sâmbătă, decembrie 2, 2023

”USL trăiește!” În proiectul de revizuire a Constituției

Partidul dlui Antonescu a reușit în cele din urmă să ”ucidă” USL în campania pentru europarlamentare. Birourile Electorale au ordonat îndepărtarea mesajelor PSD care anunțau că Uniunea Social Liberală trăiește, CNA a interzis ieri și spotului electoral similar. PSD pare să se fi resemnat cu îndepărtarea mesajului din campanie (nu și cu ideea în sine!), deși ”resemnat” cred că e un termen nepotrivit. Ar fi avut destule căi pe care să continue promovarea acestui mesaj, presupun că au decis pur și simplu că nu merită efortul: PNL a reușit să suprime mesajul doar la câteva zile de la încetarea campaniei[1].

Dar asta e bucătărie internă de partide. Reluând ideea din articolul trecut, din punctul de vedere al interesului public relația între partidele și liderii fostei alianțe contează mai puțin, în schimb contează mult măsura în care proiectele politice ale Uniunii au murit sau nu o dată cu ea. Arătam acolo că proiectul Uniunii de preluare a ”puterii absolute” (expresia aparține dlui Scutaru, lider PNL), pe căi perfect legale de data asta, continuă prin intermediul candidaturii la prezidențiale a co-președintelui USL, Victor Ponta. Fără PNL, fără Crin Antonescu. Există însă un proiect politic al USL, unul mai important decât câștigarea palatului Cotroceni, care continuă la nivelul unei comisii parlamentare. Cu PNL, cu Crin Antonescu. Mă refer la proiectul de revizuire a Constituției.

Proiectul este unul catastrofal. Am prevăzut asta imediat ce l-am auzit pe viitorul președinte al Comisiei parlamentare constituite în scopul rescrierii legii fundamentale (senatorul Crin Antonescu, susținut de USL) insistând că mandatele parlamentare și prezidențiale trebuie decalate, la fel ca în cazul campionatelor de fotbal(!) Mi-am menținut și întărit opinia asta pe măsură ce am văzut ce propuneri de revizuire apar în cadrul acestui proces, pornind de la farsa ridicolă numită ”Forumul Constituțional” și continuând în parlament: proiectul este rodul unei incompetențe agresive, e irecuperabil; întreg procesul de revizuire a Constituției trebuie oprit și reluat de la zero, cu alți actori. Nu, nu mă așteptam ca articolele mele și ale colegilor din presă să aibă un asemenea efect. După ele au urmat însă opiniile formale ale instituțiilor, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională și, în fine, Comisia de la Veneția, toate spunând în esență același lucru: revizuirea trebuie revizuită. Imediat după raportul experților internaționali a venit și ruperea de facto a USL, iar președintele PNL și al Comisiei ar fi avut o cale onorabilă de a ieși din încurcătura asta. Ar fi putut spune că, de vreme ce USL a murit, proiectele Uniunii vor muri o dată cu ea. Ei aș, Crin Antonescu nu e Crin Antonescu destul dacă nu e și fudul. Din contră, la o lună după ieșirea de la guvernare acesta anunța că dorește să finalizeze revizuirea. Cu ocazia asta, dl Antonescu a apărat proiectul de criticile bazate pe raportul Comisiei de la Veneția, spunând pur și simplu că negrul e alb, cu o asemenea lejeritate încât Victor Ponta trebuie să fi fost impresionat[2]. Pe moment parlamentul e în vacanță de campanie, dar ne putem aștepta la reluarea acestui proiect politic major al USL imediat după asta, sub conducerea dlui Antonescu și cu concursul PSD.

Acestea fiind spuse, titlul este adevărat, nu doar privind procesul. Titlul are valoare de adevăr și legat de conținutul proiectului de revizuire în sine! Haide să prespunem că soarta îi zâmbește președintelui PNL, găsește prin vreo lampă magică geniul care îi lipsește atât de dureros și acesta îi îndeplinește dorință după dorință, așa cum le-am văzut exprimate în public: proiectul de revizuire e adoptat, dl Antonescu devine candidatul ”dreptei”, proiectul său politic – care va fi acesta – este bine primit de electorat, liderul PNL câștigă alegerile prezidențiale iar apoi, așa cum a anunțat public!, îl lasă pe dl Ponta fără postul de premier. Ei bine, acest ultim pas ar putea fi problematic chiar și pentru un geniu. Presupun că dl Antonescu are în vedere o înlocuire strict constituțională a dlui Ponta, ceea ce ar presupune ca prim pas găsirea unei majorități parlamentare care să susțină o moțiune de cenzură, pas relativ ușor. După care trebuie desemnat înlocuitorul premierului. Aici președintele a fost lăsat de revizuire fără vreo putere de decizie. În loc de asta, citez

”(1) Președintele României îl desemnează drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianța politică participante la alegeri care au obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor.”

Textul în sine este îndeajuns de clar. În speță, potrivit rezultatului oficial, alianța politică participantă la alegeri care a obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare se numește USL. Uniunea Social Liberală. Președintele Antonescu va fi obligat de constituția scrisă de Comisia Antonescu să-l desemneze candidat prim-ministerial pe reprezentantul propus de USL, alianța politică pe care Crin Antonescu a reușit în fine s-o omoare. Îi urez mult succes. Să mai adaug faptul că parlamentul nu poate fi dizolvat decât cu votul a două treimi din membri, pe care chiar dacă câștigă alegerile mă îndoiesc că dl Antonescu îl poate realiza, sau dacă a respins la vot trei solicitări de învestitură – însă Constituția nu prevede nimic în cazul în care niciun vot de învestitură nu poate fi dat, pentru că nu poate fi desemnat un reprezentant care să-l ceară. În fine, Comisia aceluiași Crin Antonescu a mai făcut o prostie originală dar și un cadou premierului Ponta, în acest scenariu: mandatul guvernului în exercițiu încetează doar la învestitura unui nou guvern. Adică doar după ce ”mortul” propune un reprezentant. Între timp, dl Ponta va fi stăpân peste Monitorul Oficial, transferat la Guvern în perioada de glorie a USL (vara lui 2012), și peste OUG-uri, alte instrumente care au făcut carieră în vara lui 2012, și pe care revizuirea le-a lăsat în pace.

––––
[1] O modificare simplă și necesară a legii electorale ar fi făcut astfel de scenarii imposibile: competitorii electorali ar trebui obligați să trimită în prealabil către BEC spoturile electorale și afișele pe care urmează să le folosească în campanie. Competitorii le pot vedea și contesta, într-un anumit termen, și numai după aprobarea lor de BEC pot fi difuzate și afișate. Repet, o simplă modificare legală și toată găselnița asta a PSD ar fi fost imposibilă. Dar PNL are pe cap proiecte legislative mult mai complexe, nu?

[2] De exemplu, Crin Antonescu a pretins că în ce privește CSM, Comisia de la Veneția ar fi constatat că ”Nimic din ceea ce în actuala Constituţie revine acestei instituţii nu este ştirbit, dimpotrivă.” În opinia Comisiei însăși putem citi că rolul CSM pare slăbit de o bună parte din amendamentele propuse, ceea ce ar fi o tendință îngrijorătoare. Aceiași experți spun, privind revizuirea care împarte atribuțiile reprezentării la CE între guvern și președinte, că nu pare nici solidă la nivel de principiu și nici funcțională în practică. Dl Antonescu comentează însă că revizuirea ar fi făcut ”pași înainte” în direcția asta. Dacă instituirea unor prevederi nesănătoase în teorie și nefuncționale în practică sunt ”pași înainte”, îmi vine greu să-mi imaginez cum ar arăta pașii înapoi!

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. „găsește prin vreo lampă magică geniul care îi lipsește”

  O măruntă corectură: „genie/genius in the lamp” se traduce prin „duhul din lampă”. „Geniu” este altceva.

  • Corect:

   genie = spirit/duh
   genius = geniu

   Definitions of genie:

   noun

   a spirit of Arabian folklore, as traditionally depicted imprisoned within a bottle or oil lamp, and capable of granting wishes when summoned.

 2. Anul trecut, prin toamna, asteptam pe cineva, in zona Salii Palatului. In partea superioara, fatada Salii era tapetata cu niste „banner”-e mari, care anuntau diferite concerte. Pe unul dintre ele scria, cu litere cat un stat de om: „Oscar Benton is still alive!”. Recunosc, textul mi-a trezit atentia adormita. Recunosc, textul mi-a smuls un zambet. Recunosc, am fost uimit ca Oscar Benton inca traieste, desi inteleg ca are „doar” vreo 65 de ani (eu traiam cu impresia ca, atunci cand canta „Bensonhurst Blues / Bui, bui, bui”, acum 40 de ani, omul deja avea o varsta). Ulterior, am vazut imagini din spectacol si mi-am dat seama ca, desi omul traia, melodia nu mai suna, nici pe departe, la fel cum suna odata.

  Cam asa si cu USL, zic. Chiar daca, prin absurd, in visele unora, inca traieste, nu mai poate „sa cante” cum canta odata. Sau, cum spune poporul, „mortul, de la groapa…”.

  In ambele cazuri, mi se pare ca ideea cu „(inca) traieste” cam miroase a disperare…

  Mergeti duminica la vot, oameni buni!

  • Decebal,

   eu cred că a fost o tactică a PSD, una deloc subtilă dar eficace. Cu doar un an și jumătate în urmă, competitorul electoral numit și identificat ca USL reușea să obțină votul a 4,4 milioane de alegători. Nu trebuie să fii sociolog ca să presupui că o bună parte ar vota în continuare un urmaș al USL, conștienți de ruptura alianței, iar alții ar vota din inerție ”USL” păcăliți de slogan, culor și nume – dacă îți amintești, alianța condusă de PSD ar fi dorit să participe ca USD, fiind oprită de un detaliu întâmplător din lege. Presupunând că nu toate sondajele mint grosier, tactica PSD a dat roade, și va obține unul din cele mai bune rezultate din istorie, considerând cazurile în care a candidat singur sau cu sateliți gen PC sau UNPR…

   Deci, dacă miroase a disperare, nu e la PSD. La PNL miroase a disperare, discursul lor public a devenit comic de incoerent. De exemplu, ieri liderul Johannis pleda pentru virtuțile compromisului și înțelegerii între forțele politice, în timp ce, în emisiune cu el, Crin Antonescu înfiera vehement ”pactul de coabitare”…

   Iar dacă eu sunt disperat de ceva, e să văd proiectul acela catastrofal de revizuire devenind istorie. Fără fantoma USL, fără înțelegerea politică între PSD și PNL, el nu poate supraviețui; în schimb, dacă USL trăiește! în această privință, e posibil să fie forțată mâna CCR – s-a mai văzut! – și dezastrul acela sinistru să devină legea noastră fundamentală.

   • Nu urmaresc sondajele de opinie, fiindca nu stiu care sunt cele ce merita luate in seama.

    Votul de duminica va fi un „sondaj de opinie” de necontestat. Cred ca el va sta la baza unor potentiale aliante politice. Cel putin pe dreapta.

    Bazandu-ma exclusiv pe logica bunului simt, gandesc ca, daca ma simt puternic, nu apelez la trucuri. Si nici la tactici primitive. Daca cei ce te sustin gandesc (si reactioneaza pozitiv la) primitiv, te pot lovi pe neasteptate, chiar fara un motiv logic, cand ti-e lumea mai draga. Adica, o masura tactica ce pare buna se poate dovedi catastrofala din punct de vedere strategic. Admit, e posibil sa gandesc eronat sau excesiv de subiectiv. Dar mie tot un semn de disperare imi pare.

   • Am comentat: o sa vedem PNL-ul foarte prost in alegeri => Crinulet e debarcat => se va executa in PNL o intoarcere de 180 de grade catre PSD.

    USL traieste = true. PSD & PNL = love

    Si pe mine ma sperie proiectul de constitutie dar sa speram ca nu trebuie sa-l votam pina nu ajunge PSD-ul la cote mai joase.

 3. Stau si ma minunez.Cum poate un om ,aparent inteligent,sa debiteze asa ineptii?Pai dragul meu,dupa prima investitura,dupa alegeri,(cand e desemnat candidatul partidului care are cele mai multe mandate)daca urmeaza o motiune de cenzura care trece,e normal ca fostul prim-ministru nu mai are majoritate in parlament,si atunci,liderul opozitieicare a demonstrat ca detine majoritatea,e desemnat sa formeze noul cabinet.E cam acelasi lucru cand dupa alegeri e desemnat reprezentantul partidului care are cele mai multe mandate si daca nu reuseste sa obtina majoritatea in parlament urmeaza alte variante(si nu mereu aceiasi,ca inseamna ca cineva e tampit)
  Si da,nu stiu cui apartine prostia,dar un guvern demis isi continua activitatea(redusa)pana la investirea urmatorului.O TARA NU POATE RAMANE FARA GUVERN ,chiar daca dl.miron are o problema cu MO

  • Condescendența nu ar fi așa o problemă pentru mine, dacă n-ar fi totalmente gratuită. Habar nu ai despre ce vorbești.

   ”Pai dragul meu,dupa prima investitura,dupa alegeri,(cand e desemnat candidatul partidului care are cele mai multe mandate)”

   Nu. Vorbim de un text legal, nu de poezie. Nu poți schimba cum vrei termeni, scoate pasaje sau amesteca la un loc pasaje diferite. Nu ”e desemnat candidatul partidului”. E desemnat candidat la funcția de premier reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianța politică cu cele mai multe mandate obținute în alegeri. În cazul nostru, alianța politică numită USL. Iar acest pas NU este totuna cu învestitura. După ce acest candidat este desemnat formal de președinte, el își alcătuiește un guvern pe care îl propune spre vot parlamentului. Asta ar fi votul de încredere care finalizează procedura de învestitură. Evident, fără o propunere de candidat nu poate exista una de guvern, iar fără așa ceva votul de încredere nu poate avea loc.

   De asemenea, nu înțelegi ce înseamnă un mandat, în sens politic. Mandatul guvernului încetează acum la data validării alegerilor, dacă citești Constituția. Asta nu înseamnă desigur că de la data validării alegerilor nu mai există guvern, o prostie nu încetează să fie prostie doar că o scrii cu majuscule. Înseamnă că guvernul respectiv ar trebui să se rezume la sarcinile administrative minime, încetând să mai funcționeze politic. De exemplu să mai emită OUG-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro