joi, septembrie 21, 2023

Totul pentru revizuirea constituţiei, totul pentru victorie!

Cuprinsă de frenezia atingerii obiectivului stabilit de conducătorii majorităţii parlamentare actuale, Comisia de revizuire de la parlament, ni se spune, lucrează cu energie nedomolită. Sfidând oboseala, dând dovadă de un devotament  emoţionant faţă de patrie, aleşii noştri adoptă amendament după amendament, pregătind noua  temelie a libertăţilor noastre. Şi cum transparenţa este cheia de boltă a eşafodajului politic, cetăţenii vor afla detaliile concrete legate de conţinutul constituţiei abia în clipa în care vor  fi chemaţi să voteze. În contextul unui prag la referendum scăzut oportun, ratificarea  revizuirii devine o  datorie civică.

Ca şi în alte ocazii, partidele politice parlamentare, din  opoziţie sau de la putere,  îşi probează   disponibilitatea lor de a ignora, deliberat, în numele suveranităţii, naţiunea  la a cărei  reprezentare contribuie.  După ce procedura de consultare (formală) încredinţată Forumului Constituţional a fost  finalizată,  politicienii procedează la încununarea unei opere despre care suntem informaţi că va conduce la sporirea gradului de democratism.  În absenţa unui proces de reflecţie, în absenţa unei raportări la valorile ce urmează a fi incorporate, opera de amendare a legii fundamentale stă sub dublul semn al improvizaţiei şi al  personalizării  soluţiilor  juridice.

Există, oare, în România anului 2013 un moment constituţional care să justifice această precipitare înspre revizuire?   Întrebarea este, evident, una  retorică. Discuţiile în marginea  constituţiei, ni se comunică de către noii părinţi fondatori, vizează eliminarea   tensiunilor intra-executive, inaugurând o pace politică de durată:  în loc de “ preşedinte”, “ şef de stat”.  Confuzia dintre  modelele de regim politic, dintre tipurile de preşedinţie este vizibilă şi ea traduce gradul de  amatorism  şi de patimă introdus în ecuaţia  revizuirii , astăzi.

Între vara lui 2012 şi  vara  anului 2013, asemănările sunt mai mari decât am dori să admitem. Locul violenţei verbale şi al asaltului frontal a fost luat de o tactică a luptei de tranşee şi de epuizare. Amendarea legii fundamentale este punctul culminant al acestui program de  domesticire al democraţiei constituţionale. Simpla evocare a eliminării instituţiei referendumului este indiciul voinţei  nelimitate de putere ce animă pe  aleşii noştri.  Deposedarea cetăţenilor de drepturile lor se realizează în numele constituţiei înseşi.Viitorul se naşte sub ochii noştri, zi după zi.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Domnule profesor,
  Care este parerea dumneavoastra despre actuala Constitutie ? Necesita revizuire ? Daca da, ce ar trebui schimbat ? Cosderati ca revizuirea nu este necesara ? Toate prevederile actualei Constitutii sunt clare, satisfacatoare si doar unii direct interesati vor prevederi care sa le satisfaca niste dorinte de moment ?

   • E de notorietate formula „foundation fathers”. Dl Stanomir o foloseste probabil ironic, in varianta sa romaneasca, intr-un articol de aceeasi factura … daca nu cumva ii considera si pe acestia masoni, asa cum erau originalii.

 2. @ dusu
  Domnul Stanomir vorbeste mai mult despre modul (procedura) in care se intentioneaza a se modifica aceasta Constitutie, despre comisie, graba, momentul oportun etc, dar nimic despre necesitatea modificarii si care ar fi in opinia sa prevederile care ar trebui modificate sau precizate. Asta pentru ca autorul este specialist in drept constitutional. Eu doar intreb.

 3. Revizuirea constitutiei cu C mare trebuie sa inceapa cu mandatele prezidentiale care nu ar trebui lasate sa fie consecutive, intrucat si Iliescu si Basescu au folosit bani publici si avantajele functiei in campania electorala. Al doilea aspect important mi se pare limitarea numarului de parlamentari in functie de populatia Romaniei, ceva de genul 1 la 100.000 iar in total vreo 220 de parlamentari si toti intr-o garsoniera nu in doua camere cu dependinte.
  Al treilea aspect care ar trebui modificat este monopolul statului pe alcool si tutun, unde evaziunea face politicieni de mucava, dar nu casca nimeni ciocu pe subiectu asta. John Adams, marele constitutionalist si presedinte american spunea Constitutia este legea care trebuie sa apere poporul de guvern!!! Are cineva impresia asta despre Constitutia noastra ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro