vineri, ianuarie 27, 2023

Victor Ciorbea, avocatul diavolului

Avocatul Poporului ignoră, din nou, rolul, de jure, pe care îl joacă în păstrarea echilibrului puterilor în stat. După ce, în guvernarea Ponta, şi-a asumat rolul, de facto, de avocat personal al lui Victor Ponta şi al PSD, acum şi-l asumă pe cel de avocat al lui Dan Voiculescu şi al stipendiaţilor şi susţinătorilor săi.

După ce primul şi al doilea om în stat, Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu, au încercat, prin declaraţii publice, să împiedice ANAF să recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro într-un dosar de corupţie – punând practic instituţii ale statului să răspundă favorabil solicitărilor unui puşcăriaş de drept comun şi grupului său de interese – şi, deci, să obstrucţioneze punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti, după ce Senatul a dat undă verde la călcarea în picioare a atribuţiilor Guvernului şi ale Justiţiei, ştergând pe jos cu principiul separaţiei puterilor în stat, deci cu Constituţia, în scenă a intrat Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea se arată deranjat nu de derapajele de care pomeneam –  nu a văzut nicio problemă nici în instigarea la obstrucţionarea justiţiei, nici în instigarea la încălcarea separaţiei puterilor în stat. Nu, el s-a sesizat din oficiu în legătură cu “posibila încălcare a art. 30 şi 31 din Constituţia României privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie”. Afirmaţie prin care s-a cerut, de fapt, în corul stipendiaţilor şi susţinătorilor lui Dan Voiculescu. Prefăcându-se că nu ştie că ceea ce se întâmplă, zilele acestea, la Antena 3 nu este un atentat la libertatea presei, că e vorba doar despre respectarea legii. Despre urmarea unei notificări a ANAF, în scopul evacuării clădirii în care funcţionează Antena 3 – notificare care, în mod firesc, ar fi trebuit emisă la scurt timp după sentinţa definitivă care a impus-o, nu după aproape doi ani… Imobilul vizat de ANAF a fost confiscat şi trecut în proprietatea privată a Statului, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti, emisă în 8 august 2014, în Dosarul ICA. Sentinţă prin care fostul patron al Trustului Intact, Dan Voiculescu, a fost condamnat la zece ani de închisoare şi în care instanţa a dispus, în vederea recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro, confiscarea imobilului situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti, adică cel în care funcţionează Antena 3, şi a unei clădiri din strada Gârlei, unde are sediul holdingul Grivco, fondat de Dan Voiculescu şi cedat fiicelor sale.

Prin această luare de poziţie, Victor Ciorbea ignoră, din nou, rolul de jure pe care, ca Avocat al Poporului, este pus şi plătit să-l joace în păstrarea echilibrului puterilor în stat. Şi şi-l asumă pe cel de avocat al lui Dan Voiculescu şi al grupului său de interese. Asta, după ce, în guvernarea Ponta, şi-a asumat rolul, de facto, de avocat personal al lui Victor Ponta şi al PSD. Să ne amintim de câteva “pledoarii” de-ale sale. Făcute prin tăcere.

După câteva luni de la numire, la sfârşit de 2014 şi început de 2015, Avocat al Poporului Victor Ciorbea era acuzat la unison, de societatea civilă şi de Opoziţie, că, de la numirea în funcţie, nu a atacat nicio ordonanţă urgenţă a Guvernului contestată de Opoziţie şi de societatea civilă, deşi CCR invalidase, ulterior, câteva. De fapt, de la numirea în funcţie, în aprilie 2014, dl Ciorbea a dovedit o docilitate vecină cu slugărnicia faţă de Victor Ponta şi, implicit, de PSD.

La scurt timp după numire, a refuzat să atace la CCR OUG12/2014, referitoare la alegerile parţiale – deşi modificările la lege fuseseră aduse în primăvara acelui an, deci cu mai puţin de un an înaintea alegerilor – pentru că PSD, ale cărui drepturi le apără de fapt, se pregătea pentru două tururi de scrutin şi nu trebuia încurcat în planuri.

Aceeaşi atitudine a manifestat-o în iulie 2014, când Guvernul Ponta măcelărea, prin ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei, aducându-i, preelectoral, prevederi cu pronunţat iz populist, care vizau, printre altele, intrarea fără bacalaureat la facultate, organizarea de doctorate la fără frecvenţă ori posibilitatea ca şefii de administraţii locale şi judeţene să poată face parte din consiliile de administraţiei ale şcolilor pe care le finanţau.

Tot jocurile PSD şi ale lui Victor Ponta le-a făcut şi în toamna lui 2014. Când, întâi a tăcut în faţa OUG 55/2014, care dădea undă verde traseismulului politic, apoi, după un scandal public, s-a mulţumit să spună că sesizarea CCR pe această speţă „excedează” competenţa instituţiei pe care o conduce. Victor Ponta pregătea de prezidenţiale şi miza pe sprijinul cât mai multor aleşi locali…

În decembrie 2014, când Guvernul Ponta dădea o ordonanţă de urgenţă cu dedicaţie pentru doctorul dovedit plagiar Victor Ponta, modificând, din nou, Legea Educaţiei – pentru ca aceasta să le confere titularilor unui titlu de doctor dreptul să renunţe la el –, Avocatul Poporului tăcea din nou.

Era suficient să atace invocatul caracter de urgenţă al acestor ordonanţe. Niciuna dintre ele nu ar fi trecut “testul” articolului 115 din Constituţie care spune că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă “numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. Or, unde a fost situaţia extraordinară în acest cazuri? În afară de cea de a satisface interesul lui Victor Ponta şi, in extenso, al PSD?

În ciuda acestor derapaje vădite, solicitarea de începere a demersurilor de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a lui Victor Ciorbea, adresate de voci ale Opoziţiei Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, a rămas fără ecou. Chiar şi după publicarea Raportului MCV pe 2014, în care, alături de Parlament, în bătaia criticilor a ajuns şi Avocatul Poporului. Acuzat că, atunci când situaţia a impus-o, nu a atacat la CCR diverse ordonanţe de urgenţă, iar atunci când a făcut-o şi Guvernul a pierdut în faţa CCR, şi-a exprimat regretul faţă de această situaţie.

În vara lui 2012, când vârfurile noii puteri USL ticluiau lovitura de stat, majoritatea parlamentară s-a mobilizat şi, în şase ore – după ce, în aceeaşi zi, dăduse de pământ cu conducerea celor două Camere ale Parlamentului – a bifat toată procedura de revocare a Avocatului Poporului. Motivul invocat oficial pentru revocarea lui Gheorghe Iancu a fost pronunţarea lui asupra unor probleme, fără să fi fost sesizat. Asta, deşi Constituţia îi permite Avocatului Poporului să îşi exercite atribuţiile şi din oficiu. Neoficial, motivul revocării a fost înlesnirea loviturii de stat pe care capii nou instalatei Puteri o ticluiau. Se aşteptau ca Avocatul Poporului – o instituţie care poate sesiza CCR pe neconstituţionalitatea unor acte sau, din contră, poate închide ochii la derapaje neconstituţionale – să joace un rol-cheie în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Acum, că Avocatul Poporului Victor Ciorbea intră în rolul avocatului diavolului şi invocă mincinos, manipulator, texte din legea fundamentală, punând, de fapt, mai presus de lege, de Constituţie şi de stat de drept, interesele unui condamnat penal şi ale susţinătorilor săi, majoritatea parlamentară tace. Adânc şi sfidător.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Mi se intampla, uneori, sa ma trezeasca noaptea un zgomot nelalocul lui. Daca tot ma trezesc, beau o gura de apa sau ma duc la baie. Dupa care, ma culc la loc.

  Pe anumite institutii ale statului, numai anumite zgomote le trezesc din letargie. Nu neaparat puternice. E posibil sa fie mare galagie si acele institutii sa doarma duse, dar sa sara ca arse la un zgomot mic, dar cu frecventa potrivita.

  Click! Aaaa, mmm… ce este?!… A, m-am trezit! Ce se intampla?!… ANAF… televiziuni… evacuare… senat… prim-ministru…. presedinte…. Prea multe personaje, nu inteleg nimic!… Dar poporul, unde e poporul?…. Oh, oh, stai, lasa-ma, ca stiu si singur! Televiziunile poporului sunt in pericol! Libertatea de exprimare, castigata cu sangele poporului, este in pericol! La lupta, deci! Sabia sus! Ferea!

  Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare. La fel si asemanarile cu personaje suprarealiste.

  Somn usor!

 2. Riscati un proces: tizul meu are demnitatea de Advocat al Popolului, si daca il catalogati avocatul diavolului, poate fi interpretat :P
  Desi, ca tot nu a trecut legea lui Dragnea, eu i-as spune Cel Mai Prost Avocat din Romania ;)

 3. Stimata doamna, acest individ jalnic are de platit la banca o datorie pe care, chiar daca si-ar da tot salariul pe achitarea ratelor, l-ar achita in secolul viitor. Asa incat, datoria i s-a esalonat. Deci, individul trebuie sa-si achite datoria. Si o achita constiincios. Q.E.D.

  Face si el ce poate, nu-l judecati prea aspru.

 4. S-a vazut cu ochiul liber ca Victor Ciorbea a fost numit Avocatul Poporului cu scopul de a NU FACE nimic (si a proteja astfel puterea).

 5. Vedeti cum deformam, imbolditi de o buna intentie politicoasa, noi insine realitatea ?
  V Ciorbea a fost numit avocatul poporului pentru a proteja poporul traditional impotriva reformei moderne, care inseamna, printre altele, si pierderea privilegiilor; stim cum si de cine a fost numit, stim, deasemenea, si cine sunt cei care l-au numit. Caz in care deontologia si civilizatia se intoarce impotriva noastra, a celor care critica ceea ce toata lumea stie, dar accepta complicitar.
  De unde se vede clar cat de paguboasa este adresarea, analiza, critica civilizata sau politicoasa: cu hotul te intelegi daca vorbesti pe limba lui, cu nebunul se intelege doar psihiatrul, iar cu VC se poate intelege doar stapanul, care stapan este creditat, inca, de acelasi popor vandut de avocat.
  Deci, avocatul V Ciorbea isi apara doar tagma, sustinatorii, pentru ca titulatura mai putin conteaza, el a fost temeinic insurubat ACOLO sa sporeasca confuzia si sa intretina linistea; linistea atat de mult dorita de mai toti politicienii, caci asa functioneaza democratia la noi: ei se prefac CA conduc responsabil, noi ne prefacem CA suntem condusi corespunzator si aproximativ corect.
  Deci spiritul CA-CA(ist), sau duplicitarul conventional acceptat ne conduce neincetat existenta catre.. ce-o mai vrea Domnul, caci noi am abandonat calea ratiunii sprijinite pe instinctul moral de ceva timp; poate prea mult timp, poate mai putem recupera ceva, inca nu stiu, depinde de foarte multi.

 6. e in mod evident un stigmatizat de natura, de care natiunea ride democratic si are nevoie de protectia celor puernici – lucru imposibil fara un Ego pe masura ambitiei si de papusari

 7. Actiunea lui Ciorbea de a-si baga si el lingura in zeama Anaf-ului sa o tulbure putin este dictata de dorinta lui de alua in zeflemea bucataria justitiei, crezindu-se indreptatit s-o faca nu numai ca avocat ci mai ales ca ex. master sef peste ea.Soriciul lui gros il scuteste de sensibilitati la celalalte aspecte ale problemei,parandu-i-se firesc sa grohaie si el putin la agonia antenelor ,amnezic ca din tot trecutul lui la ferma statului s-a „remarcat” doar cu acel discurs de sase ore ,o betie verbala plina de citate fara cap si coada spalata cu pahare de apa ,ce ne-a lasat consternati pe toti.Noi n-am uitat si nu ne place soriciul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Melania Cincea
Licenţiată în Jurnalistică, a absolvit două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. În presă lucreza din 1995, la TIMPOLIS. Colaboreaza la Revista 22.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro