marți, decembrie 7, 2021

USL reloaded sau cine guvernează România în iunie 2016

Două gesturi simbolice au avut loc ieri, 21 iunie 2016, în Senatul României- respingerea cererii Guvernului de a adopta ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare şi refuzul de a da curs cererii de urmărire penală, în cazul fostului ministru de externe, Titus Corlăţean. Cele două situaţii au un numitor comun şi indică, de o manieră brutală, ponderea pe care o deţine noul/ vechiul USL în cadrul Parlamentului. Voturile de ieri traduc, prin simbolistica lor, starea de fapt. Ca şi în urmă cu un an, înainte de revolta “ colectivă”, USL guvernează România. Intervalul înşelător al cabinetului Cioloş a oferit PSD şi aliaţilor săi ocazia de a se regrupa şi de a se reinventa, politic. Scrutinul din 5 iunie 2016 a fost triumful acestei noi strategii imaginate de Liviu Dragnea.

Mesajul transmis ieri în plenul Senatului nu trebuie subestimat. În măsura în care guvernul Cioloş nu este înlăturat de o moţiune de cenzură, existenţa sa va fi, la fel cum a fost şi în lunile din urmă, o existenţă sever limitată de agenda USL. Precedentul pe care îl stabileşte respingerea legii de abilitare este suficient de clar. Din acest moment, sub rezerva menţinerii deciziei la nivelul camerei inferioare, cabinetul Cioloş va fi lipsit de unica pârghie care i-ar fi permis să intervină, normativ. Atacurile PSD la adresa sa, ieri, au fost explicite şi lipsite de echivoc. Calificarea guvernului Cioloş ca unul falimentar face parte din retorica PSD- USL are nevoie, la rândul ei, de această ţintă atacată,constant. Rolul pe care îl deţine Călin Popescu- Tăriceanu în elaborarea acestui plan de ofensivă politică este evident.Iar ostilitatea faţă de justiţia independentă este una dintre obsesiile sale politice.

Votul în cazul lui Titus Corlăţean are o dublă miză. El este, pe de o parte, ocazia de a a reafirma, în descendenţa gândirii democratice novatoare a lui Călin Popescu- Tăriceanu, poziţia Senatului de garant al protejării membrilor săi. Parlamentul devine o curte de judecată, ce se antepronunţă asupra vinovăţiei, eliminând, prin chiar votul său, principiul constituţional al egalităţii în faţa legii. Realitatea privilegiilor şi a imunităţilor este cea cu care ne confruntăm, încă o dată.

Votul în privinţa lui Titus Corlăţean trimite, în egală măsură, la momentul politic al campaniei prezidenţiale din 2014. Acuzele care i se aduc fostului ministru de externe sunt legate, explicit, de maniera în care Guvernul Ponta a îngrădit, deliberat, dreptul românilor din străinătate de a participa la scrutin. Domnul Corlăţean a aplicat, zelos, strategia elaborată de Victor Ponta. Ministrul de externe a atacat, frontal, prin deciziile sale, ordinea democratică. Abuzul în serviciu acoperă, juridic, această conduită a oficialului român.

Alegând să apere pe Titus Corlăţean, majoritatea USL din Senat cauţionează setul de practici ce a a condus la mobilizarea ultragiată a cetăţenilor în al doilea tur de scrutin. Alegerea Preşedintelui Iohannis este efectul, direct, al unei revolte hrănite de aroganţa cabinetului Ponta. Votul de ieri exprimă,fară urmă de ambiguitate, solidarizarea USL cu fostul candidat la preşedinţie, Victor Ponta. Refuzul cererii de încuviinţare a urmăririi penale este un afront la adresa celor care, în ţară sau în străinătate, s-au simţit umiliţi.

Cine guvernează România, în iunie 2016? Revolta “ colectivă” nu a reuşit să disloce cu adevărat edificiul din jurul PSD. USL este, ca şi în înainte de tragedia din noiembrie 2015, stăpân peste sufletele acestei ţări. Ofensiva politică de acum o pregăteşte pe aceea de la alegerile parlamentare.Iar victoria le este tot mai aproape.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. tragedia din octombrie 30, nu noiembrie.

  in mod simbolic, marea tragedie a ţării este că a perpetuat structura şi modul de funcţionare a societăţii socialiste multilateral-dezvoltate a lui Ceauşescu, adaptându-l prin vejnica preluare a formelor occidentale – totul, sub pulpana regimului Iliescu, care a păstorit capitalismul mafiot de cumetrie şi democraţia originală, în care unii sunt mai egali decât alţii. Startul greşit din decembrie 1989 face în continuare ravagii.
  Azi, avem casta parlamentarilor şi a reţelelor mafiote din care aceştia fac parte, o pătură de profitori de pe urma acestor reţele, şi restul lumii (corporatişti, mici întreprinzători, angajaţi ş.a.m.d.). Gândirea liberă este total descurajată prin orice mijloace. Elitele pleacă din ţară periodic, iar ţara e condamnată să rămână prizoniera castei. Practic, România e un stat cvasi-mafiot, nedemocratic, incapabil să se auto-reglementeze, ţinut în viaţă şi în aria occidentală numai din interesul SUA. Dacă mâine SUA se reorientează strategic, România îşi începe procesul de disoluţie statală, devenind un fel de combinaţie Belarus-Ucraina, din care vor lua toţi câte ceva.

 2. De unde nu e , nici Dumnezeu nu cere. Cred ca, pentru orice om cu capul pe umeri, ar fi o dovada de naivitate (cel putin) sa aiba asteptari de la actualul parlament.
  M-ar fi uimit o stire ca s-a votat la vedere si ca s-a aprobat urmarirea penala. Nu m-a uimit deloc respingerea cererii DNA. La fel, nu m-a uimit ca onor-politicienii isi asigura linistea pe perioada vacantei, limitand puterile unui guvern ne-politic.
  Majoritatea parlamentara evolueaza intre limite pe care nu le poate depasi in veci, asa ca nu ne poate surprinde in mod placut.
  Omeneste, eu le urez o vacanta linistita, fiindca-i asteapta vremuri grele! :)
  Pe de alta parte, daca devine imperioasa aprobarea unei legi, parlamentarii vor trebui convocati, din vacanta, iar neprezentarea va avea semnificatiile ei. :)

 3. Ieri s-a mai intimplat ceva:
  -„Legea pensiilor speciale pentru alesii locali, declarata neconstitutionala de CCR, a fost adoptata de Parlament ”

  Dar lumea nu s-a terminat ieri:
  „Parlamentarii voteaza, inainte de vacanta, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele si „superimunitatea” avocatilor ”
  Credeam ca minte plagiatorul cind scanda „USL traieste”
  :D :P

 4. „Realitatea privilegiilor şi a imunităţilor este cea cu care ne confruntăm, încă o dată.”- este fraza cheie a (si morala) acestui articol. „Realitatea” nu prea ii sperie pe romani, mult prea adormiti in superficialitatea metafizica a gandirii. „Confruntarea” nu e ceva ce se unge pe paine la un mic si o bere, deci nici pe asta nu m-as baza sa starneasca vreo reactie din parte romanilor. Ultima parte cu „inca o data” e de prisos sa o mai comentam, perpetualitatea gandirii mioritice la romani e litera de lege la bacalaureat (examenul de majorat prin care suntem certificati ca fiind majori si (minim) educati).

 5. cine conduce romania ? politrucii penali si analfabetii parlamentari ?
  ca un novice n drept (constitutional) observ multe anomalii de logica. o sa dau citeva exemple :
  – cine poate opri parlamentul rusinii sa nu mai protejeze infractorii politici ? este parlamentul rusinii mai presus de justitie / dreptate ?
  – daca o lege anapoda votata de parlamentul rusinii (in general pensiile si propriile i privilegii sint singurele chestiuni de „interes national” pentru cercopiteci) este trimisa spre validare presedintelui doar o singura data, a doua oara fiind obligat s o accepte (curat murdar coane fanica !) inseamna ca romanii asista neputinciosi la niste ritualuri arhaice si nu la o administratie de secol 21 !

 6. Da, Premierul GRIVCO isi face datoria, a reusit sa instituie o altfel de politica, a bunei intelgeri si cooperari intre familiile de mafioti. Un USL atotcuprinzator si-a luat tara inapoi.
  Asta arata ca si revolta „colectiva” a fost tot o manipulare, la care executantul a fost M.Munteanu, pe care musiu prezidentele vroia sa-l recompenseze cu postul de primar general. Si nu cred ca a renuntat.in a-l rasplati, pt. ca l-am vazut pe ipochimen spalat si promovat inclusiv la TVR.

 7. Si de ce nu este sesizata Ccr cu privire la neconstitutionalitatea deciziei Parlamentului de a nu da aviz de urmarire penala in cazul Corlateanu, intrucat se incalca articolul din Constitutie ref. la egalitatea in fata legii?

 8. Domnule Stanomir. Articolele dumneavoasta sunt clare si pun punctul pe i
  Totusi lumea asteapta ca niste lideri de opinie sa ii mobilizeze pentru a iesi in strada sa isi ia drepturile inapoi de la hotii care au acaparat tara.
  Dumneavoasta ca lider de opinie dati un semnal in directia asta si multi se vor ralia. Altfel, doar vom discuta online si energiile se vor pierde pe blog in loc sa se consume in proteste de strada.

 9. Da, Domnule profesor Stanomir si altora ca Dvs., comentatori linistiti pe marginea tragediei Romaniei : ” Ofensiva politică de acum ( a USL ) o pregăteşte pe aceea de la alegerile parlamentare.Iar victoria le este tot mai aproape „.
  Si ce faceti ?
  Cum chemati populatia asta amorfa la o noua revolta, asa cum a fost in turul 2 al prezidentialelor in 2014 ?
  Cum treziti ce mai este inca viu ?
  Mai aveti vreo arma in mina , in afara de retelele ” on line ” , pe care nu stiti sa le folositi ca lumea ? Nu cu contributors.ro sau cu bloguri individuale elevate se cistiga !
  Mai exista vreo publicatie sau vreun canal TV liber ?

  Tragedia este totala si ireversibila.
  Parafrazindu-l pe nebunul Iurodivii din ” Boris Godunov al lui Puskin: ” VAI SI AMAR TIE, ROMANIE ! VAI SI AMAR TIE POPOR ROMAN, POPOR FLAMIND 1″

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro