joi, noiembrie 30, 2023

Victor Ponta regreta ca suntem in Uniunea Europeana

UPDATE.

Un ministrul al guvernului Ponta, Puiu Hasotti, protesteaza public, impreuna cu 1000 de cetateni, printre care deputatii PNL Gheorghe Dragomir – presedintele filialei judetene Constanta – si Mihai Lupu, consilieri locali, elevi si preotii din localitate, impotriva arestarii de catre Tribunalul Bucuresti a primarului din Navodari, Nicolae Matei.

Halucinanta declaratia lui Victor Ponta facuta la Bistrita:

„Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori”.

Adica, ce sa intelegem de aici?

Ca Victor Ponta regreta parcursul Romaniei in UE.

Ca UE trebuia sa ne faca drumuri, spitale, agricultura ca in Vest, eventual sa inchida ochii la fraudele, coruptia, furturile din banii europeni, la care campioni sunt baronii transpartinici, sa nu ne mai supravegheze asa de atent.

Si sa nu mai insiste atata pe activitatea anticoruptie, desfasurata de ANI si DNA, ca elitele de prada romanesti, cu politicieni la loc de frunte, sa-si poata derula afacerile de fraudare a bugetului public si fondurilor europene.

Cu alte cuvinte, cat mai multi bani de la UE, dar fara control anticoruptie si de verificare a incompatibilitatilor.

Sa gandesti asa este una, sa o proclami in gura mare inseamna sa dai un semnal propriilor alegatori ca UE este capul rautatilor, ca nu mai avem nevoie de apartenenta la UE. Ca sa putem noi, politicienii,  sa furam in voie, iar voi, cetatenii, sa ciuguliti firimituri de la masa bogatilor. Cu alte cuvinte sa ridici filosofia „ciugulitului” la rang de politica de stat. Problema este ca daca furi si ciugulesti, fara sa pui nimic in loc, la un moment dat se termina si nu mai exista obiectul furatului si ciugulitului.

Cand romanii  onesti din tara si strainatate considera ca e prea slaba si prea putina lupta anticoruptie, ca ar trebui 10 institutii de tip DNA si ANI, ca sa faca fata la cat se fura in tara asta, vine candidatul la functia de premier din partea USL sa spuna ca nu avem nevoie de DNA si ANI, ca ele sunt o inventie diabolica a Uniunii Europene, ca e prea multa supravegehere anticoruptie.

Avem bomboana pe coliva democratiei si statului de drept, pe lupta anticoruptie,  pusa de Victor Ponta.

Ce ignora viitorul, eventual, premier, este ca  fara banii UE si FMI nu are cum sa achite pensiile si salariile bugetarilor, i s-a spus de sute de ori si nu vrea sa inteleaga. Ca risca sa fie fugarit pe strazi de bugetari si pensionari. Si ca nici imprumuturi nu mai poate primi Romania, la costuri rezonabile, in absenta garantiei data de FMI-BM-UE. Asta nu intelege, ori de cate ori i s-ar spune, fiind orbit de puterea absoluta, dictatoriala.

Inteleg insa ca-si pregateste masa de alegatori, prin mesaje subliminale, ca daca va avea o majoritate confortabila in parlament  va impune retragerea Romaniei din structurile UE si parteneriatul strategic cu SUA, va desfiinta DNA, ANI, DIICOT si toate structurile de lupta anticoruptie, cum a si semnat un document cu colonelul Dogaru, pentru ca furturile, frauda si coruptia legate de fondurile publice sa nu mai fie de nimic impiedicate si cenzurate, spre bucuria si fericirea baronilor, armatelor de politruci si clientelei USL.

Alta explicatie eu nu vad pentru ultima declaratie a lui Victor Ponta.

Nota Editor: STEFAN VLASTON CANDIDEAZA DIN PARTEA ARD LA CAMERA DEPUTATILOR LA ALEGERILE DIN DECEBRIE 2012. ARTICOLUL DE MAI SUS TREBUIE CITIT CU ACEASTA REZERVA

Distribuie acest articol

174 COMENTARII

 1. Ca veni vorba de halucinatii, d-le Vlaston – am eu halucinatii, sau pana mai adineauri pe hompage-ul Contributors era un alt articol de-al dvs., despre Ponta care impinge Romania spre dezastru???
  E drept ca marea majoritate a comentariilor va erau total defavorabile, si e la fel de drept ca si articolul de fata e la fel de amuzant ca si acela (bunaoara partea unde ne spuneti indirect ce-are de gand sa faca ARD daca ajunge la guvernare – sa imprumute in continuare bani de la UE si FMI ca sa plateasca pensionarii si bugetarii… bine de stiut, multumesc), dar totusi… unde-i badea Gheorghe??? Asa si cu articolul acela.

   • Eu nu inteleg atitudinea asta maidaneza:” sanatate, de ce ma cititi daca nu va place ce scriu”. Dv sunteti aici sa discutati sau sa va impuneti cu orice pret? Cand erati profesor asa raspundeati elevilor la intrebari care nu va conveneau?
    Asta e atitudine de candidat politic? Un om inteligent face un efort si discuta, mai ales ca dv propuneti aceste subiecte de discutie, da raspunsiur, aduce argumente, nu trimite cititorii la plimbare cu expresii de maidan.
    Cum adica : „sanatate”? Asta e expresie de fost profesor, om care se considera intelectual?

   • D-LE VLASTON, ESTE COOL IN ROMANIA ZILELOR NOASTRE SA FII ANTIEUROPEAN PENTRU CA ALIANTA DE LA GUVERNARE E PE VAL DIN MOTIVE GRESITE SI PENTRU CA UE SE SCHIMBA DE LA O ZI LA ALTA. DL. PONTA E ANTIEUROPEAN PENTRU CA SIMTE CA VA FI SI LA GUVERNARE SI VA AVEA SI BANII TRIMISI DE UE DIRECT DE LA BRUXELES VIITORULUI SAU GUVERN IN CONTEXTUL DORINTEI DE MAI MULTA INTEGRARE.VA DATI SEAMA CE INSEAMNA FONDURI DE LA BRUXELLES DIRECT, NU PRIN CINE STIE CE AGENTIE INEFICIENTA PRECUM IN BULGARIA SI ROMANIA? MANA CEREASCA. BANI DATI DIRECT PRIN ORDONANTA DE URGENTA. CE PROIECTE? CE BUGET? AR PUNE MANA PE GAINA CARE FACE OUA DE AUR. DE CE SA AFLE SI POPORUL USL INAINTE DE VREME? A…SI MAI ESTE SI PARTEA IN CARE INDIVIZII NU-SI RECUNOSC INTERESELE NATIONALE.ADICA NU-SI DAU SEAMA CA INTERESELE NOASTRE SUNT IN UE, IN NATO SI CU AMERICA.

   • LUCRURILE SE COMPLICA ! ! !
    -Scurt tratat de initiere a unui domn VLASTON –
    Domnul Traian Basescu se afla in conflict de interese ! Nu este vorba despre unul din conflictele de care se ocupa cu atata energie (si partizanat politic) ANI …..el este, prin consecintele sale, cu mult mai grav si mai cert decat acelea. Pe de o parte, reprezentantul statului roman este tinut sa apere interesele romanesti astfel cum au fost sintetizate in politica guvernamentala dar, pe de alta parte, este personal interesat (si moralmente obligat) sa urmeze optiunile celor carora le datoreaza indiscutabil mentinerea in functie impotriva vointei majoritare a romanilor. Iata o dilema din care este greu de iesit!

    Pentru o reducere drastica a bugetului UE, in special pe seama fondurilor de coeziune, este guvernul britanic, in mod traditional animat de euroscepticism, dar si guvernul german, aflat in prag de alegeri si tentat de abordari national-populiste. Aceasta pe fondul crizei economice care, in loc sa stimuleze solidaritatea europeana impinge spre egoism national si in loc sa stimuleze cresterea economica si crearea locurilor de munca favorizeaza un tip de austeritate absurda care ucide demnitatea umana si destructureaza natiunile. Iata miza profunda a controversei dintre partizanii fondurilor de coeziune si cei ai frugalitatii bugetare europene.

    Primul Ministru a anuntat ca Romania va bloca prin veto adoptarea unui buget european care consacra reducerea fondurilor de coeziune in dispretul respectului pentru soarta cetatenilor europeni de origine romana. In acest demers el nu este singur. Parlamentul European a adoptat MAI DEMULT(inclusiv cu voturi germane si britanice), in numele tuturor cetatenilor europeni, o optiune bugetara similara pentru ca apoi, constatand rigiditatea Consiliului, dominat sau blocat de presiunile catorva capitale (Berlinul, in primul rand, dar si Londra sau Paris), sa suspende negocierile intr-un gest dramatic avertizand asupra posibilului esec al oricarei formule care ii ignora exigentele. Ramanand alaturi de Parlam.European Guvernul roman va castiga un aliat puternic printre institutiile europene, institutii de a caror simpatie nu a prea avut parte pana acum.

    In plus, Guvernul Ponta se plaseaza in grupul greu de ignorat al statelor care cer astazi nu doar „mai multa Europa” ci si „mai multa democratie si solidaritate europeana”; printre altii, alaturi de vecinii sai central-europeni. Purtarea unei asemenea batalii in forurile europene alaturi de Polonia va consolida parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Varsovia; doua capitale care au potentialul de a deveni, inca in acest secol, principalele motoare ale integrarii europene, surclasand tot mai obositul tandem franco-german. A sosit vremea ca Occidentul (si Nordul) european sa priveasca statele asa zis „noi membre” din Europa centrala (si de Sud) ca pe membri co-fondatori avand dreptul la respect egal si la sanse egale de progres. Opozitia acestora – pe deplin legitima, constructiva si animata de spirit european – fata de bugetul egoismului national occidental poate fi si semnul ca Romania s-a decis sa inceteze a mai negocia in genunchi la Bruxelles.

    Inaintea Consiliului European de joi, in cadrul Consiliului ministrilor de finante ai UE ministrul roman de resort va avea prilejul sa dea un mesaj in acest sens. Daca a doua zi cel care tine loc de Presedinte al Romaniei ar da un semnal diferit, ceilalti sefi de state si guverne nu vor crede ca Romania are doua politici diferite incluse intr-un meniu din care ei pot alege (aceasta este imposibil din punct de vedere tehnic) ci vor fi constransi sa vada ca tot efortul lor pentru a-l mentine pe Traian Basescu la Palatul Cotroceni a fost nu numai zadarnic ci si contraproductiv.

    Domnul Basescu a sugerat, deja, ca nu va folosi dreptul de veto invocand ratiuni procedurale si tactice: un asemenea drept nu s-ar exercita decat spre a bloca incalcarea tratatelor; recurgerea la veto ar fi rusinoasa intrucat ar demonstra incapacitate de compromis si ar provoca ostilitate; intentia unui veto nu ar trebui anuntata intrucat ar devoala tactica negocierilor. Pentru cunoscatori asemenea argumente nu rezista.

    In primul rand, insasi notiunea de „veto” a fost utilizata de Premier metaforic. In UE nu exista drept de veto ci decizii care se adopta cu unanimitate sau prin consens. In acest sens orice opozitie ferma echivaleaza cu un „veto”. O asemenea opozitie se poate exercita oricand se aplica procedura unanimitatii. La ea s-a recurs nu pentru a apara tratatele (competenta in acest sens este Curtea europeana de justitie) ci mai cu seama pentru a le incalca. Exemplul cel mai clar este cel al refuzului Olandei de a accepta intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in ciuda faptului ca toate conditiile cerute de tratate erau indeplinite. Reprezentantul Romaniei in Consiliu nu a folosit atunci nici un „veto” spre a impiedica incalcarea.

    In schimb, Romania a amenintat sa blocheze prin opozitia sa semnarea Acordului de asociere dintre UE si Serbia, abandonand un prieten si starnind consternare la Bruxelles pentru ratiuni politicianiste interne.

    Revenind la actuala proiectie bugetara a UE, nu se vede de ce Marea Britanie si-a putut anunta decizia de a bloca acordul daca exigentele sale eurosceptice nu sunt satisfacute iar Romania, Polonia, Ungaria, Spania etc. nu ar putea face acelasi lucru in apararea clauzei de coeziune din tratatele europene. Fiind vorba despre o masura de ultim recurs, logica negocierilor cere ca ea sa fie anuntata inainte pentru ca toata lumea sa cunoasca valoarea mizei. Aceasta tine de strategie iar nu de tactica.

    Dincolo de asemenea dispute, mai degraba diversioniste, un lucru este clar: in Consiliul European reprezentantul Romaniei – oricare ar fi el – nu poate merge impotriva politicii Guvernului roman, astfel cum a fost ea definita in tara si comunicata in Consiliul ministrilor de resort. Daca ar fi altfel, pe plan european consecinta ar fi nulitatea deciziei Consiliului European iar pe plan national ineficacitatea acesteia. Intrucat, potrivit Constitutiei romane, seful statului nu poate obliga Guvernul sa isi schimbe politica bugetara iar aceasta politica nu ar fi avuta in vedere la dezbaterile Consiliului European ci numai la acelea din Consiliul ministrilor de finante, s-ar ajunge la situatia absurda ca Romania sa fie practic absenta in Consiliul European, urmand ca acesta sa negocieze separat cu Guvernul roman un acord european unitar aplicabil. Cel vinovat de un asemenea blocaj se expune izolarii externe si sanctiunii interne. O situatie limita pe care romanii nu si-o doresc dar spre care a impins netrebnicia CCR si nesabuinta unor lideri europeni.

    • Lucretiu, simplu pentru a intelege:
     ai 100.000 euro si ii dai unui nepot sa construiasca o casa intr-o perioada de un an, dupa 9 luni vii in vizita sa vezi ce a facut si cum arata casa, vazi insa ca la casa a facut doar o parte din fundatie, si nepotul si-a luat masina, si-a facut ceva vacante de studiu prin afara, a mai cumparat ceva materiale pt casa, dar fara a contracta si manopera sa fie folosite si mai are de utilizat cam 80.000 din cele alocate initial, pentru anul urmator era in plan o alta casa, dar dupa nivelul aratat la cele 9 luni eu nu cred ca mai vrei sa-i mai dai 150.000 euro sa zicem pentru o alta casa….
     exact asa este Romania acum si pe deasupra nici nu are oameni politici cu bun simt sa accepte si sa recunoasca nivelul mediocru la care se afla clasa politica din Romania comparativ cu cea din Vest…constiinta este un cuvant strain pentru multi politicieni din spatiul carpato-danuabiano-pontic….

    • Adica axa Bucuresti-Varsovia va prelua rolul tot mai obositei axe Berlin-Paris? Cred ca delirezi.
     PIB Germania: 3700 miliarde $. PIB Romania: 180 miliarde $. DE 20 de ori mai mult. La o populatie de doar 4 ori mai mare. Deci mai avem mult pana sa luam locul obositului Berlin.

  • Imi cer scuze pentru mesajul initial, care vad ca a provocat o marunta controversa. Eu il scrisesem putin in gluma, ca, deh, e duminica, amuzat de articol – asta fiind principalul motiv pentru care va citesc, d-le Vlaston. Imi exercit dreptul la libera alegere si aleg sa va citesc, pentru ca, adesea, gasesc articolele dvs. amuzante.
   Si cum sa nu te amuzi, cand in articol il infierati aspru pe Victorash ca risca sa nu mai poata imprumuta bani si „fara banii UE si FMI nu are cum sa achite pensiile si salariile bugetarilor, i s-a spus de sute de ori si nu vrea sa inteleaga”, iar cateva randuri mai jos, tot dvs. ziceti ca „privatii au salarii mai mici, comparativ cu bugetarii, desi tin tara in spate”
   Pai chiar asa.
   Intrucat privatii, desi tin tara in spate, au salarii mai mici decat bugetarii, ARD, prin pana maiastra a d-lui Vlaston, se gandeste sa se mai imprumute un pic, ca sa aiba de unde plati lefurile bugetarilor… si cum ziceati ca e cu fractura aia logica???
   Altfel, eu pusesem o intrebare simpla si umila, careia, ca de obicei, nu i-ati raspuns – ce-i cu alalalt articol, de ce nu mai apare pe Contributors???

   • @Prostu’ satului
    PÎNĂ DOMNU VLASTON FACE EFORTURI SA DEOSEBEASCĂ TABLA-NMULŢIRII DE TABLA ZINCATĂ ……NOI SA PURCEDEM LA ANALIZE PE FOND….
    Discursul locatarului de la Cotroceni, ZICE DE FAPT CA ESTE de preferat loialitatea acestuia fata de acei populari europeni, care il sustin cu perfuzii si cu un statut de guvernator in calitate de oficial al statului roman, decat loialitatea fata de acest popor. Si fata de cele 13 state care au format grupul “Prietenii coeziunii”. Ca interesul national nu are nicio valoare. Ca valoare are doar interesul sau personal. Prin care Traian Basescu incearca sa supravietuiasca politic. Si mai avem un mesaj in discursul sau cat se poate de elocvent, referitor la demnitatea nationala si, pana la urma, la atitudinea noastra fata de un interes urias financiar.

    Exista un proiect care poate face mult rau acestei tari. El este pus la cale de doamna Merkel. Cea care s-a manifestat cu atata duritate in calitate de sustinatoare a unui presedinte demis politic de catre poporul sau. Dar doamna Merkel isi slujeste cu credinta tara sa. Care este Germania. Si daca poate cumpara, in acest fel, loialitatea unui politician roman, care inca isi mai poate exercita o influenta interna si care inca mai poate fi un partener comod pentru manevrele externe ale Germaniei, atunci de ce nu ar face-o? Doamna Merkel procedeaza inteligent si pragmatic. Iar acum interesul Germaniei este sa taie vreo 15 miliarde din fondurile alocate unor state care nu mai vor sa ramana simple piete de desfacere si de materii prime si vor sa se dezvolte. Intre aceste state este si Romania.

    Uniunea Europeana, ca urmare a manevrelor politice ale doamnei Angela Merkel, ar urma sa decida daca unele tari, intre care si Romania, vor fi sau nu arse financiar. Romania este prinsa pe picior gresit. Din doua motive. Primul este ca, asa cum tot Uniunea Europeana a constatat in ultimii ani ai regimului Boc, fraudele pe bani europeni au fost uriase. Ca atare, nu numai ca ar urma sa nu mai primim bani pentru agricultura si alte investitii in viitor dar este cat se poate de probabil ca va trebui sa platim penalitati de circa o jumatate de miliard de euro. Si asta se intampla in perioada in care incepem sa platim si oalele sparte de regimul Traian Basescu, atunci cand a angajat, fara sa ceara acordul poporului roman, imprumuturi inrobitoare la FMI si la Banca Mondiala.

    Victor Ponta i-a cerut, in numele Guvernului, lui Traian Basescu ca, la nevoie, atunci cand va avea loc discutia la Bruxelles, sa utilizeze un instrument cat se poate de legal. Si anume dreptul de veto. Daca Romania se opune in acest sens, masura propusa de Germania nu se poate transforma intr-o decizie. Si asta se intampla intrucat, interpretand intr-un mod absurd Legea fundamentala, Curtea Constitutionala a decis ca Presedintele, care este doar parte a Executivului, poate reprezenta, intr-o republica parlamentara, statul roman in negocierile de la UE.

    Si care a fost reactia lui Traian Basescu? L-a luat peste picior pe Victor Ponta. Pe motiv ca exercitarea dreptului de veto este absurda. Si ca simplul enunt il lasa pe el in pielea goala la negocieri pentru ca, vezi Doamne, partenerii UE ar sti dinainte ce intentii avem. Si pentru ca ei sa nu stie, Basescu anunta raspicat ca nu va exercita dreptul de veto. Face exact ceea ce ii reprosa lui Ponta.
    Si de ce sa nu ne exercitam dreptul de veto? Pentru a incalca in picioare interesul si demnitatea nationala? Sau pentru a-i fi loiali lui Merkel?
    MAI TINETI MINTE CIT DE RAPID SI PE PICIOR „CA PRIMARU’ ” A SEMNAT DL BASESCU …”TRATATUL FISCA „???

    • Solutia ar fi sa iesim din UE, NATO si parteneriatul strategic cu SUA? ca doar nu e de asteptat sa se sperie Merkel de veto-ul lui Ponta. Merkel catre Ponta: ce PIB ai dta sa-mi dai mie lectii?

    • @unui postac (inteligent?) Tratatul fiscal a fost ratificat de parlamentul majoritar USL in unanimitate. Daca nu-i placea lui Ponta sau tie de ce nu l-a respins. Apropos de veto: daca citesti si mai ales daca intelegi, vei vedea ca pozitiile UK, DK, F, PL si RO sunt contradictorii. Care din veto e valabil contrar tuturor celorlalti?????

 2. Este evident ca politicienii nostri ne-au bagat in UE ca sa-si sporeasca averea pe baza fondurilor UE. Observ ca multe firme, apartinand unor politicieni, au ca activitate, conform CAEN: „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”. Sa inteleg ca avem o clasa politica formata din constructori? Daca eu, neimplicat politic, imi fac o astfel de firma am sanse sa castig vreo licitatie?
  Un alt aspect care trebuie mentionat e ca nu a existat o dezbatere serioasa pe tema integrarii in UE. Nici acum nu exista. Discutand cu oameni, cei mai multi avand o pregatire superioara, am observat ca ei habar nu au ce presupune UE. Pentru ei totul se reduce la posibilitatea de a lucra in afara si la accesa fonduri UE. Altii si-au dat seama ca nu suntem competitivi, adevarul e ca nici inainte de integrare nu am fost si nici acum nu suntem. De ce? Pentru ca nu a existat o reforma a statului( absolut necesara), o reforma economica (inca traim in socialism) si o schimbare de mentalitate. Acestea fiind spuse, putem concluziona ca suntem de umplutura in UE. Pana cand nu vom avea un proiect national bazat pe strategii coerente pentru fiecare domeniu(energie, agricultura, industrie) si in corelatie cu strategiile UE nu vom merge in sus ci ne vom prabusi in continuare.
  Intr-un anume punct are dreptate Victor Ponta. Nu inteleg cum putem vorbi de o piata libera cand un stat acorda subventii mai mari pentru agricultori decat altul.

  • Alternativa era sa ramanem o tara la discretia baronilor si hotilor. Daca noi nu facem mai nimic sa-i impiedicam sa fure, ne punem speranta in UE. Pana cum au facut cate ceva. MCV, etc.

   • Alternativa era sa alegem oameni seriosi nu politruci pusi pe capatuiala. In UE trebuia sa intram pe usa din fata, nu pe cea din dos si sa ramanem tot acolo, sa fim aratati cu degetul ca „lenesi aia mici si prosti care nu stiu decat sa ceara”.

   • Alternativa era sa ramanem la nivelul unor tari ca Ucraina, Moldova, Serbia, nu ca nu am fi departe.Problema e ca dragii politicieni s-au prins cum sta treaba cu ANI, DNA, si cu fondurile UE(borcanul cu miere). De aceea cultiva un fel de discurs bazat pe un nationalist ieftin, ca de euroscepticism in nici un caz nu poate fi vorba. Alternativa e lupta pentru statul de drept si independenta justitiei. Apropo… ce parere are domnul Blaga despre statul de drept? Nu e prea vocal pe acest subiect, tinand cont ca e presedintele principalului partid de opozitie.

 3. dupa care acelasi Ponta o za zbiere ca ” tradatorii neamului” i-au informat pe cei de la UE despre aceste declaratii. Intrebarea este: va fi un referendum de retragere din UE organizat de USL? dupa care aderam la CSI?

 4. Aceasta reactie, ca de altfel si multe altele in aceeasi cheie vine dupa fiasco-ul din vara. Multa lume a resimtit amestecul direct si partizan al UE intr-o chestiune strict de politica interna ca pe o depasire a atributiilor acesteia si ca pe un afront. Ponta nu face decat sa exprime sentimentele eurosceptice starnite multora din vara si pana acum. Pur si simplu nu poti sa intri cu bocancii in viata omului si sa te astepti sa-ti multumeasca. A fost o reactie exagerata, parte in urma unei intoxicari, parte din panica de a nu accepta o „subrezire” a influentei PPE.
  Cat despre dilema cum e mai bine cu sau fara UE ea rezida din lipsa unei explicitari clare a asteptarilor in 2007 si din impotenta guvernelor de dupa 2007 de a folosi fondurile UE. Cert e ca asteptarile au fost mari, poate nerealist de mari, iar rezultatele minore starnesc resentimente. Uniunea avea viitor cata vreme membrii sai erau tratati oarecum egal. O data cu aparitia problemelor brusc o parte dintre cetatenii sai s-au vazut „pusi la colt” ca fiind „greci lenesi”, „spanioli lenesi”, s.a.m.d. desi nu stiu cat i se pot imputa omului de rand greselile guvernantilor sau ale bancilor. Ori, o astfel de divizare intre „nordul harnic” si „sudul lenes” nu e de natura sa creasca increderea reciproca necesara intre membrii unei uniuni, in fond pur voluntare. Citeam deunazi despre amenintarea „Marelui Comisar” la adresa Cataluniei cu ambitii secesioniste. Chiar credeti ca o astfel de abordare e de natura sa starneasca „eurosentimente” printre catalani sau o sa determine o crestere a euroscepticismului lor?
  Dpmdv actuala conducere a UE va fi practic groparul uniunii prin excesele sale si n-ar strica sa ne gandim serios la o strategue pe termen lung care sa ne permita sa ne descurcam si in scenariul disparitiei UE.

   • L-ati votat pe Traian Basescu? Ati votat si sustinut PDL? Deci sunteti la fel de vinovat pentru risipirea banilor imprumutati de la FMI pe tot felul de proiecte fantasmagorice! Pe cale de consecinta va invit sa platit, doar dvs. si ceilalti sustinatori ai lui Basescu si PDL imprumuturile facute de acestia!
    Reducerea la absurd functioneaza in matematica, dar nu si in politica. De ce ar trebui sa platesc eu telegondolele PDL-ului? De ce ar trebui sa plateasca grecul de rand prostiile guvernantilor lor?

    • „De ce ar trebui sa platesc eu telegondolele PDL-ului? De ce ar trebui sa plateasca grecul de rand prostiile guvernantilor lor?”
     @garett Pentru ca prin vot legitimezi actiunile lor. Ma gandesc daca ar fi fost un politician grec care sa spuna privatizam cat mai mult, vor fi cat mai putini angajati la stat, ajutoarele sociale vor fi minime, gratuitati 0… oare cate voturi ar fi luat? Asa si in Romania, romanul inca asteapta de la stat, de la politicieni. Eu nu astept decat taxe si impozite mici, justitie independenta si o armata cat de cat decenta. Restul vine de la sine. Lasa ca, in curand, va intelege si grecul si romanul ca nu economia e in faliment , ca nu capitalismul e problema ci statul e problema caci el e in faliment deci tot ceea ce tine de el este in faliment. Ma refer la sistemul de pensii, sistemul de invatamantul, de sanatate, armata, justitie, politie. Asa ca vezi pe cine votezi! Eventual poti sa nu te prezinti sau sa anulezi votul.

     • Fals! Eu nu l-am votat pe basescu, deci nu l-am legitimat! Nu l-am dorit PM pe boc, mi s-a impus si ni s-a impus prin ignorarea cu aplomb a unei alte majoritati, deci nu i-am legitimat aiurelile!
      Ne-a intrebat cineva daca vrmi sa ne amanetam viitorul la „camatari” pentru sali de sport?

      • @garett In astia 23 de ani nu au fost la putere doar Basescu si PDL-ul. Au fost si PSD, PNL, PNTCD,UDMR, PRM(din umbra) si PC. Daca ati votat unul din partidele astea inseamna ca i-ati legitimat. De situatia in care se afla Romania se fac toate vinovate, pentru ca aceasta criza economica, sociala si morala are ca principala cauza politicile idioate aplicate in acesti 23 de ani. Va dau ca exemplu invatamantul( banuiesc ca domnul Vlaston stapaneste subiectul), el nu fost distrus doar in timpul lui Funeriu dar si in timpul lui Marga, lui Andronescu, Adomnitei( v-am dat exemple de ministrii de la toate partidele). Sistemul de invatamant s-a degradat in timp nu odata cu venirea lui Boc sau Ponta ca prim ministru.

      • @Gabi.M: Eu am mentionat punctual povestea cu imprumutul la FMI! Daca vreti sa o luam iarasi cu „greaua mostenire” putem sa incepem, cum zicea cineva, prin a-l acuza pe Burebista ca a dat o grea lovitura industriei vini-viticole desfiintand viile din Dacia! L-am intrebat pe do’ profesor dar s-a facut ca ploua, va intreb si pe dumneavoastra: din toate miliardele imprumutate de la FMI si banci da-ti exemple de investitii aducatoare de profit! Cu subiect, predicat si beneficii…

      • @garett Investitiile publice facute in perioada PDL, in general, au fost proaste. Exista si cateva exceptii la autostrazi, cai ferate si statiuni turistice. Dar ce trebuie sa retinem de aici e ca statul nu trebuie sa faca investitii decat in infrastructura de transport. Telegondolele, stadioanele, bazinele, salile de sport, partiile de ski sunt investitii care trebuiesc realizate de un privat. Acum nu stiu daca banii de la FMI au fost risipiti in acest fel, cert e ca taxele si impozitele noastre da. O parte din banii FMI au intrat si in rezerva BNR, ca sa fie folositi in caz de apar probleme cu bancile. Cred ca FMI a controlat cat de cat felul in care sunt cheltuiti banii imprumutati de ei, risipa s-a facut din taxele si impozitele platite de noi.

      • @GabiM: De fapt banii aia intrati in rezerva BNR au ajuns deja la banci: pe baza lor BNR a decis „cu larghete” sa micsoreze RMO; bancile la randul lor s-au grabit sa repatrieze banii proaspat eliberati de la RMO catre bancile mama! Deci puteti fi mandru ca platiti 3.5% dobanda la FMI pentru „privilegiul” de a sprijini marile banci europene! ;)
       A, si pentru a sprijini deficitul SUA prin cumpararea de US bonds purtatoare de dobanda: 2.5%!
       Tot BNR a facut-o si pe aia, aren’t you proud?
       Cat despre „investitiile” in sali de sport si alte acareturi, daca au fost facute din imprumutul de la FMI e prostie curata, daca au fost facute din taxe si impozite, atunci de ce ne-am mai imprumutat??

      • Domnule Vlaston, domnul Ponta se afla in campanie electorala, nu stiu daca v-ati prins. Discursul anti- FMI aduce voturi, Romania nu are cum sa reziste fara FMI, ca nu produce nimic. Asta o stie si Ponta, si Isarescu, si Nastase din puscarie. Nici in afara UE nu rezistam ca nu avem alternativa, uniunea aia a lui Putin inca nu a aparut, asa ca romanul oricat de prost ar fi nu vrea sa traiasca ca in Moldova , Ucraina, Serbia. Problema e daca FMI mai vrea sa incheie acord cu noi? Sau CE? Pentru ca progrese economice nu s-au facut, reforma pauza, privatizari nici atat.

      • @garrett. Postac? A. CATE telegondole s-au facut din banii de la FMI???? ZERO!! B. cate stadioane in panat s-au facut? UNUL! din bani de la FMI ? ZERO. NB. DIn tot im prumutul CUMULAT de sub 19 mld., 13 s-au dus la rezerva BNR si ai -in consecinta- euro la 4,5 si nu la 7 lei (sau negi si asta?). Aceste 13 mld. se ramburseaza de BNR (si asta o negi?). Cam 5,6 mld s-au dus la pensii si salarii; deficitul din 2012 la pensii e de 3,6 mld (cu ce le acoperi?); deficitul la pensii in 2013 cam 4 mld (cu ce le acoperi, daca FMI nu-ti da un nou imprumut?). Deci dle doctor in economie (sper ca nu plagiat) ce solutii ai? ca de zbierat pe bloguri in cor cu Gabi M. e usor.

      • @cinic-si-rau Era vorba de 2 stadioane(Ploiesti si Cluj) + stadionul national. Daca in cazul ultmului inteleg investitia, fiind vorba de un complex pentru echipa nationala, in celalalte cazuri nu. Ma gandesc oare spitalul din Ploiesti e la standarde inalte, scolile din oras sunt modernizate, de s-a impus construirea acestui OZN arena? Investitia in aceste stadioane nu s-a facut din banii de la FMI s-a facut din impozitele si taxele noastre. Sunt sigur ca erau alte prioritati: spitale, scoli, infrastructura deci vorbim de o bila neagra pentru guvernarea PDL

     • @garett Banii i-am imprumutat ca sa platim salarii si pensii. Personal nu-s de acord cu acest aspect, dar daca asa au decis cei cu influenta. Cred ca artizanul acordului ci FMI a fost Mugur Isarescu, deci nu pot sa raspund eu in locul lui. Personal, cred ca era mai bine sa se reformeze statul( disponibilizari, comasari), investitiile publice sa fie facute in sectoare cheie, ma gandesc la infrastructura de transport, pensiile sa fie scazute( nu crescute cum a fost cazul militarilor). Nu sunt un simpatizant al politicii economice a guvernului Boc. Dar… se poate stii parerea dumneavoastra despre acordul cu FMI?

    • Fara banii imprumutati de la FMI, guvernul nu ar fi putut plati decit circa 50% din salarii si 70% din pensii, nu ar fi putut face nicio investitie, nu ar fi putut demara nicio masura de relansare economica. Recesiunea s-ar fi agravat, somajul ar fi crescut, in consecinta, salariile si pensiile ar fi scazut din ce in ce mai mult.
     Fara masurile corecte si absolut necesare luate de guvernul Boc, tara ar fi intrat in faliment.
     Presedintele si PDL-ul au salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, au scos tara din recesiune si au readus-o pe crestere economica, intr-o perioada extrem de grea, de criza economica mondiala.
     Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
     Presedintele nu i-a lasat pe hoti sa fure si a refuzat sa le inchida dosarele lor penale. De aceea, s-au coalizat toti hotii, toti coruptii, toti infractorii, toti escrocii, toti banditii si toate lichelele impotriva Presedintelui.
     Presedintele a cistigat, prin alegeri, un mandat de cinci ani, indiferent daca se bucura de sustinerea majoritatii alegatorilor pe toata durata mandatului, sau nu.
     Infractorii din parlament au dat o lovitura de stat pentru a scapa de puscarie.
     Presedintele nu a incalcat in niciun fel constitutia, deci nu putea fi suspendat si nici nu putea fi organizat un referendum pe aceasta tema.
     Referendumul a fost masiv fraudat de banditii din usl cu cel putin doua sau trei milioane de voturi.
     Cei care au votat DA au fost, in marea lor majoritate, imbecili, indobitociti de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile banditilor din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD. La referendum nu se punea problema daca alegatorii s-au saturat de Presedinte, ci doar daca acesta a incalcat grav constitutia. In mod normal, cei care au votat DA, ar fi trebuit sa precizeze si ce articole din constitutie ar fi incalcat Presedintele. Voturile celor care nu ar fi stiut sau ar fi scris timpenii, ar fi trebuit sa fie anulate. In acest caz, ar fi fost ZERO voturi valabile pentru DA.
     Raportul real este de circa 7.000.000 in favoarea Presedintelui (cei care au votat NU, plus cei peste 3.000.000 care au boicotat, plus cei circa 3.000.000 care nu au putut vota, din diverse motive, de exemplu pentru ca nu au fost in tara), contra maximum 4.000.000 impotriva (din cele 7.400.000 trebuie scazute cele 2.000.000 sau 3.000.000 de voturi false, introduse in urne prin frauda de infractorii din usl, trebuie scazute voturile multiple, trebuie scazute voturile date contra bani, trebuie scazute voturile minorilor, detinutilor si dementilor).
     Diferentele intre cele doua tabere sunt fundamentale. Sustinatorii Presedintelui sunt, in general, oameni cinstiti si inteligenti, care muncesc, gindesc, citesc, scriu, isi vad de treaba. Acestia nu pot fi manipulati, cumparati, platiti, inselati de banditii din usl.
     Cei care sunt impotriva Presedintelui sunt, in general, cei mai timpiti cetateni (cei fara carte, fara scoala, fara minte, fara creier, care pot fi usor manipulati, pacaliti, cumparati), hotii, coruptii, infractorii, derbedeii, huliganii, persoanele carora nu le place sa munceasca si vor sa primeasca pomeni de la stat.
     Presedintele a ramas acum singurul pilon de sprijin al democratiei si al statului de drept.
     Toti pucistii si complicii lor trebuie sa fie urgent arestati pentru lovitura de stat si pentru fraudarea masiva a referendumului.
     De vina pentru situatia actuala sunt justitia corupta si CNA-ul. Daca justitia i-ar fi trimis pe toti infractorii din parlament (si pe infractorii care le dau ordine celor din parlament) acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, guvernul MRU nu ar fi cazut, iar guvernul Grivco nu ar fi fost investit.
     Judecatorii de la Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa spuna clar, fara echivoc, ca Presedintele nu a incalcat deloc constitutia, iar parlamentul nu poate vota suspendarea. Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa anuleze imediat toate Hotaririle si Ordonantele neconstitutionale date de parlament si de guvern.
     Justitia ar fi trebuit sa-l aresteze pe premier pentru ca a uzurpat locul Presedintelui la Consiliul European si l-a impiedicat pe seful statului sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale, de a reprezenta tara la Consiliul European.
     Justitia ar fi trebuit sa-l aresteze de mult pe premier pentru lovitura de stat, pentru organizarea fraudarii masive a referendumului, pentru favorizarea infractorului Nas6case, o data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus, pentru favorizarea plagiatorului Mang, prin desfiintarea comisiei care trebuia sa constate plagiatele sale si pentru favorizarea mega plagiatorului mincinos, incompetent si impertinent, prin desfiintarea comisiei care a confirmat propriul sau plagiat.
     Daca CNA-ul si-ar fi facut datoria si ar fi inchis televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD, sau le-ar fi amendat in fiecare zi cu milioane de euro, pentru minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile practicate, daca aceste televiziuni ar fi fost obligate sa prezinte doar adevarul, electoratul nu ar fi fost indobitocit, electoratul ar fi inteles ca tara a traversat o profunda criza economica mondiala, ca guvernul Boc a fost obligat sa ia masurile de austeritate tocmai pentru a salva tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati. Electoratul ar fi inteles ca masurile luate de guvernul Boc au avut efecte benefice : tara nu a intrat in faliment, tara a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, moneda nationala a ramas stabila, inflatia a ajuns la cel mai scazut nivel dupa 1989, somajul este mult mai mic decit media din Europa, datoria externa este cea mai mica din UE si poate fi platita in citiva ani. Electoratul ar fi inteles ca fara masurile corecte si absolut necesare luate de guvernul Boc, tara ar fi fost astazi in faliment, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit.
     Toate aceste lucruri se vor intimpla foarte curind, daca guvernul Grivco (compus doar din incompetenti, incompatibili, corupti, infractori, plagiatori si lichele) nu va fi demis si inlocuit cu un guvern competent si responsabil, condus de Boc sau de MRU.

    • garett aplicand aceeasi tactica sa inteleg ca toate imprumuturile de dinainte de 2004 vor fi platite doar de USL, ca doar Nastase si comp le-au facut? mai bea Antena 3 si dupa un somn cu vise a’ la’ Felix poate te trezesti? cand dai votul cuiva ma refer in sfera politica incearca sa vezi si ce mecanism de control ai asupra politicanului mai ales cand angajeaza pecuniar viitorul tarii…

  • pai asta a fost si politica lui traian basescu…privati contra bugetari,tineri contra batrani, civili contra politisti, oameni de afaceri contra asitati sociali, restul lumii impotriva mamelor care primeau alocatii de la buget. traian basescu impotriva atributiilor fisei postului, in loc sa fie mediator a facut tara asta numai cioburi.

    • o tot tineti pe asta ca privatii au salarii mai mici si ca tin tara in spate…si asta dvs care nu ati luat un ban privat toata viata dvs…poate din meditatii si alea nu stiu daca au fost fiscalizate.
     eu lucrez la privat din 93 si acum am firma mea de 7 ani si nu cred ca pot sa stau in romania fara medici,fara politisti, fara judecatori sau fara cineva care face legi. poate puteti dvs…

    • Domnule Vlaston, va urez sa fiti votat de toti bugetarii care au salarii mai mari decat „privatii”! In felul asta, veti lua sigur cateva mii de voturi… (de la consiliile de administratie ale CSA, Hidroelectrica, CNVM, si alte acronime). Sunteti un „pic” demagog daca „confundati” bugetarii cu directorii si amantele lor secretare din diverse institutii de stat…

   • Cea mai mare prostie a lui TB: a aplicat principiul „divide et impera” absolut prosteste, polarizind socitatea romaneasca si asa fragilizata. Numai un prost nu poate vedea ca nu poate trai fara celalalt, ca o societate normala este una in care privatul si cel de la stat conlucreaza, nu se dusmanesc.
    Daca statul era supadimensionat (si este!), trebuia sa taie fara sa mai faca parada, oferind conditii de absorbtie celor disponibilizati de la stat. Dar el a vrut sa dovedeasca ca e un guru al Romaniei, o personalitate care va ramine in istorie … pentru gura sa cea mare: a vorbit dar n-a facut nimic. Nu e asta o prostie la fel de mare ca si incercarea USL-ului din vara ? Ba da …

    • ce sa polarizezi in soc. din RO???? cand ai 3,5 mil. privati si 1,5 mil. bugetari, cand ai nici 5 mil. contributori si cam 6 mil. pensionari, cand contribuie la sanatate 6 mil. si beneficiaza 20 mil ce sa polarizezi? cand ai 50% rebut la bac, cand se fura la medicamente (ieri l-a prins ARafat pe unul, ca sa nu zic ca a furat un medic PDL) ce sa polarizezi? Cand se duce Parpanghel cu Mercedes sa-si ia ajutorul social, cand un sat intreg sunt „orbi” cu carnet de conducere pe impozitele mele (si ale tale?) ce sa polarizezi?

 5. Am postat de mai multe ori declaratii ale dlui Basescu in campania electorala din 2008 si 2009 si mi-ati raspuns ca Basescu a vorbit numai dar ca nu a si facut!!!
  La Ponta nu merge, adica nu trancaneste si el la fel vorbe goale, asa cum trancanea de zor Basescu in 2008 si 2009 ?!
  Sa vi le reamintesc ?!
  Oricum, va admir efortul si stradania continua de a lovi in USL doar, doar or mai creste cumva voturile catre ARD !
  Nici o sansa, veti merge in opozitie cu cele vreo 20% voturi aduse de PDL plus vreo 2% de la FC a lui MRU(!!!!!!) plus satelitul PNTCD !!!
  „Succesuri” !!!!!!!

  • Asa este, si dl Basescu bate campii si mai vorbeste aiurea, dar eu nu l-am auzit niciodata insinuand ca regreta ca Romania a intrat in UE: macar atat… Intrarea in UE e cel mai bun lucru care i s-a intamplat Romaniei din 1945 incoace. Ca n-am reusit sa profitam mai mult de pe urma asta, e vina noastra a tuturor (si in primul rand a politicienilor), nu a UE…

   • Subscriu..
    Vorbeam despre vorbitul aiurea al tuturor politicienilor romani….
    Noroc ca cei de la UE ca si noi romanii nu dau 2 bani pe vorbele lor goale(noi romanii, mai tarziu din pacate….)
    Vorbe goale si rezultatele care se vad, ZERO rezultate dupa 20 de ani…
    Romania si romanii sunt codasii UE si asa vom ramane mult si bine gratie faunei politice post’89…

   • Nu, eu nu voi fi fericit deloc, asa cum nu am fost fericit nici cu mareata guvernare orange !!!
    Inca 20 de ani nu ne vor fi de ajuns sa scapam de fauna ce populeaza politica romaneasca !!
    Am spus nu o data ca guvernarea Ponta este un dezastru, dar nici cu Boc nu ne-a fost altfel !!!

     • Dle Vlaston, e foarte simplu sa „opresti din picaj economia” cind imprumuti de te spargi. Las-o ca macane, pls.

      • D-voastra ati uitat de alte moduri de a rezolva problema in afara imprumutului ?

      • care? doar daca sunteti Dumnezeul economiei. Sunteti? Ii cereti lui Boc sa faca din economie bici care sa si pocneasca. Grecia, Spania, Portugalia, Italia, au reusit?

      • Toate tarile de care vorbiti sint in uniunea monetara. N-au alta solutie decit imprumutul, austeritatea sau iesitul din EURO (fie Germania trece la marca, fie ies tarile respective).

       Cu noi e altceva.

      • Boc a avut cel putin curajul sa ia masuri antipopulare, sa schimbe un mod de a gandi. Asta a avut darul sa insurubeze oamenilor ideea ca trebuie sa-si schimbe oarecum mentalitatea. Chestie care nu prea a convenit.

       Rezultatul actiunii lui Boc este ca s-a pus in miscare DNA-ul si justitia mai ales la varf. Nicicand, in astia 22 de ani n-a mai fost o asemenea vanatoare de corupti. E prima data cand eu personal, simt (cu mare satisfactie) ca unora le ţîţîie curu, le tremura vocea, le piere siguranta adresarii. Ceea ce e foarte bine.

       Ponta si Antonescu dau semnale ca daca vor fi alesi lucrurile vor reintra in normal, justitia va fi pusa cu botul pe labe ca si pana acum, iar hotii vor putea fura in voie.

       Acuma eu va intreb, pe toti astia care latrati la Vlaston, chiar asta va doriti?

      • Domnule Popescu, cu regret va spun , dar se aude un singur latrat si ala e al dv.

      • Ioana scumpa, nu trebuie sa iei la propriu ce spun, de multe ori cuvintele pot fi folosite ca nuante de expresie. Incearca sa te concentrezi mai mult asupra subiectelor dezbatute si nu asupra persoanelor, ok? Hai ca poti…

     • NU Boc a oprit economia din picaj, el saracul nici nu stia ca economia e-n picaj!
      Cu 2 zile inainte ca Traian Basescu sa anunte celebrele masuri de austeritate in minunata luna Mai 2010, cu 2 zile inainte Dl Boc inca ne asigurra ca Romania e bine, ca avem bani de salarii si pensii numai televiziunile mogulilor mint poporul cu televizorul afirmand contrariul!
      Cum sa opreasca Boc cand el nu stia ca Romania e-n criza ?!
      Au oprit economia din picaj cei de la FMI care i-au spus lui Traian Basescu ca ne paste falimentul, asa cum a si recunoscut ulterior Basescu, altfel Boc si Basescu habar nu aveau ca Romania e-n prag de faliment, ei ne-au asigurat tot anul 2008 si 2009 ca nici o criza nu ne atinge, ca Romania face bine fata crizei ce bantuia mapamondul dar care nu atingea mandra Romanie, cum puteti afirma ca Boc a oprit economia din picaj cand el habar nu avea ca economia Romaniei era aproape de faliment ??!!!
      Noroc cu FMI, altfel Romania nu ar mai fi platit salarii si pensii fara megaacordul de imprumut de la FMI de 20 miliarde Euro !!
      Lasati vrajeala cu ce-a facut Boc!
      NU a facut nimic, a dus Romania si mai ales vietile a milioane de romani in dezastru !
      Pentru asta PDL va plati cu varf si indesat incompetenta si amatorismul lui Boc!

  • @costica. A. Ia sa te injur eu urat si REPETAT, imi arati bunavointa peste cateva zile? De ce ar face-o Merkel, Barroso etc?? B. Daca vrei Marea Adunare Nationala cu 80% USL treaba ta, dar eu nu vreau ca acesti 80% sa POATA sa schimbe COnstitutia si sa iasa din UE (improbabil? de ce? sa te cred pe tine? de ce?)

 6. În gândirea lui Ponta DNA si ANI sunt mijloace de represiune ale adversarilor politici, patronate de U.E.

  U.E. trebuie să spună clar că nu are ca scop să impună o minoritate politică României.

  Din nefericire, relațiile de acum dintre Romania și UE sunt la un astfel de nivel încât România poate face mult mai mult rău Europei decât Europa – României.

 7. Citi ca ei? poti zice. Adica or fi multi care, sub fel si fel de chichite, apara declaratia lu` plagiatoru`?
  Pe unii nici nu ii intereseaza spusele lui Ponta, ci ii cauta bube lui Vlaston; ca daca Vlaston are ceva bube, nici nu mai conteaza ce prostii spune Ponta.

  • Ba conteaza si ce bube are unul si ce spune celalat. Ca doar nu o sa inlocuim niste bubosi cu alti bubosi. Oamenii trebuie sa stie pe cine voteaza daca nu vrem sa schimbam tanda cu manda, cum s-a intamplat pana acum.

  • Victoras,

   Toti au bube: Vlaston (cu a lui NR) vrea sa traim toti cu frica lui D-zeu si sa ne distruga ca sa ne fie mai bine (ring a bell?), Ponta e un nesimtit, Basescu e grobian, Antonescu e scelerat.

   Stii ce au in comun astia toti ? Lipsa de solutii (o, da, daca-i intrebi o sa-ti impuie capul cu fanteziile lor!).
   Ce e de ales? pe cel ce promoveaza ura intre categoriile sociale – privat versus stat, tineri versus batrini – (aici: tot ARD-ul) sau pe cel ce promoveaza ura intre categoriile sociale – de factura neomarxista, intelecualii sint dati la minutele de ura (ma refer aici la USL). Ce e de ales? pe cel care fura si il doare-n cot de ceea ce zici sau pe cel care fura si-ti zice „taci bai!” ?
   Ce alegi ? Bani cheltuiti aiurea pe spatii verzi sau pe borduri? Tirfa (scuze: citeste secretara) unuia din PDL sau tirfa (iar scuze, the same) unuia din USL?

   Politicienii nostri (wannabees alike) nu sint barbati de stat. Ei insa stau numai acolo si dau din gura. Motivul pentru care nu voi mai vota pina cind nu dispar specimenele astea (nu girez cu mina mea prostia lor).

    • Dv cereti voturi, domnule Vlaston, dv trebuie sa propuneti solutii. Nu asteptati de la altii, ganditi singur si propuneti concret solutii, ca de-aia vreti sa ajungeti deputat.

      • „Vor continua să funcționeze Comisii de Integritate de felul celei conduse de Monica Macovei la selectarea candidaților.”

       … dupa care vine Blaga si adios, facem 6.28 pe raportul respectiv. Iar comitete si comitii ? M-am oprit.

      • Nu cred ca va doriti sa vin eu pe baricade.

       1/ Spre deosebire de altii din tara asta, eu chiar am facut produse vandabile pe plan mondial. Daca ma bag in rht-ul asta, oamenii din intreaga lume o sa sufere.

       2/ Sint radical, si cred ca as concedia toata clasa politica (viceprimar in sus), as inventa dupa cum v-am spus, lustratia generala si limitarea mandatelor (2 ajung), as introduce criterii pentru reprezentanti in constitutie (ca sa nu ma mai reprezinte orice interlop) – dupa care m-as lustra si pe mine impreuna cu voi.

       3/ Inainte de a ma lustra (si mai important, de a va lustra!): justitia independenta si stat necorupt ? Nimic mai simplu:
       3.1 / Triplarea pedepsei daca individul apartine de: politisti, judecatori, avocati, functionari superiori ai statului (indiferent de infractiune)
       3.2 / Testarea cu detectorul de minciuni a judecatorilor (20 de intrebari puse de societatea civila). Il pica de 3 ori, out. Acest test trebuie generalizat pentru cam toti functionarii superiori ai statului (ex: sef politie municipala, etc) cu specificitatile respective.
       3.3 / Parlament bicameral cu 70 senatori si 140 deputati. Chiar ne ajung cohortele de neaveniti in politica. Testati si ei la fel.
       3.4 / Obligativitatea examenului pe calculator pentru orice individ care care vrea sa ocupe un post in stat. Ha ha!
       3.5 / Cvadruplarea pedepselor pentru infractiunile de coruptie. Sint prea mici acum.

       4 / Dreptate:
       4.1 / 5 calcari pe bec, life (a furat de 5 ori, sta la mititica)
       4.2/ As elimina BOR-ul de pe lista profitorilor de la stat.

       [Nota: Testul va fi precedat de un control al consumului de stupefiante (eliminatoriu). Am impresia ca multi dintre oamenii politici consuma cam mult. Testul de minciuni se repeta la fiecare 6 luni / 1 an.]

       Cu mine, adios ciolan si impunerea unei viziuni teologice. Cu masurile astea simple, pariu ca se aranjeaza tarisoara asta rapid ?

     • Draga it_s__not_news, daca nu te supara, mai adauga colea si :
      1. recunoasterea competentei teritoriale pentru orice instanta egala in grad din Ro; adicatelea, inregistrezi cererea pe unde esti, se trimite la un computer neutru ce se va afla in mijlocul Marii cea Neagra, care te repartizeaza aleatoriu, undeva la o instanta din tara.
      Sa vezi ce :
      – se echilibreaza ponderea fiecarei instante de judecata, cum Judecat Vaslui o sa fie ca si Jud Brasov, iar Vascautii cu Jud. Sect 2 , Trib Braila o sa fie la fel de important ca si Trib mun. Buc.;
      2. procesele privind procesele verbale de contraventii sa se tina :
      – ori aleatoriu,
      – ori la domiciliul petentului (ca altfel plecam apriori de la premisa intereselor unor instante fata de organle de constatare) ;
      3. obligatoriu penalele de evaziune, cele grave si cele ce tin de spaga sa se desfasoare in alta zona decat cea in care este prins cetateanu’ (chestia asta o practica America inca de prin anii 20′ ai secolului trecut, cansd se mutau cu catel si purcel 10 state mai incolo sa se judece. Se practica si acum . Foarte bine, sa judece Braila pe materialul de urmarire penala facut de Timisoara sau Clujul lu’ peste prajit . Sa judece Suceava expertizele efectuate in penal de Calarasi .
      Scopurile sunt de :
      – uniformizare a practicii judiciare,
      – a incarcarii instantelor, a desfiintarii ideilor preconcepute ca numai Buc, Brasovu’, Cluju’, Tm (ale lu peste prajit), … etc. sunt buricele Pamantului in materie judiciara. Da’ Craiova ce are? Da Mehedintu’ e coada tarii?
      – de desfiintare sau de reducere a cererilor de stramutare, de recuzare, … etc.
      – de judecare in alt judet decat cel in care judecatoprul are sotul avocat, fratele expert, cumnatul procuror, varul DIICOT, … . Sau invers, sa nu judece colegul de complet al sotului judecator, pt clientul al carui avocat e sot cu judecatorul , … mai stiu e ce naiba e p’acolo, ca daca te uiti pe site-ul csm 1909, constati ca toti sunt rude, afini, fini,…
      4. desfiintarea odata cu aceste modificari a cererilor de stramutare, recuzare, … etc., sau limitarea lor automata prin introducerea de noi criterii . Daca se limiteaza, sa dea baietii si o mica garantie, … . Uitati-va pe site-ul ICCJ cate cereri de stramutare se judeca zilnic.
      5. desfiintarea textelor executarii si judecarii cauzei in materie de imobile, la instanta in raza caruia se afla imobilul … . Pai ce naiba, numai aia din Ardeal sunt buricele Pamanatului in materie de carte funciara. Nu toti judecatorii au facut aceleasi studii si acelasi INM ? Sa judece frade si Focsaniu; si Urziceniu’, … etc. Nu stiu judecatorii ce sa faca ? OK , afara cu ei, la spalat masini, la schimbat uleiul la dacii .
      6. Caile de atac, obligatoriu sa se judece de catre alte instante superioare in grad, dar din alte judete decat cele in care au fost judecat fondul, sau din care sunt partile .
      Pai ce vorba e aia, „nu putem fiindca expertii topo de aici de la la Barsov, …”. Pai legea e una, pt toata tara; judecatorii fac acelasi INM; avocatii acelasi ISPA, …
      Sa vedeti numai coteriile locale, pur bizantine ce vor fierbe in 24 ore, si avocati si oameni din Braila, Vaslui, Barlad, … etc. ce importanti si egali vor deveni cu crema jurdiciara a tarii. Mai echilibram si noi harta! e Dumnezeu! Facem consum de benzina, punem in miscare totul .

      Mai rasfirati baieti, mai rasfirati …
      Astea masuri anticoruptie si in sprijinul cetateanului .

      • Bravo. Astea-s genul de idei care trebuie discutate de politicienii nostri. Nu sa mai formam un comitet sau o comitie.

      • Nasol :-(
       Vedeti, d-le Vlaston, ce-ati facut??? Cine v-a pus sa cereti solutii???
       Uite-asa ii vin idei p…mii si, feri Doamne, pun astia de-un partid care sa-i mature pe toti…

      • 1. declaratie de avere ptr oricine are mai mult de 50.000 de euro. declaratie de venit anuala ptr oricine depaseste venit de 5000 de euro pe an.
       2. confiscarea sumei care nu poate fi justificata si o amenda egala cu de 3 ori suma care nu apare in declaratia de avere. peste o evaziune mai mare de 5000 de euro, care se va pedepsi cu 1 an de inchisoare, sa se pedepseasca cu cate o luna de inchisoare ptr fiecare mie de euro care nu poate fi justificata, peste aceasta suma.

      • Pt @nacu ionita si @it_s__not_news: solutii propuse de dvs. sunt de bun simt, logice, necesare si, probabil, eficiente. Si, tocmai de aceea, putin probabil sa fie aplicate de catre cei din actuala clasa politica. S-ar… sinucide!
       Iar prin presuni din partea societatii civile – greu de crezut. Uitati-va cat de greu reusesc ong-urile sa miste lucrurile in cauze mult mai simple (protejarea unor cladiri, desecretizarea unor documente publice etc.).

       Pt. dl.Vlaston: sunt sigur ca sunteti bine intentionat, da chiar sa nu va fi dat deja seama ca sunteti folositi?!?!?! Dvs., Neamtu, Macovei, Cristian Preda etc. sunteti, ma scuzati, tinuti la geam pentru imaginea de „coalitie reformista, de dreapta”, in timp ce, inauntru, adevaratii tartori taie si spanzura, perfect „transpartinic”, intr-o atmosfera calda, tovarasesca (v. textul d-lui Aligica despre cartelul de partide ce a confiscat scena politica)

       Care este solutia? Boicotarea sistemului socio-politic actual (o Romanie feudala, dupa parerea mea) prin toate mijloacele LEGALE si incercarea de a-l schimba prin actiuni CIVICE, nicidecum politice. Pentru mine, sistemul partidelor este mort si ingropat, si asta nu doar la noi. Politica a devenit EXCLUSIV o afacere. Ce punem in loc? Niste elite profesionale, controlate conform propunerilor lui @nacu ionita si @it_s__not_news? De ce nu? Ar fi mai rau ca acum? Eu cred ca merita incercat.

      • – Si as mai adauga interdictia de a se mai fatai toti civilii prin si de la birourile judecatoriesti, de gandesti ca in sediile acestora e Gara de Nord; un dute-vino, ceva de speriat. Sub sanctiunea darii afara a jandarmului de la poarta si a sefului sau direct, cu interdictia acestuia de a mai lucra vreodata cu atributii de paza si supraveghere! Scopul, si durata vizitei tov., chiar daca esti sotul doamnei, sora domnului, varul, cumnata, … etc.
       – De asemenea, ar fi utila supravegherea emiterii de delegatii avocatiale din oficiu , la cererea Politiei sau a Procuraturii, numai pe anumite persoane – avocati din oficiu.

 8. Citatul complet din Victoras este urmatorul:
  „”Eu vreau sa mai vorbesc si despre fundamentul intrarii noastre in UE. Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA; am inteles, este un lucru foarte bun, este extraordinar. Noi am intrat, ca si alte tari – Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru ca UE presupune coeziune si o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii de trei ori mai putine decat cel francez sau cel german, despre ce solidaritate vorbim? Asta inseamna ca o sa mancam produse din celelalte tari. Daca pe fondul de coeziune, care inseamna drumuri, alimentari cu apa, toate celelalte programe sectoriale si regionale, avem mai putin decat tarile bogate, nu o sa avem niciodata vreo sosea sau autostrada ca in celelalte tari. Deci principiul coeziunii si al solidaritatii este un principiu fundamental al UE. Domnul presedinte Basescu face glume de doi bani, dar nu explica oamenilor despre ce se discuta la Bruxelles. Se discuta daca motivul pentru care toate tarile au vrut sa intre in UE, si anume sa traim toti, impreuna mai bine, se mai respecta sau nu. Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un pro-european convins si eu cred ca domnul presedinte, prin tot ce face, inspira in populatia Romaniei un sentiment anti-european si aceasta este o mare vina a lui”, a declarat Ponta, citat de Agerpres.”

  Si eu cred ca admiterea noastra in UE a fost o mare greseala.
  1/ Au disparut mecanismele „tari” de control din partea UE
  2/ Am pierdut sansa de a face o economie competitiva la marginea UE (fortati). Am intrat in UE si politicienii nostri au inceput sa dea fiecare in celalalt cu continutul latrinei proprietate personala.
  3/ Au disparut metodele de protejare traditionale: taxele vamale dinspre UE (care pot folosi la incurajarea productiei locale).
  4/ Cu parere de rau, in privinta subventiilor Victoras are dreptate: agricultorul francez primeste de 3 ori mai mult (si asta cu infrastructura pusa la punct, nu ca noi, toata palanca la pamint).

  Deci, sint si dezavantaje …

 9. D-le Vlaston, ma indoiesc ca Ponta este un eurosceptic. Probabil declaratia respectiva era mai degraba un atac asupre politizarii excesive a ANI (al carui sef este incompatibil, dar ii declara pe altii incompatibili…) sau DNA (in mode evident aservita fostei puteri si Presedintelui Basescu).
  Cat despre Uniunea Europeana, cred ca numai noi o mai consideram raiul de pe pamant. Sunt tot ai multe voci (stiglitz, krugman si altii) care trag semnale de alarma serioase in ceea ce priveste aceasts constructie fortata si, in viziunea unora chiar utopica, pe cale sa implodeze. Criza datoriilor, una dintre cele mai vaste fraude la nivel transnational din istorie a aratat picioarele de huma ale acestei constructii si modul in care fortarea unor limite nenaturale poate duce la colaps si saracie, adica opusul a ceea ce fondatorii Uniunii Europene au avut in cap.
  Acum multi ani, un anumit ministru de finante, pe numele sau Robert Schuman, cobora din compartimentul sau de tren pe peronul din Zurich pentru a-i strange mana lui Winston Churchill, pentru care are o sugestie noua, dar uimitoare: statele unite ale Europei. In mijllocul unei europe dupa razboi framantata de greve si miscari sociale, acelasi Robert Schuman, din spatele ramelor groase de ochelari ce-i acopera infatisarea spana si rigida, traieste pentru proiectul concret al uniunii europene, menit sa rezolve convulsiile sociale teribile; Paul Monnet, economist recunoscut al vremii ii tranteste pe birou planul economic paneuropean.
  Acum insa, dupa multi ani, Europa nu mai uneste, ci dezbina. Framantarile si tulburarile sociale reapar, in grecia dar si in spania si italia, in curand in franta si belgia. Si asta pentru ca s-a mers prea departe, prea repede. Au fost incluse tari care nu aveau ce cauta, ca italia, portugalia, grecia, spania. Au fost instituite mecanisme monetare artificiale, care au facut sa mocneasca samburele crizei. Au aparut politici protectioniste si destabilizatoare. Au aparut state-providenta si state-cersetoare.

  Europa trebuie discutata. Nu mai este pe un piedestal. Degeaba noi ne prefacem ca suntem europeni si aruncam cu invective in scepticii. Scepticii nu mai sunt doar o iluzie

  • Cam cit de evident, e aservita, mister Smith? Poate ne enlighten si pe noi astia mai greu de cap… Ia incercati dv. o comparatie cu fostul PNA de pe vremea PDSR-ului, sa vedeti ce va iese (daca reususiti sa-mi dati doar un exemplu de membru pdsr asa mai rasarit, nu mai stiu eu ce obscur de prin Fundu Moldovei, nu arestat, anchetat de pna, atunci poate imi reconsider opinia, pina atunci nu cred)…desigur ca perfecta n-o fi aceasta institutie numita DNA, da e ifinit mai eficienta decit tot ce a fost inainte…asta e cheia in care trebuie vazuta institutia. Cit despre ANI, unde si cum putem sesiza, ca sentintele ori mai precis concluziile punctuale , (nu generalitati si alte vrajeli) la care a ajuns, sunt influentate de politic…adicatelea daca puteti sa dovediti ca raportele ANI (eu ma refer la institutie, nu la vremelnicul ei conductor, din punctul meu de vedere poate sa fie si Donald Duck) nu sunt fundamentate, atunci jos palaria…un singur exemplu, atit…Pai desigur cind nu puteti argumenta, discursul ad hominem e cel mai la indemina…asta e de cind lumea..

 10. E posibil sa fie si aceasta o explicatie domnule Vlaston, desi nu cred ca ponta nu realizeaza ca tara respira prin creditele externe de la / ori garantate de FMI-BM-UE, chiar daca are un intelect mediocru. De fapt are intelect (s-au n-are mai precis) exact atita de cit era nevoie sa devina reprezentatiiv pentru patura de corupti care l-a fabricat, si care pompos se declara social-democrata, cind de fapta e esalanul doi, ori the former new wave , al defunctului pcr, si care n-a mai apucat sa-si demonstreze valentele in contextul “socialismului multilateral dezvoltat”, pentru care a fost la rindul ei creata. Thereof the frustration! Acesta e un adevar axiomatic, si nu mai trebe’ demonstrat, ca sa raminem pe domeniul dv. :-)) Deci, eu cred ca mai degraba discursul (ori asa numitul sau discurs) electoral se vrea a fi mai mult o contragreutate a discursului vadit pro-UE (cum e si firesc) al ARD (sa nu uitam ca audienta lor e majoritar de la sate, majoritar fara studii, si majoritar bugetofaga). Nu ca nu si-ar dori ca DNA si ANI sa nu fi fost vreodata infiintate, e evident ca asta e una dintre marile dorinte ale USL-ului, da in masura egala si ale ARD-ului (latura PDL), cu specificatia ca in ARD, sunt si destui oameni care se opun acestei chestiuni, in special oamenii care au competente intr-un oarecare domeniu, adicatelea oamenii care au dovedit ca sunt capabili sa faca ceva in viata lor (ceea ce evident are ca rezultanta benefice imediata, o oarecare influenta pozitiva asupra societatii ori comunitatii din care provin) spre deosebire de usl, si cu precadere de pdsr, unde aproape nu gasesti competente, iar aia care vezi doamne or fi (profesori universitari, antrepenori de succes etc etc), sunt falsi (fakes), in fapt au numai aparenta de competenta, sunt produsul toxic al „vietii in partid si pentru partid”, nimic mai mult (mai trebe’sa exemplific?). Si nu ma uit mai departe de ponta, sova, banicioiu, viitoarea fosta secretara a lui dragnea, dragnea insusi, alde grebla( pentru prieteni „tony”) si zgonea, tov laurentiu antonescu, si inca multi multi altii. Astia pusi fata-n-fata cu , MRU, Monica Macovei, Preda, Neamtu, chiar si cu mult hulitii Berceanu sau Videanu, sunt doar niste bieti pigmei. De aia se si feresc de dialog direct si transant, nu pentru ca au constiinta propriei limtari (asta e atributul competentului, iar ei sunt incopetenti la modul evident), ba dimptriva, in mintea lor, proiectia e de oameni exceptionali ( asa numitul un-skilled syndrome, demonstrat stiintific nu cu foarte mult timp in urma), da’ probabil asa i-au sfatuit tov iliescu ideologul de baza, si “detinutul politic” de drept comun (in lexicul simpatizantilor pdsr, de la orase si sate, da’ mai mult de la sate: gainar) tov nastase (ginditorul de la Tartasesti, pentru iubitorii de arta). Nu ca astia or fi mai scrobiti, doamne fereste, but they are old school, and they are going to stay that way…
  Imaginati-va numai ce-ar fi fost tov antonescu laurentiu astazi, daca nu ar fi intrat de foarte tinar in politica, sau ponta for that matter…probabil laurentiu ar preda astazi la un mare Grup Scolar din Tulcea, ori Vaslui, dupa ce cu chiu cu vai si-ar fi dat (de citeva ori) gradul didactic numarul doi, la Univ. Cuza-Voda din Iasi cu profesorul universitar Mihai Razvan Ungureanu!!! Eiii, nu s-ar mai fi tras astazi de sireturi cu Ungureanu, ori adresa superior de la inaltimea presedintiei partidului liberal (in mod normal scriu partidul liberal cu litere mari, eu insumi fiind de orientare liberala, desi ne-membru de partid, de nici un fel…never was, da’fac o exceptie acum de dragul lui laurentiu), nu? Ba dimpotriva, incompetentul professor antonescu (demonstrabil, si de fapt demonstrat si de documente si mai ales de cunostintele vagi de istorie pe care le are!), ar fi fost ala urechiat de la inaltimea catedrei academice de profesorul universitar (authentic) MRU! Cu ponta e aceiasi poveste, chiar mai rau…laurentiu tot a mai dat din coate, sa iasa la lumina (intunecata zilele astea ce-i drept), ponta s-a trezit uns de foarte tinar (si foarte imatur) de urmas a lui nastase (da, da, e vorba de gainarul de nastase la care faceam referire mai sus), fara sa fi probat absolut nimic in viata, dar absolut nimic (absolvent cu sapte si ceva in ’95 (primii cinci-sase ani dupa “revolutie”, pentru cine nu stie, probabil au fost anii in care s-a intrat si s-a absolvit foarte usor o facultate de stat…mai ales dreptul, unde mai toti profesorii erau PCR-isti, si experti in drept communist, si desigur pe fondul schimbarilor si epurarilor (normale de altfel) pornite de anumite organizatii studentesti, taceu milc in banca lor, iti puneau zece doar daca veneai la examen…si totusi ponta a promovat cu sapte!!!…e echivalentul (cel mult) a unui grefier de dinainte de ’89…asa cum un absolvent (in general, excludem virfurile si repetentii) de facultate de azi, most likely nici n-ar fi fost admis inainte de 89…imi pare rau asta e adevarul…stiti vorba aia populatia lumii e in crestere, totusi proportia oamenilor destepti e constanta!) In tot cazul, propria incompenta si lene (da, ca sa ajungi competent, pe linga talent, e nevoie de extrem de multa munca, chiar daca in cele mai multe cazuri vocatia si pasiunea pentru respectiva disciplina, iti creaza senzatia ca isn’t work at all…eu vorbesc aici de ceea ce e masurabil la modul obiectiv, nu de senzatii), i-a directionat pe acesti terchea-berchea spre politica, pe care au vazut-o (cu vedere stau foarte bine!) ca pe drumul cel mai scurt (instinctual, nu ma refer aici la teoria grafurilor), spre nivelarea competentelor ( ma exprim, asa cum gindesc ei desigur, pe aceasta chestiune, e evident ca e o logical fallacy, daca nu cumva chiar mai multe!).Si uite asa au ajuns alde neica-nimeni, laurentiu antonescu si viorel ponta, sa para a fi eagali, ba chiar superiori unor oameni cu absolut infinit mai multe merite (masurabile, si demonstrabile), si care numai DUPA CE s-au implinit (I mean relative, implinirea dureaza o viata!) academic si professional urmind calea fireasca si grea in viata, AU intrat si in politica, cu probabil, speranta ca si-ar putea pune expertiza si experienta acumualta de-a lungul anilor, in slujba tarii lor, la nivelul stabilirii politicilor de guvernare. E o diferenta uriasa dintre aceste doua tipuri de oameni. Uriasa. Da’ in general , de-a lungul vremurilor, s-a demonstrate ca romanul sufera de o bola greu de tratat, pe nume (si am sa folosesc denumirea stiintifica aici, pentru claritate) “Duminica Orbului”, desi “Duminica” e variant, poate suferi mutatii…
  Desigur mai exista si varianta competentei pur politice, bazata exclusive pe character si notiunea de justete sociala (desigur ma refer la fundament, nu la ceea ce crede ponta despre aceasta notiune), de tip Lech Walesa…da’ n-are absolut nici un sens sa o dezvoltam aici (desigur, e vorba de character, care lipseste cu desavirsire atit laurentiului cit si viorelului) – desi Lech Walesa, a fost si dumnealui electrician, adicatelea se pricepea bine la o meserie, un craft…cind ma refream la competente mai sus, nu ma refream neaparat numai la alea academice or rezultate sau transformate de educatia academica…
  Toate bune domnule Vlaston si mult success la alegeri!

 11. Ma ingrozesc cand ma gandesc ca oamenii trebuie sa aleaga intre atitia semidicti si sfertodocti (va includ aici si pe dvs.). Gandirea dvs. poltica este extrem de precara si nu depaseste piciorul broastei. Din pacate (pentru dvs., pentru alegatori). Slabuta oferta ni se mai intinde (deopotriva de la USL si ARD). See you next century.

   • Nu candidez domnule profesor, dar ce vad dinspre candidati ma ingrozeste. Spre exemplu, in sectorul si colegiul meu (23 din S5 – Buc.) sunt numai persoane nefrecventabile cu o singura exceptie. Asa ca mi-am luat avant: stau acasa, nu merg la vot. Nu vreua sa ofer umilul meu vot unor persoane dubioase. Sa fie deputati si senatori, treaba lor, dar fara votul meu.

    • de ce n-ati intrat in politica sa candidati? vesnic va veti plenge si veti sta acasa. Sindromul tapului ispasitor, caracteristic romanilor. Mereu altii sunt vinovati in locul nostru. Noi n-avem nicio vina.

     • Sa intri in politica? Dv de ce nu ati intrat in politica pina acum? Cat v-ati plimbat politic si ati scris ba despre unii ba despre altii ca sa fiti pus pe o lista? Va amintiti de candidatura lui Nicusor Dan, un tip cam de 10 ori mai inteligent ca dv ( asta e adevarul, nu trebuie sa va simtiti jignit)? Cum s-a terminat?
      Asa ca fara sfaturi de-astea: intrati in politica. Nu toata lumea are timp de pierdut cu campanii pre-electorale si cu intrat in gratiile sefilor de la partid ca sa ajungi pe lista.

      • Constatam mai degraba ,domnule Vlaston, decat ne plangem: candidatii inteligenti nu au loc pe listele partidelor si cand candideaza solo nu au succes. Poate ca alegatorul roman nu are capacitatea de a face diferenta intre inteligenta si smecherie. Ca oricum astia de la partide se tem ca dracu de tamaie de oameni inteligenti.

      • Greseala de apreciere domnule Vlaston: nu am 23 de ani, nu sunt secretara si nici macar nu am schimbat partidul! Am un singur defect: imi plac oamenii inteligenti. Deci nu pot ajunge pe o lista de partid, indiferent care e ala.

      • @ioana

       Deci Ioana, din 2 fraze, domnul Vlaston ti-a facut profilul psihologic si IQ-ul. Eu in locul tau m-as ingrijora, sa te considere cineva demn de a fi politician in Romania nu suna deloc a bine :))

  • La dat verdicte suntem priceputi cu totii, no doubt about that! Mai greu e cu argumentatiile…asa sa arunci cu vorbe, e simplu…

  • „Ma ingrozesc cand ma gandesc ca oamenii trebuie sa aleaga intre atitia semidicti si sfertodocti (va includ aici si pe dvs.). Gandirea dvs. poltica este extrem de precara si nu depaseste piciorul broastei”
   Sa intelegem ca dv. sunteti doct (si daca sunteti, sper ca n-ati ajuns doct-or pe filiera ponta!), si de aceea puteti sa determinati cu precizie ca domnul Vlaston e sfertodoct? Sau ca gindirea dv. politica e de rezonanta internationala, doar asa pentru ca ne spuneti dv cu superioritate?

   • Nu e nevoie de nici un doctorat ca sa -ti dai seama de valoarea unui candidat, aici, domnul Vlaston. Dansul scrie de mult timp, vedem si cum scrie si cum gandeste si ce raspunsuri da si cum se poarta, a trecut printr-o facultate si deci se stie ce fel de student era, a fost si profesor, liceul ala unde a predat spune si el ceva despre dansul ca profesor, a fost pe la penelisti, a cantat pentru pedelisti.

    • Cum spuneam mai devreme, e usor sa facem afirmatii exhaustive, fara, dar fara absolut nici un argument…Nu stiu care e relatia dumnavoastra cu notiunea de „reasoning”, eu nu pot decit sa constat ca nu va e prietena…

     • Domnule guardian si eu constat ca aveti o mica problema de intelegere. Ca sa nu se agraveze cu varsta incercati cateva exercitii de logica.

      • Raspunsul meu de mai inainte nu va era adresat dumneavoastra, da’daca toti mat provocat, cu „exercitiile de logica” ma tot ocup de vreo 25 de ani…la cel mai inalt nivel (acuma cad si eu in pacatul de a afirma chestii pe care nu VREU sa le probez, din motive pur profesionale
       ( sunt bound to certain contract restrictions) ma credeti sau nu …it’s equal to me). E adevarat ca nu mi-am exersat talentele pe modele sociale ori politice, da’ in esenta principiile de modelare matematica a unui sistem, fie el economic, tehnic, ori social for that matter sunt invariante. Desigur sistemele sociale sunt infinit mai greu de modelat, pentru ca entitatea de baza, adicatelea omul, contine extrem de mult un-predictible, thereof au un grad mare de entropie ( in special sistemele sociale ca cel romanesc, unde dupa o perioda de vid legislativ, si una foarte lunga de tranzitie haotica, oamenii sunt complet dezorientati), totusi sitemele politice, care sunt un sub-set al sistemelor sociale, iar entitatea de baza, contine mai multa predictabilitate , sunt mai usor de modelat…deci ca sa revin la sugestia dv., am sa incerc sa fac mai multe „exercitii” de logica „politica”, eu imi asum un sfat bun, nu conteaza de unde vine…cu conditia ca si dv. sa procedati asisderea…In tot cazul, as prefera o suta de Vlastoni in parlament decit o suta de hrebenciuci, ponti, ori antonesti, dv. ce ziceti? Puteti alutara si nume de prin pdl la ai de mai sus nu-i bai…

 12. „Victor Ponta regreta parcursul Romaniei in UE.”
  TOTI politicienii romanii o sa regrete cat de curand intrarea si parcursul statului national in UE, cind o sa priceapa in ce fel de structura totalitara ne’au tarat si unde conduce angrenarea in mecanismele centralizatoare ale Uniunii.

  „Ce ignora viitorul, eventual, premier, este ca fara banii UE si FMI nu are cum sa achite pensiile si salariile bugetarilor, i s-a spus de sute de ori si nu vrea sa inteleaga.”
  Ce ignora TOTI politicienii este ca aceasta situatie aberanta si umilitoare este de neacceptat pentru un stat suveran si ca abandonul in bratele acestei structuri totalitare este echivalent cu tradarea intereselor nationale si acceptarea disolutiei lente a statului modern roman [cind liderii alesi nu numai ca accepta guvernarea din exterior dar si instiga populatia in directia acceptarii masurilor de orice fel decise in afara procesului democratic despre ce stat mai putem vorbi?].

  Si inca ceva: FMI NU este si NU trebuie sa fie un brat armat financiar al UE. NU mai asezati in aceeasi fraza aceste 2 organisme internationale. Nu mai fortati asocierea lor ca si cind ar fi o consecinta logica a actului de guvernare! FMI este o cooperativa de credit internationala, iar UE este o organizatie suprastatala regionala, cele 2 colaborand in mod abuziv, fara niciun temei juridic, ci doar in baza unor acorduri de culise ilicite si imorale; asa-zisa troica este o aberatie totalitara ce incearca de ani buni -si aproape a reusit- sa inlocuiasca creditorii privati ai guvernelor cu un creditor unic suprastatal. In mod normal, intr’o economie de piata liobera o organizatie precum FMI NU ar trebui sa existe pentru ca incurajeaza pur si simplu iresponsabilitatea statelor, traiul pe credit, raptul fiscal sistematic si in final falimentul statelor intrate in reteaua cooperatista socialista. dumneavoastra prezentati situatia infama in care am ajuns ca fiind ceva pozitiv, dezirabil, in timp ce realitatea statul roman picat in sclavia financiara este sinistra. Nici nu stiu cum sa interpretez afirmatiile astea ce statueaza structurile FMI-UE ca ultimul drum al unei tari: poate ca pe o proba de cinism funebru?

  Alternativa pozitiva este recunoasterea si acceptarea falimentului institutiilor si mecanismelor publice socialiste, cautarea unor creditori privati pentru finantarea unui guvernamant minimal, in stare de avarie, si incheierea de acorduri de guvernare cu acestia [creditorii privati au tot interesul ca economia sa mearga pentru a’si recupera banii, spre deosebire de organizatii cooperatist-statale precum FMI care functioneaza pe baza monedei falsificate de state si nu au niciun interes de tip bancar, ci doar in dezvoltarea unor inginerii financiare abracadabrante]. De fapt FMI este un laborator financiar dement, in care „doctorii” -dovediti tampiti de precedentele experimente esuate lamentabil- pritocesc noi si noi „soluti” pentru tratamentul unor pacienti pe care tot ei i’au legat de paturile spitalului, i’au perfuzat intens, iar cand starea lor se inrautatea le induceau coma pentru a putea opera nestanjeniti in continuare. Drogurile prescrise de FMI trebuiesc eliminate urgent, iar populatia prevenita asupra starii de sevraj inerenta in care institutiile statului vor intra.

 13. Daca tot precizati ca autorul e candidat in campanie, de ce-i mai publicati textele aici? Nu va ganditi ca vor fi privite ca materiale propagandistice, ceea ce si sunt de fapt?

  • E propaganda atita timp cit are audienta…nimic nu va opreste sa nu faceti parte din aceasta audienta…spre exemplu eu sar peste „teoriile” domnului Socol (mi-au fost de ajuns citeva), care sunt evident partizane si prea putin justificate stiintific (in afara unor enumerari de teorii si alte chestii de astea sclipitoare, cu evidentul scop, de a distrage atentia de la esenta)…
   Platforma „Contributors” (ori poate chiar domnul Vlaston, nu stiu cine a inserat footer-ul), e fair-play, si isi anunta cititorii ca autorul e inregimentat politic, asta e tot…next time you’ll know…

   • Bun. Nu vi se pare ca platforma contibutors.ro e partizana politic in intregul ei, nu doar textele lui Socol si Stefan Vlaston? Socol macar nu candideaza. Cat despre valoarea stiintifica a textelor lui Stefan Vlaston let me IoI

     • Inainte sa propun ceva eu, am pretentii sa nu citesc aici opinii propagandistice fara valoare stiintifica. La urma urmei, si Liviu Pop tot profesor de matematica si politician e, asta-nseamna ca trebuie sa-l chemati sa contribuie cu texte?
      Dl. Socol a ales sa-si ascunda simpatiile pro-Ponta, cum ziceti, in spatele expertizei economice. Da, dar dl. Socol are expertiza in economie. Bag mana in foc ca pe contributors.ro nu poate nimeni sa publice nimic politic pe fatza, in calitate de candidat la alegeri, daca nu e pro-Basescu, oricata expertiza ar avea pe orice domeniu. In schimb, dl. Vlaston poate bine mersi sa-si exprime opiniile de candidat care face propaganda basista fara sa aiba expertiza pe economie, dar pronuntandu-se cu aplomb despre ea.

    • Domnul Valston si-a asumat identitatea politica, domnul Socol nu (desi probabil dupa atita propaganda pro-ponta, va primi si el acolo o functie prin noul guvern – desigur, pina atunci puteti sa nu fiti de acord, vom trai si vom vedea cine are dreptate),cine e meritousul aici? Ala care incearca transparent sa ajunga sa infuenteze puterea ori ala care folseste caile poate nu oculte, da in tot cazul camuflate sa zic asa? Cit priveste valoarea sttintifica a opiniilor domnului Valston, tin sa va informez ca dumnealui a fost profesor de matematica, si noi nu vorbim de matematica aici ( imprumutam un pic din modelul algebrei booleene, din cind in cind, da in esenta nu disecam aici probleme de matematica dupa cum bine observati), ci de politica. Domnul Vlaston, ca si noi toti e indriduit sa aibe propria ideed despre politica, pe care , si-l salut pentru asta, incearca sa-si o argumenteze, prin seria acestor articole de pe contributora…Acelasi lucru face si domnul Socol, insa dinsul (pentru ca politicul se intrepatrunde cu economicul) a ales sa-si sustina optiune politica mai putin transparent, folosind ca vehicul propriai presupusa expertiza in economie (vezi prezentare cof. dr etc etc)…sesizati diferenta? Si daca tot ales chestia asta, sa para detasat de politica, cind de fapt nu e, atunci macar analizele trebe’ sa se ridice la nivelul presupusei reputatii pe care pretinde ca o are…eu cel putin asa as face…

      • Doamna Ioana, sunteti responsabila cu „agasatul” pe aici? Vad ca dv. cereti argumente, si inteligente pe deasupra (!), dar dv. nu vreti sa va engage in any reasoning…eu n-am pus aici in discutie destaptaciunea domnului Vlasov. ma tem ca m-ati inteles gresit…dar in tot cazul, aveti mare dreptate cind vine vorba de pop-sidicalistul…

 14. Domnule Vlaston, v-am mai spus cu diferite ocazii ca traiti in gaga land !! Nu se poate face politica din gaga land !! Dumneavoastra nu ati inteles nimic din cea ce se petreca acum in Europa , nu intelegeti deloc natura suprastatului european UE !! Inca de la infiintare , prin articolele de constitutire , UE a fost conceput ca un mecanism in mana oligarhiilor financiar corporatiste care au ca unic scop : imbogatirea oligarhilor si pauperizarea pana la submisiune a popoarelor europene si desfiintarea tuturor cuceririlor statelor democratice din secolul XX si revenirea la situatia suprematiei aristocratiei din secolul XIX.
  Criza datoriilor natiunilor suverane s-a produs , si cu intentia oligarhiilor de a dicta statelor suverane sub amenintarea datoriilor !! Vorba lui Rahm Emanuel , seful stafului de la Casa Alba:” criza asta este prea buna ca sa o lasam sa treaca fara a ne folosim de ea…”
  In articolul 128, din tratatul de constituire a UE, se interzice absolut ca BCE sa furnizeze credit guvernelor zonei euro !! Datorita faptului ca statele zonei euro nu mai dispun de posibilitatea de a crea credit nou industrial destinat dezvoltarii, piata creditului ramane exclusiv bancilor comerciale, adica oligarhiilor care prin sistemul dobanzilor isi asigura un sistem rentier perpetuu , datoriile tarilor respective crescand continuu. Mai mult, creditul pe pietele numite asset markets, realestate, actiuni de bursa, monopoluri, sant subiectul unor cresteri inflationiste stimulate de creditul bancar, astfel ca populatia devine , pentru bunuri de folosinta indelungata debitori pe viata, dobanzile si „compound intrest” facand imposibila plata acestor datorii. La fel si investitorii care cumpara mijloace de productie cu credit bancar , stabilesc un sistem rentier parpetuu.
  Dumneavoastra nu intelegeti ca santem i era capitalismului financiar care nu are nimic de a face cu capitalismul erei industriale. Capitalismul actual nu are decat scopul indatorarii in perpetuitate a cetatenilor si statelor oligarhiilor financiare !!

   • Domnule Vlaston, neo-liberalismul Chicago style, care se afla la baza capitalismului financiar de astazi , nu a fost posibil decat atunci cand oligarhii financiari au stapanit mass-media, programele de studiu din universitati, toate mijloacele prin care , intelectual vorbind , se poate combate strategia lor de impunere a suprematiei oligarhice. A se vedea cazul Chile, unde totul a fost impus cu armele. Europa nu poate fi stapanita precum Chile, aici este nevoie de razboi cu armele financiare. Totul porneste de la ” independenta” bancilor centrale rectae FR si BCE. In capitalismul industrial , guvernele creeiau credit, adica mareau masa monetara, acest credit introdus in economie creea o economie mixta, fiind sursa principala a infrastructurii , baza dezvoltarii statelor capitaliste. Abilitatea oligarhilor financiare de a bloca guvernele in a produce credit, capital industrial fara dobanda, prin blocarea emiterii de credit de catre bancile centrale ale statelor, BCE fiind blocata a produce credit pentru guvernele zonei euro prin articolul 128. Aceasta abilitate politica a oligarhiilor de a bloca creditul produs de bancile centrale face ca nevoia de de credit sa fie acoperita exclusiv de bancile comerciale cu dobanda. Absolut toate sectoarele economiei devin prizonierle creditului bancilor comerciale , adica a oligarhiilor din spatele acestor banci. Atunci cand datoria statelor, a industriilor , a persoanelor care au angajat credit bancar au ajuns la un nivel imposibil de reinbursat atunci, se ajunge la stadiul final al capitalismului financiar , stadiul de ” debt deflation” stadiul austeritatii fortate. Din cauza platii dobanzilor la datorie, o parte din masa monetara este deviata de la cerere de bunuri si servicii astfel se reduce economia, austeritatea reduce potentialui economic productiv, reducand posibilitate de plata , se creste datoria cea ce reduce intr-un cerc vicios productia.
    Din punct de vedere propagandistic, free market economy presupune creerea de credit de catre stat este inflationista, realitatea este cu totul alta , preturile nu s-au modificat semnificativ in ultimii 20 de ani. In schimb , infuzia de credit bancar datorat bancilor comerciale , au crescut enorm sectorul FIRE ( financial, insurence, realestate si monopoluri) adica au crescut fara precedent, preturile caselor, terenurilor , asigurarile, bond market, actiunile la burse.
    Bancile centrale din mana oligarhilor , FR si BCE nu au produs credit pentru repornirea economiilor prin investitii directe, din contra , au printuit bani in nestire pentru salvarea bancilor comerciale . Din 2008, in SUA, conform unui audit al FR s-au tiparit 13 trilioane de dolari care au fost inghitite de bancile americane nu de economia americana. Din acest motiv, bursa, piata bondurlor, realestate , asigurarile toate sursele devvenituri ale celor 1% au crescut enorm , veniturile scestora s-au dublat in ultimii 10 ani, in timp ce , clasa mijlocie americana a saracit venitul a scazut , somajul a crescut, pe langa o viata de om pentru plata casei , acum se adauga si 10-20 de ani de plata a imprumuturilor pentru scolarizare. In Europa , BCE nu a trecut la o infuzie de bani in economia tarilor zonei euro pentru a evita recesiunea, ci 1 trilion de euro a fost trecut in contul bancilor comerciale pentru acoperirea gaurilor negre de pe balanta de plati a acestora. Aici se produce deconectarea dintre interesele popoarelor, de a folosi infuzia de credit pentru stimularea economiilor si a oligarhilor financiari care folodesc banca centrala europeana pentru blocarea creditului emis de guverne si inlocuirea acestuia cu credit comercial cu dobanda.
    Faza finala a „ocupatiei financiare” este cea ce vedem in Grecia, Irlanda, Islanda , Latvia etc.etc. faza in care guvernele sant obligate sa vanda domeniul public, infrastructura, stateme portuare, apa si canal, sosele , sisteme energetice etc. etc. adica, in limbaj neo – liberal ” privatizarea” domeniului public, care se face tot cu capitalul bancilor comerciale , deci tot cu dobanda in perpetuitate adica , tollbooth economy, unde catatenii tarilor respective platesc renta oligahilor pentru folosirea infrastructurii pe care ei a ridicat-o cu credit de stat fara dobanda. In trecut era necesara ocupatia militara pentru stapanirea domeniului public national, acum , ca rezultat al razboiului financiar , guvernele democratic alese cedeaza domeniul public apartinand popoarelor lor. Razboiul oligahiilor financiare este impotriva industiilor, economiilor, labor ,dar mai ales, impotriva statelor suverane. De aceea , oligarhii au avut nevoie de un suprastat european pe care sa-l stapaneasca,stapanind banca centrala BCE si , introducand dictatura tip polit bureau in CE, tratatul de functionare a UE care, va intra in vigoare din 2014, va consfinti si dominatia politica , nu numai financiara, a oligarhilor asupra popoarelor.
    Din acest motiv, domnule Vlaston , va situati de partea calailor popoarelor europene sustinand aproasta supunerea oarba fata de UE , fara sa considerati evolutia acesteia spre dictatura !!!

    • Interesant si va multumesc. O singura hiba: dupa dv. oligarhii astia au actionat si actioneaza ca si cum ar dori sa ramana singuri pe lume. Pai cine le mai sterge pantofii? Lasand gluma, nu e in interesul lor sa-i trimita pe toti in bezna saraciei si nici nu cred ca germanii, englezii de rand, se lasa pacaliti cum s-au lasat grecii, ca sunt mai destepti.

     • Exista un precedent in imperiul roman intre 129- 23 BC cand , o situatie similara de absoluta dominatie a oligarhiilor senatorilor romani a dus la prabusirea imperiului.
      Despre privatizarea sectorului public din domeniul municipalitatilor oraselor americane ati auzit??
      Sub presiunea datoriilor municipalitatilor orase americane isi ” privatizeaza ” cladiri , scoli, sosele, cedeaza terenuri apartinand municipalitatilor totul in virtutea achitarii datoriilor catre creditori , rectae bancile comerciale care executa bondurile municipale pe careacesteorase le- au emis pentru echlibrarea balantei de plati. Aceasta situatie este intalnita peste tot in emisfera vestica , preluarea domeniului public de catre oligarhii a inceput !!

      • ” Exista un precedent in imperiul roman intre 129- 23 BC cand , o situatie similara de absoluta dominatie a oligarhiilor senatorilor romani a dus la prabusirea imperiului.”
       @Sorin muncaciu
       Ati dat un exemplu care contrazice rationamentul dumneavoastra. De ce s-au prabusit Grecia, Spania, Romania, Italia. Pentru ca problemele acestor state au drept cauza oligarhia politica si economica din interior si nicidecum nu stiu ce oligarhie mondiala. Mai pe scurt politicienii greci, romani, spanioli au procedat exact ca senatorii din Imperiul Roman. Coruptie, clientelism, depravare si „paine si circ” sunt cauzele prabusirii Imperiului Roman dar si a statelor din sudul si din estul Europei. Cum naiba se face ca state ca Noua Zeelanda, Canada, Danemarca, Australia, Suedia, Japonia nu se prabusesc. Sa fie ceva legat de absenta coruptiei si domnia legii? Pai vedeti dumneavoastra unde legea nu se aplica exista automat oligarhie. Cat despre privatizarea domeniului public, cel putin in Romania acest lucru se impune. Servicii de proasta calitate in sanatate si invatamant, licitatii trucate, investitii care nu sunt necesare si automat nu scot profit. Asa arata sistemul public din Romania. Eu vreau alternativa la asa sistem.

      • Cat despre Chile. Va rog frumos… Unde este Chile acum si unde e Grecia si Romania? Cum de Brazilia a adoptat modelul chilian si acum e in primele 10 economii mondiale, si sunt pe cale sa depaseasa UK, Italia si Spania fiind spulberate deja. Cum brazilienii au bani sa-si faca stadioane smechere pentru Cupa Mondiala in timp ce ce spaniolii si italienii dau din fese. Scoala de la Chicago i-a facut mari pe brazilieni, in schimb prostiile promovate de dumneavoastra i-au trimis pe spanioli, italieni in latrina economiei. Cum de Estonia si Polonia au mers pe scoala de la Chicago si criza nu i-a afectat puternic. In schimb statele unde sectorul public e baza se prabusesc? Ce explicatii gasiti?

      • @ Gabi M

       Exemplul Chilian se referea la „metodele” prin care dictatura a impus neo-liberalismul ca singura varianta de materie economica studiata in Chile, nu are are legatura cu economia chiliana in general. Exemplul Braziliei este in sprijinul afirmatiilor mele deoarece, exista dezvoltare economica cu capital nou industrial creeat de stat, mai ales dupa ce, Lula da Silva a rupt-o total cu oligarhiile din spatele IMF si BM.
       Eu nu am afirmat ca statele se prabusesc, ci am aratat ca inlocuirea creditului industrial creeat de stat cu creditul creat de bancile comerciale face ca aceste state , si altele de altfel, sa fie supuse santajului datoriilor suverane si aberatiei economice a austeritatii care foloseste numai bancherilor , dar care, este in contradictie cu interesele popoarelor.
       Exemplul cu imperiul roman se referea la faptul ca : atunci cand datoria atinge limite irationale , cum a fost in imperiul roman catre sfarsit cand 1/3 din populatie a devenit au devenit sclavii oligarhilor , imperiul s-a prabusit din cauza imposibilitatii de a recruta soldati din populatie.
       Chestiunea coruptiei la nivel national nu are relevanta in tema pe care am abordat-o , asa ca nu mai incurcati sezonul cu fasonul !! Daca dupa privatizarea cu credit creeat de bancile comerciale , populatia va plati mult mai mult pentru servicii , atunci, mai bine ramaneau neprivatizate administrate prost de stat, decat privatizate cu scopul jecmanirii cetatenilor , intr-o asa zisa tollbooth economy !!

      • @Sorin Muncaciu
       Citez: „Eu nu am afirmat ca statele se prabusesc… (cateva randuri mai incolo)… cum a fost in imperiul roman catre sfarsit cand 1/3 din populatie a devenit au devenit sclavii oligarhilor , imperiul s-a prabusit din cauza imposibilitatii de a recruta soldati din populatie”.
       1. un stat care are nevoie de bani de la FMI, e prabusit din punct de vedere economic. E ca un bolnav de cancer care are nevoie citostatice, oricum cu sanse minime de recuperare. Cazul Romaniei, Greciei.
       2. vad ca nu va puneti intrebarea: de unde au Grecia, Italia, Spania datorii asa mari? Au pentru ca sistemul public a fost capusat. Deci vorbim de o oligarhie interna. Cum a aparut aceasta oligarhie? Simplu! Nu s-a aplicat legea.
       3. sunt state cu un sistem public dezvoltat si bine pus la punct( si taxe pe masura): Danemarca, Finlanda( tara din zona Euro). Acestea de ce nu au probleme, de ce nu sunt nevoite sa privatizeze?
       4. Grecia poate sa iasa din zona Euro si sa emita alta moneda. Consecintele pentru populatie insa vor fi mult mai dramatice decat ceea ce se intampla acum, dar treptat isi vor plati datoriile( sper ca imi spuneti cum au aparut) si isi pot pastra sectorul public. Poate chiar sa treaca la comunism.
       5. Pot sa zic ca zona euro e o prostie, pot sa zic ca bancherii nu-s corecti, pot sa zic dau vina pe evrei, americani, masoni dar nu pot sa-i absolv de vina pe politicienii greci, italieni, spanioli, romani si pe cei care i-au votat. Cand un politician spune fac aia, aia… aia trebuie sa te intrebi si de unde bani, nu de alta dar ajungi la mana unei oligarhii si apoi e naspa.

     • @Sorin Muncaciu
      Abilitatea oligarhilor financiare de a bloca guvernele in a produce credit, capital industrial fara dobanda, prin blocarea emiterii de credit de catre bancile centrale ale statelor…
      Dar pe Ceausescu cine l-a obligat sa ia credit de la FMI si BM pentru industrializarea Romaniei? Nu putea BNR sa produca credit? Sau daca vrei sa iei o tehnologie occidentala trebuie sa o platesti cu bani adevarati ca leul nostru nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Pai tot la noi e problema, ca nu avem un invatamant performant care sa produca tehnologii competitive.

 15. Mon professeur, un sfat, daca-mi permiteti: abandonati raspunsurile astea „in doi peri”, pe jumatate de propozitie! Nu aduc „plus-valoare”, nu va folosesc, si nu fac decat sa va plaseze intr-o categorie de politicieni la care argumentul suprem este, cu scuzele de rigoare, „ba p-a matii!”. ;)
  PS: sfatul este strict pt dvs, nu ma deranjeaza daca nu il veti posta, m-as bucura doar sa vad ca va influenteaza in bine…

 16. Situatia arata mult mai rau. Normal ca regreta…Anglia nu a dorit sa adopte moneda euro datorita instabilitatii tarilor din uniune. E foarte greu sa mobilizezi sute de milioane de oameni catre aceeasi cauza

  Am citit acum cateva zile pe blog-ul unui prieten despre urmatoarea criza financiara si de bazele care stau la aceasta. Se pare ca marea foamete o sa fie mic copil pe langa aceasta caci se va propaga mult mai rapid. Uitati articolul pentru cine este interesat http://chitustefan.ro/urmatoarea-criza-financiara-2/

  • Anglia nu a dorit sa adopte euro nu din cauza instabilitatii tarilor ci din cauza faptului ca o buna parte din PIB-ul ei e adus de finante – citeste banci, bursa, brokeraj, etc. Londra, ca centru financiar, contribuie o gramada la PIB-ul Marii Britanii. Daca ar fi adoptat euro ar fi trebuit sa se supuna Bancii Centrale Europene si regulilor ei, ceea ce nu cred ca vor face prea curand. Trebuie sa intre mai rau in galeata (mai rau decat sunt acum, adica) ca sa adopte euro; o sa mai dureze ceva…

 17. Zau ca parca ii dau dreptate lui victor L: lumea nu pare interesata de enormitatile dlui Ponta, ci de ce (si mai ales cum…) spune dl Vlaston. N-o avea dl Vlaston mari calitati de comunicare, dar eu unul sunt mult mai ingrijorat de prostiile pe care le spune seful guvernului meu, chiar in campanie electorala fiind, deoarece el se afla „la butoane” (cum plastic s-a exprimat dl Ponta imediat dupa ce a fost numit PM). Da, dl Vlaston candideaza, dar si dl Ponta candideaza! Si o sa mai fie si PM pe deasupra! Un PM roman nu are voie sa fie eurosceptic; daca este, n-are decat sa-si dea demisia din guvern. Noi singuri nu ajungem departe, nu mai departe de siajul viitorului URSS. Cat o fi UE de rea, noua ne e mai bine de zece ori cu ea decat fara… Si nu pot decat sa fiu foarte ingrijorat de spusele dlui Ponta. Am lucrat ani de zile in afara tarii, dar anul asta a fost prima oara in viata cand m-am gandit serios sa emigrez…

  • In principiu aveti dreptate, dar ignorati un aspect esential.
   De vreme ce ailalta enciclica vlastoniana anti-Ponta nu mai e pe site, trebuie sa ma autocitez – dl. Vlaston este si aici in campanie electorala. Prin urmare este absolut firesc sa discutam despre politicile, ideile, propunerile d-lui Vlaston si chiar despre domnia sa ca persoana, pana la urma.
   Dvs. daca va duceti la o intrunire electorala a candidatului X, va duceti ca sa-l injurati toata seara pe candidatul Y, sau ca sa aflati ce are de gand X???
   Cand Ponta o sa scrie aici, cred ca toti astia care postam o sa-l forfecam pe Ponta. Sunt aproape sigur ca n-o sa-l ia nimeni la rost pe dl. Vlaston in comentariile la un articol scris de Ponta. Asta ca tot se impiedica dl. Vlaston de fracturile logice comise de altii.
   Astea fiind spuse, luati dvs. la rand articolele scrise in ultimele cateva luni de dl. Vlaston (nu numai de cand e „oficial” candidatul… ma rog, al cui o fi, ca mie tot nu mi-e clar) si spuneti-mi si mie cam care-i ponderea intre cele in care dl. Vlaston isi prezinta propriile idei si solutii si cele in care-i critica pe oponenti.
   Foarte probabil, veti descoperi fara surprindere ca, de fapt, dl. Vlaston are o singura idee/teza/solutie – afara cu ailalti, ca sa venim noi.
   Bineinteles, in oglinda, „ailalti” zic, ba nu, mai stati voi pe-afara, ca acu’ suntem noi la butoane.
   Ceea ce sustine propria mea teza – cam toti sunt o apa si-un pamant. sau, cum bine zice amicul Popescu, diferentele sunt de ordinul milimetrului.
   La varsta pe care-o am, nu ma mai intereseaza progresele facute cu un milimetru la patru ani. Care mai aveti de trait inca un mileniu, va doresc multa rabdare.

   • Nu e vorba de o intrunire electorala in care dl Vlaston il injura pe candidatul Ponta, e vorba de a atrage atentia ca prim-ministrul Ponta spune aberatii – e o mare diferenta. Nu-l impiedica nimeni pe dl Ponta sa-si dea demisia din functia de PM si sa candideze in continuare. Poate sa canideze si daca nu e PM. Cata vreme e PM, sa se comporte ca un PM responsabil, care vorbeste dupa ce gandeste. Daca nu e in stare, n-are decat sa-si dea demisia si sa ramana parlamentar – lumea oricum l-ar vota. Despre asta vorbim aici.

    • Sustineti ca daca domnul Vlaston nu atragea atentia asupra afirmatiilor lui Ponta oamenii nu erau capabili sa traga singuri concluziile de rigoare? Foarte interesanta afirmatie!

     • Madam Ioana, incetati sa tot va dati mai rotunda de cit sunteti pe-aici, suntem super-satui de suficienti ca dv, care in orice fraza pomeniti de „inteleigenta” si „logica” fara a lasa absolut nici o urma a acestor notiuni in propriile comentarii…numai suficienta si aroganta, ca si cum numai dv. aveti o viziune completa si far’de’greseala asupra lumii…
      Ce-ai fi vrut sa faca domnul Valston sa-l laude pe ponta, pentru ineptiile pe care le zice? Si slava domnului nu e zi sa nu rostogoleasca cite o prostie, de fiecare data mai mare decit precedenta. Domnul Vlaston, e candidat din partea opozitie, e natural sa speculeze electoral (dar asta nu e decit o fateta, intimplator interventia dumnealui are si incarcatura civica nu numai politica, ca multe dintre interventiile dumnealui din trecut, ca dv. in inteligenta dv, nu reusiti sa segregati din textul d-lui, ceea ce e pozitiv , de bun simt si relevant, de ceea ce poate e mai putin reusit, doar si mai irelevant, e problema dv. Nu-i faceti prosti pe ailati, doar pentru faptul ca dv, sunteti incapabila sa intelegeti, va rugam mult). Pai textele domnului Vlaston, sunt aproape de nivel academic, daca le compari cu discursurile alora de la USL, pline de invective, ironii grosiere (ca sa evit formularea de „misto de doi lei”), agramatisme (ponta : „basescu are mintea fluctuabila”!!!), si tot felul de alte oratorii de lemn de nuc…

      Gogu, ca in absolut totate interventiile, pe care le are (si de cind am descoperit Contributors, acu’ jumate de an in urma, i-am citit mai toate comentariile), demonstraza nu numai good judgement, luciditate,dar si calm si mult bun simt in ceea ce zice, si ca forma si ca si continut, fara iritari sau izbucniri colerice (ceea ce indeed e mare lucru, putini dintre noi sunt capabili de asa ceva, me inclusive).

      Ceea ce n-as putea sa spun despre domnia voastra. Si iata,pentru posteritate, foiletonul interventiilor dv. inteliginte:
      1) „Domnule, de cand adevarul este o jignire?” – (intrebati-l pe gainarul de nastase )
      2)”Sa trimiti la plimbare un interlocutor pentru ca nu ai argumente este o jignire. Mai ales cand interlocutorul este un potential votant.” (este exact ce faceti dv mai putin partea electorala, frumos autoportret!)
      3)”Domnule Popescu, cu regret va spun , dar se aude un singur latrat si ala e al dv” ( mesaj clasic de postac cu carte de munca)
      4)”Constatam mai degraba ,domnule Vlaston, decat ne plangem: candidatii inteligenti nu au loc pe listele partidelor si cand candideaza solo nu au succes. Poate ca alegatorul roman nu are capacitatea de a face diferenta intre inteligenta si smecherie. Ca oricum astia de la partide se tem ca dracu de tamaie de oameni inteligenti” ( asta pare cam singura interventie ok, desi abunda si aceasta de „inteligent”…de regula, oamenii sunt obsedati de chestii la care nu ajung…asta e din psihiatrie, asa ca nu ma acuzati fara motiv)
      5)”Greseala de apreciere domnule Vlaston: nu am 23 de ani, nu sunt secretara si nici macar nu am schimbat partidul! Am un singur defect: imi plac oamenii inteligenti. Deci nu pot ajunge pe o lista de partid, indiferent care e ala” – (de gustibus non disputadum est!)
      6) „Domnule guardian si eu constat ca aveti o mica problema de intelegere. Ca sa nu se agraveze cu varsta incercati cateva exercitii de logica” (alta teorema a doamnei Iona care nu mai are nevoie de nici un comentariu, aceiasi suficienta, decretata cu valoare de absolut )
      7)Si Pop tot profesor de matematica a fost, dar asta nu-l face prea destept. Cautati argumente mai inteligente (desi propozitia despre pop e are valoarea de adevar TRUE, raspunsul n-are nici o legatura cu textul la care doamna incearca sa raspunda, inainte de a cere altora sa fie comprehensivi, make sure you met the requirements as well…ca sa nu mai zic de expresia „argumente inteligente”, care denota cam cit inteligenta poarta emitentul : argumentum= „mijloc de dovadă” din latina…inteligent sau nu -:)) – u get my point?).
      8)Sustineti ca daca domnul Vlaston nu atragea atentia asupra afirmatiilor lui Ponta oamenii nu erau capabili sa traga singuri concluziile de rigoare? Foarte interesanta afirmatie (desigur ca „oamenii” nu puteau sa traga singuri concluzia, o mare parte dintre ei chiar (mai putin aia care va plac dv: inteligentii, care sunt in minoritate anyways) nu mai intru in detalii, dar cititi cu atentie textele opinantilor de pe aici, care se pare ca in marea lor majoritate n-au inteles, nici dupa foarte multe explicatii)

      Interventii mediocre, facute cu rautate in multe circumstante, evitind dezbatarea, rotind aceleasi cuvinte in propozitii banale, ce se vor cu valoare de teorema…and you call yourself an intelligent person…poate in pdsr, unde stacheta e foarte-foarte jos…acolo da, poate sunteti vazuta ca o persoana inteligenta…oricum success in cariera, aveti un viitor frumos in noul regim…

    • Ei bine, aici constat ca opiniile noastre diverg.
     Asta ESTE o intrunire electorala, iar faptul ca are loc intr-un spatiu virtual nu schimba deloc fondul problemei. Tot ce spune sau scrie intr-un spatiu public un politician (fie el si wannabe) aflat in plina campanie electorala se prezuma a fi mesaj politic emis in scop electoral (inclusiv afirmatiile pontace).
     Iar dl. Vlaston, in fapt, nu-l critica atat pe PM Ponta, cat pe unul din liderii partidului (sau ce strutocamila mai e si USL) cu care se va razboi in voturi peste cateva saptamani. Ca Ponta se intampla sa fie si PM, cu atat mai bine.
     Iar dovada cea mai concludenta a faptului ca dl. Vlaston trage cu munitia retorica din dotare in Ponta-adversarul-politic si mult mai putin in Ponta-premierul va este oferita chiar de dl. Vlaston. Care, pe vremea cand Ponta era „doar” unul din liderii opozitiei, era la fel de harnic ca si azi in vanarea greselilor acestuia, reale sau inchipuite.

 18. Personal ma bucur ca Dl. Vlaston candideaza. Intai pentru ca in sfarsit accepta ca alasat de o parte educatia in folosul politicii, pe de alta parte pentru ca estimez in acest fel sansele ARD…..

 19. Va spargeti care mai de care in figuri de „logica” si „inteligenta”!Multi nici nu scrieti corect!Cititi update-ul, ingroziti-va, faceti-va valiza si taiati-o unde vedeti cu ochii!Sper sa puteti……

 20. Mda. Pe zi ce trece ma conving ca oamenii de valoare nu au loc in politica romanesca, din pacate pentru noi toti. Aceleasi tactici (ce incompetenti, hoti si mincinosi sunt ceilalti, greaua mostenire, tinerea prostimii la limita subexistentei ca votul sa coste putin, culpabilizarea votantilor … stiti dvs.) prin care sunt tinuti deoparte oamenii cu coloana vertebrala.

  Acesta este sistemul politic romanesc construit de la deturnarea Revolutiei ’89 incoace, sistem in care adversarii politici se balacaresc la tv ca in privat sa faca fure din banul public impreuna. Nu esti murdarit sau posibil controlabil (ca sa nu zic santajabil) nu intrii in politica romanesca.

  Bineinteles ca in orice sistem inchis cu reguli bine definite exisita exceptii, atat de putine ca le numeri pe degete, in rest interese obscure primeaza in fata Tarii.

  Intrebarea de 10 puncte este ce facem noi oamenii simpli? Votam pe unul si altul precum ne propun preacurvitii politicieni sau aspiranti la ciolan? De ce sai votam? A venit vreunul cu propuneri serioase de a pune tara pe rostul ei sau macar cu propuneri oneste?

  Eu unul m-am saturat sa aud de la „conducatorii” nostri „nu exista alta solutie” in momentul cand nu le ajung banii si maresc taxele sau taie salarii. Ati vazul macar unul sa propuna taieri si de ei din salarii, case de protocol, masini de protocol, locuinte de domiciliu, laptop, mobila, subventii pentru partidele politice, subventii pentru bor sau alte secte religioase … sa continui? Alte state au luat asemena masuri.

  De fapt exista cateva tentative nemediatizate, bineinteles (ceea ce certifica faptul ca exista si exceptii) dar de exemplu o propunere legistativa in sensul uniformizarii pensiilor care sa taie privilegiile pensiilor „mai marilor” politici zace in senat.

  Punem pariu ca nu va intra pe ordinea de zi a nici unei sedinte?

  @it_s__not_news: ai uitat de controlul psihiatric al candidatilor, unii dintre ei chiar au nevoie de ajutor specializat.

  Ce ma sfatuiti don’ profesor? Eu cu cine votez?

 21. Vedeti domnule profesor de aia nu e bine sa va dati cu parerea despre economie. Nefiind economist faceti afirmatii care par de bun simt dar de fapt sunt false. Exemplul de mai sus e edificator. Sa ma explic:

  Dvs. afirmati in unul din raspunsurile la postari ca „privatii au salarii mai mici, comparativ cu bugetarii, desi tin tara in spate.” Statistic asta e adevarat. Dar oare intelegeti si DE CE lucrurile stau asa? Pentru ca din toate postarile dvs. nu pot sa nu concluzionez ca aderati la solutia simplista, dar falsa, ca motivul este ca salariile bugetarilor sunt supradimensionate, „nesimitite” cum ar fi. Si asta e departe de a fi general adevarat.

  Motivele reale ale acestei disparitati sunt mai multe. Doua sunt insa cele mai importante:

  1. Romania este o tara cu un nivel scazut de dezvoltare tehnologica in comparatie cu tarile vestice. Adica mai pe scurt in Romania se munceste mult la tarnacop, pe salariu de necalificat, in timp ce in vest se sapa cu excavatorul. Aproape toate aceste locuri de munca necalificate sunt in mediul privat (statul, niciunde in lume nu prea are nevoie de necalificati) si ele apasa greu pe media statistica.

  2. In Romania, in privat, exista o practica foarte raspandita numita „evaziune fiscala”. Sau daca vreti hai sa ii spunem mai dragalas „optimizare fiscala”. Poate ati auzit de ea. O folosesc toti, de la multinationale care platesc o parte din salarii sub forma de contracte de colaborare, bonusuri si alte inginerii fiscale la constructorii care angajeaza cu minimul pe cartea de munca si restul la negru. Daca mai tineti minte cu ocazia scandalului media cand Blejnar a impozitat contractele de drepturi de autor a fost facuta publica o cifra de catre ANAF cu privire la numarul acestora: erau cu sutele de mii. La stat asa ceva nu exista, ca n-are sens.

  Cam astea ar fi motivele reale pentru aceasta disparitate. Sigur putem vorbi de nesimtirea sarariilor bugetarilor atunci cand comparam spre exemplu medicii, care in vest sunt bogati (cu Porsche, vila, si casa de vacanta, bogati in cel mai adevarat sens al cuvantului) iar la noi au salarii de mizerie, cu politistii si spionii care in tarile civilizate sunt de conditie modesta iar la noi au salarii generoase. Dar IN MEDIE nu asta e cauza discrepantei ci in principal cele doua de mai sus.

  Imi pare rau domnule Profesor dar trebuie sa intelegeti ca in economie, ca in orice domeniu de altfel, lucrurile sunt mult mai complicate decat par la prima vedere iar abordarile simpliste, „de bun simt”, fac mai mult rau decat bine.

  PS. Apreciez totusi ca dialogati cu publicul dvs. E o raritate aici pe Contributors. Macar si pentru asta va multumesc.

 22. basescu este pionul din strategia ppe, care urmeaza sa-si plateasca sustinerea din august impotriva votului majoritatii cetatenilor romani, cu votul din consiliul european, in detrimentul intereselor poporului roman. acest vot alaturi de voturile din ce in ce mai plapande ale italiei si spaniei, este pentru adoptarea bugetului ue pe perioada 2014-2020. buget facut de popularii europeni, prin care acestia doresc sa-si mentina politicile falimentare, de pauperizare si mulgere de catre sectorul financiar-bancar a bugetului uniunii si al statelor care o compun, de continuare a politicilor actuale de austeritate cu orice pret. acest buget votat de ppe-isti va lega de maini orice majoritate pse+alde in viitorul consiliul al uniunii.
  in acest moment votul in consiliu este de 15-12 ptr politica ppe…iar dintre cei 15 fac parte: basescu,monti si rajoi. rajoi tocmai si-a anuntat impotrivirea de a taia si un cent din bugetul actual, monti se clatina iar basescu e si el pe craca…
  sa speram ca pomul ppe se va scutura la timp si din el va cadea in primul rand van rompuy, autorul de fapt al „crimei bugetare”.

 23. Cei care-l critica aici pe St. Vlaston nu l-au cunoscut pana la acest articol sau l-au cunoscut prea putin. Luarile de pozitie, atitudinea d-lui Vlaston in sprijinul adevarului, dreptatii, normalitatii, legalitatii etc. sunt foarte numeroase si nu de ieri-de-alataieri. Si totdeauna principiale, fara partizanat irational.
  Asa ca lasati omul in pace, adica legati-va doar de articol, nu si de raspunsurile (intr-adevar nu totdeauna politicoase) la comentarii pe care aproape toti ceilalti autori nu ni le ofera… live!

 24. Buna seara dle Vlaston. Observ o crestere a numarului de comentarii potrivnice, desi argumentatiile dvs sint la fel ca intotdeauna, de aceea va citesc de fiecare data. Au dat navala fani antene, sau faptul ca v-ati decis sa va implicati in lupta schimba felul in care va percepe lumea discursul? Eu unul va admir si apreciez ca intrati in politica, v-as vota daca ati fi in colegiul meu. M-am saturat de politicieni care nu spun nimic…

 25. Stimate domnule Profesor,
  Nu corupția este principala problemă în ROmânia. Și nu DNA sau ANI reprezintă sau ar fi trebuit să reprezinte principalele ”câșriguri” ale aderării noastre la UE. Din păcate, banii primiți de la UE au fost aruncați- și sunt gata să susțin acest termen în fața oricărei instanțe- fără absolut nici un fel de rost de guvernele Boc. Nu avem nici un fel de autostradă funcțională, nu avem școli la standarde Europene, nu avem centre sociale pentru cei mai amărâți ca noi. Tot ce a început guvernul Boc a fost fie idiot gândit de la început (vezi pârtiile de schi și domeniile schiabile, tegondole) fie nerentabil (drumuri între niciunde și nicăieri) fie corupție de-a dreptul. Îmi pare rău că trebuie să o spun dar toți banii aruncați pentru frunzuliță, gala Bute și alte astfel de aspecte sunt furăciuni directe din buzunarul European. Am bătut toată Europa civilizată și este o enormă diferență între o reclamă turistică făcută Spaniei- unde și cel mai nenorocit orășel are drumuri , infrastructură și minim 20 de hoteluri- și reclama făcută pentru locuri frumoase din ROmânia- întreținute însă mizerabil- și o să dau un singur exemplu- stațiunea Durău. Am stat la Durău prin 2009 la unul din cele mai bune hoteluri- comparative cu cele din Europa- dar- până am ajuns acolo era să distrugem un autoturism Fiat- ultima ”delicatesă” fiind trecerea pe un pod de lemn, aproape căzut.
  Revenind la DNA și ANI- sunt simple forme fără fond. Săptămâna trecută UK- țară care este totuși ceva mai avansată democratic decât noi- vorbea despre banii aruncați de contribuabilii britanici pentru dl. Cameron și prietenii lui Europarlamentari din același grup- care își vor permite o zi de shopping in Londra- cu hotel cu tot se ajungea undeva la 60.000 de lire sterline per 10 parlamentari plus dl.Cameron. Are UK ANi ? Nici pe departe. Din Camera Lorzilor fac parte persoane cu afaceri înfloritoare pe rol , o deputată n-are cum să justifice suma de 50.000 lire cerută ca returnabilă de la stat iar dl. Murdroch își permite să intercepteze și familia regală. Funcționează UK perfect și fără ANi și DNA ? În mod sigur. Diferența esențială este că englezul de rând are conștiință și se revoltă- în mod just- la cel mai mic abuz. Noi avem nevoie de forme peste alte forme care ascund un mare gol. Apropo, dacă un DNA corect ar cerceta scandalurile fondurilor Europene exact cât s-au dat- 2009- 2011- n-ați mai avea ARD sub sigla căreia să votați. Numai dl.Boc este penal prin cele 4…5 ordonanțe date cu dedicație către POSDRU- cea mai tâmpită fiind cea cu externalizarea managementului.

 26. Un ultim comentariu cu privire la acest articol si, in sensuri tot mai generale, la dl. Vlaston, NR si in fine ARD.
  Dl. Vlaston ne spune ca solutiile pe care le are ca viitor deputat sunt aici, http://stefan-vlaston.blogspot.ro/2012/11/scenariul-prin-care-daca-va-veni-la.html
  Eu le-am citit cu atentie; nu le comentez, dar ii indemn si pe ceilalti comentatori sa le citeasca, indiferent de atitudinea fata de dl. Vlaston.
  Dupa care am citit, tot pe Contributors, un articol al unui autor deocamdata necunoscut. Il cheama Mircea Modan, iar articolul dansului este parca al doilea dupa cel de fata. Nu-l comentez nici pe acesta aici – am facut-o acolo si probabil ca acel comentariu si multe altele, sper, vor aparea luni de dimineata.
  M-am „intors” aici, gandindu-ma sa-i spun d-lui Vlaston – iata, EXACT ACEST GEN de articole si opinii astept eu (si indraznesc sa presupun ca multi cititori de-aici) de la dvs., de la NR, si in general de la oricine vrea sa ma convinga ca merita votat.
  Decat sa-mi serviti de 1000 de ori aceeasi ciorba reincalzita avand drept ingrediente aceleasi bla-bla-uri rasuflate si imprecise pe care le aud cu foarte mici variatii de la toata suflarea politicianista si de care, repet, sunt satul pana-n gat, mai bine scrieti un singur articol, dar unul bun, gandit, si care sa ma convinga ca chiar va pasa, ca v-ati stors indelung creierul de matematician, si iata ce-a iesit. Poate n-ar fi iesit nimic palpabil, aplicabil, dar macar se vedea munca si stradania.
  Bun. Pana sa ma apuc eu de oferit consultanta gratuita d-lui Vlaston, zic, ia sa vad cine e si de unde-a aparut acest domn Modan cu ideile sale neobisnuite?
  Supriza de proportii!!!
  Dl Modan se vadeste a fi, si domnia sa, membru al Noii Republici!!!
  Ba inca unul care (marturisesc ca, daca atunci cand il citesc pe dl. Vlaston ma amuz, de data asta m-am inecat de ras) imi impartaseste la punct si virgula nedumeririle si nemultumirile cu privire la NR, inclusiv cele referitoare la smecheria asta cu ARD via PNTCD (http://www.nouarepublica.ro/stand-deoparte-nu-vom-face-nimic/).
  Dupa ce mi-am sters lacrimile, mi-am zis ca n-are rost sa-mi mai pierd nicio secunda cu sfaturile pt. dl. Vlaston & NR. Dansii au tot ce le trebuie in interiorul organizatiei; problema e in ce, cum si pe cine aleg sa scoata in fata.
  Alaturarea dintre articolul d-lui Vlaston si cel al d-lui Modan este cat se poate de graitoare cu privire la ce valori intelege NR (si probabil si ARD) sa promoveze.

 27. Da…halucinant si deopotriva de halucinant ca mai nimeni nu semnaleaza pericolul antieuropenismului. Chiar si pe acest forum vocile s-au rarit.

 28. P.S. Imi calc totusi pe inima si va mai dau un sfat gratuit (asta ca sa vedeti ca n-am nimic cu dvs. si cu Miscarea) – angajati-l, d-le Vlaston, pe acest Modan cumva. Daca nu se ridica la extrem de ridicatele standarde electorale ale NR, convingeti-l macar intr-un fel sau altul sa va scrie articolele/tezele economice.
  Fara nicio suparare, dar dvs. n-o sa ajungeti prea curand macar la un nivel apropiat de intelegere a economiei cu acest domn (de dl. Neamtu nici nu mai pomenesc, ca e clar pentru toata lumea ca dansul se pricepe la toate, asadar la nimic).
  Datele de contact, precum si cateva alte comentarii interesante ale d-lui Modan, le gasiti pe site-ul Miscarii. Poate ca ar fi bine sa cititi mai des comentariile de pe acel site (si implicit sa scrieti mai putin). Succes!

   • D-le Vlaston, faceti cum vreti, desigur – dvs. si partidul, sau Miscarea. Dati-i si d-lui Modan un vant pe scari, cum ati facut si cu Biris si cu altii care n-au cantat destul de convingator imnul de slava pentru Liderul Fondator, sau au avut proasta inspiratie sa va traga de maneca si sa incerce sa va trezeasca din exercitiul de auto-admiratie.
    Mie pana la urma mi-e indiferent. E drept ca de la USL chiar n-am nicio speranta, dar si asteptarile fata de ARD si ce misuna sub aceasta palarie sunt atat atat de mici, incat e greu sa mi le inselati.
    In rest, cu raspunsurile concrete la intrebarile care v-au tot fost puse, si aici, si in comentariile la alte articole, ramane cum am stabilit, da?

 29. Mi se pare de-a dreptul fascinant sa citesc unele comentarii la articol! Reprezinta o oglinda a mentalitatilor viciate dupa doar 3 ani de „paradis portocaliu”. Orice argumentatie contrara este catalogata drept „postaceala”, „rea-vointa”, etc. Oamenii astia sunt decuplati de la realitate, si-au construit o realitate paralela doar a lor in care totul a fost bine si frumos si devin de-a dreptul isterici daca le intepi nitel balonul de sapun. PDL si urmasii sai nu numai ca au pierdut dar nici macar nu realizeaza de ce au pierdut, de ce vor pierde si in toamna. ARD-ul D-nului Vlaston s-a nascut mort tocmai pentru ca nu face decat sa perpetueze autismul politic al PDL…

 30. Nu prea cred ca merita discutia. In definitiv, ce sens are sa discutam daca vrem sa fim in UE sau nu?

  Ar fi insa interesant macar un sondaj in acest sens. Dar nu unul facut pe prinicipiul: „nu-i asa ca…”

 31. Mon professeur aratati-mi un rand unde am spus explicit ca USL este perfect! Cat despre cum a „oprit PDL caderea Romaniei” ca s-o citez pe vajnica aparatoare a farului calauzitor portocaliu A. Pora, „Ei, lasati!”. ;)

 32. POSTACILOR USL !

  Sunt incantat de numarul de comentarii si de opozita fata de ideile Dlui VASTON.
  Va recomand sa treceti pe DCNews, ca acolo nu comenteaza nimeni articolele scrise de
  chiriac bogdan, rosca stanescu sorin, valcu val si altii sau sa va spalati in gura cu sare de lamaie ca face curatenie.

  Altfel,
  Toate cele bune !

 33. In articolul Dumneavoastra, Domnule Profesor, atingeti doua chestiuni sensibile, pe care, poate, ar fi bine sa le evitati in discutiile cu alegatorii. Prima ar fi cea referitoare la fondurile europene si la dorinta USL-istilor de a le putea „panduri” (presupun ca nu va este straina aceasta licenta) in liniste, fara vreun control din partea ANI, DNA sau al altei asemenea institutii. Problema, insa, este ca modul in care colegii Dumneavoastra de alianta au gestionat fondurile europene (cele putine pe care le-au ABSORBIT, in special prin D-na Udrea) este, din ce in ce mai mult, suspectat de grave abateri de la legalitate (evidentiate nu de adversarii Dumneavoastra politici din tara, ci de organisme europene). Multe dintre aceste acuzatii s-au confirmat, altele sunt in curs de confirmare… Ce-au vegheat „cainii de paza ai legalitatii”, de ce n-au intervenit la timp ? Si ajungem, astfel, la a doua chestiune : credeti ca este suficienta existenta unui organism de control (juridic, al calitatii sau de oricare alt tip) sau este bine ca respectiva institutie sa fie si eficienta ? Pentru ca, atata timp cat nu suntem in stare sa cream un sistem juridic independent, cu magistrati care sa raspunda numai in fata lui Dumnezeu si a propriei constiinte, nu numarul (mai mic sau mai mare) al organismelor de control este relevant, ci calitatea actelor elaborate. Este exact ca in chestiunea cu „dictatorul luminat”. Va amintiti, desigur, cum, la inceputul anilor ’90, foarte multi ne explicau cat de bine ar fi ca puterea in stat sa fie preluata de un lider autoritar precum Franco, care sa pregateasca intrarea tarii in normalitate. Problema majora era urmatoarea : unde gasim un individ cu calitatile morale si manageriale ale dictatorului spaniol? Cam la fel si cu magistratii nostri : putem infiinta zeci de DNA-uri si ANI, daca vor fi populate tot cu moluste care asteapta directivele conform carora sa-si faca meseria, situatia nu se va modifica in nici un fel.

 34. Eu cred ca alegerile mai degraba se pierd decat se castiga. A se vedea d. Basescu vs d. Geoana sau d. Oprescu vs. d. Blaga. Cred ca conteaza imaginea care ti-o faci.

  Am ajuns azi prin Bucuresti si este clar ca ARD-ul este pregatit sa piarda alegerile in Bucuresti. Se vede dupa numarul afiselor din oras.

  Din cate stiu dumneavoastra, domnule Vlaston, urmeaza sa candidati in sectorul 6. Din cate stiu una din pricipalele problemei ale zonei este lipsa metroului. Chiar dumneavoastra erati foarte suparat ca guvernul a oprit finantarea metroului.

  Acum vreo 2 ani am citit ca Bucurestiul primeste de la guvern prin redistribuiri la nivel national 10% din suma cu care contribuie la bugetul tarii (era un articol cred pe capital.ro; era si o harta foarte sugestiva in acest sens).

  In programul PNR scrie ca „Noua republiCă doreste subsidiaritate si descentralizare?” Cum poate exista descentralizare fara eliminarea redistribuirii avutiei nationale, nu stiu.
  De ce nu aveti o campanie electorala plecand de la aceste realitati? Cred ca ar avea succes in Bucuresti, Transilvania, Constanta si poate in orasele mari din celelalte zone ale tarii.

  Chiar credeti ca veti convinge multa lume cu mesaje si idei de genul articolului acesta? Mesaje care pot fi usor de contracarat. Pana la urma acum culegem roatelor masurilor din timpul guvernarii PDL in aceea ce priveste cheltuirii fondurilor de la UE.

 35. Domnule @guardian,
  Suferiti de un sentiment de inferioritate? Asa se pare dupa blablabla-ul pe care-l oferiti. Daca raspunsurile mele sufera de mediocritate atunci nu vor fi luate in seama si gata. Care e problema? Nu caut recunoastere cu orice pret.
  Constat ca va dati peste cap sa pareti cult si specialist, cuvantul teorema cu implicatile sale apare de nu stiu cate ori. Eu nu ma prea pricep la teoreme, de aceea nici nu folosesc expresii pe care nu le stapanesc, dar din cate stiu exista chiar si conjecturi care au fost infirmate, darmite simple teoreme! Deci, nu prea inteleg de ce folositi expresii care va depasesc. Nu este locul, chiar daca, din cate am inteles, domnul Vlaston este un fost profesor de matematica.
  Va doresc o seara placuta si va multumesc pentru atentia acordata, chiar daca interesul nu este reciproc.

 36. Domule Stefan Vlaston,
  Am si eu o intrebare. Ati amintit undeva de legea dreptului de autor, in baza careia plagiatul e un furt intelectual. A sesizat cineva procuratura in cazul plagiatului lui Ponta? Se sesizeaza cumva din oficiu, avand in vedere notorietatea cazului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro