In sfarsit, s-a consumat, probabil, ultimul episod al trilogiei comisiilor de etica care au studiat plagiatul lui Victor Ponta.
Scor 2-1. Si asta in conditiile in care exista mari semne de intrebare asupra componentei si modului de lucru a Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei. Despre care chiar Victor Ponta spunea, in cazul Mang, cand a apelat la Academia Romana, ca nu este normal sa-si ancheteze seful, pentru ca nu va fi impartial. Si n-a fost, in cazul sefului sefului, premierul Romaniei.
La acest Consiliu National de Etica totul pare cusut cu ata alba. Demolat cu o luna in urma si populat cu oameni de-ai „nostri”, garantati Andronescu, Consiliul a ramas fara sef, pentru ca presedintele Teodor Petrescu si un membru, Romita Iucu, au demisionat instant, cand au auzit ce li se cere.
Din 11 negri mititei au ramas… opt, se pare ca a mai demisionat unul (sau mai multi?) membri. Cert este ca nu se stie, prin semnatura, care dintre membrii Consiliului si-au asumat decizia de albire a lui Victor Ponta, cine a format comisia tehnica (se stie doar de prof. Mateut, avocatul familiei Nastase, aflat in flagrant conflict de interese), daca s-a lucrat in cvorum, pana la urma ce valabilitate are decizia si de cine este asumata.
De cealalta parte, doua comisii (CNATDCU si Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti), formate din profesori si academicieni, inclusiv presedintele Academiei, Ionel Haiduc, cu o recunoastere stiintifica internationala de necontestat (prof. Marius Andruh, fost presedinte al CNATDCU, un exemplu), toti cu nume si prenume, veniti in fata presei si punand, in unanimitate, concluzia: Victor Ponta a plagiat primitiv si grosolan, copy-paste.
Pana si Razvan Theodorescu, academician si membru de frunte al PSD declara ca e o prostie sa sustii ca in 2003 nu existau norme clare de citare si de alcatuire a unei lucrari stiintifice, exact temeiul pe care se bazeaza decizia Consiliului National de Etica.
Pe cine credem atunci, indiferent ce spun chichite legislative? Pentru orice om onest, raspunsul e clar si usor de dat.
Cum reactioneaza Victor Ponta, inclusiv la valul de proteste internationale?
In loc sa demisioneze, cum au facut alti demnitari europeni, Victor Ponta, fara onoare si fara rusine, acuza atacuri politice. Are o marota. Ce nu-i convine, pac, atac politic. Care reactie, crede domnia sa, il vindeca de toate pacatele. Un fel de piramidon universal.
Dupa urecheala luata saptamana trecuta de la Barroso, dupa episodul ministrului de externe al Marii Britanii, care l-a chemat la aeroportul Otopeni sa-i spuna sa-si bage mintile in cap, sa lase pustismele, daca vrea sa fie tratat ca lider de catre colegii europeni, Victor Ponta s-a trezit cu o noua pleasca, de rasunet mondial: plagiatul constatat si de Comisia Universitatii Bucuresti.
Ce crede Victor Ponta. Ca la referendumul din 29 iulie, scorul impotriva presedintelui Basescu va fi imens, il va contabiliza pentru sine, il va spala de toate acuzele si pacatele, il va albi, va renaste calare pe un cal alb iesind din padurea adormita si cu lacuri albastre. Adica un erou national. Chestie de grandomanie, daca nu chiar de paranoia.
Problema USL este ca si acest ultim episod, pe langa cele cu Merkel si Barroso, diminueaza pe zi ce trece sansele de a castiga la referendum. Unde prezenta a jumatate din electorat este sine qua non. Ori tocmai aici incepe sa scartaie planul.
Electorii cu convingeri de dreapta au anunta deja ca nu vor participa la referendum, pentru ca nu vor sa legitimeze prin prezenta lor o procedura ilegala. Ilegala pentru ca nu exista „abateri grave de la prevederile Constitutiei” ale presedintelui Basescu, pentru ca masurile legislative luate de catre actuala putere au incalcat grav Constitutia si cutumele europene, daca au fost necesare cele 11 porunci ale lui Barroso pentru remedierea situatiei. Si nu gasesc normal sa se creeze precedentul ca la orice schimbare de majoritate parlamentara sa fie suspendat presedintele, cu tot balamucul care apare si care afecteaza credibilitatea si, mai grav, posibilitatile de finantare ale Romaniei, in contextul gravei crize economice mondiale.
Raman cei nehotarati, sau inclinati sa voteze pentru demiterea presedintelui Basescu. Pentru acestia, tot spectacolul grotesc al scenei politice, cu decapitari peste noapte, cu grajdanizarea institutiilor statului, pentru a servi interesele grupului aflat la putere, cu blocarea CCR, a Avocatului Poporului, a Monitorului Oficial, sunt tot atatea argumente sa stea acasa, sa-si vada de ale lor, pentru ca nici actualii guvernanti nu sunt mai breji.
Asa incat, datorita si ultimei bombe, a plagiatului lui Victor Ponta si a lipsei sale de onoare si rusine, sansele de validare a referendumului scad dramatic, de la o zi la alta.
Mai sunt oameni inteligenti in USL, care inteleg aceste lucruri? Daca sunt, dar tac de frica lui Ponta si Antonescu, isi merita soarta, inca patru ani de opozitie.
La o tot mai probabila invalidare a referendumului, cu Antonescu plecat din viata politica, cum a promis, cu Ponta compromis total in ochii elitei intelectuale, a lumii academice, a presei romanesti si straine, a clasei politice europene, ce se va alege din USL?
Praful.
Este de necrezut la ce magnitudine a ajuns limbajul dublu, mincinos, defaimator, cum s-a accentuat – pana la paroxism – ragetul mesajului pesedist, care din acuzat incearca sa devina acuzator. Nu vezi nici macar un politician din aceasta gasca sa arate o minima decenta, caci de demnitate nu sunt in stare nici macar sa o mimeze. Toti sunt pe acelas ton, ignora evidenta si taria adevarului si riposteaza cu minciuni si acuze copilaresti.
Merg ca un card de grohaitori spre abator, urmandu-si liderul plagiator spre sinuciderea totala.
sa le fie tarana grea, ca si grohaitul lor de ocara!
De ce amestecati plagiatul lui Ponta cu hotiile PDL-istilor in frunte cu Basescu? Cu putin timp in urma s-au descoperit 150000 euro la seful senatorilor PDL Radulescu pe care nu-i poate justifica,; daca vor fi controlati doar pe ceilalti parlamentari PDL + familia Basescu se vor gasi cel putin jumatate din deficitul bugetar….Plagiatul lui Ponta nu costa nimic si nu valoreaza nimic fata de averile imense si ff.greu de justificat…Dar tot ce vor Basescu si PDL e accesul la fonduri bugetare, europene etc…justitia nu-i va intreba nimic…De ce?
Justitia a inhatat zeci de demnitari si primari PDL.
De acord , domnule Vlaston , insa nu pe cei din varful piramidei lor corupte bine – organizate.Nesimtirea politica e dusa la cote alarmante de ambele baricade , atat in USL , cat si in PDL , iar justitia nu are suficienta autoritate (sau curaj?) incat sa curete mizeriile din cele doua tabere . Plagiatori sunt cu mult mai multi decat s-ar crede , aproape intreaga clasa politica romaneasca este formata din inselaciune si divide et impera , astfel este imposibil fara o jusitie , nu impartiala , ci draconica/inchizitoriala ca acestia sa fie curatati . Problema cu justitia este ca aceasta e pasata ca o pisica , sub auspiciul puterii , de fiecare data cand aceasta se schimba.
ioane
te rog sa incerci sa te documentezi cum se pot obtine banii europeni si dupa aceea sa revii cu o parere mai documentata. daac au facut averi mari, foarte mari….. le-au facut din alte surse…. iar cei care au bagat mana pana la cot sa raspunda in fata legii,
aici nu este vorba de bani… ci de viitorul politic si social al Romaniei, pe care sincer nu-l vad prea roz…. ci de-a dreptul ROSU… (cu secera si ciocan sau fara)
si mai am ceva : nu pot sa suport nesimtitii…. Ponta daca venea si spunea adevarul; nu am facut eu teza de doctorat, mi-a facut-o altcineva… nu am stiut ce scrie acolo… era mult mai bine, poate multi il intelegeau si ii acordau circumstante atenuante piedea titlul de doctor dar ramanea un om integru(sa zicem) si avea castig de cauza…. dar la felul in care a manipulat comisia de etica si la replica „e dosar politic” nu pot decat sa-i spun: sa-ti fie rusine tie si familiei tale (mai ales familiei, care nu a stiut sa creasca un copil cu bun simt si cei 7 ani de acasa)
Se pare ca nu cititi cu atentie stirile. Ponta deja a costat Romania enorm si asta in doar 3 luni de guvernare.
In momentul cand a declarat Hidroelectrica insolventa doar ca sa rezolve ceva contracte care probabil nu erau semnate de „ai sai” practic a dus la blocarea intregului sector economic controlat de stat. Cand ditamai firma, stabila, sustinuta de stat este bagata declarativ in insolventa peste noapte, iti pierzi credibilitatea. Toti creditorii si partenerii de afaceri nu numai a firmei respective dar a tuturor celorlalte firme de stat deja nu stiu cum sa mai scape de clientii lor de stat. Linii de credite inghetate, negocieri oprite, contracte in derulare amanate, tot sectorul de stat e pe butuci. Detalii gasiti aici:
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/insolventa-hidroelectrica-un-glont-care-loveste-intreaga-economie-269231.html
Din motivul acesta Fondul Proprietatea la care sunt actionari sute de mii de romani a pierdut aproape 15% de cand e Ponta prim-ministru. Asta inseamna o pierdere de 400 milioane Euro.
In momentul cand Ponta a aparut la Bruxelles si a jignit-o pe Merkel si pe restul Europei acestia au strans robinetul banilor. Adio bani europeni, adio imprumuturi. Si asta a facut-o el singur, doar cu gurita lui. Ca pana atunci EU doar „avertiza”. Alte miliarde blocate, alta lovitura pentru Romania
De cand a venit Ponta la putere romanii au suferit prin modificarea cursului de schimb o pierdere a puterii de cumparare de 10%. Asemenea caderi sustinute nu mai am cunoscut decat pe vremea lui Iliescu si lui Nastase. Dar deh, aschia nu sare departe de trunchi, nu?
Toate astea se datoreaza doar prostiei de care da dovada Ponta si ai sai colegi. In trei luni de zile a dat dovada ca nu poseda intelectul de a analiza corect o problema si a intelege toate consecintele.
Ori tocmai asta simbolizeaza plagiatul la doctorat: lipsa de consecventa, incapacitatea de a se documenta, incapacitatea de a analiza singur.
Da, ai dreptate, plagiatul nu ne-a costat nimic (decat sporurile de salariu luate ilegal de ponta). Dar acceptarea la guvernare a acestui prost cu diploma deja ne-a costat vreo 3 miliarde in tot atatea luni. Si tu vrei sa-l lasam sa mai continue pentru inca vreo 52???
Sa plagieze cat o vrea, DAR NU PE BANII MEI!!!
Stimate domnule Profesor,
Sunteți răuvoitor, subiectiv și exagerat. ”Marea personalitate”- adică dl.Andruh- de care îmi pare rău dar eu personal n-am auzit până acuma (adică până să văd că din banii cercetării s-au redus finanțările pe contract avute de institute ca să i se dea dlui. cui ?? Andruh bani- pentru ce ???) nu este specialistă în drept. Și îmi pare rău dacă dvs. nu v-ați dat doctoratul dar exact asta era situația și în 1996- și în 2003 – ideea de bază- pe care dvs. o ocultați- este că orice persoană de bună credință trebuie să se uite la ce a adus original dl. Ponta nu la ce a copiat dl. Ponta. N-a adus nimic original- atunci e momentul să discutăm despre valabilitatea doctoratului. În rest, nici Politehnica (unde mi-am dat eu doctoratul îăn 1996) și nici UB n-au avut decât niște norme de redactare a tezei.
Nu se pune problema de a fi specialist in drept, sa recunosti 115 pagini identice
Stimate domnule Profesor,
Vă rog să nu o considerați ca pe o jignire- dar dacă v-ați fi dat doctoratul ați fi văzut- cel puțin în perioada în cauză- că se cerea un studiu documentar referitor la stadiul actual al problemei. ERA DOAR UN STUDIU DOCUMENTAR- obligatoriu- și nu expunea în nici un fel autorul tezei acuzațiilor de plagiat. Dacă ați fi susținut un doctorat- cred că era mult mai important pentru dvs.- ca pentru oricine și-a făcut doctoratul- contribuția originală. Așa-zisele acuzații de plagiat (stupide după părerea mea) țin de forma de redactare- și nu de fond- adică exact contribuția originală. Ar fi fost interesant ca dl. Ponta- care este totuși specialist în drept- să aibă o întâlnire publică la TV 1 cu dl.Andruh și dl. Popa- sau cum îl cheamă- de la UB- în care să discute despre:
1. Ce însemna un doctorat în 2003 și care erau condițiile necesare și suficiente pentru obținerea titlului de doctor- este absurd să cerem unui doctorat susținut în 2003 să fie la condițiile de etică din 2050- de exemplu
2. Dacă exista o lege a plagiatului atunci și ce prevedea aceasta.
3. De ce fac domnii respectivi ceea ce fac. Acuma ca să iau și eu cuvintele dvs. ”nu trebuie să fii mare specialist ca să-ți dai seama că un titlul de doctor aprobat în 2003, necontestat în 2004, 2007 sau 2010 dar contestat în 2012 atunci când dl. Ponta a ajuns prim-ministru este numai și numai o făcătură politică”. Altfel, o să o ținem așa și după decesul juniorului Ponta.
PS: Profit de această ocazie să mă autodemasc . În realizarea doctoratului meu am folosit surse documentare din domeniul psihologiei și didacticii printre care și surse rusești din anii 50…60 și cărțile domnului Novicov. Dacă ei au plagiat – confrom legii din 2012 ????
Razvan Theodorescu mi-a raspuns aseara la b1 tv ca e o prostie sa consideram ca in 2003 erau alte conditii de redactare
Ce e mai grav: sa furi un un kilogram de puf sau un kilogram de plumb?
Domnule, copiatul se pedepseste de cand s-a inventat scoala. Lasati-o incolo de treaba, ce poate fi mai jenant decat sa plagiezi o lucrare astfel incat poate sa dea verdictul pentru acest lucru si un copil care stie sa citeasca. V-or placea dumneavoastra Ponta, dar ca om de stanga ce sunteti ar trebui sa stiti ca el nu reprezinta stanga in niciun fel. Sau poate va place PSD-ul, si atunci discutia noastra nu mai are rost.
reaua-credinta face casa cu buna cu un doctorat in 1996? am dubii! Comisia ministeriala (numita de Liviu Pop -il idolatrizati cumva?) nu contine NICIUN specialist in drept. Ei au adoptat referaul Comisie Tehnice. Pana aici suntem de acord? In toate universitatile cu prestigiu din RO (adus de la univ. din UE) exista un program de calculator care depisteaza plagiatele. Acest program nu este specializat pe drept, pe inginerie mecanica, pe electronica etc. Suntem de acord pana aici? Programul compara texte si arata identitati. trebuie sa fie expert in drept international pt. a face asta? Daca raspunsul dvs. este DA, nu mai are sens sa discutam mai departe. PS. La o intrebare ipotetica a ziarului Le Monde catre Fr.Hollande: ” va mai intalniti cu X, declarat plagiator de UB?” va imaginati ca raspunsul lui Fr.Hollande va fi: „da, pt. ca o comisie ministeriala a zis ca n-a plagiat” ? PS2. Va inchipuiti ca presa straina a inghitit brashoava cu comisia ministeriala? cititi ziarele dle Andrei george si reveniti cu picioarele pe pamant. Imaginea externa a lui Ponta este acea data de presa (evident „cumparata de Basescu cu ani publici”) si niciun politician nu se va afisa cu Ponta pt.ca nu vor sa fie sfasiati de presa din tzara lor pt. asta. In Franta, daca nu Lemonde, atunci le Figaro nu va ezita sa-l crucifice pe Hollande, in Germania daca nu FAZ atunci SDZ o va crucifica pe Merkel etc.
Dle. Curios, să vorbim ca să ne auzim ? Sau să încercăm să fim un pic raționali și să nu căscăm ochii la prostii și urechile la gugumănii mari de tot ? Întâmplător am un pic de experiență în domeniul software-ului educațional. Software-ul dvs. nu este nici pe departe antiplagiat pentru că nu poate compara decât un text într-o anumită limbă- chipurile sursa de plagiat- cu un text existent pe Internet- în aceeași limbă. Dacă eu mă folosesc de un material fără indicații de copyright existent pe Internet – și vă dau doar un exemplu pentru că poate, poate vor înțelege și băsiștii cum funcționează lumea- deci dacă luăm site-ul http://www.modulo.com/risk-management-iso31000-iso27005 și eu adaptez din articolul dlui. sau dnei. Ferara în limba română ce-mi convine mie- unde găsește mașina cea isteață plagiatul ???? Am exprimat cu cuvintele mele, în limba română- anumite idei din articolul citat- pe care poate că nu-l citez și pe care nu sunt sigur nici că autorul l-a conceput original 100%. Exact la fel este și povestea cu cărțile care nu sunt pe Internet- pentru că nu sunt- și pe care software-ul despre care ați auzit ceva pe la colțuri nu poate să le urmărească- pentru că nu are cum.
Și pentru că păreți un om relativ deschis la minte trebuie să vă spun că există o largă, largă, largă documentație – cel puțin în domeniul ingineresc- unde nu s-au schimbat extrem de multe- din anii 60…70- când nu se punea problema drepturilor de autor. Dacă-l citez de exemplu pe Artobolevski- care a luat en gros din ”Mechanical Engineer” fără să precizeze sursa- probabil că după logica băsească de gradul 0- n-a depășit niciodată acest grad- sunt vinovat de plagiat…
Chiar nu inteleg, de ce va mai chinuiti cu noi? Eu am facut si eu un pic de scoala, ce e drept nu asa de multa ca dumneavoastra, m-am oprit la 7 clase. Dar de „logica baseasca” n-am mai auzit pana acum. O trebui sa fac si eu un doctorat in care sa conspectez din asta, cum il cheama, Artobolevski?
Domnul Andrei … Ati auzit de cazul Guttenberg ? Acolo a fost nevoie de doar 10 pagini (incomplete- in unele coar cate o singura fraza) pentru demisie . Tot in drept dar era vorba de un neamt . Observati diferentele ?
Vrajeala cu legea din 2003 este valabila doar in cazul in care Ponta ar ajunge in instanta . Adica daca sau nu poate fi pedepsit pentru ce a facut nu daca lucrarea este sau nu copiata in proportie de 50% ca asta o vedem cu ochii liberi . Iar „plagiatul” are legatura cu „copierea” de celelalte chestii … „contributiile originale” si „valoarea” puteti sa va ocupati dv respectiv dl Guta :P dar pe noi nu ne intereseaza .
Dle. Gamma, am auzit dar nu îl cunosc. Nu cunosc nici legea germană- nici unde și-a dat respectivul domn doctoratul și care erau cerințele acolo. Comparăm într-o voioșie vaca cu vacanța fără a ne uita în ograda dnei. Kovesi- de exemplu- care chiar trăiește din ce a scris în plagiatul domniei sale- și care ar trebui- spre deosebire de dl.Ponta care n-a pretins niciodată că ar fi un îngeraș- un model de cinste și corectitudine. Avem deja un prim-ministru hoț la închisoare- poate că îl vom avea și pe al doilea- și ? Dar când cine n-ar trebui să fure în România- adică sfânta sfintelor- dna. Kovesi- fură- avem o problemă. AIci chiar avem o problemă.
Oops . Dublu standard . Cand discutati despre Ponta aveti nevoie de comisii si comitete atent selectate si imputernicite , calibrate dupa momentul alinierii planetelor cand a fost teza scrisa in timp ce in privinta lui Kovesi sunteti deja decis in ciuda faptului ca la Kovesi e vorba de reformulari (pe care le-am vazut cu ochii mei ), se poate sa fie si bucati copy paste (au fost de ajuns pt mine reformularile) dar in acelasi timp am auzit si de faptul ca a ea a mai publicat si inainte , uneori impreuna cu alti colaboratori . Astept clarificari , nu ma indoiesc ca or sa apara , cu lux de amanunte ca in cazul PONTA .
Observati va rog diferenta in modul de abordare . Probabil eu am mucit mai mult la lucrarea mea de licenta deca dv la aia de doctorat .In plus sunt sigur ca ea va trece de standardele morale ale oricarei legislatii pentru ca nu e stufoasa , nu e valoroasa dar este integral scrisa de mana mea.
1) Ideea de bază- pe care dvs. o ocultați- este că orice persoană de bună credință trebuie să se uite la ce a adus original d-na Kovesi nu la ce a copiat d-na Kovesi. :-P
2) „Dar când cine n-ar trebui să fure în România- adică sfânta sfintelor- dna. Kovesi- fură- avem o problemă. AIci chiar avem o problemă.”
Sfanta sfintelor = Procuroarea procurorilor?
Atunci Ponta = sfant… simplu?
Aici nu mai avem nici o problema?
Dle. Iulian, îmi pare rău că vă spun dar n-ați priceput nimic. Dacă avem o hoață în vârful procuraturii – avem cea mai mare problemă, mult mai mare decât toate posibilele plagiate USL de-a lungul timpului.
Serios? E mai tare functia de procuror sef decat aia de prim ministru? Mai sa fie.
Ba tocmai ca a pretins! El cu gurita lui a spus cel mai cinstit si curat guvern!
Sa stiti ca nici softurile antiplagiat nu sunt specialiste nici in drept, nici in fizica. Si totusi sunt in stare sa deosebeasca un plagiat. De aceea sunt si folosite…
Iar faptul ca dvs nu ati avut decat niste norme de redactare a tezei nu va absolva de nimic: este raspunderea indrumatorului sa va spuna cum anume se face o teza, ce se poate si ce nu. E drept ca la noi povestea cu plagiatul e o ciuma, fiindca mai toata lumea prin anii ’90 si incepututl anilor 2000 (si acum se mai fac) si-a bagat picioarele si a facut teze copiate la greu, mai ales la Drept. Se cereau spagi de mii de euro ca sa te ia cineva la doctorat la Drept in UB, iar tezele erau la acelasi nivel calitativ cu al acestor conducatori de doctorat (ca nu toti faceau asta).
Iar ca sa stiti, plagiatul nu este infractiune decat in masura in care atinge dreptul de autor. De aceea legal nici nu prea apare termenul de plagiat, apare „copyright infrigements” – ceea ce e altceva. Altfel plagiatul este o problema de „morala”, de aceea este studiat de o comisie de etica. Studiati aici daca vreti mai mult:
http://en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism#Legal_aspects
Iar conditiile fundamentale de etica nu se schimba de la an la an; definitia plagiatului din DEX-ul anilor ’80, ’90 si 2000 era si atunci aceeasi. Nu trebuia decat sa o citesti; din punct de vedere moral definitia aceea are valoare de lege:
http://dexonline.ro/definitie/plagiat
Daca aveti pe-acasa un DEX mai vechi va rog sa-l consultati.
Iar asta cu anii ’50 si normele de plagiat din anii respectivi e o tampenie: plagiatul se judeca atunci cand il descoperi! Uitati aici o lista de plagiate: cel al lui Putin arata ca in estul Europei plagiatul e ceva normal:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_plagiarism_incidents
Ca sa incheiem: plagiatul e o problema de morala, de caracter daca vreti. Nimeni nu te poate obliga sa demisionezi, ca nu e infractiune. Daca ai obrazul gros, mergi mai departe… Ceva gen Adrian Severin, care nu numai ca nu si-a dat demisia din Parlamentul European, ba chiar a mai dat in judecata PE ca nu l-a protejat de ziaristi… Astept ca dl Ponta sa dea in judecata UB
Dle. Gogu, poate că vă uitați despre ce am scris eu apropo de minunatele softuri. Și o să vedeți că n-au cum să verifice ceva care nu există pe Internet (1) și iarăși nu au cum să verifice ceva care există pe Internet dar e trecut și adaptat din Engleză în ROmână (2). Vorbim despre plagiate- și despre site-uri ca http://www.referate. ro- după apariția Internetului. Înainte- n-avea nici un sens- pentru că oricum erau relativ puține lucrări de referință, cunoscute de toți specialiștii.
Problema proprietății intelectuale- e destul de haotică și de confuză. Ar trebui să cer 1 Euro pentru fiecare din cei care mă citează de câte ori mă citează ? Are vreun sens- lăsând deoparte lăcomia producătorilor de soft- cu care a început totul ?
Din punctul meu de vedere, dvs va aparati doctoratul dvs cu bube intr-un mod inconstient.
Faptul ca teza de doct. are 3 parti, dint care prima este stadiul actual al temei cercetate, asta nu inseamna ca dai un copy paste despre toate materialele disponibile din bibliografie, ci faci o sinteza.
E ca si cum la teza de romana dc te pune sa comentezi un roman, si tu te apuci sa dai citate la greu, cu comentarii minime.
Dc faci asa ceva, inseamna ca ai inteles prea putin din materia cercetata!
Dl Andrei Gheorghe, softurile alea sunt pentru a prinde plagiatorii, povara dovedirii revine tot la oameni. La tonta nu are rost să discutăm de softuri, știm de unde a copiat, de ce tot deviați de la subiect?
„….cu Antonescu plecat din viata politica, cum a promis…”. Domnule Vlaston, chiar mai credeti in declaratiile acestor oameni?
Si Victor Ponta a promis ca se retrage daca va fi dovedit plagiatul. Nu a facut-o.
Din cate imi aduc aminte si Basescu a promis ca isi da demisia „In secunda 2, dupa suspendare”. Nu a facut-o.
Pentru mine demisia este o dovada de onoare.
Cred ca nu vor renunta la putere asa de usor dupa atata lupta si atatia bani investiti (in Antene, pancarde pe toate drumurile, spoturi la radio si TV).
„cu Antonescu plecat din viata politica, cum a promis”
Dl Vlaston a fost delicios de naiv cand a scris asta lol :)
Antonescu in seara cand Basescu teoretic castiga referendum-ul si are si cvorum (nu o sa se intample… ) , bineinteles la A3 :
” O FRAUDA monstruoasa , dictatorul cu serviciile si Udrea au furat , au furat MULT, atacam la CCR , la CEDO , la FRF , nu lasam poporul in ghearele clicii PDL-iste , nu plec de la Cotroceni , nu voi valida aceasta nerusinata fraudare a referendumului etc etc ….”
In schimb, sapatamana viitoare pentru cateva fraze fara mare importanta Codruta Kovesi va fi gasita de acelasi CNE al USL plagiatoare.
Iti dai seama ca daca l-ar urmari asa un pic pe Mateut pentru conflict de interese cam ce scandal ar iesi? Ca doar el e expertul in drept al CNE, nu?
„Talciocul de doctorate”, deschis în centrul Timișoarei
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/adevarul-timisoara-talcioc_de_doctorate_0_740926035.html
Vinde si primarul/rectorul Robu, din cele coordonate de el? Dau certificat de originalitate?
Cele cu plagiat sub 25% se vand mai bine.
Stimate domnule profesor Vlaston,
Puteți vă rog să distribuiți acel link de pe saitul http://www.petitieonline.ro (http://www.petitieonline.com/boicotul_referendumului_respingerea_unei_proceduri_ilegale) pe cât mai multe saituri? Cred că dumneavoastră l-ați inițiat. Din punctul meu de vedere, ar fi util să știe cât mai multe persoane de ea. De asemenea, aș dori să știu dacă îmi permiteți distribuirea link-ului pe alte saituri.
Fac parte din diasporă, dar, momentan, eu și soțul meu ne gândim să boicotăm acest referentum. Dacă vom face acest lucru, voi semna petiția în data de 29 iulie.
Mulțumesc,
DC
Ce vad eu: articolul incepe promitator, demonstreaza cum ponta a plagiat…si ma astept..ok…gata! a demonstrat ce era de demonstrat…si apoi…incepe….hai basescu….pai ce facem? folosim plagiatul lui ponta ca sa zicem hai basescu? dar asta nu tot ipocrizie este? la referendum votam pentru demiterea lui ponta sau a lui basescu? eu, cetateanul turmentat, ce sa mai inteleg? argumentul pentru hai basescu este ca ponta a plagiat? io stiam ca domnul care a scris acest articol are ceva functie onorabila, asa am vazut la tv, sef nustiuunde,…pai, domnule vlaston, cu onoarea nereperata si pro-basista cum stam?
Nu de alta, dar eu fac parte din aia nehotaratii care citesc si se conving tot mai tare ca argumentele pro-basescu sunt jos ponta si antonescu? or fi astea argumente?
Plus doi: cand o sa vad trei profesori independenti…unul de la oxford/cambridge/manchester…altul de la paris numarul x/lyon/nantes si altul de la milano/napoli/roma plus un garant gen alina mungiu de la un hertie school of politics….(sa avem si un roman) care afirma tare si raspicat ca ponta a plagiat o sa cred…pana acum am vazut doar ca in functie de politica unii zic ca da sau nu…si aia care zic ca a plagiat….dar si aia care zic ca nu a plagiat….
Atunci eu, cetateanul turmenat, o sa cred ceva…pana atunci vad doar pro sau anti basisme…dvs dle vlaston care sunteti profesor, ce parere aveti? nu e mai simpla solutia?
Domnule Profesor,
Putem face ceva legal folosindu-ne de textele de mai jos(plangere penala impotriva Ministrului Invatamantului, atacarea in instanta a deciziei Comisiei Nationale de Etica, din subordinea ministerului),
Legea Educatiei Nationale 1/2011 spune urmatoarele:
„Art. 170. – (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.
Cand este cazul sa faca rapoarte externe Consiliul National de Etica si cand CANTDCU este prevazut de Hotararea de Guvern 681/2011:
Art. 50. – (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala in organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate lua masurile prevazute la art. 170 din Legea nr. 1/2011
(2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia
(3) Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii poate fi sesizat cu privire la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare de catre personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.”
Daca se gaseste o solutie juridica va rog sa o publicati pe site pentru a fi semnata de cat mai multi cetateni
Cu stima,
Mihai Hrenciuc
As vrea sa pun si eu cateva intrebari tuturor celor care sustin ca un plagiat intr-un domeniu oarecare nu poate fi constatat decat de catre o comisie iar aceasta comisie trebuie sa fie musai formata din specialisti in acel domeniu si ca pana la constatarea formala a plagiatului nu se poate spune nimic etc, inteleg preopinentii despre ce e vorba:
1. Cine ii da dreptul unui profesor sa dea nota 2 pentru copiat unui elev-student care o fi copiat, dar care nu a fost dovedit ca atare, copiator adica, de catre o comisie? Nu este un abuz la care sunt supusi, zilinic, de zeci de ani, copiii din Romania? Pentru asemenea cazuri de ce nu se fac comisii? Cum adica, da profesorul copilul afara din clasa-amfiteatru, ii pune 2 in mod arbitrar si gata?
2. De ce nu poate oricine sa publice sub semnatura proprie „Cinci saptamani in balon”, spre pilda? Adica: sa scaneze frumos cartea lui Jules Verne, sa se semneze si sa se duca la o editura cu „opera”? Conform teoriei comisiilor de specialisti, pana la un verdict, cartea s-ar putea vinde in mii de exemplare. In aceasta situatie, din ce „specialisti” ar trebui sa fie formata comisia? Din docenti in beletristica, in litere, in SF, in geografie, in matematica, in flotabilitate, in teatrologie, in fauna si flora, in ufologie, in parapsihologie, in fizica?
3. De ce ar fi „politica” comisia de la Universitate, iar cea numita politic, in fapt, cea de la minister, nu? Plus ca daca nici aia de la Universitatea care a eliberat doctoratul nu sunt specialisti, fie ei si numai in forma lucrarii, atunci care sunt aia?
Ideea e ca noi tot vorbim despre un hot nesimtit si fara scrupule, despre un mincinos patologic, despre un cleptoman atins de mitomanie maniacala.
Mai sunt si altele de spus, dar subiectul nu e stins, asa ca ma mai „pastrez” :) .
PS: Pentru cine intreaba cine e Andruh. Andruh e unul din fraierii care a ramas in Romania, crezand ca se poate face ceva aici (el chiar a si facut, desi nu are aceeasi vizibilitate media ca Oana Zavoranu sau ca Toni Grebla). Daca pleca la vreme, toti cei care intreaba acum cine e acest Andruh s-ar fi numarat printre admiratorii „patrioti” ai lui, stiindu-l in Silicon Valley, unde, dupa cum se stie, rrrrromanii „nostri” etc etc. In mod sigur Andruh nu e Victor Ponta.
Corbule, confunzi mall-ul cu cașcavalul. Elevul- sau studentul- proimește nota 2 pentru că copiază ceea ce ar fi trebuit să învețe (nu să înțeleagă) pe de rost. O lucrare de doctorat e ceva original- care nu e făcut la comandă- și care poate fi evident judecată DOAR de specialiști în domeniu.
Cât despre plagiatul după cărți celebre–de ce nu dai matale în judecată autorii- sau urmașii acestora- ai romanului ”Robinsonii elvețieni”- carte de mare succes în perioada interbelică și care se inspiră- copios- din ”Robinson Crusoe” ?
Nea’ Gogule, esti tare! Ii combati pe toti, le stii pe toate, dar nu i-ai raspuns omului la niciuna dintre intrebari, asa cum ai mai facut si cu altii, mai sus. Se cunoaste ca la vremea potrivita ai invatat pe de rost si ca nu ai inteles. Ca un elev model, asa. Plus ca pare ca ai si ceva la mansarda: le-ai raspuns la toti de cate 2-3 ori, ca sa ai ultimul cuvant. De exemplu…
Dle. Profesor,
Eu n-aș avea curajul și nesimțirea să vorbesc de etică- sau să conduc o așa-zisă organizație care se ocupă de etica profesională în educație și cercetare- atunci când slugile mele -așa zișii editori- îmi dau la voleu doar răspunsurile care-mi convin mie. Am mai întrebat și o să continui să întreb- până când îmi veți da un răspuns fără să vă ascundeți de foarfeca editorului- sau până când își va da toată lumea seama că sunteți un om fără rușine și fără onoare- care se dă exemplu de bun simț- cam la fel ca mitocanul de Băsescu – exemplu pentru România.
1. Dvs. , profesor, director de liceu- de ce nu v-ați dat niciodată doctoratul ? Lăsați-o cu greaua moștenire comunistă pentru că între 1990-2008 se putea da doctoratul fără probleme. Cum aveați pretenția să conduceți un liceu de prestigiu fără titlul de doctor ? Nu cumva- nu ați fost în stare ? Nu cumva- v-au depășit alții mai buni și acuma vă purtați precum vulpea din fabula cu strugurii acri ? Apropo, ați făcut o facultate ? Ne-ar interesa și pe noi ce facultate și când și cu ce medie ați terminat-o ?
2. În calitate de ipotetic doctorand- cum ați fi făcut studiul documentar- obligatoriu- pe care reproșați că l-a plagiat dl. Ponta ? Dacă vă permiteți să-i dați lecții- deși mă îndoiesc că aveți calitatea și bunul simț necesar să-i dați cuiva lecții- de ce nu dați un exemplu concret de cum ar fi trebuit să arate studiul documentar al dlui. Ponta ? Pentru că habar n-aveți de cum arată așa ceva ?
Oops, o privire fugară pe http://www.educer.eu arată că dl. profesor conduce de unul singur o asociație care n-a mai activat de prin 2009- atunci când dl. profesor se arăta interesat mai ales de sprijinirea diverselor sindicate necunoscute din diverse universități așișderea. Altfel EduCer are atâta legătură cu cercetarea cât pipa mea cu site-ul dlui. profesor. Stimate domnule profesor, dacă organizația dvs. reprezintă doar o fațadă pentru PD-L- de ce vă mai osteniți ? PD-Lul- o spun 99.9% din cercetători- a distrus cercetarea românească FURÂND într-un mod direct și brutal circa 70% din finanțările acordate în 2008 de guvernarea PNL. Cât la sută din banii furați se regăsesc în prostiile incoerente (telegondole, drumuri de la nicăieri către nicăieri, piscine fără apă) construite de PD-L și cât la sută în mita dată de PD-L unor așa-ziși reprezentanți ai ”intelectualității ” gimnazialo-universitare din România, gen Andruh și Vlaston ? Dle. profesor, dacă sunteți așa de cinstit- unde putem găsi un bilanț contabil- precum și sursele de venituri- ale EDU-Cer din 2009 încoace ????
Și apropo, când îl apărați pe Băsescu, ați recitit cumva scopul statuat al organizației dvs. ?
” Oprirea degradarii educatiei si cercetarii si readucerea lor in pozitia de domenii prioritare ale activitatii forurilor de conducere ale tarii.
Considerarea educatiei si cercetarii drept resurse esentiale ale dezvoltarii eficiente, performante, de care depinde integrarea Romaniei in Uniunea Europeana”
Când minte dl. profesor de liceu Vlaston ? Când declară că dl. Băsescu e cel mai curat și mai bun om de pe pământ sau în statutul propriei organizații ?
Oprim degradarea educatiei sustinand legea Funeriu si pe Basescu care a promovat-o. Si pentru neintoarcerea dnei Andronescu care a ingropat educatia
Oops, dle. profesor, dar nu știu cum se face că organizația dvs. a rămas la nivelul anilor 2009 CÂND NU EXISTA LEGEA FUNERIU. Care nici ea nu e perfectă- așa cum nu e perfectă nici dna. Andronescu. Dar să ai o organizație intitulată EDU-CER doar ca să aperi o lege și să te lupți cu o persoană ???
1. Profesorii de liceu nu sunt obligati sa-si dea doctoratul, nu fac cercetare. Aproape niciun director de liceu nu are titlul de doctor. Aberatii.
Sunteti Victor Ponta???