duminică, noiembrie 27, 2022

Va rămâne oare dl. Victor Ponta singurul membru al Partidului „Pro România”?

Așa după cum subliniam în comentariul publicat ieri, nici un analist politic, cu excepția profetului mincinos Ion Cristoiu, nu și-a asumat riscul de a prezice ce s-ar putea petrece la votul din Parlament de lunea trecută.
Prea multe imponderabile, prea multe necunoscute, rezultatul final s-a conturat doar în ultimele minute ale procesului de votare, însă doar după numărătoare s-a putut spune cu precizie că guvernul condus de dl. Ludovic Orban a trecut la limită examenul.
Iată însă că acum goarnele din presă ale PSD-ului se întrec în a ne furniza explicații care mai de care mai abracadabrante pentru reușita liberalilor. În mare parte făcută posibilă de cele șapte voturi venite pe neașteptate din partea unora dintre liderii de marcă ai partidului Pro România, condus de dl. Victor Ponta.
Dacă pentru dl. Ion Cristoiu nerespectarea disciplinei de partid, adică mai exact a ordinelor d-lui Victor Ponta este –cum altfel? –rezultatul implicării Serviciilor secrete care și-au sacrificat câțiva dintre agenții acoperiți din politică, pentru dl . Cornel Nistorescu, tovarășul lui de preamărire a lui Nicolae Ceaușescu, astăzi pasămite dușman de moarte, ar fi vorba despre o farsă, o scenetă, jucată de dl. Victor Ponta de conivență în principal cu domnii Mihai Tudose, Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin.
Mai concret. D-lui Ponta i s-ar fi arătat pisica moartă, adică iminența redeschiderii dosarului Turceni. Cum fostul președinte al PSD fusese extrem de vocal săptămâna trecută și spusese oricui a binevoit să îl asculte că partidul Pro România nu va vota noul guvern Orban, spre a ieși cu fața curată acesta le-a cerut tovarășilor lui de partid să joace marea scenă a trădării politice. Lăsându-l mofluz, de ochii lumii pe dl. Ponta.
În ceea ce mă privește, sunt convins că lucrurile stau cu totul altfel. Mult mai simplu. Și anume:
1.Parlamentarii din Pro România care i-au dat votul Executivului monocolor al PNL au înțeles că țara nu poate rămâne neguvernată și că va fi mult mai rău pentru partid dacă se va plasa pe poziția de complice al PSD.
2.Perpetuarea la Palatul Victoria a guvernului demis, știrb, condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, cu complicitatea partidului Pro România ar fi fost mai mult ca sigur drastic taxată la alegerile parlamentare viitoare.Or, domnii Câmpeanu și Constantin, poate chiar și dl. Tudose nu își văd deloc viitorul înt-un PSD, fie el chiar revenit sub controlul d-lui Ponta, așa cum visează cu ochii deschiși fostul premier al României. Care în ultimele săptămâni s-a dovedit la fel de imatur politic precum a fost și în ultima jumătate a anului 2015, atunci când a demisionat intempestiv de la șefia PSD pentru ca mai apoi să fie silit să piardă guvernarea.
3.Aceiași parlamentari s-au cam săturat de stilul dictatorial de conducere al d-lui Victor Ponta. Dl. Ponta a avut încă de la înființarea partidului Pro România un discurs politic eminamente la persoana întâi. S-a autoimaginat un fel de al doilea Ludovic al XIV lea, pe deplin îndreptățit să spună “Pro România sunt eu’’.
Or, lucrul acesta nu putea să fie la infinit înghițit de un om ce îi este net superior intelectual d-lui Ponta, așa cum indubitabil s-a arătat a fi dl. Sorin Câmpeanu, dar nici de dl. Mihai Tudose care l-a înfruntat pe un Liviu Nicolae Dragnea în vremea în care acesta era încă „în plină glorie’’ sau de dl. Daniel Constantin ce i s-a pus de-a curmezișul d-lui Dan Voiculescu.
După șocul avut lunea trecută, dl. Victor Ponta a început să împartă sancțiuni. Rămâne de văzut în zilele următoare dacă dl. Ponta va mai avea pe cine să sancționeze.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Vremuri grele !
  S-a mai intamplat prin 1996 cand au venit la putere Conventia Democratica si Emil Constantinescu.
  Revista numita pe atunci Acadaemia Catavencu a continuat sa publice exclusiv mistouri indreptate contra lui Iliescu si a PSD ului de atunci (PSDR parca).
  Doar ca pesedistii au intrat intr-o tacere tactica profunda, nu se mai vedeau , nu se mai auzeau , scena ramanad libera pentru Țăraniști in frunte cu Ciorbea si toti acei batranei care la 80 de ani
  isi lua nu stiu ce revansa (si nu stiu ce bacsisuri compensatorii) . Pe aceeasi scena mai evolua
  si mascariciul meu favorit Basescu – faultand tot ce putea din propria tabara.
  Dar ai lui Catavencu o tineau langa cu Jos Iliescu ! A fost o reteta de mare scucces – nu a disparut PSD ul. dar a disparut PNȚ ul si in plus acum avem doua publicatii catavenciene, atata ca impreuna nu mai au nici o zecime din reitingul Academiei C.
  Asa incat eu zic ca e o buna treaba continuarea campaniilor anti PSD (si derivatele – gen Anti Ponta) pentru ca ne mai descreteste fruntile de la cafteala cu loviri vehemente la gioale pe care o vor amplifica PNL/Johannis contra USR si viceversa
  PS. O excelenta impresie face doamna nemtoaica desemnata Sefa a Comisiei Europene. Emana un echilibru, intelepciune , delicatete. Remarcabil cum a rezolvat problema comisarului european roman pe care o semnalam ieri cu romanul SIEGFRIED. Nesimtiti de francezi s-au pretat , cand a fost cazul , sa obtina un al doilea comisar , pe Julien cel cu dubla cetatenie. Iata ca Merkel si doamna sefa a Coomisiei si-au dat seama ca agentul Siegried le poate fi util si intr-o postura mai putin expusa – nu neaparat in calitate de Comisar ca sa ii irite pe romanii deja enervati de binomul germano-maghiar care conduce Executivul in acest moment.
  PPS. Nu e vina UE ca propunerea alternativa venita din Ro e nevasta lui Crin Antonescu. Am mai spis-o Crin a vandut PNL ul catre securisii si mafiotii ardeleni din PDL , dar macar nu l-a vandut cu un pret mic. A primit in schimb instalarea pe viata a nevestei la Parlamentul European si – acum – si calitatea de comisar. La final doamna va avea o pensie speciala europeana mai mare decat a Monicai Macovei ( cu amendamentul ca in cazul Monicai nu stim ce scrie pe fluturasul lunar care vine de la CIA).

 2. Ei, sa nu ajungem sa-i „reconditionam” pe Mihai Tudose ori Daniel onstantin; ce naste din pisica tot pesedist ramine.
  Nu cred ca prim plagiatorul national va ramine fara coledzi
  Iar afirmatia ultimului utecist, Cristoiu, ca ofiterii acoperiti ai Serviciilor au votat cum li s-a cerut, nu trebuie luata in deridere.

 3. Autorul surprinde corect cele petrecute cu ocazia votului si motivele deciziilor unor parlamentari ai PRO Romania de a vota pentru guvernul liberal.
  La fel de corecta este ipoteza asupra intentiei reintoarcerii d-lui Ponta la PSD, eventual ca lider, ceeace motiveaza refuzul votului PRO Romania pentru liberali.
  Personal Ponta se afla intr-o ,,mare de interese contrarii”, acela de a recistiga pozitia pierduta in PSDemocrat, pe cind aderentii la PRO Romania vor ca acesta sa se dezvolte si evolueze ca partid nou, alternativ PSD-ului.
  Dupa pierderea functiilor in PSD nu-i convenea sa se indrepte catre partidele care-l ,,absorbeau” ca simplu parlamentar, iar ca lider de partid si (potential) P.Ministru nu avea loc in alte partide, fiind nevoit sa-si construiasca propriul partid.
  Lucrurile se vor linisti in perspectiva alegerilor generale, dar membrii partidului intuiesc situatia care va tine la foc redus conflictele din aceste interese contrare, urmind a izbucni daca PSD va cauta sa-si recupeze dizidentii ca Ponta (si restul), pentru alegerile din 2020.
  Abia atunci se va pune problema daca PRO Romania este partidul lui Ponta si se dizolva in PSD, ori al aderentilor la acest partid care il vor conserva si dezvolta in viitor…

 4. „Va rămâne oare dl. Victor Ponta singurul membru al Partidului „Pro România”?”

  …Sau va rămâne Partidul ProRomânia fără dl Victor Ponta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro