joi, ianuarie 27, 2022

Vin zile negre pentru PDL, din albul zapezilor

Cei care mai aveau dubii in privinta subordonarii premierului Ungureanu intereselor electorale ale PDL, probabil s-au lamurit. Nu este interesul electoral al PDL ca premierul care il reprezinta sa spuna, a doua zi de la investire, sinistratilor pierduti sub zapezi: „la munca, nu la-ntins mana”!

Iesirea nervoasa a premierului trebuie ca a dat fiori mai marilor PDL. Si a fost exploatata imediat de opozitie, care recita obsedant si plictisitor prin repetitie: „sarcina autoritatilor este sa-i salveze pe oameni, sa-i ajute, sa le dea, sa le asigure o viata decenta, locuri de munca, mancare, caldura, perspective, servicii de calitate, etc., etc.” Te si intrebi daca mai ramane oamenilor ceva de facut.

Apropo de capriciile vremii, un lucru e clar: nu le putem face fata cu mii de sate raspandite la distante mari de orase, pe varfuri de deal si de munte, cu sute sau mii de locuitori fiecare. Si sa le asiguram deszapeziri, aparare contra inundatiilor, asfalt, apa curenta, canalizare, gaze, servicii de sanatate si educatie, locuri de munca. Este imposibil si platim cu varf si indesat lipsa politicilor publice care sa reduca populatia raspandita pe arii imense, 40% locuieste in rural, dar cu o contributie la PIB de 8-10%. Cine sa le achite nota de plata?

Sa ne intoarcem la perspectivele guvernului Ungureanu.

Un lucru e clar. Premierul nu are de gand sa joace in favoarea logicii electorale a PDL. Tinerii ministri politici, provenind din PDL, nu cred ca ar avea motive sa fie marionetele papusarilor din spate, pentru a-si asigura un viitor profesional. N-au nevoie, ca nu provin din masa lipitorilor de afise. Majoritatea au studii si experienta manageriala suficiente pentru a le asigura oricand un job decent.

In plus, premierul are ultimul cuvant in deciziile pe care le ia guvernul si MRU nu pare a fi omul controlat sau controlabil de cineva. Are prea multa perosnalitate pentru a fi marioneta cuiva.

Sa zicem ca parlamentarii, indiferent de partide, decid sa-l tranteasca cu motiune de cenzura. Pot s-o faca. Dar pe cine sa puna in locul lui? Victor Ponta? Nu cred ca vrea, inainte de alegeri, care sa-i aduca si o majoritate parlamentara. Elena Udrea, Vasile Blaga? Ar fi o cadere de credibilitate, din lac in put, raul si mai  mare. Nici timp nu prea mai este. Iar opozitia presedintelui Basescu nu poate fi neglijata. Ar trebui sa numeasca un premier dorit de PDL. Dar este dispus la asa ceva? Pana acum si-a impus „pohta ce-a pohtit”. Predarea fara rezistenta, a greilor PDL, in fata vointei presedintelui, a demonstrat un lucru de care multi se indoiau: influenta presedintelui in PDL.

Este adevarat ca vectorul principal al acestei influente a fost Emil Boc. Care n-a repetat scenariul Tariceanu: „noi nu plecam, nu plecam acasa”. Iar sa-l dai jos pe Emil Boc, cu mare tam-tam, scandal si certuri, intr-o conventie nationala, face mai mult rau decat bine, cu 3-4 luni inaintea alegerilor locale.

Asa ca, mai cu voie, mai cu maraituri, premierul Ungureanu este condamnat sa stea in fruntea guvernului pana la alegeri. Si in functie de prestatie, de sprijinul coalitiei, ar putea readuce PDL pe linia sanselor de a forma o noua coalitie de guvernare dupa alegerile parlamentare. Acesta pare sa fie asul din maneca presedintelui Basescu.  Dupa modul rapid si eficient in care si-a jucat cartea, pare sa fie castigatoare.  Contand si pe deranjul tot mai mare dintre PSD si PNL, dintre „carlan” si patriarh.

Daca Emil Boc avea obligatia si tentatia sa se solidarizeze cu colegii din PDL, unii mai furaciosi, altii de interes pentru DNA si DIICOT, actualul premier nu are aceasta aplecare. Mare lucru. Si nici sa ascunda date si documente de la guvern si ministere de ochii procurorilor. Si nici sa opreasca corpurile de control ale lui si ale ministerelor sa-si faca treaba. Sau de a pune batista pe rapoartele acestora. Ar fi de salutat daca s-ar intampla asa. Adica, sa asistam la o serie de dezvaluiri de smenuri si alocari discretionare de fonduri, venite chiar din interiorul sistemului. E greu, dar nu imposibil. La fel ca atunci cand, avand spatele asigurat de Funeriu, profesorii si inspectorii au facut un bacalaureat aproape corect.

Noul guvern intra in functie cu un test de stress teribil. Nametii care ingroapa  sate intregi   in morminte albe. Va trebui sa gaseasca solutii si actiuni rapide care sa amelioreze situatia sinistratilor. Carcotasi tot se vor gasi, indiferent ce ar face. Nu asta e problema. Problema este ca bilantul vietilor pierdute sa nu fie insuportabil, pentru un stat puternic, cum a declarat insusi premierul.

In fine, de semnalat exemplara solidaritate nationala cu cei aflati in dificultate. La Academia Militara, alimentele erau descarcate din portbagajele donatorilor direct in camioanele militare, care plecau imediat spre cei aflati in dificultate. Fara birocratie, aprobari si stampile. Mare lucru ca se poate actiona si asa. Ar fi bine ca tot mai multi cetateni, aflati, de data aceasta, la adapost, sa sara in sprijinul concetatenilor lor. Nu se stie cand ne vine randul sa fim si noi ajutati.

Distribuie acest articol

89 COMENTARII

 1. Variante:
  1. MRU devine liderul PDL si TB dispare pentru că… nu mai e vioara întâi.
  2. MRU devine un Boc si TB+PDL+MRU pierd în continuare procente.
  Pentru mine ca opozant al presedintelui oricare din variante e bună. Sper să nu piardă PDL pentru a face loc UNPR sau PPDD sau alte mizerii. Oricând prefer Noua Republică în locul UNPR, PPDD, PRM…
  Totusi să schimbi un guvern aclamat „perfect” doar pentru a câstiga imagine pentru un partid disperat, doar interes national nu se cheama…
  Imagine se câstigă cu oameni care nu au avut în viata lor un microfon în fată? Cam greu…
  USL trebuie să astepte doar ca una din cele doua variante să se întâmple. PDL fără TB+Udrea+… devine frecventabil pentru partide din opozitie.

 2. Dacă Ungureanu își propune să unifice dreapta, va trebui să accepte că, din punct de vedere electoral, este mai multă dreaptă în USL, adică în PNL

  Cunosc peneliști și știu ce spun. Băsescu este nu numai un obstacol al unificării dreptei (folosind minciuna că numai el este adevărata dreaptă), dar și un gropar al ramurii pedeliste, care, dacă nu se dezbară de Băsescu, va dispărea. Deci Ungureanu trebuie să-l îndepărteze pe Băsescu finuț, fără să aibă și pierderi pe lângă câștiguri.

  • PNL-istii, inainte de orice proiecte si ambitii, ar trebui sa-si rezolve problema Crin Antonescu. Un partid care tine un asemenea personaj in frunte nu poate aspira la credibilitate.

  • Bateti campii ca de obicei.
   Voiculescu, Rusanu, SRStanescu, securisti obscuri.
   Gorghiu, Tuse, promovate pe alte criterii decat de competenta. Sau poate de competenta la orizontala.
   Campeanu Mariana si-a gresit partidul, nu si alianta .
   Patriciu e pe tusa. Si oricum, cred ca liberalism nu inseman si falit, nu?
   Tariceanu, foarte liberal. Vezi afacerea Sterling.

  • „este mai multă dreaptă în USL, adică în PNL” – siiiiiigur ca da… Este atata drepta in USL incat da si pe dinafara… Daca te aliezi cu niste partide pastorite de „carpa kgb-ista” si de „turnatorul securist” in mod sigur esti de dreapta… :)

  • Singurul PNL-ist adevarat era Valeriu Stoica. El a unit toate factiunile din PNL, el a fost creierul si locomotiva care tras dupa el tot ce era liberal. El a militat pentru formarea unei drepte puternice care sa concureze uriasului partid stat PSD. Semnat, un membru PNL din 1990.

 3. Chestia asta m-a enervat: dl premier, in loc sa dea vina pe oamenii aia (care btw, fac bine diferenta intre domeniul public si curtea casei lor), mai bine facea ce trebuia anume aplica legea, si „ajuta” autoritatile locale sa trinteasca niste amenzi usturatoare:
  1) pentru faptul ca nu au fost pusi parapeti de zapada pe drumuri (desi pe hirtie le-am platit, pot sa pun pariu)
  2) pentru faptul ca nu au iesit cind trebuia
  etc

 4. Vin zile negre pentru infractorii din usl si din spatele usl.
  Degeaba au planuit revolutia infractorilor, care vor sa scape nepedepsiti. Degeaba au planuit revolutia lipsei bunului simt : Derbedeii, Repetentii si Lichelele vor sa vina la putere, prin orice mijloace, oricit de murdare.
  Cum s-a ajuns ca cel mai performant guvern, care a salvat tara de la faliment, care a scos tara din recesiune si readus-o pe crestere economica, sa fie contestat in strada ?
  Foarte simplu. Marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl, sunt foarte puternici si foarte bogati. Acesti banditi vor sa ajunga din nou la putere ca sa fure si ca sa-si inchida dosarele lor penale. Pentru a scapa nepedepsiti, acesti hoti si-au acordat tot felul de imunitati. Daca aceasta prima centura de siguranta a cedat, si-au asigurat un lot de procurori corupti, care sa blocheze dosarele lor, de mare coruptie la nivel inalt. Daca si aceasta, a doua centura de siguranta, nu le-a mai putut asigura impunitatea, aveau pregatit un al treilea nivel de protectie, o retea de judecatori corupti, care au tergiversat ani de zile (uneori pina la prescriere) procesele, au achitat sau au condamnat simbolic, cu suspendare, in ciuda probelor beton, adminstrate de procurorii cinstiti. Stiind ca si acest zid de protectie va ceda intr-o zi, banditii din usl si-au pregatit din timp alte mijoace de salvare. Astfel, si-au infiintat institute de sondare a opiniei publice, televiziuni si trusturi de presa, prin intermediul carora, cu ajutorul unor lichele, au manipulat, au dezinformat, au incitat, au mintit, au calomniat pe cei de la putere, pe cei care au reusit sa stabilizeze tara, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.
  Cum aceste instrumente media nu erau suficiente, coruptii si infractorii din opozitie au mai infiintat ONG-uri si miscari sindicale, care sa conteste toate masurile pozitive adoptate de guvernul legitim al tarii.
  Folosind toate armele media pe care si le-au creat, marii infractori si marii corupti din opozitie (sau din spatele partidelor din opozitie) au reusit sa manipuleze, sa indobitoceasca un numar de persoane avind un IQ extrem de redus, astfel ca acestea sa iasa in strada si sa ceara demisia Presedintelui si a guvernului, cu toate ca tocmai Presedintele si guvernul au salvat tara de la faliment, cu toate ca rezultatele economice ale guvernarii au fost foarte bune.
  Cei care au cerut demisia Presedintelui si a guvernului sunt doar inapoiatii mintal (pentru ca pot fi manipulati de lichelele din opozitie si de la televiziunile mogulilor), hotii, coruptii si infractorii (pentru ca stiu ca vor ajunge foarte curind acolo unde le este locul, iar averile le vor fi integral confiscate), falsii revolutionari si pensionarii cu pensii nesimtite (pentru ca isi vor pierde privilegiile nemeritate).
  Majoritatea Romanilor il sprijina pe Presedinte, dar nu pentru ca nu-i cunosc erorile, lipsurile, defectele, ci pentru ca stiu ca alternativa la actualul Presedinte o constituie niste Derbedei, niste Repetenti si niste Lichele, aflati in solda marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara si au creat uriase dezechilibre economice si financiare, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl.
  S-a dovedit ca Derbedeul si Repetentul nu pot stringe in strada, chiar platind, aducind pe bani grei din toata tara, decit citeva mii de retardati, dezaxati, golani, scursurile societatii. Aceste jeguri, aceasta drojdie, aceasta pleava a societatii, oamenii cei mai timpiti au tupeul sa ceara schimbarea conducerii tarii, aleasa in mod democratic si care a obtinut rezultate economice bune, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.
  Cu toate acestea, propaganda si manipularea nerusinata sunt mentinute la cote inalte, in speranta ca vor ajunge din nou la putere coruptii si infractorii din usl, sau din spatele usl.
  Nu au nicio sansa. Romanii stiu cine a salvat tara de la faliment si cine a devalizat-o.
  Presedintele si Premierul Boc au facut maximum posibil pentru salvarea tarii de la faliment.
  Rezultatele se vad : tara a evitat falimentul, a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, somajul este dintre cele mai mici din UE, exporturile au crescut, indatorarea tarii este redusa, inflatia este mica.
  Presedintele a explicat foarte clar necesitatea masurilor de austeritate. Masurile de austeritate nu au fost o optiune. Au fost impuse de criza economica mondiala, de lipsa fondurilor la buget, de lipsa surselor de finantare, pentru plata integrala a salariilor si pensiilor. Riscul neadoptarii masurilor de austeritate era falimentul, incetarea de plati, hiperinflatia, prabusirea monedei nationale, colapsul economic.
  Exista si oameni care o duc greu. In toate tarile exista si oameni care o duc greu. Acesti oameni care o duc greu trebuie sa stie ca fara masurile de austeritate adoptate de guvern, ar fi dus-o si mai greu, salariile si pensiile ar fi fost mai mici sau puterea de cumparare a banilor ar fi fost mult mai mica, somajul ar fi fost mult mai mare.
  De fapt, ce sa spui unei gloate de derbedei, de huligani si de inapoiati mintal, dezinformati, indobitociti si incitati de lichelele din opozitie ?
  Sa le spui ca este criza economica mondiala ? Sa le spui ca toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a iesi din recesiune ? Sa le spui ca in cele mai multe tari din UE, somajul este mult mai mare ? Sa le spui ca in capitalism, niciun guvern nu poate asigura locuri de munca pentru toata lumea ? Ca nivelul de indatorare al tarii este dintre cele mai mici din Europa ?
  Ce pot intelege aceste animale din piata, care au fost indobitocite ani de zile ca guvernul este incompetent, ca guvernantii fura si de aceea salariile si pensiile sunt mici ? Asculta cineva, daca le spui adevarul ? Intelege cineva fara scoala, fara minte, fara carte, fara creier ?
  Singura greseala a Presedintelui si a guvernului a fost ca au permis ca, ani de zile, lichelele si infractorii din opozitie si de la televiziunile mogulilor sa-si bata joc de eforturile celui mai competent cabinet, care a fost confruntat cu o criza economica mondiala severa si care a scos tara la liman.
  Toti intelectualii si ziaristii cinstiti, corecti trebuie sa explice in fiecare zi, pina va intelege si ultimul timpit din aceasta tara, ca Presedintele si guvernul cunosc problemele oamenilor, au facut si fac maximum posibil pentru a le rezolva. Atunci cind veniturile la buget o vor permite, guvernul va majora salariile si pensiile, fara sa fie nevoie de nicio manifestatie de protest.
  Toti intelectualii si ziaristii cinstiti, corecti trebuie sa explice in fiecare zi, pina va intelege si ultimul timpit din aceasta tara, ca nicaieri in lume presedintele nu-si da demisia daca un numar de citeva sute sau mii de derbedei, huligani sau inapoiati mintal, manipulati sau platiti de infractorii din opozitie, urla sloganuri imbecile pe strada.
  In democratie, singura metoda de exprimare a optiunii este la urne, o data la patru ani. Anul acesta vor fi alegeri. Atunci se va stabili cine este reprezentantul majoritatii cetatenilor tarii.
  Faptul ca la manifestatiile stupide de protest vin aceleasi persoane, in general, drojdia societatii, dovedeste ca acestia reprezinta doar o minoritate care trebuie sa se supuna majoritatii. Asa este in democratie.

  • Excelent! Ai scris tot si exact asa cum gandesc si eu. Felicitari! As trimite comentariul tau tuturor cunostintelor mele (rude si prieteni) manipulate de televiziunile vuvuzele dar i-as face tampiti si nu as mai avea cu cine vorbi nici macar despre vreme. Asa ca ma multumesc sa constat ca nu sunt singura si sa astpt alegerile.

  • perfect , ai sintetizat excelent situatia, dar am o obs. : spui ca intelectualii si ziaristii cinstiti ar trebui sa explice obsesiv realitatea ,arata-mi cativa daca poti macar 10 insi ! Nu o sa gasesti atat de usor si chiar daca ar fi , in afara de B1 ( cu reticente si aici ) spune-mi unde crezi ca si-ar putea expune parerile ? Tema de casa :A.M.Pippidi ,cred ca intelegi ce spun si PRO TV care a schimbat si el macazul.

  • Excelent articolul lui Emil!
   Nu inteleg de unde atata ura manifesta domnul V. fata de pdl?Tare as vrea sa-l vad cand va fi usl la guvernare si cand Ponta chiar va conduce tara prin serviciile secrete!

 5. un articol atat de prost si incalcit rar am intalnit.

  „platim cu varf si indesat lipsa politicilor publice care sa reduca populatia raspandita pe arii imense, 40% locuieste in rural, dar cu o contributie la PIB de 8-10%. Cine sa le achite nota de plata?” – deci daca ai, ca stat, problema asta reala, cu sate multe, sarace si raspandite ce faci? ii lasi frate pe camp sa moara acolo pentru ca nea autorul, in mintea lui asa crede?

  si care sunt politicile alea publice? cum faci sa scazi numarul de sate si populatia rurala, care e si saraca si imbatranita ca medie de varsta? te doare mintea cate prostii spun unii.

  „Problema este ca bilantul vietilor pierdute sa nu fie insuportabil, pentru un stat puternic” – ati inebunit de tot? si o viata daca se pierde, a oricui, e pierduta pentru totdeauna! cum sa crezi ca un anumit numar de morti e mai „suportabil” decat alt numar de morti?? zece morti, hai treca-mearga dar sa nu sarim de suta ca avem probleme? asta frizeaza patologicul deja, in caz ca nu iti dai seama.

  lasa scrisul si incearca ceva mai util.

   • Asa deci, 68. De vreme ce ati scris totusi articolul, deduc ca 68 se incadreaza inca in zona suportabilului „pentru un stat puternic”.
    Unde credeti ca ar trebui sa fie limita asta, dle Vlaston? O mie? Zece mii? Eventual bine selectati pe baza de preferinte politice?

     • Eu v-am intrebat ceva — care este, in opinia dvs., limita suportabilitatii?
      Dvs., ca de obicei, schimbati vorba.
      OK, lasati-o asa cum a cazut. Greseala mea, n-avea de fapt nici un rost sa va intreb, ca doar va cunosc bine tacticile.

 6. PDL este terminat politic. La 8%, chiar si la 20% daca ar ajunge (varianta ultraoptimista a lui postacilor portoco-maronii) nu mai este in pozitia sa fie vioara intii in viitorul guvern. In varianta negativa, daca continua cu lozinci gen „poporul e lenes si nu vrea sa munceste” ajunge sub 5%. MRU a dovedit fara drept de indoiala ca este papusa lui TB in gindire, in exprimare, in accceptarea listelor, indicatiilor de la „dictatorul luminat”. Iar lui TB daca continua sa se duca sa se distreze la Predeal, sau pe unde vrea el, cu „iuby” dupa el, sfidand natiunea asta care se chinuie sub zapada, cu morti care vor fi gasiti cind zapada se va topi, cu copii si batrini chinuinsu-se prin case fara curent, fara mincare, va ramine in istorie drept cel mai hulit presedinte din istoria tarii. In cite tarii din lume, presedintele tarii nu are curajul sa dea ochii cu populatia tarii, se ascunde prin elicoptere, masini ale spp-ului etc? Stim raspunsul: in Siria. Rusine pentru ca au inselat asteptarile oamenilor. Nu ne vor mai prostii cu plase cu un litru de ulei, un pateu si un salam. Asta la vista baby.

  • Te inseli amarnic. O sa aveti surprize exact ca la ultimele alegeri. Veti pirde din lipsa de bunsimt. Numai niste oameni fara caracter pot fi cu USL-ul condus de securistul Voiculescu care a spoliat tara impreuna cu altii ca el.

   • Acum nu stiu cati ani unul bantuia valea Oltului ca erau caderi de chietre. Dupa aia era la Costesti si dupa doua dusti mici incerca sa faca podul. Ghici ciuperca ce-i? Raspuns: nu Arafat. Nimeni nu mai crede pdl-ul si udemereu-l!!!! E gata ei d-nule marmota! Am scris ca pentru dumneata. Ia spune cum se spune in romaneste la Cola?

 7. Sigur, domnule profesor, aveți dreptate – ”Noul guvern intra in functie cu un test de stress teribil”. Și deja pare să fi cedat în fața angrenajului de foncționari ministeriali și administrativi care vor fi explicat, cu asupra de măsură, de ce ”nu se poate așa”. Responsabilitatea PM este publică și politică, indiferent cum a ajuns în această poziție. Reacțiile trebuie să fie bine chibzuite, cuvintele bine alese: banda se păstrează, se derulează și se utilizează în funcție de interese partizane. De la deciziile anunțate nu se abdică (fără argumente): unde este Comitetul Unic de intervenție în situații de urgență? mașinile sunt la unii, lopețile la alții… Utilajul care deschide drumul ambulanței SMURD termină lucrarea astfel începută? poate ar fi suficient să continue încă o sută de metri pentru a deschide un drum nou – sau se întoarce cu lăuza? Pare că aparatul guvernamental și-a atins limita de competență. Trebuie deschise pârtii noi!

   • Si e asta o calitate?!
    Intransigenta lui Macovei o pot asemana agricultorului care desteleneste pamantul si smulge buruienile. Pentru asta nu-ti trebuie decat determinare si consecventa.
    Insa munca abia incepe: arta e sa stii ce seminte rodesc cel mai bine in noul pat germinativ, cand si ce le trebuie, cata apa, cat soare, cate ingrasaminte, samd. Asta face diferenta intre profesionist si functionarul perfect.

 8. Domnule Vlaston,

  Sa nu credeti ca MRU a fost numit de pesedinte doar ca sa creasca PDL in sondaje. La o adica nici nu-i mai pasa, având in vedere ca la nivel declarativ cel putin , se va retrage din politica dupa al doilea mandat (daca il va termina cu bine desigur). Binenteles ca având PDL la guvernare l-ar scuti de oarecare batai de cap si stress inutil as spune, acum când este oarecum obosit dupa toti acesti ani. USD este sigur ca nu i-ar oferi acest comfort.

  Ca sa revin la subiect, MRU reprezinta pt Basescu in acest moment, cea mai buna varianta care sa ii ocupe locul la Cotroceni dupa 2014. Este posibilul succesor pe care l-a cautat si l-a gasit pâna la urma. Cinste lui, MRU este la inaltimea asteptarilor poate si mai mult decât atât. Dar asta este o alta poveste, pe care am putea-o dezbate cu alta ocazie, in anii imediat urmatori.

  • Mi se par de necrezut toate calificativele la adresa lui MRU. Torente de laude si injuraturi deopotriva, practic imediat dupa ce-a fost desemnat, cand inca n-a demonstrat nimic, nici in bine, nici in rau.

 9. Articolul incepe in stiul consacrat, basist:

  „….sa-i ajute, sa le dea, sa le asigure o viata decenta, locuri de munca, mancare, caldura, perspective, servicii de calitate, etc., etc.” Te si intrebi daca mai ramane oamenilor ceva de facut.”

  Pai le ramane sa plateasca taxele din care traieste statul. Un mizilic acolo…

  Eu unul ma intreb: daca rolul statul nu e nici macar sa salveze cetatenii cand mor (la propriu) ingropati in zapada atunci care dracu mai e?

  A stiu: rolul statului e sa ii dea casa in Mihaileanu cetateanului „homeless” Basescu Traian. E bine ca face si statul asta ceva…

  In rest ma umfla rasul cand vad ca exista indivizi care cred in independenta lui Mihai Razvan Ungureanu fata de Basescu. Pe langa istoricul personajului care il plaseaza ferm in orbita imediata a Luceafarului de Cotroceni mai e si logica simpla: nimic, dar nimic din comportamentul lui Traian Basescu inclusiv ultima lui „interventie” cu romanii, nu arata ca s-ar fi schimbat macar o catime. Si ce stim despre Traian Basescu cel neschimbat e ca n-ar lasa guvernul din mana pentru nimic din lume. E clar ca lumina zilei ca loialitatea si obedienta lui Ungureanu sunt verificate si corespunzatoare inca de cand a fost numit in fruntea SIE.

   • Deci o luam razna pe campia libertarianismului.

    Stii ceva domnule Vlaston? Daca tot ne-am apucat eu zic sa desfiintam politia sau dispensarele comunale ca taranii aia nu platesc cine stie ce impozite asa ca n-au dreptul la servciile statului. In schimb sa infiintam in cartierul Primaverii unde adasta marii platitori de taxe ai natiunii un Mega-Spital cu doctori adusi din Elvetia si platiti regeste, din bani publici evident. Sigur ca accesul a acest spital sa fie conditionat de un statut social mai de doamne ajuta: bastani asfaltatori de drumuri inexistente pe bani multi, smenari de revendicari fictive, imbogatite din vanzari anterioare cu tata minstru/primar si alte specimene de elita, stalpii societatii care sustin cu infinita lor munca si inteligenta edificiul statului care fara ei s-ar prabusi.

    Sigur ca oamenii aia din Focsani sunt niste nesimtiti. Adica vin rupti de la munca unde statul le ia JUMATATE din salariu ca taxe si mai au si pretentii de banii aia…

    La munca ba ca inca nu produceti cat putem noi fura! Lenesii dracului!!!

   • Absolut genial. Daca taranii nu platesc taxe tocmai pentru lucrurile pe care nu le detin si pentru serviciile de care nu se pot bucura pentru ca nu isi permit, sa-i lasam naibii sa moara.

    Gen, el sta intr-o cocioaba vai de capul ei si eu intr-o vila luxoasa. El nu plateste (mai) nimic, eu platesc o groaza taxe si impozite pentru vila mea. Drept urmare, in caz de nevoie, doar eu sunt indreptatit sa mi se dea zapada la o parte de catre autoritati si sa fiu ajutat.

    Absolut briliant, va felicit !

   • pai daca doreati sistematizare de ce l-ati mai omorat pe Ceausescu? Asta rezolva problema satelor, facea un mare Bucuresti si pa, la revedere. Sa inteleg ca daca nu sunt din Bucuresti sau cel putin din mediul urban, nu am dreptul sa fiu protejat de Stat in caz de calamitati naturale? nu am dreptul la deszapezire daca nu am serviciu? pai ce Stat e ala? Mai avem nevoie de Stat? Este halucinant!

 10. Domnule Vlaston,

  Aveti un comentariu logic si aproape normal, numai ca nu tineti cont ca acesta nu se refera la la un om sau un partid normal.
  Daca reuseste ceva Ungureanu, PDL si Basescu nu au cum profita deoarece acesta nu va face nicio referire la presedinte sau partid.
  Daca Ungureanu nu reusescte, de compromis nu se compromit numai el si „guvernul” lui ci si papusarii.
  Din fericire, PDL si marinarul trebuie sa spuna adio dar sa si dea socoteala.

 11. Totusi, MRU se considera ca e un diplomat. Cum poti, ca diplomat, sa ai iesiri de genul asta? Cum poti sa-ti tratezi cu mojicie pe cei ce te platesc? Nu e vorba de ideea exprimata, ideea e corecta: in situatii grele, societatea ar trebui sa isi arate spiritul civic, unitatea, sa ajute la rezolvarea problemei. E vorba de lipsa de tact, lipsa de bun simt a unui prim ministru care nu-si da seama ca spiritul civic in Romania este aproape distrus, iar reconstructia lui nu se poate face prin violenta, prin limbaj agresiv si prin indemnuri bolsevice de gen „la munca, paduchilor”. Oare nu e clar ca agresivitatea va duce la o atitudine defensiva si agresivitate din partea celor ce se doreste a fi educati?

  Oare nu mai exista nicio urma de respect din partea politicienilor pentru fraierii care-i voteaza si ii platesc?

  • Gresiti. Nu e mojicie. E cruda realitate. In fata blocurilor din Focasani, munti de zapada, iar locatarii spun: nu e treaba noastra sa curatam zapada. A altora. Daca tot asteapta de la altii, atunci isi merita soarta.

   • si-o merită cu prisosinta dar nu te arunci sa le-o spui dacă ai habar de comunicare… cetateanul nu e de vină dacă vrei voturi. Nu exista cetateni buni si cetateni rai…

    • Exista cetateni lenesi si prosti.Astia nu sunt periculosi.Apoi mai sunt cetateni lenesi si destepti.Nici astia nu sunt periculosi,dar sunt nefolositori.Urmeaza cetateni harnici si prosti.asatia sunt cei mai periculosi.Ei incurca lucrurile cel mai mult.In continuare sunt cetatenii harnici si destepti.Acestia constitue motorul societatii.Ceilalti,apartinnand primelor 3 categorii trebuie: prima categorie,lasati in pace ca nu dauneaza nimanui,eventual lor,insisi;a doua categorie trebuie biciuita si pusa la munca; a treia categorie trebuie eutanasiati impreuna cu maidanezii; iar cei din ultima categorie trebuie pusi sa-i conduca pe ceilalti.

     • Prafrazezi un panseu atribuit lui Otto von Bismark, care suina cam asa:

      Armatele au patru tipuri de oameni in componenta:

      Cei multi lenesi si prosti: ei sunt soldatul perfect: vor face ce lis e spune, de frica, dar nu mai mult, de lene.

      Cei harnici si destepti: acestia sunt comandantii de teren perfecti: exemple personale impecabile, onorabli si eficienti ei comanda trupele pe campul de lupta.

      Cei lenesi si destepti: acestia sunt marii strategi, ofiterimea de stat major. Cei care gandesc razboiul dar nu il poarta.

      Cei harnici si prosti sunt o categorie asimilabila dusmanului. Ei trebuie eliminati.

   • Domnule Vlaston, cu respect va spun ca nu aveti dreptate. E inadmisibil ca atita timp cit in Romania un km de sosea deszapezita costa de 2-3 ori mai mult decit intr-o tara cu foarte multa zapada (s-au dat prin presa costuri comparative), cei care ar trebui sa asigure seriviciul de deszapezire sa nu fie trasi la raspundere. Adica tot noi, cei care platim de ne cocoseaza taxe si impozite, sa venim sa facem treaba pe care deja am platit-o de 2-3 ori mai mult decit in Islanda, Finlanda sau mai stiu eu pe unde? NU! Isi fac treaba sau banii inapoi, cu dobinzi si dosare penale!

   • Nu este treaba lor pentru ca este domeniul public. Si precis exista contracte ,,grase” cu firme de casa pentru asemenea actiuni.

  • Din pacate, a spune adevarul in Romania = mojicie.

   PS: Ce platesc acei oameni? Pun pariu ca daca tragem linie, mai multi bani primesc ei sub forma de ajutoare sociale decat contribuie. Nici macar o perdea forestiera n-au fost in stare sa planteze.

   • Perdelele forestiere nu se mai folosesc astazi. Doar se taie. Cu acte in regula si fara acte in regula. Perdelele forestiere sint un atavism, o ramasita comunista.

 12. pdl are o sansa mare daca va continua reformele si modernizarea statului in ritm accelerat..
  si amanuntul care nu trebuie uitat -diaspora..votul prin corespondenta ii poate salva

 13. ,,Sta puternic” ? Unde, la noi ? Vai, domnule Vlaston, statul la noi e muribund ,autoritatea institutiilor compromisa, un cetatean normal nu mai are incredere in nici una ,se simte ,exclusiv” pe cont propriu in tara lui cine poate suravietuieste, cine nu moare ,ne-am ibntors la selectia naturala.

 14. Buna ziua .cred ca PM are dreptate cand afirma ca nu doreste sa plateasca chiulul si lenea ,pot fii deacord cu ajutorul dat celor batrani sau celor neputinciosi dar cand vezi nesimtirea celor tineri care stau cu mainile in buzunar si acei soldati care erau ingetati munceau ore intregi,fara a primii nici o cana cu ceai.Oameni nesimtiti care nu se gandesc ca si acei soldati au suflete ,intr-o tara civilizata oamenii se ajuta intra ei si daca nu mai razbat atunci cer ajutor autoritatilor si nu asteapta sa le acopere zapada casa si sa se planga ca nu mai pot iesi.O ZI BUNA.

 15. Tactica asta cu „la munca! Nu la intins mana!” poate fi si foarte foarte foarte electorala.
  Atunci cand indemnul se adreseaza unui grup restrans de oameni: ceilalti, care formeaza majoritatea, se vor simti protejati de indolenta celor astfel criticati.

  • Daca e tactica, din punct de vedere electoral e cumplit de proasta.

   E foarte simplu: cei X% pe care ii faci praf vor devenii talibani dusmani de moarte in timp ce pe cei 100-X% ii gadili doar un pic la orgoliu. Cei X% vor face lobby intens impotriva ta printre rude, prieteni si cunostinte, practic x se multiplica cu gradul de radicalism. (Sa fie clar cine are niste parinti batrani inzapeziti de o saptamana care se p[ang la telefon ca nu mai au de mancare iar Ungureanu ii face lenesi nu o sa il vada pe premier prea bine… )

   Mai pe scurt daca procentul in care „dai” nu e efectiv infim avantajele sunt modeste in comparatie cu dezavantajele.

 16. Fara a fi pro sau contra, chiar nu ma intereseaza cine e MRU, vreau sa fac o paralela cu alte colturi ale lumii: Japonia, nu cu mult timp in urma lovita de un dezastru.

  In Japonia nimeni nu s-a gandit ca el nu tre sa faca nimic pt ca isi plateste taxele. Toti au ajutat, s-au comportat ca niste oameni, si-au riscat vietile acolo unde nu le cerea nimeni s-o faca pentru a-si ajuta semeni. Cati romani ar intra in zona contaminata de radiatii pt a salva alti oameni?
  Ce a facut MRU? A zis ca oamenii ar trebui sa inceteze sa isi planga de mila (sport national,din pacate, romanesc) si sa puna mana sa faca ceva. Ploua, ninge, e cutremur etc, oamenii ar trebui sa se ajute intre ei. Guvernul are 21 (din ce in ce mai putini) de oameni in grija, si s-ar putea sa nu ajunge la timp sa iti salveze vecinul cu care ai ospatat de craciun, asa ca poti pune mana pe lopata si sa il ajuti tu daca ai fost mai norocos si nu esti victima!

 17. Ar fi fost peste poate sa vedeti altceva decit monstrul, PDL.
  Si imi place atitudinea: intr-o postare dati de pamint cu legea educatiei, iar in urmatorul dregeti busuiocul tamîindu-l pe dl Funeriu.
  Dar, cum se zice, traim intr-o tara libera.

  • Intr-un spirit liber. Si n-am dat de pamant cu legea educatiei, am pus in balanta plusurile si minusurile. Se pare ca nu scapam de paradigma, ori esti cu noi, ori impotriva noastra. Eu am scapat.

 18. Lupta pentru locul pe dreapta în politica românească se va da la Cluj. Penelistul Marius Nicoară e suficient să arate centura surpată de pe Feleac pentru ca să câștige în fața lui Emil Boc.

  Pe de altă parte liderul dreptei unificate, al dreptei fără Antonescu și Băsescu, ar trebui să fie un ardelean nu un mitic de Bucale cu ciocoisme libertariene. O astfel de viziune nu este acceptată în Ardeal.

  • Miticii si taranii de oras se pare ca au si origini ardelene dupa cum se observa pe tot felul de forumuri sau prin Parlament ;)

 19. Dece va inflamati asa – nu doar dvoastra – in fata unor fenomene naturale extreme, si termenul pe care-l folosesc este corect, fiind vorba de lucruri care nu s-au mai intamplat de 25 de ani, deci apar cam cu frecventa de 4x intr-unn secol !? Interesant este ca in zonele in care asemenea lucruri au loc in fiecare an nimeni n-a fost prins nepregatit !
  Imi permit sa va reamintesc ca a mai fost unul – Ceausescu il chema – care a vrut sa desfiinteze sate , adica locuri in care oamenii traiau decand lumea si se simteau ei bine asa si, spre binele lor desigur dar impotriva vointei lor ( ca asa erau comunistii , ei stiau ce ti-e tie bine si nu tu, impunandu-si cu forta punctul lor de vedere), a incercat sa-i mute-reaseze in localitati noi, gandite de geniul lui !

  • Cred ca dv. nu aveti dreptate iar Ceausescu avea: problema asezarilor neviabile/nesustenabile dpdv economic era foarte reala si pe vremea lui Ceausescu si este si acum. Nu trebuie sa fi mare sociolog sau economist sa iti dai seama ca nu poti mobiliza resurse ca sa tii in viata asezari uitate de lume. Inevitabil, vor disparea. Pana atunci, vom vedea in continuare batrani plangind prin cotetele lor ca nu ii intreaba nimeni de sanatate. Solutia este cea gandita de Ceausescu, orice politizare a ei dupa mai bine de 20 de ani este neproductiva si absurda.

   • Exact asta spun si eu ca Ceausescu se pare ca avea dreptate si ca vom ajunge peste 10 ani ,cand cine stie ce proiecte de pe vremea aceea vom relua ,sa spunem ca l-am impuscat degeaba.Va reamintesc ca se vehiculeaza si ideea ca actualele trasee de autostrazi erau schitate inca de pe vremea aceea.Dar am avut o politica mioapa spunand ca Romania nu are nevoie de autostrazi.Ghici cine a spus?Asta ca sa nu mai vorbim de mormanul de fier vechi (care de fapt a si fost vandut cu comisioane grase) care era economia Romaniei.Si de pariul castigat de cineva cu agricultura.Ati auzit cred de cel mai mare agricultor al tarii unul Roman care s-a dat la fund dupa ce s-a accidentat cu sapa la un picior.Gurile rele spun ca l-au cam faultat minerii iar arbitrul iliescu s-a facut ca nu vede si i-a aratat cartonasul rosu pentru simulare grosolana si repetata!

   • Corect. Ceausescu era „de dreapta”. Mai „supleant”, e drept, si cam fara s-o stie, dar tot „de dreapta” se cheama ca era.

 20. „Apropo de capriciile vremii, un lucru e clar: nu le putem face fata cu mii de sate raspandite la distante mari de orase, pe varfuri de deal si de munte, cu sute sau mii de locuitori fiecare. Si sa le asiguram deszapeziri, aparare contra inundatiilor, asfalt, apa curenta, canalizare, gaze, servicii de sanatate si educatie, locuri de munca.”
  Ciudata afirmatie.Dupa 22 de ani de la moartea lui Ceausescu vad ca iese la suorafata din nou conceptia acestuia cu privire la sistematizarea mediului rural.Adica concentrarea unor localitati rurale catre principalele cai de comunicatie si renuntarea la imprastierea satelor prin varfuri de munti si pe alte coclauri inaccesibile.Asta dupa ce am auzit si de revenirea la unele proiecte „faronice”precum canalul Siret -Baragan cu scop de prevenire a inundatiilor si asigurarea irigatiilor ternului agricol din acea zona secetoasa,intrarea din nou in actualitate a canalului Dunare -Bucuresti.Cred ca adac mai trec 10 ani o sa ajungem la concluzia ca l-am impuscat degeaba! Cu privire la guvernul Ungureanu,sa va auda Dumnezeu.Mai ales in scormonirea rahatului din administratie si scoaterea scheletelor din dulapurile ministeriale si ale secretarilor de stat.Si nu in ultimul rand din fisetele administratiei locale si a deconcentratelor.

 21. 1. Solutia nu e restrangerea ariilor rezidentiale (a experimentat-o si Ceausescu, desi din alte motive), ci diminuarea dependentei locale de centru. Satul va trebui sa traiasca pe picioarele proprii, iar acest lucru nu se va putea realiza fara structuri agro-mecanice asociative, capacitati agro-industriale si o logistica educationala si sociala de sustinere.
  2. Faptul ca seful noului executiv nu vine din zona economica, financiar-bancara sau administrativa arata ca, in mod paradoxal, acestea sunt considerate a nu fi proritati ale momentului (in aceeasi directie curge si lipsa de experienta a titularilor unor portofolii). Un om din zona unor relatii de tip comanda-raport indica nevoia de o altfel de resursa, de consolidare a puterii dar si pentru controlul perespectivei electorale.

 22. Dl. Vlaston spune, citez: „Este imposibil si platim cu varf si indesat lipsa politicilor publice care sa reduca populatia raspandita pe arii imense, 40% locuieste in rural, dar cu o contributie la PIB de 8-10%. Cine sa le achite nota de plata?”
  Adică, aţi vrea să-i „adunaţi” pe aceşti „rurali” localităţi care să fie varianta post-decembristă a „centrelor agroindustriale” din vremea de tristă amintire a lui Ceauşescu??? S-ar cuveni să manifestaţi un pic de respect faţă de strămoşii ţărani pe care majoritatea dintre noi îi au/i-au avut! Populaţia urbană a României a devenit majoritară abia în 1985, ceea ce înseamnă că majoritatea locuitorilor acestei ţări dacă nu s-au născut la ţară, au, sigur, părinţi şi/sau bunici ţărani! Societatea, inclusiv parlamentarii, pe care acest popor îi alege (bun sau rău, asta este alegerea lor/a noastră!) ARE O MARE OBLIGAŢIE, ca recunoştinţă că, secole de-a rândul, ţăranii aceştia, cu o mână pe plug şi cealaltă pe ghioagă, mai mult analfabeţi (în 1889, după peste 3 decenii de la o lege prin care Cuza declarase învăţământul primar OBLIGATORIU, România avea 78% analfabeţi), că aceşti ţărani, deci (adică, „locuitori ai ţării”, ai „locului unde se fac bucate” – după definiţia dată lui Ion Conea de ţărani în perioada interbelică) au păstrat tradiţiile, limba şi credinţa. Această obligaţie constă în a-i aduce, oferindu-le LOCURI DE MUNCĂ ACOLO UNDE LOCUIESC, CÂT MAI APROAPE DE EI SAU POSIBILITATEA ACCESULUI LA ELE (asta presupune investiţii în infrastructură, în turism, servicii comerciale, financiar-bancare, etc), încât să devină, din „povară” (cum, extrem de eronat, îi văd mulţi dintre conaţionali) aducători de venituri, din activităţi prin care, păstrând şi tradiţiile (câte au mai supravieţuit), să fie şi mândri că sunt, în continuare, „pământeni” (cum, inspirat, spun, încă, basarabenii). Aşa se va păstra şi se va regenera/revigora fiinţa românească, extrem de alterată de cele peste două decenii de „tranziţie spre nicăieri” (a se vedea rezultatele recensământului, mai îngrijorătoare decât chiar peirderile din războaiele mondiale). Aş include aceste elemente într-un „proiect de ţară” de care, la peste 5 ani de la integrarea europeană, România NU beneficiază! Sper să fi fost explicit…

  • Si atunci care crezi ca este solutia?sa vina statul sa construiasca sosea asfaltata si canalizare pana la fiecare casa aruncata in vreun varf de munte sau deal sau pitita in vreo vagauna de nu o vede nimeni? asta sa fie tradiitia?atunci sa-si faca fiecare infrastructura proprie pana la infrastructura nationala.Adica sa-si puna singur reteaua de electricitate ,gaze ,apa si canalizare pana la reteaua de zona fara sa aiba pretentia sa i-o aduca statul pana la casa.Solutia este asta,ori merge cetateanul catre reteaua de utilitati,ori si-o duce pe cont prorpriu pana acasa.Ia uite cum sunt grupate localitatile rurale in occident ,in jurul retelelor de utilitati si nu imprastiate aiurea prin vai si munti.Iar unde se intampla asa se procedeaza cum am aratat mai inainte.

  • EMIL a spus cam tot ce se putea spune.Felicitari pentru claritatea comentariului, e o radiografie la milimetru a romanilor. Cu oameni care gandesc asa va fi bine . Inca odata; multumesc,esti genial!

 23. asta e solutia nu ce sustineti dvs….
  Inaniţia la români 9 feb 2012 | 0 comentarii
  Tot statistica arată că alimentele importate au preţuri mai mari, exprimate în euro pe tonă, decât cele trimise la export. Mai mult, ceea ce exportăm noi nu sunt alimente, ci materii brute din care am putea face alimente; de cealaltă parte, ceea ce importăm nu sunt materiile brute care ne lipsesc pentru a face alimente, ci preparatele finale, în cele mai sofisticate forme de finisare. Exportăm tomate şi importăm ketchup. Exportăm fructe şi importăm dulceaţă. Vindem legume şi cumpărăm zacuscă. La toate categoriile (de alimente, dar şi de alte produse) exportăm brutul şi importăm preparatul. Cam asta se întâmplă la nivel macro cu agricultura şi economia noastră, am putea fi găsiţi oricând – ca în „Rapsodiile de toamnă” ale lui Topârceanu – „sub trei grăunţe, morţi de inaniţie”. Dar asta e doar statistică. Realităţile din agricultura şi industria noastră agroalimentară ironizează şi mai crunt logica economică. În timp ce merele din Voineşti sau piersicile din Dobrogea se strică în depozite, fabricile de suc importă piure şi nectar de mere şi de piersici, iar statul încondeiază programe „de sprijin” pe care fermierii nu le pot accesa. În timp ce crescătorii de vite sunt umiliţi cu preţuri derizorii la achiziţia de lapte, comercianţii importă „lactate” în care nu găseşti urmă de lactoză. În timp ce carcasele de porc se ieftinesc, mezelurile de porc se scumpesc. Castraveţii cruzi din hipermarketuri sunt mai scumpi decât castraveţii muraţi din pieţe. O ţinem tot aşa de mai mulţi ani, dar niciun oficial dintre cei care s-au perindat pe la „butoanele” agriculturii n-a luat vreo măsură. Ce i-a determinat pe români să importe (şi să consume) alimente de peste 3,7 miliarde de euro de peste graniţă, când tocmai ei ar putea fi marii furnizori de hrană ai Europei? Răspunsul se află în Turcia – unde nicio palmă de teren agricol nu e exploatată altcumva decât intensiv, în Franţa – unde arta gastronomică îl înfrăţeşte pe fermier cu bucătarul, în Polonia – unde nu se cultivă nimic fără ca producţia finală să fie arvunită. Un răspuns posibil ar putea fi găsit chiar şi aici, la noi, dacă agricultura n-ar mai suferi de bolile ce o macină acum: meteodependenţa, dezinteresul administratorilor, agresivitatea hoţilor, ignoranţa politicienilor… Boli care ne duc uşor-uşor spre o inaniţie generală, chiar dacă România stă sub miliarde de „grăunţe”. Dan Străuţ este editor financiar Adevărul
  p.s.
  guvernul ar trebui sa incurajeze investitorii locali in intreprinderi mici si mijlocii in zonele rurale. in contextul recensamantului abia incheiat o tara pustie intr-o lume tot mai populata e
  ….ce o fi? ia spuneti dvs!

 24. Vlaston: pai cine are nevoie de cine?

  Eu zic ca unii de altii. Astazi. Maine au nevoie altii de unii. Cercul e evident vicios. Asa ca, daca unii sunt taxati de lenesi pentru ca nu se pot ajuta singuri, altii pot fi luati de incompetenti pentru ca isi declina competenta in a-i ajuta.

  PS. Domnule Vlaston, incercati o experienta. Cultivati-va hobby-batatura cu legume, dar in loc a le consuma dv, vindeti-le la piata. Cat ati incasa de pe munca de-o vara? V-ar ajunge de-un mouse dupa ce achitati impozitele si taxele de taraba? Stiu, ati fost profesor si aveti pensie. Dar fara taranul ala care-si trimitea odraslele la scoala, sa invete buchiile, n-ar fi fost nevoie de plusurile dumneavoastra si ati fi ramas agricultor cu doi ari de gradina.
  Nimeni nu si-ar permite sa renunte la vreo categorie sociala – oricare ar fi aceasta. Lorenz dadea un exemplu in care un fluture era de ajuns pentru o catastrofa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro