… asa ca va marturisesc sincer: cand am citit Codul etic al PDL – aici – am simtit, pentru prima oara, dupa multa vreme, ca se intampla ceva cu adevarat deosebit in viata politica a Romaniei. Daca acest “ceva” se va dovedi benefic sau distructiv, nu stiu inca. Stiu, insa, ca orice – chiar si un branci pana-n fundul prapastiei – e (aproape) de preferat acestei baltiri mocirloase. « Orice » e mai bun decat « nimic ».
Si mai stiu ca ‘responsabila’ pentru aparitia acestui Cod etic e, in buna masura, o singura persoana : Monica Macovei. Avem asadar de-a face cu o combinatie rara – o idee promovata cu incapatanare de catre un singur om zgaltaie, spre bine sau rau, viata politica a unei tari intregi. O combinatie rara, da, dar una in masura sa zgaltaie convingerile celor multi care se iluzioneaza cu certitudinea « realista » ca politica e doar despre statistica, numere mari, majoritati de galeti si pungi de faina sau consensuri la sarmale a la Udrea si mititei a la Vanghelie.
N-am spus-o eu : oamenii nu traiesc doar cu paine.
Ati putea crede ca mi-am pierdut mintile, cuprins de un inexplicabil optimism, daca-mi imaginez ca adoptarea unui asemenea cod etic de catre un partid – orice partid – va reusi sa schimbe ceva. Va asigur ca nu este cazul. Inca nu mi-am pierdut uzul ratiunii si nu (mai) confund visele cu realitatea. Tocmai de aceea va spun cu toata seriozitatea : prin adoptarea acestui cod, PDL isi joaca nu doar propriul viitor. Il joaca deopotriva si pe cel al tarii.
Les jeux sont faits, rien ne va plus!
Cine se va osteni sa citeasca Codul pana la sfarsit (merita, va asigur, si nu are decat sase pagini), va afla cu surprindere ca o condamnare penala pentru infractiune savarsita cu intentie atrage automat dupa sine excluderea din PDL, la fel ca si dovedirea statututlui de colaborator al Securitatii. Prin acelasi statut se mai sanctioneaza « mita electorala », ocuparea de functii de conducere retribuite in fostul PCR ( !), etc. In cazul trimiterii in judecata sau chiar al existentei unor suspiciuni intemeiate « se poate » sanctiona cu suspendarea sau excluderea.
C-esti copil ? – ma veti intreba. « Se poate » sanctiona cu retragerea sprijinului politic, suspendarea sau excluderea lasa loc de interpetari. Il va suspenda partidul pe Ghita Falca, primarul Aradului cotat cu 60% in sondaje si candidat sigur la al treilea mandat doar pentru ca a fost trimis in judecata si ca exista « indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferentială de contracte de afaceri cu instituii publice » (Art. 3, 4 :6) ?
Ce-nseamna indicii temeinice ? Greu de spus . Sa vedem :
« Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit că Falcă ar fi primit de la acţionarii SC Elecon SRL o casă de 242 de metri pătraţi în zona ultracentrală a Aradului. În schimbul casei, el le-a dat un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. Diferenţa valorică dintre cele două imobile ar fi fost de 111.550 de euro.
Demeter şi Vasil, acţionarii firmei Elecon, au vândut fostul apartament al primarului după trei săptămâni cu 80.000 de euro. Procurorii care au instrumentat cazul spun că primarul Aradului a favorizat firma Elecon să obţină la un preţ subevaluat suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situată în zona centrală a Aradului, pe care a fost amplasată Fabrica de zahăr. „Elecon a trebuit să plătească 838.944 de euro Consiliului Local Municipal Arad, iar după numai o zi de la încheierea tranzacţiei, a vândut terenul cu 2.936.304 euro altei societăţi comerciale, care, la rândul ei a revândut acelaşi teren cu 17 milioane de euro„.
Reprezinta aceste informatii « indicii temeinice » ?
[Disclaimer : Gheorghe Falca mi-a fost tovaras de joaca in copilarie, coleg de liceu, de cate o bere, etc. Asta insa nu schimba datele problemei.]
In jurul acestei intrebari se va juca, repet, viitorul politic al PDL si al tarii.
Daca PDL decide sa mearga inainte si sa respecte Codul in spiritul si litera lui, nu va mai fi nevoie de nici o Alba ca Zapada. Decimat, PDL va invinge, chiar daca va pierde alegerile. Va invinge, pentru ca-si va forta competitorii politici sa mimeze macar adoptarea unei conduite asemanatoare. Vorbim, totusi, de o piata libera a voturilor. Nici PSD, nici PNL, nici UDMR nu se vor mai putea preface ca ploua doar in curtea unora.
Caprele n-au obiceiul sa moara doar in vecini.
Daca, insa, PDL va incepe cu « intepetrarile » a la Udrea, conform careia penalul primar al Craiovei e asteptat in partid cu bratele deschise, daca sanctiunile se vor limita la mustrari de ochii lumii, PDL si-a semnat condamnarea definitiva la moarte politica – si, cu un drum, a amanetat si viitorul tarii. Ideile – crede sau nu Ioan Oltean – au o calitate. Sunt ca apa : razbat prin crapaturi, le largesc, isi fac loc, nu se lasa duse cu una cu doua. N-o spun eu. A spus-o Machiavelli, care numai de lipsa de realism nu poate fi acuzat.
PDL si-a ridicat singur stacheta. Daca nu va reusi sa sara peste ea, va fi definitiv compromis. Dincolo de asta, insa, va fi compromisa, pentru o perioada nedeterminata de timp, insasi ideea ca asa ceva este posibil in Romania. PSD si PNL si UDMR (ca de PC sau UNPR n-are rost sa vorbim) se vor bucura ca au castigat – fara sa realizeze ca, in fapt, au pierdut cu totii. Nici o Alba ca Zapada nu va mai putea reda increderea intr-un partid – orice partid – scutit nu de coruptie (nimeni n-are pretentii atat de mari) ci de coruptia stridenta, coruptia ostentativa, coruptia care-ti baga in mana-n buzunar la lumina zilei, dupa care te scuipa-ntre ochi si-ti rade in nas.
Realistic vorbind, PDL a intrat pe un drum cu un singur sens, tarand dupa el o tara intreaga. Les jeux sont faits. Singura intrebare care mai ramane e daca acest drum va duce la bal sau la spital. Daca iese ‘rosu’ sau ‘negru’. De-o fi una, de-o fi alta, inclin sa cred ca, precum la orice cazinou care se respecta, „casa” castiga. Atata doar ca acum, spre deosebire de alte dati, noi suntem „casa”. Nu e de colea.
PS Acesta fiind miza, orice presiune externa asupra PDL, venita din orice directie, de la cetateni la mass media si de la ONG-uri la rivalii politici, oricine va insista ca partidul sa-si repsecte propriul Cod etic, in spiritul si litera lui, va contribui, intr-un fel sau altul, la rezultatul final. Nu va lasati intimidati de lipsa de reactie sau de modestia impactului unui e-mail, a unui blog, a unui comentariu la o bere. Arabii au o vorba : ultimul pai rupa spinarea camilei. Daca n-am reusit sa rupem pisica, poate avem mai mult noroc la camile.
PPS N-am uitat de partea a doua a materialului despre « iesirea in strada » versus « intrarea in noi insine ». Am facut doar o pauza. Sau nu?
Ca de obicei, minunat scris! Fara alambicuri inutile, dar si fara fisuri (ideo)logice.
Fie si numai pentru atat lucru parca mi-as calca pe inima sa-mi fac un cont la feisboaca, doar sa-l pot da mai departe.
@ Hantzy – Nu, te rog, fara cont pe FaceBook – asa macar suntem doi :)
LOL, d-le Fumurescu, adica ridicarea de catre MM a stachetei in propriul partid, il va determina pe Antonescu sa-l renege pe Felix sau pe iubitorul de camatari, Ponta sa-l dea afara pe Voicu? Sau pe Nastase? Sau pe, pe, pe, etc?
Chiar ca sunteti optimist. Mai degraba va fi mazilita MM, ca partidul nu vrea sa faca din Tara o inchisoare, n´ asa? Iar celelalte partide vor fi de acord.
Dupa cum spuneam, daca o va mazili pe MM sau nu va implementa sanctiunile, PDL se compromite iremediabil si, cu un drum, compromite si ideea. Ceea ce, intr-un fel, e un branci care poate grabi lucrurile.
cred ca sunteti prea optimist.
din punctul meu de vedere, e doar un exercitiu de imagine care nu va prosti pe nimeni. atat timp cat „adoptarea” codului etic nu e insotita de o actiune fulger de implementare a lui, si de excludere din partid in maxim cateva zile a unor nume sonore care nu corespund, ramane un facut frumos la public (in opinia lor).
Falca ramine linistit la locul lui. Codul etic se aplica de ieri inainte, asa ca securistii si coruptii intrati in PDL pina la data de 24.10.2011 sint bun intrati. Oricum, ii asteapta oricind un loc caldut in UNPR – haznaua politica din Romania la ora asta.
Pai cum? Indiciile serioase nu sunt valabile astazi? Daca procesul e pe rol astazi, nu se mai „numara”?
Se amina pina la o data ulterioara pe care o stabileste Buda. Altfel de ce credeti ca a fost acceptat cu atita stoicism? :)
„Ati putea crede ca mi-am pierdut mintile, cuprins de un inexplicabil optimism” – in esenta da.
Sa crezi in buna credita a dnei Macovei e inca acceptabil. Dar e iluzoriu sa crezi ca dna Macovei a capatat brusc influenta in partid fara sa ai *nici un argument* in acest sens. Si e o copilarie sa crezi ca un bun cod etic va darama capete in PDL. Este exact invers, intai trebuie sa cada capete ca sa se schimbe ceva.
Excelent scris. Un pic, un pic prea mult optimism. Dar daca nici acum, atunci cand?
„Dovedirea statutului de colaborator al Securităţii”. Vast program.
Colaboratorii Securitatii revin mereu in discutie. Nu e un lucru rau. Nu prea aud insa pe nimeni sa zica ceva de fostii ANGAJATI ai Securitatii. Fara presiunile astora poate si fostii colaboratori ar fi devenit negustori cinstiti. S-a preferat insa taierea raului de la varf, ca radacinile sunt prea groase si, oricum sustin democratia de douazeci de ani.
Ca de obicei exista unii care traiesc cu capul in nori, de parca nu ar fi in Romania. Voi chiar sinteti complet aerieni sa credeti ca in Romania alegerile se cistiga cu intelectuali, cu educatie si cu ideologii. In societatea primitiva din Romania inclestarea se face intre forte cu chipul si apucaturile PSDului de 20 de ani incoace. Daca nu te bati cu armele lui nu vei invinge niciodata un asemenea adversar primar. Prima oara cind cineva (PDLul) a egalat cit de cit PSDul a fost cind si -a construit un aparat care sa ii faca fata, cu aceleasi arme: mita, vorba, linguseala, clientelismul, santajul. Asa se cistiga in satul si in tirgul romanesc populat cu lumpeni si sarmani cu duhul. Astia sint imensa majoritate si nu patronii sau studentii. Cine nu-i are pe astia nu are voturi. Puterea se ia cistigind voturile acestei populatii, restul e frectie filozofica. De aia nu o sa cistigi niciodata alegerile cu codul etic sau alte abstractiuni de astea care nu au nici o proza la vulg. Daca dupa ce ai cistigat alegerile poti sa faci si ceva guvernare benefica, aia e alta chestiune. Si crezi ca MM nu stie toate acestea, crezi ca e si ea cu capul in nori? Stie f bine. Un partid mare nu va cistiga niciodata cu codul etic in Romania, cu cu un compromis unde exista din olin GFalca si cu putin pentru placul intelectualilor. Binele se face cu forta, vulgul nu il va accepta niciodata rational de la sine.
Tineretea va indeamna sa vedeti in termeni definitivi un fapt divers.PDL nu se va compromite mai mult decat Iliescu care dupa ce l-a fugarit la granita pe rege in anii 90 se repede sa-i dea mana in parlament azi sau il acuza pe Basescu de lipsa de respect politic.Si am dat cel mai benign exemplu.Romanii si media uita.Codul etic e un instrument propagandistic pentru majoritatea PDL-istilor chiar daca MM crede sincer in asa ceva.Faptul ca una predica si alta slujesc e impamantenit la noi si nu jena sau oprobiul public au oprit astfel de comportament.