marți, decembrie 5, 2023

Uniunea Europeană și îndrăgostiții din Verona

Joi și vineri, ochii întregii Europe ori măcar a acelei părți de Europă care crede în unitate, progres, democrație, libertate valori morale și constituționale și în supremația Statului de drept sunt ațintiți spre Capitala României.
Toți înalții oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanții cei mai de seamă ai guvernelor ale căror țări fac parte din această construcție politico-administrativă care e foarte adevărat că nu e tocmai perfectă se află preț de două zile la București. Sigur, presa a reflectat și reflectă, cum este și firesc, de altfel, partea oficială care e și cea mai spectaculoasă a evenimentului, îndeosebi adunarea oficială și Concertul de la Ateneu, însă, indiscutabil, pe lângă manifestările solemne al căror rost este acela de a marca preluarea președinției rotative a Consiliului European de către România, vor avea loc și discuții personale, convorbiri în tête-â-tête.
Preluarea președinției Uniunii Europene de către București ar fi trebuit să fie un eveniment. Nu este. Nu are cum să fie de vreme ce trăim cu toții într-o Românie dezbinată, marcată de certuri, dispute și nervozități extreme. De doi ani puterea a fost preluată de o coaliție de guvernare imorală, mincinoasă, anti-europeană, coruptă, disprețuitoare la adresa a tot ceea ce înseamnă profesionalism, competență, bun simț. Din ianuarie 2017 la Palatul Victoria s-au perindat trei guverne, unul mai incapabil decât celălalt, alcătuit din inși a căror calitate unică și garantată este slugărnicia față de șefii lor de partid.
Reprezentanții PSD, cu toții aleși de penalul lor șef de partid, de inculpatul de rang înalt pe numele de Dragnea Nicolae Liviu, nu au de 24 de luni încoace decât o singură preocupare. Să-l scape pe Dragnea de închisoare căci rămânerea mega-îmbogățitului de Teleorman în libertate înseamnă și pentru ei perpetuarea în funcțiile pentru care majoritatea dintre ei nu au nici cea mai elementară pregătire, îmbogățirea, dreptul de a-și vedea în parte de mișmașurile proprii.
Asaltul împotriva Codurilor penale și de procedură penală, asupra procurorilor și judecătorilor la care s-a dedat din ianuarie 2017 încoace guvernarea PSD-ALDE nu a rămas neobservată la Bruxelles și Strasbourg. Ceea ce se întâmplă la București a devenit subiect de preocupare și îngrijorare, de întrebări și mustrări lansate în spațiul public.
Nici unui înalt oficial de la Bruxelles și Strasbourg nu i-a scăpat realitatea că guvernanții români se simt mult mai aproape de omologii lor de la Budapesta, Ankara sau Moscova decât de cei ai căror țări unde democrația este la ea acasă. Înalții oficiali europeni care se află în aceste zile la București au sesizat că în cursul președinției României vor urma să fie discutate probleme majore ale bugetării feluritelor proiecte ale UE într-o vreme în care guvernul țării care îi găzduiește nu a fost încă în stare să alcătuiasă proiectul bugetului de stat pe anul 2019. La Bruxelles și Strasbourg se dețin informații clare potrivit cărora funcționarii Ministerului de Finanțe de la București se dau cu capul de pereți spre a face astfel încât să înfrumusețeze statisticile, să arate că Ronânia nu a depășit deficitul bugetar admis de 3%. Se mai știe și că finanțiștii bucureșteni nu prea găsesc soluții ca în anul care de abia a început respectiva țintă să fie menținută, în pofida faptului că populismul și promisiunile neacoperite de realitatea economică a țării ar implica un deficit inadmisibil de 5%.
Vina pentru toate aceste aberații este, desigur, una colectivă. Este vina întregii coaliții de guvernare. Există însă, cum spuneam, și un cap al răutăților. Care din lașitate, din prostie, din lipsă de respect, din iresponsabilitate a dat zilele acestea bir cu fugiții. Căci una e să vorbești în fața activului de partid-marionetă, în fața Vioricăi Dăncilă, a Olguței și a amorezului Claudiu Manda, a lui Bădălău, Oprișan, Codrin Ștefănescu, a cumpăratei cu funcția de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a “prigonitului” Ilan Laufer, a lui Daniel Breaz sau Mircea Budăi și alta să răspunzi întrebărilor lui Jean-Claude Juncker. Una e să treci cu vederea, chiar să aplauzi analfabetismul funcțional al Vioricăi Vasilica Dăncilă care tot o amărâtă din Videle rămâne deși are viză de flotant în Palatul Victoria și alta să vibrezi la superba lecție a unui european autentic așa cum este dl. Donald Tusk.
Numitul Dragnea Nicolae Liviu căci el e vinovatul a închiriat un avion, și-a luat cu sine toiagul bătrâneților, pe duduia Tănase Irinuca, și a dat o fugă din câte se pare la Verona. Așa cum fac toți tinerii români cu simpatii social-democrate atunci când le trece prin gând să se căsătorească. Ce altă dovadă mai mare de inconștiență și iresponsabilitate putea să dea șeful suprem al social-democraților români? Nu-i vorbă nimeni nu i-a simțit lipsa, poate doar foștii pușcăriași Adrian Năstase și Adrian Severin.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Mesajul acestor lideri europeni nu era adresat lui Dancila sau Iordache sau Tariceanu, ci se adresa romanilor care protesteaza de peste doi ani in strada, precum si celor care sunt pro-europeni si resping astfel de regimuri autoritare. Junker, Tajani sau Tusk stiu foarte bine cine sunt politicienii romani si cat de rau fac Romaniei si Uniunii Europene. Sa nu uitam de reactia lui Dancila din PE anul trecut sau cea a unor eurodeputati PSD, cand practic au sictirit UE si pe liderii acestora. Speranta liderilor UE sta in romanii care doresc ca UE sa ramana stabila si unita iar mesajele lor au fost trimise catre acesti romani. Din pacate, nu cred ca discursul lui Tusk o va impresiona prea mult pe Viorica, ea continuindu-si planul de distrugere a tarii. Mai exista un aspect, si anume cel legat de mesajul trimis Rusiei prin preluarea presedentiei UE de catre Romania. Mesajele celor trei lideri ai UE au avu ca tinta si Rusia, cred eu, iar mesajul lor a fost clar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro