marți, iunie 22, 2021

Uragane și retribuție morală?

În panica generată de lanțul de uragane care au lovit de curînd coastele Americii, am descoperit pe rețele sociale cîteva reacții ”critice” care m-au intrigat și m-au pus pe gînduri. Contextul acestor reacții e unul politic: toate statele din sudul Americii lovite dramatic de uragane în ultimele luni au votat majoritar cu Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

Politicile controversate ale acestui președinte au continuat să inflameze spiritele liberale în ultimele luni, astfel încît se poate vorbi, în Statele Unite, de o discordie ce dezbină taberele politice și ideologice cu o intensitate care amintește de Războiul Civil. Dar de aici pînă la blestemele proferate de unii liberali mai slobozi la gură după inundațiile din Texas și în timp ce uraganul Irma făcea prăpăd în Caraibe și se îndrepta vijelios spre coastele Floridei („să treacă prin tot statul, de jos în sus, și sa-i măture pe toți”, „așa le trebuie, dacă au votat cu Trump”, „Dumnezeu să-i pedepsească pe toți”) e totuși o distanță. Distanța este, folosind expresiile filozofului canadian Charles Taylor, aceea între ordinea morală modernă, care e una fundamental prescriptivă, și o ordine premodernă ce are și o dimensiune ontică. Cea din urmă leagă, de pildă, mergînd înapoi pînă la Anaximandru și Heraclit, abaterile de la ordinea naturii de nedreptăți și acte „împotriva naturii”. Altfel spus, „natura se răzbună” pentru abaterile de la ordinea ei prestabilită. Cosmosul concură, cu elementele sale dezlănțuite, la respectarea normelor morale „firești”. În termenii lui Heraclit, chiar dacă soarele însuși ar devia de la cursul său natural, Furiile l-ar trage înapoi.

Ironia e că această noțiune desuetă de dreptate „ontică”, al cărei caracter premodern poate fi explicat, tot în limbajul lui Charles Taylor, și prin aceea că se bazează pe o idealizare a ordinii naturii și a societății, e împărtășită de unii din cei mai plini de ură liberali americani, care foarte probabil aderă la o conceptie progresistă despre lume. Desigur, nu se pot face generalizări. În mod sigur printre liberalii progresiști se găsesc și multe persoane generoase și caritabile. Dar în mod cert există și „liberali” care proclamă vehement, pe rețele sociale, aberația (pentru o mentalitate modernă) că uraganele Harvey și Irma ar fi fost pedepse aplicate de natură sau divinitate statelor din sud, din cauza votului lor la alegerile prezidențiale din 2016.

Dacă se poate observa cu ușurință iraționalitatea sau fanatismul unora din votanții lui Trump (sau, în Marea Britanie, al multor Brexiteers) ura „ontică” împotriva lor este la rîndul ei irațională și fanatică. În plus, e cel puțin straniu, pentru un raționalist secular care aderă la liberalismul american, ca acesta să cultive așteptarea ca Furiile să îndrepte deviația de la bun simț a votanților lui Donald Trump (deși, am spus-o de multe ori, nici alegerea lui Hillary Clinton n-ar fi fost o opțiune prea rațională). Ideea că o forță a naturii sau a divinității care transcende societatea ar pedepsi neregulile morale, sociale și politice e total inconsistentă cu maximele progresismului, care susțin că progresul social ar fi o sarcină inerentă umanității.

Nu am desigur așteptarea de a descoperi o coerență perfectă în mesajele de pe rețele sociale. Totuși, această barbarie a urii manifestată de unii din cei care susțin, cel puțin teoretic, o civilizație umanistă (adică o ”ieșire din barbarie” – cel puțin asta era definiția lui Kant pentru progresul omenirii prin rațiune) are uneori o virulență ieșită din comun. Impresia mea e că, în asemenea sfere de ”socializare virtuală”, domină mai curînd iraționalul și emoțiile viscerale, în nici un caz progresul și lumina rațiunii. Și că ura fanatică față de ceilalți (votanții lui Trump din statele sudice, în cazul de față) umbrește lumina rațiunii, indiferent cît de ”progresiste” și ”raționaliste” ar fi principiile promovate de propria tabără ideologică. Așa ceva nu a fost desigur anticipat de idealiștii care au sperat că forumurile și rețelele sociale de pe Internet vor face lumea mai bună și democratică. În realitate, nu numai iraționalitatea populistă a dreptei a înflorit din cauza maniheismelor simpliste de pe Facebook și Twitter, dar și o parte din tabăra ”luminată”, progresistă a stîngii pare că și-a pierdut rațiunea, ajungînd să își afurisească fanatic adversarii politici, în limbajul cel mai ”reacționar” și ostil ”progresului umanității”.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. As vrea sa aflu de unde ati luat citatele de tipul “Dumnezeu să-i pedepsească pe toți” din moment ce democratii in general si progresistii in special nu prea stau cu zeii pe varful limbii. Aceasta este specialitatea conservatorilor, a traditionalistilor. Eu, spre exemplu, citesc Washington Post, NyTimes, LATimes, FoxNews si Breitbart. Primele 3 sunt „de stanga”, ultimile 2 sunt „de drepta”. N-am vazut niciodata in reactiile cititorilor la articole din primele 3 organizatii (in comentariile votate de top) exprimari de tipul celor pe care dvs. le dati ca exemplu. In schimb in partea cealalta, comentariile votate sunt mult mai… pestrite :D.

  Exact ca dl. Trump cand a reactionat initial la evenimentul din Charlottesville, dvs. vindeti falsa echivalenta. Exemplele pe care le dati dvs. nu reprezinta curente dominante in tabara progresista, eu personal nu le-as numi nici macar curente ci doar aberatiile catorva bezmetici.
  De partea cealalta dna. Palade, lucrurile sunt diferite, nu vorbim de cativa bezmetici care vorbesc prostii ci de un curent puternic de emotii negative (ura, frica) care in acest moment are o influenta majora in partidul Republican.

  Ura fata de fascisti, neo-nazisti si rasisti este o reactie normala, acesti oameni nu isi au locul in viata publica a democractiilor avansate alei secolului 21. Inteleg ca majoritatea sustinatorilor lui Trump nu sunt fasciti neo-nazisti sau rasisti insa cand acestia sunt totusi in tabara lor in momentul fata iar cand te amesteci cu taratele, te mananca porcii.

  • Doar două dintre ele:

   http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/hurricane-irma-harvey-donald-trump-jennifer-lawrence-mother-nature-storms-climate-change-florida-a7937691.html

   http://www.theblaze.com/news/2017/09/09/nbc-says-irma-locked-and-loaded-to-destroy-trump-properties-then-twitter-unloads-on-them/

   Weekendul trecut a fot copios. Cât am avur vreme am trecut de șa un canal de știri socialist la altul (NBC, ABC, CBS & CNN). Vineri juisau epic în speranța că propietățile lui Trump de pe coasta de est a Floridei vor fi pulverizate de Irma. Uraganul s-a răzgaândit și a pustiit mai degrabă Cuba. Asta a fost trecută strategic sub tăcere. Cuba e totuși o țară progresistă. N-așa? :P

   Sâmbătă echipele de filmare au fost împrăștiate pe toată Florida. To soiul de „experți” explicau pustiirile produse de ieșirea SUA din acordul de la Paris și trăiau un orgasme răvășitoare în direct eplicând cum că totuși destinul, pronia, bla, bla, bla, că uite că uraganul nu uită și nu iartă și altă gargară cum nici Antenele și RTV-ul nu scoteau în vremurile gloriase ale luptei pe viață și pe moarte cu opresiunea bășinistă. Niciunul nu a menținat evident că cele două uragane vin după o perioadă de 12 ani (2005-2017) în care SUA nu a fost lovită de nici un uragan major. Perioadă cum nu s-a mai înregistrat de când se documentează uraganale, adică din 1860 :D În mod normal e măcar unul mare la 2-3 ani.

   Duminică au filmat la nesfârșit acelasi panou cu stop doborât de vânt. Au anunțat apoi cu durere în suflet că Irma a scăzut la gradul 3 , apoi la gradul 2, api cu o ultimă licărire de speranță că poate totuși o să pustiască măcar Georgia și Alabama. N-a fost să fie…

   P.S.: În realitate chiar și uraganu’ a ținut cu trumparzii. Zonele bune din Huston (Avalon, Pinecrest, Bunker Hill, etc.) unde au câștigat Trump & republicanii n-au fost inundate după Harvey :P . Pe bune. Zonele locuite de negrii, mexicani & mitocănime unde Hillary și socialiștii (aka democrații) câștigă mai ceva ca Dragnea în Teleorman au fost făcute franjuri și încă nu și-au revenit. Motivele au mai puțin de a face cu pronia cerească și mai mult cu administrația locală. Pur și simplu în zonele civilizate primăriile își fac treaba, canalizările sunt bine întreținute. Există pompe de drenaj automate (overflow pumps), casele sunt construite pe rambleele și biutele recomandate de bunele practici în construcție, etc. În zonele progressite adminitrația e preocupată de legalizarea marijuanei, de drepturile „minorităților”, de protejarea „cetățenilor nedocumentați” (adică imgranții ilegali) și evident că le fac tot soiul de „înlesniri” omului amărât, deci n-au vreme de treburi triviale cum ar fi îndiguiri, pompe, canalizări..

 2. Am fost invatati , am citit , unii dintre noi am si trait , despre fanatismele de dreapta, de stinga, religioase, ideologice !
  Ce facem cu fanaticii de astazi din lumea . asa zisa „libera” a civilizatiilor vestice, care nu sint
  ” minati in lupta ” nici de vreo ideologie, nici de religie, nici de lecturi , poate doar de niste ” guru” pe care inconstienta i-a promovat in cele mai de virf universitati din acest orizont geografic al Vestului., din Europa si din cele doua Americi.
  Masa de manevra are patru componente:
  1. Multimea tineretului si a oamenilor de virsta medie, needucata, grobiana, indobitocita de violentele , stirile apocaliptice si climatul general de neincredere (in colegi in prieteni, iin familie, in capii societatii ) promovate de mass- media , consumatoare de droguri si alcool.
  2. Studentimea si post studentimea , ajunsa fara capatii la peste 30 de ani, fara a-si gasi un rost, care in se cauta pe sine prin diverse universitati, pe banii parintilor . Scopul ei este perpetuarea acestei situatii, findca practic nu este in stare de nimic pozitiv
  4. Urmasii ( ajunsi acum la virsta pensionatrii , sau peste ) a tot felul demiscari hipiote si anarhiste dinanii60, in general esuati in viata, droagti, asistati social, dar fwriciti sa vada o renastere a reoltei lor far sens inceputa in 1968.
  3. Activistii de profesie, trecuti printr-o spoiala educationala sau chiar cu studii serioiase, inregimentati sua nu in vreo ideologie, dar gat sa se vinda oricaruia care plateste pentru organizarea unor manifestatii, revolte, campanii. Cel mai elocvent exeemplu al unui astfel de
  ” activist social” , ajuns in fruntea lumii in acesti ani catastrofici, este fostul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama.

  Despre ” papusari „, ce sa mai vorbim ? Interese dechise sau oculte , la nivel national si international, politice, financiare, religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro