vineri, iulie 10, 2020

Victimele lui Traian Basescu

Incet dar aproape inexorabil Romania se indreapta catre alegeri. “intoarcerea la popor” leitmotivul atit de indragit de Basescu in vremurile deja apuse da fiori PDL-ului. Oamenii din “partidul primarilor” asa cum le placea sa se autointituleze PD-istilor este zguduit de frisoane. Primarii – si toti oamenii din administratia locala realizeaza acum ca unificarea alegerilor si lungirea anului electoral pentru locale pina in noiembrie s-ar putea sa-i coste mandatul si sa le marcheze viata pe vecie. Daca la nivel central politicienii reusesc adesea sa supravietuiasca, in provincie batalia este mult mai atroce, mai primitiva. Primari care acum au 30-40% din intentia de vot iau in calcul ca un puternic curent anti-PDL, care sa le erodeze sansele; votul politic s-ar putea sa termine in chiteva secunde tot ceea ce au reusit sa agoniseasca in ani de zile. Iar vina va fi in principal a lui Traian Basescu. In pofida aparentelor, intre Traian Basescu si PDL a fost o relatie de simbioza mai degraba decit o subordonare totala. Mai mult, au existat perioade, inainte de alegerile prezidentiale din 2008, in care presedintele lua in calcul foarte serios o rupere de acest partid si incercarea unui scenariu de independent tip Oprescu. Cureaua de transmisie a fost Emil Boc, creatia celui dintii, iar lipsa de suficienta putere a lui Blaga de a cistiga alegerile interne a lubrefiat aceasta masinarie. Simbioza a fost buna cit a consolidat puterea. Azi, exercitarea puterii exclusiv pe mina presedintelui poate transforma PDL in victima presedintelui Basescu.

O inlocuire a  lui Emil Boc din fruntea guvernului  cu o persoana gen Monica Macovei va impacta si cariera sa viitoare. Scenariul candidatirii pentru postul de primar al Clujului pare acum un vis frumos, imposibil de transpus in practica. Ipotetica pierdere a pozitiei de premier a fi foarte probabil asociata si cu o demisie concomitenta din functia de presedinte al PDL si disparitia din prim-planul vietii publice.

Odata cu Emil Boc este posibil sa-si gaseasca sfirsitul politic si „amazoanele prezidentiale” – Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Ridzi, in frunte cu „sufletul pereche” Elena Udrea.

Exercitarea puterii fortind la limita legile, Constitutia si chiar votul popular risca sa faca victime si in rindul altor parteneri ai guvernarii. Armata dezertorilor – UNPR – nu are nici-o sansa candidind in nume propriu, asa cum arata sondajele. Cel mai probabil scenariu luat in calcul este ca in cazul in care nu se va inregistra o crestere spectaculoasa sa se realizeze o alianta electorala care sa fac loc pe lista celor care vor putea candida si pentru oamenii generalului Oprea. Cred ca acest scenariu nu va mai fi posibil in cazul in care panica va pune stapinire pe PDL. „Scapa cine poate” iar barca de salvare se va dovedi prea mica pentru membrii UNPR.

PDL si cu grupul ademenitilor de betia puterii adunati in jurul generalui Gabriel Oprea nu ar fi putut sa conduca destinele Romaniei fara sprijinul minoritatilor nationale. UDMR-ul are probleme tehnice si de imagine. Exista riscul unei mobilizari populare pentru rasturnarea actualei guvernari. Chiar si ipotezele de inmultire a voturilor pentru PDL – pe baze reale sau prin frauda – prin vot prin corespondenta si prespectiva unei confruntari cu fractiunea pastorului Tokes le ofera developeaza posibilitatea nemaiintilnita pina acum, de a nu trece de pragul electoral. UDMR se confrunta si cu o neasteptata lovitura de imagine venita tot din partea aceluiasi partener – Traian Basescu. Promovarea proiectului de lege privind sanatatea, prin care toti romanii ar fi devenit o marfa in mina unor operatori privati nu poate fi dezlipita de responsabilitatea care revine ministrului UDMR al sanatatii. Acesta a inceput deja o campanie de lungi consultari pe care le estimeaza la cel putin 6 luni pentru a elabora un nou proiect care sa acopere ranile provocate de cel pe care involuntar si l-a asumat prin publicarea pe site-ul MS. Chiar si declaratiile abia auzite ale liderilor UDMR, conform carora nu vor mai sprijini noi refrome in an electoral, ma fac sa cred ca in prima zi a viitoarei sesiuni parlamentare vointa Parlamentului manifestata prin legea 220/2011 (privind introducerea coplatilor) va fi din nou anulata printr-o ordonanta de urgenta. Ma astept la modificari si legate de taxa pentru prima inmatriculare. Desi voturile UDMR se bazeaza aproape exclusiv pe etnicii maghiari este foarte posibil ca in perioada electorala sa se accentueze curente xenofobe, care sa pozitioneze aceasta formatiune culturalo-politica in afara interesului national. Impingind jocul politic la limita unui “totul sau nimic”, mizind exclusiv pe PDL exista riscul ca in eventualitatea venirii la putere a USL excluderea de la guvernare sa aibe consecinte dramatice asupra UDMR. Populatia este mai putin constienta de faptul ca reprezentantii UDMR impinzesc masiv administratia centrala. Pierderea puterii va conduce aproape natural la epurarea masiva, chiar abuziva, a acestor functionari. Nici raporturile de putere din interiorul formatiunii nu au cum sa mai ramina neschimbate daca se va dovede calcularea gresita a strategiei lor.

Cred ca dupa 22 de ani de stabilitate o alta parte a reprezentantilor din Parlament va avea de suferit consistent: minoritatile nationale, altele decit cea maghiara. Constitutia confera dreptul la câte un loc de deputat organizatiilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, care nu întrunesc în alegeri numarul de voturi de a fi reprezentate în Parlament, in conditiile legii electorale. Mai multe rinduri de alegeri si unificarea a mai multor partide politice a condus incet, incet la profilul unei tari in care se confrunta numai doua forte politice. Votul populatiei a dovedit ca este posibil un echilibru de forte. A lasa minoritatilor nationale dreptul de a deveni arbitru si de a inclina balanta conjunctural in favoarea unei forte politice este disproportionat fata de ceea ce s-a intentionat initial – asigurarea unor purtatori de cuvint ai fiecarei minoritati in forul legislativ. De la acest statut la cel de arbitru este o cale prea lunga si este posibil, poate chiar probabil, ca nota de plata sa fie chiar pierderea acestui privilegiu, fie la modificarea Constitutiei fie prin modificarea legii electorale viitoare. Aceasta schimbare majora de statut ar fi concordanta cu trendul european dar oportunitatea va fi fost produsa de antipatia produsa de subordonarea manifestata fata de un presedinte care a jucat o carte necistigatoare. Cred ca minoritatile si-ar fi putut asuma riscul de a manifesta o neutralitate, fie ea doar de fatada. Greseala s-ar putea sa coste scump.

In plan politic mai exista de aceasta data o institutie care va putea sa sufere modificari radicale in cazul modificarii legii fundamentale generate de o noua putere: Curtea Constitutionala. Aceasta institutie a fost adesea criticata datorita caracterului prea pregnant politic pe care nu s-a sfiit sa-l manifeste, nici in perioada de dominatie a PSD, nici in prezent. Astazi, exista o puternica impresie ca presedintele CC si cei 4 judecatori care il sprijina isi fundamenteaza deciziile exclusiv pe interesul si comanda venita de la Cotroceni, renuntind la oricare aparente (cit de caraghioasa este solicitarea cacularii economiilor ipotetice facute in eventualitatea comasarii alegerilor – ce are acest fapt cu textul legii fundamentale?!). Mai mult, ipoteza unei viitoare suspendari a presedintelui si a unui conflict deschis cu reprezentantii CC in cazul in care acestia vor intelege sa se opuna va face conflictul sa devina, din nou, unul de tipul totul sau nimic. Ma astept ca in viitoarea lunga campanie electorala sa apara de undeva si ideea ca analiza constitutionalitatii sa treaca in viitor in sarcina ICCJ – dind astfel satisfatie si cautind sprijin si in rindul unei alte categorii socio-profesionale adesea umilita de acelasi om, mult prea dezinhibatul nostru presedinte, Traian Basescu.

Traian Basescu a dovedit ca este un om pentru care infringerea nu este o optiune. De aceea putem fi aproape siguri ca apelul la demisia presedintelui nu va avea nici un fel de rasunet cu o singura exceptie: daca nu cumva Traian Basescu va lua in calcul sa treaca la timona unui PDL aflat in degringolada. Baronii locali PDL probabil ca vor respinge o asemenea eventualitate. Cu cit zbaterea va fi mai apriga vatamarile determinate celor din jur vor fi mai dramatice. Nu este exclus insa sa asistam si la rasturnari de situatie, deoarece adesea „Dumnezei ii face cuib berzei chioare ” iar cind esti la putere divinitatea se materializeaza in forte nebanuite, obscure, neasteptate. Liderii USL, care nu dau dovada de a fi suficient de  stapini pe deciziile, lor pot contribui si ei la rasturnari de situatie.

Lista celor care vor avea de suferit ca urmare sprijinirii unui “presedinte prea jucator” prea impulsiv, schimbator si autocratic este probabil mult mai lunga.

Vremurile pe care le parcurgem sunt grele, cu perturbari ale mediului economic care nu tin numai de factori interni. Populatia ar fi avut nevoie in aceste momente de un lider empatic, deschis dialogului si mai ales in cautarea consensualitatii si chiar al al unanimitatii deciziilor. Zeci de jurnalisti, care i-au cintat in struna din propriile imbolduri, datorita urii fata de PSD sau PNL, sau ca urmare a comenzii angajatorului lor, se simt azi in nesiguranta si se preocupa cu ingrijorare de propiul viitor. Sondajele de opinie arata ca cei care l-au votat pe Traian Basescu regreta astazi decizia lor fiind profund dezamagiti de materializarea “traitului bine” intr-o insuficienta generalizata. Vom urmari cu detasare si fara placere cit de repede se vor intoarce impotriva lui Traian Basescu cei care au suflat in pinzele corabiei prezidentiale dar care acum risca sa se scufunde odata cu ea.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. Stimate Dle Doctor
  Corect articolul Dvs., inclusiv estimarea şanselor grupărilor politice! În situaţii de criză contează numai competenţa (deci guvern de tehnocraţi), iar Dl. Băsescu îşi plăteşte propriile erori. Regretabilă, sau chiar tragică, este lipsa de alternativă!

  • Faceti aceeasi eroare ca Boc in 2009 si poporul Roman in 1990 de „Duminica orbului”. O sa fie mai rau . De Boc o sa scapati anul asta garantat dar criza nu s-a inchiat , de-abia incepe .Va dura zeci de ani . Urmatorii conducatori or sa culeaga inzecit ce au semanat ( poporul are asteptari aiurite fara nici un fundament – cu unul si ceva pensionari pe cap de salariat nu exista bunastare , punct , nu are cum , ) Nu ai cum sa rezolvi asta . Cerarea locurilor de munca -chiar daca am avea o bagheta magica nu rezolva nimic caci nu are cine sa munceasca pe ele (10% somaj , chiar daca dispare cu totul nu cred ca oamenii vor trece de la „Murim de foame” la paradisul de stangadreapta ) .In plus in criza nu exista locuri de munca „bine platite” in care se munceste „decent” . In criza regula pietei e sa muncesti de te ia mama dracului pe minimul necesar , altfel concurenta are grija sa supravietuiasca ea in detrimentul tau . Vise placute votanti USL …

  • nu-si da seama de realitate, nu a inteles nici acum ca ROMANII, nu mai suporta clasa politica din 89 incoace care baga decat URA si DEZNADEJDE in poporul ROMAN, care nu mai are nici o speranta, poanta si antonescu stiu decat jos Basescu si se cred ISUS HRISTOS, cred ca o sa transforme apa in vin, dupa ce o sa vina ei o sa ploua cu carnati, niste demagogi, cred ca ne mai dau galeti, zahar si faina si in 2012.

   Daca cred ca usl-PDL sa astepte alegerile, ca asa au crezut si data trecuta, iar acum si-au batut joc de geoana, pe care ni-l prezentau presedinte

   ce anticipate, sa vedem iar cum se porcaiesc pe banii nostrii, Banca Mondiala zice pregatiti-va de criza, iar astora le arde sa dea foc la bani, pe principiul scola-te tu ca sa ma asez eu, iar ROMANII sa ramana tot ca prostii, ce strada, activistii de partid nici aia 10.000 adusi din toata tara, de la stat, ca la privat pui osul la munca, unde sunt cei 5 milioane de votanti ai lui geoana, cu care spunea ca o sa conduca ROMANIA, l-au prezentat ROMANILOR ca un viitor presedinte, iar acum si-au batut joc de el

   Iesim in strada, racnim JOS ASTIA. Pai…JOS ASTIA egal SUS AILALTI. Ne incalzeste sa schimbam gasca lu’ Superbase cu gasca a lu’ Nascase jdemii de case

   opozitia, in vremuri de criza, cu masuri ultra-nepopulare luate de putere, strange 7.000 de oameni la un miting de protest. In centrul Capitalei.

   Sunt convins ca majoritatea romanilor s-au saturat de aceleasi fete plictisite si burtoase de politicieni si politruci. De imbecili care nu pot vorbi sau scrie. De hoti cu zambet unsuros.

   Draga cetatene, tu trebuie sa repeti ce-ai auzit la TV, ca de aia am dat bani, sa afli ce vrem noi, sa stii ce vrem noi, sa gandesti ce vrem noi

  • Asta e problema ta, daca ma inscriu in PSD? Te face cu ceva mai fericit ideea ca sunt membru sau simpatizant PSD? Ce are a face asta cu frustrarea sau cu cele exprimate in postare? Daca as fi membru al oricarui partid politic ar schimba asta cu ceva? Pe de alta parte problema este persoana mea sau problema expusa?! Daca vrei sa eviti subiectul atunci ia-te de mine si voi fi inteles mesajul tau. Daca insa crezi ca exista neadevaruri sau sofisme argumenteaza. In caz contrar ia in mina un bolovan si du-te in piata daca atita poti!

   • Prima victima a lui Basescu este Statul Feuda, Partidul-Stat, instituit si pastorit de Ilici si urmasii lui, in buna intelegere intre toate partidele (PSD-PNL-UDMR-PDL)!

    Sa vedem daca-si mai permit cei care vin dupa Basescu sa ignore dorintele si nevoiele Proprietarilor Media ai Romaniei. Sa-i vedem pe urmatorul Presedinte si pe urmatorul Prim Ministru cum suporta atatia ani de injuraturi non-stop, atata libertate a presei.

    In ultima instanta, aceasta libertate (interpretata dupa ureche de jurnalistii-lautari) a contribuit la protestele din aceste zile. Cine-si inchipuie ca un om ca Antonescu sau unul ca Ponta@Nastase@Ilici ar fi permis asa ceva, atata timp…

    Meritele lui Basescu sunt cu mult mai mari decat erorile lui. Va spun, in cunostinta de cauza, ca niciun primar priceput si gospodar din PDL n-o sa traga ponoasele dupa Basescu.

    Cat despre ceilalti… sa fie sanatosi: cand o sa-mi fie mila de baronii partidelor, am sa fiu unul dintre ei.

    Pana atunci…

   • Domnule doctor,sunt asistent medical cu facultate,am citit cu real interes articolul,f bine argumentat.Cat priveste comentariul dezgustator al acestui”eugen” [om bun?] imi permit sa va sugerez o atitudine din intelepciunea universala: fiti indiferent la calomniile si laudele oamenilor!

   • dle doctor! Ce diferenta este intre unanimitatea dorita de Dvs si Frontul Unitatii Socialiste? Puteti vreodata intelege ca un buget este limitat, deci nu ajunge pentru toti, deci vor fi unii carora nu li se vor indeplini aspiratiile? puteti intelege ca cineva va trebui sa spuna: ” acestuia da, acestuia nu”??? Ca si chirurgul care are un singur organ la dispozitie si mai multi candidati la transplant! aplicati va rog ABERATIILE scrise mai sus la cazul concret! are vreunul din candidati aspiratii nelegitime? are chirurgul atributii „ceresti” de a nu gresi in alegerea sa sau de a raspunde contestatiei „celorlalti”??? iar daca unul din „ceilalti” are si ruda ziarist…..

 2. În sfârșit articolul pe care îl așteptam…

  Problema nu este numai în stilul lui Traian Băsescu.

  PDL este prins între ciocoismul (de tradiție în Muntenia: Dinu Păturică, Tănase Scatiu, Stănică Rațiu) înclinat spre dogme nord-americane de extremă dreaptă, pe de o parte, și dreapta de stil ardelean, mai apropiată de creștin-democrația europeană, pe de altă parte. Din păcate noi nu avem suficient de mulți teoreticieni școlați prin Germania, nu prin S.U.A. Însă avem emigrație în Europa Occidentală, emigrație care a început să miște. Eu prevăd un vot de supendare a președintelui susținut de UDMR și o parte din PDL. Este posibilă și o mică scindare a PDL cu această ocazie.

  În orice caz, în Europa, austeritatea a început să dea roade, adică rating-uri proaste la împrumuturi. Lumea începe să discute de creștere economică, cu orice mijloace. Și discursul lui Băsescu pare rămas în urmă

 3. Traim vremuri dificile. In aceste momente este nevoie de lideri verticali, puternici, care sa nu renunte la lupta pentru reformarea institutiilor statului. Am intrat in criza total nepregatiti de o guvernare deschisa spre dialog a guvernului Tariceanu, o guvernare ce reiese din cifrele disponibile pe insse.ro dezastruoasa. Traian Basescu si-a impus punctul de vedere in reformarea statului, in stabilizarea economica a acestuia, acum cifric stam mai bine ca state europene dezvoltate. Nu regret alegerea mea, am votat pentru schimbare si amvazut schimbare, poate nu suficient, dar cu vremuri mai bune, aceste schimbari se vor vedea. Cu toate ca impactul modificarilor facute anticiclic a fost greu de suportat de catre cetatenii statului, sper ca acestea sa nu fi fost suportate degeaba si un guvern socialist sa readuca statul degeaba. Avem nevoie de statul minimal. Chiar si in privinta asigurarilor de sanatate. E celebru cazul SUA. Reagan spunea cum statul spracheltuitor pentru ajutorarea celor nevoiasi de fapt nu ii ajuta. Creaza doar un supra aparat de stat in care se investesc bani multi, banii contribuabililor si care nu da rezultate. E nevoie ca individul sa se ajute pe sine, nu sa astepte statul sa il ajute. Asa statul doar il descurajeaza din a munci, ceea ce din punctul meu de vedere nu e un ajutor.
  Ca ps, anul trecut Romania a avut o crestere neta a salariului mediu cu peste 3% mai mare decat rata inflatiei. Deficitul bugetar mai mic decat in anii de boom ai Romaniei. Pentru mine sunt semne de buna guvernare si de rezultate ale muncii, o munca pentru care eu am votat. Analizati cu atentie datele statistice din ultimii 5 ani si veti vedea ce si cum s-a modificat. Atunci putem spune daca am avut de a face cu un presedinte care a umilit categorii de cetateni sau cu un presedinte care a luptat pentru ce a promis.

 4. Mi se pare ca infrangerea nu e o optiune pt nimeni. Basescu nu e mai rau sau mai bun decat altii. Ce spuneti de Ponta? Sau de Antonescu? Iubesc mai mult infrangerea? Ponta sau Antonescu de ex sunt constienti ca daca rateaza alegerile, cariera lor politica se incheie aici. Apoi, daca nu ma insel, nu trebuie sa ai un Basescu la conducere, ca populatia sa iasa in strada. Daca imi spuneti asta, in text oricum asta spuneti, e limpede ca nu prea priviti dincolo de granite; nici macar in istoria recenta a acestei tari. Pana una alta, textul dvs e clar unul partizan, are meritul probabil de a fi mai putin inflamant decat celalalt. :)

 5. Oare nu e păcat că asta se întâmplă cu singurul guvern care a mișcat ceva în multă vreme în România? Cu „consensualitatea”, „empatia” și nonconfrotaționalismul dorit de majoritatea românilor ne întoarcem la obișnuitul ascuns sub preș. Există în societatea românească niște conflicte latente de tranșat. Perioada 2004-2012 era o șansă pentru tranșarea lor. Se pare că a fost o șansă ratată. Probabil că după alegeri vă voi lăsa cu consensensualitatea voastră cu tot și îmi voi căuta un loc într-una din țările alea rele și conflictuale care știu să pună un ban în bancă și un portavion pe ocean.

  • Draga Tudore, „miscatul” pe care trebuie sa-l faca un uguvern se rezuma in fapt la un singur lucru: sa dea de munca intregii societati coagulate in jurul unei directii ferme. Japonezii de exemplu au avut un fel de planuri cincinale extraordinare: guvernul (le) lor au stabilit ca mai intii sa devina tara cea mai mare producatore de otel (ei care nu au resurse!). Si s-au pus pe treaba. Apoi, au vrut sa devina cel mai mare producator de masini! Si chiar daca nu au reusit, sunt pe acolo. Apoi au virat-o catre microelectronica si high-tech. Si au reusit! Sigur romanii nu sunt japonezi dar trebuie sa recunoastem ca guvernele noastre nu au directie. Un popor poate urma un om daca acesta este in stare sa stabileasca o tinta pentru noi toti si stim de ce facem eforturile pe care le facem – ca sa ajungem acolo. Agricultura, turismul, IT si chiar de ce nu sanatatea (comerciala – ca oferta pentru turismul medical in domeniul stomatologiei, gerontologiei si ingrijirilor pentru batrini, chirurgiei plastice, oftalmologiei, tratamentului balnear, productiei de medicamente generice, etc) pot fi tinte punctuale care sa ne canalizeze eforturile. In lipsa unor tinte azi avem o tara de importatori- comercianti care fac sa lesine tot lantul de distributie la orice perturbare venita din exterior. Nu avem cum sa crestem economic daca asteptata crestere nu se face pe propriile noastre forte – daca nu ajungem sa ne vindem marfa in afara granitelor tarii. In limitele granitelor noastre nu se poate face decit o redistribuire a bogatiei – saraciei intre unii care vor deveni mai saraci si altii care vor deveni mai bogati. Guvernul (nu numai asta dar acesta este tinta pentru ca traim azi nu in trecut) nu mi-a demonstrat ca a facut nici cel mai mic efort in aceasta directie: cresterea de TVA, scaderea de salarii, refuzul de a reduce aparatul bugetar (care culmea a crescut), politica de reducere a firmelor comerciale, absenta masurilor de lupta impotriva economiei suberane sunt lovituri date celor citeva sute de mii de romani care ar putea aduce prosperitatea. Iar pentru asta nu pot sa-i iert! As fi primul care i-as lauda daca as vedea plutoanele de jandarmi inconjurind nu oamenii din Piata Universitatii – multi dintre ei niste nefericiti care au unde sa-si manifeste neputiinta – ci la Dragonul Rosu sau peste tot unde evaziunea fiscala si comertul mafiotard se face la vedere si cu eficienta! Nu pot sa-i iert pe cei care din interes mic, personal sau de grup, sunt coautorii suferintei generale a unui intreg popor. Ajunge!

   • Nu e treaba nici unui guvern sa „dea de muncă”. Guvernul poate stabili obiective strategice, dar economia trebuie să stea în mâna populației. Guvernul poate face doar infrastructură și poate folosi diverse taxe și tarife pentru a proteja balanta comercială. Singurele activități economice în care guvernul poate să se implice parțial sunt cele necesare în caz de război sau dezastru natural. Oricum, un guvern sănătos (nu ăsta) este unul de care nu atârnă decât o minoritate infimă în economie.

   • Stimate domn,

    Sunteti un idealist. Romanul are in el inscrisa gena jumatatilor de adevar si lipsa de mandrie a lucrului bine facut. Daca nu trebuie sa dea socoteala, prefera un loc caldut in locul unei munci bine platite, dar competitive si plina de neprevazut.

    Sunt mai tanar ca dvs. si nu cred in astfel de brasoave. Personal nu dau nici o sansa Romaniei, indiferent de coloratura politica a puterii.

    Cat despre dvs. – discursuri patriotarde am tot auzit. Mi s-a facut lehamite. In mine nu o sa rezoneze invitatia comunistoida la revolta proletara. Sa daramam dragi tovarasi, in numele raului .. mda.

    Singura schimbare pe care o puteti sprijini este invatamantul – educati generatiile tinere. E timpul ca profesorii sa inceapa sa fie evaluati dupa rezultatele lor. Incompetentii trebuie sa plece in somaj. Sa faca loc celor care stiu sa faca educatie. Exigenta in educatia tinerilor va aduce schimbarea.

    Restul e manifest politic.

   • Excelent comentariu. Felicitări! Ar merita să-l dezvoltaţi într-un articol. Arată exact punctele în care PDL a greşit capital în toţi aceşti ani în care una a spus şi alta a făcut. Sunt aceleaşi puncte în care sunt aşteptate schimbări radicale din partea viitoarei guvernări, când va fi ea să se instaleze.

 6. wow !!!!…..bre,mai poti ???….nu te-ai saturat de manipulat ???…Traian Basescu ,va da Clasa la toti mamelucii …. :) :)…vai de voi si de partidele voastra amarate
  3 partide in uniune ,USL plus Noua Dreapta si Partidul Verzilor ,2-3 galerii de fotbal si 4 televiziuni manipulatoare nu sunteti in stare sa luptati corect cu un Singur Om
  .duceti-va mey la culcare …..voi vreti sa conduceti tara asta inconjurata de criza ????….cu pacalici si trantori ????

  Chilotu’ si Lenevescu

  sunteti de comedia lumii !!!! :) :)

  • un comentariu aberant. dar parshiv. cand in romania o sa curga sange pe strazi si parlamentarii vor zbura pe ferestrele casei poporului o sa mai discutam. mai sunt cateva luni….

 7. d_l Paveliu.. eu am utilizat formula de politete.. am vrut sa va reamintescfaptul ca in legislatura 2004_2008, cand erati parlamentar nu v_am auzit spunand .. dictatoru basescu, PD apoi PDL: partid de mafioti, etc.. la frustare faceam referire pt. ca nu ati mai prins un mandat de parlamentar_evident pe listele PDL_ului.. daca azi erati in parlament, cu partidul aflat azi la guvernare, cu acelasi TB tot atat de obiectiv erati?.. sunteti de profesie medic si am apreciat unele aspecte pertinente cu referire stricta la profesia dv.. asa ca nu ma trimiteti in piata sa dau cu piatra ca nu despre asta era vorba in postare.. de profesie sunt economist si asa cum nu dau lectii de medicina, poate gasiti un amic, prieten, de aceeasi profesie cu mine care sa va dea cateva explicatii..priviti la grecia, priviti la ungaria, priviti la italia..

  • @Eugen …..lasa-l dom’le pe frustratul asta…..astia se pricep la toate,medicii la economie,ziaristii la macroeconomie si analistii la microeconomie……de asta a mers tara asa de „bine” ….ca toti s-au priceput la toate si la nimic. si sunt ai deaqului de informati toti cu ce se inatampla in lumea asta ,dar sunt orbi si surzi.

   mài,tati ….vorbesti de japonezi ,mai bine taceai ….japonezii de care vorbesti n-au avut un monument de prostie ca si Tariceanu…..citeste aici ,parere de expert ,ca sa nu te mai dai asa zglobiu in ale economiei…..vezi-ti de bisturiele tale si lasa economia celor care se pricep

   LUCIAN CROITORU

   „Economia României are șanse să meargă bine în 2012. Corecțiile în producție, salarii, rata de schimb, cheltuieli și ocupare au determinat reducerea dezechilibrelor dintre economii și investiții atât în sectorul privat, cât și în cel public.

   Acum, economia are fundamente mai bune, fiind mai bine poziționată pentru a absorbi eventuale șocuri externe. Provocarea pentru anul 2012 o constituie accelerarea creșterii economice, în condițiile în care intrările private de capitaluri vor continua să rămână la niveluri relativ scăzute. România are câteva puncte forte: datoria publică este mică; deficitul bugetar este stabilit la 1,9% – 2,5% din PIB; rezervele valutare acoperă șapte-opt luni de importuri; acordul precauționar cu FMI și UE garantează cinci miliarde de euro; deficitul de cont curent este relativ mic (4% din PIB); leul este stabil; sectorul bancar este bine capitalizat; Trezoreria are rezerve semnificative; în sfârșit, inflația este de numai 3,1%.

   • @nightmare Nu cred ca economia este strict pentru economisti cum nici medicina nu este strict pentru medici. Principalul factor decizional din Romania este PM – si din cite stiu eu Boc nu este economist. Dar nu o sa discutam acum competenta economica a membrilor guvernului.
    Daca vrei sa ne raportam la respectivul articol ca tot l-ai dat ca exemplu de stiinta economica: ce ne spune editorialistul (un respectabil specialist)? Avem niste indicatori (selectati) economici buni – in mare parte asezati asa datorita politicilor impuse de imprumutul la FMI si statutul de tara membra UE. Dar este perfect OK. Articolul cu pricina, al unui un onorabil economist, nu ma lamureste pe mine insa, un simplu cetatean, nici ce trebuie sa faca guvernul – nu am gasit nici o masura cu exceptia „nu vin investitiile straine – macar sa cheltuim fondurile europene” – un truism deja, nu o solutie economica. Eu as fi vrut sa treaca in revista si pericolele acestui an (deficitul de cont curent in scadere este pozitiv dar nu oglindeste amenintarile reale ale acestui an, ca de exemplu datoriile pe termen scurt ale Romaniei (de 20 de miliarde din cele 70 – iar presedintele nu a uitat sa ne anunte ca trebuie sa ne imprumutam cu 16 mld euro in acest an si ca suntem extrem de vulnerabili in fata finantelor europene – care daca ne taie robinetul, din ratiuni politice, de incredere sau ca urmare a crizei din Europa ne-am ars instantaneu – intreg bugetul de stat se da peste cap). In aceasta perspectiva deficitul bugetar de 2,5 mld este probabil chiar toxic si riscant. Pardon iar am intrat in probleme economice – si probabil ca nu am voie. Desigur Tariceanu a fost un monument de prostie dar cum ramine cu actuala guvernare? Unde a fost Boc un monument de inteligenta? Care sunt masurile pe care tu le lauzi? Care este directia aia buna spre care te bucuri ca te indrepti in acelasi timp cu intrega tara? Nu de alta, dar mie, nu ca medic ci ca om care traiesc aici si nu vreau sa emigrez, imi pasa – chiar daca tie iti este indiferent.

  • @ Eugen. Cu privire la formula de politete: Daca urasc ceva la net este faptul ca oricine se poate ascunde in spatele unui pseudonim. Cei care-si asuma afirmatiile, dezvaluindu-si identitatea se bucura de tot respectul meu (nu ca ar conta). Imi cer scuze daca nu m-am adresat cu „domnule Eugen” dar va asigur ca nu am nimic impotriva sa-mi spuneti „bai Sorin”. Semnez Sorin Paveliu pentru ca asa imi impune statutul de autor al articolului.
   Hai sa lamurim citeva lucruri: in 2004 – nu numai ca nu l-am acuzat de ceva pe Basescu, dar i-am facut campanie, imi faceam si mie insa credeam sincer in el iar sinceritatea mea i-a facut si pe altii sa creada! Dati-mi voie sa fiu subiectiv, am motivele mele. Recunosc, aveti dreptate: daca as fi fost deputat PDL nu as fi vorbit asa acum – nu poti avea un dublu discurs – insa sunt sigur ca nu as fi fost chiar in ipoteza in care as fi candidat ca membru PDL si as fi fost ales. De ex. – am fost membru PNL si mi-am dat demisia nu pentru ca as fi avut ceva cu partidul ci pentru ca in activitatea mea, criticile pe fata aduse in planul vietii de partid (eram deputat PDL Gorj iar existenta si mentinerea lui Morega mi se parea abominabila, ani e condamnat oficial pentru ceea ce semnalam eu si membru UNPR) si in planul politicii sectoriale in sanatate – ceea ce a facut Nicolaescu este de condamnat public – m-am opus cu vehementa si din rasputeri risipirii a 350 milioane euro pe asa zisul program de evaluare a starii de sanatate care s-a dovedit o catastrofa. Am anticipat, am criticat, si am plecat daca nu am reusit sa-mi fac inteles semnalul de alarma. Cel mai bun lucru care mi s-a intimplat in viata a fost ca activitatea mea in Parlament s-a incheiat in 2008 (dar asta este deja o alta discutie).
   Daca esti economist – nu vrei sa ma ajuti si pe mine, impreuna cu cei care citesc dialogul nostru sa integec care sunt invatamintele pe care le-am tras noi din evolutia economiei tarilor respective, care sunt elementele comune si solutiile salvatoare comparabile. Sunt foarte deschis la o asemenea lectie.

 8. Faptul ca ati fost (mai sunteti?) membru pdl nu face decat da creasca, in opinia mea, calitatea articolului. As mai adauga un aspect: oricine ar veni la putere, dincolo de o necesara „depedelizare”, ar trebui sa fie extrem de atent sa nu repete gafele pdl! Practic, asa cum remarcati, catalizatorul protestelor a fost autoritarismul extrem al unui singur om. Trebuie sa se renunte o data pentru totdeauna la mitul „omului providential” si se puna pe tapet conceptul de munca in echipa, cumul de idei nu dictare oarba.

 9. in principiu, Carmen are dreptate.
  dar ceva tot e interesant in articolul scris aici.
  de exemplu :afirmatia potrivit careia minoritatile ar trebui sa-si piarda drepturile de reprezentare folosite la inclinarea balantei in conditii de sensibila egalitate politica.
  asta da idee.
  spune totul despre viziunea democratica a autorului ce se sufoca de cat totalitarism emana altii.
  cat despre ziaristii numerosi care i-au suflat in panze actualului presedinte ( unii va sunt colegi de platforma )…..sunt in minoritate clara fata de ceilalti. nu le purtati grija, vor fi si mai cititi in ”opozitie ”, deci vor avea numai de castigat.

 10. Dle Paveliu
  Îmi imaginez cât vă este de dragă Elena Udrea încă de pe vremea disputei colegiale în colegiul unde ea a obținut un număr record de voturi pe București. Recent v-am văzut la TV (pe subiectul RA) și am apreciat prestația dv, mult mai echilibrată decât mă așteptam și chiar salvatoare pentru moderatorul emisiunii (se afla într-o derivă care reclama o reanimare de urgență).
  Dacă ați fi parlamentar european, în locul Monicăi Macovei, v-ar conveni să vă întrerupeți mandatul PE pentru funcția de prim-ministru experimental în România? Ați accepta asta pentru vreo 6-8 luni de batjocură națională uselistă și alte reacții gălăgioase ale celor 2 bebeluși strigători zilnic după biberon? Sau vă este dragă și Monica Macovei?

  • @Candidatura in acelasi colegiu ca Elena Udrea nu s-a datorat prieteniei sau urii. A fost modalitatea prin care am inteles sa tai orice fel de posibilitate de a reveni asupra deciziei mele de a demisiona din PDL. Am plecat cu o stringere formala de mina cu cei mai multi din biroul permanent al PDL, cu regrete fata de unii membri PLD si cu o ultima contraoferta de a primi un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii – ceea ce putea fi tentant pentru oricine. In ceea ce o priveste pe Monisca Macovei – ei da i-as recomanda sa accepte o asemenea oferta. Vedeti, oamenii astia care ne-au condus 3 ani nu au inteles sa spuna populatiei un lucru important: Romania trebuie condusa indiferent de situatia economica. Daca un PM face ceea ce trebuie – fie si 9 luni – poate sa considere ca nu a trecut degeaba prin viata si prin politica. Boc a ratat aceasta ocazie, bilantul sau fiind, din pacate, pe minus – din punctul meu de vedere.

 11. Eu as fi citit dar in momentul in care am ajuns la exprimarea ca romanii ar fi putut deveni „o marfa in mana unor operatori privati”. Nu va e rusine sa faceti apologia sanatatii de stat? Stiti cu cata aroganta si incompetenta este tratat pacientul la stat? Stiti cum trebuie sa-ti cumperi tot, de la branule la heparina? Stiti cum medicul de garda, un rezident care nu prea stie carte, vine la 2 ore dupa ce ai anuntat ca ti-a paralizat mana? Stiti ca aceste lucruri nu i se intampla unei babe uitate de rude ci unei colege care colaboreaza cu respectivul spital si care a mai dat si „cadouri” in speranta ca va fi tratata mai uman? Si mai stiti ca acest spital este unul dintre cele mai mari din capitala? Stiti ca preferam sa platim analize la clinicile particulare decat sa le facem gratuit la stat? Eu sper sa fim marfa privatilor si nu bataia de joc a unor bugetari ignoranti dar aroganti.
  P.S. Incercati sa folositi pronumele de politete cu cei care vi se adreseaza astfel. E o chestiune de politete si de bun simt. Si nu numai aici ci si in viata reala.

  • Tupeu, specific oamenilor care au profitat din plin de un trai usor si care au mentalitate de jupani. Jupani care n-au creat niciodata nimic. Doar au cheltuit.

   Tocmai de asta s-au saturat romanii, dar baietii nu sesizeaza. E mai usor sa dea vina pe Basescu.

  • @zigzag Nu fac apologia medicinii de stat. Sunt un critic accerb al prostei guvernari a statului inclusiv in sanatate. Premierul si MS puteau si pot inca sa ia o groaza de masuri pentru o mai buna functionare a sistemului insa nu o fac din motive care tin mai de graba de coruptie decit de incompetenta. Privatizarea nu poate inlocui decizia politica de la birf, care face regulile.

 12. Simate domn. V-am citit articolul si mai caeram sa va dau dreptate cand m-a pocnit chestia asta: „Exista riscul unei mobilizari populare pentru rasturnarea actualei guvernari” Unde e riscul ala? 1000 in Bucuresti si un pic mai mult de 10000 in tara? Ce vor cei de aco;o? „Sa li se dea”. Ca in afara de pancarta cu „vrem spitale nu catedrale nu am vazut nici o cerinte logica. Au mai fost cei cu „legalizati marihuana” dar i-au fugarit protestatrii. Din punctul dumneavoastra de vedere eperfect democratig sa ii strigi javra ordinara presedintrlui ales, dar, la fel de democratic, n-ai voie sa ceri legalizarea drogurilor usoare.

 13. .. nu ma ascund dupa cires.. eu nu spun ca totul e roz in pdl.. se fura.. se pun oameni in deconcentrate_la varf_ care habar nu au ce_i cu ei. pe plan local e jaf. in consiliile locale sau judetene isi dau mana sau pdl cu psd, sau pdl cu pnl, sau psd cu pnl, in functie de proiect .. si asta in acelasi consiliu..dar.. si aici e un dar.. la nivel macro e stabilitate.. pentru asta il sustin eu pe basescu.. boc.. simplu executant..

 14. Eu l-am votat pe Basescu si intr-o situatie similara gen Geoana sau Basescu, as repeta votul.
  Mi-am dorit un presedinte jucator pentru ca in 20 de ani clasa politica – parlamentul- nu a reformat societatea.

  Ca presedinte ii reprosez lipsa diplomatiei, dar la un comandant de nava nu cred ca aceasta este o caracteristica.

  Mi-ar fi placut sa fi initiat reformarea sistemul judecatoresc, acest clan al judecatorilor cat si legile gaunoase facute in trecut.
  Dar, a fost invins de sistem.

  Cat priveste restul reformelor , „bla-bla-bla”- profesori, medici, etc.
  Admiram binele din alte tari, dar cand este vorba sa reformam domeniul nostru „nu se poate”, ” nu asa se face” .
  De fapt, profesionistii nostri sunt caractere comuniste. Daca nu ar fi asa, ei profesionistii ar fi trebuit sa aiba pana acum initiativa reformelor si nu presedintele.
  Exemplu ar fi dl. Astarastoaie, d-le Paveliu.
  Ca Presedinte al Colegiului medicilor a ales sa fie closca care-si apara puii decat sa reformeze sistemul prin inlaturarea sau marginalizarea incompetentilor. Legile ii limitau actiunile in acest sens? Care sunt propunerile legislative pentru corectare? Precis se justifica ca initiativa legislativa apartine parlamentarilor. Dar de lobby ce zic profesionistii tarii care urla pe la ?

 15. Scuze pentru intrerupere.
  Dar de lobby ce zic profesionistii tarii care urla pe la TV si pe bloguri ca Basescu este un incompetent si un dictator?

  Concluzia: nu-mi pare rau ca l-am votat pe Basescu.
  Dansul poate spune insa, n-ai cu cine dom’le, n-ai cu cine!

   • Intre „diabolicismul” meu si cel al sustinatorilor lui Geoana gen: Vantu, Ioan Niculae, Hrebenciuc, si cati alti asemenea lor, Ponta – care ne-a dat o mostra a caracterului sau imediat dupa rezultatele de la prezidentiale, spalandu-se pe maini ca Iuda, aruncand toata vina asupra lui Geoana, de parca nu el a fost omul din umbra acestuia in campanie – este o diferenta de nuanta.

 16. Stimate domnule Doctor Paveliu,

  Va urmaresc blogul Dumneavoastra ‘Vorbe nerostite’ de foarte mult timp si am o idee f buna despre opiniile dumneavostra radicale, dar bine argumentate. Asa ca v-as sfatui sa deveniti mai activ pt ca in momentele acestea de cumpana este mare nevoie de oameni ca dumneavostra.

  PS. Grupul Minoritatilor conduse de Varujan Pamblicarician sunt la fel daca nu cele mai vinovate de dezastrul actual. Ei au promis ca ies de la guvernare daca nu se revine la taierile facute, nu au facut-o si au votat absolut toate legile opresive si tampite.

 17. Interesant articol. Opinia mea este ca principala victima in urma ultimului tantrum public prezidential este chiar PDL, in esenta Guvernul Boc. Cu siguranta cei din administratie nu au dorit aceasta razmerita sociala (provocata inutil de presedinte) si au fost prinsi pe nepregatite. Fie au tacut neacceptat de mult fie s-au repezit in declaratii riscante si neinspirate despre natura heterogena a demonstratiilor si demonstrantilor din orasele tarii. Daca liderii PDL vor fi intelepti, vor putea transforma acest recul intr-o oportunitate de reforma interna (trecerea in plan secundar a blondelor in latex, a ministrilor agramati si nepriceputi, a celor cu atitudine ciocoiasca, o mai buna delimitare de institutia prezidentiala, o imbunatatire a comunicarii cu societatea civila, samd.) Din pacate, constat ca in Romania nu exista bunul obicei al ofertei de scuze, practicat larg de politicienii din tarile civilizate in situatii de criza, semn ca pe malurile Dambovitei exista multe restante la capitolul educatie. Cu bine.

 18. Nu sunteti credibil, pt ca sunteti frustratAr fi bine daca ati avea posibilitatea de a citi ceea ce spuneati cand erati in functie si ceea ce spuneti acum , cand nu mai aveti functie. Sunteti o oglinda cu doua fete si, ca orice oglinda, deformati adevarul, in functie de interes. Adevarul este ca in marea lor majoritate, medicii din Romania au fost comunisti convinsi, colaboratori ai securitatii, beneficiari ai sistemului. Rare exceptii si Dvs nu faceti parte din randurile lor. V-as recomanda sa cititi interviul doctorului roman, plecat in Franta, care opereaza , o data pe luna, la spitalul Deltamed , publicat in Evenimentul zilei. El face o radiografie dureroasa a sistemului sanitar si mai ales, a profilului medicului roman.

 19. Domnule Paveliu,

  As avea doua initiative pe care as aprecia daca le-ati lua in considerare.

  1. Va sugerez sa inaugurati o campanie ‘Sanctionati Proasta Guvernare si Incompetenta!’

  Ca un prim pas v-as sugera sa va asociati unor ONG-uri gen FACIAS, Transparency International Romania etc si sa indemnati toti Cetatenii Afectati de proasta gestionare a situatiei de inzapezire sa se faca plangeri penale si civile.

  Societatea ocidentala functioneaza bine si datorita faptului ca ‘frica pazeste pepenii’ iar cetatenii isi apara si cer drepturile.

  2. O campanie ‘Sustineti Protestatarii!’
  Ar fi exemplar sa incepeti chiar dv si sa-i convingeti si pe altii sa aibe in Geamul masinilor si Caselor mesaje ”Sustin Protestatarii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Sorin Paveliu
Sorin Paveliu
Sorin Paveliu este medic primar boli interne, doctor in farmacologie clinica (1999). Este un bun cunoscator al aspectelor ce tin de administratia si legislatia sanitara. A fost de-a lungul timpului expert in cadrul Ministerului Sanatatii (1993-1995), director al Departamentului de sanatate al Colegiului medicilor din Romania (1996-1999), director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (1999-2000), director general al ASIMED S.A.(2000-2003), membru al comisiei de sanatate a Camerei Depuatilor (2004-2008). In prezent este seful catedrei de farmacologie clinica si farmacoeconomie la Facultatea de medicina a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti (din 2003). Din anul 1993 a scris numeroase editoriale legate de aspecte ale vietii medicale, unele dintre ele adunate in volumul "Reforma fara anestezie" - (publicat in colaborare cu Val Vilcu si Florin Tudose).

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)