vineri, ianuarie 27, 2023

VIDEO. Vladimir Tismaneanu: In cele patru decenii de comunism, nici una dintre institutiile staliniste esentiale nu a fost zdruncinata.

„Stalinism pentru eternitate”, fundamentala lucrare a profesorului Vladimir Tismaneanu despre comunismul romanesc, a aparut intr-o noua editie la editura Humanitas. Cartea va fi lansata sambata, 31 mai, ora 12 00, la Bookfest.
Mai jos puteti urmari o scurta discutie despre sursele si receptarea cartii.

Comanda cartea „Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismlui romanesc” de Vladimir Tismaneanu, cu autograful autorului, de pe Giftbooks.ro

 • Au exista doua discursuri, unul in strainatate, altul in tara despre abordarea din cartea “Stalinism pentru eternitate”. De pilda, intr-un dictionar al comunismului aparut la Princeton University Press, capitolul despre PCR este scris de raposatul profesor si academician Florin Constatiniu. In acest capitol se face o referire foarte elogioasa cartii. In aceeasi vreme, in tara, nu Florin Constantiniu, dar oameni apropiati directiei sale de interpretare a comunismului romanesc au expus rezerve mai mult sau mai putin pronuntate. In urma cu 9 ani cand s-a lansat cartea, in precedenta editie, au luat cuvantul doi istorici, unul, Adrian Cioroianu, era ministru de externe, celalalt, Mihai Razvan Ungureanu, avea sa devina ministru de externe, s-au situat pe pozitia cartii. Cartea a fost insa atacata de directia pe care eu o numesc national-stalinista care neaga continuitatea intre cele trei momente din istoria PCR – momentul clandestinitatii, momentul iesirii din clandestinitate si al stalinizarii si, cele de-al treilea, vaga si mai putin vaga desovietizare. Exista o paradigma interpretativa, care vine din scoala lui Ilie Ceausescu, care sustine ca dupa venirea lui N Ceausescu la putere se produce o cezura, un fenomen de autonomizare pana la o autentica etnicizare a comunismului romanesc.[…] Ce spun in aceasta carte, in paradigma pe care o propun, a continuitatii stalinismului, este ca nici una dintre institutiile esentiale ale  stalinismului nu a fost zdruncinata in cele 4 decenii de comunism. Partidul a ramas partid, propaganda a ramas propaganda, economia planificata a ramas economie planificata, Securitatea a ramas Securitate. Ceausescu era un stalinist suta la suta.
 • Tranzitia a fost un “esec jalnic” pana in 2005-2006. Nu spun deci ca primul an al lui Basescu a fost un succes absolut. Inceputul unei ireversibile tranzitii democratice are mai multe momente. Primul moment, care nu poate fi negat este sub administratia Constantinescu si s-a concretizat in orientarea ferma pro-NATO. Ar trebui sa vorbim probabil despre administratia Contantinescu-Plesu. Fara Andrei Plesu ca ministru de externenu sunt convins ca multe lucruri ar fi fost atat de categorice. Conteaza evident rolul presedintelui Constantinescu si nu-l putem nega. Am alte probleme cu dl Constantinescu, printre altele faptul ca decomunizarea a fost amanata cu 10 ani. Legea propusa de IICCMER a fost trecuta in mai 2012, inainte de prabusirea Guvernului Ungureanu. Pe baza acestei legi, este vorba de legea imprescribilitatii crimelor impotriva umanitatii si a omorului deosebit de grav, noua conducere a IICCMER a putut sa-l trimita in judecata pe Visinescu sau pe Ficioru. Se spune ca Raportul Final n-a avut nici un efect. Ba da, de pilda cea mai spectaculoasa actiune mediatica anticomunista este rezultatul unei legi propusa in perioada Guvenului Boc. Am citit ca dl Ponta a spus ca Raportul Final este o gluma si ca va fi facut un altul, o sa vedeti ce raport o sa facem, spune el. Nu trebuie sa fac un exercitiu prea complicat de imaginatie ca sa-mi dau seama ca nu va mai aparea niciunul.
 • Despre arhivele Comitetului Central al PCR. Scrisesem deja despre comunismul romanesc inainte de 1989. Un foarte bun prieten, Matei Calinescu, mi-a spus sa nu public ceea ce scrisesem pana atunci pentru ca se baza fie pe surse secundare, fie pe surse orale. E pacat, spunea el, sa nu publici pe baza de arhive. Descriu in continuare putin cautarea arhivelor. Le-am gasit, dar a durat. In noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, din cladirea CC al PCR au plecat camioane incarcate cu arhiva CC, arhiva in care nu se putea intra decat cu semnatura secretarului general. Unde au plecat? Mai intai m-au trimis la Pitesti, dar n-am gasit acolo nimic important. In final am aflat ca se gaseau la Marele Stat Major. In 1993, folosind toate canalele posibile si imposibile, am reusit sa obtin intrarea sa citesc aceste arhive – cu doi soldati permanent in sala. Am fost primul cititor al lor. Am descoprit o serie de lucruri importante, dar nici una dintre ipotezele mari pe care le formulasem anterior nu a fost zguduita de ceea ce am gasit acolo. Daca cienva crede ca va gasi in aceste arhive decizii privind executiile, de pilda, se inseala. Un politolog america spunea odata: “Adevaratele decizii au fost luate de doi, trei indivizi care se plimbau seara intr-o padure, langa lac.”In momentul de fata, arhivele nationale ale Romaniei sunt decalsificate si, la fel, arhiva Securitatii, peste doua milioane de dosare sunt la CNSAS. Nu stiu despre arhivele DIE, unde apar acele faimoase documente de importanta nationala, Dumnezeu cu mila!

„În Stalinism pentru eternitate, făcând istoria politică a comunismului românesc, Vladimir Tismăneanu consacră un tip de analiză intens etică şi pasională, în care competenţa istorică se împleteşte strâns cu experienţa personală şi cu revendicarea dreptului sentimentelor morale de a avea o voce în istorie. Prin stilul pasionat al analizelor sale, el încearcă să ofere o voce publică sentimentelor pe care istoria secolului trecut le înecase în dispreţ: bunele sentimente morale.“ (Horia-Roman PATAPIEVICI)

Despre carte:

„Vladimir Tismăneanu este un Marcel Proust al comunismului românesc.“ (Mircea CĂRTĂRESCU)

„Rodul a douăzeci şi cinci de ani de reflecţie pe marginea comunismului românesc, volumul lui Vladimir Tismăneanu este sortit clasicizării: cea mai profundă şi bine informată istorie a sectei iluminate bolşevice din România de la origini până azi, cartea de faţă e o veritabilă capodoperă.“ (Mircea MIHĂIEŞ)

„Comunismul a fost o experienţă esenţială a secolului XX, o experienţă pe cât de coşmarescă, pe atât de importantă. Comunismul ne-a marcat pe toţi, ne-a mutilat pe toţi. Încă nu dispunem de o istorie integrală a partidului comunist polonez. Nu s-a scris încă – în pofida multor publicaţii preţioase – o istorie profesionistă a guvernelor comuniste din ţara noastră. Vladimir Tismăneanu, reputat istoric si analist româno-american, a scris o istorie a comunismului din România care se citeşte dintr-o singură suflare. În fond, această istorie este varianta românească a destinului nostru comun, am putea chiar spune – e Polonia reflectată în oglinda strâmbă a lui Dracula.“ (Adam MICHNIK)

„Stalinism pentru eternitate este prima sinteză remarcabilă de istorie a comunismului autohton, care îmbină adecvat trei mari categorii de izvoare istorice: documentele de arhivă, sursele deschise (documentele de partid), mărturiile orale. Se adaugă explorarea unei impresionante literaturi de specialitate, care plasează comunismul românesc în contextul său est-european şi îi surprinde evoluţia în conexiune cu desfăşurările de la Moscova şi din întreg spaţiul sovietic. Nu în ultimul rând, este o istorie a comunismului din România cu o puternică dimensiune comparatistă.“ (Cristian VASILE)

„Această carte e rezultatul a circa 25 spre 30 de ani de pasiune, aproape obsesie, în sensul bun, de scormonire a trecutului. Atunci când am început să mă ocup de comunismul românesc, se ocupa şi el de mine, drept care am plecat din România şi am lăsat o ţară şi o familie aici. Stalinism pentru eternitate este încununarea unui proiect ştiinţific şi în egală măsură încununarea unui proiect moral. Am convingerea că a cunoaşte ce s-a petrecut în secolul XX – comunismul în general, comunismul în particular, fascismul, totalitarismul –, a cunoaşte aceste tragedii este o obligaţie morală, pentru o umanitate care doreşte să iasă din coşmar.“ (Vladimir TISMĂNEANU)

„O îmbinare de rigoare ştiinţifică, mânie şi durere, Stalinism pentru eternitate explică de ce îi este atât de greu României să devină o ţară normală.“ (David-Pryce JONES)

„E Biblia istoriei comunismului românesc. Ar putea fi, totodată, un foarte bun punct de plecare pentru o dezbatere despre trecutul comunist al României. Un trecut încă neasumat, din păcate.“ (Cristian PĂTRĂŞCONIU)„Numele lui Vladimir Tismăneanu este sinonim cu analizele pătrunzătoare despre politică în Europa de Est şi Centrală în secolele XX şi XXI, iar această carte nu este o excepţie. Deşi, în limba engleză, lucrările unor Ghiţă Ionescu, Robert King şi, în special, Michael Shafir au contribuit în chip major la istoria P.C.R., Tismăneanu, prin concentrarea asupra acestei formaţiuni, ne oferă primul studiu care explorează corelaţiile istorice şi structurale dintre comunismul românesc şi evoluţiile din perioada postcomunistă. O subtilă examinare a naturii şi dinamicii comunismului românesc, ca şi a fluctuaţiilor politice specifice tranziţiei dinspre socialismul de stat către o democraţie incipientă, cartea sa oferă o bază inestimabilă pentru orice studiu comparativ al ieşirii din comunism în Europa Centrală.“ (Dennis DELETANT)

„Autorul reuşeşte aici mai mult decât o simplă investigaţie analitică a odiseei politice a Partidului Comunist Român. El examinează şi identifică etosul neobişnuit al acestuia: dimensiunile sociale, psihologice şi experimentale şi exprimarea în plan politic a statutului său de partid paria.“ (Ken JOWITT)

Comanda cartea „Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismlui romanesc” de Vladimir Tismaneanu, cu autograful autorului, de pe Giftbooks.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Va citesc de cate ori scrieti articole pe Contributors. Imi plac foarte mult analizele Dvs. pe marginea a ceea ce a insemnat comunismul in Romania si pretutundeni.

  Legat de ce spuneati in interviu, de mandatari, nu pot pricepe cum s-a ajuns sa fie detestata proprietatea privata in asemenea hal in comunism, cand proprietatea privata e ceva firesc.

  • Prin îndoctrinare, vreme de trei generații, așa s-a ajuns. Omului îi place să fie proprietar la el în curte, dar în momentul când altul devine proprietar de magazin, acela e deja considerat doar un hoț neprins. Și mulțumită FSN / PSD, exact aceeași atitudine are astăzi legislația din România față de întreprinzătorii privați.

 2. Domnule profesor,
  Sper sa ajung la timp pentru a asista la lansarea noii editii si a achizitiona un exemplar cu autograful autorului dat in mod direct si nu in varianta de comanda de la distanta. Am citit mai multe pasaje din carte, editia anterioara, dar inca nu am un exemplar al meu. In acelasi timp cred ca in articolul de fata ar fi trebuit sa nu apara partea cu aprecierile unor prieteni. Multimea cititorilor, trecuti si viitori, ai cartii au capacitatea sa aprecieze si singuri valoarea cartii si sunt sigur ca majoritatea o vor face la superlativ. Este o parere a unui om care atunci cand este laudat nu se simte foarte confortabil, chiar daca in sinea lui se bucura. Asa am fost educat si s-a potrivit cu firea mea.

 3. Domnul V. Tismaneanu cunoaste bine si interpreteaza istoria contemporana si remarcile privitoare la de sovietizare si otravire in masa cu comunismul troian romanesc sunt foarte interesante.
  Ar fi fost util sa citim analize privitoare fenomene la zi, ce se intimpla azi si ce ne poate astepta miine si asa am avea parte de opinia cea mai avizata.

 4. Mda – multumesc pentru interviu.

  Pentru a zgudui definitiv si irevocabil sistemul trebuie ca mandatarii din ziua de astazi – numiti antreprenori – sa fie mai multi, ma activi si obligatoriu sa fie lasati sa produca/comercializeze ceea ce isi doresc. Pare simplu, dar sistemul se opune si astazi micilor „albine”.

 5. Un amănunt, domnule profesor: dosarele din Arhiva C.C. al P.C.R. erau puse în ordine, în decembrie 1989. Aveau opise, rafturi, coperţi etc. Operaţiunea de preluare a arhivei respective de către armată nu a avut loc în decembrie 1989, ci la începutul lunii ianuarie 1990. Dosarele au fost încărcate de-a valma în camioane şi mutate la Arhivele Militare Române, care se aflau în subordinea Marelui Stat Major (atât sediul central, din Bd. Drumul Taberei, cât şi depozitul de la Piteşti). Nu ştiu cine a dat ordinul referitor la implicarea armatei în operaţiunea respectivă (generalul Nicolae Militaru era în acel moment ministru al Apărării Naţionale), dar cunosc faptul că au trecut 16 ani, din momentul mutării arhivei C.C. al P.C.R. la armată, până când am văzut la sala de studiu a Arhivelor Naţionale primele dosare importante din perioada 1968-1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro