duminică, mai 9, 2021

Vi s-a urât cu binele? Vi se pare că ați ieșit la liman? Apologia infracțiunii în cazul Antena 3.

Motto: (Extrase din Noul Cod Penal al României)

Art. 368 C.pen. – Instigarea publică

(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fară a se putea depăși pedeapsa prevazută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat.

(2) Dacă fapta prevazută în alin. (1) este comisă de un funcționar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, fară a se putea depăși pedeapsa prevazută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea careia s-a instigat.

(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracțiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevazută de lege pentru acea infracțiune.

Art. 287 C.pen. – Nerespectarea hotărârilor judecătorești

(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătorești săvârșită prin:

a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistență față de organul de executare;

b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act;

c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărarii, de către persoanele care au această obligație conform legii; (…)

g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deținut în baza unei hotărâri judecătorești, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea,

se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)- g), acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

În ziua în care dramoleta politico-infracțională din jurul cazului Antena 3 dicta agenda publică la București, președintele Turciei își anula vizita prevăzută în Azerbaijan urmare a atentatului cu bombă comis în Ankara, soldat cu 28 de morți și 61 de răniți, personal militar, după ce în prealabil armata turcă bombardase milițiile kurde din Siria, iar premierul maghiar se afla în vizită la Kremlin, în ajunul unui important summit european, pentru a discuta coordonarea politicilor în domeniul emigrației din Orientul Mijlociu, gazului și ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei impuse după anexarea Crimeei și doborârii zborului MH17 al Malaysia Airlines la 17 iulie 2014 în Donbas, Ucraina.

În aceeași zi, persoana care ocupă funcția de președinte al Senatului României, prezida în parlamentul țării o ședință suprarealistă în care șeful executivului era chemat la ordine pentru a justifica acțiunea unei agenții a statului român privind punerea în executare a unei hotărâri judecătorești, iar președintele statului dădea lecții în direct publicului despre presupuse și banale motive administrative ce nu au voie să împiedice aplicarea fărădelegii, surmontabile de altfel prin desfășurarea de discuții așezate și calme cu factorii de decizie implicați, în vederea găsirii unor soluții convenabile pentru salvgardarea intereselor patrimoniale ale unui grup media privat în detrimentul intereselor statului. Și, pentru ca lucrurile să fie desăvârșite, a doua zi, ombudsmanul delegat de Constituție pentru apărarea drepturilor cetățenilor se autosesizează cu privire la încălcări închipuite ale libertății de exprimare în cazului unui grup media ce s-a autopoziționat sistematic de-a lungul timpului în contextul art. 404 C.pen. (Comunicarea de informații false cu efectul punerii în pericol a securității naționale). În aceeași categorie încadrându-se și prestația de lobby privat realizată tocmai de organismul specializat (CNA) în supravegherea abuzurilor de pe piața radio și a televiziunilor.

Probabil că politicienii de la București și complicii lor își pun speranțele mai curând în diviziile Antenei 3 atunci când se gândesc la salvgardarea propriilor averi (din țară și din străinătate) căci altfel s-ar interoga mai îndeaproape asupra numărului exact de mari unități operaționale de care dispun în prezent forțele armate române, precum și asupra capabilităților tehnice reale ale acestora impuse de politica de înzestrare la care domniile lor și-au adus neprețuita contribuție vreme de două decenii. Sau poate că distinșii parlamentari ce se vor (re-)aleși anul acesta își pun încrederea în conscripția generală și înarmarea întregului popor în caz de amenințare a suveranității naționale (un gând care mai curând le-ar putea da fiori reci pe șira spinării, căci cetățeanul instruit în mânuirea armelor s-ar putea să aibă cu totul alte reflexe decât cele pe care contează domniile lor). Însă e probabil mult mai la îndemână ca respectivii împricinați ce se cunosc cu musca pe căciulă să se pregătească pur și simplu să-și scoată țara și poporul la mezat, într-o ofertă de ultimă strigare cu discount pentru puterea protectoare dispusă să le ofere cele mai favorabile condiții în păstrarea status-quo-ului actual. Căci, nu-i așa, apele tulburi se știe că oferă oportunități.

Dacă acestea sunt gândurile sincere și proaste ce îi animă pe dirigenții de la București, e bine să știe că și-au ales într-adevăr momentul și locul potrivit. Furia care mocnește în rândul populației active nu și-a găsit încă debușeul adecvat după evenimentele cheie ale ultimilor ani, iar calendarul intern și internațional pentru acest an anunță un bal de toată frumusețea la care România are cu adevărat posibilitatea să participe cu locuri rezervate în primele rânduri. Iar dacă-i bal, bal va fi, căci România și românii nu vor dispărea prea curând însă colecția de paraziți ce s-a perpetuat după 1989 are șanse bune să-și atingă mai degrabă abrupt limitele modelului de dezvoltare în acest an cu nisipuri mișcătoare. Iar pentru adepții capitalismului centralizat de stat de modă estică, un stagiu de documentare în țări cu infrastructură cu adevărat respectabilă în domeniul represiunii și manipulării s-ar putea dovedi salutar pentru limpezirea ideilor și curățirea sufletului, căci, nu-i așa, România nu e nici Turcia și nici Azerbaijan, și nici măcar Ungaria ori Ucraina, iar românii au început să dezvolte o infrastructură societală a vigilenței și protestului mai degrabă robustă, dacă ne uităm la rezultate și la istoricul său recent, cu perspectivă bună dacă ne uităm iarăși la vecinătăți și la substratul cultural al specificului național.

*          *          *

Post scriptum: Instituții și subminare internă, recurente.

Întrucât sau tocmai pentru că distorsionarea deșănțată a conceptelor și subversiunea mai mult sau mai puțin discretă, din interior și din poziții cheie, reprezintă o cutumă generalizată în instituțiile din România, este mai degrabă surprinzătoare o decizie recentă a singurei instanțe de interpretare a Constituției ce se derobează de logica juridică într-un domeniu cheie ce ține, în egală măsură, de apărarea stării de legalitate și de prevenirea amenințărilor interne și externe, sub pretextul unui formalism legalist fals-neutru ce ignoră cu lipsă de pudoare existența unui cadru de reglementare suficient și rezonabil în constituirea indiciilor și probelor necesare anchetelor penale, și nu numai. Acest nu numai devenind din ce în ce mai important în contextul crizelor internaționale puse în evidență pe parcursul lui 2015 în vecinătățile României și aiurea. Pilduitoarele exemple extrem de recente sunt disponibile pentru întărirea memoriei și ilustrarea mecanismelor de captură ale unui stat, cel mai răspândit model fiind tocmai statul capturat de prădători interni și mult mai rar acela capturat/paralizat de prădători externi în conivență trădătoare și prealabilă cu cei interni. Dacă cineva își închipuie că face vreun bine schimbând un model ce a dat rezultate exemplare într-un context regional extrem de dificil, atunci acel cineva este cel puțin naiv. Mult mai probabil este însă că știe exact ce face și despre ce e vorba în propoziție.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Mie personal a inceput sa mi se faca frica de forta Antenelor,a parlamentarilor penali si a lui Iohannis.Sunt absolut convins ca Romania e condamnata la coruptie generalizata si de nivel inalt,la saracie si la reintrare sub influenta ruseasca.Sper sa ma insel.Doamne ajuta

  • Subtil!… :) Vedeti ca e miting, astazi, pentru sustinerea antenelor. :)
   Eu abia astept sa-i vad la televizor pe sustinatori, ca sa-mi dau seama daca „target” -ul antenelor a ramas in aceiasi parametri.

   Sa nu va fie teama! :) Lumea se misca, intr-o anumita directie. Implacabil, ca un ghetar. Romania se va misca odata cu lumea. Cei ce se impotrivesc nu pot decat, cel mult, sa intarzie deplasarea ghetarului. „Cortina de fier” se muta catre Est, cu mai bine de 1000 km, iar celor ce privesc catre Est de-aici, din Romania, le vor trebui binocluri al naibii puternice, ca sa mai vada ceva din lumina ce vine de la Rasarit. :)

 2. „Furia care domneste in rândul populației active”? Wishful thinking, e doar sila si amorțeală, nu e furie. Veți vedea la parlamentare, va câștiga PSD en fanfare, si mocirla va continua. S-a văzut la meciul Basescu-Arafat, apoi la contra-reforma din Educație de după Funeriu: societatea românească nu vrea schimbarea.

  • Schimbarea va veni, dar nu in 2016. Avem nevoie de 2-3 cicluri electorale, zic eu. In 2016 se va face doar primul pas in directia corecta. In 2016 ies doar lastarii. A trecut un sfert de veac. E timpul!

   Oamenii care traiesc din munca lor n-au timp sa iasa la mitinguri ziua, in cursul saptamanii. Dar de votat se voteaza duminica si vor iesi la vot. Nu va fi ceva spectaculos, dar va fi un prim pas.

 3. Totuși, pentru cineva care face apologia legalității și a statului de drept ar trebui să știți că, de fapt,există și o hotărâre a instanței care spune că antenele au dreptul să rămână în acel sediu până la finalizarea disputei juridice. Așa cum ar trebui să știți și că statul de drept și democrația nu sunt echivalente.

 4. Aveti dreptate. 100 %. Dar vreau doar o vorba sa va mai spun : dupa 30 de ani de munca nu am de gand sa devin mai (SIC!) liber si sa fiu tratat ca si cum acum am venit pe aici si trebuie sa, vorba lu’ JFK sa ma gandesc ce pot eu sa fac pentru tara. Am vazut ce a facut tara pentru mine. Vreau si eu sa fiu asistat. Asa ca de data asta am sa votez impotriva firii si a bunului-simt P$D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Avatar
Adalbert Klein
Consultant specializat în negocierea contractelor internaţionale în domeniul energiei. Locuieşte în Franţa, la Paris. Adalbert Klein este un pseudonim.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro