joi, august 11, 2022

Vina (tragică) a lui Traian Băsescu

Motto: Vorbește limpede și vei fi mâine stăpânul lumii (Virgil Mazilescu)

Am s-o spun din capul locului: sunt o băsistă convinsă.  Cui nu mă va crede, sau după caz, cui va avea nevoie, la un moment dat, de probe incriminatoare, îi sugerez una: am editat în momentul tensionat al tentativei de suspendare de acum  cinci ani o carte intitulată Războiul de treizeci de zile (Jurnal colectiv de campanie), în care am reunit, cu acordul autorilor, articole pro și contra acestei lovituri de stat cu țintă precisă. E o lectură instructivă și azi, sau mai ales azi, dar cum cartea e disponibilă, n-o să-i fac eu publicitate acum. Vreau doar să spun că, în ciuda celor câteva momente în care aș fi preferat să acționeze altfel decât a acționat, și a altor momente în care a vorbit altfel decât m-aș fi așteptat să vorbească, păstrez convingerea că este cel mai bun președinte pe care l-a avut România după 1989 și că datorită lui,  democrația a făcut în România multe-puținele ei progrese semnificative.

Nu-l socotesc un om fără pată, bovarismul, să-i spunem pe nume, angelismul, este una dintre metehnele aproape borderline ale intelectualității românești, care s-a săturat să aleagă între două rele, visând să aleagă binele absolut, care e știut de către oamenii cu simțul realității, că în realitate nu există.

În realitate, mereu suntem obligați să facem distincția între păcatele veniale și cele capitale și alegem întotdeauna, dacă suntem raționali, răul cel mai mic. Iar păcatele veniale ale președintelui Băsescu izvorăsc toate dintr-o trăsătură, care în fond, ține de natura lui de om funciarmente liber. A spus-o la un moment dat un fost consilier al său: dacă președintele Constantinescu nu reușea să mai iasă din rolul de președinte, nici la zece ani după căderea cortinei, Băsescu are uneori dificultăți să-și amintească să intre în acest rol. Mari dificultăți, ce e drept.

Dar dacă îi reproșez ceva și în  scurta conferință de ieri,  am avut senzația că el însuși e pe cale să  înțeleagă că aceasta este vina lui majoră, îi reproșez că nu a folosit, atunci când încă era popular, absolut toate mijloacele pentru a duce până la capătul la care-l putea duce, procesul comunismului început prin condamnarea lui ca regim ilegitim și criminal. Și să-și folosească aptitudinile de comunicare și carisma, pentru a spune oamenilor despre ce e vorba.

Ieri, președintele  Traian Băsescu a spus: ”Suspendarea Președintelui este doar o etapă. Ținta lor este justiția.” Trec peste dezgustătoarele răstălmăciri ale unor dezgustători jurnaliști putrezi de bogați și putrezi din cauza bogăției, de la înfricoșatele și înfricoșătoarele Antene.

Băsescu știe, și știm și noi, cu ce a deranjat în realitate acest grup de comando care a luat cu asalt statul de drept. Dar populația  care a suportat costurile austerității, nu știe. Ea este beată și anesteziată de trăncăneala prefăcut empatică a supersofisticatei și superbogatei Corina Dragotescu, sau superpușcariabilului Sorin Roșca Stănescu. De exemplu. Populația nu știe că justiția independentă este, pentru grupul politic reunit sub conducerea lui Voiculescu cea mai mare primejdie. Iar deviza lui Voiculescu nu este cea pe care o afișează public, prin intermediul ventrilocilor care vorbesc ”în numele poporului”. Poporul acesta necăjit, amnezic sau ignorant pur și simplu,  nu știe  că tot ”în numele poporului” au fost condamnați la moarte, sau la muncă silnică pe viață,  sau la ani grei de detenție liderii politici interbelici, de la Maniu la Mihalache; că ”în numele poporului” a fost alungat Regele și tot ”în numele poporului” s-au căsăpit comuniștii și între ei. Nu știe și fiindcă autoarea Memorialului Durerii  comite blasfemia de a compara procesul lui Năstase cu cel al lui Maniu. Asta fiindcă și ea s-a îmbogățit tot comemorând durerea. Deviza reală, ieșită din sufletul înspăimântat al lui Voiculescu, multiplicat azi la scara unui întreg guvern, parlament și iată, aparat de stat, venit la putere prin puci , este:   ”Băieți, ne paște pe toți pușcăria. Pușcăria pentru averi ilicite, pentru salarii la stat nerușinate, pentru rude angajate în instituții”. Dar pe net circulă și lumea află că nu e vorba doar de averi colosale imposibil de justificat având în vedere timpul scurt în care au fost dobândite. Nu e vorba numai de proprietăți imobiliare, de afaceri necurate cu statul, de împroprietăriri abuzive. Este vorba că și aici, în apropierea Rusiei mafiotizate a lui Putin, unde jurnaliștii care fac dezvăluri mor ca muștele, au existat cazuri neelucidate nici până azi de morți suspecte. Ce ar putea descopere justiția liberă în spatele acestor fabuloase averi, fabuloase puteri și influențe, care arată poporului ignorant doar chipul lor benign? Asta e întrebarea și asta e vina tragică a lui Traian Băsescu. A condamnat, cu  buna credință și contaminat  de  convingerea celor care i-au întocmit Raportul și la presiunea societății civile care l-a susținut, regimul comunist ca ilegitim și criminal. Regim, care a spus-o, lui personal nu i-a făcut cine știe ce rău și pe care l-a cam ignorat, din moment ce a avut nevoie de un raport ca să înțeleagă amploarea criminalității sale.

