sâmbătă, februarie 4, 2023

USR a votat astăzi pentru maghiarii din România și pentru toleranță / A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a romániai magyarságért és a toleranciáért szavaszott ma.

UDMR trebuie scoasă la pensie, nu prin naționalism de sens opus ci printr-un partid românesc civic și european.

Am votat astăzi în Cameră pentru înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș.

E o decizie politică, asumată ca atare de Biroul Național și de grupul parlamentar al Uniunii Salvați România.

Asta pentru că USR este primul partid civic din România, care depășește capcana naționalismelor.

În această capcană, partidele românești votează contra maghiarilor din principiu – să nu le dăm nimic, că ne fură Ardealul – iar UDMR negociază cu toate partidele românești susținere pentru mizeriile din Parlament. Care partide românești devin brusc ”tolerante” când au nevoie de voturile UDMR.

Azi în plen, celebra brută fascistă de la PSD Bacalbașa ne explica că el e naționalist și patriot și normal nu ar fi trebuit să voteze pentru liceu, dar acum e o necesitate să voteze proiectul UDMR. Caragiale curat!

Dacă nu ar fi fost la guvernare cu voturile UDMR și nu aveau nevoie de ei ca să distrugă justiția, acum fasciștii din PSD mâncau unguri pe pâine.

De două săptămâni, de când am comunicat cu maghiarii din România, în limba lor, și le-am explicat că UDMR le negociază voturile în trocuri mârșave, UDMR atacă permanent USR. Îi scoate din minți pe udmr-iști că maghiarii au alternativă, în fine. Îi enervează că nu le mai pot spune maghiarilor că doar ei îi reprezintă.

De fapt, UDMR are nevoie ca partidele românești să se poziționeze stomacal anti-maghiari, pentru că așa își justifică prezența și mizeriile comise aici.

Că așa e politica de la noi. PSD și UDMR își alimentează reciproc naționalismul, dar fac afaceri împreună și se acoperă legal.

UDMR își trădează prin omorârea justiției propriul electoral. Maghiarii și românii au nevoie de un stat de drept. UDMR le spune maghiarilor că e nevoie de asemenea trocuri mizerabile, altfel sunt asupriți de români.

Soluția la UDMR este USR. Îi așteptăm pe prietenii noștri maghiari în USR – un partid civic, european, modern, ca să construim împreună acea Românie normală, de care să fim toți mândri.

Am discutat îndelung în USR această poziție și am luat decizia înțeleaptă. USR e altfel, nu reproduce capcanele partidelor vechi.

Astăzi, liceul catolic din Târgu Mureș a trecut cu voturile USR.

Spuneți asta prietenilor voștri maghiari: soluția nu e un partid etnic corupt, ci un partid civic comun.

Mulțumesc colegilor mei de la USR Timiș și lui Tamas Krausz pentru traducerea acestui mesaj. USR va comunica de acum înainte mai mult cu concetățenii noștri maghiari.

______________________________________

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a romániai magyarságért és a toleranciáért szavaszott ma.

Az RMDSZ-t nyugdíjba kell küldeni, nem egy ellenoldali nacionalista párt által, hanem egy polgári, európai román párton keresztül.

Ma a marosvásárhelyi római katolikus líceum megalapítására adtuk le voksunkat.

Ez egy politikai döntés, ami mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség parlamenti és országos bizottsága döntött.

Mindezt azért mert a Mentsétek meg Románia Szövetség az első olyan román polgári párt, amely képes túllépni a nemzetiségi csapdákon.

Ezen csapdák keretén belül a román pártok a magyarok érdekei ellen voksolnak – ne adjunk semmit sem nekik, hisz ellopják tőlünk Erdélyt – az RMDSZ sokszor képes olyan alkudozásokba belemenni a magyarok érdekeit szem előtt tartva amelyek a jelenlegi parlamenti helyzetért is felelősek. A román pártok pedig hirtelen toleránsá és nagyvonalúvá válnak amikor az RMDSZ szavazataira van szükségük.

A mai ülés folyamán, a fasiszta megnyilvánulásairól híres PSD-s Bacalbașa bevallotta nacionalista és hazafi nézeteit és azt, hogy normális körülmények között nem szavaszott volna a líceum érdekeiben, de most szükségből az RMDSZ előterjesztésére kellett voksolnia. Nevetséges!

Ha nem lettek volna hatalmon az RMDSZ szavazatai által és nem lett volna szükség rájuk azért, hogy elpusztítsák az igazságszolgáltatást, a PSD-s fasiszták most élve felfalnák a magyarokat.

Két hete, amióta a romániai magyarsággal felvettük a komunikációt, a saját nyelvükön, és amióta elmagyaráztuk nekik, hogy az RMDSZ aljas cserék kialkudására használja fel szavazataikat, az RMDSZ folyamatos támadásba lendült az USR ellen. Elfelejtkeznek arról, hogy a magyaroknak pedig van alternatívája. Bosszantja őket az, hogy már nem csak ők tudják az érdekeiket képviselni.

Valójában az RMDSZ arra alapoz, hogy a román pártok a magyarság ellen forduljanak. Csak eképpen lehet magyarázatot találni arra amiket elkövetnek.

Ilyen nálunk a politika. A PSD és az RMDSZ kölcsönösen érlelik egymásban a nacionalizmust, de közösen szövetkeznek, és mindezt törvényes kereteken belül.

Az RMDSZ elárulja a saját szavazótáborát az igazságszolgáltatás ellehetetlenítésével. A magyaroknak és a románoknak egy jogállamra van szükségük. Az RMDSZ elhiteti a magyarsággal, hogy ilyen aljas alkukra van szükség ahhoz, hogy a magyarok ne legyenek elnyomva a románság által.

Az RMDSZ-re a megoldás az USR. Szeretettel várjuk Magyar barátainkat a Mentsétek meg Románia Szövetségbe – egy polgári, európai, modern pártba, azért, hogy együtt teremthessük meg azt a normális Romániát, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Hosszan tartó megbeszélések után jutottunk erre az állásfoglalásra az USR-n belül, és meghoztuk az ésszerű döntést. Az USR más, nem használja fel a régi pártok csapdajátékát.

A mai napon a marosvásárhelyi római katolikus líceumot sikeresen megszavazták, az USR voksai által.

Mondjátok el ezt magyar barátaitoknak: a megoldás nem egy korupt néppárt, hanem egy közös polgári párt.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. In sfarsit cineva care intelege ca nu suntem romani contra maghiari ci toti cetateni ai aceleasi tari. Toti care avem aceeasi tara, punem umarul sa traim intr-o Romanie mai prospera si care ofera sanse tuturor.
  Are dreptate !

 2. Pare cam mult:
  „Asta pentru că USR este primul partid civic din România, care depășește capcana naționalismelor.”
  Ce sa inteleg? ca USR-ul nu e partid politic? si doar pentru ca ati votat ” pentru înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș”.
  Dle Ghinea, e prea mult „…acum fasciștii din PSD mâncau unguri pe pâine.”
  NB,
  stiti prea bine si dvoastra, asa ca ca pe unii dintre noi nu ne surprindeti cu o noutate despre UDMR. Astia ar vota si sustine orice partid care le da un os de ros. Unora le ajunge si o Padure.

 3. Felicitari. Asta este, realmente, una dintre cele mai inteligente miscari politice pe care le-am putut vedea in ultimul timp. Poate ca astazi nu sint asa de multi cei care o inteleg, dar asta nu-i dimineaza cu nimic stralucirea. Pentru cine are ochi sa vada, USR se profileaza deja ca un partid redutabil. Ma gindesc ca, intr-un fel, ii face bine ca e subestimat. Fiindca poate creste nestingherit, fara povara popularitatii, in timp ce reflectoarele sint inca pe gruparile de la putere.
  La drept vorbind, oamenii inca n-au inteles ca pina acum n-am votat partide — in realitate, un partid nu e atit un grup de interese, cit o constructie solida, autentic democratica. Drept e si ca oamenii sint inca atit de derutati incit confunda in continuare buna organizare cu autoritarismul sau cu mina de fier, mai ales ca inclusiv printre titrati e larg raspindita ideea falsa ca autoritarismul e mai puternic si mai eficient decit democratia. Iar explicatia e ca se sare mereu peste specificatii. In primul rind ca democratia si autoritarismul lucreaza eficient la scari foarte diferite de timp, autoritarismul pe termen foarte scurt, iar democratia pe termen foarte lung — dar nici pe termen scurt autoritarismul nu e cu-adevarat eficient, ci doar aparent, cam tot asa cum este minciuna in comparatie cu adevarul. Pe de alta parte, a spune ca autoritarismul e mai puternic decit democratia e ca si cum ai spune ca muschii sint mai puternici decit mintea. In viata insa, dar mai ales in societatile omenesti, nu puterea bruta face regulile ci puterea gindirii. Abia puterea gindirii dispune, cu-adevarat, de puterea bruta — dimpotriva, unui prost, puterea bruta ii va crea mereu probleme, uitati-va numai in parlamentul de-acum si veti intelege.
  Mai este nevoie doar de increderea ca USR are deja kitul necesar relansarii democratiei — cita vreme organizarea sa interna se va baza pe o dezvoltare democratica, forta sa va creste.

 4. Articolul dumneavoastră este excepţional. Formulează clar nişte idei evidente şi propune o soluţie atât de simplă, încât te şi întrebi de ce nu s-a aplicat pînă acum.
  Cred că există o mică problemă. În România niciun politician cu scaun la cap nu vrea să mănânce unguri pe pâine. Poziţionarea stomacală anti-maghiară (poate mai corect zis viscerală) e o vacă de muls, la care nu se renunţă cu uşurinţă. Până şi cei de la UDMR au nevoie de ea, dar n-o să spună nici în ruptul capului.
  Iar în ceea ce priveşte electoratul maghiar, dacă citiţi un pic presa maghiară din România, o să vă daţi seama, că sunt şanse mici, ca oamenii să înţeleagă, că înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș (dar aşteptaţi să vedem, ce mai apare) e o victorie mult prea scumpă pentru noi toţi.
  Nu trebuie să vă gândiţi la cine ştie ce: doar ţi se demonstrează negru pe alb, că un stat de drept nu este un stat de procurori şi deci justiţia trebuie ţinută sub control şi că în această problemă mulţi dintre fraţii noştri români de bună credinţă au fost manipulaţi în modul cel mai josnic.
  Vă ţin pumnii, dar nu cred că ştiţi în ce vă băgaţi. Vă expuneţi la atacul prea multora. Cei cărora îcercaţi să-i luaţi vântul din pânze, vor merge până în pânzele albe.
  Sărbători fericite!

 5. Inca o data intreb: pana unde va merge USR in ceea ce priveste cererile maghiarilor? Sa inteleg ca la contributors astfel de intrebari nu pot fi puse?

  • Cred ca criteriul fundamental va fi felul in care snt tratati etnicii romani in zonele majoritar etnic maghiare Insa nu este usor delocdar sper ca si dl Ghinea si USR sa inteleaga asta.

  • Nu cred ca aceasta este o decizie gresita a USR. Altundeva este slabiciunea USR-ului.
   Aripa asa-zis progresista a USR, reprezentata de autorul acestui articol, submineaza orice sansa ca acest partid sa ajunga un partid putrernic de opozite si, de ce nu, la putere.
   USRistii de tip domnul Ghinea sunt preocupati de teme minore, precum casatoria celor de acelasi sex, pentru ca asta este la moda prin Evropa. Nu conteaza ca acesata problema ii duce la pierderea voturilor, ei fac propaganda ca si cum s-ar adresa celor din Amsterdam sau San Francisco si nu celor din Dolj, Satu Mare, Teleorman sau Vaslui.
   Din pacate cand e vorba de o discutie pe probleme reale, bazata pe pragmatism, USR-isti progresisti se ascund in spatele sloganelor.
   Taranistii de la inceputul anilor 90 aveau si ei politici nerealiste, dar ei se adresau unui electorat traditionalist si aveau un lider adevarat. Au reusit sa ajunga pentru scurt timp la putere.
   Din pacte USR vine acum cu politici de import si lideri neancorati in spatiul romanesc real. Acesti lideri sunt cei mai educati si mai putin corupti pe care-i are Romania azi, dar daca vorbesc precum martienii, USR se va ofili la prima zapada. Trist pentru ca e singura speranta a Romaniei.

 6. Este foart bine ce faceti dle Ghinea chiar daca miulti inca nu va inteleg.
  Succesul absolut ar fi daca maghiarii ar intelege ca nu au deloc nevoie de UDMR in forma actuala si deja sunt multi car inteleg dar spun ca nu stiu ce sa faca. Este un tel cucerirea electoratului maghiar roman asa cum altul poate fi si unificarea Basarabiei cu tara.
  Am spus-o din anii nouazeci ca alde Vadim chiar daca probabil din prostie si nationalism cretin, este mai util pentru iredentisti decat un excelent agent acoperit AVO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Ghineahttp://www.crpe.ro
Cristian Ghinea este europarlamentar, copreședinte al delegației USR PLUS în PE. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guvernul Romaniei și Ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș. A fost director al Centrului Roman de Politici Europene (www.crpe.ro). A lucrat opt ani în media românească, iar între 2007 şi 2008 a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”. Domenii de expertiză: - structura instituţională a UE - democratizare - studii media - transparenţa şi responsabilitate în administraţia publică Republica Moldova

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro