luni, iunie 17, 2024

Victor Ponta şi România stadioanelor

În clipa în care politica recurge la mită şi la fanatism spre a domina o întreagă naţiune, în clipa în care masele îşi regăsesc instinctul prădător al supunerii şi adulării, libertatea este ameninţată, iar individul este pe cale de a fi topit în această pastă informă din care se hrăneşte gloria vană a demagogiei şi populismului.

Dincolo de grotesc, dincolo de sentimentul de egolatrie, dincolo de mobilizarea de resurse bugetare, lansarea candidaturii lui Victor Ponta de pe Stadionul Naţional a fost imaginea, fidelă, a acestei Românii pentru care valorile statului de drept, ale liberei competiţii, ale demnităţii umane sunt irelevante şi marginale. Mai mult decât un exerciţiu de adulare colectivă, ( punctat de mesaje greţoase de omagiu intelectual, de la Radu Beligan la Marius Bodochi), evenimentul din zilele trecute a fost o ocazie de a călători nu doar în trecutul comunist al României, dar şi în viitorul ei de după alegerile prezidenţiale.

O fereastră spre acest viitor, iată ce ne-a oferit, cu generozitate, defilarea de pe Stadionul Naţional. Un viitor în care noi, cei care nu aderăm la această religie a conformismului şi docilităţii, nu vom fi decât nişte eterni marginali, comentând, în mediul virtual, postând pe bloguri, în vreme ce mecanismul statutului va funcţiona, implacabil, spre a da chip unui proiect de subdezvoltare durabilă. Un viitor în care natura semidoct-agresivă a miniştrilor nu va mai fi un accident, ci regula naturală ce nu uimeşte pe nimeni. Un univers în care sărăcia va fi temelia ordinii oligarhice, iar cumpărarea de voturi este un dat ineluctabil al firii. Un viitor în care egalitatea în faţa legii va fi menţinută, constituţional, dar golită de conţinut,asemeni unei păsări împăiate ce simulează viaţa trecută, sticlos şi mecanic. Un viitor în care totul va merge spre bine, iar optimismul este contagios.

O Românie a stadioanelor, o Românie domesticită, o Românie fericită şi tâmpă- perfecţiunea unei imagini de publicitate electorală, cu ipocrizia patriotică ce duce mai departe faima strămoşilor curajoşi. În această filmare monocromă nu se mai aude decât un singur sunet, cel al aplauzelor entuziaste. Este aceasta o Românie unită în jurul Preşedintelui ei, o Românie ce îi condamnă pe cei care refuză să se încoloneze la singurătate şi exil interior. Peste această ţară se va înălţă cerul tricolor al eternei mândrii de a fi român.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Deh, daca Ponta n-a gasit un pui de bucurestean sa-l ia in brate si sa fuga prin multime …
  Lasand la o parte diferentele dintre inceputurile campaniilor electorale ale diversilor candidati de pe mapamond, nu doar din tara, pluripartidismul si arcanul face diferenta intre ce a fost ieri si ce e azi. De gustibus insa!

  • Este o culme a lipsei bunului simt, ca un multiplu Plagiator, un mincinos, un Derbedeu, un neispravit, o nulitate impertinenta, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimic, sa ajunga premier si sa candideze pentru functia suprema in stat.
   Este o culme a lipsei bunului simt, o dovada clara de lipsa de discernamint si de responsabilitate, sa propui, sa sustii sau sa votezi un multiplu Plagiator, un mincinos, un derbedeu, un neispravit, o nulitate impertinenta, pentru functia suprema in stat.
   In plus, acest Derbedeu este un infractor pentru ca a fost complice la lovitura de stat de acum doi ani, la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, la obstructionarea justitiei si la favorizarea infractorilor din usl
   Infractorii, repetentii, plagiatorii, coruptii, derbedeii se ajuta intre ei pentru a pune mina pe putere, pentru a fura si a ramine nepedepsiti
   De ce nu este trimis in judecata Derbedeul plagiator, mincinos, nesimtit, incompetent si impertinent pentru infractiunile de denunt calomnios si de hartuire a Presedintelui ?
   De ce nu este trimis in judecata Derbedeul plagiator, mincinos, nesimtit, incompetent si impertinent pentru complicitate la lovitura de stat de acum doi ani, pentru complicitate la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, pentru favorizarea lui Nas6case prima data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus si Bradisteanu, pentru uzurparea locului Presedintelui la CE de acum doi ani si impiedicarea Sefului Statului de a-si indeplini atributiunile constitutionale, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizarea infractorilor din usl, pentru subiminarea economiei nationale ?
   Daca electoratul nu are discernamint, macar justitia sa-si faca datoria si sa-l trimita in puscarie pe Derbedeul plagiator pentru infractiunile comise

 2. viitorul ni s a revelat abia acum cind fereastra stadionului s a deschis ?
  n am asistat neputinciosi la linsarea dlui Corneliu Coposu acum un sfert de veac ?
  n au fost aplaudati minerii si imgb istii care au (re)intronat ordinea statului de drept ?
  nu asistam de doua decenii la balacarelile mediatizate dintre gibonii de stinga si urangutanii de dreapta ai politicii romanesti fara nici o alta finalitate decit propria lor imbogatire (si odraslelor aferente) pe de o parte si saracirea, infantilizarea restului populatiei (cita a mai ramas) pe de alta ?
  nu este prezentul oglinda unui sistem nereformat, care a rasturnat complet valorile ?
  n au fost invadate institutiile statului de toti nataraii ? mass media de toate patachinele ?
  nu s au defrisat padurile, darimat spitalele si inventat doctoratul fara bac ?
  ce viitor ne asteptam sa vedem pe fereastra deschisa a stadionului ?

  • La noi nu se duce o lupta intre Stinga si Dreapta, ci intre cei care au furat de au rupt, cei care au devalizat tara, care vor sa fure in continuare si sa scape de puscarie (pe de-o parte) si cei care vor democratie, stat de drept, libertate, respectarea legilor si pedepsirea infractorilor (pe de alta parte).
   Cei din prima tabara, tabara coruptilor si infractorilor, dupa ce au furat miliarde de euro, cu spectrul puscriei in spate, si-au permis cele mai abjecte mijloace de propaganda si manipulare, cele mai perfectionate metode de fraudare a alegerilor.
   Trebuie sa inteleaga toata lumea ca psd-ul, usd-ul, usl-ul nu reprezinta Stinga, ci doar pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, iar acum incerca, prin cele mai josnice mijloace, sa puna mina integral pe putere, pentru a-si pastra averile si pentru a scapa de puscarie

   • nu despre stinga / dreapta sint intrebarile mele (de aceea le am si lasat in seama maimutelor) ci despre bine / rau de care vorbiti dvs. daca in 2014 ne am intors in timp in 1990 ceva nu e n regula, nu i asa ? ce ati crede daca computerul pe care scrieti s ar defecta in fiecare seara ? ceva n ar fi in ordine cu el. si cum ati proceda ? ati plati pe cineva sa vi l repare in fiecare dimineata ?

 3. „cu ipocrizia patriotică ce duce mai departe faima strămoşilor curajoşi”

  D-le Stanomir, mai usor cu batjocorirea ca obtineti efectul invers si drept cuvant.

  Un segment important de populatie este preocupat intr-o masura mai mare sau mai mica -de la om la om – de subiecte cum ar fi:

  Pierderea suveranitatii nationale in proportii mult mai mari decat prevad tratatele de la Maastricht, Lisabona etc.
  Suprematia strainilor in economia nationala in dauna intereselor romanesti.
  Solicitari anticonstitutionale ale partidelor unguresti din Romania.
  Activitati la adresa Romaniei ale guvernului de la Budapesta, ce incalca atat suveranitatea Romaniei cat si Tratatul bilateral sau normele internationale.
  Deconstructivismul, diabolizarea identitatii romanesti, rescrierea istoriei.

  Democratii liberali ca dumneasvoastra fie arunca in derizoriu temele de mai sus si le ridiculizeaza, fie le considera manifestari antioccidentale ale unor agenti ai Moscovei.
  Astfel, ei lasa camp deschis si deplina libertate de miscare in campul politic PSD sau extremistilor nationalisti.
  Pe de alta parte este incorect pentru alegatori ca fortele democratice si liberale sa se pozitioneze ca antinationale, prin asumarea unui anumit tip de discurs deconstructivistsi batjocoritor la adresa patriotismului lasand astfel numerosi romani fara optiune electorala.
  Poate ca mai sunt si alegatori pro-occidentali, democrati, liberal/conservatori care in acelasi timp sunt si “mandrii ca sunt romani”. Asa ceva nu v-a trecut niciodata prin cap?

  Pe ei cine ii reprezinta?

  • @radu

   Pe ei ii reprezinta Victor Ponta care „guverneaza” cu UDMR-ul. Afaceri romanesti numai cu voie de la Partid (exemplul notoriu Sebastian Ghita). O economie bazata pe cotizatia la Partid!
   Siveco spala bani prin firme fantoma protejate de Partid si cistiga licitatii peste licitatii, si apoi subcontracteaza parti din proiecte unor firme care nu au sprijin de la Partid!
   Cititi si altceva decit lamentariile unor semidocti si GINDITI cu capul dvs.
   Cu PSD si Ponta inca 10 ani se va „construi” tot pentru Partid, cei tineri vor pleca sau se vor „inchina” Partidului iar asistatii se vor bucura de o excursie gratis pe la Bucuresti.

   „VIITOR DE AUR TARA ARE!”

 4. dom’le daca stadionul lui Ponta te-a dezgustat cel al lui Obama cu Yes We Can tzi-a placut ?

  tot asa la o lansare in competitzia electorala

  Cu o mica diferentza Obana a avut 84,000 spectatori Ponta numai 50,000 .
  Eh atata a putut si pontacul data viitoare o sa poata mai mult

  Nici cu republicanii nu mi-e rusine la 3000 de delagatzi si 3000 de „alternate” intotdeauna congres duap congress se mai adauga si 12-13.000 „atasatzi de presa” ca deh sa fie sala plina nu asa ?

  http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Republican_National_Convention

  Plus ca al ei congresul nu e doar asa ne-am adunat am cantat o cantare si gata plecam acasa nu frate nu la ei e meserie temelie taticule 4 zile non stop de discursuri, ode si cuvantari

  Asa , asa se face cand se face nu doar nunta de 3 zile ci si congresul de nominalizare a candidatului la presedentzie de 4 zile vorbite pe muche .

  Ma voua nu va e greatza si scarba de prostia voastra sincrona si la ordin ?
  Nu va e sila de cum ghinion de nesansa voi cu totzi si in grup ca oile „ganditzi” de fapt nu ganditzi ci repetatzi in cor acelasi prostii si bazaconi fara ca nicunui dintrevoi sa ii treca perin cap sa cauzte cum se face cand se face altundevva decat prin ceatza fumrilor de pe la voi din capul lui DUPA CUM BINE SE STIE ?

  Ia luatzi d-aci http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Democratic_National_Convention

  „Convention organizers, including the Democratic National Convention Committee and the Denver 2008 Convention Host Committee, expected 50,000 attendees, out of which 5,000 were delegates and 15,000 media personnel.[25] However, they anticipated 75,000 people coming to watch Obama accept the nomination on Thursday.[1]”

  Pentru ca in final „84,000 people filled in Invesco Field for Barack Obama’s acceptance speech.”

  Asa sau ce bai gretzosilor bai ?

  Cat despre ” cum poți să te numești ziarist și să faci parte dintr-o structură secretă a unui serviciu militar? Ofițer acoperit și ziarist în același timp? Ce rost au aceste basme 007 în direct,”

  Hmm atzi intrebat BND-ul nemtzesc ?

  Luatzi d-aci un link despre un jurnalist cu premii care a fost simultan si ofitzer activ BND ofitzer pe bune si nu Turcescu Robert

  http://www.cotidianul.ro/varianta-germana-a-cazului-turcescu-247716/
  „Wilhelm Dietl, un ziarist cu notorietate la acea vreme, a fost deconspirat că lucra de 10 ani ca agent al serviciului german de informaţii externe. În urma unei anchete parlamentare, s-a descoperit că Dietl, acum în vârstă de 59 de ani, a fost agent al BND şi a umblat în toată lumea islamică, dar, în acelaşi timp, publica reportaje în presă.”

  Iar daca va e greatza de catzi i-au dat limbi lui Ponta luatzi d-aci lista celor ce in frunte cu Clint Estwood i-au dat limbi mormonului Mitt http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Republican_National_Convention#Speakers

  Si ca ciresa de pe tort iaca si soborul de protzi in versiuna americana :
  „Invocations and blessings

  Besides Rabbi Soloveichik, another five religious leaders were scheduled to provide blessings or invocations, including the Rev. Sammy Rodriguez, president of the National Hispanic Christian Leadership Conference; Ishwar Singh of the Sikh Society of Central Florida; Archbishop Demetrios, primate of the Greek Orthodox Archdiocese of America; Ken and Priscilla Hutchins of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints and Roman Catholic Archbishop of New York Timothy Dolan.] Dolan gave the closing prayer.”

  e he he he faroane mai ai multe de invatzat
  e he he he faroane e bine e bine da pana la 5 mai e mult de munca

  4 zile de cuvatarai si adulatzii non stop de la Clint Estwood la ….. si lista e lunga inclusiv un
  sobor de protzi
  ba inca lui Obama la congresul i-a prezentat onorul aviatzia si marina

  o ho ho

  „Military montage
  ]During the last night, as Senator Kerry and retired Admiral Nathman spoke there was a montage of military ships and aircraft, as a tribute to veterans;
  the ships were Russian warships, and the aircraft were Turkish F-5s.
  The Democratic National Convention Committee later apologized for the featuring of Russian warships.”

  hai gretzosilor boratzi aici
  ca mai e mult pana deprate

  • Prietene, diferenta este ca la americani aia vin de buna voie si din convingere la evenimentele respective, ba mai si platesc pentru asta (donatii si munca voluntara pentru candidat), in timp ce aici Pontalaul ii aduna din toata tara cu forta sau pe bani (banii cui?).
   Cat despre limbile date lui Ponta, nu cred ca e cazul sa comparam limbile date unei nulitati agresive (Ponta) cu ceea ce fac altii peste ocean. Sa ajungi sa inalti ode unui smecheras de doi bani ajuns printr-o eroare a naturii prim ministru e mult prea departe de normalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro