marți, aprilie 13, 2021

Victoria gândului la Timișoara

În 2014, erau relativ puțini cei ce credeau că dl. Klaus Werner Iohannis ar avea vreo șansă în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Dincolo de calomniile în cascadă lansate de oamenii PSD, cu d-na Gabriela Firea în ipostaza de prim-solistă,  dar și de presa care stabilea la ordin, poate chiar contra-cost iresponsabile legături între Forumul German și cine știe ce organizații fasciste a căror activitate se încheiase odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dl. Iohannis era acuzat ba de faptul că nu prea are vechime în politică, ba că nu ar ști cu ce se mănâncă asta,  ba că o fi fost el performant și a făcut minuni la Primăria Sibiului numai că e cu totul altceva să conduci o țară. Și mai presus de toate că e neamț.

Da, o fi fost el Carol, Regele de aceeași etnie cu dl. Klaus Iohannis, unul dintre cei mai buni conducători de care au avut parte românii, o fi făcut el imens pentru europenizarea țării, și-o fi sacrificat el interesele de familie atunci când a încuviințat de partea cui vom lupta în clipa în care Consiliul de Coroană a decis să renunțăm la neutralitate, numai că asta e istorie, iar noi nu mai avem nici timp, nici chef să ne împiedicăm de fleacuri. Și pe urmă- ni se spunea- e lucru știut că  românii ar fi alergici la ideea de a fi conduși de alogeni. Puțin contează că alogenii în cauză înseamnă  oameni și naționalități cu care conviețuim de veacuri și că foarte adesea, ba în împrejurări private, ba în reuniuni publice nu ne ascundem regretul că politica dementă, antinațională a comuniștilor români a făcut din ei o marfă și i-a determinat să își ia lumea în cap.  

Din fericire, ceea ce a ieșit din urne i-a contrazis drastic pe îngrijorații de serviciu, iar arogantul Victor Viorel Ponta, cotat în 2014 cu prima șansă, a trebuit să își recunoască înfrângerea, admițând că poporul nu greșește niciodată. Și uite așa s-a întâmplat ca cel puțin o dată fostul președinte al PSD a avut dreptate.

6 ani mai târziu, victoria la primăria Timișoarei a unui tânăr de origine germană stabilit în România când de abia trecuse de vârsta majoratului este semnul clar că 30 de ani de la Revoluție nu au trecut degeaba. Că ne-am îndepărtat poate prea încet, dar sigur de odiosul tipar al omului nou pe care voiau să îl impună românilor național-comuniștii lui Ceaușescu. Că  scăpăm tot mai puternic de ideea că străinii ne-ar vrea necondiționat răul. Ani buni, Dominic Fritz a făcut treabă la Timișoara, i-a convins de asta pe oamenii inteligenți ai locului, s-a impus drept lider. A respectat și promovat tradițiile și orientarea pro-europeană a orașului, și-a aflat aliați în intelectualii, artiștii și gazetarii Timișoarei pe care fostul primar, liberalul de fațadă Nicolae Robu, nu doar că nu a i-a băgat în seamă, ci a făcut tot ceea ce a fost posibil ca să îi umilească. Dovadă felul în care insul cu pricina și-a bătut joc de Teatrul German din Timișoara, un teatru pe care, mai întâi, surorile Jarcsek (Ildikó Jarcsek- Zamfirescu și Ida Jarcsek-Gaza) și mai apoi atât de nedreptățitul Lucian Vârșăndan l-au adus în prim-planul mișcării teatrale naționale.

Intelectualii Timișoarei s-au coalizat în jurul lui Dominic Fritz, au lansat curajoase și ferme apeluri de susținere, au înfruntat spiritul primar agresiv al semi-analfabeților locului cocoțați în funcții la Strasbourg și Bruxelles și au izbutit. Și-au convins concetățenii că rațiunea, inteligența, gândul trebuie să primeze. Și ca în decembrie 1989, timișorenii au dovedit că “Banatu-i fruncea”.

Îi doresc din toată inima lui Dominic Fritz să reușească!  

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. Romanii in laboratorul european / 289 / Dominic Fritz primarul
  Timisoarei (buget 300 de milioane €, din care 85% pentru funcționare, parazitara și numai 15% investiții), e ales si sarbatorit de tanara generatie in Piata Victoriei, in fata balconului Operei (in reparatii cu fonduri europene) unde a inceput Revolutia de Craciun. Originar din Padurea Neagra, la granita cu Elvetia si Franta a Germaniei, poliglot, e parca predestinat sa fie primar la granita cu Serbia si Ungaria, tot asa cum Octavian Pop e primarul orasului Görlitz la granita cu Polonia, Ramona Pop, din Timisoara, este viceprimar la Berlin, etc.
  Randuiala banateana e restabilita de o generatie libera, fara teama ca vin cu bate, ca in dec.1989, trenuri cu oltenii sa-i bata pe cei ce refuza despotia lor teocrata si se orienteaza spre occident. Victoria generatiei lui Fritz, fost sef de cabinet al presedintelui Germaniei Horst Köler (originar din Basarabia Romaniei Mari), cu 20% mai mult decat Robu, primarul Frontului Salvarii FSN/PSD/PNL, este pe un plan superior, respingerea, refuzul clar al depotiei orientale, umilintei robilor, si o confirmare stralucita a aquis-ului comunitar al Uniunii Europene, codului canonic romano-catolic, drepturilor omului occidental.
  Romanii, banatenii sunt generosi, nu xenofobi, nu discrimineaza pe nimeni, un model de toleranta in Europa, terfelit de dusmani de neam si tara. In al doilea rand, bate la ochi esecul TV-urilor infractorilor ortodocsi moldo-valahi Ghita & Voiculescu, care nu au mai intimidat, ca in trecut, populatia din Banat si nici macar pe cea din Bucuresti. Fritz este o mare sansa. „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” se scandeaza in Piata Victoriei de trei decenii. Tranzitia de la ceausism pragmatism s-a incheiat, occidental a invins.
  Romanul, Ciocoii vechi și noi, Ce naște din pisică șoareci mănâncă, de Nicolae Filimon. Filme, Leviathan; Ticăloşii, de Șerban Marinescu; Undeva la Palilula, de Silviu Purcărete
  *
  Romanii in laboratorul european 194 / cu un stat ortodox moldo-valah; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 242 / cu o devălmăşie ortodoxa moldo-valahă; 124 / democratie originala si capitalism de cumetrie; 271 / Democrația occidentala; 234 fara Proiect de tara realist; 232 / Mafia de partid si de stat; 149 / o teocratie laica; 92 / Țară a nimănui; 56 / proasta guvernare, coruptie; 7 / convertirea la catolicism; 5 / sau ruso-pravoslavnic?; 51 / Puterea umbrei; 43 / ca sclavi sau iobagi; 33 / romanii n-au stat; 26 / ciocoii vechi si noi

  http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
  http://www.opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/400-realitati-paralele
  https://www.academia.edu/38740477/Feudalismul_actual_moldo_valah_6_contiunarea_celui_ceausist
  http://www.mioritausa.news/opinii/vladcorneliu-un-secol-hiper-religios/
  https://www.academia.edu/36702007/Aderarea_României_la_Uniunea_Europeana

 2. Surpriza Iohannis de acum sase ani deja , nu a fost tocmai o surpriza (chiar daca unii nici acum nu si-au revenit si nu pot intelege de ce ), cum si alaturarea numelui Dominic Fritz de cel al presedintelui Iohannis poate determina , in timp , asocierea in vederea cistigarii noului mandat prezidential de peste patru ani . Sa fii presedinte dupa Klaus Iohannis este un lucru extrem de greu de facut . Fie esti sau vrei sa fii un presedinte – copie la INDIGÓU (indigo ) – fie te pozitionezi total diferit si ceezi un alt model de presedinte , mai maleabil , mai omenesc , mai popular . Cred ca asta este scopul lui Dominic, ce isi arata deja partea de talent muzical . Vom mai avea surprize .

 3. „În 2014, erau relativ puțini cei ce credeau…”

  Felicitări d-lui Dominic Fritz! Felicitări timișorenilor!

  Dar, comparația mi se pare a fi improprie. Cele două persoane n-au deloc o biografie asemănătoare.

  Înainte de a fi propus la funcția de Președinte al Republicii și înainte de a fi considerat de unii critici nepotrivit, dl KW Iohannis a fost considerat nepotrivit de mult mai mulți pentru funcția de prim-ministru.

  Principalele obiecții nu au fost legate de aberațiile privitoare la familie, religie, ori etnie de mai târziu, ci au privit legăturile d-lui Ilie Carabulea (fost condamnat penal și eliberat condiționat) cu Primăria Sibiu, fără de sprijinul căreia nu ar fi putut înfăptui matrapazlâcurile pentru care a fost condamnat.

  Presa sibiană a vremii stă mărturie, iar felul în care au fost cheltuite fondurile în pregătirea Sibiului pentru a deveni Capitală culturală europeană nu a fost lămurit niciodată, pentru că la risipirea lor au participat toate forțele politice locale.

  Nu putem uita că propunerea pentru a dl KW Iohannis a venit din Partea PSD și PNL, aflate într-o strânsă coaliție și trainică prietenie, iar dl Iohannis a concurat pentru funcția de prim-ministru cu dl Liviu Negoiță, care a și fost preferat, de altfel la un moment dat!

  Trebuie să recunoaștem însă că ulterior, spre deosebire de dl T Băsescu, care s-a rătăcit pe drumul politic, dl KW Iohannis a găsit calea cea dreaptă, devenind politicianul de astăzi (căruia putem să-i adresăm, însă întrebări cu privire la demiterea d-nei LC Kovesi, bunăoară, sau cu numirea d-nei G Hosu).

  Dl Dominic Fritz este din altă categorie…

  • In adevarat asa pare „Dl Dominic Fritz este din altă categorie…” domnia sa fiind cetatean german si cetatean roman la prima generatie in timp ce KWI e roman de nationalitate germana, cu stramosi emigranti sositi acum 500 de ani.

  • De la început se va preocupa de atragerea fondurilor europene de la Brussels/UE a declarat noul primar timișorean.

   Important e ce se va face în Timișoara acum. Exista un ziar în limba germană la București DAZ)- Timișoara (Banater Zeitung (ziare de 250 de ani în limba germană)-Brașov (Karpatenrundschau):
   …”… Gewählter Bürgermeister Fritz verspricht tiefgreifende Änderungen Vorläufiges amtliches Ergebnis: USR-Kandidat kommt auf 52,66 Prozent
   Der gewählte Temeswarer Bürgermeister, Dominic Fritz, hat am Montag in seiner ersten Pressekonferenz nach den Wahlen erklärt, dass er eine moderne, offene und digitale Verwaltung anstrebt. Bis zur offiziellen Übernahme der Stadtverwaltung wolle er dringende Fragen klären, um sich ein klares Bild von der Lage in der Stadtverwaltung zu verschaffen. Eine umfangreiche Prüfung aller Abteilungen des Bürgermeisteramtes und aller untergeordneten Institutionen und Behörden stehe bevor, kündigte der gewählte Bürgermeister an. Dafür werde er mit einem Team zusammenarbeiten, auf das er sich auch nach dem Einzug in das Rathaus stützen wolle. Zweifelsohne werde es eine Umstrukturierung geben, die auch Personaländerungen beinhaltet, sagte Fritz ferner. Tiefgreifende Änderungen werden angestrebt, doch von Anfang an müsse klar sein, dass diese nicht über Nacht erfolgen können. Die gesamte Organisationskultur, Mentalitäten und Strukturen müssen und werden sich ändern, doch das benötige natürlich Zeit, erklärte Fritz der Temeswarer Presse gegenüber. Zunächst müsse geklärt werden, inwiefern sich das von der USR-PLUS-Allianz erstellte Konzept mit der Finanzlage im Bürgermeisteramt deckt. Er wisse gegenwärtig nicht, wieviele offene Rechnungen vorliegen, wie viele Baustellen von der noch amtierenden Verwaltung eröffnet wurden, wieviele Projekte anstehen, die nicht bis zum Ende gedacht wurden. Man werde sofort eine Abteilung für die Heranziehung von EU-Mitteln auf die Beine stellen, dieses große Versäumnis der Vorgängerverwaltung müsse schnellstens nachgeholt werden. Natürlich werde er sich auch auf die Vorbereitung des Kulturhauptstadt-Programms konzentrieren, die hinzugewonnenen zwei Jahre seien äußerst wichtig. Nach dem vorläufigen amtlichen Ergebnis der Kommunalwahlen wurde Dominic Fritz von knapp 49.000 Temeswarern gewählt. Mit 52,66 Prozent der abgegebenen Stimmen hätte Fritz die Wahl bereits im ersten Wahlgang gewonnen, hätte es zwei Wahlgänge gegeben. Der noch amtierende Bürgermeister Nicolae Robu konnte nur noch 27.408 Temeswarer überzeugen (29,46 Prozent), die Infektionsärztin Voichi]a L²zureanu (PSD) brachte es auf 6,17 Prozent und 5744 Stimmen. Bei den Wahlen für den Stadtrat kam die USRPLUS-Allianz auf 40,67 Prozent der Stimmen, die PNL auf 29,83 Prozent, die PSD auf 9,40 Prozent und „Pro România“ auf 5,37 Prozent. Für den UDMR stimmten nur 2,86 Prozent der Wähler, zum ersten Mal seit der Wende hat die ungarische Minderheit keinen Vertreter mehr im Temeswarer Stadtrat. Die USRPLUS-Allianz kann sich somit nur eine relative Mehrheit im Stadtrat sichern und ist höchstwahrscheinlich auf die Stimmen der PNL-Ratsherren angewiesen. Fritz sagte, er werde mit dem gewählten PNL-Kreisratsvorsitzenden Alin Nica in Verhandlungen treten. Alin Nica, der frühere Bürgermeister von Neubeschenowa/Dude{tii Noi, wurde von knapp 108.000 Temescher Bürgern gewählt, er kam auf 40,28 Prozent. Cristian Mo{ von der USR-PLUS-Allianz brachte es auf 19,96 Prozent (51.612 Stimmen), Amtsinhaber Catalin Dobra (PSD) auf 18,71 Prozent. Im Temescher Kreisrat werden nur die PNL (33,34 Prozent), die USRPLUS-Allianz (20,23 Prozent), die PSD (14,05 Prozent) und „Pro România“ (7 Prozent) vertreten sein, alle anderen Parteien fielen unter die Wahlhürde. Im Kreis Temesch gewann die Wahlallianz USRPLUS außer den Bürgermeisterämtern von Temeswar, Dumbr²vi]a und Tschanad/ Cenad auch noch in Feny/ Foeni. In der Stadt Lugosch/ Lugoj wurde der PNL-Kandidat Claudiu Buciu von 7177 Bürgern gewählt, während Amtsinhaber Francisc Boldea (PSD) auf nur noch 2073 Stimmen kam. In der ehemaligen schwäbischen Gemeinde Orzydorf/Or]i{oara gehen der PSD-Amtsinhaber und der PMP-Kandidat in die Stichwahl, sie bekamen beide jeweils 604 Stimmen.
   28. Jahrgang/Nr. 6940 Bukarest, Mittwoch, 30. September 2020
   Deutsche Allgemeine Zeitung für Rumänien

 4. Ar trebui poate explicat ce inseamna cuvântul ”DEPOTIE” , din binomul ”depotie orientala”.
  Ca poate este ceva de laudă la adresa noastră, a celor mai moldo vlahi, și din ignoranta nu ne putem bucura destul.

 5. Am trimis acest comentariu pe Hotnews. Nu a aparut. Va amintesc ca in Belarus se contesta legitimitatea alegerilor din cauza controlului presei. Daca unii termeni de mai jos deranjeaza, va invit sa cititi comentariile anti-PSD la alte articole electorale.

  USRist, iezuit, ca papa Francisc, partidul verzilor, ONGist, itinerant – toate datele pentru un sexomarxist globohomo.
  https://www.youtube.com/watch?v=IlB9GUTpcsU&pp=QAA%3D

  • Acest link este despre Mike Bloomberg in Florida făcut de un trumpist care se crede deștept. Subiectul principal: imigrantii distrug America. In fapt imigrantii au creat America si o fac si azi prospera.
   Imi aduce aminte de propaganda primitivă a lui WC Tudor.
   Nu vad legatura cu neamțul de la Timișoara. Bănuiesc ca AT face o trimitere la Soros, personaj pentru care nu am nici un respect, dar care nu este relevant in discuția de aici.

   • Cosmopoltii megalopolisurilor n-o sa inteleaga niciodata legatura dintre ethnos si polis, pentru ca ideologia lor e negarea acestei legaturi.
    Iata un exemplu intr-un schimb de comentarii pe Hotnews.
    cenzuratul: „Un pakistanez primarul Londrei”
    jcjc: „Care pakistanez? Sadiq Khan s-a născut la Londra.”

    • Inteleg ce vreti sa spuneti. People from everywhere vs people from somewhere a lui Goodhart. Si Francis Fukuyama discuat aceta problema in ultima sa carte: Identity. Din păcate people from somewhere sunt cei mai imobili si mai puțin educați.
     Cu multi ani in urma seful meu britanic pur sange spunea: „nu inteleg de ce un footbal hooligan din Londra este mai englez decât un emigrant român care muncește decent aici; cetățenia pe baza de loc de naștere este o prostie.”
     La fel ca si prostia cu votati xxx pentru ca este ortodox.

 6. Îi dorim și noi, Dottorresscoo…ule.
  Felicitări!!
  Era momentul, deși nu prea mulți se așteptau, ca Temmeșul să iasă odată dinn…..„oile placide”.

 7. Pe linga un primar neamt, un spaniol get-beget, a fost ales consilier local la Timişoara.
  Sariti, romani verzi, ne cotropesc veneticii!

 8. Hai sa nu batem cimpii prea tare, n-a fost un vot pro-Fritz, a fost un vot anti-Robu. Fritz a fost singura alegere prezentabila din contracandidatii bocsiganului drujbar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Ucraina. Alinieri ideologice toxice la narațiuni (post-)sovietice

Un “amănunt” picant și toxic a tulburat grav liniștea comemorării împlinirii a 80 de ani de la masacrul din poiana Varniței, de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.