joi, mai 19, 2022

Victoria lui Iohannis trebuie să ducă la o reformă profundă, nu la o revoluţie de o noapte

Nu cred în revoluţii. Sunt apanajul stângii. Sunt manifestări violente, câteva zile de entuziasm, urmate de represiune şi dezamăgire. De aceea sper ca miraculoasa victorie a lui Klaus Iohannis să nu însemne un entuziasm de o săptămână, urmat de o discretă confiscare a puterii de către acei eterni politicieni care conduc România din 1990 sau de epigonii lor, clone mai amorale şi mai brutale ale vechilor activişti PCR.

Ceea ce trebuie să urmeze victoriei lui Klaus Iohannis este o reformă. Profundă şi aşezată. Nemţeşte, dacă îmi permiteţi să folosesc un şablon al acestor zile. Va trebui să avem răbdare şi să nu cerem schimbare peste noapte. Dimpotrivă, va trebui să discutăm fiecare pas, să ascultăm cu calm opinii contradictorii, să cântărim mult înainte de a lua o decizie. Şi, spre deosebire de revoluţiile în fruntea cărora se aşează cine ştie ce personalitate carismatică, pe care ulterior o alungă cu pietre proprii admiratori dezamăgiţi, reforma trebuie să fie munca unei echipe.

Vorbind de echipă, aş spune că aici am primele aşteptări de la Klaus Iohannis. În primul rând, cred că trebuie să-i spună preşedintelui Traian Băsescu că-i mulţumeşte pentru tot ceea ce a făcut – şi a făcut enorm pentru România – şi atât. Repet, cred că Traian Băsescu a făcut enorm pentru această ţară, dar acum este nevoie de altceva. Fără îndoială, experienţa şi sfatul unui fost şef de sfat pot fi fantastic de utile, dar sper că este exclus ca Traian Băsescu să joace vreun rol într-un viitorul Executiv oblăduit, mai devreme sau mai târziu, de Iohannis.

În al doilea rând, după ce în timpul campaniei electorale am înţeles dorinţa candidatului ACL de a evita tulburările în propriul partid, acum cred că este timpul să facă ordine. Mai sunt circa 30 de zile până va pleca la Palatul Cotroceni, ar fi extraordinar dacă până atunci le-ar cere să părăsească partidul tuturor celor cu condamnări penale definitive. Cazul cel mai trist este al domnului Chiuariu, condamnat pentru fapte de corupţie, care este senator, membru al Comisiei Juridice. Nu este acceptabil ca PNL să trimită în comisia care avizează solicitările DNA un astfel de personaj. Dacă el nu vrea să plece, să fie dat afară.

Întâmplător, domnul Ponta, pregătindu-şi propria victorie, i-a oferit lui Klaus Iohannis o perioadă relativ lungă, de peste o lună, pentru a pregăti o echipă, pentru a pune lucrurile la punct în PNL şi pentru a prelua fără grabă dosarele Administraţiei Prezidenţiale. Timpul este de partea viitorului preşedinte al României. Să nu se grăbească. Are cel puţin cinci ani pentru a reforma ţara.

PS: Există totuşi o urgenţă, asupra căreia îmi permit să insist: elaborarea unei legi a votului prin corespondenţă. Trebuie pusă presiune asupra Guvernului pentru a finaliza un astfel de proiect şi, dacă acesta trage de timp, să se traducă legislaţia dintr-o altă ţară, să se adapteze situaţiei din România şi să se pună pe masa Parlamentului o iniţiativă a opoziţiei.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Ok, votul prin corespondenţă: îl înţeleg, lăudabil gest, frumoasă iniţiativă.

  Dar despre votul FRAUDULOS, despre hoţia FĂRĂ MARGINI de pe listele suplimentare, chiar NIMENI nu vorbeşte?

  în 2009 ~500.000 cetăţeni au votat pe liste suplimentare, în 2014… ~1.000.000!

  Aşadar, hoţia de jumătate de MILION de cetăţeni de pe listele supl. nici măcar diaspora (<400.000) nu a putut-o contrabalansa.

  Vă rog frumos pe toţi "contributorii": nu uitaţi adevărata problemă. Aceasta este maşinăria de vot a comuniştilor de la psd, pentru care votează morţii şi "turiştii" . Multiplu!

  Loviţi acum psd-ul, cît timp e în pumni!

  • @Radu,
   Democrația nu este sarcina Partidului ci a Cetățeanului.

   În cazul unei infracțiuni dovedite de fraudare a votului nu Partidul comite infracțiunea ci o persoană, Cetățean cu drept de vot și anume:
   1 – Cetățeanul care a semnat Declarația pe propria răspundere prin care a obținut dreptul de a vota pe Lista Suplimentară.
   2 – Un membru al Secției de Votare (dacă votul a fost dublu) sau doi membri ai unor Secții de Votare (dacă votul a fost triplu), etc. Scapă acel membrul al sectiei de votare care a pus stampila pe Cartea de Identitate a cetățeanului – ultimul din seria de fraude. Dar care este acesta ? Colantul respectiv nu are numărul Sectiei de Votare pe el deci procurorii vor trebui să facă un efort suplimentar pentru a depista vinovatul.

   Dacă Justiția își va face treaba corect atunci vor exista condamnări în aceste dosare.
   Presupunând că toate fraudările au fost simple (adică avem doar dubluri de voturi deci doar un million de cazuri) se ajunge la concluzia că Justiția poate rezolva doar o mica parte dintre dosare.
   Este evident că partidul care a organizat mecanismul de frudare știe toate acestea și totuși nu este impresionat de eventuala tragedie personală a acelora pasibili de pedeapsă. Nefiind el cel care se alege cu Cazier va putea să se zbenguie și la alegerile următoare.

   Știi că am dreptate pentru că această situație există deja în România.
   Înaintea acestor alegeri prezidențiale dl Dragnea a tremurat nițel aflând că Justiția cheamă la apel câteva zeci de suspecți în dosarele de la Referendumul pt. Suspendare din 2012. Acel process încă nu s-a terminat…

   Deci nu faci nicio brânză lovind într-un partid.

   Este mai efficient să faci prevenție decât să vindeci boala.

   Deci rămâne Votul prin Corespondenţă !

  • Și eu , spre exemplu, am votat pe lista suplimentară, dar numai o dată. Dacă s-a mai votat în numele meu, a fost fraudă făcută de altcineva. Nu cred că majoritatea celor peste 1 milion care au votat pe liste suplimentare au votat fraudulos. Este clar că trebuie tratată problema și legislativ. Trebuie făcută o lege prin care să se poată face porcării doar extrem de greu. Spre exemplu verificare de CNP. Se poate face fără probleme la nivel de țară. Mi-e frică însă că majoritatea policienilor nu vor un sistemn corect pt că le este frică că dacă EI (ai lui, ai lor, mafia proprie) ar vrea să fraudeze (că trebuie salvat sistemul de la demolare) nu vor putea să o facă. Din păcate cei ca Johannis, care spun că ”decât mârlan, mai bine pierd” sunt mult prea puțini (și eu personal gândesc la fel).

 2. Subscriu la articol cu mici amendamente :KJ sa se dezica de 2012 ca sa poata iesi cu fruntea sus in afara tarii si sa-si apropie macar o parte din fostii si actualii„basisti`dar mai ales`sa insiste pe acest tip de vot [prin corespondenta] macar din recunostinta pentru diaspora mult mai pregatita civic.Din cele cerute marti de noul Presedinte puterea actuala a sacrificat ca soparla coada cativa oameni insa ce este cu adevarat important -acest tip de vot- l-au amanat pe 2019 Chiar daca nu ar produce efecte imediate ar sta ca sabia lui Damocles deasupra tuturor care numai de frica se misca in directia buna.Trebuie fructificat acum momentul favorabil -pana la sfarsitul anului.

 3. Desi sustin modalitatile de votare mai facile trebuie avuta in vedere si securizarea voturilor.
  In statele care au implementat votul electronic si cel prin corespondenta au aparut mai multe discutii referitoare la securizarea si secretul votului.
  La alegerile proaspat incheiate nu numarul mic al sectilor de votare a fost problema, pentru ca era foarte simplu sa fie rezolvata prin deschiderea numarului de sectii solicitate de ambasadori si refuzate de Corlatean sau de suplimentarea lor intre tururi, de asemenea refuzata fara motiv. Votul putea decurge foarte bine si pe legislatia actuala, problema a fost sabotarea intentionata, impotriva legii, de catre cei care trebuiau sa asigure procesul de vot in diaspora. Inclin sa cred ca orice lege s-ar vota se pot gasi metoda de sabotare sau chiar furt daca se doreste de catre organizatori.
  Ganditi-va la o frauda a voturilor electronice din diaspora. Pe cine cercetezi, cum urmaresti daca votul electronic a fost real sau nu cand firma lui Ghita se ocupa de implementarea programului.
  In final, cel mai numeros procent al voturilor fraudate e in continuare turismul electoral care poate fi eradicat in 2 secunde aplicand aceeasi metoda care se practica in cea mai mare democratie din lume: cerneala invizibila care ramane vizibila doar la lumina ultravioleta pentru cateva luni de la aplicare si care nu poate fi indepartata cu niciun solvent. Singura metoda de vot multiplu ar mai ramane amputarea degetului, sunt curios cati ar mai vota de mai multe ori in conditiile astea.

 4. „Nu cred în revoluţii. Sunt apanajul stângii.” – este dreptul dvs sa credeti ce doriti, fiti amabil si recunoasteti, totusi ;) , ca ne simtim mai bine DUPA decat INAINTE…nu?
  Cred ca putem afirma, fara sa ne inselam prea tare, ca 16.11.14 reprezinta, pentru Ro, sfarsitul unei epoci si inceputul alteia…In aceasta zi, romanii au finalizat revolutia inceputa in 1989 pe strada, revolutionandu-si, in sfarsit (!!!), mentalitatea! Prin exprimarea lor solidara, libera si decomplexata, TINERII au demonstrat ca sunt capabili sa discearna intre bine si rau, ca valorile in care cred nu sunt negociabile si, desemnandu-l pe KI ca sef al statului, au dat un semnal clar tuturor celor care sunt capabili sa-l perceapa : noua directie a Ro este ireversibila!
  Ca, vom mai asista la „ultimile zvarcoliri ale scorpiei”, este firesc…dar neesential!
  KI va schimba radical modul in care se va face politica in Ro si, daca nu va fi in conformitate cu aspiratiile noastre, va fi „atentionat” mult mai rapid si mai intransigent decat Viorel, indiscutabil!

 5. Ce cult al personalitatii i se construieste lui Werner de 4 zile !!! Mai baieti si fete, cind veti pricepe ca NU exista oameni providentiali si ,,salvatori ai neamului” ???
  Se repeta filmul din 1996 cu Constantinescu, asteptari MARI, dezamagiri URIASE !!!
  Daca cistiga Ponta, el avea parte de ode, imnuri si linguseli scirboase, iar Werner era injurat sau uitat !!! O sa-i vedem prin August-Septembrie 2015 pe feisbukari, anarhistii, pletosii, pletoasele cu ochelari si salvatorii balenelor cu trei picioare si ai fluturilor de desert cum izbesc asfaltul de la Universitate cu pet-ul gol tipind : ,,Iohanis ne-ai mintit” !!! ,,Uniti salvam” !!! ,,Vrem democratie fara partide” !!! ,,La puscarie” !!! ,,Jos Parlamentul” !!! ,,Bogatii la puscarie si averile lor la saraci” !!!

 6. Ma frustreaza ca nimeni nu pare sa gandeasca la hiba profunda a procesului politic romanesc: incetineala cu care isi reimprospateaza oamenii, cu care apar figuri noi care merita votate.

  Sa zicem ca problema de output/ curatare e pe cale de rezolvare gratie DNA (ma rog, atata cat poate cu 90 de procurori lucrand 24 din 24).

  Problema de input e insa blocata groaznic:
  – In interior, partidele functioneaza feudal / ierarhic, cu „seniorii” promovand nou venitii dupa bunul plac. De-asta vedem acleasi figuri resapate din nou si din nou, sau tineri gen Ponta. Pana cind n-o sa avem alegeri primare deschise si transparente in interiorul partidelor, n-o sa se schimbe fundamental nimic.
  -Alternativ, am putea avea partide noi dar: (1) regulile de infiintare sunt prohibitive si (2) noile partide implementeaza aceleasi reguli feudale – vezi circul si excluderile din PMP, etc. O sa vedeti ca si de partidul lui Macovei se va alege praful daca ea devine “conducator suprem”.
  Sunt disperat ca idea de alegeri primare transparente nu e discutata mai deloc nicaieri. Toata lumea asteapta “top-down” Iohannis sa reformeze ACL – ori asta e imposibil. Iar dupa doi ani cu ACL nereformat la putere vom fi exact de unde am plecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro