marți, mai 17, 2022

Va recurge oare dl. Dragnea la serviciile d-lui Valer Dorneanu?

Într-un comentariu anterior făceam constatarea că, în fine, am identificat un punct de convergență între mine și ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader. Și anume credinţa că era cum nu se poate mai sigur că Secția de procurori din cadrul CSM îi va face zob și îi va infirma așa-zisul Raport de evaluare al managementului d-nei Laura Codruța Kövesi. Un text indigest care, vorba lui Caragiale, s-a lungit “ca cașcavalul prăjit”. O compunere anostă, prost citită și catastrofal argumentată, scrisă numai și numai pentru ca dl. ministru să ducă la îndeplinire sarcina primită “pe linie de partid și de stat”. Aceea de a începe procedurile prin care s-ar putea obține revocarea șefei DNA.
În cursul zilei de miercuri am ajuns la concluzia că am oarecare convingeri comune și cu domnul Liviu Nicolae Dragnea, președintele PSD. Tot în privința crudei sorți și a cumplitei umilințe ce i-au fost rezervate d-lui Tudorel Toader de același CSM. Dl. Dragnea a spus chiar că o întreagă țară gândea același lucru. Că CSM îl va fierbe cu apă rece pe ministrul Justiției. Fie vorba între noi, nici nu l-a fiert precum ar fi meritat-o. Înconjurat de jurnaliști, dl. Dragnea a făcut această constatare calm, sfătos, cu un zâmbet plin de înțelesuri pe buze. Mare actor al nostru Liviu Dragnea!
Căci numai calm nu poate fi mai marele PSD în aceste zile. Se cam prăbușește planul făcut din cuțite și pahare vizând-o pe d-na Kövesi, iar lucrul acesta s-ar putea să îi creeze șefului PSD probleme la Congresul extraordinar al partidului ce va începe la București pe data de 10 martie.
Dl. Dragnea le-a promis baronilor partidului, celor ce l-au ajutat să câștige marile bătălii din ciclul “PSD contra PSD” care au dus la îndepărtarea din fruntea guvernului a premierilor Sorin Grindeanu și Mihai Tudose că le va face viața ușoară. Frumoasă ca o zi de vacanță petrecută poate nu neapărat în Brazilia, acolo se duce el și cu iubita, ci măcar ca în Cuba, după modelul opțiunilor pentru concedii ale d-lui Adrian Năstase. Dl. Liviu Dragnea s-a angajat că va acționa astfel, că va manipula în așa fel guvernul și toate celelalte instituții ale Statului ce ar putea avea o oarecare implicare în afacere încât va scăpa definitiv de cea care le dă furilor, șnapanilor, inculpaților, condamnaților și trimișilor în judecată mai mari sau mai mici din ograda PSD fiori reci pe șira spinării. Aceasta fiindcă d-na Laura Codruța Kövesi are prostul obicei de a nu-i lasă să delapideze cum le este felul și le strică somnulețul. Le provoacă cele mai cumplite coșmaruri. Îi face să viseze numai controale la sânge, mandate de arestare preventivă și cereri de trimitere în judecată.
În urmă cu cîteva săptămâni, dl. Liviu Dragnea a convocat pe neașteptate Congresul extraordinar crezând că, până la 10 martie, va reuși să își respecte promisiunea. Că va încheia definitiv cu „ afacerea Codruța” . Că la începerea lucrărilor acestui mare areopag va fi cum nu se poate mai sigur de adulația, de aplauzele, de ovațiile și strigătele de admirație ale delegaților decât era odinioară Nicolae Ceaușescu.
Dragnea era convins că nimeni nu îi va putea reproșa nimic, că în prima decadă a lui martie i se va reconfirma necondiționat supremația în partid. Că va putea să folosească prilejul oferit de acest for, teoretic democratic, spre a le reteza capetele celor ce nu îi ascultă orbește toate ordinele.
E adevărat. La această oră, dl. Dragnea nu are de înfruntat nici un fel de contestare fermă a puterii sale absolute asupra social-democraților români. Nu există nici urmă de persoană care să îi râvnească locul, nu se insinuează nici cea mai mică suspiciune de lovitură de palat. Chiar ipoteza nu tocmai confortabilă în conformitate cu care d-na Gabriela Firea ar putea fi prezidențiabilul partidului în alegerile programate peentru finele anului 2019 nu mai este chiar atât de proeminentă. D-na Viorica Dăncilă, cea mai fidelă executantă a ordinelor d-lui Dragnea și cea care împarte resursele României în funcție de apartenența la partid și de fidelitatea celor ce conduc județele față de Conducătorul iubit, tocmai a spus zilele trecute că i se normal ca președintele partidului să se înscrie în lupta electorală. Or, normalul d-nei prim-ministru se suprapune peste normalul d-lui Liviu Nicolae Dragnea. S-ar fi putut oare ca lucrurile să stea altfel?
D-na Laura Codruța Kövesi nu reprezintă la această oră buturuga mică ce ar putea să răstoarne carul mare. Ea rămâne însă un ghimpe care îi reamintește d-lui Liviu Dragnea că nu are la picioare, așa cum și-ar dori, toată România.
Tocmai din acest motiv și luând în calcul caracterul d-lui Liviu Nicolae Dragnea nu e deloc neplauzibilă ipoteza ca PSD-ALDE să ceară Curții Constituționale infirmarea deciziei așteptate a președintelui Klaus Iohannis. Care nu va consimți la revocarea șefei DNA.
Președintele CCR, dl. Valer Dorneanu, este cum nu se poate mai dornic să se mai arate încă o dată util celor ce i-au asigurat de ani lungi de zile o pâine nu doar albă, ci și cu unt de cea mai bună calitate.
Nu e deloc exclus ca dl. Dragnea să recurgă la serviciile domniei-sale.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Strategia d-lui Dragnea este simpla si cred ca o va continua ,
  indiferent de ce vizite , sau ce presiuni se mai fac de la UE .
  Este in joc libertatea , conservarea averilor si sinecurilor lui , a familiei ,
  si a multor colegi de partid .
  Strategia cuprinde :modificarea legilor justitiei in asa fel incat sa scapa de condamnari ,
  control si presiune pe magistrati prin sectia speciala , care sa ancheteze magistratii ,
  limitarea practica preogateivelor presedintelui de a mai numi si revoca magistrati , pe sefii lor ,
  in asa fel incat sa-si puna oamenii lor ,
  destabilizarea justitiei prin legea care permite la vrea 750 de magistrati sa se pensioneze ,
  mituirea CC prin noile beneficii acordate , in afara de influenta politica …

  • Așa este!De acord cu observațiile dvs.Ei nu se vor opri nici chiar atunci cînd vor prelua întrega putere,instaurînd în România dictatura bunului plac cu „alegeri” trucate sistematic capabile să asigure domnia lor vreme de decenii(a se vedea America de Sud) și influența hotărîtoare a Estului. Mentalitatea Eurasiei se potrivește cel mai bine în psihicul majoritații politicienilor puterii dar și în a unei părți de populație(nu Popor!). Filozofia privilegiilor ,dar și a pomenilor garantate de Stat(!?) este ( a fost și va fi)crezul suprem al acestora.
   Vorba aceia,care Justiție domnule? Doar interesul NOSTRU contează!!

  • Ce „avere” este aceea pe care, in loc sa o folosesti, ti-o aperi la nesfarsit?!

   Cine are o avere mai mare:
   a) cel care castiga 10 lei si bea o bere cu ei
   sau
   b) cel care castiga 1.000.000 de euro si-i da 50% pe procese si 50% pe medicamente
   ?

 2. Domnul L Dragnea ar recurge la orice cale pentru a rămâne liderul PSD, pentru a scăpa, el si familia, de consecințele legii penale, pentru a deveni președinte al Romaniei si a sta la masa cu liderii politici ai Europei. Ar face orice sa poată sa se poarte pana la sfârșitul vieții ca un nabab columbian de care legea nu se atinge.
  Întrebarea este insa alta. De ce un politruc de formație comunista de genul lui Valer Dorneanu ar marșa la solicitările unuia la Dragnea? Ii este simpatic? Nu cred, ba dimpotrivă. Cei doi sunt organic diferiți.
  Dar daca totuși il ajuta pe Dragnea, atunci explicatia este una de sistem. Cat timp Dragnea este parte a sistemului care controlează subteran politica de la București, Valer Dorneanu il va sprijini. Pentru ca are o conștiința formata la etica comunista: noi si ai noștri!

  • Populatia este savant reeducata in privinta legii penale, a legii in general, ajungandu-se astfel la aberatii precum:
   1. „e lege, Codruta trebuie sa plece”
   2. „nimeni nu e mai presus de lege. Bun, omul a luat si el, n-a stiut, a gresit. ii luam capul ? Nu conteaza, ailalti e mai hoti. ”
   3. FBI, DNA, etc sunt structuri naziste, care ucid oameni in strada
   4. pâna si Secu era mai blânda
   5. e ok sa iesi in strada, desi asta nu denota decat spalarea pe creier, oricine poate suferi de asta (subinteles nu si cei bombardati 24/24 cu burtiere care de care mai idioate)
   5. samd

   Traim vremuri istorice.

   Saraca Românie se tâmpeste tot mai mult pe zi ce trece

  • „Cat timp Dragnea este parte a sistemului care controlează subteran politica de la București,”
   Va dati seama ce spuneti?
   Exista „un sistem” care controleaza subteran, adica din spatele usilor inchise, sistemul politic de la Bucuresti?
   Asta spune si Dragnea cu „statul paralel”.
   NB,
   dar cine sa fie „sistemul subteran”? cei care se intilneau la K2 ori T 14, sau la pomana porcului ori in sufrageria lui Oprea, caci erau cam aceiasi. Dosarele Revolutiei si Mineriadelor nu au fost cumva inchise sub presiunea acestui sistem subteran?

   • Este o pinie pe care am dezvoltat-o pe larg in mai multe articole din seria „Armata celor treisprezece maimute…”. Daca subterana este caracterizata de Dragnea, Tariceanu & Co. cu sintagma „statul paralel”, este o cu totul alta poveste. Care nu ma priveste, nu acesta este conceptul de la care am pornit.
    PS. Exista si la romani vorba: „hotul striga hotii”. Nu-i asa? Cred ca, daca pornim de aici, ne pozitionam corect atunci cand analizam conceptul de stat paralel servit de Dragnea, Tariceanu & Co.

 3. „La această oră, dl. Dragnea nu are de înfruntat nici un fel de contestare fermă a puterii sale absolute asupra social-democraților români.”

  Totuși, parcă declarațiile televizate ale d-lui Dragnea despre dl C Manda au fost făcute fără obișnuitul zâmbet ștrengăresc…

 4. V-am explicat in mod repetat aici si pe alte situri, dar se pare ca nu s-a inteles de si am scris destul de clar ca si dl Danilet dealtfel ca CCR nu are cum sa faca ceva decat doar intrun mod abuziv, samavolnic, absolut neconstitutional si nelegal intrucat legea 303/2004 prin articolul care invoca revocarea acestor procurori sefi de parchete, lasa libertatea de revocare presedintelui iar modificarile actuale asa cum au iesit de la CCR chiar si daca sunt maine promulgate, nu stiu daca actioneaza retroativ pe o procedura inceputa dar chiar si asa in speta articolul acela din lege nu s-a schimbat adica a ramas avizul facultativ al CSM si chiar daca ar fi conform conform adica obligatoriu ptr presedinte el acesta de acum este de respingere a solicitarii Ministului justitiei.
  De ce continuati sa puneti in spatiul public intrebari care starnesc confuzie.
  Daca nu va pricepeti taceti iar daca intelegeti spneti cum trebuie si nu mai dati libertati iui Dorneanu pe care nu le are decat doar daca vrea sa-si srie pe piept sunt un bandit care nu respecta nicio lege si iubesc nelegiuirea si nelegiuitii si nu cred ca dl Dorneanu este chiar asa.

 5. E de aşteptat ca acest individ – nu-i pot spune domn, că nu e – să recurgă la orice ca să-şi scape pielea. Ar da foc şi ţării, la nevoie.
  Şi aici e vina onor Justiţiei române, care o lălăie cu dosarele ipochimenului, în loc să le soluţioneze cu celeritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro