joi, februarie 9, 2023

Vecina mea, secția lor de poliție (I)

„Eu nu mi-am imaginat că în Poliţia Română poate să existe atâta golănie

Radu Stroe, Ministru de Interne

Cred ca o să imi iau amenda. Mi-a zis că o să fie vreo zece milioane. Amendă, neamendă am de gând să fac din treaba asta o experiență de învățare.

Preambulul

16 ianuarie, ora 22.15 mă îndrept spre reședința de domiciliu dar nu pot ajunge pentru că drumul îmi este blocat de mașina poliției. Polițistul nu e în mașină, nu știu unde este. Iarăși, pentru a nu-știu-câta oară! Cobor să-l caut și să-l rog să mute mașina. Îl găsesc, tipul nici măcar nu se oprește din conversația cu colegu` și-mi trimite un „Ce vrei domule, ai răbdare”. Răbdare aveam eu, dar nu pentru tonul și atitudinea lui. Mă arăt deranjat, îi arăt marea parcare din curtea secției de poliție și îi spun că atitudinea sa este neconformă cu așteptările mele și că o să cer o audiență la comandantul unității pentru că el, și implicit secția de poliție, provocă dezordine în comunitate. Discuția se încinge, amândoi folosim politețea în adresare doar de formă, comunicarea paraverbală indicând starea de iritare în care eram amândoi. Îmi cere imediat să mă legitimez. Purta haina de polițist (aprope regulamentar), deci mă legitimez. Îi cer la rândul meu să o facă. Îmi aruncă sub nas o legitimație din care n-am timp să rețin decât numele mare. Insist, refuză: deja mi-a arătat-o! Îmi spune peste umăr că discuția asta o să mă coste zece milioane (lei vechi) și pe aici ți-e drumul cu cartea mea de identitate în secția de poliție din apropiere. Mă iau după el. În camera ofițerului de serviciu, dl. Polițist mă verifica. Bun, m-am liniștit că baza de date a fost recuperată, Sistemul de Informații Schengen este încă funcțional.

Ca să nu o mai lungesc, polițistul se apucă de scris un proces verbal, îmi interzice să filmez discuția (era si un afiș în sensul ăsta), îmi citește procesul verbal cu o viteză uluitoare și cu o dicție îngrozitoare din care reușesc să înțeleg că mi se aplică o contravenție pentru:

–         amenințări verbale

–         injurii

–         amenințări cu violența.

Amenințări cu violența!?! Adică i-am zis eu că-l caftesc în fața secției de poliție, de față cu colegii lui? Injurii?!  Cine, eu? Da, i-am aruncat printre dinți un singur „amicedar acesta cu greu poate fi interpretată ca o înjurătură. Nu am fost tocmai revernțios, dar nici înjurătură! Am fost revendicativ. Și dintr-o dată pleacă. Fără să-mi dea să semnez, fără să-mi spună cum îl cheamă și cu satisfacția exprimată că voi afla deznodământul prin poștă. Deci polițistul mi-a inventat o contravenție ca să-mi arate el mie!

Buun, e clar că acest este un abuz, mi-a inventat pe loc niște fapte inexistente. Sunt în fața unui abuz al poliției iar lucrurile încep să devină interesante pentru mine de acum. Am citit abia anul trecut Procesul de Franz Kafka iar impresia primelor pagini este încă vie. Să înceapă studiul de caz, să începem să adunăm date, avem șansa unei observații directe. Tema studiului este cum se poate apăra cetățeanul în fața uni abuz din partea unui polițist.

Pentru ca experiența să nu fie influențată, nu voi da numele (oricum prenumele nu-l am) polițistului și nici numărul sau amplasarea secței de poliție. Și nici nu vreau ca cineva să-mi poată reproșa că acestă serie de articole are ca scop să scap de amendă, încercând să atrag atenția publică asupra săracului polițist și astfel să influențez procedura de aplicare a contravenței în favoarea mea. Nu, dacă e să-i dau, acei bani sunt deja pentru mine o investiție, pentru a avea acces la date și proceduri nemijlocit dintr-o secție de poliție. Și o motivație în plus fără care nu aș fi avut șansa acestei mici cercetări neplanificate. Singura problemă metodologică este că sunt deja implicat direct, deci concluziile mele pot fi subiective.

Poliția este o instituție de la care am mari așteptări în comparație cu altele. Nu sunt tolerant cu abaterile comportamentale pentru că eu cred că poliția are și un rol formator în comunitatea pe care o servește și trebuie ca, pentru ca puterea exemplului să meargă, comportamentul polițiștilor să fie decent. Dacă ei nu sunt cel puțin decenți, ce pretenții să mai avem de la derbedei. Iritarea mea și motivația discuției aprinse cu polițistul de mai sus trebuie descifrate în acestă notă.

Nu am doar așteptări de la poliție, am și multă empatie. Urăsc când unii dintre concetățenii mei (mulți fii de ștabi de județ sau alți nesimțiți parveniți) se dau prea jmecheri în fața lor, amenință polițiștii, îi tratează ca pe ultimii oameni, îi iau de sus și îi jignesc. M-am abținut să fac asta, tonul meu era pur revendicativ pentru că polițistul era neconform.

Contextul în care funcționează secția de poliție

(pe baza observațiilor cotidiene timp de aproximativ doi ani)

Este o secție tipică de cartier care deservește o zonă urbană aglomerată. Dimensiunea secției este peste medie, funcționează într-o fostă școală. Dispune de un parc auto ce poate asigura locuri pentru ccia 50-60 de autovehicule. (o să culeg mai multe date de tipul nr. angajați, calificare, specializare – daca exista, pe viitor)

Secția arată prost, insalubru. Când intri în ea îți vine instantaneu în minte realismul filmului românesc postdecembrist. Știți despre ce vorbesc, este exact ca acolo, nu e nicio exagerare. Din punctul de vedere al aspectului, procedurilor, modului în care este administrată cred că stă mai prost ca o circă de miliție din regimul comunist (nu știu cu sigurnață că avem doar vreo 11 ani la Revoluție).

Portretul polițistului de la secția lor

Cum sunt eu mereu cu ochii pe polițiști, am observat următoarele:

Sunt cca. 80 % bărbați, personalul este în general tânăr, are până în 35 de ani. Comportamentul lor este al unor zurbagii de liceu: parchează dezordonat, ascultă manele, în puterea și liniștea nopții uită unde sunt și fac miștouri în gura mare, folosind expresii suburbane, deocheate. De câte ori am intrat în secție (fiind nevoit să-i rog să mai mute mașinile care blocau accesul) i-am găsit fumând. Iar nopatea, în lipsa comandantului abia poți respira de fumul de tutun, la ofițerul de serviciu în cameră te ustură ochii.

Un detaliu minor care mi-a atras atenția ce completează profilul sufletesc din secția lor de poliție: pe poza neclară a violatorului de copii (a fost și la televizor prezentat cazul) scria: violator căutat, a f… o gâscă. În camera ofițerului de serviciu, în văzul tuturor, pe poza pe care ar trebui să o privească zilnic, pentru a fi vigilenți asta scria.

Ce va urma

Episodul doi se va concretiza lunea viitoare pentru că abia atunci comandantul are programate audiențe. Îi voi explica nemulțumirile mele față de ce se întâmplă în secția pe care o conduce și față de abuzul omului său. Am cel puțin fotografii cu modul în care polițistul (care nici măcar nu și-a prezentat gradul) a parcat mașina poliției. Îi voi da ceea ce el învață la cursurile de perfecționare că se cheamă feed-back, din partea comunității. Poliția Română solicită implicarea cetățenilor și acum am găsit energia și motivația să mă implic.

Restul episoadelor vor include cel puțin contestarea în justiție a amenzii pentru a vedea dacă pot opri acolo abuzul polițistului.

Buuun, mica mea experiență este cu totul banală în comparație cu cazuri de notorietate cum sunt cele în care poliția protejează interlopi ca la Piatra Neamț sau ca la Craiova. Nu am elemente spectaculoase. În esența este vorba doar despre cum poliția interacționează cu cetățeanul și standardele extrem de scăzute pe care le are (și de un abuz care nici măcar nu poate fi extrapolat). Totuși impresia pe care o lasă polițistul român este foarte proastă. Este o situția de gravitate mică, dar este o situație generalizată. Și așa ajungem în zona politiclor publice.

Sunt sigur că în MAI politicile de recrutare sunt foarte proaste, cultura organizațională este deplorabilă, iar valorile morale ale multori lucrători în poliție sunt mai compatibile cu ale infractorilor decât cu ale cetățenilor pentru care ar trebui să lucreze. Iar aici chiar am date: discuțiile noctune din timpul verii, comportamentul observat, manelele.

Evident, că nu ați citit un studiu ci un simplu articol Am folosit doar formatul acesta pentru stil, pentru a sublinia o impresie. Asta nu înseamnă că nu e nevoie de studii reale și de politici de resurse umane serioase în poliție, plecând de la formarea profesinală, recrutare și până la evaluarea reală, pe bune a personalului. Oricum, ipoteza de lucru este că e multă golănie în poliție.

(va urma)

Distribuie acest articol

63 COMENTARII

 1. Pe cit punem pariu ca, in cele din urma, veti plati amenda si va veti recunoaste invins? Dureaza mult prea mult in justitie, timp in care Politia va poate face nenumarate sicane. O sa va dati seama ca aveti mult mai multe de pierdut continuind lupta (ca sa nu mai spun ca, in instanta, colegul acelui politist va spune clar ca dv. ati injurat si ati amenintat).

  • Poate, dar ideea pe care domnul Ciucu vrea sa o comunice este ca aceasta este normalitatea, iar daca cei cu o atitudine asemanatoare vor fi mai multi, atunci chiar vom putea schimba ceva. Oricum, eu sunt intru totul de acord cu domnul Ciucu si, desi este doar o picatura intr-o mare, pentru mine si o minoritate conteaza foarte mult.

   Revenind la articol, problema s-ar putea rezolva daca locuitorii zonei, eventual din ce in ce mai multi, ar reactiona la fel. Pana atunci, sa tinem flacara aprinsa.

 2. Domnule Ciucu,

  Dacă vreți să dispuneți de o bază solidă pentru a dezvolta o critică a miliției vopsită în „poliție” căutați secțiunea corespunzătoare din Arhipelagul GULAG, Kafka nu ajută prea mult (e prea general). Tocmai deoarece erați copil înainte de 1989 autoritatea lui Soljenițîn vă va permite să trozniți mult mai contondent. De la el veți afla cum colaborarea cu tîlharii a fost o chestiune programatică bine calculată pentru a teroriza suplimentar cetățenii și că poveștile de la Piatra Neamț sau Craiova sînt doar continuarea FIREASCĂ a ceea ce s-a început pe vremea lui Stalin (de celebrul Gorbunov care trăgea de fiare împreună cu „apărătorii legii” nu vă amintiți ?). Suplimentar vă recomand Legea 333 din 2003 de unde veți afla lucruri uluitoare cu privire la responsabilitățile „organelor” chiar la început (Art.2).

  • Buna,
   Nu inteleg la ce va referiti cand aduceti in discutie acel articol al legii. Din verificarile mele pe internet, legea prevede : ART. 2
   (1) Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraŃiei publice centrale şi locale, regiile
   autonome, companiile şi societãŃile naŃionale, institutele naŃionale de cercetare-dezvoltare, societãŃile
   comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaŃii care deŃin bunuri ori
   valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unitãŃi, sunt obligate sa asigure paza acestora.
   (2) Persoanele fizice pot apela pentru protecŃia personalã la serviciile unor societãŃi specializatede
   paza şi protecŃie, în condiŃiile prezentei legi. LEGE nr. 333 din 8 iulie 2003 (*actualizata*)
   privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor
   (actualizata pana la data de 20 ianuarie 2007*) .
   Multumesc anticipat pentru lamuriri.

  • Imi explicati, va rog, la ce va rwfwriti cand aduceti in discutie articolul 2 din legea mentionata? Am citit acel articol dar nu vad care este legatura cu ce ati spus dumneavoastra. Multumesc!

    • Vă rog recitiți cu atenție: rezultă că „organili” nu au nici o răspundere cu privire la NICI O INSTITUȚIE, fie ea de stat sau privată, care „sînt obligate să-și asigure paza”. Urmează o frază în coadă de pește care „permite” (nota bene) și persoanelor fizice să apeleze pentru protecție la firme specializate.

     Mai clar de atîta cred că nu se poate: forțele de ordine ale statului NU ÎȘI ASUMĂ NICI O RESPONSABILITATE cu privire la protejarea avutului de stat sau privat ce ține de persoane juridice (aicea intră și mănăstirile, și ministerele, și muzeele, și depozitul firmei cutare-cutărescu). Întrebați orice persoană care are un magazin – li se spune în față acest lucru. De aicea o excelentă afacere cu sisteme automate de pază (toate din import via… știm noi cine) + cea a firmelor de pază, TOATE în mîna unor foști securiști, milițieni și ejusdem farinae. De altfel tot restul legii se ocupă doar de acest subiect (firmele de pază private), ceea ce spune MULTE (legea a fost dată de PUȘCĂRIAȘUL Năstase pe vremea cînd își umfla gușa de prim-ministru… socialist).

     Adică „băi fraierilor, PE BANII VOȘTRI noi șușlengărim belengherul – dacă vreți „protecție” dați ALȚI BANI ex-milițienilor, că trebuie să mănînce și gura lor (de teroriști-comuniști) o pîine… cu cristale Swarovski”.

     Să mai precizez că hăndrălăii de la firmele private de pază, la o adică, pot forma un soi de armată, complet scoasă de sub controlul statului ? Și că în Rusia situația este absolut similară ? OARE DE CE ?

     Greu cu priceputul legilor !

 3. ciprian, cred ca discutia despre atitudinea politistului fata de cetatean ar fi fost bine sa inceapa de la lucruri mai serioase, care in mod sigur se intampla si pe care nu le mai raporteaza nimeni. intr-o cearta pornita de la ceva atat de banal, inevitabil ambele parti sunt de vina. parerea mea (pe care stiu ca nu mi-a cerut-o nimeni, scuze :) e ca atunci cand va trece supararea sa incercati sa va impacati. pana la urma e rusine de ambele parti sa aduceti o disputa banala pana la amenda si proces verbal, pe de o parte, si pana la contributors.ro, pe de alta. nu are nimeni nimic de castigat daca transformam neintelegeri marunte in campanii de presa. la cate lucruri serioase se intampla in romania, e pacat sa va irositi energia pe asa ceva.

  • Mie abuzul mi se pare un lucru serios. Delasarea, degradarea morala, mizeria umană (lipsa respectului pentru victime) mi se par iarasi lucruri serioase.

   As putea sa-mi dedic viata reformarii politiei dar nu am vocatia lui J. Edgar Hoover. Sunt in Romania oameni care o au si ar trebui să si-o urmeze. Eu sunt doar un cetatean pe seama caruia s-a comis un abuz si nu vreu sa las lucrurile asa.

   Un lucru mi-a placut mult in cartea-vedeta a lui L. Boia. Spune spre sfarsit ca suntem prea toleranti si ca nu ne pasa de ceea ce este in jurul nostru si de ceea ce se intampla. Uite, ca de data asta imi pasa.

  • Pai eu daca blochez circulatia cu masina personala, legea spune ca iau amenda. Daca un politist face acelasi lucru, nu ti se pare ceva serios? Stiu, e atat de frecvent incat ne-am obisnuit cu totii, dar o incalcare flagranta a normelor e.

   • din punctul meu de vedere, nu e vorba de blocarea circulatiei, ci de escaladarea unei dispute verbale pornind de la un incident de blocarea circulatiei. opiniile difera, s-ar putea sa gresesc. de 12 ani locuiesc in asia. lumea priveste rezolvarea unor astfel de dispute altfel decat noi si am inceput sa le cam dau dreptate. dar, repet, s-ar putea sa gresesc.

    • Pai daca politistul nu era mitocan sa-si lase masina in drum, nu era niciun motiv de disputa verbala. Eu platesc impozite ca ei sa fie mitocani pe banii mei. Ok, ai comis-o, ai blocat circulatia (in unele cazuri poate neintentionat), vine omul la tine sa-ti atraga atentia. Cat e de greu sa zici „ma scuzati, o mut”? Dar nu, e de vina reclamantul, ca n-a venit cu caciula in mana…

     • Ce incerc sa spun este ca nu e asa important de la ce a pornit disputa verbala. Am mai situatia asta in Romania. Daca ti-a gresit cineva cu ceva, inseamna ca tu ai tot dreptul sa-l „iei tare”, iar el trebuie sa-si ceara politicos scuze. Ce sa zic. Cam agresiv genul asta de spirit civic. Seamana putin cu lupta pentru pace – de la un punct incolo „it defeats the purpose”. La altii, chiar daca celalalt este mitocan, tu tot trebuie sa te controlezi in exprimare si sa nu alimentezi disputa.

      • Ce spuneti dvs. e oarecum echivalent cu „nu conteaza ca ne aflam in sala de judecata pentru omor sau viol, important e sa ne purtam civilizat”. Daca tratam doar efectele, n-o sa intram niciodata in normalitate.

      • din fericire e vorba de ceva mai putin serios. diferenta este ca la noi a fi politicos inseamna automat „a merge cu caciula in mana”, cum spuneti dvs. poti fi politicos si ferm in acelasi timp, dar este o chestiune de exercitiu si autocontrol, lucru pe care nu prea punem noi mare pret. daca se intampla ca celalalt sa fie in mod clar de vina, cum a fost politistul care a blocat circulatia, gata, noi consideram normal sa-l luam tare, cum spuneam mai sus. iar daca ala nu se executa, este perfect normal sa inceapa „the shouting war”, in care fiecare vrea sa-i dea celuilalt o lectie si sa-l puna la punct. tot incerc sa spun ca la altii nu e chiar asa.

      • Ma bucur ca ai mai intalnit genul asta de situatie in Romania. Eu n-am avut norocul asta. Poate e din cauza ca esti in Asia de 12 ani si nu mai stii ce se intampla prin tara. Dupa un timp si amintirile se schimba, sunt filtrate si nu mai dau o reprezentare corecta. Deci, in tara noastra, eu intalnesc oameni care stau cu capul plecat, oameni care la o coada nici nu clipesc cand altii intra in fata, oameni abuzati in toate felurile de functionarii statului. Din punctul meu de vedere, cel putin, pana sa starpim marea coruptie mai e destul de mult. Marea coruptie, de fapt, nu este complet eradicata nici in cele mai civilizate state. Dar, pana atunci, daca autoritatile statului ar avea un comportament civilizat fata de cetateni ar fi deja o imbunatatire dramatica. A, imi vei spune ca exista destui mitocani plini de tupeu in Romania si ca ei sunt adevaratele modele sociale (a se vedea parlamentul Romaniei). Desigur. Dar in fata acestor mitocani cetateanul obisnuit s-a invatat sa nu cracneasca. In situatia descrisa mai sus, politistul, posesor de pulan si inarmat cu tupeu si nesimtire era exponentul speciei mitocanilor. Sa nu ai nicio indoiala: daca in locul lui Ciprian Ciucu era nepotul posesor de BMW al unui politician, politistul nici nu ar fi cracnit. S-ar fi executat imediat. Ceea ce l-a deranjat pe el este ca un cetatean obisnuit (si cat dispret are politistul nostru pentru acest „obisnuit”) a avut tupeul incredibil sa-i faca observatie. In privinta politiei rutiere, orice locuitor al Bucurestiului stie modul in care aceasta face toate eforturile posibile pentru a incurca traficul.

  • De partea lui Ciprian nu e nici o rușine, ba dimpotriva, atitudinea și demersurile lui ar putea să aibă ca efect măcar „ajustarea” comportamentului agentului respectiv (și chiar al colegilor lui de secție), astfel încât, pe viitor, alți cetățeni (inclusiv dvs.) să nu mai aibă parte de așa ceva din partea unuia care, teoretic, se află în slujba comunității, pe care trebuie să o păzească și să o protejeze. Nu voi invoca banalul „dacă toată lumea ar proceda la fel, altfel ar sta lucrurile”, pentru că sunt convins să sunteți și dumneavoastră conștient de acest lucru. Sugestia mea ar fi să nu se oprească doar la superiorul individului respectiv în cazul în care nu găsește cooperare la acel nivel. Pentru că sunt convins că, până la urmă, cineva îi va da dreptate și va lua măsuri. Și nu mă refer doar la justiție, ci în primul rând la instituția poliției.

  • r2, desi sunt un adversar convins al utilizarii cotidiene a autoturismului personal, din motive profesionale (sunt evaluator de mediu, si stiu cat rau ne fac gazele de esapament), dar plec de la o premisa: atitudinea politistului a fost una golaneasca. Mai mult, parcand masina institutiei aiurea si blocand circulatia pe un drum public, acel politist a incalcat o lege. Deci este un lucru foarte serios, politistul incalca legea, un cetatean lezat (Ciprian) isi cere dreptul lui normal de a avea acces auto pe un drum public, dar tot cetateanul a incalcat legea, ca a deranjat „organul” de la bauta. Sunt curios ce s-ar fi intamplat daca domnul Ciucu ar fi blocat aceea alee pacand masina in mod neregulamentar. Mai mult, uniforma de politist da purtatorului mai mult obligatii decat drepturi. Cum ar fi obligatia de a respecta legile tarii, si de a interveni ori de cate ori acestea sunt incalcate.

   Ciprian, ai gresit cand te-ai legitimat. Procedura este foarte clara: cand te legitimeaza un politist, acesta este obligat sa isi spuna clar gradul, numele, prenumele si sectia. De asemenea, cand se legitimeaza, trebuie sa iti lase timp suficient (2 secunde) sa verfici vizual legitimatia (in ideea ca orice farsor care cunoaste arta procesarii materialelor textile isi poate confectiona o uniforma falsa de politist). Si ai mai gresit cand l-ai luat cu „amice”. Ori pastrai tonul unui cetatean care cere unui gabor sa respecte legea (ceea ce ar fi fost normal), ori bagai in spital toata gaborimea prezenta in local cu riscul unei detentii exprimate in doua cifre (ceea ce ar fi fost aberant)

   • fara suparare chiar ca esti gogudelagaze dupa tot ce s a discutat aici u ai ales calea cea mai „usoara” de a rezolva problema prin aceea ca daca ai fi fost in locul lui ciprian ai fi batut toata gaborimea cum spui tu e clar esti pe langa

 4. S-ar putea sa va afecteze deoarece eu am citit articolul, am analizat la rece ceea ce vi s-a intamplat. Ati gandit vre-o data ca ar trebui si sa va dozati si sa va canalizati energia spre lucruri cu adevarat importante.

  Nu mi-a venit sa cred cand am citit: „Purta haina de polițist (aprope regulamentar), deci mă legitimez.” Nu v-a trecut prin cap sa va legitimati dupa ce veti fi avut placerea si onoarea sa cunoasteti numele si gradul acelui politist ? In Romania politistul are obligatia sau nu sa se legitimeze ? In Romania are un politist dreptul sa va ceara sa va legitimati daca nu ati comis nici o infractiune ?

  V-as sugera o lectura .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
  Veti afla ca majoritatea sunt oameni ca dumneavoastra, care asculta ordine doar pentru ca cineva are o uniforma.

  Ce a rezolvat atitudinea dumneavoastra? Nu era mai simplu sa incetati discutia cu acel politist daca va deranjau tonul si atitudinea sa si sa cereti pe un ton calm si rece sa discutati cu un superior al acestuia care este in sectie? In opinia mea nici n-ar fi trebuit sa discutati cu acel politist de la bun inceput. Banuiesc ca toata lumea, ca si dumneavoastra, e deranjata de atitudinea politiei (si va rugati de ei sa-si mute masinile!!!) dar nimeni n-a depus o plangere ca o masina a politiei e parcata neregulamentar.

  V-ati ales cu un proces verbal (care trebuie sa fie semnat de politist ) pe care il veti contesta presupun.

  Inchipuiti-va ca va primeste in audienta comandantul sectiei si va asculta. Comandantul este un lector avid al contributors.ro (nu suna a Kafka, mai curand a Caragiale). Pe 15 ianuarie scriati pe Contributors: Siktir Stanescu (fara a avea habar ce va sa zica siktir) si pe 17 ianuarie contestati ca ati adresat unui politist in seara de 16 ianuarie
  – amenințări verbale
  – injurii
  – amenințări cu violența.
  Am inteles din relatare ca politistul are un coleg martor

  Succes

  P.S.Nu doriti sa dati detalii despre sectie. Am o mare rugaminte – Cand mergeti in audienta , ati putea afla ce ar gandi despre politisti copiii lor vazand acel afis cu poza violatorului si fraza debila adaugata. Si cele 20% de femei care lucreaza acolo? Nu este nici detaliu, nici minor -e o batjocura abjecta a victimelor.

  • „Ati gandit vre-o data ca ar trebui si sa va dozati…”
   Ati gandit vreodata ca limba romana merita mai mult respect?

   • Lasa-l Gogule, treaca de la tine, desi pe alte siteuri Marinake se da mare profesor de gramatica. Plus ca nu stie ca in Romania, un poiltai are dreptul sa te legitimeze, dupa cum are dreptul sa te opreasca in trafic. Motive exista intotdeauna.

    • O precizare – n-am afirmat pe alte site-uri ca sunt profesor de gramatica deoarece nu sunt – am semnalat niste greseli

     Problema de fond nu este ca un politist are dreptul sa va legitimeze ci care este cadrul legal in care un politist poate sa va legitimeze. Exista obligatia politistului de a se legitima? Cel care este interpelat are obligatii ? Daca domnul Ciucu s-ar fi comportat in Statele Unite cum a descris in articol ar fi fost probabil arestat:
     http://www.aclu.org/drug-law-reform-immigrants-rights-racial-justice/know-your-rights-what-do-if-you#2

     Intocmai ca domnul Ciucu care are anumite pretentii de la politist, eu m-as fi asteptat ca cineva care aspira sa schimbe ceva in clasa politica romaneasca,sa fie alternativa unor oameni precum domnul Becali sau domnul Antonescu, sa fie pregatit pentru o asemenea situatie.

     Cineva cu o carte de vizita profesionala impresionanta pentru varsta sa are un comportament si un vocabular de tejghetar (jmecher, cafteala). Dovedeste lipsa de sange rece, nu poate sa aplaneze un conflict si este lipsit de pragmatism.

     Speranta mea este ca si vocabularul se poate imbogati, si comportamentul se poate schimba.

     • Marinake, uite care e treaba. Cand faci o corectura ai nevoie si un pic de discernamant asa incat sa distingi daca greseala respectiva merita corectata sau nu, adica daca e facuta din necunoastere sau din neatentie. Asta daca vrei sa te bagi in seama. Ca poti sa treci si cu vederea si intri direct in mesaj. Atragand atentia asupra unei greseli accidentale, nu faci altceva decat sa bagatelizezi mesajul din text, dovedind rea-credinta.

      Intrand in mesajul din textul tau, parerea mea este ca nu ai dreptate, unii oameni reactioneaza si in functie de mediul in care se afla, asta inseamnand ca sunt vii si colerici. Faptul ca nu raman inchistati intr-o atitudine intelectuala, cand se afla intre marlani, denota o ne-aroganta sanatoasa si naturala. N-am fost prin sua, dar sunt convins ca daca autorul ar fi fost arestat, la venirea primului avocat, ar fi fost eliberat cu scuze, pentru ca, dupa cate stiu eu, capii politiei locale sunt alesi odata cu primarul si deci, le cam pasa…

 5. Sunt foarte surprins de comentariile negative de pana acum. Mi se pare un lucru excelent ceea ce faceti, ar trebui ca mult mai multe persoane sa faca acest lucru. Abuzurile politistilor, astea minore, care par nesemnificative, sunt extrem de frecvente si daca le lasam nesanctionate duc la abuzuri mult mai mari. De altfel, sunt convins ca aceste abuzuri mult mai mari exista in multe locuri, dar noi le vedem in principal pe cele de care ne lovim zilnic.

  Sunt absolut de acord si ca atitudinea si mentalitatea politistilor este mai apropiata de cea a „smecherilor de cartier”, pe de alta parte ii compatimesc cand vad cum sunt umilliti de „aia care sunt mai smecheri ca ei”. Iar eu ca cetatean ma simt umilit de acest sistem care s-a format in ultimii ani, la fel cum ma simt umilit de sistemul medical. Iar umilinta vin in primul rand din faptul ca nu sunt tratat cu respect, in ambele cazuri. Mai avem mult pana vom ajunge unde trebuie si nici macar nu ne miscam in directia corecta.

 6. un basist fata in fata cu aparatul de represiune pe care il proslaveste… priceless! bun venit in lumea reala.

   • Câteva sfaturi
    1.Instalaţi o cameră web şi înregistraţi intrarea în secţie-evenimentele respective 24 hrs din 24 hrs dacă aveţi acces direct vizual, dacă nu rugaţi un cetăţean să vă permită amplasarea unei camere care să înregistreze detaliile.
    2. Sunaţi la 112 de fiecare dată când găsiţi strada blocată, oferind operatorului-operatoarei detalii despre maşină. Număr, serie placă culoare, număr ocupanţi, volumul estimat al decibelilor dacă v-au trezit Peste 60 decibeli poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră. Chemaţi un echipaj.Convorbirile sunt înregistrate.
    3. Faceţi o campanie cu fluturaşi în căsuţele vecinilor din cartier informaţii despre proiectul dvoastră, înfiinţaţi un sondaj online pe http://www.surveymonkey.com de exemplu, încurajaţi să se plângă anonim în cutia dvoastră poştală. Daţi substanţă demersului, nu rămâneţi într-o optică personală de rezoluţie, căutaţi aliaţi.

    4. Folosind legea accesului la date, încercaţi să obţineţi statisticile legate de funcţionarea acelui post de poliţie. Numărul de plângeri , număr de plângeri soluţionate, pentru a evalua eficienţa activităţii secţiei respective. Încercaţi pe baze de date alternative gen http://www.bribespot.com să vedeţi dacă cetăţeni se plâng despre mită în trafic în zona acoperită de secţia respectivă.

    Construiţi un dosar solid. Rămâneţi calm, ca pe stâncă, nu folosiţi un limbaj care dumneavoastră o vi să pară mai târziu rău că l-aţi folosit într-un moment de stress. Şi luaţi-o ca pe un hobby şi un efort pentru vecinii dumneavoastră. Dacă dvoastră sunteţi deranjat de atitudinea lor probabil şi vecinii sunt la fel de iritaţi , doar că nu au iniţiativă. Uneori maşinile de poliţie , ambulanţele au urgenţe, deci pot justifica o blocare temporară de cale de acces, dar trebuie să fie o legătură de caz. Din ceea ce spuneţi, la nivel de etică şi deontologie profesională, regulile par laxe …e o problemă care porneşte şi de la comandant se poate, dar nu uitaţi, judecaţi individual, caz per caz şi nu generalizaţi.

 7. Politistii sint de kk peste tot in lume. Daca stai sa te gandesti, nu prea ai cum sa prinzi infractorul daca nu ii cunosti lumea si regulile. Iar daca tot le cunosti, nu ajungi si tu sa-i semeni putin (asta presupunand ca nu erai dinainte)?

  Pe de alta parte, si matale esti putin cam nervos. Asta nu e o problema in sine, nu sint oare toti „dreptacii” asa? Cel putin dintre suporterii „dreptei” sau ai lui Basescu pe care ii cunosc eu, aproape toti au manifestari destul de agresive (verbal, nu fizic), sint genul care „provoaca”. As putea zice chiar o anumite instabilitate psihica, adica nu prea vezi un om calm si asezat sa fie suporter Base, sau sa deschida din senin discutii despre politica, gen „ai vazut, dom’le, ce fac nenorocitii astia?”

  In fine, fiecare e cum e, treaba lui, dar ce nu-mi place mie e ca te pretinzi comentator obiectiv.

  • „Politistii sint de kk peste tot in lume.” Nu stiu prin care colturi ale lumii ati umblat, dar afirmatia este fara acoperire. Iar restul comentariului n-are nicio legatura cu articolul, este doar exprimarea unei frustrari pe care ar fi bine sa o rezolvati in alta parte.

  • Interesante observatii, recent cineva a venit sa-mi verifice instalatia de gaz, facand politica antiUSL, surprinzandu-ma cu adevarat insa doar atunci cand a spus ca Guvernul trebuie sa-si faca temele, ca altfel FMI-ul nu ne da ce are de dat (in viziunea mea poate simplista, „tinea” cu FMI-ul; eu asa ceva credeam ca numai propagandistii de profesie spun – de regula cand sunt in opozitie! – de aici poate veni si frustrarea sau nervozitatea).
   Ar fi posibil sa postati si un scurt text despre USL-isti?
   Oricum, personal cred ca ar fi indicat sa ma uit putin in oglinda, dupa ce am citit acest scurt si rapid scris probabil comentariu.

  • @ex vine de la expirat?

   Este un banc care se termina cu „ce-o intreb (pe nevasta) si ce-mi raspunde”, exact asa si comentariul dvs. Da stiu Dictatoru’ e de vina.
   Iar Crin este un model de calm olimpian, maniere si bun simt, deci asa sint si adeptii lui. Probabil ca sinteti mare psiholog si ati ajuns la acesta concluzie pe care oricind cercetatorii britanici ar respinge-o!

  • Solutia este dotarea sectiilor de politie cu camere de luat vederi, pentru descurajarea abuzurilor, si a politistilor cu reportofoane care sa inregistreze pe toata durata serviciului.
   Fara inregistrarea din reportofon asemenea procese verbale sa fie nule.

 8. 1. Sunt de acord ca o amenda abuziva, acordata cu rea intentie, si in plus de 1000 de lei – 500 de lei daca este platita in 48 de ore, sau nu se incadreaza aici?), este mai mult decat suparatoare, de-a dreptul revoltatoare.
  2. Pe de alta parte, fara sa va cunosc, vazand doar articolele dumneavoastra, inclusiv cel de ieri, ma intreb daca, pe langa putinele si neutrele cuvinte folosite in discutie, conform celor scrise mai sus, nu ati manifestat o atitudine nonverbala mai mult sau mai putin deranjanta pentru agent, sa zicem simetrica atitudinii politistului fata de dumneavoastra. Nu ca ar trebui sa platiti amenda pentru asa ceva, dar recunosc ca va suspectez macar de comportament imprudent intr-o situatie standard de interactiune cu salariati MAI.
  3. Ati amintit de politisti de Craiova si de Neamt, ma gandesc daca nu cumva tocmai ati descris politistul de Bucuresti.
  4. Ati descris sectia, panoul, muzica, ati aminti de recrutare si cultura organizationala, imediat gandul meu s-a dus la un liceu tehnologic, cu 20% admisi la examenul de bacalaureat, la OTV, etno etc., cumva l-am vazut pe politist in ipostaza sa de victima a sitemului(!!!).
  5. Nu am uitat de abuzurile grave ale Politiei in raport cu cetatenii, nu am uitat de presupusa si sigura mafiotizare a acestei institutii, de recentul caz de la politia Olt etc. etc., sunt si nu sunt puncte comune cu cazul de mai sus.
  6. Mergeti si va cautati dreptatea, aveti resurse, chiar aveti grija sa nu abuzati, sa-l pedepsiti pe nefericit pentru toate pacatele politiei si militiei romane.

 9. Felicitari Ciprian. Se numeste spirit civic.
  Daca am apara toti valorile societatii, asa cum ne asteptam tot timpul de la altii sa o faca…

 10. Iaca Ciprian s-a enervat pe un politist.

  1/ Nu e matur. Deoarece au o singura circumvolutiune (urma de la sapca) trebuie sa vorbesti cu ei ca si cu animalele de companie: cu blindete.

  2/ Trebuie sa recunosc ca am ris la chestia cu cultura organizationala. Faza e ca exista o cultura organizationala in vremurile apuse (chiar daca imbecila) pe cind acum tot ceea ce vezi e varza. Reminiscentele culturii organizationale iti dau tie de furca de fapt :)

  3/ Ca sa fim drepti, pe de alta parte, politistul are de-a face cu multa scursura. Cind lucrezi in canalizare, ajungi sa puti a kkt. E greu, si iti iesi din fire – om e si el. Nu uita ca daca din pct de vedere moral nu are voie sa blocheze strada, din pct de vedere legal poate.

  Am cunoscut odata un politist tinar, se plingea ca dupa 6 luni de supraveghere a unora care aduceau cocaina in tara, cu un coleg de-al lui riscindu-si viata – a lucrat sub acoperire – cu wiring si tot tacimul, la 1 luna dupa arestare, in ciuda dovezilor, judecatorul a hotarit ca infractorii sa fie judecati in libertate fiindca, vezi doamne, „nu prezinta pericol social”.
  Acum, dupa astfel de abuzuri (efectuate asupra psihicului / moralitatii politistului) tu cum crezi ca va arata acest individ peste 15 ani ?

 11. Foarte multi ii dau autorului sfaturi despre cum trebuie sa adopti o atitudine eficace, prudenta, etc. in relatia cu politia. Ca poate a gresit si autorul in toata aceasta poveste.

  OAMENI BUNI! TREZITI-VA! Politia ar trebui sa fie in slujba voastra. In momentul in care romanii (vorbesc de oamanii cinstiti, nu de infractori), au ajuns sa-si formeze un „cod de norme” cum sa te aperi de politie, asta inseamna ca aceasta organizatie trebuie desfiintata. Indiferent daca autorul a procedat bine sau rau conform acelui „cod” trebuie sa constientizati ca politistii isi iau salariul din banii vostri absolut DEGEABA, daca ati ajuns sa va fie frica sa interactionati cu un politist, fara sa plicati un intreg cod de norme care sa va asigure ca aceasta interactiune nu va aduce prejudicii. Ba chiar va creaza si probleme de acei bani.

  Trebuie aplicat modelul din Georgia. 90% dintre politisti au fost dati afara peste noapte si s-au angajat alti politisti de catre comisii formate din cetateni ai Statelor Unite.

 12. reactia unui singur individ se poate multiplica generind o atitudine civica.
  functionarul nu i platit de cetatean sa l serveasca ci sa l umileasca. referitor la politie : oamenii aparatului sint instruiti mai degraba sa genereze venit la buget decit sa si indeplineasca atributiile pentru care exista. astfel le vei simti prezenta prea putin in piete, cartiere aglomerate, gari / aeroporturi (unde in general se produc infractiunile) dar apar cind nu te gindesti de dupa gropile si din santurile soselelor – poate poate iese de o amenda (in conditiile in care pe drumurile iadului din romania viata e o chestiune de sansa ). reflexul totalitarist de a fi oprit, legitimat, controlat fara motive temeinice nu este permis pe alte meleaguri unde timpul si siguranta cetateanului primeaza. rostul oamenilor legii este sa l protejeze nu sa i aplice tortura amenzilor fara motiv.

 13. Daca as fi profesor la „scoala de politisti” in fiecare zi de scoala din anul I pina in ultimul i-as pune sa scrie de n ori (trebuie studiat cit sa fie n) „Politistul este in slujba cetateanului care il plateste”.
  POATE dupa vreo 50 de ani vom avea o generatie formata din 55% politisti competenti. (nu uitati ca cei de acum sint produsul scolii care s-a degradat continuu in 23 de ani- au copiat din greu la bac, la teste, au dat spaga sa treaca – sau ai scolii „vechi” care ii forma ca mici dumnezei).

 14. Rusia lui Putin,carte scrisa de Anna Politkovskaia, prezinta Rusia condusa discretionar de Putin.Sub el ,,lucreaza” un mecanism mafiot in care politia si justitia sunt roti nu rotite importante care strivesc democratia.Directia in care mergem imi produce fiori. Daca exista o voce publica care poate spune ceva sa o faca! Prezenta noastra pe acest sit arata ca ne pasa incotro mergem. P.S. Autoarea mentionata mai sus a fost omorata in lift prin impuscare in cap si in piept.

 15. Ar fi interesant un comentariu de-al lui Mugur Mihaescu, pe-aici, pe la Contributors.. Si, (de ce nu?), poate anunta o noua serie: Garcea – Reloaded. :)

 16. Si mie mi s-a intamplat sa imi faca un proces verbal de contraventie in care se atesta situatii absolut nereale fiindca nu am vrut sa ma supun unor cerinte aberante, nelegale si discretionare, iar conducerea politiei si parchetul le-a dat lor dreptate fiindca ei erau doi politisti, iar eu eram cu sotia care cica este partinitoare! Deci, nicio sansa. Autoritatile le dau lor credit, iar mie imi crapa capul de nervi. Cred ca ati putea avea o sansa fiindca ati scris despre asta, dar nu cred.

 17. Pot sa pun pariu, ca un sef unsuros de undeva de la politie o sa se gudure un pic pe langa dumneavoastra, o sa-l traga de urechi un pic (eventual la telefon in fata dv) pe politistul cu pricina si o sa va promita ca va lua masuri si ca nu o sa platiti amenda. Poate, veti simti ca s-a facut un pic de justitie si veti lasa balta totul. EU sper insa sa nu renuntati.

 18. o analiza pertinenta a situatiei din Politie apare aici: http://sprdiamantul.ro/politia/news.php, sub titlul „DRUMUL POLITISTULUI. LA RASCRUCE CU DRUMUL OII.
  Cultura organizatiei MAI”;
  articolul este semnat de un ofiter care, fara mijloacele lui Hoover, se straduieste sa contribuie la reformarea acestei institutii;
  poate o vizibilitate mai mare in spatiul public a initiativelor sale ar ajuta..

 19. Cel mai simplu o plangere la IGPR – Inspectia profesionala, o alta la Ministerul de Interne si o alta la parchet pentru abuz in sericiu. Succes!

 20. E bine si cu justitia, da’ poate ca militianu’ chiar nu stia ca esti un basist celebru si usor frustrat dupa spargerea visului securistilor de a se alimenta continuu de la bugetul statului la umbra unor tinerei flamanzi si… harnici. :P

 21. Eu m-am ales cu plingere penala pentru ca mi-am permis sa intreb trei politisti aflati la cumparaturi in supermarket de ce nu iau atitudine fata de cei care parcheaza pe locul de handicapati. Mi-am permis sa spun ca ei si sefii lor, care i-au aparat, nu sunt decit niste militieni. A, si pentru ca militianul din comuna s-a hlizit si a baut cafea cu derbedii care mi-au injurat nevasta fara sa pateasca nimic, am zis ca si ei sunt asemenea derbedeilor pe care ii apara. Urmeaza sa merg la procuratura pe 29 ian. La urmatoarea tura mi-am luat 70 de lei amenda pentru stationare la 10 m in fata semnului pentru ca l-am fotografiat pe politist cu masina parcata pe trecerea de pietoni ca sa fie mai aprope de bancomat. Astuia i-am facut eu plingere penala pentru abuz. Va invit, daca ajung in instanta, sa ma sustineti! Apropos, poza nu e mijloc legal de proba, asa ca ti-ai luat-o! Desi se pare ca ai fost mult mai cuminte ca mine!

   • Pe 29 ian ma duc la procuratura pentru ca mi-a facut plingere penala. Daca nu ma duc iau amenta de 500-5000 lei. Nu-mi permit. Daca ma „condamna” merg in instanta, n-am ce face, dar am sa aduc toti ziaristii care vor vrea sa vina. Aveti adresa mea de mail, va rog sa mi-o dati pe a dvs. si va tin la curent.

 22. Va felicit pentru atitudinea abordata. Abuzul autoritatilor romane (indiferent care sunt ele) se perpetueaza tocmai pentru ca rectia cetatenilor e mult prea slaba. Asa cum spunea ambasadorul american Gitenstein in ultimul sau interviu dat d-lui. Hurezeanu romanii de prea multe ori se multumesc sa spuna „asta-i viata” si sa mearga mai departe fara sa faca nimic.

  In alta ordine de idei cred veti castiga procesul, asta daca veti ajunge la proces pt ca ma astept ca procesul verbal sa fie anulat dupa ce mergeti in audienta la comandant. Nu le plac scandalurile de presa iar anularea unui proces verbal sta in pixul comandantului. Si chiar daca veti ajunge la proces legea romaneasca la fel ca toate legile occidentale civilizate functioneaza dupa principiul „acuzatorul dovedeste”. Deci in acest caz e treaba politistului sa dovedeasca ce a scris in procesul verbal, fie cu martori care nu pot fi colegi de-ai lui, fie cu inregistrari audio-video. Dvs. beneficiati de prezumtia de nevinovatie. V-o spun pentru ca eu am castigat deja 2 procese cu politia rutiera care n-a putut aduce nici martori, nici inregistrari video pt a dovedi ca eu am comis infractiunea de care ma acuzau ei.

  Nu in ultimul rand, ceea ce vedeti in comportamentul politistului de rand se datoreaza incompetentei si coruptiei ministrilor politici ai MAI, incepand cu Ioan Rus, continuand cu Vasile Blaga si cu toti ceilalti. Nici unul nu a facut o reforma prin care sa se ocupe de atitudinea si comportamentul politistilor. DGIPI in loc sa faca ceea ce ar trebui sa faca, respectiv sa urmareasca comportamentul politstilor si sa semnaleze cel putin cazurile de ilegalitate (cum sunt legaturile cu lumea interlopa) se ocupa de cu totul altceva, respectiv politie politica locala. Astept si eu ministrul care va veni si isi va forma o echipa de 41 specialisti (cate unul pe judet) – poate psihologi – care sa faca doar atat: sa calatoreasca prin tara si sa tina seminare lunare cu politistii pe teme care privesc comportamentul lor. Foarte multe alte organizatii asa isi tin personalul updat-at cu procedurile noi. Cred ca asta ar fi singurul mijloc de emancipare si modernizare a politistului roman. Nu trebuie sa fie ceva complicat. Tine un seminar de maxim 2 ore cu cateva sectii de politie prin rotatie si nici un politist nu are voie sa lipseasca. Daca lipseste trebuie sa recupereze cu o alta grupa. Intr-o luna un astfel de „mentor” judetean ii poate updata pe toti politistii din judet. Si evident toti acesti „mentori” vor veni la Bucuresti pentru a se forma in vederea urmatoarelor teme care vor fi dezbatute la seminariile respective. Mereu apar teme noi cum e acum cazul cu hartuirea sexuala a femeilor din politie. Cine se asigura ca toti politistii iau la cunostinta de ce au voie si ce n-au voie sa spuna sau sa faca, de ce inseamna hartuire si ce inseamna comportament normal? Un astfel de sistem de mentoring ar putea face exact asta.

  Iar pt feedback s-ar putea da si unele mici teste grila asa cum fac multinationalele cu cursurile de eLearning. Iar in momentul ala daca tu ca politist te mai comporti asa cum s-a relatat in acest articol, eu ca superior al tau te pot trage si la raspundere pt ca ai fost la seminar ti-am spus cum sa te comporti, ce sa faci si ce sa nu faci, ai dat si test grila pe care l-ai trecut, deci chiar nu mai ai nici o scuza.

  Stiu ca probabil visez, dar cam asa as vedea eu o rezolvare a problemei, un mijloc de creste calitatea umana a lucratorilor de politie. Si evident sistemul ar putea fi aplicat si in alte domenii. Cine poarta discutii cu medici pentru a le reaminti ce comportament e corect fata de pacient? Cine face acelasi lucru cu profesorii? Ati auzit de profesorii de la o scoala care dadeau vina pe o eleva hartuita sexual? Ca e vina ei ca are sanii mari. Cine ii invata pe acei oameni ca in lumea moderna, legile, drepturile omului sunt redefinite iar ei ar trebui sa-si armonizeze opinia cu noile prevederi. Nu vreau sa stiu ce ar fi daca am deschide discutia despre toleranta rasiala sau fata de hoosexuali. Fapt e ca diferitele categorii profesionale nu se modernizeaza de la sine. Asta se intampla doar in cazuri exceptionale si tine de personalitatea fiecaruia. Un popor are nevoie de forte si metode modernizatoare iar noi romanii suntem un popor foarte ramas in urma asa cum o constata si cartea istoricului Lucian Boia. Mai devreme sau mai tarziu cineva trebuie sa-si puna problema rezolvarii acestei stari de fapt daca vrem sa nu mai fim ultimii la orice (de la bogatie pana la maniere si civilizatie) in Europa.

 23. Va multumesc ca impartasiti experienta Dvs.!

  Va asigur din experienta mea ca este cale de iesire si una extrem de onorabila.

  Dupa vizita de luni, la imparatie, probabil ca urmeaza sa fiti indrumat sa lasati contestatie pe traseu, desi contestatia Dvs. poate fi lamurita in principiu de comandantul sectiei, dar nici un comandant de sectie de politienu se opreste spre a solutiona cauzele contestatiei in interiorul sectiei, desi se poate, si va va asigura ca urmeaza sa trimita mai departe, in instanta, contestatia Dvs.

  Probabil ca veti ajunge in instanta, unde veti explica ceea ce s-a intamplat, si este bine sa aveti si niscai ceva marturii… evident acest comportament agresiv al politistilor face parte din viata lor de zi de zi, asa ca puteti strange cazuri similare, sau experiente prin care a trecut acelas gealat cu alti cetateni abuzati…

  Posibil ca instanta sa va inteleaga plangerea si sa va dea o rezolutie favorabila…
  Speranta moare ultima, se zice…

  Mult succes desi cunosc prea bine nesimtirea si tupeul unora din asa zisa Politie Romana!

  P.S. Sa va spun cum in cazul meu, comandantul sectiei a ordonat sectoristuli vizita la fata locului si sectoristul a incercat prin toate mijloacele sa anunte partea care m-a agresat??? Nu a reusit, pentru ca am plecat impreuna, asa cum ii ordonase comandantul…Dar la fata locului…Omul politiei a incheiat un proces verbal prin care anunta ca nu a fost gasita persoana, desi aceea era acolo si am putut sa o aud cum se intelegea cu politistul???? Totul este posibil in RO, nu va mirati prea tare, doar putere sa duceti pana la capat experienta~

 24. Astept continuarea….
  O experinenta similara am avut si eu, dar cu un politist local. Nu a intocmit proces verbal!
  Asta este, cand dai putere unor neica-nimeni in educatia carora nu a intervenit decat strada!
  O alta aberatie a politiei mi se pare interogarea persoanei care a anuntat un scandal la numarul unic de urgenta 112, dupa ce ti-ai lasat toate datele la operatorul serviciului unic de urgenta (mai ales cand se face de pe un telefon cu abonament), politistii trimisi sa aplaneze scandalul, se duc prima data la cel care a facut sesizarea si apoi la locul scandalului (scandalagii pot fi deja morti). Nici sefii lor nu au inventat procederi mai inteligente…

 25. Este vorba de sectia 25 din Dr. Taberei, nu ? Se potriveste perfect cu descrierea locatiei (comporamentul politistilor nu-l pot confirma, nu mai stau in zona)

  • Daa, este sectia 25 iar domnul cu articolul vrea doar sa para putin inteligent. Strada blocata? parcare blocata? si nu stia unde-i politistul desi se afla in fata sectiei? sa fim seriosi. Pai daca acei oameni nu mai pot sa-si parcheze masinile de politie nici macar in fata sectiei….despre ce vorbim? Cat de sensibili si nerabdatori am ajuns? Sa fim seriosi !!!
   plateste-ti amenda, nu esti cu nimic mai prejos ca acei smecherasi pe care se umfla muschii din cand in cand chiar in fata politistilor. Daca ai fi facut din alt aluat decat cel al oamenilor obisnuyiti as mai crede ca tu ai tacut iar plitistul , nervos fiind a venit si s-a descarcat pe tine !!!! cata ipocrizie

   • Sa nu uitam ca masinile de politie sunt masini cu un regim special.Sa nu uitam ca acesti oameni (pe care ii huliti atat de tare ) isi risca viata aparandu-ne …poate politistul respectiv condusese la sectie niste infractori si din aceasta cauza a lasat masina de politie parcata in asa mod…Dar atitudinea dumneavoastra de paracios ….nu mi se pare ok

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro