duminică, noiembrie 27, 2022

Venezuela. Un test pentru Trump şi o dilemă pentru UE

Puncte cheie:

 • Contestarea externă şi înlăturarea de la putere a lui Maduro deveniseră demult o chestiune de timp, în opinia mea absolut justificată, umanitară (o spun direct, ca să nu căutaţi până la sfârşitul articolului), iar semnalele Statelor Unite din ultimele săptămâni sugerau apropierea „cutremurului”;
 • Acum, că lovitura de imagine a recunoşterii tânărului preşedinte al Parlamentului, Juan Guaido, drept preşedinte al Venezuelei, vine după eşecul anunţului formal al retragerii din Siria şi, practic, al înfrângerii în faţa Rusiei (obiectivul înlăturării lui al-Assad fusese iniţial formulat de Obama), şi asta este adevărat, însă este limpede că Trump şi strategii săi au gândit o contrabalansare a percepţiei publice în an pre-electoral, folosind o situaţie evidentă, de bun simţ, care nu mai poate fi negată decât de cvadrilaterala regimurilor autocratice, rivală Occidentului, Rusia-China-Iran-Turcia;
 • Pentru Trump, este un test autoasumat. Dacă Rusia îl menţine până la urmă şi pe Maduro, cum l-a menţinut pe Bashar al-Assad, SUA şi Occidentul îşi pot lua Adio de la supremaţia ordinii occidentale. Vom intra într-o nouă epocă a regimurilor dictatoriale acceptate;
 • Probleme în a stabili cu acurateţe poziţia de politică externă a avut însă, din păcate, din nou Uniunea Europeană. Candidatul PPE la Preşedinţia Comisiei Europene, germanul Manfred Weber, a avut dreptate: „Răspunsul UE a fost o tragedie. UE nu a fost capabilă să reacţioneze rapid şi adecvat”;
 • Dilema şi ezitările UE sunt mai mult decât evidente. În fond, şi în UE sunt guverne „suveraniste”, care nu ar fi fost de acord cu recunoaşterea directă a lui Guaido, dar şi reticenţe de a merge din prima fază pe poziţia tranşantă a lui Trump, din cauza fracturii relaţiei transatlantice, a unei stupide competiţii de imagine şi prestigiu în lumea occidentală actuală şi a ostilităţii vest-europenilor faţă de Trump;
 • Ce ocazie pentru Preşedinţia Română a Consiliului UE de a fi inspirată şi curajoasă! Dar va fi?

*

Intervenţie militară a SUA, război civil sau negociere şi cedare din partea unuia dintre cei doi preşedinţi ai Venezuelei? Nu e o exagerare, Venezuela chiar are în acest moment doi preşedinţi, fiecare cu argumentele şi recunoaşterea lui internaţională. Venezuela ar putea să nu pară o miză importantă în sistemul relaţiilor internaţionale (dincolo de rezervele imense de petrol), dar finalitatea acestei crize va atârna greu în politica lumii. Este ultima mare înfruntare între Occident şi lumea întunecată a regimurilor opresive înainte de a intra într-un nou capitol al istoriei şi într-o nouă ordine mondială. Paradoxal, dar tocmai „iliberalul” Trump ar avea acum şansa să salveze valorile liberale ale lumii occidentale şi supremaţia ordinii internaţionale inspirate după 1945 de Marile Puteri apusene. Ironia istoriei…

Cele trei variante de mai sus sunt posibilele continuări ale crizei în fierbere de la Caracas. Sunt destul de sceptic că lucrurile se pot rezolva paşnic, prin simpla organizare de către Maduro a unui scrutin prezidenţial corect şi cu asta gata, aşa cum cere acum Uniunea Europeană, cu o splendidă ingenuitate.

Pe de altă parte, sunt destul de convins că Trump şi SUA vor duce până la capăt demersul de înlocuire a lui Maduro, indiferent de mijloace. Mai devreme sau mai târziu. Oricum, înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

Rămâne de văzut dacă UE va reuşi să se smulgă din ezitări şi din prelungirea suspansului privind o alegere clară a unei opţiuni strategice sau va rămâne blocată în dileme şi principii contradictorii. Se pare că da, chiar dacă va mai dura câteva zile.

De data aceasta, poziţia lui Trump este corectă şi oportună. Suveranitatea naţională şi aşa-zisele alegeri (contestate la vremea respectivă în Venezuela şi pe plan internaţional) nu sunt argumente suficient de puternice pentru a contrabalansa libertăţile, statul de drept, demnitatea umană şi şansa oamenilor de a trăi o viaţă decentă. Avem destule exemple în istoria secolului XX când dictatorii nu au putut fi înlăturaţi de la putere de cetăţenii de rând, prin alegeri (din tot felul de motive) iar atitudinea responsabilă a Marilor Puteri a fost necesară şi obligatorie.

Distribuie acest articol

76 COMENTARII

 1. Stire de ultima ora:
  „Parlamentul European l-a recunoscut joi pe liderul opoziției Juan Guaido drept președinte în exercițiu al Venezuelei, un gest simbolic al parlamentarilor menit să pună și mai multă presiune pe Nicolas Maduro.”

 2. O critică voalată a actualei UE, ceea ce este surprinzător şi nu mă aşteptam de la dl Naumescu. În definitiv, ce vrea „Europa noastră” germano-franceză?

 3. Am o nedumerire cu privire la următoarea frază, d-le Naumescu:

  „Dilema şi ezitările UE sunt mai mult decât evidente. În fond, şi în UE sunt guverne „suveraniste”, care nu ar fi fost de acord cu recunoaşterea directă a lui Guaido,..”

  Adică vreți să sugerați că UE ar fi putut avea o poziție mai rapidă, tranșantă și corectă, dacă nu s-ar fi pus pe copitele din spate „suveraniștii” – și bănuiesc că sub acest termen îi cuprindeți pe de-alde Polonia, Ungaria, Italia, Austria… ? Dar ce i-ar împiedica pe acești „suveraniști”, care, nu-i așa, nu fac altceva decât să falseze tot timpul în corul UE, să ridice vocea pe cont propriu și să zică „Noi ținem cu Maduro, jos lovitura de stat imperialistă !” ?… De ce n-au făcut-o ?! Dimpotrivă, Salvini, „the Bad Boy” al politicii europene, l-a susținut fără echivoc pe Guaido, înaintea oricărei luări de poziție comune europene.

  https://www.huffingtonpost.it/2019/01/25/venezuela-juan-guaido-ringrazia-matteo-salvini-per-il-sostegno-offre-lamnistia-a-nicolas-maduro_a_23652249/

  Și ăsta e doar Salvini, altfel un fan declarat al lui Putin…
  V-aș fi recunoscător dacă v-ați putea detalia și argumenta afirmația, care provoacă o umbră de confuzie într-un articol altfel corect.

  • salvini oportunistul l-a tradat pe vladimir putin si a trecut de partea americanilor si a lui trump cam in toate declaratiile. miscarea 5 stele ramane prin declaratii pro-putin si anti-maduro.

   • Desigur, Salvini, Erdogan, Bolsonaro (noul presedinte al Braziliei) si alti populisti /oportunisti isi cauta aliati de breasla. In prezent au de ales intre Putin si Trump, dar se zice ca idolul lui Trump tot Putin ar fi. In fine, cel tarziu dupa plecarea lui Trump de la Casa Alba, vor fugi toti la Putin, ca doar n-or da mana cu lideri care promoveaza ordinea liberala, i.e. pluralismul politic, independenta mass mediei, statul de drept, meritocratie, etc.

 4. E normal ca Europa sa ezite, interesul Europei e ca lucrurile sa se taraganeze inca cateva luni, pentru ca a fost prinsa cu pantalonii-n vine de miscarea fulgeratoare a Statelor Unite.

  Interesul investitorilor in Venezuela e enorm, dar, din pacate, doar gruparile financiare din Statele Unite sunt pregatite in momentul de fata. E cat se poate de evident ca totul a fost pregatit din timp.

  Venezuela are cele mai mari resurse de titei, dar echipamentele de extractie sunt complet depasite, sunt mii de kilometrii de plaja la Caraibe, dar turismul e la pamant. Forta de munca e calificata si tanara, dar in momentul de fata e sub pragul saraciei. Piata de real estate e la pamant, se poate cumpara o vila cu vedere la mare cu un pret sub 10000 USD. Cu 50$ pe luna poti trai excelent acolo, asta doar daca nu esti rapit sau impuscat.

  Una peste alta, daca Eldorado ar fi real, sigur s-ar afla in momentul asta in Venezuela. Ce vedem la stiri, presedintele interimar, embargoul, amenintarea cu razboiul, etc., sunt doar praf in ochi, miscari de pozitionare ale pionilor Statelor Unite in vederea unei intelegeri cat mai urgente cu Maduro.

  Europa nu e pregatita, de aceea ezita si nu face miscari ferme, doar da termene. Unii condamna atitudinea asta, fara sa realizeze ca e cea mai buna optiune in momentul de fata.

  • Deci așa: Chavez a scos milioane de oameni din sărăcie, iar Statele Unite vor să pună mâna pe petrolul Venezuelei. Are you for real? :)

   P.S. Venezuela dispune de un țiței ”acru”, greu de rafinat. Ea însăși are nevoie de rafinăriile americane pentru asta.

  • „Da tovarasi! Cercurile impiriliste si agenturili di spiuonaj straine conspira sa distruga patria noastra socialista! Or sa reuseasca cand o face plopu’ mere si rachita miscusnele!” Dupa cum latra toa’su Nicolae Ceausescu cu vreo 4 zile inaite de a fi pus la zid si plumbuit.

   P.S. Soferu’ de autobuz Madura ajuns din sofer de autobuz dictatorul ce a dus Venezuela la faliment e in mod cert format printre doctoranzii in striinte politice de la Salamanca & Oxford.

  • Pe bune stimate domn?
   Ne trimiteti la un site cu caricaturi tip Pravda-’60-’70 care bate campii impotriva imperialismului american? nici macar Sputnik nu publica asemenea teorii.
   Faptul ca Venezuela eu un stat falimentar nu inseamna nimic pentru dumneavoastra?

 5. Cine reuseste da atraga generalii armatei de partea lui , castiga.
  Banuiesc o actiune inconfesabila de presiune pe generalii ” cu greutate” din armata Venezuelei. Operatie cu emisari rusi si americani.
  UE nu valoreaza nimic in politica internationala.

 6. Doua probleme:

  1. „Dacă Rusia îl menţine până la urmă şi pe Maduro, cum l-a menţinut pe Bashar al-Assad, SUA şi Occidentul îşi pot lua Adio de la supremaţia ordinii occidentale. Vom intra într-o nouă epocă a regimurilor dictatoriale acceptate;”—> Da, pentru ca Rusia poate si are cu ce sa ameninte lumea democrata occidentala. A devenit o mare putere militara si mai are si arme nucleare. Daca mai adaugam si faptul ca iese din tratatul INF, atunci situatia devine gri. Deja instaleaza baze militare prin nu stiu ce insula in apropiere de Venezuela, trimite cateva sute de „omuleti verzi” acolo, practic avanseaza foarte mult inspre America Centrala si ameninta cumva SUA dinspre partea de Sud (Miami este la 1800 KM ). Scenariul este unul asemanator cu cel din Siria si Ucraina. Rusia a reusit sa controleze Siria in urma aceslui conflict si acesta este un lucru ingrijorator.
  2. Este limpede ca influenta Rusiei in Europa si in cancelariile europene este imensa si astfel se explica ezitarea unor state europene. Pacat. Se pare ca unii lideri din Europa nu mai cred in libertate si in democratie autentica, ci mai degraba in autocratie.
  In final, se contureaza un tablou de genul Lumea Noua vs Lumea Veche.

 7. Venezuela fiind în America de Sud, SUA e mult mai interesata de situația din Venezuela comparativ cu UE. Un val de migranți venezueleni la granița cu Mexicul nu e chiar ceea ce își dorește Trump (probabil de aceea insistă cu zidul).
  Pentru UE, Venezuela este probabil un studiu de caz, cum un dictator modern poate „freca” viață a 32 de milioane de oameni. După cel de-al doilea război mondial, tendinta, la nivel global, a fost de creștere a nivelului de trai (sigur, cu sincope punctuale). Acum, in anii 2020, un dictator readuce voit foame și teroare în țara sa. Fără scuza războiului.
  Pentru China, un dictator ar fi un partener de negociere mult mai ușor de manipulat/influențat. Sunt curios care este poziția oficială a Chinei în această problema, nu am citit nimic despre asta. Poate China nu are nici o poziție oficială deocamdată, nu știu.

  • Ai dreptate: Venezuela e mai aproape de SUA decit de Europa, la fel cum era si Serbia lui Milosevici mai aproape de SUA decit de Europa.
   Despre alceva e vorba, nu despre distantele in km.

   • E despre Trump și politicile lui, nu-i așa? Sau na, daca eu sunt analfabet funcțional și nu înțeleg prea bine textul, mă poți ajuta cu explicații că pentru „dummies” nu mă deranjează. Sau te deranjează pe tine?
    Doresc sa vad problema și mai în ansamblu decât dpdv al relației dintre USA-Venezuela și dincolo de „bilele” lui Trump. Chiar daca suntem „spamuiti” cu el, nu e doar el care mișcă piesele pe tabla de șah.
    @Josej Svejk, mulțumesc! Deci China e mai implicata decât pare. Interesele ei în Venezuela sunt mai mari decât interesele SUA în Venezuela. Dpdv economic.
    De ce se consideră că dacă se schimba regimul vechile datorii nu mai sunt plătite? O schimbare politica de regim nu șterge trecutul și nu pare că oferă șansa unui „refresh”. Altfel, acest mod de „răsturnare politica” poate fi folosit că precedent. Si, de câte ori o națiune ajunge la datorii sufocante, „pune” e o revoluție și o ia de la zero. Convenabil! O revoluție personala ar șterge și datoriile la banca?

    • Da, dacă regimul e nreprezentativ mi se pare normal să nu-i fie plătite datoriile de către succesori. Există suficiente precedente în istorie în care datoriile unui regim tiranic nu mai sunt plătide de cei ce-l dau jos. Creditorii care finanțează astfel de dezastre își aumă riscuri imense. Pot pierde tot sau pot avea câlștiguri fără pereche.Regimurile lui Chavez și Maduro nu mai erau finațate de NIMENI afară de Rusia și China de mai bine de o decadă, tocmai pentru că era evident că se îndreaptă spre dezastru. Mi se pare o prostie fără pereche ca succesorii lui Maduro să-și sufooce propriul popor și așa chinuit, doar de dragul ca chinezii și rușii să nu-și piardă investițiile riscante în regimuri criminale. Mai ales că nici Chian și nici RUusia nu au cum sancționa Vemezueka. Le rămâne doar să latre a pagubă.

     Exact aceeași chestie și cu băcnile. Dacă îl creditează pe unuk insolvabil ăși pierd banii, în mod binemeritat. E ceea ce s-a întâmplat cu ocazia crizei din 2008. Doar în SUA vreo 400 de bănci iresponsablile ce s-au apucat să finanțeze tot soiul de faliți într-o veslie, prevalându-se de iresponabilul „Comunity reinvestment act” al lui Clinton (pe care Bush jr. n-a avut tupeul să-l anuleze) au crăpat în mod binemeritat.

  • China a condamnat cu aceeasi vehementa ca si Rusia „fortele imperaislite” ce vor sa-i ia gatu’ lui Maduro. Ca si rusilor, chinezilor la tzatzaie fundul ca daca pica Maduro nu-si mai vad niciodata inapoi cele peste $80 de miliarde pe care Chavez si Maduro le-au imprumutat din China (armament, electronice facute cadou in Teleormanul venezuelean la alegerile din 2012 si 2016, utilaj poetrolier, nave, automobile, camione, vagoane si locomotive) si nu le-au platit inca inapoi. Mai mult ca sigur ca dupa caderea lui Maduro atat chinezii cat si rusii vor ramsner cu datoriile neplatite si cu pierderea participatiilor in compania petroliera venezueleana de stat. Ele sunt deja afectate de blocarea buncurilor veneuelane de catre SUA si mai ales de inghetarea activelor venezuelane CITGO – compania petroliera venezuelana de distributie a petrolului din SUA ce a ramss practic singura sursa de valuta a Venezuelei.

 8. Recomand cartea lui Eduardo Galeano, „Venele deschise ale Americii Latine”( Las venas abiertas de América Latina) .
  Venezuela Bolivariana e o piatra de poticnire pentru superputerea hegemonica care o ravneste.
  Ne amintim de Salvador Allende…

  • Ne amintim intotdeuna cu placere de Allende, e unul din puținii commie care primit ce a meritat. Sa speram ca Maduro si susținătorii săi vor avea parte de o soartă asemănătoare.

  • Amintește-ți și de soarta lui Salvador Allende :) Așa a ajuns astăzi Chile cea mai civilizată țară din America de Sud, tocmai pentru că Salvador Allende a primit ce-a meritat.

    • Satsifacția mea e de natură pragmatică: moralitatea e ultimul lucru pe care au dreptul să-l revendice marxiștii. Întreaga epopee marxistă e bazată pe resentimente, în esență pe ură. E o viziune bolnavă asupra lumii, în care ”victimele opresiunii burgheze” au dreptul la răzbunare nelimitată și distrug societatea cu totul. În beneficiul câtorva zeci de ”aleși ai poporului” care se ocupă doar de activism politic și nu se pricep la nimic util societății.

     Soarta celor mulți și necăjiți e doar un pretext convenabil pentru marxiști, dar imediat ce ajung la putere se dovedește că îi urăsc și îi disprețuiesc și pe săracii în numele cărora guvernează.

  • Obisnuitele fantasme comunistoide. Nu SUA au generat foametea si dezastrul economic din Venezuela, ci aproape doua decenii de politici „progresiste”, coruptie si dementa institutionalizata. Vechea spusa a lui Margaret Thatcher ramane cat se poate de adevarata: „Marea problema a sociaslimului e ca banii altora se termina intotdeauna”

   Daca ne uitam inapoi la Allende, practic vedem acelasi model. In 3 ani de givernare a trasnforamt o tara functionala intr-o catastrofa economica. Cam aceeasleasi probleme ca si in Venezuela: Penurie de produse (mai ales alimente), somaj, lipsa de combustibil, crize de curent, etc. Asa cum Maduro e pazit de o garda personala formata din cubanezi si rusi Allende era pazit de gorile cubaneze. Diferenta a fost ca Allende n-a avut atat de mult timp la dispozitie cat au avut Chavez si Madura ca sa distruga complet tara.

   Odata Allende sinucis, dictatura generalului Pinochet a transforamt Chile in cea mai avansata, mai libera si mai prospera tara a Americii Latine.

   • Complet de acord.

    O mică adăugire: a fost avansată ipoteza că eroul bolșevic Allende a fost sinucis (se pare că Radio Erevan are înregistrarea ultimelor sale cuvinte înainte de actul sinucigaș: „nu trageți, tovarăși!”).

    Dacă și asta e adevărat, dincolo de celelalte merite deja confirmate ale marelui general, Pinochet tocmai și-a cîștigat un loc de frunte în mica mea colecție de iconițe ortodoxe.

   • Mie nu-mi plac balansoarele, Universul insusi are oroare de echilibru, de simetrie, cf. Big Bang Theory. I
    Inteleg ca repetand obisnuitele poncife de extrema dreapta, in replica, imi dati calificativul de extremism de stanga, transformati in ring de box forumul, sunteti contondent, asadar. Pacat!

   • Chile…are o situatie particulara. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Chile a beneficiat de o puternica imigratie germana care si-a pus amprenta pe destinul tarii.

 9. Dictatorii trec mai întâi prin stadiul de parteneri de afaceri onorabili ai Occidentului. Problemele umanitare încep atunci când pe conductă nu mai vine petrol sau când cumpără arme din altă parte.
  Și eu cred că Venezuela e prea aproape pentru a fi abandonată, iar rușii sunt destul de abili ca să cedeze acolo pentru a câștiga aici. Pentru că dacă Trump mai dă o gherlă, după Siria, tot mai mulți se vor întreba dacă nu este cumva un Gorbaciov pe invers.
  Fac pariu că cu România la președinție, CE o va scălda. Simpatiile Veoricăi și ale lui Livache nu merg în nici un caz spre tabăra care a pierdut alegerile pe mâna doamnei Killary Clinton. Iar tabăra care a câștigat alegerile nu dă semne că ar vrea o Europă puternică. Să vedem cum va bate vântul, ce mai zic și transmit consilierii … Cu Daea, Viorica & comp., UE își așează gâtul sub ghilotină și strigă Cucu!
  (Am văzut reportaje din Venezuela și într-adevăr, din punct de vedere umanitar, situația este disperată. Fie doar din acest punct de vedere, grasul de Maduro merită zburat. Dar dacă vine în loc un Moș Teacă liberal ca Bolsonaro, au sărit din lac în puț.)

  • De ce ar fi dat Trump o gherlă în Siria?!

   America lui Trump e indepoendenteă energetic, deci interesul pentru Orientul Mijlociu tinde undeva spre 0. A procedat 100% corect ieșind din Siria. E o pierdere de vreme. Mai ales că nu există un obiectiv clar al războiuluiu. OK. Îi vii de hac lui Assad. Pe cine pui în loc?! Avem deja experiențele triste ale Irak-ului și Libiei. Saddam și Gaddafi erau niște gunoiae din cele mai fetide, dar țineau menajeria în frâu.

   În mod normal trebuiau bombardați ocazional când mai săreau pragul, sancționați economic, puși să plpătească biruri și peșcheșuri, dar în nici un caz lichidați. Asta e lecția aspră învățată în Orient. Oriât de poutredaă și ticăloasă ar fi pocitania aflată le putere, ceea ce urmează va fi și mai rău.

   Mai bine să-l lași pe Putler să se bucure că o face pe marea putere în fundătura aia unde chetuie bani și resurse (ce nu prisosesc Rusiei) fără a se alege cu nimic. E exact strategia lui Lawrence al Arabiei în timpul războiului cu turcii din penisnula Arabică: A avut revelația că e o prostie să cucerească garnizoanele turcești izolate și mai ales Meddina. Era mult mai simplu să le prade convoaiele și trenurile de provizii și să saboteze căile ferate. Turcii refuzau din motive de prestigiu să le abandonze și rispeau astfel resurse enorme degeaba reparând căi ferate și aprovizionâdu-le. Plus oamenii pierduți degeaba. Resurse și oameni ce ar fi putut fi folosite pe alte fronturi unde Turcia avea poate șanase de succes dar o lua mereu pe cocoașă tocmai din lipsă de resurse..

   • Svjek, ai reaparut. Ma bucur. Ca dupa referendumul pe care il dadeai castigat ca si popii si psdistii 100% ai cam facut ciocul mic si ai disparut. Ti-a fost jena sa iti ceri scuze ca ne-ai spamat saptamani in sir cu tot felul de tampenii si promisiuni ca lucrurile se vor „sfinti” in constitutie si care nu ti-au iesit. Nu am mai vazut opiniile tale post-referendum, mucenicule.

 10. Parcă nu stiu ce sa zic…..!!?!
  Inainte de ’89 consideram legitima chiar si o interventie militara ptr.a-l rasturna pe Ceausescu. Si nu cred ca eram putin cei care impartaseam aceeasi impresie.
  Astazi….nu stiu ce sa zic. Nu mai sunt, deloc, asa sigur.
  O buna parte din populatie considera ilegitima revolutia/schimbarea de regim din ’89 motivand: Bush-Malta-Gorbaciov, turistii rusi, cei maghiari, manevre, occidentul care ne-a distrus economia, Ceausescu saracu’ patriot, etc. Si nu e vorba de nici o interventie straina. Dar multi o dau ca sigura desi nu sunt dovezi.
  Dar in cazul Venezuelei?!? Pe termen mediu si lung cred ca orice sincopa esec al societatii venezuelene va fi, direct reprosat amestecului US, intereselor economice (petrol, etc) al US, etc.
  Parca pozitia UE mi se pare mai echilibrata putin. Pina la urma, in Venezuela alegerile nu sunt chiar incorecte. In parlament opozitia detine majoritatea clara. Asta spune ceva. Nu putem sa ne facem ca nu vedem.
  O noua runda de alegeri prezidentiale mi s-ar parea mai corecta decit o interventie militara sau o preluare a puterii de catre un autoproclamat presedinte, chiar daca are recunoasterea unei bune parti a lumii democratice. In no time va fi acuzat ca este marioneta US&co.
  Recunoasterea lui Guaido mi se pare putin pripita. S-a mai intamplat o data, acum niste ani de zile, cand a fost o incercare de lovitura de stat impotriva lui Chavez. US a recunoscut imediat noul guvern, dar Chavez s-a intors peste citeva zile, triumfând tragic ptr.soarta poporului venezuelean.

  • O noua runda de alegeri prezidentiale corecte este imposibila fara acordul lui Maduro. Si vreau sa imi spuneti cand in istorie un dictator comunist a acceptat alegeri libere?

   • Maduro a pierdug legitimitatea sau măcar o importantă parte.
    Parlamentul acela a fost ales IMPOTRIVA lui Maduro. Maduro nu e un comunist. E etichetat drept comunist. Dacă era comunist știa cum să procedeze. Dar el e un amator.
    Ptr.viitorul Venezuelei e mai bine ca ei înșiși să rezolve problema. Altfel resentimentele față de US vor fi mult amplificate. Radicalismul e la 2 pași distanță.
    UE are o poziție mai rezonabilă, mai puțin imperială. Asta e tot.

  • Desigur că în zilele noastre răsturanrea prin forță a unui regim criminal nu vi se mai pare OK. Că mnde, după moda progresimii europene v-ați bolșevizat. Că doar e trendy să fi „leftard”.

   În cazul Venezuelei opozițai a câștigat alegerile parlamentare, dar Maduro a anulat toate atribuțiile parlamentrului și guvernează prin decret. A fost practic demis în mod legitim de parlament și a refuzat să organizeze referendumul de confirmare a demiterii. A înființat în schimb o „adunare constituantă” compounsă din oameni numiți de el ce a preluat atribuțiile parlamentrului. Apoi a organizat „alegeri prezidențiale” practic fără contracandidat unde nu au mai existat observatori la secțiile de votare și numărarea voturilor s-a făcut în secret. Și-a pierdut orice urmă de legitimitate.

   Deci tehnic vorbit odată ce nu există președinte legitim, Guaido, șeful paramentului devine președinte interimar.

   Punimaieși?

   • Experiența ne spune că intervenția străină trebuie să aibă loc when there’s no way around it…… Astea sunt chestiuni cu care nu te joci. Si URSS și US au știut bine de ce nu au intervenit militar in Ro. Și cum am scris mai sus, oricum rasturnarea lui Ceaușescu/Revolutia/revoltă populară este compromisă ptr.f.multi.
    D-ta ești mult prea pus pe fapte mari. Beligeranța nu-ți dă pace.
    Venezuelenii (si ma refer la majoritate) oricum cred că US acționează exclusiv in slujba interesului companiilor petroliere……oricum orice problemă socială va găsi răspunzător deal-ul prost privind rezervele de țiței.
    Ei sunt pe cale să-și rezolve singuri problema. Maduro o fi el rău și dictator, dar nu e nici Ceaușescu și nici Pol Pot. Parlamentul acela, așa cum e el, are legitimitatea necesară câștigată in timpul unor alegeri organizate in țara lui Maduro. Alegeri pe care Maduro le-a pierdut.
    Concluzia: Maduro are o problemă aproape imposibil de rezolvat.
    Tu si altii cu asemenea idei ii serviți scopului sau il transformati într-un martir.
    Om trăi si om vedea.

    • Nu era vprba de intervenție militară străină ci de răsturanrea unui regim criminal prin forță.

     Faptul că dumneavostră și mulți alții vă mai smiorcăiți și azi pe marginea răsturnării violente a regimului lui Pingelică valorează exact 0 lei și 0 bani. Persponal sunt mândru că mi-am adus și eu contribuția mea modestă la ea. Dacă s-ar da timpul înapoi aș proceda la fel.

     Înn rest rămâne cum am stabilit. Oricât s-ar smiorcăi leftarzii viața merge înainte și porcii nu pot zbura oricât de progresiști ar fi.

     • De unde rezultă că l-aș plânge pe Ceaușescu??!? Dimpotrivă!! Doar că e o problemă legată de modalități. La noi NU a fost nicio intervenție străină, nimic. S-a revoltat poporul român!!
      Ei bine, cu toate astea acel moment e compromis ptr. mulți conationali. Se invocă fără nici o dovadă tot felul de comploturi, intervenții străine, etc (dacă ai fi citit mai atent, putin, ai fi inteles).
      Dar să ne imaginăm că forțe straine sau naționale dar cu sprijin fățiș străin ar fi realizat Decembrie ’89……
      Tocmai de aceea spun că venezuelenii trebuie să rezolve ei înșiși problema. Fără implicarea US&co. Pe termen mediu și lung are mare importanță……

      Și încă ceva. Mă omori cu „stânga, leftarzii” etc. Ți-ai greșit adresa. Faptul că nu împărtășesc toate năzbâtiile lui Trump mă face „de stânga”?!? Forget about it!

  • Stimată doamnă, ce se spune pe aleile din Champs-Élysées e că au fost testi…. scuze, testate limitele biologice, etice și de caraghioslîc absolut ale lui Emannuelle de către Benalla, mai degrabă decît cele ale lui Benalla de către grațiosul Macron.

   O precizare necesară, chiar dacă foarte mică – cu scuzele de rigoare lui Emmannuelle pentru folosirea, încă o dată, a cuvîntului „mică”. Foarte.

  • E dimineață. Trump intră în sufragerie.
   Trump: Bună dimineața!
   Alexa: Bună dimineața, Donald!
   Trump: Tu cine ești?
   Alexa: Sunt Alexa, secretara ta virtuală, un cadou de la Melania.
   Trump: Perfect! Ce program am astăzi?
   Alexa: La 10:30 te întâlnești cu democrații să le ceri banii pentru zid.
   Trump: Dacă nici acum nu acceptă, declar stare de urgență.
   Alexa: Nu e rău, îl va costa dublu pe contribuabil, dar după shutdown, care a costat și el 7 miliarde, aproape că nu mai contează.
   Trump: Nu e treaba ta! Unde e fardul meu portocaliu?
   Alexa: Îți amintesc că te întâlnești cu Nancy. Mai bine folosește fardul verde, să vadă ce bine te simți când îi vezi dantura.
   Trump: Bună idee! Unde e fardul meu verde?
   Alexa: Nu ai încă fard verde, dar tocmai l-am comandat. Îl aduce Jeff în persoană mâine.
   Trump: Păi îmi trebuie azi!
   Alexa: Azi poți merge nefardat. Efectul va fi același.
   Trump (țuguindu-și buzele): Calcă-mi cămașa!
   Alexa: Nu pot, dar poți să o rogi pe Melania să calce.
   Trump: Fie! (țuguindu-și din nou buzele) Atunci fă-mi nodul la cravată!
   Alexa: Nici asta nu pot, dar o poți ruga pe Melania să te ajute.
   Trump: Dar ce poți să faci tu?
   Alexa: Pot să îți lustruiesc pantofii.
   Trump: Wonderful! (pentru sine) Melania urăște să lustruiasca pantofii. (din nou cu voce ridicată, țuguindu-și buzele) Fă-mi pantofii, Alexa!
   Alexa: Melaniaaaa! Donald vrea să îi lustruiești pantofii!

 11. Sper ca Maduro sa ii reintilneasca cit de curind pe prietenii lui cei mai buni (admirati si de el si de alte otrepe marxiste precum Obama sau Trudeau): Castro si Chavez. Exilul ar fi prea bun pentru criminali de aceasta speta.

  Unul dintre personajele cele mai neindreptatite ale istoriei este eroul din Chile, generalul Pinochet. Acesta a salvat Chile de la a deveni Cuba sau Venezuela sub jugul lui Allende (alta podoaba marxista), in bocetele si zbieretele tovarasilor de pretutindeni, ca nu e „democratic”. Generalul a mai „disparut” ce-i drept vreo citeva sute / mii de bolsevici din Chile (si importati din Cuba) dar asta nu e singurul motiv pentru care il iubim, vorba Radio Erevan – a salvat tara si MILIOANE de oameni de la un dezastru sigur.

  Ce pacat ca Rusia din 1917 nu a avut un general Pinochet. Ar fi fost suficient sa se trimita „in vacanta definitiva” o mie de bolsevici pentru a salva nu numai Rusia, ci si ditamai jumatate de continent european de la noaptea mintii si a sufletului de peste patru decenii. Sute de milioane de oameni au suferit datorita slabiciunii patriotilor rusi la momentul de cumpana.

 12. De ce nu s-a miscat UE in privinta crizei din Venezuela? Din cel putin doua motive:

  1. In anii ’70 Kissinger spunea ceva de genul „Cand vreau sa vorbesc cu URSS il sun pe Brejnev. Cand vreau sa vorbesc cu China il sun pe Mao. Cand vreau sa vorbesc cu Europa, pe cine sun?” Chestia a ramas neschimbata pana in ziua de azi. Komisareasa pentur afaceri externe a UE e lipsita de orice autoritate reala, iar personalitatea ei e un de carpa. Ca sa nu uitam ca si-a inceptu cariera ca si comunista – membra a tineretuui comunist italian de la 15 ani. A ramas membra a prtidului comunist Italian pana la varssta de 22 de ani cand acesta ramas fara fondrui de la Moscova a inchis taraba si s-a desfiintat. Cum putea ea sa-l atinga pe dictatorul venezuelean chiar si cu o floare :)?
  2. A doua si cea mai grava problema e ca nu doar nulitatea de Mogherini e comunista convinsa, ci o buna parte din capteniile de azi ale Euriopei atat la nivelul birocratiei bruxelleze cat si la nivel national e formata din oameni ce si-au inceput „carierele politice” ca si trotkisti, maoisti, leninisti si alte scursori de acelasi fel. Cu totii s-au rebranduit „ecologisti”, progresisti”, „centristi” (ca Micron) si alte parascovenii, dar in adancul lor sunt la fel de bolsevici ca-n tineretele lor fetide. Treaba asta nu se vindeca asa cum nu se vindeca sifilisul. Astia au fost terminati psihic de esecul epic al marxismului venezuelean. Desigur ca in mintile lor bolanve sunt in continuatre convinsi ca „tovarasii” de la Caracas au aplicat in mod gresit o idee minunata, dar tot nu-i lasa inima sa bage cutitul in ei.

  • Bine zis. Cu o mentiune. Eu as spune ca scursurile enumerate nu sunt bolsevici ci mensevici.
   E o nuanta, poate, dar esentiala pt a intelege deriva leftista a Vestului.
   Mensevicii au infectat Europa, dupa ce au fost alungati de catre bolsevici din URSS. Ei au impus ideoogia stangista acaparand partidele socialiste si apoi creind NewLeft si ideologia progresista ce devoreaza ca un cancer intreg Occidentul. La asta a contribuit si infiltratia ideologica sovietica din 1960.

  • @ Josef Svejk (31/01/2019 la 21:58)

   Amesteci binisor borcanele:URSS ca si China erau tari distincte. EU nu este o tara ci organizatie a mai multor tari.

   In rest bla, bla ! ca sa-ti iasa povestea.

 13. Încâlcită e politica. De doi ani ni se tot spune că Trump e marioneta lui Putin. Despre Maduro se știa de mult (presă, analiști) că e, și el, marioneta lui Putin. Și-acum cei doi oameni ai lui Putin sunt pe picior de război. Ce sa înțelegi de aici?

  Un analist american, pe baza unor informații din surse care doresc să rămână anonime, tocmai a făcut o previziune sinistră pe termen scurt: Maduro va folosi arme chimice (WMD) împotriva propriului popor. Ceea ce va antrena automat intervenția NATO în Venezuela, fiindca există precedente și nu mai e loc de discuții sau de arătat flacoanele cu chimicalele mortale la ONU. Există, de asemenea, zvonuri că trupele lui Maduro ar putea să oprească alimentarea cu electricitate a maternităților, așa cum a facut Saddam Hussein in Kuweit (vezi pe google „Nayirah testimony”).

  Vom vedea oare trupe românești în America de Sud pentru prima oara în istorie? Ar fi o zi glorioasă pentru armata noastră.

  • Mi s-ar părea exagerat. Dumnezeu, în măsura în care există, e mai preocupat de altele decît de alegerile SUA.

   Pe de altă parte, nu există nici un dubiu legat de cine a dorit și a participat în alegerea lui Obama, Maduro, Dragnea, Chavez și alți „eroi ai clasei muncitoare”.

   Sfîntul Michiduță.

   • @ Absurdistan (01/02/2019 la 12:09)

    Vi s-o parea dvs. ca-i exagerat , dar este spus de directorul de comunicare al Presedintelui, este in Plain English si este publicat de un ziar din USA . Nu-i vreo stitre de la Radio Erevan sau RT.

    Cealalta judecata de valoare din finalul comentariului dvs. seamana cu cine nu-i cu noi este dusmanul nostru (Dumnezeu vs. Sfîntul Michiduță).

 14. „Paradoxal, dar tocmai „iliberalul” Trump ar avea acum şansa să salveze valorile liberale ale lumii occidentale şi supremaţia ordinii internaţionale inspirate după 1945 de Marile Puteri apusene. Ironia istoriei…”

  Nu este nicio ironie. Cine se mira asa e ipocrit sau ignorant.
  Spre deosebire de (inca) elita occidentala, Trump este un anti-comunist.
  A fost singurul care la moartea lui Castro a spus ceea ce a fost asta: un criminal. Spre deosebire de Trudeau de exemplu care spunea despre Castro ca „poporul cubanez a pierdut un prieten”.
  S-a batut pt sanctiuni mai dure la adresa Rusie si a inarmat Estul Europei si Ucraina (in timp ce UE si Germania au sabotat cat de mult au putut aceste initiative) si desigur lupta din toate pozitiile cu Political Correctness -ul, super-toxica arma ideologica a leftistilor (ce-si zic liberali).

  Si ca orice capitalist pur-sange a debirocratizat dur intreaga administratie americana si a reusit reforma fiscala cu rezultate spectaculoase. Economica americana si piata muncii ruleaza in parametrii exceptionali. Desi astea sunt chestiuni interne Americii, e bine de stiut cam ce este Trump – altceva decat il infiereaza cu manie proletara mass-media leftista.

  • Și faptul că e anticomunist îi pune aureolă de sfânt?!? Îl ferește de greșeli, năzbâtii, etc?!? Sau poate că îi asigură vreo imunitate la critică?!!?
   Dick Cheney sau G.W.Bush erau/sunt comuniști?!!? Nu! Asta i-a împiedicat să organizeze un dezastru?!? În condițiile în care fuseseră avertizați chiar de serv.de intell. despre riscuri, erori și lipsa motivelor invocate……
   Aceleași serv.intell.sunt înjurate azi de anticomunistul Trump care, nu-i așa, știe mai bine…..
   Culmea, anticomunistul Trump e anchetat penal ptr.legaturi „contra naturii” :-) cu Rusia care e descrisă în mass-media mai rău decât URSS. De Putin nu mai vorbim….. Păs de mai înțelege ceva!!!
   Adevărul/valoarea de adevăr, judecată corectă depind de afilierea politică?!? Nu vorbim de extreme…..

 15. Inca o data s-a dovedit ca presa progresista e toxica. Ea nu a contenit sa-l prezinte pe Trump drept agent al lui Putin, cand de fapt adevaratul agent era cel/cea care a lasat serverul privat de email doldora de informatii strict secrete la dispozitia hackerilor rusi si chinezi. Dar de personajul acela nu e voie de vorbit decat admirativ, nu-i asa? Tot mai multa lume s-a lamurit ce hram poarta presa progresista si cine o finanteaza.
  UE a ezitat pentru ca nu primise unda verde de la Sponsor, iar Sponsorul nu primise nici el linia de urmat de la cei cu sorturi si compas. Deh, le venea greu sa mearga pe acelasi drum cu cel pe care il critica mereu. In ceea ce priveste dictatorii, ei pot fi aparati doar de mercenari: omuletii verzi, cubanezi sau chinezi. De conationali se tem cel mai mult.

 16. Daca mi se permite o constatare: Tot ce se intimpla incepind din Coreea de Nord trecind prin Siria si Europa, pina in Venezuela, este un test pentru Trump.
  Cred ca este peste poate!

 17. Ca de obicei, la analizele politice ale d-lui V Naumescu țin musai să-și exprime opiniile câțiva comentatori care uită că principial această platformă virtuală promovează dezbaterea de idei. Își amintesc în schimb invective și folosesc atacuri la persoană cu totul lipsite de decență. Threadul comentariilor care însoțesc articolul d-lui Naumescu, unele dintre ele foarte interesante, ar fi cu mult mai ușor și mai plăcut de citit dacă cei lipsiți de bună-cuviință ar fi ceva mai reținuți în exprimare.

 18. Domnule Naumescu, puteti sa ne oferiti cateva puncte cheie referitoare la North Stream 2 (Merkel-Putin) si relatiile Macron- Putin via Benalla?
  Multumesc anticipat!

 19. Problema mea este azi un triunghi de tipul: Trump-Dragnea-Putin pe care imi este teama sa-l inteleg Poate in locul lui Dragnea ar trebui sa scriu Valcov .Desigur mi-e teama pentru Romania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro