joi, aprilie 25, 2024

Unii şi-au luat România înapoi

A fost o vară liniştită. Cald, litoralul arhiplin, liderii politici plecaţi în concedii prelungite în Caraibe, Brazilia sau în excursii muzical-culturale. Sunt un om de afaceri, nu-mi place să fiu nici liric, nici patetic, aşa că vă spun de la bun început: în spatele acestei aparente acalmii, s-a produs un proces politic fără precedent, care face ca România să semene mai degrabă cu o cleptocraţie de stânga, din America Latină, decât cu o democraţie de tip Occidental.

Niciodată, o spun fără ezitare, niciodată în istoria ultimilor 25 de ani, nu s-a întâmplat ca nomenklatura care conduce ţara să-şi confere atât de multe avantaje, în totalul dispreţ al celor care, pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, erau numiţi „talpa ţării”. Încerc să ies din tentaţia de a folosi cuvinte dure, lăsaţi-mă să vă prezint faptele:

– La sfârşitul lunii iunie, Parlamentul a legiferat – cu încălcarea principiului „la contribuţii egale, pensii egale” – pensii speciale pentru militari (aici fiind incluşi foştii securişti, printre care torţionarul Alexandru Vişinescu), funcţionarii parlamentari şi diplomaţi. PSD şi PNL au votat cot la cot aceste legi, iar preşedintele Klaus Iohannis le-a promulgat. Nici una dintre aceste legi nu are, în expunerea de motive, un calcul al impactului bugetar. Pe scurt, nu ni se spune câţi bani de la buget se vor cheltui pentru aceste pensii.

– Tot în iulie, guvernul, condus de premierul interimar Gabriel Oprea, majorează cu 350% indemnizaţiile unui grup de 69 de demnitari, printre care preşedintele României, premierul, consilierii prezidenţiali şi şefii serviciilor secrete. În urma reacţiei negative a opiniei publice, mai mulţi lideri PNL şi PSD au declarat că ordonanţa trebuie respinsă sau retrasă. Cum s-au terminat protestele, cum au fost uitate aceste angajamente, iar primele indemnizaţii majorate probabil că au fost plătite, la ora la care citiţi acest comentariu.

– De la 1 iulie, salariile funcţionarilor Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale au fost majorate cu până la 70%, printr-un amendament strecurat şmechereşte într-o ordonanţă de urgenţă.

– La ultima rectificare de buget: alocările pentru toate serviciile secrete au fost majorate substanţial, un miliard de euro au fost dirijaţi către baronii locali, iar Administraţia Prezidenţială a primit un plus de circa 10 milioane de lei pentru deplasări externe.

– Consiliul Judeţean Vaslui a aprobat un nou contract de muncă prin care angajaţii acestei instituţii vor beneficia de un spor pentru condiţii periculoase (pentru că undeva, în apropiere, s-ar afla nişte antene ale STS) şi de vouchere pentru vacanţă. Acesta este judeţul unde autorităţile locale nu găsesc bani pentru angajarea unor medici la Spitalul din Huşi, iar secţia de urgenţe a fost închisă pe timpul verii din lipsă de cadre medicale. Am toate motivele să bănuiesc că şi alte consilii judeţene procedează asemănător.

– Aş putea să mai ofer câteva exemple, dar mă opresc la statistica prezentată joi în Ziarul Financiar: siguranţa şi ordinea publică cheltuie 6,3% buget, în timp ce în UE media este de 3,7%. Ziarul Financiar, o publicaţie economică unde sunt evitate aprecierile politice, scrie că această situaţie ilustrează statul poliţienesc din România.

Drept consolare, profesorilor şi medicilor li se fac promisiuni, neacoperite financiar, de mărire a salariilor. Chiar dacă aceste promisiuni vor fi legiferate, ele vor fi un fel de firimituri de la masa puterii. Veniturile medicilor şi profesorilor vor creşte „etapizat” cu 71%, nu cu 350%, peste noapte. Pensia unui medic va fi în cel mai bun caz egală cu pensia unui subofiţer dintr-un serviciu secret.

Trăgând linie, observaţi câte privilegii au fost dirijate în ultimele luni către Puterea politică şi câinii ei de pază, iar pe de altă parte câtă indiferenţă există faţă de problemele ţării. Ca român care trăieşte în diaspora mă uit şocat la minciunile şi pretextele care ni se aruncă în faţă pentru a ni se explica de ce nu se adoptă legea votului prin corepondenţă. Din ambele tabere. Nu este însă, sper, un proces ireversibil. Îmi păstrez starea de spriit şi cred că lucrurile pot fi corectate şi repuse pe un drum bun. În 2011, de exemplu, guvernul a avut curajul să taie pensiile speciale ale structurilor militarizate. Restauraţia s-a produs în regimul Ponta, însă eu sunt convins că opinia publică ar fi favorabilă desfiinţării acestor privilegii. Este însă nevoie de o reacţie puternică a opiniei publice. Această nomenklatură care conduce România ştie doar de frică, sentimentul ruşinii a fost extirpat.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. iara gresiti domnule; inca de la inceput(ca asa le place comunistilor sa socoteasca,adica dec 89) patria a trecut de la comunism (fascism ,ca tot nu inghit comunistii comparatia) la democratie de America Latina
    asa ca romanica a fost si este in miinile comunistilor capitalizati;niciodata,dar chiar nici un moment,ei nu au pierdut controlul
    astept vremea cind si DNA va fi condus de victori ponti

  2. Merita bagt in seama acest text al dnei Udrea care oricum stie destule:

    Printre partile bune din experienta puscariei, este trezitul la sase dimineata. Desi m-am culcat tarziu pentru cum m-am obisnuit, am fost in picioare inainte de rasarit.
    Am in minte o idee din emisiunea de ieri seara: ca as putea fi si eu o victima colaterala si, ca as putea accepta acest fapt asa cum, teoretic, inainte am acceptat ca se poate intampla in cazul altora. Diferenta este ca atunci mi se parea ca exista o cauza inalta, nevoia de stat de drept, pentru care merita sa trecem cu vederea actiuni nedemocratice cum ar fi interventia serviciilor secrete in actul de justitie. Acum am inteles ce este oricum evident pentru toti cei care vor sa vada, ca scopul este chiar preluarea puterii de catre reprezentantii serviciilor secrete de la clasa politica, care o detine democratic, in urma alegerilor electorale.
    Chiar si asa, inainte oamenii erau trimisi in judecata in stare normala, de libertate. Acum au venit cu practica generalizata a arestarilor preventive regizate in spectacole televizate, a politicienilor si a oamenilor de afaceri, care a ingrozit pe toti cei care li s-ar putea opune si i-a redus la tacere, pentru ca totul trebuie sa se intample rapid. Ei nu pot astepta cativa ani sa fie judecati cei care trebuie inlaturati chiar acum. De aceea cred ca nici nu isi bat capul sa faca dosare serioase, cu probe, pentru ca nu tragerea la raspundere ii intereseaza ci scoaterea acestora din scena.
    Tot acesta este si motivul pentru care sunt vizate de anchete doar firmele romanesti: oamenii de afaceri romani sunt chiar ei lideri in societate, deci si ei trebuie inlaturati iar firmele romanesti distruse, locul lor urmand sa fie luat de companii straine, care nu sunt interesate de cine conduce Romania ci doar sa faca bani pe care sa si-i duca la ei acasa.
    Si atunci, evident ca nu vorbim de victime colaterale intr-o lupta cu scop inalt ci, de un plan bine gandit si executat de a prelua in mod nedemocratic si in interes de grup conducerea tarii, folosind pretextul atat de popular al anticoruptiei.
    Intrebarea este daca suntem pregatiti sa renuntam atat de usor la democratia castigata greu in 1989 si sa ne lasam condusi din nou de generali?

    • lasati-ne cu prizanta digitalizata – ea reprezinta pentru majoritatea romanilor (mai putin acei 0.1% – adica membrii de partid ai PMP) nerusinarea nesimtirii: sa fii suspect de coruptie, sa fii trimis in judecata pentru coruptie si sa te tii cu dintii de sefia unui partid !

      „Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.” – si si-a dat DEMISIA pentru asta.

      A ASCUNS UN IMPRUMUT, NICIDECUM NU A FOST TRIMIS IN JUDECATA PENTRU „abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită”

      PUNCT.

    • sa iei in seama o puscariasa,nu i treaba de om intreg
      sau ii puscariasa politica tzoapa din Plescoi ?
      io zic ca rominii trebe sa se teama de imperialisti care atita stiu;sa suga singele poporului
      noi rominii trebe sa raminem uniti,ca unde i unu nu i putere, la nevoi si la durere

  3. poate ar trebui adaugat majorarea indemnizatiei revolutionarilor
    stiti ! ptr linistea noastra
    fac si ei parte din argumentatia noii constructii ! odata cu intoarcerea armelor in dec 89

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro