Curioasa obsesia USL de a prelua, eventual in 2012, o Romanie cu importante dezechilibre structurale, cu datorii foarte mari, cu investitori externi alungati de politici sociale desuete, cu salarii si pensii mari pe care, in mod sigur, nu va avea de unde sa le plateasca.
Asa s-ar intampla daca actualul guvern ar asculta de sfaturile si imboldurile opozitiei. Care da toata saracia si toate neajunsurile pe clientela PDL. Ca si cum n-ar avea propria clientela, care abia asteapta sa ajunga la bucatele bugetare, dupa sapte ani de post, in cazul PSD. Si se face ca nu intelege ca 75% din buget se duc pe salarii, pensii si ajutoare sociale, restul de 25% pe achizitii materiale strict necesare functionarii scolilor, spitalelor, unitatilor militare, posturilor de politie, asa ca de furat nu mai este cine stie ce. Mai ales ca ne-am imprumutat deja 11,5 miliarde de euro, in primele cinci luni ala lui 2011.
Ca se dau in continuare contracte cu statul pentru clientela PDL este adevarat. Dar nu vad nicio garantie din partea opozitiei, ca daca ar veni la guvernare aceasta practica ar inceta. Dimpotriva, marele regret al lui Victor Ponta a fost, dupa alegeri: „ei au fost mai performanti la furat decat noi”! Sa intelegem ca daca vor veni la guvernare ii vor intrece! Avand burtile lipite de sira spinarii!
Reorganizarea administrativa este si in interesul PSD. Daca ar intelege ca s-au schimbat vremurile. Nu mai putem trai pe veresie, acum cand criza datoriilor suverane ale statelor sta sa plesneasca. Cand creditorii grecilor nu se pun de acord: ii lasa sa moara sau ii mai salveaza odata. Cand America sta si ea pe butoiul cu pulbere al celor 14.300 mii de miliarde de dolari datorie. Si toata lumea asteapta cu sufletul la gura sa vada ce va face Congresul american, mareste sau nu nivelul maxim admis pentru indatorarea Americii?
Ce banci sau institutii internationale de credit si-ar risca banii intr-o tara care o ia pe urmele grecilor? De unde ar mai plati pensii si salarii viitoare guvernare USL, in lipsa imprumuturilor externe? Si cu cat promite mai multe, cu atat ii va fi mai greu sa se tina de cuvant. Iar povestea cu vechea mostenire nu mai tine, ca vechea guvernare a incercat sa reduca cheltuielile statului. Nici tiparnita de bani nu mai poat fi pornita, ca in anii 90. Ca suntem in Uniunea Europeana, iar BNR nu asculta de ordine populiste. Isi vede de treaba mai departe, indiferent cine ar fi la guvernare. Bancherii s-au trezit la realitate, spre deosebire de unii politicieni.
Daca ar judeca corect, nu prin prisma baronetului caruia trebuie sa-i dea functii, ar intelege ca reorganizarea administrativa si orice alte masuri de reducere a cheltuielilor de functionare ale statului, elibereaza resurse financiare pentru investitii in infrastructura, aducatoare de locuri de munca si investitori straini. Exact ce-si doreste. Ca de pe tusa e usor sa te dai cocos, nu si atunci cand trebuie sa saturi milioane de guri, care stau cu mana intinsa la stat. Ca de promis marea cu sarea e simplu. Dar cand vor vedea cetatenii diferenta enorma de la promisiuni la realitati, de la dorinta la putirinta (citat dintr-un clasic in viata), atunci sa vezi huiduieli si injuraturi. De dimineata pana seara vom auzi: jos Ponta, jos Antonescu. Ca de scos din basca tip Che Guevara miliarde de euro este exclus. Trebuie sa ai mintea amortita sa crezi asa ceva.
Si mai face o greseala USL. Se vede cu victoria in buzunar, ametita si de rezultatele sondajelor. Care sondaje, se stie cum mint. Greseala consta in aprecierea ca peste 50% din electorat ii crede promisiunile. Mare eroare, generata de cele doua statii tv de stiri. Asa a crezut si Mircea Geoana. S-a pupat cu toti, cu sotia, cu Antonescu, cu Ponta, cu cei aflati pe scena. Si degeaba. A fost presedinte pentru o noapte. S-a culcat presedinte si s-a sculat simplu membru de partid. Campania si propaganda desantata de la cele doua tv-uri de stiri are efect exact invers: decredibilizeaza si ideile, posibil bune, din programele USL.
Daca si-ar cunoaste interesele, USL ar lasa PDL sa faca treaba murdara in locul ei: sa reduca ajutorele sociale, sa dea afara salariatii bugetari care nu-si justifica salariul, sa refaca cat poate echilibrele structurale, sa reduca deficitele de toate felurile. Pentru ca oricum va trebui sa le faca cineva. Si cu cat mai repede cu atat mai bine. Nu mai vin bani din privatizari, din speculatii imobiliare, de la capsunari. Trebuie sa ne construim singuri o productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare. De unde, daca nu exista resurse pentru investitii? Daca se dau pe redistribuire si ajutoare sociale? Cum sa vina investitori intr-o tara in care opozitia anunta ritos ca va sterge cu buretele toate legile facute de actuala guvernare, inclusiv cele fiscale si privind munca, si va lua totul de la zero?
Daca nu intelege toate aceste constrangeri, USL s-ar putea trezi ca va veni la guvernare dar nu va avea ce sa guverneze. O societate tulburata de lipsuri, ocupata cu manifestatii si demonstratii zilnice sau saptamanale, cu mana intinsa la statul social, cerandu-i sa-i dea, sa-i dea, iar acesta nu are de unde sa-i dea.
Iar actualii opozanti, Ponta si Antonescu vor trebui sa iasa in fata natiunii, sa-si intoarce pe dos buzunarele goale si sa recunoasca simplu: v-am mintit ca sa castigam puterea. Acum suportati-ne.
Nu se stie daca vor fi suportati.
de multe ori ma intreb daca unii dintre autorii de pe aici lucreaza pe undeva, sau au vreo ocupatie, caci eu nici nu apuc sa citesc ce scriu ei… ptr ca e f mult. cand au ei timp sa scrie toate astea, sa se informeze, sa cerceteze subiectul?
recunosc ca sunt invidios pe faptul ca sunt atat de prolifici
Asta e un studiu probabilistic, domnule Vlaston?
Daca e curioasa obsesia USL de a prelua o Romanie cu dezechilibrele descrise, atunci la fel de curioasa e si a celorlalti de a o pastra in administrarea proprie. Ce altruism feroce i-ar indemna s-o faca? Personal, eu n-as vota niste altruisti, ci niste oameni care vor sa castige cat mai mult. La faza actuala a Romaniei, nu prea mai ai ce fura fara riscul de a nu capota in viitor. Si nu poti fi nici bogat intr-o tara cu consumatori lipiti.
Ca PSD si PNL ar avea o clientela proprie ma indoiesc. Clientela respectiva e transpartinica, nu rabda de foame 7 ani. Insa, daca ajung la putere altii, e foarte probabil s-o faca fara sustinerea unui sponsor si, astfel, sa aibe ceva mai putine obligatii.
Atata macar si tot e ceva!
Tu nu ai inteles pana la ora asta ca PDL-ul e format numai din oameni cinstiti, patrioti, cu gandul in permanenta la tarisoara si generatiile viitoare, adevarati campioni ai reformei si imbunatatirii nivelului economic si de trai in timp ce „ailalti” sunt invers. Si nu se poate da PDL-ul la o parte de la putere ca ajung ceilalti… ce vrei sa ajunga din nou comunistii la putere? :)) Daca nu ai inteles iti explica domnul profesor.
Pentru un intelect rudimentar e foarte simplu atat timp cat lucrurile sunt in alb sau in negru … daca incerci sa explici cum sta treaba cu nuantele de gri…se blocheaza neuronii in scurtcircuit.
De la o vreme pare ca cei de la PDL sunt intr-o stare de overconfidence dar ramane neclar pe ce anume se bazeaza.
In acelasi timp cand nu alearga pe vreo pista gresita sau plagiaza inabil ceva idei prinse din zbor , baietii de la USL par confuzi si lipsiti de substanta.
Sa stam oare linistiti ca suntem feriti de un viitor al stangii romanesti ?
Nu sunteti oare prea optimist apropos de scaderea popularitatii USL?
Si procentele care le-ar pierde incotro se indreapta?
Altfel mi-ar fi placut o argumentatie economica mai documentata – inclusiv partea legata de politicile BNR.
Sunt politicile econmice actuale cele potrivite?
Ce efecte se asteapta pe termen scurt?
Functioneaza politica tax and spend, s-au eliberat fonduri suficiente pentru investitii publice?
Reducerea deficitului, taierile salariale,etc au dus la rezultatele scontate sau mai curand au redus consumul intern?
Reformele structurale in sistemul public sunt efective? Daca da , care sunt efectele si cand se vor vedea?
Nu sunt economist, doar observator de bun simt
cred ca este absolut necesar un guvern format din personalitati de certa valoare si independenti din punct de vedere politic, iar puterea si opozitia sa inteleaga ca este momentul sa colaboreze pentru folosul tarii…sa lase de-oparte sicanarile si certurile atat de daunitoare in aceste momente dificile din toate punctele de vedere.
Mai devreme am vazut un articol in care se arata ca insusi „Marele Obama” care le promitea cite in luna si in stele americanilor si-a rasplatit 80% din cei care au strins pentru el minim 500.000 $ cu cite un post.
Deci Romania nu a inventat nimic.
Toti au promis reforme si reducerea birocratiei si mai stiu eu ce. N-au facut nimic.
Amintiti-va nebunia de acum ceva vreme cind anumite institutii s-au trezit cu cite 2 sefi: unul numit cind s-a schimbat guvernul, celalalt, devenit functionar public, indepartat si cistigind in instanta…
Eu unul nu duc grija furatului. Vor gasi si ceilalti sa fure, cum se vor intelege cu actualii si va mai fi si pentru ei. N-a stat nimeni fara functii, ba pe la judete, ba pe la orase… Dragnea, Oprisan, Vanghelie, Mazare… A!!!!! Ca mai sunt si altii sau ca vor toti, asta e altceva.
Reforma administrativa nu va reduce nimic, pentru ca nu prea are cum. Sa luam inspectoratele scolare ca exemplu. Va fi mai mic numarul de inspectori scolari? Pai ce se modifica norma? Nu… Vom avea un inspector general, 3-4 prim adjuncti (adica fostii inspectori generali de la judete) si inca macar 8 adjuncti (cei 2 adjuncti de la judet de acum). Ba mai mult, vor mai fi create posturi de inspectori, pentru ca daca la judetul A aveam 1 inspector si 40 de profesori, la judetul B 1 inspector si 50 profesori…, facem ca la superjudet norma sa fie cea de 1 inspector la 35 de profesori…. Plus ca ne trebuie un local adecvat…
Si cum aduni tu oamenii ce traiau acum in 4-5 judete undeva, intr-o alta locatie? Deci nu se prea poate,adica mai multe masini, mai multi soferi, mai multe portbagaje de umplut….
La fel la inspectiile sanitare, de mediu, financiare….
Pina acum de bine de rau exista in fiecare capitala de judet cite un ghiseu postal pentru trimis si primit pachete din strainatate (cu program de lehuze pentru vamesi, de 2 ori pe sapt de la 9 pina la 14). Acum va fi cite 1 la superjudet. Ce nebunie va fi, cita umilinta pentru bietul platitor de impozit…
Pentru ca nu de reorganizare administrativa avem nevoie, ci de schimbari structurale. Adica:
1. Cardul de identitate sa nu mai fie cu domiciliul pe el, ci sa fie cu numele, poza, cod personal.
2. Sa poti trimite si primi de la orice ghiseu postal pachete in strainatate. Iti completezi declaratia vamala si asta e. Vamesii verifica prin sondaj si aplica legea.
3. Sa poti plati taxe si impozite si prin telefon, internet, nu numai la ghiseu. Sa apara la fiecare primarie un ghiseu informatizat ca tot omul sa poata face asta cu un pic de sprijin.
4. Eliminat ori presedintele consiliului judetean, ori prefectul. Amindoua sunt inutile.
5. Eliminata veriga: comuna. Singurele unitati teritoriale: satul si orasul. Sat ce e sub 3000 locuitori de ex. Sau 5000.
6. Eliminata apoi veriga: JUDET. Lasate satele si orasele sa se asocieze singure, sa nu mai depinda de pixul magic al lui „Mischie”. Sa-si stabileasca taxe si impozite, sa si le culeaga singure, sa se administreze. Si vor da socoteala mai bine locuitorilor.
unele sunt in curs de implementare cu multe frane si piedici: De la sindicate (care pierzand membri, pierd cotizatii si privilegii pt. burtosii lor sefi), de la partide (cei de la putere carora le pier banii negri, cei din opozitie care pierd viitorii bani negri PLUS posturi pt. „ai lor”), de la presa (sa nu fim naivi sa credem in impartialitate), de la aparatul bugetar (refractar la ORICE schimbare), de la romanul de rand (propensitate la statul la coada – ca sa fiu eufemistic).
Nu vedeti ca acest tip de capitalism este FALIMENTAR?
Degeaba incercati sa gasiti solutii logice cand se vede ca pana si sua sunt falimentare…acesta este ‘viitorul’tarilor pana nu se desteapta si trec la alte sisteme economico-sociale.
Povestile cu ‘bugetarii’cei vinovati,coruptii,’mogulii,investitorii straini'(care nu aduc profit ci dau temporar niste locuri de munca prost platite),etc,etc nu vor mai ‘tine’ in fata evidentelor.
Un capitalism bazat pe ‘bule’ /’burse’/crestere economica continua/’investitori/privatizarea resurselor/ nu este in folosul omenirii ci doar a speculantilor(ma refer la cei de avengura lui Soros).
Nu v-ar strica sa-i cititi cartea…
Domnule profesor, constat ca USL are mai multa incredere in declaratiile lui Emil Boc decit aveti dumneavoastra. Toate necazurile pe care le-ati insirat in primul paragraf fie deja au disparut, fie vor fi doar amintiri in anul memorabil 2012. In conditiile acestea… trai pe vatrai.
Apoi, sa fim seriosi, n-o mai fi chiar asa de mult de furat dar cite ceva tot se mai gaseste. Ne putem insa baza pe promisiunile domnului presedinte care ne asigura ca nu va lasa Posta Romana sa fie furata de „moguli”. Cu Posta incep sa se lamureasca lucrurile, proiectul pare sa se apropie de forma finala, muncita de ceva timp si vreo doi ministri. Pina si HotNews si-a dat seama si a sporit vigilenta „filtrarii” la articolele cu acest subiect. De alte promisiuni prezidentiale nu-mi mai amintesc in acest moment, imi este greu sa anticipez. Vor mai fi fost?
La partea cu sondaje aveti mare dreptate. Eu ma intreb ce fel de oameni sint cei care platesc sondajele stiute ca fiind mincinoase. Cum sa lasi banii publici pe mina unor astfel de oameni? La criza actuala de solutii politice sondajul poate fi un bun criteriu de vot. Cine cumpara aceste instrumente mincinoase nu merita sa fie votat, indiferent de vorbele pe care le imprastie sau de… galetile din plastic colorat. Oricum, cu sau fara sondaje, votul va fi majoritar negativ. Atit de „majoritar” cit va fi. Daca reusim sa ii eliminam pe toti cei din aceasta tagma s-ar putea sa vina si surpriza mult doritei modernizari.
sndajele (facute) publice sunt pt. influentarea opiniei publice, altfel nu se explica sondajele platite de UNELE psturi de TV. Sondajele reale sunt ascunse cand nu convin. Nu vezi ca e tacere absluta de cand cu noua Constitutie? ca daca era perceptie negativa apareau sondaje chiar si inainte de a vorbi Basescu despre…
Pe dumneavoastra va influenteaza? Nici pe mine. :-)
Aha, am inteles, cei care isi dau cu parerea pe aici sint exceptiile. Ceilalti… nu stim cum sint.
ai naibii comunisti..de ce nu i-or lasa pe basescu si pe boc in pace sa conduca ei pana se satura..!?
nea vlastoane,nu bagam bre o lege sa dea drumu la canalu bucuresti -dunare?ii trimitem acolo,ca precis acolo nu au cum sa chiuleasca,nu or sa mai fie asa tari in clont si in plus o sa fie direct productivi..si ne te alegi matale cu iesire la mare…
Aceleasi promisiuni pe care le-au facut si PDL-ul … sa ne amintim de celebrele +50 de procente de la educatie, care s-au transformat in -25 %… clar, atunci cand criza batea la usa ca mai bine sa deschizi doar dupa ce bat la geam si alegerile…ma intreb ce facea acum PDL daca PNL-ul marea atunci salariile?
Sunt un adept al liberalizmului, al reformelor, si-am sa sustin mereu pe cei care vor sa le faca … dar realizez ca nu se poate face nici pe jumatate din promisiuni iar nu numai opozitia este cea care se opune schimbarilor, sunt si membrii partidelor de la guvernare, este si curtea constitutionala, sunt actualii membri al unui sistem care s-a impamantenit…care nu pot fi eliminati din pozitiile lor strategice… pleaca ai nostrii, vin ai nostrIi!
Iar romanul voteaza din inertie si asta s-a demonstrat de atatea ori („nea Ion” mereu a intrebat in jur cu cine sa voteze)…se pare ca a aflat ca mereu s-a vrut schimbarea si a facut roatia la guvernare a tuturor partidelor (cu exceptia UDMR care aproape a fost prezenta constanta)… dar acest sistem inca nu s-a putut dezradacina … si acum imi este clar ca nu va fi eliminat in urmatorii ani, pentru ca nu avem aceasta alternativa (a partidului „Alba-ca-zapada”… partid care nu poate exista! pentru ca altfel nu ar putea exista politica.. unde-i totul gri daca nu chiar negru).
Se poate doar ca PDL sa se increada in aceasta lipsa de alternativa, iar USL in faptul ca ei sunt singura optiune de schimbare…sa judece bietul roman care din alternative fura mai putin.. sau care a facut ceva si pentru el sau buzunarele lui.
Nu exista om politic sa vrea sa ajunga la putere fara a avea niste interese materiale si/sau beneficii… este in natura umana, s-a demonstrat pe vremea comunistilor, clasa muncitoare ajunsa la conducere a creat o alta patura sociala de conducere (cu toate beneficiile ei)…iar care se pare inca mai exista, iar in unele locuri a fost inlocuita rapid de alta, lafel de constiincioasa de a lupta pentru binele „poporului”… toti politicienii isi cunosc doar interesul!
Da, desigur ca interesul il stiu cel mai bine batranii-bloggeri peste 70 de ani, e adevarat
Dom’ profesor ia analizati putin:
” Ponta si Antonescu vor trebui sa iasa in fata natiunii, sa-si intoarce pe dos buzunarele goale…”
Corigent dom Vlaston, la revedere.
Romanii ca si grecii n-au responsabilitatea politica. Ei cred ca schimbarea aduce fericire. Cand se trezesc din betie este prea tarziu. Desi par nationalisti si-ar vinde si maine o bucata din tara pentru o sticla de coniac. Eu sunt chiar mai pesimist decat Vlaston: USL-ul va aduce Romania intr-o criza si mai profunda decat Grecia. Modelul de a fura al PDL este brevetat de PSD. Numai ca PSD-ul este atat de inventiv incat are deja pregatite modele sociale de a fura mai mult. Obiectivul lor: banii europeni pe care ei sa-i fure (vezi Rizea) si roamanii sa-i plateasca. Finalul va fi o Romanie rupta scoasa la taraba pentru unguri, rusi, ucrainieni si turci. Sudul si Moldova rosie vor ramane precum terenurile parjolite.
O lista cu romanii care nu au responsabilitate politica ar fi fost mai utila (lista cu greci nu ma intereseaza acum). Poate, daca ii stim cine sint, reusim sa ii responsabilizam cumva.
(Chiar nu stim cine sint?)
Cu totii ar trebui sa avem responsabilitate politica. Daca tot vrem democratie si guvernare participative.
In colectivul de oameni ai muncii din care fac parte se considera ca responsabilitatea este individuala. La fel si raspunderea. Ca este responsabilitate politica sau de alt fel, nu prea conteaza. Nu incerc sa va contrazic, este doar o completare.
In noile conditii, referitor si la ceea ce a comunicat Curtea Constitutionala, se impune un referendum cu urmatoarele intrebari:
1. Sunteti de acord cu reorganizarea administrativ teritoriala? DA/BA! Daca DA pe 8, 16 sau ce o mai fi de regiuni?
2. Sunteti de acord cu elimiara din constitutie a alineatului „caracterul licit al averilor se prezuma”? DA BA
3. Doriti in CSM sa fie si persoane din societatea civila?
4. Sunteti de acord cu ridicarea imunitatii parlamentare in caz ca se constata ca e necesar?
5. Doriti vot uninominal sau uninominal pe liste?
6. Sunteti de acord sa–si piarda calitatea de deputat/senator cei care migreaza la alte partide sau din independent se inscriu intr–un anumit partid?
Dupa parerea mea acestea sunt problemele stringente ale tarii, pe langa cele economic care cu sau fara voia cuiva exista.
Sincer, acum vreo 2 saptamani credeam ca se trezeste opozitia la realitate, sa faca ceea ce trebuie sa faca pentru tara nu pentru partid…din pacate ei s-au trezit tot la „Realitatea”
In alte tari imunitatea parlamentara este strict limitata la declaratiile politice facute in Parlament (sala de sedinte si salile comisiilor). Orice declaratie facuta pe hol sau pe sticla sau la radio nu mai are imunitate. SI daca in sedintele din parlament se porcaiesc, ba se mai si iau la harta la propriu, cind ies pe hol sau la TV tonul se schimba. Tocmai pentru ca nu au imunitate.
SI pe acolo porcaiala si insulta in ziare nu e considerata „pamflet”-vezi VC Tudor si nimeni „nu se sprijina” de cascheta unui politist. N-au imunitate cind fura, depasesc viteza legala sau au accident sau mai stiu eu ce.
As vrea sa va reamintesc ca a existat o propunere ca si membrii familiei (parinti, sotie, copii) sa aiba imunitate.
Indiferent de modul de votare, vor fi nemultumiri. O pot oricind argumenta cu cifre… Ramin la parerea ca pentru o perioada de 20 sau 30 de ani numarul de mandate pentru toti alesii (consilieri locali sau judeteni, primari, parlamentari) sa fie limitate la 2, maxim 3.
Ca pentru mandate neterminate dintr-un motiv sau altul, inlocuitorul nu poate pretinde sa nu i se numere mandatul partial (vezi cazul la CSM)
Ca odata ales intr-o functie nu mai e compatibil cu nici o alta (vezi parlamentarii care sunt si profesori universitari sau mai au si SRL-uri, sau mai sunt si avocati).
Ma tem ca in Ro nu se va aplica decat un singur referendum – suspendarea lui Base. Este in interesul tuturor mogulilor al justitiei al hotilor si al contrabandistilor. Spun in interesul justitiei pentru ca cu cat mai multi hoti cu atat spaga va fi mai mare. In toata aceasta disputa poporul nu conteaza, el cel mult trebuie sa se orienteze. O tara fara justitie este o tara moarta iar Romania este o tara moarta pentru ca intre cimitir si apelarea la justitie romanii prefera cimitirul. Justitia ramane optiunea dincolo de nefiinta. Asta a reusit regimul iliescu: sa inlocuiasca securitatea cu justitia si cu presa mogulilor.
O singura observatie sunt 14.300 miliarde sau 14,3 mii de miliarde nu 14.300 mii de miliarde.
dom profesor e de mate,nu de aritmetica..intelege si tu..