luni, mai 17, 2021

Uniunea impostorilor

Întâi candidata Dumitrescu, apoi ministrul Mang, ca să nu mai insistăm pe dezacordurile ministrului interimar: Educația nu are noroc sub proaspăta guvernare. Ca și cum nu ar fi fost suficient, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Fedorca, director de colegiu național, a semnat cel puțin un document cu grave erori gramaticale. Impostura nu s-a concentrat însă la Educație. După declarațiile riscate și riscante ale ministrului Marga pe marginea politicii externe a României, iată, tot recent, ministrul Plumb de la Mediu (admirabilă ironie involuntară!) are probleme legate de explicația faptului că o diplomă de participare (în fapt, certificat) la un curs s-a transformat în CV-ul domniei sale în diplomă de studii. Sigur, de vină sunt „tehnoredactorii”, o categorie profesională pe cât de bizară în lumea calculatoarelor personale și a tabletelor electronice, pe atât de subversivă, capabilă să distrugă bruma de onorabilitate a membrilor guvernului. În fine, tot acum câteva zile, ministrul Constantin de la Agricultură se vedea nevoit să ofere presei propria variantă despre procesul misterios prin care cinci zile de seminar ținut pe malul Dâmboviței s-au finalizat în CV-ul său oficial cu o diplomă în toată regula de la Scottish Agricultural College.

Sigur, unii cu opinii politice pe partea stângă, dar nu numai, se pot întreba dacă nu cumva se face aici un proces de intenție disproporționat în raport cu faptele propriu-zise, că se transformă țânțarul în elefant. S-au văzut lucruri de incomparabilă gravitate și la case mai mari. Ministrul german al apărării von und zu Guttenberg a demisionat după dezvăluirea plagiatului din teza de doctorat. La fel, tot în corecta Germanie, nimeni altul decât președintele federal Wulff, după săptămâni de blocadă, a părăsit postul sub potopul de acuzații legate de foloase necuvenite și prietenii interesate. Așadar, de ce am fi noi, iarăși, atât de intransigenți, confirmând o imagine internațională oricum nu foarte măgulitoare? De ce ținem morțiș să ne autoflagelăm, să ne arătăm unii pe alții cu degetul într-o spirală nebună a denunțului și cimentând astfel percepția unei țări profund corupte? Ei bine, dincolo de exagerări, rămâne obiectiv faptul că, într-adevăr, persoanele amintite sunt într-un evident conflict de valori cu funcțiile publice. Au probleme de credibilitate: cum să te bazezi pe oameni în stare să își falsifice propriul parcurs profesional și care, la momentul adevărului, dau vina, asemeni lui Adam, pe Eva, care la rândul ei, se știe, l-a indicat pe șarpe ca fiind adevăratul instigator?

La urma urmelor, ceea ce trebuie să ne intereseze este tipologia politicianului competent și onest de care România are disperată nevoie și care, formulez un truism, ar trebui să fie complet diferit de demagogul de serviciu sau de șpăgarul avid de încasări, chiar și în natură (caltaboș, țuică, vacanțe în Dubai). În cele peste două decenii de la căderea comunismului, societatea românească nu a reușit să își revină în fire. Nici nu avea cum. Trecutul totalitar a fost fie trecut sub tăcere, atâta timp cât s-a putut, fie abordat impropriu, interesat, amestecând pervers biografiile victimelor, intens luminate, cu cele ale călăilor, menținute de regulă în clarobscur. La fel, mult clamata reformă morală a fost consecvent amânată sau, mai grav, nu s-a regăsit deloc pe agenda actorilor publici. Micile și marile complicități etice și/sau financiare au țesut o imensă plasă care a ținut, în fapt, locul unor entități care, în condiții normale, ar fi garantat sănătatea corpului social. Concret, milițienii au devenit polițiști, foștii securiști s-au transformat în agenți ai capitalismului, ex-tovarășii de partid s-au împărțit pe noul eșichier politic de la dreapta la stânga, după oportunități. Nici partea mai teafără, cea care s-a manifestat înainte de 1989 împotriva regimului totalitar, nu a scăpat de sectarisme și exclusivisme. Una peste alta, din primele zile ale României post-comuniste și până azi, am asistat la o refacere permanentă a unei mereu eficiente uniuni a impostorilor: de la pseudo-democrați la pseudo-intelectuali.

Fără a cultiva false așteptări, un an electoral oferă totuși șansa de a reformula propria noastră listă de dorințe. Or, cu riscul de a repeta locuri comune, dar nu mai puțin importante, este momentul să reluăm apelul la lichelele vechi și noi să facă un pas înapoi, să nu mai blocheze instituții, catedre sau funcții pentru care sunt în mod evident improprii. Ce naivitate!, ar exclama unii. Sigur. Sunt însă convins că, pe termen lung, uniunea impostorilor, oricât de puternică se arată și în ciuda caracterului ei transpartinic, nu va fi invincibilă. De ce? Pentru că, așa cum ne-au arătat miniștrii amintiți, dar și alții, impostura este ineficientă administrativ. Nu poate atrage nici fonduri europene, nici duce mai departe reforme, nici propune planuri coerente, nici reprezenta România. Dacă este adevărat că fiecare pasăre moare pe limba ei proprie, nu mai puțin adevărat este că, oricât de solidară, uniunea impostorilor moare pe limba propriei incompetențe.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Daca aveti orbul gainii si refuzati evidenta imposturii deopotriva la adversarii politici ai useleului, nu sinteti mai putin decit un comentator impostor dvs. insiva… Daca nu sintet de acord, atunci umblati la CV-urile unor Elena Udrea (articole publicate cf. blogului), Madam Bica, fost SS la justitie, Roberta Anastase (CV-ul de pe site-ul CD), Funeriu… si lista e poate chiar mai lunga decit cea propusa de dvs.

  • Concret, ce ai de spus? Au plagiat ceva cei de mai sus? Si-au pus doctorate inchipuite in CV? S-au imprumutat sute de mii de euro de la parti reclamate intr-un proces de milioane cu statul, chiar de la institutia pe care o conduc (precum micul gradinar posesor de vila de la PC)? Daca stii ceva concret, lumineaza-ne!

 2. Bun articol. Cei care inteleg acest text stiu si confirma cele relatate…
  Cum facem insa sa transpunem aceste cuvinte in limba de lemn, sa priceapa si majoritatea? Cum am putea simplifica complexitatea incat sa prinda la mase? E nevoie. Mare nevoie…

 3. Pina la urma cel mai grav caz ramine de departe cel al lui Marga. Individul nu a plagiat si are toate titlurile in regula (si probabil nu a copiat nici la bac). Cind insa vorbeste despre istorie si politica ti se face rau – daca O ASEMENEA CREATURA a condus una din cele mai prestigioase universitati din Romania sintem damnati. Este foarte clar ca raul vine de departe si ca dupa 1989 doar a devenit vizibil (partial). Era mult mai bine in 1945 cind aveam 40% analfabeti dar macar virfurile erau virfuri. Poate asta e cel mai mare rau care ni l-a adus comunismul.

  • Asa cred si eu. Am o nuanta totusi – se poate sa idealizam si varfurile pe care le aveam pana in ’45 (totusi au cazut si aia in capcana legionarilor – ca sa nu mai zic ca erau si destui coruptzi).

 4. sa faci apel la lichele ….sa faca un pas in spate…??…
  Somnorila, mai lasa-ne cu vorbele dulci,astia te fura sub hipnoza.
  Blestemata tara…

  • ce utopie!sa faca un pas in spate!?citzi idealishti la romanica!
   pai in 89,citziva doar au strigat impotriva lor si i au impushcat imediat!nu,nu vorbesc de rivolutzia intregului popor

 5. A face raspunzatoare o clasa politica, evident de cea mai proasta calitate, pentru relele societatii Romanesti este echivalent cu ocolirea cauzelor fundamentale si deci a perpetua situatia. In fapt marea majoritate a Romanilor nu doresc politicieni de calitate ci politicieni care sa le dea ceva (a se vedea „fenomenul” Dan Diaconescu cu promisiunile sale aberante). Ne complacem in ciclul vicios – sa-mi mai dea ceva, o pomana, un salariu de bugetar fara criterii de calitate, o scutire de taxa, o „uitare” de impozit la privat si atunci ii votez si mai accept sa fure si el ceva (doar are familie de intretinut – „cutuma” e ca un primar de oras mare sa ramana dupa mandat cu 1 M EUR – abia daca e mai lacom de acest „barem” se poate vorbi de coruptie). Nu alegatorii vor schimba ceva in tara asta. Singurele schimbari si modernizari ale societatii Romanesti au fost impuse fortat din exterior (Comunitatea Europeana a facut pentru societatea Romaneasca in 10 ani – includ si cei pre-aderare – mai mult decat toti politicienii Romani in ultimul secol). Poate solutia ar fi sa declaram razboi Germaniei pentru ca aceasta sa ne ocupe timp de 20 de ani („polul” lui Brucan). In interior nu e solutie. Fiti realisti !

 6. Uniunea impostorilor nu va muri deoarece exista reproducerea inegalitatii accesului la resurse si pozitii de putere – pe care ei le controleaza prin relatii de familie, afacere, politice.O rugaminte: Institutul Roman de Studii Inter-ortodoxe si teologie sociala – siteuri de unde putem afla mai multe detalii despre dvs, d-le Radu preda, nu functioneaza. Poate puteti face ceva in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Preda
Radu Preda
Titularul cursului de Teologie sociala ortodoxa a Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Director fondator al Institutului Roman de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale si Inter-religioase (INTER). Editor al seriei Theologia Socialis de la editura Eikon (Cluj). Co-editor al seriei Doxa & Praxis (Geneva/Volos). Detalii la www.teologia-sociala.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro