte. Sper sa fi de acord cu mine.

    • Si oricum diversiunea a inceput odata cu autoinvitatia la Cotroceni a „reprezentantului societatii civile ex kgbistul Mircea Dogaru” . Sa vedem ce face Iohannis cu consilierii sai unii curati ca lacrima. :)

 5. Felicitari autorului pentru articol. Mi-a placut. Insa cum explica autorul faptul ca desi strada vrea schimbare, daca te uiti (ca un singur exemplu) cei mai cititi formatori de opinie sunt tot Adrian Nastase, Basescu, Oprea, Udrea? Ei sunt cei mai cititi la ora actuala.

  Asta imi miroase a schizofrenie.

 6. Observ in presa romaneasca o critica destul de vehementa fata de aceasta idee a “consultarii populare”. Poate nu este cea mai buna abordare pe care Iohannis o putea avea, dar ar trebui folosita in folosul cauzei pentru care oamenii sunt acum in strada.
  Trebuie ca vocea strazii sa nu se disipeze in zeci de mesaje.
  Trebuie lideri de opinie care sa poata discuta cu presedintele (ex.: Moise Guran, Alina Mungiu, Nicusor Dan). Poate ar fi bine ca aceste consultari sa aiba loc intr-un amfiteatru universitar.
  Cred ca vocea acestor oamenii trebuie sa sintetize principalele mesaje ale strazii:
  – Puterea este la oameni, nu la politicieni;
  – Coruptia ucide; Schimbarea clasei politice (Eu as cere demisia imediata din Parlament a lui Dragnea, Blaga si a tuturor celor anchetati pentru coruptie);
  – Guvern de specialisti;
  – Refomarea sistemului electoral;

  SA NE ADUNAM SI SA NU NE SPARGEM VOCEA IN ZECI DE MESAJE. Oricum sunt destui postaci care introduc diversiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tudor Giurgiu
Tudor Giurgiu
Regizor, Președinte al Societății Române de Televiziune (TVR), între anii 2005 - 2007. Pentru activitatea sa de producator si regizor: http://www.imdb.com/name/nm0321363/ Tudor Giurgiu și-a creat propria companie independentă de producție de film, Librafilm și a inițiat Festivalul Internațional de Film Transilvania, fiind președinte al acestuia.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro