marți, mai 17, 2022

Victor Ciorbea, statul de drept şi complicităţile constituţionale

În România, coincidenţele nu sunt întâmplătoare. În aceleaşi zile în care ministrul justiţiei saluta perspectiva adoptării unei legi a amnistiei şi graţierii, Avocatul Poporului contesta, cu entuziasm nedisimulat, legea 90 din 2001 la Curtea Constituţională: energia domnului Ciorbea este, în acest caz, alimentată de nerăbdarea lui Liviu Dragnea de a vedea eliminată interdicţia care îi blochează accesul spre puterea executivă.

Gestul lui Victor Ciorbea nu face decât să dovedească, dramatic şi brutal, decăderea în partizanat şi complicitate politică a unei instituţii care ar fi fost destinate, în baza legii fundamentale, să apere principiul egalităţii în faţa legii. Scrupulele de imagine sunt abandonate în aceste momente. Alocuţiunea domnului Ciorbea, prin care anunţa intenţia sa de a sesiza Curtea, avea loc în orele în care Guvernul Grindeanu se năştea în Parlament. Avocatul poporului acţiona, făţiş, asemeni unui lacheu al partidului de guvernământ.

Discretă până la irelevanţă în majoritatea timpului, instituţia Avocatului Poporului capată o relevanţă dramatică în contexte dramatice. Aşa a fost în 2012, când puciul constituţional al USL a implicat decapitarea acestui organism. Aşa este şi în 2017, atunci când satrapia lui Liviu Dragnea se instalează în România. Numitorul comun este dat de ambiţia de a lichida temeliile domniei legii, de intenţia de a ridica arbitrariul şi privilegiile la rangul de temelii ale României politice.

Căci Avocatul Poporului deţine, juridic şi politic, graţie revizuirii constituţionale din 2003, una dintre cele mai redutabile arme cu care poate modifica echilibrul legal: capacitatea de a contesta, la Curtea Constituţională, legile şi ordonanţele de urgenţă, acestea din urmă înainte de ratificarea lor de către Parlament. Instrumentul pe care îl poate pune în mişcare explică şi alocarea acestei poziţii unui client fidel ca domnul Ciorbea: desemnarea sa de către USL era răsplata serviciilor sale credincioase şi o garanţie pentru viitor.

În egală măsură, cazul lui Victor Ciorbea este prelungirea, naturală, a anului de graţie 2012. Recomandările Comisiei Europene şi a Comisiei de la Veneţia au făcut apel, cu egală energie, la depolitizarea acestei instituţii, prin introducerea unui mod radical diferit de recrutare al Avocatului Poporului. Neutralitatea sa era una dintre premizele evitării asaltului dramatic de acum cinci ani.

Previzibil,puterile de la Bucureşti, dominate toate, formal sau informal, de către PSD, au ignorat, deliberat, această sugestie de reformă a statului. Valer Dorneanu sau Victor Ciorbea sunt personalităţile ce permit, fără eforturi însemnate, domesticirea instituţiilor pe care le conduc. Domnia legii este subminată chiar de către gardienii săi.

Anul 2017 debutează sub semnul promisiunilor demagogice şi al programului USL de restaurare al privilegiilor. Statul de drept poate deveni, în acest context de hegemonie teribilă, un decor irelevant. Victor Ciorbea ilustrează, fidel, logica acelor complicităţi constituţionale ce conduc la involuţia juridică şi politică a României. Restanţele lui 2012 sunt temele actuale ale lui 2017.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. În România, spre deosebire de democrațiile „așezate”, nu instituțiile au forță și contează în viața cetății, ci persoanele. În mod firesc, nu ar trebui să mă intereseze persoana d-lui Ciorbea, ci instituția Ombudsman. Prin urmare, mă interesează dl Ciorbea doar din perspectiva faptului că face instituția Avocatului poporului nu doar nefucnțională, ci în mod nefiresc, apărătoarea Puterii.

  Din acest punct de vedere, îndrăznesc să vă readuc aminte, în caz că s-a uitat, faptul că România este o kleptocrație, ceea ce înseamnă că demersul d-lui Ciorbea NU este în favoarea Puterii pur și simplu, oricare ar fi ea, pentru siguranța slujbei și dezvoltarea carierei domniei sale (în manieră balcanică, să zicem), ci este un serviciu adus păturei corupte din societate, infractorilor care au acaparat statul și dețin puterea (implicit pe cea politică, prin interpuși). Domnia sa a primit sarcină, ca instrument de manifestare a puterii kleptocratice, de a participa prin mijloacele de care dispune la consolidarea Sistemului.

  O analiză interesantă ar fi, poate, cu privire la felul în care instituția Ombudsman se adecvează contextului politic românesc (dl Ciorbea a fost cel mult indiferent fața de interesele cetațenilor, atunci când nu s-a manifestat împotriva lor), pe de o parte, iar pe de alta, cu privire la creșterea rolului instituțiilor în patria noastră (pentru că, spre exemplu, NIMENI nu va protesta, cum nici până acum nu a facut-o, la [in]activitatea Instituției Avocatului poporului din România.

 2. O scurta istorie a legii .
  – Adoptata de camera deputatilor in data de 11.05. 1998
  – Adoptata de senat (cu modificari) in data de 16.01.2001.
  104 voturi pentru , 14 impotriva , abtineri 0 .
  Ca urmare , se instituie o comisie de mediere care sa impace capra si varza . Adica varianta de lege votata de camera deputatilor in 1998 cu varianta votata de senatori in 2001 .

  Membri comisiei : Gaspar Acsinte, Mihăilescu Petru Şerban, Bara Radu Liviu, Jipa Florina Ruxandra, Bălăeţ Mitică, Boc Emil şi Stroe Radu.
  – Camera deputatilor adopta in 01/03/2001 raportul comisiei de mediere .
  – In 05/03/2001 , legea e inaintata Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii de la camera Deputatilor .
  Aviz favorabil si ca urmare , legea ajunge pe masa presedintelui Romaniei in data de 15/03/ 2001 .
  Cu semnaturile sefului Camerei Deputatilor , domnul VALER DORNEANU si seful senatului , domnul VALENTIN ZOLTAN PUSKAS.
  – Presedintele Romaniei , ION ILIESCU promulga legea prin decretul prezidential 137/2001.
  – Legea e publicata in Monitorul Oficial numarul 164/2001 din data de 02/04/2001 .

  Concluzie .
  Un parlament (camera +senat ) dominate de alesii PSD voteaza o lege .
  – Primul ministru de atunci , ADRIAN NASTASE nu are nimic de spus .
  – Ministrul justitiei , RODICA – MIHAELA STANOIU NU vede o posibila cauza de inconstitutionalitate .
  – Nici macar presedintele natiunii , ION ILIESCU nu vede ceva problema cu legea respectiva.

  Practic , intregul PSD si cu totalitatea functilor ocupate in stat , aproba respectiva lege .

  Noroc ca apare in 2017 avocatul poporului , domnul Victor Ciorbea cu peste 1,5 milioane euro datorii la banci si descopera cit de injusta e aceasta lege . Mai ales ca anterior declarase public ca asteapta rezultatul alegerilor pentru a vedea daca ataca legea sau nu (citeste , daca castiga PSD cu Dragnea sau nu) .

  O tara sublima , mareata , un autentic stat de drept unde legea e lege .
  Modelul e Romania lui Ceausescu unde se schimbau legi dupa interesul momentului . Adica cum decidea conducatorul . Avea destule slugi care sa execute tot ce dorea .

  Acum si dupa atitia ani de democratie „originala” , bine ca a castigat acelasi partid din 2001 dar acum condus de Liviu Dragnea . Condamnat definitiv (condamnarea e cu suspendare si se scrie obligatoriu in cazierul penal individual) dar ce nu se face in Romania statului de drept pentru a permite sefului penal sa conduca cum vrea si dupa interesul personal .

  E mai mult ca sigur ca ambasadele straine au trimis deja niste note informative guvernelor lor in care lauda , apreciaza integritatea morala a elitei politice , impartialitatea unor angajati de stat pe functii de raspundere si in general , lauda democratia (de carton) in care micii dictatori condamnati vor si post in guvern .
  Cum ai vedea la italieni un boss mafios ajungand sa faca legi ca parlamentar , si/sau in alternativa sa ocupe un post in guvern . :) :) :)
  Romania e unicat european .

  • E drept ca actiuni ca ale datornicului Ciorbea se rasfring asupra tarii, cu vizibilitate in interior si exterior, dar mai lasa acuzele la „Romania”, caci nu Ea a facut contestatie la CCR.
   „Romania” pe care ai edificat-o si tu vreo 10 ani in slujba unui partid. Sa zicem ca ti-ai revenit, dar pentru actiunile tale nu „Romania” este raspunzatoare.
   „Romania”, o parte a ei, incearca sa dreaga busuiocul:
   http://campaniamea.de-clic.ro/petitions/victor-ciorbea-te-concediem

   • Iar prin aceasta, ati relevat problema reala: ‘parte a Romaniei”. Majoritatea ramane prinsa in plasa micilor complicitati de ‘retea’, de complicitate si infractionalitate, atat timp cat ‘ni se da’. Nu?

    • Nu cred ca am facut elogiul fenomenului „sa ni se dea”.
     Despre altceva era vorba; sper ca nu faceti parte din procentul de 42% :P

 3. cine este acest ciorbea ? io stiu ca i un mocan, iobag ajuns procuror in timpul Marelui Conducator al rominilor ; asta i ala care ajuns prim ministru le promitea rominilor „luminita de capatul tunelului ”
  ce bine ca romini are memoria unui Koala ; da poate nu despre memorie ii vorba !?; e vorba de a fi mindru romin; ce i trebuie poporului harnic,bun si ospitalier un avocat ? ii trebe sa se mintuie in catedrala
  si daca frati romini nu stiu, apoi io le pot spune ca comunisti dupa ce au invins pe Preaiubitul lor conducator le au organizat si sindicatele, ha ha si alea se chemau atunci imediat dupa 90, „libere” ca si televiziunea lor romineasca, tot libera era, ha,ha ha
  ce bine ca ii dimocratie la romanica !

 4. Nu credeti ca v-ati exprimat un pic cam hazardat, cam temerar, domnule Ioan Stanomir ? De unde pana unde sa aiba Valer Dorneanu capacitatea („personalitatea”) sa „domesticeasca” „fara eforturi insemnate” institutia pe care o conduce ? Ciorbea mai are unul sau doua ajutoare (avocati adjuncti sau supleanti, cum s-or numi) in relatie de stricta subordonare fata de el, Dorneanu, in schimb are inca opt colegi judecatori, fiecare cu un vot egal cu al Presedintelui Curtii. Si atunci ?

 5. Victor Ciorbea nu se dezminte. Traiectoria sa descendenta, dupa torpilarea ei de catre un rechin, l-am numit pe T Basescu, il aduce la umila pozitie de tucalar al altui rechin, L Dragnea.
  Corneliu Coposu se rasuceste in mormant. Trebui s-o spunem, din pacte Corneliu Coposu, un politician cu o statura morala fara egal in ultimii 27 ani, nu se pricepea la oameni.
  Atat E Constantinescu, dar mai ales Ciorbea, s-au dovedit a fi niste esecuri.
  Cazul Ciorbea merita o analiza sociologica (era sa zic psihiatrica dar m-am retinut) pentru ca nu e singular. Alti lideri ai anilor 90 au ajuns tucalari ai baronilor secolului 21, Tariceanu este un alt exemplu notabil.
  Victor Ciorbea este probabil cumparat si/sau santajat de Dragnea. Ciorbea are datoriii de 1.3 milioane de Euro, dar si datorii la fisc. Dragnea ii va rezolva cel putin datoriile la fisc.
  Inca o data se vede cat de naiv a fost Coposu. L-a desemnat ca prim ministu pe un avocat care nu-si poate gospodari veniturile proprii. Cum era sa administreze acest om o tara intr-o perioada foarte dificila cum a fost cea dintre 1996-1999.

  Si o stire buna, am remarcat ca Petre Roman nu e pe lista senatorilor sau deputatilor. Asta il va priva de imunitate si poate-l vom vede dupa gratii, macar pentru o luna.

  • Mai usor cu vorbele pe tastatura:

   „Inca o data se vede cat de naiv a fost Coposu. L-a desemnat ca prim ministu pe un avocat care nu-si poate gospodari veniturile proprii.”
   Corneliu Coposu a decedat in 11 noiembrie 1995, București, iar Ciorbea a fost numit ministru un an mai tirziu, de alta mina moarta aleasa gresit de Coposu.
   Cred ca iti place sa te recitesti: „dupa torpilarea ei de catre un rechin, l-am numit pe T Basescu”
   Ei bine, din tot ce scrii, se pare ca doar „rechinul Basescu’ a intuit cu adevarat ce fel de om este Ciorbea: un grajdan, cum au mai fost unii care au incercat sa-l salveze pe Ponta de plagiat, ori pe Felix de puscarie :P
   NB,
   dar dece doar „macar pentru o luna”?

   • Aveti dreptate, memoria a început sa ma lase. Totuși îmi susțin asertiunea; C Coposu ne se pricepea la oameni. Promovarea lui E Constantinescu e o dovada suficienta. Modul în care a fost selectat Constantinescu prin lansarea mediatica a lui Manolescu este o rușine.
    Sa mai amintesc ca Convenția Democrată i-a avut drept oameni de frunce pe Crin Halaicu, Viorel Lisabona și asta în timpul când Seniorul era încă în viata?
    Cat despre de ce doar o luna am spus asta pentru ca sunt sigur ca se vor găsi tertipuri avocatesti ca sa scape cu o condamnare fără executare. În plus sunt sigur ca se va activa și un lobby extern ca să-l scape.

  • Mi-am amintit ca domnul Ciorbea s-a lansat in politica via sindicate (libere). O carte intreaga trebui scrisa despre traseul urmat de majoritatea liderilor de sidnicat din anii 90. Cati au ajuns multi-milionari, cati au devenit deputati sau senatori, cati au intrati in puscarie pentru furturi masive din averea sindicatelor si/sau a statului si despre putinii care poate au ramas cinstiti.

   Si inca ceva. Ceva lipseste in articolul domnului Stanomir. O analiza a argumentelor de drept constitutional pe care Ciorbea le-a adus (sau doar a promis sa le aduca?). Sunt chiar curios ce smecherie de tip alba-neagra a gasit.
   Un prieten care i-a fost student spune ca la universitate Ciorbea era un asistent sters, si ca nu a avut niciodata de-a face cu dreptul constitutional.

 6. Victor Ciorbea este expresia cea mai elocventa a oportunistului sluga, capabil de cel mai degradant comportament si gata sa execute in mod iresponsabil cele mai deplorabile acte pentru a-si dovedi obedienta. Simti o sila profunda numai la vederea acestui babuin.

 7. Oare de ce, oameni care fara indoiala tin la imaginea lor, renunta atat de usor la logica si bunul simt elementare?

  Oare de ce tin oamenii cu pretentii – cei care ii infiereaza pe ceilalti drept manipulati – sa invoce [aproape] in cor aceleasi lozinci, infasurate in vorbe mari si angoase peste masura de exagerate?

  Posibil ca Ciorbea sa nu aiba dreptate. Si!?? Care e marea problema de disperare!? Daca postul sau ar fi fost de … dictator sef, intelegeam. El insa, nu are ca forta decat sa ridice o problema [reala sau, nu] Curtii Constitutionale.

  Aaaa! Problema e de-abia atunci cand CCR hotaraste una in plen dar, vine unul cu o erata in cursul noptii care intoarce pe dos hotararea colectiva. Dar, sa speram ca practicile astea sunt de domeniul trecutului, nu?

 8. Romania se afla la ora actuala pusa in fata repetarii perioadei 1946-1947. Se afla sub asaltul noii dictaturi a asistatilor sociali (si, mai putin a neo proletariatului). Atunci aceste forte au fost sustinute de URSS. Posibil ca acum Rusia si China (prin acordare de imprumuturi – mai mult sau mai putin conditionate – guvernului) sa joace acelasi rol. Romania se duce vertiginos in jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro