duminică, august 1, 2021

Victor Ponta şi tenacitatea aroganţei

Cu fiecare zi pe care o mai petrece în calitate de Prim-Ministru, Victor Ponta stabileşte un nou standard al indecenţei publice in România. Refuzând să demisioneze, argumentând, cu eleganţa unui doctor în drept, că poate fi revocat din funcţie doar în urma unei moţiuni de cenzură, Victor Ponta îşi pregăteşte liniile juridice şi politice de apărare pentru săptămânile ce urmează.

Ar fi naiv să aşteptăm de la domnia sa o demisie. În definitiv, aşa cum par să sugereze colegii săi de partid şi de guvern, Victor Ponta este victima unei conspiraţii al cărei vârf de lance este o justiţie înfeudată politic. Nevinovat şi imaculat, Victor Ponta este atacat de un sistem ce tăgăduieşte principiile democratice. Singurul stâlp al egalităţii constituţionale este Parlamentul, forul ce întruchipează maturitatea naţiunii noastre.

Supravieţuirea lui Victor Ponta înseamnă şi dezvoltarea unei crize constituţionale fără precedent în istoria noastră recentă. Prezenţa unui om politic urmărit penal pentru fapte de corupţie în fruntea Cabinetului contrazice orice rest de normalitate . Este o situaţie ce împinge România în categoria acelor state nefrecventabile, în care şefii de stat sau de guvern improvizează, grotesc, partituri de încălcare a constituţiei. În clipa de faţă, după ce Victor Ponta a refuzat să dea curs solicitării Preşedintelui Iohannis de a demisiona, România încetează să mai fie o ţară europeană. Ea intră în teritoriul neclar şi ceţos al complicităţilor şi tranzacţiilor mafiote.

Este probabil ca Victor Ponta să ducă până la ultimele consecinţe logica blocării procesului de investigaţie iniţiat de DNA. Precedentul Şova există, după cum există şi majorităţile politice care să susţină un asemenea gest. Un vot în Camera Deputaţilor împotriva solicitării DNA ar marca un punct dincolo de care nu ar mai fi întoarcere. Majoritatea actuală ar intra în conflict nu doar cu Preşedintele, ci şi cu constituţia şi mecanismele unei justiţii independente. Orice văl ipocrit ar cădea. România ar fi arătată drept ceea ce este- o falsă republică, dominată de bunul plac al unor cleptocraţi.

Tenacitatea obscenă a lui Victor Ponta de acum este încununarea unei cariere politice remarcabile prin încăpăţânarea cu care a fost urmărit doar un singur ţel- puterea absolută, ca premiză a atotputerniciei. Discipol al lui Adrian Năstase, Victor Ponta reproduce, cu fidelitate, un tipar al aroganţei şi vulgarităţii poleite cu aur calp. Ca şi Adrian Năstase, Victor Ponta este exponentul unei elite rapace şi vorace. Această elită este inamicul naţiunii noastre: continuitatea ei ne garantează menţinerea în acest purgatoriu fetid al subdezvoltării.Acum, mai mult ca niciodată, trebuie sa rostim un singur îndemn, chiar dacă vocile noastre par irelevante: Victor Ponta, demisia!

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. De la pisicuţ nu astept mare lucru: a fost dovedit plagiator si a incercat tot feluri de tertipuri pentru a acoperi plagiatul, a fost ofiter acoperit in timp ce era procuror si la fel a facut ilegalitati, ajutat de fostul sef SIE. A trecut mai departe fara pic de rusine.
  Am o stringere de inima: in guvernul girat de Ponta, nu exista niciun ministru cu coloana vertebrala?
  Aurescu ce zice? nu e diferit de Ponta daca nu isi da demisia.
  Dar cred ca Aurescu si Ponta au avut acelasi mentor: Nastase.

 2. Nu locuiesc in Bucuresti si nu am putuut participa aseara la mitingul pentru demisia lui Ponta.
  Dar vreau sa va intreb: de ce credeti ca au iesit in strada numai vreo cateva sute de persoane?!
  Cum e posibil?!
  Acum vreo cateva saptamani in Macedonia au avut loc proteste de amploare, zeci de mii de persoane(dintr-o populatie de 2 milioane!) au protestat contra coruptiei, seful Guvernului fiind acuzat de fapte de coruptie de catre opozitie!
  Deci nu un DNA il acuza, ci opozitia iar oamenii au iesit in strada!
  In Bucuresti, DNA il acuza OFICIAL pe Premierul Ponta de coruptie si totusi NU ies oamenii in strada!
  De ce ?!

  • Poate pentru că Românii nu mai cred că un protest în stradă, spontan sau nu, autorizat sau nu, poate avea success atâta vreme cât speța în cauză nu este clarificată din punct de vedere JURIDIC !
   Protestul stradal trebuie să fie masiv pentru ca eventualii provocatori (vezi cazul jurnalistei agresate) să devină o picătură într-un ocean iar Mesajul protestului să ajungă, nedistorsionat, la destinatar.
   Motivația trebuie să fie puternică – așa cum a fost în Noiembrie 2014 – pentru a fi masiv acest protest.
   Cazul Ponta are potențialul acesta dar, pentru că Legile nu sunt clare, acest potential încă nu poate fi exploatat.
   Însăși Constituția nu reușește să dea rezolvare ferită de orice prezumări la o problemă de Stat de Drept cum este cea a din Cazul Ponta.
   Constituția postulează Principiul ”Nimeni nu este mai presus de Lege” dar atâta vreme cât un Parlament poate impune o Lege care creează excepții de la acest Principiu pentru membrii săi nu mai putem vorbi despre Stat de Drept.
   Dacă mi-aș lăsa baltă toate interesele și aș participa la un protest masiv în stradă singura motivație ar fi aceasta: Eliminarea posibilității de a crea Legi care să contravină acestui Principiu.
   Eliberată de orice constrângeri populiste Justiția va fi una dintre cele trei Puteri pe care se sprijină Statul de Drept.

 3. Nu inteleg un lucru : ce legitimitate poate sa mai aiba un guvern care nu a fost in stare (citeste : care nu a VRUT) sa asigure dreptul constitutional la vot al cetatenilor ? Un guvern mafiot, in plin scandal de coruptie ? Care tara normala, ce cetateni normali ar putea accepta asa ceva ?
  Uite ca romanii, indobitociti de decenii de comunism + post comunism pot !!!!

 4. Acum totu-i un joc electoral pe formula victimizare-demonizare, sa-si gadile electoratul acolo unde ii place, sa-si pastreze de-a pururi manipulabila tembela majoritate absoluta. Nici nu mai imi pasa daca mitomanul galactic pleaca sau nu, rezerva de imbecilitate a acestui popor e inestimabila, Iliescu, Nastase, Ponta, cati altii asemenea le vor urma…

 5. dle profesor chapeau. mai intervin doi factori ce-l pot DEMITE pe VVP:
  1. Iliescu care -daca miroase pericolul imploziei PSD- poate convinge partidul sa-l debarce imediat sau deputatii sa voteze motiunea.
  2. Oprea se afla in fata sansei unice in viata: sa devina premierul majoritatii existente. Ajunge sa santajeze PSD cu iesirea din coalitie in numele a… si a…. precum si a… plus fagaduiala catre UDMR ca diaspora nu va putea masiv

  PS. N-as elimina factorul Rovana Plumb, ramasa vizibila dupa matrasirea lui Dragnea, Sova, etc combinata cu razbunarea baronilor ce se simt tradati/abandonati de VVP.
  Sa nu uitam ca se va vota la anul pe liste de partid. Cei ce vor miza pe disparitia lui Ponta, acum sau la congres vor dori sa faca sluj in fata potentialului presed. PSD. [Iliescu???!]

  • @ cinic: ceea ce spuneti dumneavoastra reprezinta exact esenta spiritului romanesc. Adica sa asteptam ca pana la urma o sa faca cineva ceva si fara noi insine. C-or fi americanii, c-or fi rusii, c-o fi Iliescu sau c-o fi Rovana Plumb nu mai conteaza. „Sigur o sa faca domn’e cineva ceva, nu se poate”. Iar asta este capcana in care noi am cazut, sau am fost impinsi (nici asta nu mai e relevant), Si iata dovada ca somnul ratiunii naste monstri, la propriu. Cu cat mai adanc somnul, cu atat mai mari monstrii.

 6. Din tot ce a spus VP de maxima gravitate este acuza de lovitura de stat din partea DNA. dar nu numai, caci nu a specificat foarte limitativ. Daca este adevarat este grav dar daca minte este si mai grav caci este un atac total la adresa DNA. Nu ne putem juca cu acestea caci sunt spuse de un PM. Si Basescu si altii au vorbit de incercare de lovitura de stat parlamentara in 2012 (nu e contradictie in termeni caci s-a intamplat in America de sud) dar erau argumente solide pentru asemenea acuza, pe cand azi…?

 7. N-am inteles, ar trebui sa ies din casa? De ce, ca sa se-ntample ca in 21-22 decembrie 1989, cand eu eram in strada iar altii se uitau comod la „tembelizor”, cu berea-n fata? Ca sa capat bocanci in coaste si bastoane-n cap si pana la urma sa nu se schimbe nimic? Sau doar asa, din principiu, ca asta fac cetatenii „implicati”?
  Bun, cade Ponta si vine in locul lui [______________] (completati dumneavoastra ce nume doriti), ce anume se va schimba pentru mine? Imi va restitui statul proprietatile confiscate pe vremea comunistilor? Va reduce statul procentul de 70% din venituri pe care mi-l confisca fara drept? Vor deveni judecatorii responsabili pentru deciziile aberante pe care le dau? Isi vor respecta institutiile statului obligatia de a face (aface?) in limite de timp rezonabile – si uneori stabilite prin lege?
  Eu unul cred ca nimic din toate acestea nu se va intampla, si-atunci DE CE? E randul dumneavoastra sa iesiti (daca aveti motive) si randul meu sa va privesc la televizor. Si va asigur ca am si bere si „floricele” iar de vazut se vede bine :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro