sâmbătă, aprilie 19, 2025

Va recurge oare dl. Dragnea la serviciile d-lui Valer Dorneanu?

Într-un comentariu anterior făceam constatarea că, în fine, am identificat un punct de convergență între mine și ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader. Și anume credinţa că era cum nu se poate mai sigur că Secția de procurori din cadrul CSM îi va face zob și îi va infirma așa-zisul Raport de evaluare al managementului d-nei Laura Codruța Kövesi. Un text indigest care, vorba lui Caragiale, s-a lungit “ca cașcavalul prăjit”. O compunere anostă, prost citită și catastrofal argumentată, scrisă numai și numai pentru ca dl. ministru să ducă la îndeplinire sarcina primită “pe linie de partid și de stat”. Aceea de a începe procedurile prin care s-ar putea obține revocarea șefei DNA.
În cursul zilei de miercuri am ajuns la concluzia că am oarecare convingeri comune și cu domnul Liviu Nicolae Dragnea, președintele PSD. Tot în privința crudei sorți și a cumplitei umilințe ce i-au fost rezervate d-lui Tudorel Toader de același CSM. Dl. Dragnea a spus chiar că o întreagă țară gândea același lucru. Că CSM îl va fierbe cu apă rece pe ministrul Justiției. Fie vorba între noi, nici nu l-a fiert precum ar fi meritat-o. Înconjurat de jurnaliști, dl. Dragnea a făcut această constatare calm, sfătos, cu un zâmbet plin de înțelesuri pe buze. Mare actor al nostru Liviu Dragnea!
Căci numai calm nu poate fi mai marele PSD în aceste zile. Se cam prăbușește planul făcut din cuțite și pahare vizând-o pe d-na Kövesi, iar lucrul acesta s-ar putea să îi creeze șefului PSD probleme la Congresul extraordinar al partidului ce va începe la București pe data de 10 martie.
Dl. Dragnea le-a promis baronilor partidului, celor ce l-au ajutat să câștige marile bătălii din ciclul “PSD contra PSD” care au dus la îndepărtarea din fruntea guvernului a premierilor Sorin Grindeanu și Mihai Tudose că le va face viața ușoară. Frumoasă ca o zi de vacanță petrecută poate nu neapărat în Brazilia, acolo se duce el și cu iubita, ci măcar ca în Cuba, după modelul opțiunilor pentru concedii ale d-lui Adrian Năstase. Dl. Liviu Dragnea s-a angajat că va acționa astfel, că va manipula în așa fel guvernul și toate celelalte instituții ale Statului ce ar putea avea o oarecare implicare în afacere încât va scăpa definitiv de cea care le dă furilor, șnapanilor, inculpaților, condamnaților și trimișilor în judecată mai mari sau mai mici din ograda PSD fiori reci pe șira spinării. Aceasta fiindcă d-na Laura Codruța Kövesi are prostul obicei de a nu-i lasă să delapideze cum le este felul și le strică somnulețul. Le provoacă cele mai cumplite coșmaruri. Îi face să viseze numai controale la sânge, mandate de arestare preventivă și cereri de trimitere în judecată.
În urmă cu cîteva săptămâni, dl. Liviu Dragnea a convocat pe neașteptate Congresul extraordinar crezând că, până la 10 martie, va reuși să își respecte promisiunea. Că va încheia definitiv cu „ afacerea Codruța” . Că la începerea lucrărilor acestui mare areopag va fi cum nu se poate mai sigur de adulația, de aplauzele, de ovațiile și strigătele de admirație ale delegaților decât era odinioară Nicolae Ceaușescu.
Dragnea era convins că nimeni nu îi va putea reproșa nimic, că în prima decadă a lui martie i se va reconfirma necondiționat supremația în partid. Că va putea să folosească prilejul oferit de acest for, teoretic democratic, spre a le reteza capetele celor ce nu îi ascultă orbește toate ordinele.
E adevărat. La această oră, dl. Dragnea nu are de înfruntat nici un fel de contestare fermă a puterii sale absolute asupra social-democraților români. Nu există nici urmă de persoană care să îi râvnească locul, nu se insinuează nici cea mai mică suspiciune de lovitură de palat. Chiar ipoteza nu tocmai confortabilă în conformitate cu care d-na Gabriela Firea ar putea fi prezidențiabilul partidului în alegerile programate peentru finele anului 2019 nu mai este chiar atât de proeminentă. D-na Viorica Dăncilă, cea mai fidelă executantă a ordinelor d-lui Dragnea și cea care împarte resursele României în funcție de apartenența la partid și de fidelitatea celor ce conduc județele față de Conducătorul iubit, tocmai a spus zilele trecute că i se normal ca președintele partidului să se înscrie în lupta electorală. Or, normalul d-nei prim-ministru se suprapune peste normalul d-lui Liviu Nicolae Dragnea. S-ar fi putut oare ca lucrurile să stea altfel?
D-na Laura Codruța Kövesi nu reprezintă la această oră buturuga mică ce ar putea să răstoarne carul mare. Ea rămâne însă un ghimpe care îi reamintește d-lui Liviu Dragnea că nu are la picioare, așa cum și-ar dori, toată România.
Tocmai din acest motiv și luând în calcul caracterul d-lui Liviu Nicolae Dragnea nu e deloc neplauzibilă ipoteza ca PSD-ALDE să ceară Curții Constituționale infirmarea deciziei așteptate a președintelui Klaus Iohannis. Care nu va consimți la revocarea șefei DNA.
Președintele CCR, dl. Valer Dorneanu, este cum nu se poate mai dornic să se mai arate încă o dată util celor ce i-au asigurat de ani lungi de zile o pâine nu doar albă, ci și cu unt de cea mai bună calitate.
Nu e deloc exclus ca dl. Dragnea să recurgă la serviciile domniei-sale.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Strategia d-lui Dragnea este simpla si cred ca o va continua ,
    indiferent de ce vizite , sau ce presiuni se mai fac de la UE .
    Este in joc libertatea , conservarea averilor si sinecurilor lui , a familiei ,
    si a multor colegi de partid .
    Strategia cuprinde :modificarea legilor justitiei in asa fel incat sa scapa de condamnari ,
    control si presiune pe magistrati prin sectia speciala , care sa ancheteze magistratii ,
    limitarea practica preogateivelor presedintelui de a mai numi si revoca magistrati , pe sefii lor ,
    in asa fel incat sa-si puna oamenii lor ,
    destabilizarea justitiei prin legea care permite la vrea 750 de magistrati sa se pensioneze ,
    mituirea CC prin noile beneficii acordate , in afara de influenta politica …

    • Așa este!De acord cu observațiile dvs.Ei nu se vor opri nici chiar atunci cînd vor prelua întrega putere,instaurînd în România dictatura bunului plac cu „alegeri” trucate sistematic capabile să asigure domnia lor vreme de decenii(a se vedea America de Sud) și influența hotărîtoare a Estului. Mentalitatea Eurasiei se potrivește cel mai bine în psihicul majoritații politicienilor puterii dar și în a unei părți de populație(nu Popor!). Filozofia privilegiilor ,dar și a pomenilor garantate de Stat(!?) este ( a fost și va fi)crezul suprem al acestora.
      Vorba aceia,care Justiție domnule? Doar interesul NOSTRU contează!!

    • Ce „avere” este aceea pe care, in loc sa o folosesti, ti-o aperi la nesfarsit?!

      Cine are o avere mai mare:
      a) cel care castiga 10 lei si bea o bere cu ei
      sau
      b) cel care castiga 1.000.000 de euro si-i da 50% pe procese si 50% pe medicamente
      ?

  2. Domnul L Dragnea ar recurge la orice cale pentru a rămâne liderul PSD, pentru a scăpa, el si familia, de consecințele legii penale, pentru a deveni președinte al Romaniei si a sta la masa cu liderii politici ai Europei. Ar face orice sa poată sa se poarte pana la sfârșitul vieții ca un nabab columbian de care legea nu se atinge.
    Întrebarea este insa alta. De ce un politruc de formație comunista de genul lui Valer Dorneanu ar marșa la solicitările unuia la Dragnea? Ii este simpatic? Nu cred, ba dimpotrivă. Cei doi sunt organic diferiți.
    Dar daca totuși il ajuta pe Dragnea, atunci explicatia este una de sistem. Cat timp Dragnea este parte a sistemului care controlează subteran politica de la București, Valer Dorneanu il va sprijini. Pentru ca are o conștiința formata la etica comunista: noi si ai noștri!

    • Populatia este savant reeducata in privinta legii penale, a legii in general, ajungandu-se astfel la aberatii precum:
      1. „e lege, Codruta trebuie sa plece”
      2. „nimeni nu e mai presus de lege. Bun, omul a luat si el, n-a stiut, a gresit. ii luam capul ? Nu conteaza, ailalti e mai hoti. ”
      3. FBI, DNA, etc sunt structuri naziste, care ucid oameni in strada
      4. pâna si Secu era mai blânda
      5. e ok sa iesi in strada, desi asta nu denota decat spalarea pe creier, oricine poate suferi de asta (subinteles nu si cei bombardati 24/24 cu burtiere care de care mai idioate)
      5. samd

      Traim vremuri istorice.

      Saraca Românie se tâmpeste tot mai mult pe zi ce trece

    • „Cat timp Dragnea este parte a sistemului care controlează subteran politica de la București,”
      Va dati seama ce spuneti?
      Exista „un sistem” care controleaza subteran, adica din spatele usilor inchise, sistemul politic de la Bucuresti?
      Asta spune si Dragnea cu „statul paralel”.
      NB,
      dar cine sa fie „sistemul subteran”? cei care se intilneau la K2 ori T 14, sau la pomana porcului ori in sufrageria lui Oprea, caci erau cam aceiasi. Dosarele Revolutiei si Mineriadelor nu au fost cumva inchise sub presiunea acestui sistem subteran?

      • Este o pinie pe care am dezvoltat-o pe larg in mai multe articole din seria „Armata celor treisprezece maimute…”. Daca subterana este caracterizata de Dragnea, Tariceanu & Co. cu sintagma „statul paralel”, este o cu totul alta poveste. Care nu ma priveste, nu acesta este conceptul de la care am pornit.
        PS. Exista si la romani vorba: „hotul striga hotii”. Nu-i asa? Cred ca, daca pornim de aici, ne pozitionam corect atunci cand analizam conceptul de stat paralel servit de Dragnea, Tariceanu & Co.

  3. „La această oră, dl. Dragnea nu are de înfruntat nici un fel de contestare fermă a puterii sale absolute asupra social-democraților români.”

    Totuși, parcă declarațiile televizate ale d-lui Dragnea despre dl C Manda au fost făcute fără obișnuitul zâmbet ștrengăresc…

  4. V-am explicat in mod repetat aici si pe alte situri, dar se pare ca nu s-a inteles de si am scris destul de clar ca si dl Danilet dealtfel ca CCR nu are cum sa faca ceva decat doar intrun mod abuziv, samavolnic, absolut neconstitutional si nelegal intrucat legea 303/2004 prin articolul care invoca revocarea acestor procurori sefi de parchete, lasa libertatea de revocare presedintelui iar modificarile actuale asa cum au iesit de la CCR chiar si daca sunt maine promulgate, nu stiu daca actioneaza retroativ pe o procedura inceputa dar chiar si asa in speta articolul acela din lege nu s-a schimbat adica a ramas avizul facultativ al CSM si chiar daca ar fi conform conform adica obligatoriu ptr presedinte el acesta de acum este de respingere a solicitarii Ministului justitiei.
    De ce continuati sa puneti in spatiul public intrebari care starnesc confuzie.
    Daca nu va pricepeti taceti iar daca intelegeti spneti cum trebuie si nu mai dati libertati iui Dorneanu pe care nu le are decat doar daca vrea sa-si srie pe piept sunt un bandit care nu respecta nicio lege si iubesc nelegiuirea si nelegiuitii si nu cred ca dl Dorneanu este chiar asa.

  5. E de aşteptat ca acest individ – nu-i pot spune domn, că nu e – să recurgă la orice ca să-şi scape pielea. Ar da foc şi ţării, la nevoie.
    Şi aici e vina onor Justiţiei române, care o lălăie cu dosarele ipochimenului, în loc să le soluţioneze cu celeritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro