vineri, iulie 30, 2021

Vă vedem, PSD. Şi n-aveţi nici o şansă. (Sau despre tradiţia rezistenţei eficiente)

Aşa e: lucrurile arată foarte rău. Ce au făcut în ultimele săptămâni a fost să înlocuiască bazooka OUG 13 cu o bombă cu fragmentare. Iar corpul democraţiei noastre, şi aşa fragile, e acum hărtănit, mursecat, sângerând.

Există un nume tehnic pentru ce fac ei: dictatură parlamentară. Există, apoi, precedenţe în istorie care arată limpede unde a dus: din ea s-au născut întotdeauna fie state totalitare, fie state iliberale – care sunt, de fapt, un alt nume pentru un totalitarism al epistemei postmoderne, un totalitarism cu graniţe deschise şi fără Gulag & Holocaust, dar la fel de violent în raport cu drepturile persoanei şi ale minorităţilor, sau în raport cu justiţia.

Asta e vestea rea: în România s-a instituit oficial dictatura parlamentară. E cel mai rău lucru întâmplat zilele acestea, mai rău chiar decât trecerea legilor anti-justiţie (fiindcă asta face PSD, de fapt: trece, sub numele de legi ale justiţiei, cel mai violente legi anti-justiţie pe care le-a văzut România din anii 50 încoace).

Singura veste bună e că situaţia poate fi întoarsă. Şi că, în ciuda violenţei cu care se manifestă PSD+ALDE+UDMR în Parlament, nici măcar nu e încă atât de rău pe cât fusese în februarie – când i-am învins.

Iată de ce: în februarie, a fost nevoie de un algoritm mult mai complicat, cu mai multe variabile, pentru a-i putea învinge. OUG e o armă mai puternică de pachetul de legi în Parlament (chiar şi votat aşa, în dispreţul oricărei dezbateri); implicit, era nevoie de coordonarea mai multor instituţii pentru a îi putea opri: preşedintele, CSM, Ministerul Public etc.

Era destul de implauzibil ca ele să se coordoneze toate şi să reuşească. Ei bine, am reuşit.

Acum, situaţia din teren e inacceptabilă & scoate din minţi orice om cu bun-simţ. Dar ar trebui să ne fie mai uşor să îi oprim – fiindcă avem mai mult timp, pe de o parte; şi fiindcă e nevoie de coordonarea mai puţinor instituţii, pe de alta.

Iată de ce:

1) Oricât de tare s-ar grăbi ei, oricât s-ar da peste cap dl Iordache ca să se transforme într-un Usain Bolt geminat cu Petru Groza, nu pot spera să facă legile anti-justiţie să intre în vigoare mai repede de începutul lui februarie. Avem până atunci timp să ne organizăm revolta, să ieşim din deprimare & să devenim furioşi (dar paşnici) & eficienţi.

2) Acum, chiar dacă e necesar ca şi preşedintele, şi CSM, şi Ministerul Public să reacţioneze, nu mai trebuie să se coordoneze neapărat în reacţii, nu mai depinde eficacitatea luptei de acordul fin al coordonării lor. Preşedintele va ataca legile la CCR & va declanşa referendumul pe justiţie; procurorul general şi CSM au şi ei armele lor tehnice, prin care pot reacţiona; in extremis, aşa cum arăta Dan Tapalagă, chiar şi prim- ministrul Tudose, care a semnalizat discret în ultima vreme că nu e întru totul alături de colegii lui din PSD care masacrează justiţia în numele apărării de „statul paralel”, ar putea anula monstruozităţile din lege printr-o simplă OUG (dar n-aş miza prea mult pe posibilitatea asta, fiindcă Tudose nu şi-ar asuma aşa ceva decât dacă ar fi sigur pe controlul asupra partidului – pe care e limpede chiar din felul în care acţionează acum parlamentarii PSD că nu-l are. Şi e greu de crezut că l-ar putea căpăta până în februarie. Dar e, totuşi, o posibilitate teoretică.)

Rezumând: avem încă timp – şi avem încă resurse pentru a opri dictatura parlamentară şi a transforma Golemul PSD într-un monstru cu picioare de rahat. (E urâtă expresia, ştiu, dar cred că e un corelativ obiectiv destul de exact al comportamentului lor.)

Ce putem face noi, cei din stradă, pentru a ajuta instituţiile care vor încerca să oprească dezastrul? În primul rând, e nevoie să fim Stradă, în adevăratul înţeles al cuvântului. Să ieşim din casă, dacă ne pasă. Nu zilnic, fiindcă asta ne va obosi & demoraliza. Dar la date precise, atunci când ştim că urmează o zi decisivă, e esenţial să fim în stradă. Asta va da legitimitate acţiunilor preşedintelui Iohannis & CSM & Ministerul Public.

La Sibiu, am înţeles să începem această organizare strategică a eforturilor prin mişcarea de protest tăcut Vă vedem din Sibiu. Societatea civilă din Sibiu s-a organizat admirabil & am reuşit, în câteva zile, să atragem suficientă atenţie încât PSD să reacţioneze foarte iritat – şi, mai ales, am reuşit să îi convingem pe alţi oameni cu bun-simţ & demnitate din ţară să organizeze propriile lor grupuri Vă vedem. La Bucureşti, la Timişoara, la Oradea, la Constanţa, la Braşov au început deja să funcţioneze. E doar o chestiune de timp până când Zona liberă de corupţie (cum am numit zona din faţa sediului PSD Sibiu de unde le arătăm că îi vedem) se va extinde în ţară. Până în februarie, va fi cu siguranţă reţea coerentă & eficientă.

Să combinăm apoi, în zilele cele mai importante, protestul tăcut Vă vedem cu marşurile mari de protest.

Să construim, încet, o tradiţie eficientă a rezistenţei.

Poate că pare prea optimist ce spun – dar gândiţi-vă că, de fapt, i-am oprit deja vreme de un an. Dacă nu ieşeam în stradă & dacă nu eram eficienţi, am fi fost un stat iliberal din februarie 2017. Aşa, februarie 2018 ne va prinde cu un stat slăbit, dar încă liberal. Ne-am opus Golemului PSD un an întreg – şi l-am învins. O putem face în continuare, să nu vă îndoiţi de asta.

Cum spuneam acum câteva zile: e nevoie să fim iritaţi, dar nu deprimaţi. Mă gândesc la prietenii mei care trăiesc în state complet iliberale sau totalitare – şi care luptă încă de ani întregi, fără să se deprime – şi mi s-ar părea imoral să mă deprim câtă vreme trăiesc într-o ţară înc care încă pot să mă opun făţiş unei puteri abuzive – ba chiar s-o determin să facă paşi importanţi înapoi.

E imoral să ne deprimăm acum. Avem încă timp, avem încă resurse, suntem abia la începutul luptei.

Iar tradiţia rezistenţei, pe măsură ce o construim, va fi tot mai eficientă.

Până în februarie, când legile anti-justiție ar trebui să intre în vigoare, putem face toată România Zonă liberă de corupție.

Vă vedem, PSD. Poate vă simţiţi puternici zilele astea, când aţi obţinut o victorie de etapă. Dar crede-mă: n-ai nici o şansă.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Interesant, dar totusi, ce inseamna ”dictatura parlamentara”?? Si care sunt acele state totalitare sau iliberare pe care le-a produs? Sunt curios, pentru ca e o noutate pentru mine.

  multumesc!

  • :) pare un non-sens termenul de „dictatura parlamentara”, nu-i asa? Rolul Parlamentului este sa dea legi, atunci cand exista majoritate, nu? Raspunsul correct este DEPINDE. Cum adica? Pai in virtutea majoritatii parlamentul poate sa modifice Codul Penal si sa legifereze „In Romania, crima NU ESTE INFRACTIUNE, este contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1,50 de bani la 3,75 lei”. Ii poate opri cineva? NU UITA ca acesta este FIX MECANSMUL prin care Adolf Hitler a ajuns Fuehrer in Germania. Iti imaginezi cum at arata Romania condusa de in Paul Stanescu sau in Badalau? Nu ca ar fi tigani, da’ ca idee. PS. Termenul de rom il folosesc doar in legatura cu bautura din Jamaica, ca sa fim clar intelesi.

  • Nu stiu la ce ati fost student, dar e vorba de folosirea majoritarismului reprezentativ pentru a aproba „legi impotriva legalitatii”, suprimind capacitatea de reactie a reprezentantilor partidelor de opozitie. Un exemplu de stat iliberal care a rezultat din aceasta dictatura a partidului majoritar (Fidesz) in Parlament este Ungaria. Nici Polonia nu e departe. Un exemplu de stat totalitar derivat dintr-o confiscare a puterii reprezentative este U.R.S.S. Congresul Sovietelor a fost initial un organ iliberal al dictaturii proletariatului, instituita dupa Revolutia din Octombrie (burghezii erau exclusi de la reprezentare). Ulterior a devenit instrumentul puterii totalitare a bolsevicilor. Ceva oarecum similar s-a intimplat in 1933, cind Reichstag-ul a legiferat un Act prin care i-a conferit lui Hitler puteri nelimitate. Atit Congresul Sovietelor, cit si Reichstag-ul nazificat au devenit simple organe de propaganda care avizau deciziile unor dictatori (Lenin si, respectiv, Hitler).

   • Cred că se poate explica în mai putine cuvinte. Democraţia clasică se bazează pe separarea puterilor în stat. Orice încălcare a separaţiei puterilor în stat e o dictatură: prezidenţială, cum a fost în vremea lui Nea Nicu, când Parlamentul era de faţadă, sau, dimpotrivă, cum tind să încerce acum, parlamentară, dacă parlamentul acaparează puterea judecătorească (Puterea executivă fiind oricum dependentă de ei în mod indirect). Bineînţeles, efectele nu se vor vedea mâine, dar în timp orice dictatură, chiar şi cele foarte luminate se degradează printr-o formă de implozie. Orice idei într-un cerc prea strâmt se transformă în idei fixe :)
    Mă rog, chestiile astea se cam învaţă la şcoală, cred că şi la UBB :)

    • Ura, Dottorre.
     Zici ce zici, și da, se…„învață” la școală :-) , dar să nu uităm o chestie și mai simplă, care se învață acasă.
     Viața are un număr relativ mic de ani. Dacă un procent mare se consumă într-un sistem care produce rezultate, din punctul tău de vedere, mai ales negative, răzzorru lui Occam spune că nu îl vei susține, indiferent ce „fascisme” îți livrează la cină unii din depărtări cu mult weiss bier.
     Dacă un procent comparabil s-a petrecut într-un sistem în care ai trăit mai bine, tot răzzoru spune că sunt mari șanse că ASTA vei prefera.
     Restul e manipulare li(ci) sau ili(ci) ber(i)allă.
     Hai ș-un Merry Christmas.

     • O să răspund şi eu, ca rabinul „si tu ai dreptate” :) Doar că asta e o altă discuţie. Nu cred că a trăit careva pe aici dictatură parlamentară ( cred că Venezuela ar fi un exemplu, că acolo parcă au amânat alegerile „sine die” şi situaţia e cam la fel ca la noi în anii ’80, ceea ce dovedeşte că nu foloseşte la nimic să ai petrol…) . Eu pot înţelege nevoia oamenilor de coerenţă şi stabilitate ( pe care comunismul le oferea din belşug) dar când discutăm despre idei avem pretenţia să fie logice. Că democraţia noastră a cam dat-o cu oiştea în gard este destul de evident, dar de unde până unde ar fi Orban sau Dragnea altfel când ei sunt printre cei care au participat la acest eşec? Adică chiar şi dacă aş fi pro-autarhie comunistă nu mi-aş lega speranţele de ei :)

  • Pai ce nu intelegi? In momentul in care majoritatea parlamentara se foloseste de voturile ei pentru a distruge pricipiile statului de drept si ale democratiei, ai dictatura majoritatii. Daca majoritatea decide ca de miine nu se mai fac alegeri, sau ca de miine parlamentarii sunt vesnici pe functie si votul la alegeri devine doar consultativ, etc, etc, ai dictatura. Iar exemple vezi peste tot in jur: Ungaria, Polonia, Turcia, Rusia. Inclusiv Hitler a fost ales democratic.

  • Daca ati absolvit o facultate pe bune, oricare, sau daca aveti acces la „google”, nu ar trebui sa puneti aceasta intrebare. Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati!

  • Sunt fel de fel….Adevarul este ca la Washington vantul si-a schimbat directia, si-a schimbat-o rau de tot cu dl. Trump.
   Asa ca adio cu # rezist. Probabil ca o sa se ia masuri dure, inclusiv cu unii colaboratori de la Contributors.

   • Wishful thinking, dear Carstea, wishful thinking. Pozitia SUA referitor la Romania a fost clara si ramane aceeasi. Acolo check & balances nu e doar o teorie. In plus, nici sa vrea Trump sa faca acum favoruri Rusiei n-ar putea cu Robert S. Mueller III in coasta, mai ales ca anchetele nu sunt singura sa problema, mai sunt reducerile de taxe(greu de acoperit in buget, vor genera ceva miscari sociale) si altele. Nu tine cu tentativele de demoralizare.

 2. Inainte de orice, in zi de doliu national, Pentru cei ce nu stiu sau au uitat sau nu-i intereseaza: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/umilinc-ele-la-care-ion-iliescu-l-a-supus-pe-regele-mihai-dupa-revoluc-ie.html

  Acelasi PSD, astazi, prin reprezentantii sai de frunte, plange cu lacrimi de crocodil langa catafalcul regal si, concomitent, apasa pedala acceleratiei pana la fund, intr-un parlament a carui majoritate faulteaza democratia din toate pozitiile. Acesta este, in esenta, PSD -ul: minciuna cu zambetul pe buze. Iar unii nu-i vad decat zambetul.

  Astazi, poporul roman este ca sarmana fata de la statia de metrou Dristor… Poporul roman sta cu ochii in telefon / televizor si lasa PSD -ul sa-l impinga pe sine, in fata trenului.
  Prin februarie-martie, atunci cand „roadele” guvernarii PSD se vor fi copt, atunci cand cei ce-i sustin vor ajunge sa-i conteste, e posibil sa fie prea tarziu. Cred ca graba mare cu legile Justitiei vine si de aici, din teama ca vine „decontul” inainte sa poata fi adoptate…

  P.S. Am fost dezamagit de cat de putini oameni au fost duminica seara, in Piata Victoriei…

 3. După părerea mea, problema nu este cea a legilor justiţiei; legile justiţiei ar putea fi anulate în următorul mandat parlamentar. Chiar dacă, să zicem, unii vor scăpa pentru că nu poţi să legiferezi în trecut, între timp nu mă îndoiesc că vor comite altele.
  Adevăratul pericol, de care mă tem, este permanentizarea la putere. Cum pot face asta? Prin schimbarea pragurilor electorale, prin limitarea dreptului la vot ( deja legile care erau destinate combaterii „turismului electoral” au făcut mai mult rău decât bine, pentru că probabil 20% din populaţie nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului ( în localitatea limitrofă Bucureştiului unde locuiesc eu, cam toţi vecinii mei au buletin de Bucureşti, se pare că încă e la căutare). Nu mai zic de diaspora, unde oricum votul e dificil şi unde trăieşte 10% din populatie, dar votează câteva mii. E suficient să evite să pună alegerile vara, când aceştia mai sunt prin ţară, şi au rezolvat o problemă…. Nu mai zic de controlul asupra presei, pe care deja îl exercită binişor, controlul economic etc etc…. Deci va urma o luptă şi mai grea, asta dacă nu cumva reuşim, ceea ce cred că e de dorit, anticipate, cu orice preţ.

  • In mod clar PSD nu modifica legile justitiei ca sa scape peste 2-3 ani puterea. In citeva luni vor avea toata presa, odata obtinut controlul asupra procurorilor vor hartsui pe oricine e impotriva lor (spre exemplu lui Vload Voiculescu ii vor face un proces penal ca nushce medicament nu era in spitalul x cind a murit nushcine, si il tin asha in proces pina la urmatoarele alegeri), vor infesta toate partidele cu oamenii lor, si inclusiv cind vor pierde alegerile, le vor pierde in asha fel incit tot ei sa fie la butoane. Cum de altfel s-a intimplat tot timpul pina in 2005, cind Basescu a reusit sa le smulga puterea din mina. E adevarat ca dupa aia a folosit puterea in scop propriu pina in 2014, cind a plecat de la cotroceni. Dar scenariul 2004 nu se va mai repeta prea curind.

   • Cum de altfel s-a intimplat tot timpul pina in 2005, cind Basescu a reusit sa le smulga puterea din mina. E adevarat ca dupa aia a folosit puterea in scop propriu… pina in 2014, cind a plecat de la cotroceni.

    Oare de ce „rezista” eficient „lumea” astazi? Nu cumva tocmai impotriva folosirii puterii in scop propriu? Oare de ce in 2012 s-a „rasculat” doar (decat… ce mai faci infractorule de rssh tr?) impotriva mazilirii „calafat-ului”? Care calafat si-a dovedit ulterior „competenta”… ba cu Apusenii, ba cu Techirghiolu’, ba cu oroarea de la Colectiv…eficient nene/tanti

  • prin limitarea dreptului la vot

   Deja ati comis-o dle Badici. Plus ca „bolintinu-da-buhuresti” este inca la mare cautare… din care cauza, oare? (ca sa facem rime, precum inutil de mult laudatul „geniu-carpatin”)

   E suficient să evite să pună alegerile vara…

   doar in „republici” bananiere, dar (re)fo’mate, data la care se petrece un scrutin (atentie) democratic, se stabileste, de fistecare data „din-pix” (salut mischie, cum ie aeru’ p-afara? nu-i asa ca oleaca mai respirabil decat la bulau?… auzi? da’ mai ai picsu ala? da’ cozma tot cu perfuzia dupe iel unbla?). In lumea care a evoluat de la cele aprox 16.000 mii de km de cale ferata in 1860, la bagarea picioarelor in „p*litically-corectnessu” *ue, alegerile au loc intotdeauna atunci cand trebuie (aka scrie in legea fundamentala/organica). „variatiunile” din gamma „stropim faianta-n ba’e” pana la „termenul-fix”… si abea dupe „facem-alegeri” releva doar (era sa scriu „decat” – te salut infractor de rssh tr) incosistenta/nesiguranta. Direct spus: un „stat” facut din pics. Cu „organe” asisderea.

   • Bine, o oarecare marjă a datei alegerilor trebuie să existe, din motive practice ( să nu cadă în vreo zi de sărbătoare, în ziua cu „taifunul” – în măsura în care poţi prevedea când se produce etc) . Până la urmă, dacă se păstrează votul prin corespondenţă, se popularizează corespunzător, se simplifică etc nu data ar fi problema. Părerea mea e că oricum limitarea votului în altă localitate nu a fost o idee bună, pentru că nu poate nimeni să scoată chiar atât de multe autocare ca să compenseze studenţii care stau în centrele universitare mari sau cetăţenii din străinătate….

    Dacă e să gândim logic, momentan problema principală e că societatea noastră nu a putut produce suficienţi politicieni decenţi – nu a avut destul timp; majoritatea sunt de fapt doar nişte oameni fără vocaţie certă, iar cei care câştigă sunt cei care alocă mai mult politicii, pur şi simplu pentru că nu se pricep la nimic deci au timp destul :)

 4. Toate ASTEA durează de 28 de ani !
  A inventa tot felul de termeni și sintagme este tocmai moarte curată și fugă de adevăr.
  Din dec’89, Statul românesc este un Stat Dictatorial Totalitar POST-comunist-ex-securist
  NU există oameni politici, parlamentari, senatori, alegeri libere, libertate de expresie, pressă liberă, democrație, capitalism, oameni de afaceri, „epistemă postmodernă”, „iritați”, „non-deprimați”, „imoral să ne deprimăm acum” etc. : NIMIC din toate astea !
  Toate sînt o păcăleală grotescă, pe care, ce este mai grav, este că dumneavoastră & comp. vă faceți de 28 de ani, că n-o vedeți inventînd, mai nou, tot felul de „chestii” ca : iliberalism, dictatură parlamentară, corpul democrației noastre ( și „ceaușescu” a inventat alegerii libere și democrate !!! mai țineți minte ?), „în România s-a instituit oficial dictatura”,[ E instaurată de 70 de ani, iar de 28, cea POST-comunistă !) , „i-am învins” ( Ei fac ce vor și voi „i-ați învins” ! Care Voi ? Care Noi ?), „am reușit”, „scoate din minți orice om de bun-simț” (cîți oameni la cîți români mai sînt la Voi ?) „Usain Bolt germinat cu Petru Groza” [ oare realizați aberația pentru care ați putea fi ușor acuzat de rasism ? ce-are Usain Bolt în toată grozăvia Statului Totalitar post-comunist ? NIMIC ! sau poate este doar o superbă licență poetică frumos epistemologică ?], „avem încă timp – și avem încă resurse” (halucinați ! 28 de ani n-ați făcut NIMIC și aveți încă Aia și Ailaltă, care Voi aveți ? Care Noi avem ? Ei au și mai mult timp și mai multe resurse, Au cel puțin 70 de ani înainte, nici dacă ați fi Usain Bolt nu-i mai prindeți din urmă !!! iar Usain Bolt este unul singur iar Voi sînteți Mulți, foarte Mulți !), „imoral să ne deprimăm acum” { că 28 de ani n-ați făcut NIMIC nu e „imoral” ?}, „toată România Zonă liberă de corupție.” [ „Toată” ??? să mori de rîs, sînteți complet aerian !], „Vă vedem PSD” ( Domnule Radu Vancu, oare nu este complet amoral, să vedeți doar PSD ? că nu doar PSD e BUBA ! TOȚI „oamenii politici”, „parlamentari”, E BUBA ! BUBA e TOTALĂ ! dar asta Voi NU VEDEȚI decît PSD !)
  și tocmai ASTA e buba cea mai MARE, orbirea Voastră condiționat-dirijată epistemic-endemică, VĂ VEDE și VĂ Controlează și VĂ Distruge, de 28 de ani, Și CONTINUĂ !
  Învățați să PRIVIȚI ! dar după 70 de ani de ORBIRE e cam tîrziu,
  nici James Joyce, Usain Bolt, Hermes sau Homer dacă-ați fi, Voi Toți, și tot degeaba !

   • @rrrrrrrrrrrrDoi,
    rimează cu ………….. Goi!
    Nivelul simțirii nevoii propunerii fondului sonor
    Este nivelul în care Vă place să Vedeți
    Este nivelul pe care „poporul” îl votează cu dărnicie de 28 de ani
    Este nivelul frumos și subtil inoculat de Tovarășii & Comp.
    care vă conduc și fac cu voi ceea ce „vrea” mușchii LOR
    Este nivelul programat-planificat Triumfător al prea Gloriosului Post-Comunism
    Este nivelul orizontului pe care îl vedeți, îl vedeți, îl vedeți de 28 de ani
    și-l acceptați, acceptați, acceptați
    Așteptînd, Așteptînd, Așteptînd !
    Azi este cu mult prea tîrziu, Strada romanelească Fond Muzical
    nu va schimba absolut nimic esențial,
    Vor pleca unii, Vor veni alții : TOT Ei ! pentru încă cel puțin 28 de ani !
    Fond muzical ?
    Schimbați-l pe „u” cu „o”
    și poate veți reuși să Vă Vedeți !
    Nu uitați, au trecut 28 de ani, iar societatea românească a ajuns în stadiul în care este Nu mai este
    (și) datorită VOUĂ ( jucîndu-le jocul, permițîndu-le de 28 de ani, Totul !)
    O mînă de oameni buni NU poate schimba Nimic !
    Chiar nu VĂ este clar ?
    Schimbați-l pe „G” cu „C”, și veți descoperi profundul fondului „muzical”,
    Că la de-astea sînteți „mari” „genii”, „meșteri” și „poeți” !

    • Pentru ca: oamenii au vrut sa-i creada pe cei stransi in jurul fostului prim-secretar, Ion Iliescu si nu pe ceilalti. Pentru ca oamenii au crezut ca minerii au facut ordine in Piata Universtitatii. Si tot asa.. pana azi, cand oamenii cred ca niste analfabeti functionali gen Dragnea, Olguta sau Iordache ii vor face sa traiasca mai bine. Degeaba ies la inmormantari, au fost si la Gigina, si la Colectiv, si la Rege, si in general cand nu mai e nimic de facut…

     Ceva e programat in mintile noastre sa credem un anumit tip de persoane si mai mult, sa uram visceral orice urma de valoare autentica, fie ca e un biet student care a luat bataie la mineriade: ‘asa-i trebuie, ce cauta acolo”…

     De ce nu ne „lepadam” de PCR ? Ei bine asta da intrebare interesanta. Eu cred ca am macar o parte din raspuns: ca multi nu se pot nega pe ei. Si ei au furat, de la stat, pe vremuri cand toata lumea facea asta. Cand a venit Revolutia, de la securistii cu mainile patate de sange si pana la cei mai neinsemnati muncitori, au ridicat din umeri spunand ca ei n-au nici o problema, de vina a fost sistemul. Zero morala, caci daca ar fi avut un pic de morala, s-ar fi cait, macar un pic. Acel sistem, comunist, te facea complicele lui, nu exista „eu doar mi-am vazut de treaba”. Cumva toti au stiut si au negat vehement orice urma de vina morala, nu s-a cait nimeni.

     Apoi cei mari s-au dus sa fure in Parlament iar cei mici s-au transformat in Dorei, facandu-se ca sapa o groapa in 2 luni dar mai mult dormind, si unii, si altii, la umbra. Ambii (cred ca) isi iau banii legal, fara nici o tresarire morala. Depind unii de altii si se autointretin.

     Ce se distruge, sistematic si incet sunt cei care au morala, care mai pot face ceva si nu vor sa fie slugile unor fosile comuniste. Unii protesteaza, multi se gandesc sa plece. Au plecat oricum multi, nu pentru bani, caci emigranii nu sunt toti fomisti care pleaca din sate si orase moarte unde nu mai gasesc nimic de facut. Nu toti pleaca de foame…

 5. Să construim, încet, o tradiţie eficientă a rezistenţei.
  Eficienta, dle Vancu reprezinta un grad de comparatie pt eficacitate. Eficacitatea inseamna indeplinirea scopului. Fara eficacitate vorbiti de „eficienta” la fel ca p*liticienii pe care doriti sa-i combateti. Poate ca in multe cazuri o fi valabila zicala rumuneasca cui pe cui se scoate insa prostia/incompetenta NU poate fi combatuta decat (salut infractor de rssh tr) cu inteligenta/profesionalism.

 6. Ca PSD+ALDE+UDMR sint o ciuma pentru societatea romaneasca nu e cunoscut de azi ori ieri.
  Ceea ce nu inteleg eu: dece nu se vorbeste si de perspective? adica de mersul la vot. Si nu „stirbii” trebuie convinsi, ci tocmai multi din semenii celor ce protesteaza azi.
  Ne eroizam dupa ce a trecut baba cu colacii, adica alegerile.
  dl Mihai Badici spune bine: modificarile de azi din legile justitiei pot fi anulate intr-un ciclu urmator. Dar ne pregatim pentru asta?
  Chiar s-a uitat sloganul pesedist „nu stapinim puterea pina nu stapinim Justitia”?
  Din vara lui 2012 lucreaza intens la asta. Iar de atunci au cistigat doua tururi de alegeri.
  Si asta trebuie sa dea de gindit.
  NB,
  doar o parere: dupa ce au dat inapoi cu Ordonanta 13, nu-mi vine sa cred ca se vor da batuti si acum.
  Acum ori niciodata pare a le fi mesajul.

 7. Numai faptul că v-ați Focalizat Numai pe PSD
  Dovedește o Vedere trunchiată (și cine mai știe cum !):
  Vedeți numai partea Vizibilă !
  Dar RESTUL ? TOT restul !
  Vreți anticipate : Cui Cine ? Pe Cine puneți în loc ?
  LOCUL este OCUPAT în totalitate de 45+28 de ani,
  Și, Nici Nu Există altcineva, altceva, DELOC !
  Și, și mai rău, Nu doar Locul, dar și Mintea „poporului” i-nexistent(ă)
  i-letristă, pe dinafară care Votează liber și democratic Tot pe Ăia sau
  tot pe Ăilalți, sau tot pe Aceiași ( cu „poporul” vreți dvs. să vedeți,
  cu „poporul” vreți voi bine văzătorii să mergeți la alegeri anti-cipate ?)
  Arătînd, și strigînd „Vă Vedem”, numai partea Vizibilă este eroarea cea mai funambulească
  De 28 de ani pe Cîmpia Blanduziei n-au mai rămas decît Mărăcini,
  Mărăcini care Controlează ABSOLUT Totul,
  De parcă n-ați ști ?!?
  Desigur acum în ceasul al 27-lea orice răsturnare poate eventual fi bună la ceva,
  dar cînd Toate lucrurile se răstoarnă de-a valma
  te trambalează aiurea după ele ca înecatul care te trage la fund încercînd să-l salvezi,
  Doar ați mai văzut de nu știu cîte ori filmul ĂSTA !
  Baftă la Vizionări !

 8. @Alexandra
  O să priceapă exact cine trebuie !
  „Ăsta aproape că face versuri !”
  Eu am să ți-o spun mai direct,
  iar lui Radu cel Frumos indirect :
  N-a(ț)i înțeles Absolut Nimic ! ABSOLUT NIMIC !
  VOI Scrieți versuri de 28 de ani într-o lume care v-a manipulat ca pe niște miei,
  și în care v-ați dat liberi și poeți, artiști și noii intelectuali,
  și vă (faceți că !!! vă) treziți acum cînd MORTUA EST de 70 de ani,
  copilaș Alexandra !
  Să afirmi că „boicotez”, și să mă faci „securist”,
  iar poetul cel pur și frumos să-ți mulțumească călduros
  Dovediți că NU sînteți decît la nivelul intelectualului post-comunist TERCI !
  Și dacă tot nu mă crezi,
  Privește-Priviți în jurul Vostru,
  Ce-ați făcut Frumoșilor pînă Acum ?
  Ați scris versuri, v-ați dat în premii și festivaluri,
  Și-Acum,
  Vă dați „semănătoriști” !
  Creierul Vostru este cu mult mai SECURIZANT
  decît îți poți imagina, Alexandra, (& eR.Ve.)
  din simplul motiv că nu (mai) ai/are cum să-ți imaginezi/eze decît ceea ce vă cîntă Ei
  și voi jucați țonțoroiul cu ai-FONUL afoni și mabuli.
  Asta este deșteptăciunea Voastră/ A TA,
  TĂCIUNE !!!!
  incapabilă Să Distingă
  împroșcînd porcării, rele și inculturi-analfabete laminate demult : TERCI !
  @Alexandra,
  Fie vorba între noi, ai dovedit din plin ceea ce ești : O „CAVĂ” goală de Sens !
  Dar este normal, v-ați născut în PlinPostComunismDementizînd Absolut Totul,
  Nu te supăra, E Firesc !
  nu mai cum realiza adevărul și deosebi adevărul de fals,
  Ești doar Produsul LOR pur superb fantastic și Simplu de TOT !
  Prin Comentariul
  @Alexandra
  &
  @ Radu Vancu Cu mulțumirile-i Călduroase ( de stil „ceaușist”)
  Dovediți/Dovedesc inocent/inocenți
  Stimabili Tineri, Voi !
  fructe superbe ale socialismului post-comunist triumfător,
  Cum Planificatul impoten-incapacitat A deosebi între ceea ce este bine și rău și cînd
  trebuiește făcut ceea ce ar trebui făcut în funcție de bine și de rău
  este a toate și a tot implementat-inoculat și Victorios în toate ce sînt și-n toate cum sînt
  și-n sufletul vid și-n spiritul sterp, o Sublimă Lumină de nezdruncinat,
  ad aeternum PE VECI !

 9. Democraţia reprezentativă

  Teoretic parlamentul instalat după alegeri are ca membri „reprezentanţi“. Parlamentarii reprezintă cetăţenii de la care au primit un mandat. Teoretic parlamentarii sunt „liberi“ în acţiunile lor, nu mai sunt numai „membri de partid supuşi“. Această funcţie de „reprezentanţi“ a parlamentarilor e baza democraţiei parlamentare. Teoretic.

  Practic abuzurile cele mai grave se pot constata în parlamentul dâmboviţean ales în decembrie 2016 cu participarea unui număr foarte mic din partea electoratului. Abuzurile sunt bine cunoscute: Dragnea & PSD conduc ţara şi nu un număr majoritar de „reprezentanţi parlamentari“ liberi să acţioneze numai după constiinţa lor.

  Această contradicţie între obligaţia parlamentarului de a fi în primul rând „reprezentant“ şi nu membru de partid supus bate la ochi. Prima cerinţă a electoratului, cei care au ales PSD & ALDE şi cei care au ales altfel sau de loc, e formarea unui guvern sprijinit de „reprezentanţi“ şi nu de „membri de partid supuşi“, penali, jecmănitori, hoţi.
  Abuzurile din noaptea ca pandurii a guvernului dâmbovitean au primit un răspuns ferm în iuanuarie 2017 pe stradă. Trebuie continuat? DA!

  … „ …. Să combinăm apoi, în zilele cele mai importante, protestul tăcut Vă vedem cu marşurile mari de protest. ….. Să construim, încet, o tradiţie eficientă a rezistenţei. … „…

  Şi în alte părti această contradicţie între funcţia de „reprezentant“ al parlamentarilor şi loialitatea faţă de partidul din care fac parte e reală, nu dispare (în Bundestag la Berlin nu s-a format după alegerile din septembrie 2017 o nouă majoritate pentru un nou guvern cu cancelara A. Merkel /CDU-CSU. Contradicţia între „reprezentant-parlamentar“ şi membru de partid e mai pronunţată la SPD din parlament, ei preiau indicaţii de la bază, de la membri de partid SPD la întruniri regionale şi la Grüne-Verzi). Elveţia are un fel de democraţie mai directă, mai aproape de cetăţeni.

  Sistemul prezidenţial francez cu un preşedinte direct ales are altă structură. E. Macron are un mandat puternic şi îşi formează o majoritate parlamentară cu cei aleşi „En Marche“ şi o parte a conservatorilor.
  Parlamentul britanic e „suveran“, are o putere foarte mare (ar putea ignora Brexitul). T. May preferă consultarea parlamentului britanic şi legi noi pe care se sprijină guvernul conservator.
  Diferenţele în sistemele parlamentare din vest sunt bine vizibile. Totuşi abuzurile în parlamentul dâmboviţean sunt dintre cele mai grave din UE.27. Iliberalii din Polonia şi Ungaria ca model pentru actualul parlament şi guvern dâmboviţean?

  România are de ales 2017-2019. Societatea civică poate şi trebuie să controleze guvernul, poate şi trebuie să preia funcţia de opoziţie care în parlament nu e vizibilă.

  Opinia publică are un rol bine definit în democraţie. Opoziţia se formează în sfera publică în timpul mandatului 2017- 2021 PSD-ALDE în primul rând prin dezbateri publice şi proteste publice ca cele din Sibiu. Opoziţia are rolul de a forma o nouă majoritate. Până la alegerile PE şi prezidenţiale 2019 nu mai e mult timp. Cred că autorul e pe o cale bună. Ii doresc succes şi mulţi participanţi în celălalte oraşe şi localităti din ţară. E deajuns cea ce produc „reprezentanţii PSD-ALDE“, actualii penali „băieţi deştepţi“ din guvern şi parlamentul dâmboviţean. Merge şi altfel. Ramâne mult de făcut până 2019.

  … „… Vă vedem. La Bucureşti, la Timişoara, la Oradea, la Constanţa, la Braşov au început deja să funcţioneze… „….

  Continuaţi pâna la victorie 2019 şi 2021.

  • Daca ai suficienta agilitate sa ocolesti adevarul, daca injectiile cu compot iti fac o deosebita placere, daca propaganda sefilor pentru servitori e muzica pentru urechile tale, sigur, poti crede si ca democratia poate exista la fara frecventa, poate fi „reprezentativa”. Si asa crede mai toata lumea.
   Din nefericire treaba asta cu reprezentativitatea, fara control, e o gogoasa.

 10. Îmi amintesc de „vremurile trecute”. Trăiam aceeași senzație a „rezistentei intelectualilor”. Grupuri mici de cunoscuți care schimbau cărți, filosofau, se „opuneau” ideologic și aveau impresia despre ei că sunt „importanți”, că ei „nu aparțin”. Peste ei, „securiștii” își făceau treaba și îi tolerau. Pentru că „idealiștii” munceau activ (cum o fac și acum, ca prostii!).
  Aceeasi senzație de „nu aparținem” exista si acum. Aceeași „rezistenta a intelectualilor”. Peste care, cei care au treaba de făcut, o fac fara probleme. Că atunci, și acum.
  Sigur, e de anduranță sa fim mereu „rezistenti”. Pare a fi o blocare intr-un sindrom Stockholm. Și o alimentare a orgoliului. Dar trăim (cat ni se va mai permite) într-o lume libera, când putem și avem dreptul să acționăm. Putem sa consumam energia „rezistentei” în acțiuni concrete de implicare către rezolvare.
  Cui foloseste pasivitatea de a constata că ne îndreptăm cu pași repezi spre Orbanizare, sau spre Polonia, sau că aceeași dictatura parlementara a dus către Hitler? Fără fapte concrete, ne uitam la drobul de sare și ne speriem de pericole. Dar drobul de sare a fost acolo de 28 de ani(+40 inainte) si va ramane acolo!
  Dacă e sa se miste și ceva acțiune, pe lângă rezistenta, ar cam fi cazul sa înceapă. Pentru că „rezistenta” nu este o rezolvare, e doar pasivitate. Drobul de sare e tot acolo, fie că îl privim sau nu.

 11. 1. Protestele pot fi ineficiente, pentru ca pentru politicienii de toate culorile e o chestiune de viata sau de moarte.

  2. Cred ca singura optiune e aia nucleara: greva generala. In momentul in care nu mai misca nimic, nu vor avea incotro si vor pleca.

  3. Alegerile nu sint o solutie, pentru ca tot PSD le va cistiga.

  4. Incepind cu societatea civila, o noua constituanta trebuie sa faca o constituite ca aia americana – bine ca Presedintele e in post !- si dupa aia, mai vedem.

  5. Esential este ca toti romanii care nu sint popor PSD sa fie uniti in actiune.

 12. Ce spune Poetul (visand)

  Dupa fostul dictator,
  Avem noul infractor,
  Sa ne toace-n malaxor,
  Sa ne lase far-un CHIOR.

  In noul stabiliment,
  De-i zice si parlament,
  Se face, eficient,
  Compromisul, pe moment.

  Vine legea absolvirii,
  Vine clipa mantuirii,
  Se joaca hora unirii,
  Intru bucuria FIRII.

  Daca insa prezidentul
  Va dizolva parlamentul,
  A venit, poate, momentul
  Ca noi sa schimbam prezentul.

  Cat mai multi de ne trezim,
  Cat mai multi de ne URNIM,
  Impreuna reusim,
  Cu votul, ca sa-i plesnim!

  Uraaaaaaaa !!!

  Ce ar spune Poetul (treaz)

  1. Noi vorbim, nu muncim !
  2. Noi visam, nu lucram !
  3. Noi iubim, nu gresim !
  4. Noi constatam, nu schimbam !
  5. Noi (ne) prostim, nu (ne) gandim !
  6. Noi ne certam, nu ne-adunam !
  7. Noi CONTRIBUIM, nu folosim !
  …………………….
  n. Noi vrem, da’ nu putem !

  De ce „se simte nevoia unui comentariu” ?!
  Judecand dupa RASPUNSURI, pare ca … DEGEABA !
  Dar se simte, oare, nevoia de INTREBARI ?
  Probabil ca NU, asa ca, hai sa punem, totusi, macar una (da’ LUNGA):

  Este oare adevarat ca Parlamentul Ro, cel care a rezultat, MEREU, de 28 de ani,
  prin ALEGERI LIBERE, este, deopotriva, factorul decisiv in conducerea tarii SI
  intr-o coplesitoare majoritate, o ADUNATURA DE INDIVIZI DE CEA MAI JOASA SPETA,
  LIPSITI DE ORICE FEL DE MERIT, PROFESIONAL, INTELECTUAL, MORAL sau de orice alta natura ? Si, daca DA, atunci, scuzati, KAKAIA DIEMOCRATIA, TAVARISCI ?!
  Si’apoi: OARE DE CE O FI ASA ?!
  Dupa ce raspundem, poate ne-ntelegem mai bine.
  Si, sa nu uit, ultima intrebare: UNDE-I @ALEXANDRA, ca nu-i nicairea ? Si, pare-mi-se,
  nu-i singura care … nu mai e.

  • Radio Erevan vă poate răspunde sigur la singura întrebare simpatică :
   @Alexandra e după colț, la articolul precedent, intervenind simpatică,evident!
   Că Lungă e, nu-i nicio dilemă,
   iar „de ce-o fi așa ?” tot Radio Erevan vă răspunde :
   Pentru că așa fiind planificat(ă), așa trebuie să fie,
   și este exact așa cum a fost planificată să fie,
   fiind chiar și mai grozav(ă) : „ эта демократия”!
   Alte detalii vi le va procura cu bunavoință-i proverbială, poetul Radu Vancu.
   Oricît de lungi ar putea fi,
   nu ezitați să mai puneți și alte întrebări clare, dacă aveți nelămuriri judicioase,
   răspunsurile vor fi scurte și concludente.
   Radio Erevan, își permite totuși, să vă pună O întrebare :
   Despre care „noi” ar fi vorba în poemul Poetului (treaz) ?
   MORALA : Nimic nu e Degeaba, Totu-i Degeaba, Restul depinde de Sens !

   • Raspunsul e LIMPEDE:
    Caci, desi Poet, e TREAZ. Prin urmare „noi” suntem „noi, Poetii, da’ TREJI”.
    Iar despre MORALA, e si mai limpede, fiind SINGURA cu SENS. Doar ca-i
    ceva mai greu, chiar de PRICEPUT, sa nu mai zic de PUS IN PRACTICA,
    deoarece, precum stim bine, nu aduce nici PROFIT, nici CONFORT, nici
    macar … INTELECTUAL.
    Sa ne-amintim, de departe si de mai aproape:
    „Mi-e mai drag Adevarul ca viata” spuse El. Si fu, dupa caz, crucificat, ars pe rug,
    impuscat , schingiuit, intemnitat sau doar ‘dat afara’. Si astfel ramase, dupa
    caz, fara viata, familie, prieteni, tara …Si, dupa Istorie, mai mult sau mai putin
    ANONIM.

 13. Domnule Vancu,
  Sunteți ardelean si cred ca aveți simțul umorului. Va voi spune un banc cu ardeleni ce mi-a venit in minte citind articolul dumneavoastră in care nu conteniți sa spuneți ca „mai avem timp” când, de fapt, eu cred ca timp mai aveam in februarie, dar l-am pierdut. Acum nu prea mai avem timp si nici așa de multi prieteni cum se pare ca va închipuiți.
  Bancul suna așa: Ion, Gheorghe si Vasile stau pe prispa. Ion spune: „Maine ploua.” După o ora, Gheorghe raspunde: „Ba nu.” După inca o ora, Vasile zice: „No, daca aveți chef sa va certați, io merg acasă.”
  Cam așa e cu „mai avem timp ….” Din păcate, e valabil si pentru cea mai înaltă funcție in stat.

 14. Din pacate, cred ca timpul ramas pana in februarie nu ne avantajeaza, dimpotrivă duce la o oarecare dispersie. In februarie ’17 tocmai urgența a fost unul din factorii majori care a determinat iesirea masivă in stradă: „Trebuie sa iesim acum!”

 15. Balada cititorului grabit (fragment)

  De ce nu-i bine sa ne pierdem firea
  (sau sa sarim, ca tsatsa Firea):

  Pentru c-acest mediu,
  Unde cautam remediu,
  E, desigur, virtual,
  Si uneori venal,
  Daca nu chiar penal;
  Dar nu stim cine spune,
  Sub varii pseudo/rime/nume,
  Glume, sau altceva anume!
  Deci, e lesne sa gresim,
  Si, pana ne trezim,
  Doar nedreptatim,
  Promovand iluzia
  S-intarind confuzia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro