luni, septembrie 9, 2024

„Unirea” – cântecul de sirenă al domnului Simion

 “Noi avem un plan de unire, vrem să avem o singură ţară
(George Simion)

Liderul AUR s-a exprimat recent (20 februarie 2024) pe tema unirii:

Vă dați seama că noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Președinție, Guvern, Parlament acolo, la Chișinău, ci vrem să avem o singură țară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei – Stalin și Hitler – să ne despartă. Cu siguranță în ochii guvernanților din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, așa m-au învățat bunicii că e corect”.

(…)

Republica Moldova, în opinia mea, nu este o țară, este un stat. Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut. Nu văd niciun argument pentru care al doilea stat românesc să continue să existe în altă componență decât în componența țării mame. Cu siguranță nu-mi doresc perpetuarea unei statalități moldovenești diferită de România.[1]

Așadar, liderul unui partid din România (ţară membră NATO și UE), spune, pe faţă, că își dorește desființarea statului vecin, pe motiv că a făcut cândva parte din “ţara mamă” și că el nu recunoaște “hotarul de la Prut” și că așa l-au “învățat bunicii”. Dincolo de nostalgiile cu care a crescut dl Simion, asta este, tras la indigo, retorica Rusiei faţă de Ucraina: că aceasta nu este o ţară adevărată, ci un stat artificial și că ea (Rusia) nu recunoaște statalitatea și integritatea statului ucrainean. Ce vedeți mai sus este definiția discursului revizionist. Acesta este motivul pentru care AUR este și va rămâne un partid extremist, și nicidecum suveranist (cum încearcă să se re-brănduiască în ultima vreme). Desigur, în adâncul sufletului lui, dl Simion (ca orice român de altfel) poate nutri ce sentimente dorește, însă ca lider de partid, ca parlamentar al României nu ar trebui să spună că dorește desființarea instituțiilor statului care este “prioritatea nr 1 în politica externă a României”. Dacă asta înseamnă sa fii prioritatea nr. 1 a României (să fii desființat și anexat patriei-mumă – atenție, asta zice și Rusia pe raport cu Ucraina), nu e de mirare că instituțiile de la Chișinău îl consideră, pe bună dreptate, factor “de destabilizare” pentru Republica Moldova. Cred chiar că instituțiile de peste Prut s-au exprimat prea elegant la adresa unei persoane care lucrează activ la subminarea statalității Republicii Moldova și mai și strigă în gura mare, în forul public, că el în direcția asta lucrează. Asta înseamnă să nu înțelegi nimic din istoria recentă și prezentul oamenilor care locuiesc în Basarabia. Asta înseamnă să stai cu ochelari roz pe nas și să visezi cai verzi pe pereți. Dacă scrii “Basarabia este România” pe toate gardurile (așa cum a făcut dl Simion în tinerețe), asta nu înseamnă că asta devine adevărat. Basarabia a aparținut României, dar Basarabia NU mai este demult România. Cine spune altceva, fie trăiește într-o realitate paralelă, fie trăiește în trecut și are spasme patriotarde și revanșiste (exact ca ocupantul actual al Kremlinului).

“Unirea” este într-adevăr o temă sensibilă atât în România cât și în Moldova, o temă care doare și încă poartă o puternică încărcătură emoțională și istorică. Cu toate acestea, relațiile dintre cele două state trebuie să se bazeze pe realitatea actuală în care există două state. Reapropierea trebuie să se facă organic (nu forțat) prin dezvoltarea relațiilor economice, politice, culturale. România este și va rămâne cel mai bun prieten al Republicii Moldova, iar legăturile care ne leagă sunt extrem de puternice. Dar chiar și într-o familie, membrii acesteia nu locuiesc întotdeauna împreună, în aceeași casă. Poți avea o familie trainică și fără ca să trăiești sub același acoperiș cu fratele tău, ci fiecare la casa lui.

Dat fiind contextul regional actual (agresiune în formă continuă, timp de 2 ani, a Ucrainei, cu peste 500,000 morți și răniți), unionismul descreierat este extraordinar de periculos. Şi voi explica de ce. Rusia este în acest moment la apogeul revizionismului, mai mult ca oricând în ultimii 30 ani. Rusia vede toate statele din fosta URSS ca fiind teritorii care îi aparțin de drept (este viziunea în baza căreia Vladimir Putin a atacat Ucraina). Moldova a făcut parte din URSS, prin urmare, dacă România și Moldova decid (de comun acord) să se unească, în acest context, România se face vulnerabilă la un atac din partea Rusiei. Unirea Moldovei cu România în context de război regional este o invitație directă ca Rusia să atace România. Dacă în absența unirii/reîntregirii, românii mai pot spera că Rusia ne va trece cu vederea și își va aținti privirea către alte țări, fiți siguri dragi români că, dacă ne “reîntregim” cu Moldova, Rusia se va ocupa și de noi, mult mai repede decât ne-am dori. Așadar, tipul de discurs pe care îl practică dl Simion nu face nimic altceva decât să expună inutil România unui război direct cu Federația Rusă. Dacă acum, nu este foarte sigur dacă Rusia ne va ataca direct sau nu, în varianta “România dodoloață” e garantat. Pentru că, dacă Rusia a putut să atace atât de brutal și nemilos Ucraina (o țară cu care avea legături profunde de rudenie, lingvistice, culturale, economice și istorice), nu va avea nicio ezitare față de Moldova – mai ales dacă aceasta din urmă face, în viziunea Moscovei, un pas “greșit”.

Știu că subiectul “unirii” reprezintă “sfânta sfintelor” pentru mulți politologi și patrioți romani, dar sentimentele frumoase nu trebuie să ne întunece mintea și să ne bage în gura lupului mai devreme decât trebuie. Dincolo de cum reconciliezi această unire în plan securitar (România e stat membru NATO, în timp ce Moldova nu – și mai are și neutralitatea înscrisa în Constituție), momentul posibilei reîntregiri trebuie ales cu mare grijă. În nici într-un caz acum, când Rusia este maxim de agresivă, iar România insuficient de puternică ca să se apere pe sine, darămite și Republica Moldova. Mai degrabă, în contextual actual, Ucraina este cea care oferă un scut de protecție Moldovei. Iar România, ajutând Ucraina, sporește și siguranța Republicii Moldova. Dacă alege greșit momentul pentru unire, România crește riscurile la adresa propriei securități și doar se transformă în țintă pentru Federația Rusă. Pentru ca unirea să aibă șanse reale, trebuie ca pericolul rus să fie neutralizat. Doar în aceste condiții, reîntregirea ar putea avea loc și ar putea fi trainică/de durată. Până atunci, cuvântul de ordine, atât pentru România cât și pentru Republica Moldova, este dezvoltare, dezvoltare și iarăși dezvoltare.     

În România, noi trebuie să ne vedem de treabă și avem destule de făcut: spitale în care oamenii să fie tratați nu neglijați, azile de bătrâni în care vârstnicii să nu fie batjocoriți și chinuiți, grădinițe în care educatoarele să nu timoreze și insulte copii, benzinării care să nu sară în aer și universități fără plagiate. În primul rând, românii trebuie să aibă mâncare în stomac, bani în buzunare, căldură și electricitate în casă. După care ne putem gândi și la altele. Deci, nu e cazul sa visăm cai verzi pe pereți (unirea), ci să ne concentrăm pe problemele României. În măsura în care poate, România va ajuta (și a făcut-o întotdeauna) Republica Moldova. Dar nu e cazul să “ajutăm” ca să desființăm instituțiile de la Chișinău (Președinție, Guvern, Parlament). Din păcate, România astăzi nu este în postura să își asume 100% responsabilitatea militar sau economic pentru Republica Moldova. Prin urmare, cea mai pragmatică “reîntregire” ar fi în cadrul UE, momentul în care cele doua state în care se vorbește limba româna se vor regăsi împreună în interiorul Uniunii Europene. 

Republica Moldova are un guvern capabil care lucrează în aceasta direcție. România îi este aproape guvernului de la Chișinău pe drumul integrării europene. Nu ne trebuie mai mult. România şi Moldova în Uniunea Europeană – aceasta este formula câștigătoare. Iar cine se hapsâneşte, s-ar putea să piardă și ce are.

Prin declarațiile sale iresponsabile, dl Simion vrea să se înfrupte din cutia Pandorei (cutie deschisă deja de Putin odată cu atacarea Ucrainei). Cu acest tip de discurs (cine și cui ce teritorii datorează) împărtășești sută la sută ideologia Kremlinului. Această gândire revizionistă nu are nimic de a face cu interesul național, pentru că dacă România începe să formuleze pretenții teritoriale, și alții ar putea formula pretenții teritoriale față de România (Bulgaria ar putea să ceară Dobrogea, iar Ungaria – Transilvania și Banatul). Deci, oricât am vrea să ne luăm revanșa, oricât de mult tânjim după reîntregirea neamului, nu trebuie să cădem în această capcană, pentru că riscăm să pierdem mult mai mult decât am câștiga. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de cântecul de sirenă al dlui Simion!

În concluzie: Nici un fel de “unire” până când România nu devine un stat cu adevărat modern, cu adevărat european, cu respect față de lege, știință şi carte. Nici un fel de unire până când Moldova nu scapă de oligarhi şi de crima organizată. Din păcate, astăzi România nu are capacitatea să rezolve de una singură problemele Republicii Moldova (inclusiv problema Transnistriei). O unire făcută între două state cu grave probleme şi la timpul nepotrivit, ar face mai mult rău, iar România ar importa probleme care o pot trage şi mai mult în jos. Realitatea e complexă. Așadar, să nu ne „îmbățoșam patriotic” (vorba jurnalistului Florin Negruțiu) şi să ne concentrăm pe ajutorul pe care îl putem acorda practic. Orbului nu-i trebuie tichie de mărgăritar. Iar vorbitul aiurea despre „unire”, în acest moment, asta este  – o tichie de mărgăritar.


[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/simion-dupa-ce-a-fost-acuzat-de-destabilizarea-r-moldova-noi-avem-un-plan-de-unire-vrem-sa-avem-o-singura-tara-2693997

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

  1. O tema falsa .Integrarea Rep.Moldova in Uniunea Europeana nu permite unirea .Simion sesizind pierderea de imagine in care se afla AUR si caderea procentelor presupus obtinute cu putin timp inainte de inceperea alegerilor ataca teme false .Decizia prin care PSD PNL comaseaza alegerile Europarlamentare si locale avind si lista comuna pentru alegerile Parlamentare elimina visul AUR de a cistiga primarii sau de a cistiga sansa de a participa in turul doi al alegerilor Prezidentiale .Din acest motiv Simion ofera , iluzoriu , un presupus vot cetatenesc , candidatului mai bine situat ,ca si procente, indiferent din care Partid de opozitie face parte .Practic marele perdant va fi USR ce va pierde toate primariile din marile orase acolo unde in alegerile trecute a obtinut cistig.

    • Un articol in care autoarea amesteca probleme de istorie recenta, cu aspecte politice externe si cele interne care fac referire la Romania. Ceea ce nu intelege UE si SUA este ca pactul Ribenttrop Molotov si intelegerile de la Ialta dupa WW2 au devenit prilej de conflicte latente. Plus existenta acelei fasii teritoriale dincolo de Nistru. Ca R.Moldova nu doreste nici un fel de unire cu Ro este clar, exista multi factori contra din partea clasei politice din R.Md. dar si a unei parti a populatiei rusificate. Dar ajutoare si sprijin economic sa oferim cat mai mult.. Plus ca multi moldoveni au emigrat in Ro si tari UE fiind o tara in mare si rapida pierdere demografica. Totul va fi in functie de cum se va termina conflictul cu Ua-F.R. Iar aderarea la UE va fi lunga si dificila. Exemplul Turciei este concludent.

  2. Dacă AUR era un partid cu adevărat unionist, ar fi cerut organizarea unui referendum (fie el și consultativ) în România pentru unirea cu Republica Moldova, după ce ar fi strâns în prealabil numărul de semnături necesare. Dar nu a făcut-o. Ar fi avut notorietatea și resursele pentru a organiza o astfel de acțiune. Dar nu o face. CONCLUZIA: Temele de campanie AUR sunt doar praf în ochi; AUR este marioneta Rusiei.

    Rezum rapid temele invocate de autoare:
    1. România trebuie să se teamă de Rusia
    2. România trebuie să construiască spitale și azile ca prioritate maximă
    3. Poporul basarabean este popor aparte față de cel român (datorită faptului că unii dintre ei au învățat rusă în școală acum cateva decenii) deși o mare parte din ei au cetățenia română
    4. Unirea poate să mai aștepte pentru că sunt o droaie de alte probleme mai importante decât existența unui stat vecin care (coincidență!) poartă același nume ca o regiune majoră a României și care poate ridica la rându-i pretenții teritoriale asupra României la „indemnul frățesc” al fratelui sovietic.
    5. Nu carecumva să își construiască România o armată modernă. Nu. Prioritatea este „modernizarea Europeană”. Nu siguranța statului, a cetățenilor și a bunurilor lor. Nu.

    Să îmi spuneți dacă mi-a scăpat ceva. Vă rog să scrieți cu diacritice, pentru că limba română fără diacritice nu o pot înțelege și este ridicolă.

    • Mărturisesc că nu auzisem de AUR până la publicarea (previziunii-sondaj după vot) rezultatelor alegerilor legislative trecute.

      Altfel, nimeni (politicieni) nu vorbește despre nerespectarea granițelor de pildă între vecini din vreun sat cu sistem de carte funciară de sute de ani, care a ajuns finalmente subiect de emisiune protevistă cu concluzie clară (concluzia emisiunii: grup infracțional organizat). Nici pe timpul comunismului nu era contestată cartea funciară(bonus se putea consulta oricând de oricine fără alte restricții cum ar fi taxa pe privit), dar după Revoluție s-a „privatizat” și relativizat. Există, poate nu știați, teoria (urmând practica) „suprapunerii”(de deținători|imobile).

      Revenind la lecțiile de istorie, probabil nu s-a învățat de nicio generație la școală despre mutările de populație (termen ales cred corect) care au produs mutații cum comentează altcineva aici din experiența familială personală. Cea mai mare fiind probabil în perioada 1812-1815, așa că mulți cetățeni ai entităților din stânga Prutului sunt, de fapt, descendenți ai moldovenilor de partea cealaltă a râului.

  3. Una este unirea si alta este cotropirea. la unire ambele parti trebuie sa fie de acord! La fel ca la cererea in casatorie: vrei sa te unesti cu mine? Poate Da sau poate Nu! Sau se merge pe parteneriat civil in UE! :) Niciodata nu este timpul potrivit decat atunci cand o faci. Dupa ce se intampla poti analiza daca a fost potrivit sau nu!

  4. „…Nici un fel de “unire” până când România nu devine un stat cu adevărat modern, cu adevărat european, cu respect față de lege, știință şi carte. Nici un fel de unire până când Moldova nu scapă de oligarhi şi de crima organizată…”

    Doamna sunteti din alt film. Daca ar fi sa asteptam sa se indeplineasca tot ce enumerati Dvs gestapo-veshte mai sus, Romania si Republica Moldova ar trebui sa nu se mai uneasca nici in vecii vecilor…

    Sa ne reamintim ca Romania in forma ei actuala (si tara in care inteleg ca actualmente traiti) s-a format in coastele a trei imperii ostile, prin fructificarea unor momente prielnice de catre niste elite vizionare din Moldova, Muntenia si Transilvania, oameni de stat curajosi si patrioti, dar mai inainte de toate „romani”.

    Mica Unire dintre Muntenia si Moldova in 1859 a fost posibila intr-un moment prielnic datorita infrangerii Rusiei in Razboiul Crimeei din 1853. Independența fata de Imperiul Otoman ne-am castigat-o in 1877, tot intr-un moment prielnic. Marea Unire din 1918 cu Transilvania, Bucovina si Basarabia a fost posibila datorita destramarii imperiior Austro-Ungar si Tarist. In sfarsit, in NATO si UE am intrat tot in momente prielnice…

    Nu-l agreez pe George Simion deloc, dar la capitolul asta sunt de acord cu el. Pana la invadarea Ucrainei, acu doi ani, Rusia era a doua armata a lumii…pe Youtube :))) Pe teren in schimb, a vazut intreaga lume de ce e Rusia in stare…

    Avem din nou oportunitatea unui moment prielnic, si daca, ipotetic vorbind Romania si Moldova ar dori in momentul de fata sa se uneasca, cu referendumuri corecte tinute in ambele tari, si validate de comunitatea internationala, ar mai putea Rusia sa zica sau sa faca ceva? Eu cred ca nu, mai ales ca in teritoriile ocupate, Donbas, Luhansk si Crimea, Rusia a creat un precedent periculos prin care isi legitimeza anexarile prin referenduri populare in care populatia entuziasmata voteaza 100% alipirea la Rusia.

    Parerea mea este ca ar trebui sa profitam din nou de un moment istoric…in fata unor referendumuri legitime, eu cred ca SUA ar fi prima care ne-ar sustine, platindu-le rusilor cu acceasi moneda.
    Problema nu este la Simion, sau la Romania care si maine ar vota coplesitor pentru Unire. Problema este la populatia Republicii Moldova, care cu toate ca vorbeste romaneste, datorita unor particularitati istorice, simte si gandeste ruseste.

  5. Iertați-mă, dar cum putem compara cazul Ucrainei în raport cu rusia, cu cel al Moldovei în raport cu România? Istoric vorbind, Rep. Moldova a fost nimic altceva decât partea de est a Principatului Moldova. Nu un teritoriu locuit de alt popor cu altă limbă decât cel de la vest de Prut. Sau decât cel dintre Dunăre și Carpați (adică Țara Românească). Dacă Simion aberează, nu e o idee tocmai bună să îl combatem cu alte aberații.

  6. Cred ca-i acordati o importanta prea mare lui Simion.
    Desigur, mai toti romanii gandesc asa, dar noi respectam tratatele internationale la care suntem parte.
    Stim ca vom avea de infruntat nu doar tarile NATO/UE daca le vom incalca, dar si opozitia Rusiei, care inca doreste refacerea imperiului. Prin urmare, nu va accepta Unirea si nici teritoriile furate din U nu ni le va retroceda. Vor sa fie ei stapini, la infinit.
    Simion se face ca nu stie ultima parte. Agita apele, pentru a scoate Ro din UE/NATO. Si a deveni victima sigura in fata Rusiei. CARE NU SE VA OPRI LA U, DACA VA CASTIGA RAZBOIUL.

    • Tratatului Ucraina are clauză de reînnoire odată la 5 ani. Ce se întâmplă dacă Rusia avansează vest de Nipru și România nu mai dorește să-l reînnoiască

      • Vom fi izolati de UE/NATO si Rusia, simultan. Caci Rusia nu doreste sa ne dea noua tinurile furate de Stalin. Vrea sa le ia pentru ea.
        Vezi ce se intimpla in „statul” Moldova.
        Doresc doar sa ne prosteasca sa iesim din coalitie. Si astfel sa putem fi invinsi usor. (Vezi si distrugerea industriei de armament dupa 1990.)
        Ca sa nu mai recunoastem noi Tratatul, trebuie ca Rusia sa renunte oficial la toate zonele preluate dupa 1 ianuarie 1939.
        Si nu o va face niciodata. (Desi prin ultima sa decizie, Sovietul Suprem a denuntat tratatul Ribbentrop-Molotov. Daca va aduceti aminte.)

  7. Republica federală Germania a absorbit fosta Germanie de est. A fost în planul lor de la bun început, că într-o zi granița lor, cu forța impusă, va cădea.
    Fast forward, sute de mii de cetățeni ai fostei republici sovietice moldovenești sunt români cu acte în regulă (inclusiv doamna Sandu). Sunt cetățeni ai României. Domnișoara sau doamna Gușilov scrie despre ea că este româncă născută la Chișinău. Are și pașaport românesc? Bănuiesc că da.
    Sigur, personajul amintit în articol are problemele lui. Dar în esență ceea ce spune este corect. Dacă „unirea” s-ar produce, fix asta s-ar întâmpla, teritoriul dintre Prut și Nistru ar fi alipit României, integrat. Adio președinte, parlament, guvern la Chișinău. Ar apărea niște județe noi în cadrul României. Cum în Germania au apărut câteva Land-uri noi (chiar așa le numesc ei).

    • Povesti. Cati bani a platit RFG pentru a prelua RDG? Si pentru a disloca unitatile militare ruse in Rusia?
      Si ce intelegeri au existat intre Khol si rusi?

  8. Simion și alții nu înțeleg contextul actual și măcăne aiurea. Vă dați seama ce ar însemna pentru Rusia ca România să revendice Moldova? Apoi, nici Moldova nu prea vrea. O eventuală Unire nu se poate face decât prin referendum în Moldova, sau în caz de Forță Majoră (război) cum a fost în 1918. Deci, este prea devreme și inoportun. Să urmăm calendarul actual, respectiv intrarea Moldovei în UE și NATO și rezolvarea conflictului transnistrean.
    NB. Apropo de Unire: oare nu ar trebui ca anul acesta Maia Sandu să candideze la președinția României, adică cum am făcut cu Cuza?….

    • O idee mai exploziva nici ca se poate.
      Tocmai a fost retransmis pe Arte documentarul de investigatii in 3 episoade despre legaturile mafiei cu mediul bancar.
      In cel de al 3lea episod Republica Moldova este prezentata ca punte si centru de spalarea banilor negri intre Rusia si restul Lumii din care facem parte si noi..
      Pentru moment, Brusselul se gandeste temeinic la posibilitatea aderarii Moldovei la UE . 180 de rromi de-ai Maiei Sandu s-au instalat in centrul capitalei intr- un imobil particular si declarandu-se persecutati in țara dansilor de baştina, intentioneaza sa ramana in Belgia si sa beneficieze de ajutoarele sociale si medicale mai ales ca o doamna a nascut in incinta ocupata ilegal si alte doamne sunt insarcinate si necesita asistența de specialitate.
      Autoritatile incearca sa afle de la oficialii moldoveni si romani ce traseu au parcurs cetatenii ex CE, prin ce punct vamal au iesit din R Moldova si prin ce punct vamal au iesit din Romania.
      Exista suspiciunea ca adultii ,caci sunt si minori, sunt si posesori ai unor documente prin care le este certificata calitatea de cetateni romani…In tot cazul, frontiera cu Ungaria au trecut-o sau cu autoturisme inregistrate in Ro , cam 40, sau in autocare…
      Dosaru-i foarte complicat..
      Un oficial flamand se jura ca daca se constata ca sunt si cetateni romani, pe barbati ii inroleaza si ii trimite in misiune pe granita cu Ucraina…
      https://youtu.be/Y0bF06z8qPQ?si=niuHbJktPFds_OBE

    • S-a mai incercat asta prin 1992, parca.
      Poate incerca, dar e posibil sa nu castige si asta ar fi devastator.
      Si chiar daca, ar urma negocieri cu UE si NATO pentru transformarea celor 2 state intr-un singur stat. Sunteti sigur ca UE ar accepta?

  9. Simion nu poate oferi nici-un vot „cetatenesc” si oricum votantii AUR nu ar vota USR! Sunt votanti clasici ai PRM, PPDD sau PSD si se vor duce natural spre PSD! USR nu pierde si nu castiga nimic!

  10. Felicitări! Vă dați seama că Abjecția pentru Ura tuturor Românilor nu au niciun plan, niciun program de țară! Ei nici nu știu cu ce se mănâncă Unitatea. Ei sunt cei care incapca aceasta poruncs. Ei sunt cei care înveninează. Ei au un plan de sfâșiere și de continua denigrare. Oamenii mari au făcut România Mare. Ăștia, micii de aur fals, fac valuri…Enormitățile ieșite din gura lugubră a căpeteniei au toate nuanțele geostrategie care se încadrează perfect liniei directoare a Kremlinului cu privire la Republica Moldova. Astfel, politicianul cu tupeu obraznic, indezirabilul Simion, atentează atât la siguranta fraților de peste Prut, cât și la siguranța României. Doar o minte tulbure, modelată de strategii Moscovei Imperialiste, poate spune asemenea idioțenii. Așadar, exista semne și dovezi că acest pseudo-unionist, lipsit de orice bruma de cultură, este agent al Kremlinului pus în cojocul Romaniei. El nu este – și nu putem cere să fie – asemenea Marilor Români de odinioară. Cu asemenea gunoi, Romania Moare! Dar, vedeți, își permite, pentru a câtă oară, sa ponegrească puterea legitimă (pro-europeana!) din Republica Moldova. Mai ales acum, in plin război criminal puținist, în pragul alegerilor, când din urne, vai! nu va ieși ceea ce și-ar dori și este evident că nu tocmai asta își dorește.

    • Între timp, Banca Transilvania a cumpărat și o a treia bancă din Republica Moldova. Transgaz-ul român a devenit operatorul rețelei de transport a gazelor naturale din Republica Moldova. Etc. Câini latră, ursul merge.

      • Câinii latră, caravana trece și chiar trece. Cu proiecte concrete, nu cu politicianism deșănțat. Nu cu miopie centrată pe propria încremenire in „proiect” narcisist. Ca prizonieri ai orizontului foarte mic, atât de mic precum ocaua cu care încearcă simionii trufași și mincinosi să păcălească mulțimea cu gargară, cu fraze sforăitoare, cu săritură la beregată.

  11. Orice oportunitate de a apara coaliția actuala este folosita de analiștii politici de la București și chiar de la Chișinău. E semn de panica în PSD-PNL.
    G Simion este un mediocru care exploateza fara talent o tema moarta în fașă. Basarabenii care-l ataca sunt speriați de moarte de posibilitatea unirii cu România.
    Asta pentru ca principalul obstacol în calea reunirii (acesta este cuvântul corect) sunt falșii intelectuali basarabenii și politicienii de la Chișinău și din raioane. Toți se tem ca-și vor pierde privilegiile și nu realizează ca în curând vor fi mai mulți birocrați în asa zisa republica decât oameni care sa plătească taxe. Cineva va trebui sa stingă lumina la Chisinau când toți basarabenii se vor muta în România, Italia sau Spania. Vor rămâne, poate, doar câteva rusi și gagauzi fanatici.
    Cam la fel se prefigurează lucrurile si la București, în curand vor rămâne doar pensionarii și activiștii PSD-PNL. Plus câteva mii de generali, judecători si procurori cu pensii speciale.

  12. Avand in vedere de cati ani tot scrie dl. Simion pe toti peretii ca Basarabia e Romania, ma face sa cred ca asta a gandit si crezut cu adevarat si in niciun caz nu cred ca ar fi fost parte dintr-un plan putinist bine gandit cu ani in urma. Ca in contextul actual, asemenea afirmatii capata alt inteles si ca sunt folosite cu scopuri ascunse, este foarte adevarat. Apoi, lasandu-l pe dl. Simion in pace, pot sa va confirm ca in mintea basarabenilor/ moldovenilor este o mare incalceala in ceea ce priveste apartenenta istorica la Romania. Varstnicii si eventual cei de varsta medie sunt mai aproape de realitatea istorica, in rest, dupa desprinderea de Romania, basarabenii au fost obligati sa paraseasca tertoriul in 48 de ore si ulterior, intr-o mare masura au fost inlocuiti cu populatie rusa. Cei ramasi s-au amestecat cu noii veniti. Istoria predata in scoli a fost complet distorsionata, astfel incat parintii basarabeni ramasi acolo se contraziceau cu proprii copii, care veneau cu alte povesti de la scoala decat realitatea petrecuta pe pamantul lor. Bunica mea, basarabeancă, s-a reintors dupa refugiu, dupa foarte multi ani, ca sa-si revada rudele ramase acolo. In afara de neamuri, a spus cu mahnire ca nimic nu mai semana cu nimic din ce lasase in urma la refugiu si aceea a si fost ultima data cand a mai calcat in Basarabia. Alta vizita nu i-a mai trebuit. Diferentele s-au adancit si, spre exemplu, mama mea, nascuta si ea in Basarabia, a spus ca nu e sigura ca si-ar dori vreodata unirea. Si nu din lipsa de patriotism. Asa ca, un astfel de subiect, ma gandesc ca trebuie totusi cantarit bine, se vede clar ca un referendum si de-o parte si de alta este absolut necesar si trebuie sa intelegem bine ce urmeaza, pentru ca va fi nevoie de foarte multa toleranta. Ori, noi nu ne mai rabdam noi intre noi de cele mai multe ori, dar inca pe cei noi, unii rusi de-a binelea, altii doar pe jumatate sau chiar basarabeni curati, insa cu alte apucaturi, alte invataturi care nu prea se vor potrivi cu ale noastre. Nu va fi usor deloc Euforia unirii va trece repede, ne intoarcem la treaba si sa vedeti cum incepe nebunia, care pe care. Sa ne domolim putin, sa se domoleasca si dl. Simion si daca va fi sa o facem, sa fie treaba gandita, organizata si nu in goana calului asa cum ne-am obisnuit sa le facem pe toate.

  13. Pai daca nici aici noi, o mana de cititori-ganditori, nu avem aceleasi vederi ori nu sunt compatibile, ce sa mai spunem de marele popor roman, divers din multe motive si imprejurari? Cred ca la noi ar trebui un referendum pentru aproape orice.

  14. Tov. Simion e sincer, spune ce gandeste, dar inchipuindu-si evenimentele in alta cronologie: rusia cucereste Ucraina, apoi Republica Moldova, iar Romania se alipeste la noua gubernie ruseasca. :)
    Ca tot se vorbeste de revizuirea granitelor, am si eu o nelamurire: daca Transnistria se declara pamant rusesc, Ucraina, fiind in razboi cu rusia, poate s-o invadeze?

  15. Este extraordinar cum o putere straina – in acest caz, Rusia- a demontat pur si simplu un alt stat – Romania – si dupa o epurare etnica ca la carte ( Românii trimisi in Siberia sau impinsi sa plece peste Prut) le-a explicat celor ramasi ca ei nu au nimic in comun cu Românii de peste Prut care tocmai au fost epurati. Nu inteleg de ce Moldova nu cere reparatii banesti Rusiei pentru stramutarea fortata a populatiilor si pentru exterminarea a zeci de mii de Români in Siberia? Sā privesti Rusia ca o alternativā onestā la reunificarea cu România e sinonim cu o ignoranta grosiera. Un sindrom Stockholm la nivel de natiune.

    • Se zice ca si la noi, patrioti si nationalisti cum zic unii ca am fi, la primirea in PCR a celor peste 3 milioane de membri noi, la „interviul” de primire se intreba „ce parere ai de Basarabia?” si daca raspunsul nu era political correct (adica sa spui ca era ruseasca si Romania nu are nicio pretentie!) nu erai admis. Si presedintele Emil Constantinescu a semnat ca nu are pretentii teritoriale! desi mai inainte Ceausescu si Iliescu se pronuntasera clar ca este teritoriu romanesc luat samavolnic prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Or fi avut ei pacatele lor, dar nu pe acesta.

    • Ca sa ceara despagubiri pentru cei trimisi in lagare de munca in estul Siberiei ori la Murmansk este nevoie de a se face o cercetare serioasa. Depopularea de etnicii romani si evrei s- a produs inca din 1930. Au fost confiscate case, terenuiri, ateliere, mori, unelte, bunuri din case. Nepotii si stranepotii de azi ai celor omorati in aceste lagare nici numai acte ori martori. Multe arhive au fost arse pentru a nu se mai stii nimic. Dupa 1941 prigoana a fost si mai mare.

  16. Daca se vrea cu adevarat unirea se poate face. Dar cu politicieni adevarati nu cu generali de paie, covrigari de lux si profesori de scoala generala. Procesul ar dura 4- 5 ani pentru armonizare constitutionala si legislativa. Iar RMd. ar renunta la Transnistria. Rusofonii existenti vor pleca in patria mama. In actiunile de unire din Principate si apoi cu Transivania cei care ne au sustinut au fost cateva mari puteri europene. Acum orientarea expresa catre SUA nu ne aduce nimic in acest sens decat inarmare prin NATO. Ei sunt pe alt continent iar investitiile straine vor fi limitate in timp. PM din Ro viseaza frumos. Suprematia SUA are in fata si Europa si Asia.

  17. Sa vedem firul:
    Simion&AUR sunt cei care au preluat stafeta de la PSDragnea, care au continuat politica Diaconu/Ghita/Ponta&PRU, care au continuat poltica Ponta/Kakarau&USL, care au tinut treaza viziunea Iliescu&FSN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Eugenia Gusilov
Eugenia Gusilov
Eugenia Gusilov este directorul fondator al Romania Energy Center (ROEC) – primul think tank independent în limba engleză din România, specializat în energie, relații internaționale, studii regionale de securitate şi interdisciplinare de arie. A lucrat cu NATO, Națiunile Unite (Departamentul pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU), Banca Mondială, IFC, Comisia Europeană (DG Reform), Energy Charter, Guvernul României (Ministerul Energiei şi cel al Fondurilor Europene), KIC InnoEnergy, companii, universități şi ONG-uri. In 2005-2008, Eugenia a lucrat în calitate de analist pentru Institutul Diplomatic Român (afiliat Ministerului Român al Afacerilor Externe), în departamentul pentru analiză politică şi strategică, unde s-a axat pe țările post-sovietice (Belarus, Ucraina, Rusia). Eugenia deține o diplomă de Master în Afaceri Internaționale şi un Certificat în Studii Ruse şi Est Europene din partea Institutului Harriman, ambele de la Universitatea Columbia din New York (2010) şi o diplomă de licență în Studii Europene de la Universitatea București (2005).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro