In politica romaneasca nu trebuie sa fii profet pentru a-ti da seama de ce va urma. Uneori, decriptarea tacticilor de imagine si mesajelor emise de Victor Ponta in presa straina (L’Express, The Guardian, Bloomberg) este un proces simplu. Cand intelegi care este scopul unui politician, ii poti prevedea usor miscarile si intelege mizele interviurilor, intrucat: 1) gradul de complexitate al politicii romanesti si al actorilor ei este extrem de scazut iar factorii care intra in analiza sunt relativ putini; 2) tactica utilizata pentru atingerea scopului politic a mai fost incercata in trecut si a dat rezultate, prin urmare va fi repetata de politician in viitor.
1. Cristian Campeanu a scris recent, in Romania Libera, un excelent articol despre tactica lui Ponta de a folosi sperietoarea ruseasca pentru a dezamorsa cererile de demisie din functia de Premier. Desi mesajele emise de Ponta aveau, aparent, destinatie interna, Cristian Campeanu a stiut sa deceleze potentialul lor diplomatic si geo-politic:
„Declarațiile lui Ponta că numai Rusia ar avea de câștigat dintr-o criză politică la București și că la Moscova s-ar deschide sticlele de șampanie dacă el ar pleca din fruntea Guvernului României nu au nici o noimă decât dacă reprezintă o amenințare mai mult sau mai puțin voalată la adresa partenerilor occidentali și a Statelor Unite. După ce că e mincinos cronic și corupt, această fraudă de prim-ministru se dovedește a fi și șantajist. Ne temem însă că explicația este mult mai sinistră și ea se rezumă la următorul avertisment: „V-am lăsat să vă instalați bazele militare aici și să vă desfășurați forțele de descurajare a rușilor, dar situația se poate schimba oricând. Eu singur, ca lider al celui mai important partid, vă pot garanta că lucrurile rămân la fel, dar numai din poziția de prim-ministru“. Ceea ce face Ponta nu este să declare credință NATO și să umfle pieptul în fața rușilor, ci să-i șantajeze pe americani și pe ceilalți aliați că, dacă mai susțin în continuare Justiția și lupta anticorupție în România, el și grupul pe care îl reprezintă ar putea să schimbe tabăra și să treacă la ruși”.
Cristian Campeanu a scris acest articol in data de 11 iunie 2015, inainte de motiunea de cenzura. Dupa stiinta mea, este singurul comentator care a sustinut ca Ponta practica un santaj la adresa aliatilor si in special la adresa SUA. Ioana Ene a scris ieri un articol despre „vendeta” lui Ponta, dar nu despre santajul acestuia la adresa SUA.
Faptul de a merge la Baku, la o ceremonie-mascarada la care nu a participat nici un lider european respectabil (Erdogan si Lukasenko nu sunt lideri respectabili) si de a sta in tribuna fix in spatele lui Vladimir Putin este un semn că Ponta isi arata, asa cum intelege el, muschii in fata SUA.
Stim apetenta lui Ponta pentru intruniri la nivel inalt, de unde mai culege si el cateva farame de glorie. Cunoastem nevoia acestui individ gaunos de a se „trage” in poza cu lideri europeni sau mondiali, pentru a-si gadila orgoliul si pentru a se fali acasa sau pe Facebook. Este posibil ca si la Baku sa fi intrat in joc si asemenea resorturi psihologice, precum a fost cazul si cu deplasarea de la Soci.
Insa, spre deosebire de Soci (foto dreapta) la Baku a fost in joc si altceva: atasamentul natural, firesc, spontan, nefortat, liber, al lui Victor Ponta pentru tipul de comportament politic intruchipat de Vladimir Putin. Scapat dintr-o motiune de cenzura, Ponta a cautat (in- ori sub-constient) o proximitate linistitoare, o vecinatate in care sa se simta in siguranta, o companie in care sa simta ca impartaseste aceleasi „valori”. Pe scurt, a cautat „familia” politica in care se simte in siguranta si unde nu trebuie sa se justifice.
Ponta s-a dus la Baku pentru a-si lua, prin simpla proximitate spatiala, doza de vaccin ideologic anti-occidental.
Or, atunci cand un politician face acest gest cu asemenea incarcatura simbolica, inseamna ca va actiona la fel de firesc cand va decide sa adopte pozitia descrisa de Cristian Campeanu in articolul sau: „V-am lăsat să vă instalați bazele militare aici și să vă desfășurați forțele de descurajare a rușilor, dar situația se poate schimba oricând. Eu singur, ca lider al celui mai important partid, vă pot garanta că lucrurile rămân la fel, dar numai din poziția de prim-ministru“.
Daca si cand se va petrece, virajul lui Ponta spre Rusia nu va fi brusc, intempestiv, ci va fi unul natural si spontan. Numai un naiv crede ca atasamentul lui Ponta pentru valorile NATO este real. Nici pomeneala: Ponta mimeaza acest atasament din motive de calcul. Deocamdata, are mai multe de castigat din mimarea atasamentului pentru valorile atlantismului, insa cand nu va mai avea, masca va cadea rapid.
Cand calculele ii vor arata ca are mai mult de castigat dintr-o apropiere nedisimulata fata de Rusia, va afectua virajul fara sa clipeasca, precum Viktor Orban. Iar momentul acesta se apropie. Articole precum cele ale lui Cristian Campeanu nu sunt rodul unor previziuni de tip divinatoriu, ci efectele bunei intelegeri a „rationalitatii” comportamentului lui Ponta.
Cancelariile occidentale ar trebui sa nu (mai) subestimeze potentialul destabilizator (la nivel geo-politic) al unui Prim-Ministru care fuge atat de tare de Justitie si emite astfel de mesaje la adresa partenerilor NATO. In conditiile alocarii de material militar greu in aceasta parte a Europei, santajul cu care ameninta Ponta este de o gravitate fara precedent.
2. In data de 10 iunie am scris, intr-un articol despre tactica lui Ponta (si demontarea ei), urmatorul pasaj:
„Presedintele Klaus Iohannis […] deja a fost comparat cu Traian Basescu iar Alina Gorghiu, cea care se plimba prin Japonia si nu participa la sedintele comisie juridice a Camerei, a fost comparata cu Elena Udrea. Ponta vrea sa readuca discutia in termenii anti-basismului.
Urmatoarele 72 de ore vor fi cruciale. Daca purtatorii de mesaj ai PSD sunt lasati sa imprastie nestingheriti acest vector de comunicare, lunea viitoare Presedintele Iohannis va fi numit Basescu 2 iar peste inca o saptamana se va vorbi de suspendarea lui pentru incalcarea atributiilor de “mediator”, pentru ca Presedintele interimar – Tariceanu – sa poata revoca prin decret atat Procurorul sef al DNA cat si Presedinta Inaltei Curti.”
Charles Haquet, corespondentul special al ziarului francez l’Express, i-a luat un interviu lui Ponta in data de 12 iunie (ziua motiunii). Dintre multele minciuni debitate de Ponta (care nu a suflat o vorba despre imposibilitatea unei condamnari in actualele conditii procedurale. Cum sa fie condamnat de judecatori daca Parlamentul se opune trimiterii in judecata?!), am selectat un indiciu despre tactica lui Ponta pentru a reusi sa intoarca in favoarea sa, in ochii partenerilor externi, intreaga situatie juridica si politica. Ofer traducerea mea a fragmentului din l’Express:
„Reporterul: Presedintele, Klaus Iohannis, a cerut demisia intregului guvern si nu doar pe cea a dumneavoastra. Ce credeti de aceste declaratii ale domniei sale?
Ponta: Am fost dezamagit. In cursul ultimelor sase luni, el a jucat un rol de arbitru de care tara are nevoie. Insa in aceste ultime zile, nu s-a plasat decat de o singura parte, cea a partidului sau. Eu cred ca el este supus de anturajul sau la presiuni mari. Am observat, de altfel, ca am fost chemat in fata DNA exact in momentul in care Opozitia a initiat o motiune de cenzura in Parlament. Niemeni nu crede ca este vorba despre o coincidenta„.
Eu am spus ca „urmatoarele 72 de ore vor fi cruciale” iar „peste o saptamana” Presedintele Iohannis va fi acuzat ca isi incalca atributiile de „mediator” (reamintesc: Avizul nr.1/2007 al CCR ii permite Presedintelui Romaniei sa aiba o pozitie institutionala activa, nu doar una contemplativa!). Ponta a facut aceste declaratii la 48 de mai tarziu iar presa romaneasca a preluat acuzatia la adresa lui Klaus Iohannis sambata seara sau duminica la amiaza.
Suntem in grafic cu tactica externa si interna a lui Ponta a a-si salva pielea de Justitie? Din pacate, da! Omul si-a aratat muschii la adresa SUA, acuzatiile la adresa lui Iohannis reiau acuzele aduse fostului presedinte Basescu. Ce urmeaza?
Decapitarea DNA. Deja in PSD se coace un plan mai vechi de comasare a DNA cu DIICOT (care ar duce la intreruperea mandatului Codrutei Kovesi). Tipul asta de manevra e veche si ori de cate ori PSD are probleme cu Justitia e tentat sa apeleze la ea.
A crede ca asa ceva e imposibil inseamna a-l subestima pe Ponta. Faptul ca insusi Oprea, cumatrul si aliatul lui Ponta transmite amenintari voalate la adresa PSD denota ca planul e destul de avansat (aici si aici) si ca PSD-ul e un butoi cu pulbere care sta gata sa explodeze. Cateva stiri despre atmosfera din PSD au transpirat, totusi, in presa. Ieri seara un ziar care trebuie luat cu un gram de sare a scris mai multe despre cum ar vrea Ponta un OUG prin care sa decapiteze DNA.
P.S. Nu trebuie subestimate niciodata zbaterile unei persoane incoltite de Justitie, care actioneaza prin interpusi. In conditiile zvonurilor despre remanierea lui Cazanciuc (destul de improbabila, dupa ce acesta s-a inscris in UNPR), atentie la miscarea lui Marius Manolache, deputat PSD, finul lui Ponta (!), care anunta un proiect legislativ special anti-magistrati! „Deputatul PSD Marius Manolache propune, printr-o initiativa legislativa, infiintarea in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ a unei sectii de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, considerand ca actualele mijloace de investigare s-au dovedit „ineficiente”. „Initiatorul apreciaza ca nu poate fi exercitata calea de atac a apelului impotriva unei hotarari pronuntate in fond de catre instanta suprema decat in favoarea persoanei deferinta justitiei„, mai arata initiatorul in expunerea de motive a proiectului”.
Implicatiile sunt atat de numeroase si de perverse, incat reclama o postare separata.
Articol publicat si pe blogul Politeia.
Se scriu articole frumoase, se aduc argumente convingatoare, este devoalata, pina la lenjeria intima, orice intentie ordinara a plagiatorului national.
Dar se observa o lehamite, o neputinta, poate si din cauza de caldura mare, monşer; multi si-au consumat munitia pe diabolizarea piratului ca marele dusman al Justitiei, vinzatorul ei.
Estimp, plagiatorul isi facea de cap.
Acum, Ponta si Oprea se pot erija in aparatorii Justitiei. In fond, ei vor Justitia lor, aia privatizata, de care vorbea Patriciu. Ce-i de facut?
Pai, nici presedintele tarii nu are un raspuns.
„Klaus Iohannis, intrebat cum va mai coabita cu Victor Ponta: E buna intrebarea. Inca nu am un raspuns”.
Un profesor nu este oripilat ca are un premier plagiator.
Si la intrebare raspunde candid: „Inca nu am un raspuns”.
Problema nu este ca profesorul nu ar fi oripilat ca are un premier plagiator.
Problema este ca profesorul nu are o cale legala pentru a-l exmatricula.
multumesc, dar stiam ce „poate legea” in cazul asta.
Cind profesorul/presedintele tarii iti raspunde „E buna intrebarea. Inca nu am un raspuns”, e grav. Cine vrei sa aiba raspunsuri? noi, aici pe Contributors?
Este vizibil ca presedintele tarii nu este deranjat de comportamentul premierului, si nu lupta cu Ponta o preconiza, ci „colaborarea civilizata, ca sa nu fie mirlan”.
Se poate colabora cu Ponta in altceva decit in mutilarea institutiilor statului de drept?
Daca da, succesuri.
Te doare capul cu romanii astia, nici asa nu ii bine nici asa, „Cine sa aiba raspunsuri”, aia care l-au votat, si voteaza in continuate PSD-ul, votul e si o raspundere. Daca peste 15 ani vor realiza ca nu mai are cine sa le plateasca pensiile in romania, pt ca toti tinerii au plecat atunci sa se duca la Ponta sa dea bani.
Pai e destul de simplu: singura alternativa la astia e PNL-ul. Si PNL-ul ne arata o durere in cot de proportii epice. Si atunci pentru ce sa te mai zbati?
daca zici ca nu mai este nimic de facut, pot sa plec linistit la o bere si sa astept Occidentul sa ne rezolve?
:P
Si intre timp ce mai face mamaliga? Nimic, ce sa si faca.
pai mamaliga mai scrie vreun articol si apoi altii il comenteaza; ca dora nu de aia si or ales presedinte !? sa rezolve el !
amu dreptu i ca s ar putea daca ar iesi afara, chiar sa moara ! bine dupa aia ar fi ieroi si cei mai buni fii ai patriei ar face rivolutia intregului popor, strinsi uniti si suverani
la poporu ala construit in ultima suta de ani tot timpul conducatorii e di vina
unde raspunde candid ca nu vad? omul zice ca nu are raspuns inca. ce voiai sa zica? ca incalca constitutia, ca scoate armata doar sa il alunge pe ponta? ce sa faca? sa incalce toate legile? momentan nu prea are ce face. sincer, cand ma gandesc ce jale era cu ponta ca presedinte, nu prea avem de ce sa ne para rau.
sperantele sunt la occident si la institutiile care inca stau in picioare sa nu cedeze. acum ce sa facem? sa iesim in strada in fiecare zi? ok, si cand mai muncim?
Me-mo-ra-bil:
„sperantele sunt la occident si la institutiile care inca stau in picioare sa nu cedeze. acum ce sa facem? sa iesim in strada in fiecare zi? ok, si cand mai muncim?”
– si Carp, daca nu ma insel, spunea: dupa cit noroc are Romania, nici nu are nevoie de politicieni.
– da, lasa ca ne „rezolva” occidentul” problemele :P
– „acum ce sa facem?” nimic, sa privim ca la teatru.
– sa nu iesim in strada, ca riscam sa ne calce masina, si spoi, noi trebuie sa muncim, sa nu…
Pentru faptele care nu au legatura cu functia (fals, spalare de bani, evaziune fiscala), Ponta poate fi judecat. Nu e nevoie de acordul Camerei Deputatilor.