miercuri, septembrie 27, 2023

Victor Ponta, Ion Iliescu şi indecenţa publică

Trecutul şi prezentul PSD sunt legate prin firul roşu al indecenţei publice. Dacă Victor Ponta nu este doar un destoinic prim- ministru, ci şi un ofiţer acoperit al SIE în intervalul în care această activitate îl califica drept incompatibil constituţional, Ion Iliescu, retras în postura tacitiană de memorialist şi de părinte al PSD, îşi desăvârşeşte cariera de scriitor, cu un impresionant volum memorialistic. În aceste două instantanee, deconspirarea lui Victor Ponta şi apoteoza intelectuală a lui Ion Iliescu, este surprins întreg potenţialul de cameleonism şi de turpitudine al Frontului Salvării Naţionale şi al urmaşilor săi. Indecenţa este una asumată şi vizibilă. A o ignora este un semn de orbire vinovată.

Daca Victor Ponta este un tehnician al puterii, atent la manevrele care îi pot asigura controlul absolut, Ion Iliescu, cel care îşi descrie destinul ca pe cel al unui om de stânga, este tentat de subtilitatea teoriei politice. Ca atâţia dintre comuniştii pe care i-a admirat, în anii săi de formare, Ion Iliescu este pasionat de capacitatea ideilor de a modela destine. Nu este întâmplătoare această atracţie, de vreme de ideile şi ideologia au fost pilonii edificiului criminal pe care Ion Iliescu a refuzat, constant, să îl denunţe. Ultimul său deghizament, cel de apologet al stângii şi al umanismului, este punctul culminant al acestui travesti care are ca unic scop ocultarea adevăratei sale naturi. Stânga lui Ion Iliescu este acea stângă totalitară şi sanguinară care s-a dedicat, printre altele, lichidării programatice a social – democraţiei central şi est- europene. Comunismul a avut un singur inamic, combătut fără ezitare şi fără scrupule: demnitatea umană.

În clipa în care, în aula BCU, vocile publice elogiază cariera de umanist a lui Ion Iliescu, spectrele mineriadelor trebuie convocate, spre a reaminti celor care profesează amnezia că Ion Iliescu este instigatorul acelei uri care a însângerat Bucureştiul şi a readus barbaria. În momentele de celebrare a staturii sale enciclopedice, amintirea stagnării brejneviste care a costat România aproape un deceniu se cere evocată, ca o alternativă la acest festivism greţos şi impudic. Ion Iliescu este cel care, în mod deliberat şi a programatic, a pus temeliile României feseniste- o Românie în care complicitatea cu comunismul este o regulă de viaţă cotidiană, iar cleptocraţia prosperă, în decor populist.

Aleegerile care se anunţă sunt ocazia de a ne opune acestui val ce pare să măture totul în calea sa. Victor Ponta şi Ion Iliescu nu trebuie să triumfe. Decenţa, demnitatea, onoarea, adevărul nu pot să mai fie, încă o dată, maculate. Un baraj împotriva FSN şi a memoriei sale otrăvite- acesta este sensul votului prezidenţial din noiembrie.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Domnul Iliescu a tot asteptat ca cineva sa scrie o carte despre el, dar se pare ca nimeni n-a fost interesat de subiect. Asa ca a scris o carte despre el insusi. Fara indoiala, onesta si obiectiva, ne-romantata. Asa cum ne asteptam de la un om sarac si cinstit.

  Am fost in strada in 21 si 22 decembrie 1989. Am fost in Piata Universitatii, aproape zilnic, incepand din aprilie 1990. Am fost pe strada si cand au venit minerii. Am trait acele zile, nu mi-au fost povestite de altii. N-am nici cea mai mica curiozitate sa citesc ce scrie Ion Iliescu despre el insusi. Sper sa apuc momentul desecretizarii unor documente care ii vor prezenta adevaratul chip.

  • Pai sigur, istoricul Oprea,
   ca luptator impotriva securistilor (care nu-i erau prieteni) si, in consecinta, impotriva comunismului, a inceput sa scrie despre viata lui Basescu, nu a lui Iliescu.
   Basescu era pericolul pentru liberalul Marius Oprea.

 2. Citez din articol: „Indecenţa este una asumată şi vizibilă”
  Foarte adevărat. Ba chiar, după părerea mea, reclamată cu mândrie. Lucru deloc de neglijat, în special în toiul unei campanii electorale, deoarece este, după cum se pare, gustată de electorat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro