duminică, octombrie 13, 2024

Vechii pedeliști și relația lor cu președintele Klaus Iohannis

Continuă să rămână o enigmă de ce i-a convocat de fapt la vechiul sediu din Aleea Modrogan al PDL dl. Vasile Blaga pe toți foștii lideri ai fostului partid al d-lui Traian Băsescu și ce s-a discutat cu adevărat la pretinsa reuniune de socializare de miercurea trecută.
Mai exact, nu știm dacă vechii pedeliști au abordat și alte subiecte decât cele anunțate inițial, subiecte menite să stârnească îngrijorarea d-lui Ludovic Orban. Care, aflat întâmplător în sediu (precum un celebru personaj caragialean, are, nu are treabă dl. Orban ne-a lăsat să înțelegem că e mereu pe metereze) doar și-a salutat colegii și a declarat că reuniunea lor i se pare perfect normală.
Ieșit să facă declarații odată areopagul încheiat, dl. Blaga a înșirat un continuum de vorbe, din care erau de reținut , totuși, câteva idei esențiale. Dar care nici ele nu aduceau nimic nou față de ce se știa încă dinainte ca reuniunea să înceapă. Și anume: 1. Că foștii pedeliști susțin candidatura președintelui Iohannis pentru un viitor mandat la Cotroceni, precizare mai mult necesară dacă avem în vedere că, în vremea fostei USL, ei, pedeliștii, au fost primii care au blocat în Parlament ascensiunea primarului Sibiului în postul de prim-ministru. 2.Că foștii pedeliști nu sunt din cale afară de mulțumiți de felul în care funcționează, dar și comunică astăzi PNL în ansamblul său, dar că nu se pregătesc ca printr-un puci să îl gonească de la butoane pe dl. Ludovic Orban. 3. Că dl. Blaga nu își dorește funcții în partid, cu atât mai puțin pe aceea de președinte. 4. Că același domn Blaga nu comentează în nici un fel deciziile justiției și problemele din jurul ei, o afirmație fără doar și poate menită să îl diferențieze de președintele PSD, dl. Liviu Dragnea.
Invitat tot miercuri la TVR, în emisiunea România 9 a falsului jurnalist Ionuț Cristache, cu scopul declarat de a face dezvăluiri despre ce s-a întâmplat în Modrogan, primarului Aradului, dl. Gheorghe Falcă, a fost făcut harcea-parcea de inșii Ion Cristoiu, Bogdan Chirieac și Marius Pieleanu, toți trei în solda PSD. Întrebat de la bun început pe banii cui și de ce a venit la București la convocarea d-lui Blaga, dl. Falcă s-a pierdut cu firea, nu și-a mai revenit până la sfârșitul emisiunii, a vorbit prost, incoerent, nu că altminteri ar străluci la capitolul oratorie. Am înțeles totuși din zicerile incoerente, mereu întrerupte de oamenii PSD din presă, infiltrați și în TVR, că foștii pedeliști au vorbit despre neîncrederea existentă astăzi în partid, despre proasta comunicare cu electoratul a acestuia și că s-au gândit la soluțiile de viitor. Am mai înțeles și că s-ar fi luat decizia ca toate acestea să fie spuse verde-n față cu ocazia Consiliului Național, programat să aibă loc în ziua de 4 august. În fine, dl. Falcă a reușit să spună că nu socotește oportună apariția a tot felul de formațiuni politice noi. Un atac la adresa partidului d-lui Cioloș, dar și o asigurare că vechii pedeliști nu plănuiesc să opereze o sciziune.
La declarațiile de la sfârșit, dl. Blaga a avut grijă să precizeze că la adunare au venit pedeliști de toate felurile. Adică și cu funcții, și membri de rând ai PNL-ului de astăzi. În primele rânduri, la poza de familie din final, se aflau Gheorghe Flutur, Anca Boagiu, Emil Boc, Gheorghe Falcă, Mircea Hava. Adică oameni care au dat randament în funcțiile pe care le dețin în teritoriu. În orice caz, mult mai vizibili decât peneliștii Iulian Dumitrescu, Cristian Bușoi sau Alina Gorghiu.
Chiar dacă electoratul la nivel național nu a uitat câte fărădelegi, câte mega-afaceri de corupție s-au petrecut în vremea în care PDL și Emil Boc s-au aflat la guvernare, cum s-au făcut foștii pedeliști preș în fața Elenei Udrea doar fiindcă aceasta era favorita adevăratului șef al partidului, dl. Traian Băsescu, la nivel local și Boc, și Hava, și Falcă beneficiază de o bună imagine. Tot la fel cum, deși acuzat de unii de autoritarism, primarul Oradiei, dl. Ilie Bolojan, despre care mai toată lumea știe că nu se află în termeni tocmai buni cu dl. Ludovic Orban, are încă mare priză printre orădeni. Cu toții pot să își folosească la timpul potrivit influența în favoarea candidatului la prezidențiale Klaus Iohannis. Impactul lor în rândul populației este infinit mai substanțial decât cel de care dispune dl. Ludovic Orban. Ei sunt aducători de voturi.
Faptul că greii fostului PDL și-au exprimat susținerea în vederea unui nou mandat la Cotroceni pentru dl. Iohannis reprezintă un semnal important, o gură de oxigen, un ajutor dat actualului președinte al României.Aflat într-un moment critic, însă nu dezastruos, așa cum susțin vorbeții de la Antena 3, România tv și emisiunea lui Cristache de la TVR. Dl. Klaus Iohannis și-a pierdut mulți dintre simpatizanți și dintre posibilii electori după ce a mutat prost cu ocazia revocării procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kὄvesi. Avea nevoie de un ajutor. A venit cumva pe neașteptate. Rămâne de văzut cum va ști să profite de el dl. Klaus Iohannis. Și tot de văzut rămâne dacă pentru asta dl. Iohannis nu va trebui să plătească un preț. Adică să își dea acordul în vederea descăpățânării neperformantului domn Ludovic Orban.

Text publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Dacă dvs. credeți că Blaga, Boc și Falcă sînt buni agenti electorali, înseamnă că a-ți uitat de ce a cîștigat pesedeaua alegerile. Dacă ies la rampă și Videanu cu Roberta și cu Berceanu ca să atragă votanți, o să fie ca aia cu Androneasca garantată de Vanghele. S-a votat codul penal și de bucurie că au scăpat, băieții iar scot capul de sub preș.

  2. Nu ieste clar la ce fapte e refera pasajul

    // electoratul la nivel național nu a uitat câte FARADELEGI, câte mega-afaceri de CORUPTIE s-au petrecut în vremea în care PDL și Emil Boc s-au aflat la guvernare //

    Probabil la FARADELEGI si CORUPTII comise de PeSeDisti.
    Pentru ca doar PeSeDistii au umplut birourile de ancheta, apoi salile de judecata penala
    si in cele din urma inchisorile.

    De la PDL nu a vazut gratiile decat Ritzi . Si putzin Udrea care insa acum
    e in afara oricarui pericol

    Pasajul citat risca sa dea apa la moara vorbetilor de la Antena 3 ,
    care si ei zic ca in vremea PDL ului coruptia argheleana
    a depasit toate recordurile celei iliesciene ,
    dar ca la ceasul scadentei soimii Patriei Basescieni au fost exonerati
    de catre Statul Paralel.

    Aerul de baieti siguri de ei , gata SA REVINA LA DATORIE , afisat de Blaga si de Flutur,
    acum mai intelectualizat, ca avea si ochelari frantuzesti
    demonstra intradevar la ultimul lor show din Modroganm
    ca o justitie ineficienta si partinitoare le da mafiotilor convingerea
    ca ei sunt chiar stalpii natiunii.

    Nu mai spun de ura de loc disimulata a lui Emil Boc ,
    care probabil resimte perioda relocarii sale dubioase la Primarie (multumim, domnu Rus . pentru numaratoarea din 2012!)
    ca pe un fel de exil
    sau poate chiar ca pe o detentie in genul celei suferite de Coposu
    si din care se inchipuie revenind la Guvern
    cu un TVA de 30 la suta si cu tot neamul napocean ,
    care fiind rude de gradul 5 nu intra la incompatibilitat.

  3. „Preluare ostilă” a peneleului se cheamă în limbaj de specialitate (economico-juridic) ceeace ar cam încerca să facă pedeliştii acum. Au mai încercat să o facă, inclusiv în 2005 imediat după alegeri, păstoriţi de tata lor băsescu. Altul decât Blaga nu au găsit? Unul mai curat, mai fără dosare? Sau asta e garanţia că e „pe linie”?
    Se tatonează tot felul de soluţii de „salvare naţională” (cică), se aruncă pe piaţa politică tot felul de luzări din ăştia ( a mai fost la fel şi cu mareşalu’ en titre oprea acum vreo 2 săptămâni) şi se aşteaptă feedback-ul de la societate. Iar în cazul lui oprea feedback-ul a fost îngrozitor, io unul râd şi acum singur de parodia după Capela Sixtină, cea cu mareşalu’ dând mâna cu Dumnezeu. Se tatonează reacţia prostimii şi atâta tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro