Toate discutiile si comentariile din ultimele zile tind sa limpezeasca ce s-a intamplat in zilele de dupa referendum.
Iata filmul derularii evenimentelor si ce perspective se deschid in continuare.
In primul rand cateva cifre.
Daca la cele 18,3 milioane de alegatori, inscrisi pe listele electorale, adaugam persoanele cu varsta sub 18 ani, circa 3,7 milioane, ajungem la o cifra, groso-modo, de 22 milioane de cetateni ai Romaniei, domiciliati in tara sau in strainatate. Mentionam ca in listele electorale intra automat cetatenii care fac 18 ani, indiferent de domiciliul lor in acel moment, prin efectul datelor cuprinse in CNP. Si sunt scosi, prin intermediul primarilor, cei care au decedat, si-au pierdut drepturile electorale in urma unor condamnari sau sufera de anumite boli psihice care le afecteaza discernamantul.
Recensamantul ne-a aratat circa 19 milioane de locuitori, pentru ca nu i-a prins pe aceia care nu erau acasa in momentul recenzarii, erau fie in strainatate, fie in alte localitati. Presupunand si pentru acestia o cifra aproximativa de 3 milioane, ajungem tot la 22 milioane, numar de cetateni romani.
Discutia care se poarta acum este daca in listele electorale permanente intra toti cetatenii romani, indiferent de domiciliu si din cine se compune cvorumul necesar validarii referendumului.
Sa vedem ce spune legea 35/2008:
Art. 25. – Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.
Art. 26. – (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea. Listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate.
Mai mult, chiar Guvernul Romaniei spune in comunicatul din 3 august:
„Cine nu se află pe listele electorale nu înseamnă ca nu are drept de vot. Clarificarea acestei situaţii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România. Din punctul de vedere al Guvernului României, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru.”
Adica, ce sa decida CCR, daca legea spune ca
„Listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate” ?
In traducere libera, listele electorale permanente cuprind toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent de domiciliu, in tara sau in strainatate. Pe cale de consecinta, tot conform legii, cvorumul pentru validarea referendumului este dat de numarul total al alegatorilor din listele electorale permanente, indiferent de domiciliu, in tara sau in strainatate.
Unde s-a petrecut blocajul care a aruncat Romania in haos?
La CCR. Parte dintre judecatorii acestei institutii, ajutati de adresa trimisa in 2 august de un secretar de stat de la MAI, prea importanta sa nu fi avut acordul ministrului Ioan Rus, au facut de ras institutia in ochii romanilor si, mai grav, in ochii partenerilor europeni.
In seara zilei de 1 august existau toate datele legale, oficiale, pentru ca referendumul pentru demiterea presedintelui sa fie invalidat. Comform legii, listele electorale se actualizeaza pana la 31 martie, dupa care datele obtinute sunt cadrul de referinta pentru toate procesele electorale. Ele sunt dinamice, nu pot fi actualizate zi de zi.
Doar ca scorul in urma votului judecatorilor CCR a fost de 5-4 in favoarea invalidarii referendumului si era necesar 6-3. Desi toate sesizarile fusesera respinse, nu existau alte motive pentru blocaj.
Nici discutiile din 2 august n-au dus la niciun rezultat, asa ca salvarea a venit de la adresa (posibil „comandata” de CCR ?), prin care MAI s-a declarat nesigur de acuratetea listelor electorale, deci a cvorumului. Colacul de salvare pentru judecatorii CCR, care au amanat pronuntarea pentru 12 septembrie, aruncand tara in haos.
In mod normal, adresa din 2 august, trimisa de MAI, trebuia pur si simplu ignorata de catre judecatorii CCR, conform legilor acestei tari.
Asa se intampla cand judecatorii CCR raman legati ombilical de partidele care i-au propus si le asculta ordinele. Si aici trebuie schimbata Constitutia, pentru a iesi din acest blocaj extrem de periculos: lupta politica intinsa ca o ciuma in toate institutiile statutului, inclusiv in CCR.
Cererea CCR de a fi actualizate listele dupa care s-a votat la 29 iulie este ridicola si contrar legii.
In primul rand, iata ce observa Joseph Daul, liderul PPE:
„Sunt uimit de ceea ce suţine Uniunea Socialist-Liberală. Mă întreb cum este posibil ca într-un stat membru al UE un minister să publice cu câteva săptămâni înainte de referendum documentul oficial care arată numărul de alegători, în această săptămână să reafirme aceleaşi date, dar ieri să arate că nu poate susţine numărul de oameni de pe listele electorale permanente? Cum este posibil să fie confirmate alegerile din iunie (locale) şi doar o lună mai târziu electoratul de pe liste să nu mai fie valid? Pentru mine, acest guvern arată încă odată că este gata să schimbe orice: legi, liste, reguli care nu servesc interesului partidelor lor”, a precizat Daul.
„Românii au plătit un preţ mare pentru reforme economice dificile. Este regretabil să vezi că acest guvern are propria agendă doar pentru propriile interese. Toate realizările din ultimii ani ar putea fi spulberate dacă actualul Guvern nu pune în aplicare, fără întârzieri şi abateri, angajamentele asumate faţă de partenerii internaţionalo ale României, inclusiv FMI. Sper pentru o soluţionare rapidă a acestui impas politic”, a mai transmis liderul PPE.
Adica, nu reiei socotelile post-factum, dupa derularea referendumului.
„Actualizarea” listelor din 29 iulie este o aberatie, imposibil de realizat intr-un timp asa de scurt si cu rezultate nesemnificative. Diferentele dintre intratii pe liste si iesitii din ele, chiar daca n-au fost realizate de unele primarii pana la, atentie, 31 martie, cum spune legea, nu pot conduce la diferente mai mari de 0,1% din cvorumul stabilit inainte de referendum.
La ce sa ne asteptam de la viitoare intalnire a judecatorilor CCR?
- Fie vor „inghiti” nada intinsa de Victor Ponta, si vor decide ca alegatorii cu domiciliul in strainatate nu participa la realizarea cvorumului de la referendum, îi vor scadea din cvorum care va coborâ pana la o cifra convenabila astfel incat sa declare referendumul validat, cu demiterea presedintelui Basescu.
- Fie, vor spune ca nici dupa „minirecensamant” lucrurile nu sunt clare si vor da guvernului, eventual la cererea acestuia, inca o luna pentru a clarifica cifrele. Cu posibilitatea repetarii cererii.
In ambele cazuri consecintele pentru economia Romaniei vor fi dramatice. Instabilitatea politica creata de alegerile prezidentiale, simultan cu cele legislative (oare, nu si acesta a fost motivul amanarii cu o luna a deciziei CCR?), va adanci falia creata in populatia Romaniei, pe de o parte si aceea dintre cetateni si clasa politica pe de alta parte.
Cel mai mare risc si-l asuma guvernantii actuali, care vor achita nota scaderii accentuate a nivelului de trai, generata de prabusirea cursului de schimb, cu intreg cortegiul de consecinte, si de suspiciunile clasei politice si de afaceri europene, cu consecinte la fel de dramatice asupra beneficiilor participarii noastre la UE.
Haosul va guverna Romania inca mult timp, iar responsabilii principali trebuie cautati la judecatorii CCR si la guvernul USL.
Iar suferintele se revarsa asupra cetatenilor de rand, care sunt chemati la urne in noiembrie. Inclusiv riscul de a nu putea fi platite pensiile si salariile in ultimele luni ale anului.
Sper ca alegatorii sa nu uite de unde li se trag suferintele.
Ati uitat scrisoarea trimisa de „maestrul” Dogaru in numele „Sindicatului cadrelor militare disponibilizate” IN 1 AUGUST prin care soma CCR, citez, „aminarea pronuntarii in privinta Referendumului din 29 Iulie a.c. pentru demiterea presedintelui suspendat, pina la solutionarea tuturor aspectelor legate de numarul real al cetatenilor Romaniei, cu drept de vot, la aceasta data. Prin urmare si la realitatea cifrica a pragului impus, in mod absurd si antieuropean !”
Urmeaza un paragraf cu amenintari (mobilizarea populatie pentru boicotarea alegerilor generale) si se termina cu halucinantele devize ale „patrioticului” sindicat: HONOR ET PATRIA ! VAE VICTIS !
Imi pare rau ca mecanismul subiacent comentariilor nu permite atasarea facsimilului dar il puteti gasi pe site-ul In linie dreapta la articolul Plagiatorul, interimarul şi informatorul – Gubernatorii Imperiali.
pai daca si Dogaru trebuie luat in considerare…
Cel putin aparent CCR l-a luat…
Subscriu d-le Vlaston . As mai adauga invataturile tov voicu referitor la dosare ” ele intra cum trebuie si daca nu se obtine ce vrem , le prelucram la iesire cum vrem noi” . Situatie intimplata de facto chiar la CCR .
Chiar nu ma asteptam ca un magistrat de la CCR posesor de loc caldut + salar bun +avantaje + pozitie+ pensie bunicica , …etc , risca dosar penal + pierderea dreptului de a profesa in bransa in urma condamnarii si totul pentru a desavirsi o lovitura de stat .
Cred ca trebuie facuta curatenie TOTALA dar nu cu cirpa si mopul sau AK 47 ci CU TANCUL, SAU DTT-ul dar in solutie concentrata .
Practic observ cu stupoare ca institutii despre care un om normal le pune mai presus de orice banuiala sint de fapt o gasca de infractori comunali ce hotarasc soarta unei tari gen ICCJ , CCR , etc . Cred ca din toamna trebuie deschise noi puscarii …..
Cine-i mai opreste pe cei din USL si acolitii sai sa respecte macar legea bunului simt ??
Astept raspunsuri
Domnule Vlaston,
Nu inteleg de ce procedati astfel.
Aliniatul (2) privind „listele electorala permanente ce ar cuprinde cetatenii cu domiciliul sau resedinta in strainatate” a fost abrogat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.97/2008.
Sper sa va cereti scuze pentru dezinformarea cititorilor.
Toate cele bune.
PENTRU CREDIBILITATE ACCEPTATI SI ALTE PUNCTE DE VEDERE ?E O PROPUNERE ! ALTFEL ESTE EXTREM DE UNIFOOOORM !….CA PE VREMURI
Sa fim sinceri, daca exista un moment zero, un punct T1 de unde sa cautam primul si principalul vinovat al escaladarii starii conflictuale in care am ajuns – acesta poate fi usor identificat odata cu demiterea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu si pierderea puterii de catre Traian Basescu. Atunci, imediat dupa caderea Guvernului sau in Parlament, MRU a fost primul care a folosit ideea de „anarhie”, „lovitura de stat” si „puci parlamentar”. Aveau sa fie puse bazele a ceea ce a urmat. A fost un fleac apoi ca presedintele nu a gasit de cuviinta sa gaseasca solutia unui compromis decent si a facut, dimpotriva, tot ce a putut sa distruga linistea si pacea unei convietuiri normale.
Pentru cine are probleme extrem de delicate de moralitate, sa ne amintim ca niciodata inainte acelasi Traian Basescu nu a fost nici pe departe la fel de sensibil fata de aspectele de moralitate si legalitate ale guvernarii sale pedeliste. Niciodata nu a tipat, asa cum a facut-o pentru un plagiat, atunci cand a fost vorba de contractele cu „baietii destepti”, prelungite de Videanu, de sifonarea banului public de sub pixul Monicai Iacob Ridzi – prietena Elenei Basescu, de „realizarile in panta” ale Elenei Udrea ori de nenumaratele alte cazuri infinit mai grave decat un plagiat.
Macar si pentru acest dublu standard de judecata pe care un presedinte, presupus independent si nepartinitor in fata partidelor, a gasit de cuviinta sa il exercite cu o regularitate diabolica, fie si pentru aceasta eroare de judecata si Traian Basescu tot ar fi trebuit sa fie supus din nou votului popular, odata cu pierderea intregii puteri pe care o detinuse in urma alegerilor locale. Astazi il vedem pe acest presedinte suspendat cum ameninta cu puscaria pe oricine nu repeta dupa domnia sa ca a castigat confruntarea cu poporul, desi a luat 7,5 milioane de lovituri in plex.
In sfarsit, ultima sa teza, poate cea mai onesta este aceea ca nu ai cum sa ceri unui presedinte sa isi pastreze procentele cu care a fost ales in „urmatorii 10 ani”. Da, doar ca Traian Basescu a ajuns la 10% in doar trei ani! Ori aceasta prabusire ar trebui sa-i spuna atat de multe, incat sa plece acasa de buna voie, cerandu-si scuze romanilor pe care i-a jignit, i-a umilit si carora le-a taiat din salarii sau pensii. Ori, totusi, daca ajungi la un minim istoric al increderii, nu ar reprezenta o lovitura de stat tocmai incercarea disperata de a te intoarce in functie, in ciuda vointei poporului?
Pana sa afle raspunsul Traian Basescu la aceasta intrebare, sa speram ca judecatorii CCR vor avea ceva mai multa inspiratie si vor intelege in primul rand spiritul legilor si al referendumului, inainte de a afla daca arestarile cerute astazi de suspendat vor fi si executate in viitor, in cazul revenirii in functie a unui presedinte care considera functia cea mai mare umilinta a vietii sale.
@ IULIAN LECA,
cred ca te incadrezi:
„“Am rugat in mod repetat pe domnii de la USL, sectia de propaganda, sa mobilizeze pentru comentarii pe Contributors sustinatori de alt calibru si IQ decat cei pe care ii trimit aici acum. Ii rog inca odata sa compare comentariile cititorilor obisnuiti cu produsele angajatilor lor. Discrepanta este evidenta. Implicatiile la fel”
Pai chiar asa, va intariti cu forte de pe Voxpublica? Acolo e acelasi lucru ;)
N-ati vazut ce scuipaturi a luat pe ziare.com unde scrie frecvent si articolul zace acolo de ieri.
Jurbalistii de la Romania Libera isi fac datoria!
” …Contactat telefonic de RL, presedintele Curţii, Augustin Zegrean, a negat că ar fi cerut Guvernului actualizarea acum, după referendum, a listelor folosite la referendumul din 29 iulie. Domnia sa ne-a spus că a solicitat din nou de la Guvern listele ȋn baza cărora s-a votat déjà la referendum deoarece instituţii diferite ale statului au transmis date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se putea da un verdict corect.
Surse din CCR spun că cel mai probabil asistentul magistrat care a redactat adresa către Guvern a schimbat conţinutul, pentru a permite ministrului de Interne Ioan Rus, fără a risca pedeapsă penală prea mare, să „actualizeze” listele permanente, adică să şteargă cât mai multe persoane, deşi aceste liste au fost FOLOSITE déjà la refendumul din 29 iulie….”
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/la-curtea-constitutionala-se-falsifica-hotarari-n-folosul-usl-272647.html
A stiut sau a „mirosit” Parchetul General smenul ce se pregatea? cert este ca in ULTIMUL minut, Parchetul a „confiscat” listele folosite in 29 iulie. Dovada: la A3, Sorica Nicolai, SRS, Alistar, garderobiera Oana faceau SPUME LA GURA contra confiscarii. Atat timp cat originalul este la parchet cine va avea curajul penal sa manareasca listele? E corecta ipoteza ca CCR n-a ajuns la 6-3 si evident nu au indraznit sa valideze cu 46%. Mos Predescu -vajnic membru PCR si PSD- a simtit ca poate santaja si a facut-o.
Asa e! Jurnalstii de la RL isi fac datoria! Fata de cine?
Cel mai frumos in toata situatia asta e ca toti se bucura. useleii se bucura ca statu’ da drept a fost salvat si meleoanele da votaci nu fura ignorati, iar boicotacii se bucura ca simtira sansa ca listele sa nu fie actualizate si ca useleu’ se face din nou de ras.
Numa’ Basescu nu se bucura: ce folos daca are vacanta, daca nu poa’ sa faca baie la vila Dante?
Orice recensamant s-ar face acum, datele tot nu vor fi reale, adica nu vor reflecta situatia din momentul votului.
Nicichiar detele din ziua referendumului nu sunt „reale” in sensul ca si in ziua referendumului se nasc si mor oameni.
Ma rog, daca nu da Guvernul Ponta o ordonanta ca e interzis sa mori si sa te nasti in ziua referendumului….:-)))))
Domnule Vlaston, eu cred ca nu trebuie sa confundam listele electorale permanente care nu cuprind toti cetatenii romani cu drept de vot, cu listele electorale care sunt compuse din cele permanente si cele suplimentare. Ceea ce pucistii doresc acum este scoaterea persoanelor care nu mai locuiesc in mod statornic intr-o localitate de pe listele permanente si translatarea lor pe cele suplimentare sau definirea unei categorii noi de alegatori, respectiv cei cu domiciliu efectiv necunoscut. Este posibil ca sa nu fie trecuti pe listele de cetateni cu domiciliul in strainatate fiindca pe acele liste sunt trecuti cei care au domiciliul in strainatate reglementat legal. Vom avea probabil liste permanente cu 2-2,5 mil. de alegatori lipsa, liste suplimentare cu cca. 500.000 de alegatori cu domiciliu legal in strainatate si restul de 2-2,5 mil de alegatori nu vor fi pe nici o lista. Se doreste ca cv
Monica Luisa Macovei
Ponta si USL incearca acum sa “actualizeze” listele electorale – un demers ilegal, cat timp referendumul s-a consumat. Curtea Constitutionala a cerut listele electorale permanente actualizate “in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012”. Adica listele folosite deja, nu cele pe care se pregatesc Ponta si USL sa le fabrice in aceste zile. Potrivit legii, se iau in consideratie listele actualizate la data de 11 iulie, adica la cinci zile de la stabilirea datei referendumului. Toate demersurile facute ulterior sunt ilegale. Rezultatul referendumului-capcana a schimbat calculele USL si a adancit haosul si ilegalitatea.
Eu zic ca pe 31 august CCR nu are alta optiune decat sa constate ca nu s-a realizat cvorumul si sa invalideze referendumul. Parchetul a preluat deja listele electorale, asa ca acestea nu mai pot fi „manarite”.
Stimate domnule profesor,
Dezinformați urât- ceea ce e jenant pentru un profesor. Ca să ne bizuim doar pe fapte- vă invit către Anuarul Național de Statistică- pe care Institutul Național de Statistică- sub domnia tovarășului Boc- l-a scos în 2010 pentru 2009. În acest anuar, undeva la foaia Excel (tabelul) 2.2 dacă mai țin eu bine minte este dată populația totală a țării în 2009. Spre șocul meu- și al realității- INSSE-ul crede că populația totală a țării în 2009 a fost de 21 de milioane și ceva. De ce spun ”crede”. Pentru că în preambulul acestui tabel se specifică că s-au folosit datele din 2002 plus că au aplicat niște corecții teoretice. Ceaușescu afirma în 1989 că suntem 22 de milioane. La 20 de ani după Revoluție, după ce au emigrat peste 3 milioane de români- definitiv sau temporar- INSSE ajunge la ideea bizară că suntem 21 de milioane. E pur și simplu halucinant.
Referitor la românii cu drept de vot plecați din România mergeți pe o înșelătorie ordinară propagată și re-propagată de Băsescu- înșelătorie care vă descalifică pe dvs. ca om și prin extensie partidul din a cărui conducere faceți parte. Înșelătoria este foarte simplă- presupune- ca în matematică- că avem 3 milioane de români cu drept de vot în străinătate. Statisticile votanților din străinătate în perioada 2008- 2012 ne arată foarte, foarte clar că din această sumă de votanți- despre care n-avem nici un fel de date că ar fi reală- maximum 500.000 s-au prezentat la vot . Care este motivul pentru care să introduci în cifra totală a votanților persoane care n-au mers, nu vor merge și n-au nici un fel de intenție să voteze ? Ticăloșia, domnule profesor. Cu 3 milioane de posibili votanți Băsescu rămâne. Cu maximum 300.000 de votanți- actualmente 70 și ceva de mii- Băsescu dispare- așa cum e și normal.
Există o falsă problemă- aceea că s-ar îngrădi dreptul la vot. Nimeni, dar absolut nimeni nu te oprește dacă ești conștiincios și vrei să mergi 300 (uneori 3000) de km până la cea mai apropiată secție de votare. Dar din estimatul de 3 milioane de votanți realitatea arată exact ce v-am spus eup- deci cel mai cinstit ar fi să fie socotiți 100.000 de votanți români în străinătate. Dacă Ion Ionescu nu-și va exercita niciodată dreptul de vot- nu din motive politice ci pur și simplu pentru că este incomod, costisitor și pierzător de timp să meargă câteva sute de km, să cheltuiască bani și timp- până la centrul de votare- ce caută el pe liste ?
Cauta, pentru dreptul de a vota. Iar CCR zice ca a boicota votul e o optiune valabila.
De aceea ideea unui cvorum este aberanta. Practic permite unei minoritati sa isi impuna punctul de vedere unei majoritati.
Paul spune:
05/08/2012 la 14:17
*De aceea ideea unui cvorum este aberanta. Practic permite unei minoritati sa isi impuna punctul de vedere unei majoritati”.
POFTIM ?!?!?!? Cred ca ati inteles exact pe dos.
„CVÓRUM, cvorumuri, s. n. Număr minim de membri necesar, potrivit legii, pentru ca o adunare să fie valabil constituită sau să poată lua o hotărâre valabilă. – Cuv. lat.
Sursa: DEX ’98 (1998)”
In cazul de fata, prin renuntarea la o parte din electorat (mai precis la cea aflata in strainatate) inseamna ca in 29iulie „s-a realizat cvorumul” (cu 87% din cei care au votat DA) prin urmare referendumul se valideaza.
Deci minoritatea (care a propus referendumul) si-a impus punctul de vedere asupra unei majoritati -cea formata din INTREG corpul electoral românesc- dupa ce i-a taiat …un picior .
Nu puteti sti cati din cei care nu au venit la vot au boicotat referendumul. Mai sunt si cei care nu vin niciodata la vot.
De fapt vom vedea la alegerile din toamna cati din cei care nu au venit la vot nu au venit pentru ca asa le-a cerut d. Basescu sau pentru ca nu ii intereseaza ce se intampla in Romania.
…Asta insemnand ca boicotarea oricarui referendum indiferent de tema lui, va fi eliminata pentru cei din diaspora iar cvorum-ul pentru orice tâmpenie propusa va fi mai usor de obtinut.
Practic este o limitare a dreptului de vot pentru romanii din strainatate. Iar acest lucru este ilegal.
Boicotul e folosit in toate tarile democratice atunci cand exista referendum cu cvorum. E de la sine inteles, e datoria celor ce vor ceva sa vina si sa demonstreze ca sunt majoritatea.
Doar lipsa noastra de experienta democratica a permis sa fie vehiculate tot felul de aberatii manipulative in subiectul asta (inclusiv din partea lui Ponta).
Andrei,
Nu stiu ce virsta ai si ce impozite platesti, dar stiu ca uitatul la antenele securistului felix prosteste.
Dreptul de vot este garantat in constitutie (art.36, vezi linkul de mai jos) pentru toti cetatenii romani (cei 15-16 mil de cetateni majori din tara plus cei ~3 mil de cetateni romani aflati inafara tarii).
http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a36
Faptul ca pina la ora asta (22 de ani dupa lovitura de stat din decembrie 89), politrucii de toate culorile au refuzat sa instituie votul prin corespondenta este o alta discutie legata de modul in care ei inteleg sa ne apere drepturile.
Sau cu alte cuvinte, si pentru a pastra limbajul postului dumneavoastra de televiziune prea-iubit, putem considera ca 3 000 000 de romani cu drept de vot sunt morti. Daca, intamplator, vreunul doreste sa invie la alegeri, da, e dreptul sau.
Stimate tovaras, daca ai participa la un joc de fotbal, iar un jucator din echipa adversa si ti-ar da o bata peste gura, spunandu-ti ca s-au schimbat regulile jocului, banuiesc ca, dupa logica dumitale sovietica, ai accepta bucuros.
In rest, dupa cum spune bancul, iti doresc multa sanatate…
Domnule Andrei George,
Dumneavoastra scrieti asa:
„Dar din estimatul de 3 milioane de votanți realitatea arată exact ce v-am spus eup- deci cel mai cinstit ar fi să fie socotiți 100.000 de votanți români în străinătate. Dacă Ion Ionescu nu-și va exercita niciodată dreptul de vot- nu din motive politice ci pur și simplu pentru că este incomod, costisitor și pierzător de timp să meargă câteva sute de km, să cheltuiască bani și timp- până la centrul de votare- ce caută el pe liste ?”
Nu-mi vie sa cred ca va puneti aceasta problema! Primul impuls este sa va raspund cu cuvintele dvs.: „dumneavoastra dezinformati”.
Dar hai sa presupunem ca scrieti cu cele mai bune intentii, dar ca poate nu intelegeti niste notiuni.
Listele electorale nu se refera la persoanele care OBISNUIESC sau DORESC sa voteze. Ele se refera la persoanele care AU DREPTUL de a vota. Pur si simplu. Fara alte atribute sau determinari. Faptul ca o persoana poate alege sa nu faca uz de acest drept este, din punctul de vedere al legii, IRELEVANT. Si chiar daca aceste persoane o fac din cine stie ce motive egoiste, sau din lipsa de patriotism, tot irelevant ramane.
Oricare din aceste persoane ar putea –teoretic– sa se decida sa voteze intr-o buna zi. (Eu chiar am un coleg care nu a votat niciodata pana la Referendum; daca se mergea pe aceasta logica, uite ca USL-ul pierdea un vot!). Daca el nu s-ar gasi pe lista, ce explicatie i-am da? In virtutea carui fapt i s-a luat dreputl cetatenesc de a vota? In numele carui articol din care lege?
Si, ca sa incerc o paralela: Marea parte a romanilor platesc CAS-ul, contributia la asigurarile de sanatate. O multime nu le folosesc ani de zile. Ceea ce pretindeti dvs ar fi echivalent cu o decizie luata de CAS de a inventaria persoanele care nu au beneficia niciodata de ingrijiri medicale si de a decide ca acestia sa fie radiati de pe liste. Vi s-ar parea corect? Ca starea dvs de sanatate sa va „coste” scoaterea din sistemul de sanatate?
Cam asa si cu nastrusnica dumneavoastra propunere, care nu isi are loc intr-un stat de drept. À bon entendeur salut!
@ Andrei George
Intrebare: „Care este motivul pentru care să introduci în cifra totală a votanților persoane care n-au mers, nu vor merge și n-au nici un fel de intenție să voteze ? ”
Raspuns: Pentru acelasi motiv pentru care nu ai nici un drept, ca medic sa eutansiezi un pacient aflat in mare suferinta, in stadiu terminal al unei boli incurabile. Pentru ca exista sanse ca a doua zi acel pacient sa isi revina sau sa fie descoperit un leac miraculos, iar in acest caz doctorul care ar lua decizia de a omori pacientul ar fi un criminal. Ca si in cazul vietii, la dreptul de vot nu poti renunta nici macar voluntar. Pentru ca oricand iti poti da seama de valoarea si importanta votului tau.
Sunt de acord ca USL a aruncat tara in haos dar, din alt motiv.
Motivul se numeste necunoastere (sau mai simplu spus prostie).
Se stie ca USL vroia sa il demita pe d. Basescu. Este lupta politica iar constitutia permite asa ceva. Pana aici nu este nimic nemaipomenit. Poate partidile au incercat sa aiba cat mai multa putere cand au venit la guvernare. Si PDL-ul a facut asta.
Au urmat o serie de pasi: schimbarea presedintilor camerelor (declarata constitutionala), schimbarea avocatului poporului (declarata constitutionala) si inca cativa pasi prin care au incercat sa elimine necesitatea unui prag (care au fost declarati in marea majoritate, neconstitutionali).
Principala problema a cvorumului este ca nu l-au eliminat de la toate tipurile de referendumuri (si d. Basescu a spus asta). Chiar si CC spune ca acesta este motivul pentru care a cerut un cvorum de 50%. Pana la urma bunul simt iti spune ca trebuie sa se aplice acelasi principiu la toate tipurile de referendum.
Pana la urma USL-ul ar trebui sa se declare invins si sa invete din greseli.
Deja este prea mare circ cu referendumul. Ar trebui anulat,
cum este de părere și judecătoarea Aspazia Cojocaru:
Aspazia Cojocaru: „Eu, după mine, trebuia anulat referendumul”
http://ziuadecj.realitatea.net/politica/aspazia-cojocaru-eu-dupa-mine-trebuia-anulat-referendumul–95876.html
cred ca e cazul ca indiferent pe cine sustinem sa recunoastem ca treaba e nasoala si ca orice se va intampla o sa fie rau.
degeaba aratam spre un vinovat ca toti dam de dracu cu seceta,criza si restul
hai fratilor s-o lasam balta cu politica ca-i de rau
“Sondajele şi analizele realizate la comanda PDL indică faptul că la referendumul de duminică se vor prezenta 42 – 43% din persoanele înscrise
pe listele electorale, adică aproximativ şase – şapte milioane de români”
Intrebare legitima:
Cat reprezinta 100% ?
;) :)
100% reprezinta cat stia dl Rus atat inainte de mascarada ( nu are rost sa ii spunem
referendum doar pentru ca usl i-a agatat eticheta asta) si atat inaintea alegerilor locale.
Usl a fost sigur ca o sa fure cat are nevoie pentru ca a anuntat continuu ca dupa sondajele
sale are 51% ( a anuntat continuu pana pa la orele 23 cand i-a fost clar ca a luat-o in barba.
Atunci a schimbat placa, contestand cvorumul de care nu zisese nici o boaba inainte.
100% este cat stiati toti usl-ii, la toate votarile de pana acum.
16,3 mil
Opinie Iulian Anghel, ZF
Cine profită de pe urma morţilor din statistici şi cum te poate face un mort de-a binelea fie consilier fie parlamentar
http://www.zf.ro/opinii/cine-profita-de-pe-urma-mortilor-din-statistici-si-cum-te-poate-face-un-mort-de-a-binelea-fie-consilier-fie-parlamentar-9922400
Curtea Constituţională explică USL de ce „boicotul” lui Traian Băsescu asupra referendumului ESTE LEGAL
http://www.gandul.info/politica/curtea-constitutionala-explica-usl-de-ce-boicotul-lui-traian-basescu-asupra-referendumului-este-legal-9922608
Corect !!
Asta spunea Adriean Videanu in 26 Iulie 2012 !!!
Avea cifrele corecte Videanu, cifre care arata clar ca NU sunt 18 milioane de votanti in Romania, din moment ce aia 6-7 milioane de care vorbeste el ar reprezenta 42-43 % !!!!!!!!!!
Uite aici:
„Sondajele şi analizele realizate la comanda PDL indică faptul că la referendumul de duminică se vor prezenta 42 – 43% din persoanele înscrise pe listele electorale, adică aproximativ şase – şapte milioane de români. Dezvăluirea a fost făcută de preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, într-o ediţie specială a GÂNDUL LIVE.
Cele mai importante declaraţii ale lui Adriean Videanu
Eu nu merg la vot aşa cum cred că vor face majoritatea românilor pentru că nu vreau să validez un demers periculos pentru România la limita unei lovituri de stat. E greu de făcut o evaluare câţi români vor vota împotriva lui Traian Băsescu – avem o tentativă de fraudă fără precedent pe care o pregăteşte USL. Depinde de nivelul de furt, ne aşteptăm să fure. Potrivit sondajelor noastre se vor prezenta la vot 42 – 43%, vor veni 6-7 milioane de persoane.”
http://www.gandul.info/politica/calculele-pdl-pentru-referendumul-de-demitere-a-lui-basescu-cati-oameni-ar-putea-iesi-la-vot-9905140
Pe de o parte ma bucur ca dupa ce v-am atras atentie in e-mailul anterior ca analiza cvorumului nu se face dupa cetatenii cu dret de vot ci cei de pe listele electorale permanente si ca ar trebui sa va cereti scuze pentru manipularea anterioara acum tratati aceasta problema.
Totusi, din nou manipulati.
1. Cunoasteti foarte bine ca listele actuale continmulte persoane decedate (de ce nu faceti referire la ele intr-un articol atat de extins?)
2. Prin contributia guvernului BOC listele electorale dupa care se calculeaza cvorumul sunt doar cele permanente (nu inteleg de ce mai faceti referire la cele suplimentare …). In mod normal, cei aflati pe listele suplimentare se presupune ca au domiciliul undeva deci se afla inclusi pe acele liste deci e normal sa nu se adauge la cvorum.
3. Pe langa persoanele decedate, a doua greseala majora pe care o faceti este cea a persoanelor care se afla in ilegalitate. Mai precis sunt sute de mii de oameni (chiar milioane) care au parasit de mai bine de un an domiciliul din Romania (deci trebuie exclusi de pe listele permanente nationale) insa nu si-au facut acte pentru domiciliul in strainatate. Deci ei nu pot fi inclusi pe listele permanente nici in tara nici in strainatate. Ei au drept de vot dar trebui sa faca demersurile legale pentru a intra pe liste si a intra in cvorum.
MAI PUTETI SCRIE UN ARTICOL IN CARE SA NU VA CERETI SCUZE PENTRU CONFUZIA DIN ARTICOLELE ANTERIOARE CI SA EXPLICATI PE UN TON FOARTE IMPUNATOR ALTE ABERATII.
In cazul in care 7 milioane si jumatate de oameni spun ceva ar fi bine sa si ascultati si nu sa va repeziti pentru a spala rufele murdare. Ganditi-va ca lumea nu va mai doreste si nu va mai atribuiti merite dezonorante. Cum ar fi ca 53% din populatie a stat acasa la chemarea voastra pentru ca nu a fostd e acord cu „lovitura de stat”. Repet discut cu un profesor de matematica de o anumita varsta. As intelege pe altii care s-au nascut cu probleme de logica sau sunt luati de val fiinf mai tineri.
Domnule profesor,
Ce tot o „aburiti” atat? Dvs. chiar nu puteti accepta ca romanii nu-l mai vor pe traian Basescu? Sunt peste 7 milioane de cetateni cu drept de vot care au spus DA demiterii – din 16, 18. 20 22 de milioane…oare chiar mai conteaza?! Sunt peste 7 milioane! Nu zeci de mii, nu sute de mii ci..milioane!
Alegeri prezidentiale turul II 2004
Alegători: 18.316.104
Voturi exprimate: 10.112.262 (55,2%)
Voturi valabile: 10.008.314
Voturi anulate: 103.948
Diferență voturi dintre candidați: 245.374
Traian Băsescu Alianța Dreptate și Adevăr 5.126.894 51.23%
Adrian Năstase Alianța PSD+PUR 4.881.520 48.77%
S-au prezentat la vot (fani Basecu+fani Nastase) 51,23%! Restul de 48,67% a fost reprezentat de „mi-se-rupisti”!
Rezultat Referendum 2007
Vot Nr. voturi Procent
DA 2.013.099 24,75%
NU 6.059.315 74,48%
Voturi invalide 62.858 0,77%
Total (prezență la vot 44,45%) 8.135.272 100.00%
Nr. alegători cu drept de vot 18.301.309
S-au prezentat la vot (pro Basecu+impotriva Bsescu) 44,45%! Restul de 55,55% a fost reprezentat de „mi-se-rupisti”!
Alegeri prezidentiale turul II 2009
Voturi valabil exprimate 10.483.815
Băsescu Geoană
5.277.068 50,34% 5.206.747 49,66%
S-au prezentat la vot aprox 52% (fani Basescu + fani Geoana)! restul de 48% a fost reprezentat de „mi-se-rupisti”!
Referendum 2012
S-au prezentat la vot 46,23% (din care 87% – peste 7 milioane anti Basescu)! Restul de 53,67% il reprezinta „mi-se-rupistii” sau fanii lui Basescu, care „cica” au boicotat referendumul?
Domnule Vlaston…sunteti profesor de matematica…si unul chiar foarte bun..o afirma cu mana pe inima un fost elev de-al Dvs!
Stat de drept inseamna raspundere in fata legii. Cine vrea raspundere in fata legii? Basescu? Gasca lui? Ponta et company? Mi-e teama ca doar UE si de-aia a inventat Mecanismul de Cooperare si Verificare. Acum cei care au creat MCV ar trebui sa inventeze o bazooka. Alta solutie nu vad.
Dom’le, chestiile astea sunt fumate și perverse, căci neadevărate în esență, pentru că de exemplu valabilitatea cifrelor vânturate aici ține de cu totul alt context – adică, once and for all, aici n-au fost alegeri prezidențiale, ci USL a încercat să dea jos pe degeaba un președinte ales, și nici n-a adunat destule voturi PENTRU ACEST LUCRU, adică pentru că voia s-o facă înainte de următoarele alegeri, dat fiind faptul că la anterioarele, Băsescu A FOST VOTAT DE MAJORITATEA românilor, și că, până la următoarele alegeri prezidențiale, MAI ESTE.
Apoi, formula tipică „v-o spune un fost elev” este de fapt, o încercare perfidă de demontare a poziției autorității, în ochii cititorilor mai neștiutori.
Meserie, amesteci datele de la alegeri constitutionale cu cele de la un referendum impus de
o persoana particulara.
DOCUMENTE Actele cu care miniştri Ioan Rus si Victor Paul Dobre au blocat invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/documente-actele-cu-care-ministri-ioan-rus-si-victor-paul-dobre-au-blocat-invalidarea-referendumului-pentru-demiterea-presedintelui-basescu-272689.html
Lasand deoparte toata mascarada aceasta sinistra, sfidare a democratiei sau aberatia de a decide totalul dupa referendum decizia iresponsabila a CCR mai scoate la lumina un alt aspect: ca Romania e tara lui Papura voda unde legile sunt complet alandala. Singura idee logica de a impune un prag de 50% la referendum este participarea a jumatate din nr. celor cu drept de vot. E imposibil de stiut zilnic acest numar, dar o aproximare buna se poate face.
Termenul de „liste electorale permanente” nu adaga nici o claritate ci creeaza o brambureala. Cine e responsabil pt aceste liste? Cum sunt actualizate? Cat de des? Care e definitia lor? Se poate schimba definitia?
Evident ca nr. celor cu drept de vot este chiar mai mare decat cel oficial anuntat. Populatia stabila a Romaniei a scazut, cea cu drept de vot nu. Dimpotriva s-au adaugat foarte multi cetateni cu drept de vot din Republica Moldova. Iar dinamica negativa a populatiei inca nu s-a transpus in diminuarea nr de votanti, majoritatea tinerilor nascuti pe fondul declinului natalitatii sunt inca in asteptarea dreptului de vot. Evident ca actualul guvern vrea sa le suprime drepturile celor plecati din tara desi aproape nimeni nu a renuntat la cetatenia romana.
Democratia in Romania a fost rastignita de ponta si de cei asemeni lui.
Tot ce a gresit Basescu, a gresit sub cupola, (sub umbrela) investirii democratice.
Una este sa fii desemnat de proprietar (poporul roman) ca sofer, si sa conduci ( sa zicem) prost, si alta este sa dai jos, soferul , ca pasager ce te afli, si sa impui tu poporului, peste
numirea lui, un sofer, sperand ca daca-i dai o bere, un mic, se va arata si el de acord cu
ne-legiurea ta.
Din pacate ( sau poate, din fericire) Democratia nu poate raspunde la copita, cu copita.
Chiar daca costa scump, Democratia trebuie castigata, construita, constituita, cu
democratie.
Basescu a ajuns sa fie un sine-qua-non al constitutionalitatii. A fost el ( in ciuda „fabricii de
contra-argumente) dar acum acest lucru a iesit mult mai pregnant in evidenta.
Din pacate, denaturarea suferita de Romania in cei peste 50 de ani de comunism,
mutilarea pe care nu a suferit-o nici un alt popor al lumii, amesteca atat de tare negrul cu
albul incat foarte multi sunt cei care incurca f usor lucrurile.
Adevarurile universal valabile sunt ca jaloanele in cursele de slalom.
Le poti ocoli, dar te depunctezi in fatza Vietii. Unora care privesc lucrurile in lungimi de unda
ultra-scurte li se poate parea neimportant, dar Viata tranteste mai al naibii decat orice catar.
Ponta este un smenar de prima clasa, este spuma a ceea ce inseamna de fapt justitia in
Romania ( si nu doar justitia, intr-o societate a valorilor rasturnate ).
Nimic nu a ramas nevirusat in sistem si va fi extrem de greu de administrat un antivirus care
sa redea sistemului dezumanizat componenta lui umana-umanista-umanizata-umanizanta.
Batalia aceasta intre „principial” si „ne-principial” nu a inceput aici ( la romani) dar aici este
cea mai acutizata problema din lume. Cea mai grava si cea mai periculoasa pentru intreg
Viitorul..
Stire Hotnews: „Berlinul este impotriva unei interventii militare in Siria.”
Se pare ca Base si cu Merkel sunt de fapt prieteni buni cu rusii. Poate ca americanii vazand ca Base e cel mai bun prieten al presedintelui sirian au decis sa scape de ei, si de Assad si de Base :)
http://www.lematin.ch/culture/cinema/Le-premier-ministre-polonais-honore-a-Ascona/story/30436941
http://www.ringier.com/en/node/3103
No comment.
De ce nu le explıcatı foarte clar cıtıtorılor ca nu Presedıntele a redus salarııle, cı crıza economıca mondıala ?
De ce nu explıcatı ın fıecare zı ca toate tarıle au fost oblıgate sa adopte masurı dure de austerıtate pentru a ıesı dın recesıune ?
De ce nu explıcatı ın fıecare zı ca fara masurıle corecte sı absolut necesare de austerıtate, luate de guvernul Boc, astazı tara era ın falıment, ın colaps economıc, ın ıncetare de platı, ca salarııle sı pensııle ar fı fost mult maı mıcı, ca nu s-ar fı putut platı cu lunıle, ca somajul ar fı fost foarte mare, ca ınflatıa ar fı fost scapata de sub control ?
Este clar ca multı alegatorı au fost ındobıtocıtı de mıncıunıle, calomnııle, dezınformarıle, ıntoxıcarıle sı manıpularıle bandıtılor dın usl sı de la televızıunıle ınfractorılor Felıx, SOV sı DDD.
@Mircea. Mircea, poti invața (in sens de „medita”) cu sens, doar un copil dispus la asta.
Altfel, iti pierzi timpul de pomana.
Daca „subiectul” nu dispune de „setea de a afla” nu ii poti aprinde nicicum „scanteia
detonanta” a lamuririi ( nu ii poti produce „lumina” in capul lui, cum nu poti sa produci
intr-un dovleac).
Cati dintre noi nu am ros creionul in fața unei probleme, si cator dintre noi nu a fost
suficient sa indice cineva, aplecat cu drag peste umar, o pista, un mic indiciu, provocand
asa lamurirea de care avea-i nevoie.
Prea multe explicatii au efect invers atunci cand „subiectul” are convingeri pre-formate
si… nu cauta adevarul, ci il are deja fabricat, pe al sau.
Ceea ce cineva nu isi lamureste singur, nimeni nu-si poate lamuri in locul aceluia.
Verificarea listelor: ce se întâmplă cu cei plecaţi în străinătate, cu cei care nu au buletin? Statistica arată 17,48 mil. persoane de peste 18 ani în iulie 2010
http://www.zf.ro/politica/verificarea-listelor-ce-se-intampla-cu-cei-plecati-in-strainatate-cu-cei-care-nu-au-buletin-statistica-arata-17-48-mil-persoane-de-peste-18-ani-in-iulie-2010-9923242
Report of the Commission on the Conduct of Referendums
http://www.ucl.ac.uk/spp/publications/unit-publications/7.pdf
The main difficulty in specifying a threshold lies in determining what figure is sufficient to
confer legitimacy and whether the threshold should relate to the total registered electorate or those who choose to vote. Requiring a proportion of the total registered electorate to vote ‘Yes’ creates further problems, as noted above, because the register can be so inaccurate. Some of the electorate may believe that abstention is equal to a ‘No’ vote. An abstention only has the same effect as a ‘No’ vote where the margin between the ‘Yes’ and ‘No’ votes is greater than the number of people who abstain in the belief that this will have the same
effect as a ‘No’ vote. Thus the establishment of a threshold may be confusing for voters and
produce results which do not reflect their intentions.
GUIDELINE 8
The use of thresholds is a political decision. If a threshold is used, it should be a set percentage of the votes cast and not a percentage of the eligible electorate. If thresholds are set, a clear explanation of the meaning of the threshold for the electorate should be included in the public information provided.
Nu tot CCR arunca tara in haos. Doar codosul ala batran numit predescu.
In lipsa informatiilor care cum a votat, e responsabila institutia…
Eu l-am auzit ce a declarat la iesire, cand se chinuia sa urce in masina. Mi-e suficient. A, si mai e Aspazia, care dupa mintea ei ar anula referendumul. Asta ar fi planul x al useleului.
Dpdv economic, anul acesta este pierdut. Nicio realizare, nimic, nimic. Am avut luna Iulie cu excedent bugetar, dar asta numai pentru ca au fost oprite investitiile. Seceta si instabilitatea politica ne vor duce sub Grecia dpdv al potentialului de redresare.
Ponta a spus ca 75% din timp si-l petrece raspunzand atacurilor venite de la Basescu. Bun, a fost suspendat, se stia ca va fi suspendat. A avut o luna de liniste. In continuare nimic.
Mai mult, in perioada anterioara suspendarii, Ponta a facut ce a vrut: a mers la Bruxelles, a pus ce ministri a vrut, a avut Parlamentul la indemana. Nimic.
Nu vreau sa aud de cresterea salariilor cu 8%, cand te duci in piata sau iti faci plinul nici nu se simte
Despre Basescu se spune ca a divizat societatea. Cand arati cu degetul catre minoritatea maghiara probabil se cheama management motivational…
Asa ca, daca se vor comasa alegerile sper ca:
1. PSD, PNL si PC sa intre intr-o lupta interna pentru ciolane
2. Electoratul (15,16,17,18,19 milioane, cati suntem) sa nu uite ca USL-ul nu a fost in stare sa organizeze un referendum, nu mai vorbesc de Romania.
Pana atunci, sa-l intrebam pe vecinul Vasile daca vecinul Ionescu exista sau nu. Doar suntem o mana de oameni de incredere, nu?
Manifest
(adresat tuturor acelora care s-au educat a-si fi, manageri ai propriei lor vieti).
E timpul sa iesim din expectativa si sa ne gandim ca e gresit inteles ca Isus ne duce
crucea.
El a dat un exemplu dar de dus si-o duce (oricum si-ar duce-o), fiecare individ
pe a sa personala.
Nu e suficient sa ridicam sacul, presedintelui (inclusiv al celui de scara) la umar, si
apoi sa ne scuturam mainile si 4 – 5 ani sa ne uitam la tembelizor.
Tara e o cruce grea, e o cruce ce incorporeaza in ea crucea fiecarui „rasarit din aceasta
parte a planetei Pamant”.
E nevoie sa (re)privim la randunica si sa intelegem ca in aceeasi masura in
care trebuie sa ne cunoastem (fiecare in parte) „drumul de urmat”, in aceeasi masura
trebuie sa ne mentinem in stol, compact, singurul care ne poate apara de ulii.
E nevoie sa intelegem ca „libertate” nu este un sinonim al lui „slobod” si ca nu ne-o putem
obtine si garanta daca nu suntem conectati clipa de clipa la „responsabilitate proprie”.
VIATA este cea mai mare si mai complexa expeditie din tot ce poate cunoaste omul.
VIATA nu este o cursa sportiva de circuit inchis, cu itinerariu prestabilit, ci o interminabila expeditie in circuit deschis.
Daca nu ii cunosti Steaua (ei) Polara si nu stii interpreta datele astfel culese, te invarți
in loc precum un caine in jurul cozii, alimentandu-ți „iluzia ca traiesti”.
Este timpul ca tot „omul cu veleitate democratica” sa se implice. Este timpul ca cei ce au in
sange „managementul propriei sale vieti” sa participe ca membri (desi rasuna urat) de partid,
ai singurului partid care este situat de partea democratica a liniei, in Romania, PDL.
Constitutionalitatea ( in fond si nu doar, in forma) este elementul primordial care trebuie sa
ne uneasca.
De-abia mai tarziu, cand respectarea Constitutiei devine „sete”, si cand setea asta o vor
avea suficient de multi incat rupandu-ne in doua, oricare dintre aceste doua parti sa fie mai
mare decat o a treia, de-abia atunci ne putem ramifica pe criterii care nu au mai existat in
Romania (daca or fi existat vreodata) ultimilor 70 de ani.
Eu cand spun „membru” e suficient sa imi tai singur tot elanul, datorita utilizarii ce a avut-o
in atata amar de vreme, dar fara a fi „actionar plin” sau (atat de hulitul si prost-interpretatul)
„jucator”, fara a face tu insuti parte din „echipă” („echipă”, ca concept) fara a-ti duce tu
insuti (la modul real), „rucsacul expeditional” (15-20 kg), lasi greutatea asta pe umerii altcuiva
dintre cei „dispusi sa si-o duca pe a lor”.
Si tu, si eu, si el, suntem, in raport cu Universul niste „puncte”.
Niste „pixeli” ce ii compunem „imaginea de la un moment dat”.
Cel mai elocvent fel de a desena un punct este de … a face cruce (a incrucisa doua „drepte”.
Fiecare dintre noi, la atat ne reducem, de fapt, la faptul ca „suntem o cruce”.
La modul virtual, contopim „crucile” acestea in una mai mare, una careia ii devenim „aliaj”.
Ca in cazul unui lemn lung ce trebuie transportat dintr-un loc in altul, cineva trebuie sa ia
si de partea din fața.
In Democratia-democratie nu exista „spectatori” ci doar „actionari”, doar „jucatori”.
Daca ne saltam greutatea asta la umar, si mai apoi, in parcurs, ne fofilam unul cate unul
la „ale noastre”, lasand cele 15-20 kg ale noastre disipate”inobservabil” pe alti umeri, la
un moment dat, buna-vointa celor constienti nu este suficienta continuarii drumului
si cad striviti sub greutatea poverii.
Nu e drept sa dormim pe noi. Destul ca sunt atatia cei care au in sangele lor, continua
tendinta de a-si agata ranița nu de umerii lor ci de ai oricui altcuiva.
Nu ne trebuie rautate, nu ne trebuie furie, nu ne trebuie razbunare, nu ne trebuie nimic
altceva decat un pic de cap ( un pic de „cap de om”, se subintelege).
Dintre tot ce e „ființă” doar omul (daca ajunge om) e capabil sa traiasca ele, Viata. Restul
fiintelor sunt traite, ele, de Viata.
EXCLUSIV CC a modificat adresa către Guvern. Ministrul de Interne nu mai are voie sa faca mini-recensământ
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/exclusiv-cc-a-modificat-adresa-catre-guvern-ministerul-de-interne-nu-mai-are-voie-sa-faca-mini-recensamant-272744.html
Proasta funcţionare a bazelor de date a instituţiilor româneşti înseamnă risipă de bani şi un drum fără repere
http://www.zf.ro/eveniment/proasta-functionare-a-bazelor-de-date-a-institutiilor-romanesti-inseamna-risipa-de-bani-si-un-drum-fara-repere-9923246
Parca se cam sparge gasca, Rus si Dobre si-au dat demisia.
Rus face parte din suita lui Nastase :)
Interesanta si declaratia sa: Basescu si Antonescu au facut presiuni asupra mea. Nu prea am inteles partea asta.
Oricum, binevenita mentiunea CCR-ului: noi am cerut listele actualizate si folosite la referendum. Nu va mai numarati vecinii. Ma gandesc cat a calculcat saracul Sova peste week end si uite ce se intampla!
Astia de la Cluj n-au facut parte din gasca nimanui, si am impresia ca Rus o sa fie viitorul presedinte a psd-ului. Pe ponta, sova si pe banditul ala de la teleorman, nu-i vad bine.
Ei da, in Cluj s-a rastunat carul cu cinstiti :)
Oricum, Rus si Dobre vor intra in gura antenelor, se prea poate sa iasa mai curati de acolo, dar momentan clanul Ponta mai are un as in maneca: se pot desparti de PNL
„Gura bate fundul”
http://m.mediafax.ro/economic/isarescu-gura-bate-fundul-cine-nu-stie-sa-dialogheze-sa-plece-acasa-nu-sa-ne-scoata-pe-noi-din-casa-9925061
O a doua „eroare materială” în actele CCR: Din decizia CCR din 2 august a dispărut un paragraf esenţial
http://www.adevarul.ro/actualitate/O_a_doua_eroare_-materiala-_din_actele_CCR-_Din_Hotararea_CCR_din_2_august_a_disparut_un_paragraf_esential_0_750525142.html
Haos la CCR după referendum 2012: HOCUS-POCUS cu românii aflaţi în străinătate
http://www.realitatea.net/hotararea-ccr-pe-referendum-modificata-luni-pe-site-ul-curtii-dupa-ce-a-aparut-in-mo-in-alta-forma_982944.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
Chestorul Manoloiu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, urmărit penal
http://www.realitatea.net/chestorul-manoloiu-seful-serviciului-de-evidenta-a-populatiei-urmarit-penal_982967.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
http://xdangels.com/prostul-daca-nu-i-fudul-nu-i-prost-destul/
Si acum, azi, 7 august, d-le profesor Vlaston, cind exista anumite zvonuri – nu dovezi, din pacate – ca ar fi fost un fel de „grajdan-cirtita” la CCR, cum s-ar putea vedea situatia ?
Insa , va rog, fara pasiune extrema. Eu sint doar un alt cetatean din acei multi care vad si – mai – tac inca; este adevarat ca imi fierbe singele gindindu-ma la ce ne fac nenoricitii de guvernanti pentru „pohta ce-au pohtit”, dar ma mai abtin un pic si mai am rabdare pina in preajma termenului dat..
Insa , as pretinde – scuzati imperativul lui a pretinde – de la dvs. si ceilalti care publica in calitate de titulari aici , mai multa analiza rece-dovedita, si mai putina pasiune fierbinte, agresiva; s-o lasam pentrualti „analisti”, pentru ca dvs. sinteti cei care dau tonul in atitudinea civica responsabila, , si nu cred ca una din cale afara de incisiva – fara suport real si aprofundat – ar fi de bonton, lumea este deja isterizata si cu briceagul pregatit.
Deci? Ce spuneti ? Astept comentarii la zi, eu nu am surse reale, dar dvs trebuie sa aveti, nu ?
INCREDIBIL: Frază-cheie din decizia Curţii privind românii din străinătate a dispărut din Monitorul Oficial, CCR susţine că este o „eroare materială”
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/incredibil-fraza-cheie-din-decizia-curtii-privind-romanii-din-strainatate-a-disparut-din-monitorul-oficial-ccr-sustine-ca-este-o-eroare-materiala-272907.html
INCREDIBIL: Monitorul Oficial refuză să publice eroarea materială transmisă luni de CCR. Frază-cheie din decizia Curţii privind românii din străinătate a dispărut din MO
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/incredibil-monitorul-oficial-refuza-sa-publice-eroarea-materiala-transmisa-luni-de-ccr-fraza-cheie-din-decizia-curtii-privind-romanii-din-strainatate-a-disparut-din-mo-272907.html