Devenise evident însă că Traian Băsescu n-a înțeles nu numai amploarea acelei criminalități, dar nici faptul că actualele averi și puterea actuală a unor personaje își are rădăcinile în acea criminalitate, în acel regim ilegitim pe care l-a condamnat el în Parlament, oprindu-se acolo.

Și e o vină tragică, deoarece, știm din mitologie, vina tragică este vina pentru o faptă comisă din ignoranță, nepăsare sau trufie, pe care eroul o ispășește și el, laolaltă cu cetatea. Traian Băsescu nu a văzut și nu a simțit ce rodnică și rezistentă este nelegiurirea rămasă  nepedepsită, și nu și-a dedicat energiile,competențele și atribuțiile și acestei asanări, ca de altfel, mai nimeni de bună credință, ajuns la guvernare. Iată, procesul comunismului nefăcut, se răzbună și pe el și pe noi. Nu ar fi avut nimic altceva de făcut decât să vorbească limpede celor care îl susțineau. Nu a făcut-o și iată, cei pe care-i auzim azi, când deschidem radiourile și televizoarele, sunt beneficiarii malefici ai vinei lui tragice. Ei sunt stăpânii lumii azi, aici la noi.

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

 1. Este prima oara cand va citesc si prima oara cand va dau dreptate si va felicit! Dar nu mai este de ajuns! Intelectualitatea trebuie sa dea exemple si sa vina dupa noi in piata (agora, in greaca veche) la ora 19! Sa nu asteptam linistiti din nou alegerile din 1946 pentru ca vor avea acelasi rezultat! (Citez aproximativ -nu plagiez-din tov.I.V. STALIN: nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile!) Vedeti ca noua putere populara incepe a doua batalie azi la ora 16 in „Parlament”: pe ordinea de zi este supendarea…

  • Din pacate tin sa va contrazic. Nu aveti in totalitate dreptate. Vina presedintelui Basescu nu consta in faptul ca nu a mers pana la capat in lupta impotriva stangii. Nu avea cum, nu ii permiteau prerogativele. Presedintele a intrat foarte bine in rolul sau dar nu putea sa faca mai mult decat a facut in privinta asta. Vina presedintelui e Elena Udrea, Roberta Anastase, Elena Basescu, Monica Ritzi, Sorina Placinta etc. Asta e adevaratul motiv pentru care a pierdut mare parte din sustinerea populara. Trebuia sa fie mult mai exigent in interiorulu propriului grup. Acolo a fost principala lui slabiciune. Ceea ce nu inseamna ca eu unul nu o sa continui sa-l sustin cum oi putea si cat s-o mai putea.

    • Iar vocea complexa a USL rosteste doar doua cuvinte: jos Basescu. Pentru ca e incapabila intelectual de mai mult – vezi plagiatul si apararea faptuitorului.

   • Absolut de acord cu dv. Desi sunt femeie, trebuie sa spun ca toate cele citate n-aveau ce cauta in politica. Atat din cauza atitudinii politice, dar si din cauza imaturitatii si a ignorarii asteptarilor electoratului in ce priveste felul in care ar trebui sa arate o „femeie de stat” (echivalentul unui „barbat de stat”). Daca ne uitam la Anca Boagiu si Sufina Barbu de ex., puteti intelege ce vreau sa spun. N-am inteles niciodata orbirea d-lui Basescu in privinta acestor femei, iar numirea Robertei Anastase la sefia Camerei Deputatilor a fost o mare greseala. Cred ca se putea gasi altcineva pt. postul asta, nu neaparat o femeie atat de tanara, fosta Miss Romania (zau asa…).
    Dar, dupa cum spunea si autoarea articolului, una peste alta, el a reusit sa aduca o schimbare in tara asta si trebuie sustinut acum pe cat putem.

   • Sa limitezi discursul la „Elena, Roberta, Ridzi” inseamna sa ramai in mediocritate.

    @Autor Doina Jela: poate se putea face mai mult, inca nu stiu. Dar stiu cat de greu se face schimbarea unei atitudini, a unei idei invechite la 1 persoana. Va dati seama de dimensiunea efortului pentru schimbarea unei mentalitati la o colectivitate ? Si suntem multi foarte, foarte slab educati. Pentru ca mediocritatea a fost permisa.

    Miza pe termen lung este Ministerul Educatiei…daca inca permite profesori si elevi care sa „fure” in sistem, suntem terminati (un 4 facut 5, un repetent trecut clasa, o absenta nemotivata motivata) :
    – vor dobandi cunostinte medii(ocre) – victime sigure ale manipularii
    – vor intelege ca „merge si asa”.

   • Va salut!
    Insiruirea de nume facuta de d-voastra imi prilejuieste sa incerc sa va lamuresc macar in privinta lui Elena Udrea de ce a fost atat de mult tinta media.
    Poate nu stiati dar unul dintre primele ei demersuri ei a fost turismul din Delta Dunarii. Si aici a intrat pe „teritoriul” lui Vantu care a pus pe chituci multe obiective turistice din zona. Si de aici au inceput atacurile. poate va aduceti aminte cand a sosit pruin zona printul de Monaco. Vuiau elicopterele pe deasupra Deltei. Dar … omul a avut consilieri care l-au lamurit unde a nimerit. Ati mai auzit de „intereseul” printului pentru turismul din Delta? Nu! Si nici nu veti mai auzi atat timp cat nu se schimba oamenii din ceea ce prea mult se cheama a fi „turism” in Delta Dunarii!

  • Cel mai bun presedinte, Basescu? Stiam ca scriitorii au intuitie, dar, ma rog. USL si Voiculescu, pe care il infierati, nu fac decat sa „regularizeze’ lucrurile

 2. Din ce îmi aduc eu aminte, președintele Băsescu, la început ieșea mult în public. Dar, televiziunile au început „atacurile”. Și atunci, s-a retras.

  Dar, da, nu a comunicat clar. Dar, având în vedere trecutul nostru, ar fi fost acuzat de totalitarism (puțin forțat spus).

  Și sunt complet de acord cu articolul dumneavoastră.

  • ECONOMIA SUBTERANA a Romaniei a fost evaluata de Comisia Europeana ca reprezentand 29.6% din PIB !!! CA-N TARILE BANANIERE !
   Ridzi a sifonat bani publici pentru Campania “mezinei”.D-NA JELA ATI LUAT ATITUDINE ?.
   80% poate 90% dintre șefii diferitelor instituții din România sunt membri de partid(“GHICI GHICITOAREA MEA”). Și din această disproporție se naște ruptura.
   Câtă vreme 10% dintre componenții un grup profesional sau social sunt membri de partid, dar 90% dintre funcțiile de conducere și decizie ale acelui grup sunt ocupate de cei care sunt și membri de partid, avem o mare problemă. Ăsta e tribalism și feudalism. Cu tot ce presupune acest lucru: ocuparea și controlul tuturor resurselor nu pe bază de competență, ci pe principiul forței și al loialității față de trib.
   Ce mă întristează însă cu adevărat nu sunt capetele sparte cu care se lasă orice schimbare de Putere în România, ci faptul că, cei aflați pe margine, dar direcți afectați de luptele tribale, reprezintă majoritatea românilor. Marea lor majoritate. Și, cu toate acestea, se lasă conduși de minoritatea tribală.

   • Până acum GDS, nu a avut nimic de reproşat guvernării PD şi preşedintelui său. Nici bâjbâielile administrative, nici antimodelele promovate, nici ofensele impardonabile la adresa regelui, nici minciunile înşirate pe bandă rulantă, nici mojiciile la adresa CSM, spuse pe un ton mahmur la judecători acasă, nici batjocura legislativă la adresa Constituţiei, nici prăpastia de multe zeci de miliarde de euro între prăbuşirea PIB şi creşterea datoriei publice, nici curbele de sacrificiu pe fundalul ostentaţiei opulente a guvernanţilor, nici criza de sens ce a cuprins societatea românească. Despre toate acestea când va dialoga Grupul de Dialog Social?”

    • PUZZLE – SUTE, MII DE BUCATI !!! IATA UNA :
     Candidatura domnului Varujan Vosganian la postul de comisar european pentru minorităţi a devenit una problematică peste noapte. Exact în ziua în care ar fi trebuit numit de Parlamentul european, a apărut brusc o informaţie despre un presupus dosar al său, ca informator al securităţii.
     O anumită parte a presei, s-a grăbit să-l recuze, să-l considere ieşit din
     ecuaţie.O grabă incredibilă şi o presiune mediatică în avangarda evenimentelor înseşi! -sentimentul că asistăm la distrugerea unui om, la năruirea imaginii publice a integrităţii sale morale, mai înainte de a avea probe concludente pentru a-l acuza de ceva.
     Ne indignează profund faptul că un om poate fi ocarât, batjocorit, calomniat numai prin simple afirmaţii, iar acestea, până la un eventual verdict judecătoresc care să facă lumină, lasă în urma lor o puternică undă de şoc şi o generoasă impresie de veridicitate.
     Mai înainte de a avea dovezi clare, scriptice, mai înainte de a vedea şi a citi dosarul, dacă există cu adevărat, unii jurnalişti au înaintat fără dubii prezumţia compromiterii şi a rejectării domnului Vosganian de către Parlamentul European.
     Aceasta considerăm că este o expresie a manipulării GROSOLANE ,SECURISTE !
     UNDE ERATI D-NA JELA ???

 3. Păcat că nu învățăm din istorie, dacă nu ar fi de A3, multă lume ar vedea reacția UE si SUA și mulți ar vedea reacția unor oameni de cultura precum Liiceanu, Tismăneanu, Pleșu, Patapievici, Mixich etc.

  Polonia sau Cehia sau Croația, etc. nu au ajuns mai bine datorită la asemenea manifestări, ci datorită unor oameni de cultură care au fost ascultați

  Tot ce am luptat 23ani, am luptat să scăpăm de borfași, si borfașii fac lovitură de stat astăzi, păcat este că majoritatea are creierul spălat de Antena 3 și alte televiziuni

  Deci văd cu ochii mei ca Ponta a plagiat, dar acolo se spune că e vina lui Băsescu, și e diversiune

  Atunci eu cel care s-a mai chinuit să citească o carte, și să nu plagieze, se trezește pus in fața unor conducători care au făcut chiar asta si sunt la putere

  Una este înlăturarea prematura a unui conducător, în regulile democratice si cu bun motiv și alta este să intri în instituțiile statului cu GAZ-21 Volga ( http://world-viewer.com/gaz-m20-pobeda.html ) și să aberezi asupra realității

  Și aveti dreptate, vina lui Băsescu este că a spus lucrurilor pe nume într-o lume în care auzi „prefer să fiu mințit frumos”

 4. Aseara am adormit mai greu, m-am tot gandit la implicatiile evenimentelor de ieri, care, din pacate, pot deveni infricosatoare.

  Astazi cand m-am trezit, era mai bine. Implicatiile tot aceleasi erau, dar aveam din nou forta sa sper ca va fi bine, in Romania, la un moment dat.

  Sa nu ne amagim. O fi rau acum, dar nu se compara cu vremurile de dinainte de 1989, cand nimeni nu cracnea de frica Securitatii. Si, si atunci, viata a mers inainte.

  Acum avem mult mai multe posibilitati sa ne opunem anti-democratiei. Nu mai disperati!

   • Şi mai e ceva: dacă, în ciuda prezumţiei de bună credinţă cu care vă creditez, nu vă asumaţi decât mioriticul defetism, cred că pierdeţi – ştiţi vorba – o bună ocazie de a tăcea.
    Şi mai cred că, touşi, paradoxal, nu realizaţi ce se întâmplă.
    Şi nu cu disperarea aveţi a vă confrunta, staţi liniştit; nu ştiu de ce credeţi c-au apărut bocitoarele, unde le vedeţi ?, oamenii râd (deşi nu mai e de râs), fac băşcălie sau glumiţe („c-aşa-i românul cînd se veseleşte”), exersează civismul, îşi fac mâna pentru „Piaţă” şi alte cele, sunt cu ochii la Bruxelles, unde avem parlamentari care ştiu să relateze şi să explice în termeni juridici, care ştiu să amintească acolo unor oameni lucizi şi avizaţi că şi dictaturile comuniste îşi clăteau gura cu vorbe, vorbe, vorbe – „democraţie”, „legalitate” şi „Constituţie”, „voinţa poporului” etc. etc. Câinii s-au prăsit, dar caii n-au murit, domnule Ogrean. Nu mizaţi pe disperare, libertatea te face mai puternic.

    • Poate n-ati inteles ce am scris, dar era de bine.
     Credeti-ma, si eu sunt de-a dreptul infricosat de ce se intampla.
     Tot ce spuneam este ca disperarea sau resemnarea nu ne ajuta cu nimic.
     De asemenea, cum ziceau altii in comentariile lor, acum ne-ar trebui solidaritate, nu gasirea vinei.

     In rest, credeti ce vreti.

  • Aveti una dintre cele mai vatamatoare conceptii ; comunistii v-ar fi numit impaciuitorist . Trebuie sa asteptam pana isi desavarsesc abuzul pt. a reactiona ?

   • Am zis eu ceva de asteptare.
    Cititul articolul domnului Hancu de pe Contributors ca sa intelegeti.

    S-a terminat cu neutralitatea: sau sunteti cu Basescu, sau cu Ponta.

    Nu mai exista cale de mijloc.

    Eu sunt cu Basescu, pana la capat!

 5. Respect pentru articolul dumneavoastra!
  Cred insa ca astazi, ACUM, Presedintele Romaniei nu are nevoie de analize (oricat de pertinente si profunde) ci, in primul rand de SOLIDARITATEA, de SPRIJINUL nostru.

 6. Un articol de milioane. Foarte, foarte bun !
  Si totusi, doamna Jela., desi am citit 2 carti semnate de dv. va reprosez ca nu ati iesit „la bataie” din aceasta perspectiva, a gandurilor de fata, mai demult. Si eu sunt pro-Basescu, exact din aceasta perspectiva, care nu are de a face nimic cu adulatia. Cred ca ati fi fost de mare , mare ajutor. Cel putin ca reper la care sa te raliezi si sa nu cedezi. Iata, cei care au crezut ca s-a „termninat” cu comunismul, realitatea le arata cu totul altceva. .. comunismul nu a murit!! Modelul sau reformatat in Rusia sub obladuirea prietenului d-lui Marga-Vladimir Putin, se extinde . Iar prin alianta cu miliardarii comunisti in dolari din China, are toate sansele sa se si consolideze.
  Inca odata, multumesc pentru articol!

 7. Vina lui Traian Basescu este minciuna si ipocrizia la un nivel rar de atins de catre multi oameni.
  A mintit fara pic de jena, a sfidat poporul roman jignind de fiecare data una sau alta dintre categoriile sociale sau profesionale, a cultivat clientelismul politic la nivel inalt(ce-o recomnda pe Roberta Anastase sa ocupe functia de Presedinta a Camerei Deputatilor decat sustinerea lui Basescu?! la fel cazul lui Boc sau Udrea sau EBA la Brusselles…), iar din promisiunile facute in 2004(eu ma votata Traian Basescu in 2004) nu am vazut decat cele de mai sus infaptuite.
  Cele cateva realizari mentionare de Dvs sunt umbrite din pacate de minciuna si de sfidarea pe care Traian Basescu le-a aratat mereu romanilor care l-au ales.
  D-aia a pierdut Traian Basescu, a pierdut increderea si respectul romanilor.

  • Domnule, fa-ti un bine si dezintoxica-te de manipularea mafiot-antenista!
   Nu te cunosc, dar e pacat de orice om sa se lase prada minciunii, in general si manipularilor USL-Grifco, in cazul de fata. Succes!

 8. Si eu. Si eu il sustin pe Basescu. Sau sa spun altfel: si eu il sustine pe cel care este in aceasta clipa Presedintele Romaniei.
  Poate sa spuna cineva unde ne putem aduna azi dupa ora 18?
  Pta Victoriei, Revolutiei, Universitatii?
  Nu ma intereseaza daca vom fi 2 sau 3 sau 30 sau 3000. Vreau sa fiu impreuna cu altii. Putini sau nu, nu conteaza. Si Galileo Galilei a fost singur.

 9. Felicitari pentru articol. Si eu sunt sustinator al lui Basescu si gandesc exact ca dumneavoastra. Nimeni nu este perfect. Dar Basescu este de departe omul care a facut cel mai mult pentru Romania. De departe

 10. Cine nu a auzit de manipulare prin media? Cu cat un popor este mai ignorant, cu atat e mai usor de mintit, e un loc comun.Iar poporul nostru este super ignorant si super needucat, in timp ce toate universitatile particulare (avem mult mai multe decat restul lumii) nu fac decat sa intretina iluziile. Nu suntem educati, nu am fost si de aceea au prins radacini aici comunismul si ceausismul. De aceea o duc bine antenele. Nici un om educat nu ar suporta sa se tipe la tv. cum se intampla la noi, sau sa vorbeasca toti in acelasi timp si sa se certe ca la usa cortului. Basescu, in calitatea lui de presedinte al romanilor, a facut ce a putut. Nu e supraom. Dar cu experienta pe care o are ar fi trebuit sa stie ca sinceritatea extreme nu are ce cauta la un om politic. Sa fi jucat teatru ca Iliescu. Chestie de caracter. Multumesc, oricum, pentru ce ati scris si felicitari pentru indrazneala.

 11. Incep prin a va felicita pentru articol!
  Pentru mine important este sa-i fiu solidar lui Basescu acum! Pentru asta voi iesi la proteste si voi face tot ce tine de mine sa opresc razbunarea „adunaturii contra naturii”.
  In alta ordine de idei, daca guvernul actual si-ar fi dorit cu adevarat sa redreseze economia nu incepea prin a mazili tot ce nu este supus lor. Nu s-a opus NIMENI din vechea guvernare implementarii vreunei legi sau ordonante care sa ajute economia, deci nu au niciun motiv sa-i elimine cu orice pret, dar fac asta pentru ca mafiotii cand ajung sa conduca intai distrug tot si apoi isi impun gandirea bolnava, pentru a nu risca sa fie criticati de nimeni…
  Sper ca suntem suficienti in tara asta, oameni care sa ia atitudine si sa opreasca pornirile mafiote…

 12. „Devenise evident însă că Traian Băsescu n-a înțeles nu numai amploarea acelei criminalități, dar nici faptul că actualele averi și puterea actuală a unor personaje își are rădăcinile în acea criminalitate, în acel regim ilegitim pe care l-a condamnat el în Parlament, oprindu-se acolo.”

  As completa si cu „fostele puteri”..sau si mai bine…cu absolut toti cei care s-au perindat la putere!

  Si Traian Basesc nu ca nu a inteles…de fapt nu a vrut…caci daca ar fi vrut atunci ar fi trebuit sa loveasca s in cei apropiati Domiei sale!

  Si stiu ca imi dati dreptate!

  O zi buna in continuare!

 13. „felicitari” popor care isi merita soarta!

  acum inteleg de ce sufera o tara intreaga , de ce avem un destin tragic in istorie

  sa sustii ca esti pro basescu dupa atatia ani de dictatura
  boc 1,2,….5
  nu snt de acord cu nerespecatarea regulamentelor camerelor si a procedurilor
  dar
  fiti cuminti
  se vede ca nu ati avut niciun proces in justitie

  nu e independenta cum visati voi lingailor
  e corupta
  ..
  firmele fara suspusi dau faliment
  ratele banci au explodat din cauza cursului

  nu te poti angaja fara pile
  voi nu vedeti ce haos a promulgat basescu?

  manipulare
  dezinformare

  justitie politica

  comparati procesul lui nastase
  cu procesul lui huidu
  ca pedeapsa

  • Domnule Ioan

   Cu tot respectul
   Sunteti in eroare
   Huidu a fost condamnat la fel cu toti ceilalti criminali ai soselelor,conform legilor din Romania
   NU SPUN CA ESTE CORECT !
   Spun doar ca astea sunt legile,se considera ca nu a existat intentia de a ucide…
   JUSTITIA NU FACE LEGILE
   JUSTITIA DOAR APLICA LEGILE IN VIGOARE
   INSTANTELE NU SE POT PRONUNTA ALTFEL DECAT LE DICTEAZA CODURILE DE PROCEDURA
   LEGILE SE „COC” IN PARLAMENT
   De catre oameni care stiu ca sunt parlamentari doar pentru o perioada,dar AVOCATI vor ramane toata viata si fac legea in asa fel incat sa o poata fenta atunci cand vor sa-si apere clientii contra unor onorarii de-a dreptul halucinante si adesea inaccesibile oamenilor de rand

  • Gogosile de postaci: dictatura Basescu. Ce a dictat Basescu? aveti dovezi, telefoane, emailuri, smsuri? daca aveti, era de datoria voastra sa le inmanati presei. Daca nu, TACA-VA FLEANCA! Sunteti doar niste propagandisti de partid care repeta papagaliceste ce li s-a ordonat. NU Basescu a incalcat o hotarare a Curtii Constitutionale, NU Basescu a plagiat, NU Basescu a furat cu Trofeul Calitatii in Construirea Socialismului, ci fruntea USL-ului. Ei calca cu bocancii in Constitutie, in regulamentele Parlamentului, revoca instant institutii daca acestea actioneaza normal, in loc sa faca cum vor ei, s.a.m.d! Poate prostiti lumea cu A3, dar pe un site in care cititorii isi folosesc organul gandirii si nu pe cel de partid si de stat, NU AVETI SANSE!!!!

 14. Nu curajul i-a lipsit lui Basescu.
  Cred ca a avut o anumita compasiune pentru comunistii de rang nou. Mai cred ca a sperat intr-o autoasanare a societatii, o autocuratire. Ca nu s-a intamplat acest lucru e clar, problema e ca a avut 8 ani sa faca ceva si nu a prea facut. A avut guvern, a avut parlament, i-a avut pe intelectuali. Ce l-a oprit sa deschida un proces al revolutiei ? Ce ?
  CEDO a statutat :’crimele impotriva unmanitatii nu au termen de prescriptie’, si atunci de ce nu s-a incercat un proces al lui Ion Iliescu si a celorlalti criminali ?
  Cand un ‘urias’ iti spune de ani de zile ca tara ta nu poate pasi mai departe fara un proces al revolutiei si tu nu-l asculti, se cheama ca esti autist.
  Neagu Djuvara este uriasul.

  • Da, acesta i adevarul. Alogenul care a preluat puterea dupa 89 (pentru ca un roman nu si vinde neamul) a ramas nepedepsit , perpetuind minciuna si impostura. Oamenii astia de nimic nu pot intelege ca deasupra orgoliilor si vanitatilor este o natie. Un popor nu te alege sa l furi si sa l batjocoresti. Cind nu exista un stat de drept, cind legile sint facute pentru a fi interpretate nu exista libertate.

 15. Nu e usor sa ramai cu mintea lucida cand esti bombardat incontinu prin mass-media cu „Jos Basescu” si „Basescu e de vina”. Tragic este ca oriunde te-ai uita, ori in stanga, ori in dreapta, esti inconjurat de oameni care il considera pe Presedintele Romaniei responsabil de toate nelegiuirile si relele pamantului.
  Inca nu suntem pregatiti sa fim oameni liberi si aceasta se observa in atitudine si in parerile si gandurile „filtrate” pe care le acceptam atat de usor in dauna gandirii critice.
  Ce se intampla in zilele astea nu e nici lovitura de stat,nici reintoarcerea comunismului,e doar examenul de maturitate pe care trebuie sa il treaca tara inainte de a fi cu adevarat libera si impacata cu fantomele trecutului. Asistam la ultima suflare a comunismului inainte de a-si da duhul pe veci.
  Sper doar ca Traina Basescu si-a invatat lectiile destinate lui si e capabil sa se reinventeze.

  P.S : Question everything !

 16. Excelent articol!
  Ma framanta, totusi, de ieri, o intrebare:
  De ce l-a nominalizat Traian Basescu pe Victor Ponta stiind ca e doar o papusa in mana mafiotilor! Putea nominaliza un idependent, putea tergiversa numirea si tosi….
  Poate ca, ma iluzionez eu, voia sa sparga definitiv buboiul si sa ni-i arate in toata hidosenia lor pe acesti nemernici?! Dar cu ce pret!?

 17. Stimata doamna, din articol inteleg in primul rand ca va enerveaza rau bogatii. NU inteleg de ce atat timp cat sunteti basista, care e de dreapta. Dreapta incurajeaza acumularea si o respecta. Ce cred ca ar trebui sa condamnati la Basescu este modul in care a acumulat el si familia lui. La fel si Voiculescu sau unii dintre ziaristi. Dar articolul dumneavoastra sadeste ura fata de bogati nu ura fata de hotie. Spuntei in articol despre salariile de la stat. Nu imi aduc aminte ca Basescu si PDL sa fi limitat salarizarea consilierilor si a celor din intreprinderile cu capital de stat. In plus, Basescu a recunoscut intr-o emisiune a lui Robert Turcescu faptul ca si-a insusit imoral o casa (eu cred ca si ilegal). Acea casa era rezultatul exproprierilor facute de comunisti. Firesc ar fi fost sa fie retrocedata victimei fost proprietar, dar presedintele dumneavoastra a decis sa si-o insuseasca, dupa modelul comunistilor incriminati de raportul Tismaneanu.
  Eu cred ca cea mai mare greseala a lui Basescu este faptul ca este presedinte intr-o tara membra UE. Presedintele pe care mi-l doresc eu este un om civilizat, cult si carismatic. Basescu este doar carismatic. O carisma apropiata de cea a golanilor de cartier, cu un vocabular absolut suburban si cu manifestari ce ar trebui studiate de psihiatrie. Mentinerea unor conflicte permanente nu a fost de bun augur si nu a folosit deloc Romaniei. Acum, gasca cealalta (la fel de ipocrita) a venit la putere si matura totul in cale in speranta ca il vor dobori pe basescu. Sper sa le iasa. macar pentru faptul ca astfel, poate, clasa politica va invata ca schimbarile ii pot afecta si pe ei. Precedentul Adrian Nastase este de bun augur si sper sa vedem din ce in ce mai multi politicieni condamnati. (sper sa fie din ce in ce mai putin televizate arestarile si retinerile). faptul ca dumneavoastra scrieti libera este un lucru extraordinar si doar acesta ar putea fi un semn ca suntem o tara libera si cu o directie de dezvoltare clara. Nu suntem de aceeasi parere, nu ne plac aceeasi oameni politici, dar putem sa dialogam fara sa ne spargem capetele. Asta nu i se datoreaza deloc lui basescu ci faptului ca suntem in UE si oricine ar conduce tara asta trebuie sa ne lase libertatea de exprimare. Daca basescu ar fi fost mai putin scandalagiu nu ar fi aparut nici efectele din ultimele saptamani si nici clasa politica nu ar fi fost radicalizata.

 18. Oameni buni, greșeala lui e că s-a înconjurat de oameni care și-au urmărit interesele. Nu e nici ele așa de neprihănit, dar ăștia o dau pe față, în stilul consacrat PSD

 19. -1 ) – apreciez ca recunosti ca esti basista ! Putini sunt care recunosc, mai ales in timpurile astea ! –2 ) – DA, ai dreptate , din nefericire a trebuit sa alegem raul cel mai mic ! – 3 ) -vorbesti de ziaristi f bogati, cred ca nu te referi la cei de la A3 , acestia lucreaza la o televiziune privata, poate vrei sa vorbesti despre ziaristi de la televiziunea romana sau de la anumite televiziuni probasiste , – 3 ) – observ un atac la anumiti ziaristi , lucru asta e gratuit , cred ca peste 25 % din votanti n-au auzit de ei , deci daca insinuiezi ca au manipulat populatia gresesti ! , — 4 ) – cum putea condamna comunismul cind chiar el este comunist ( conform propriei declaratii ) – 5 )– puci ( DEX ) – incercare a unui grup politic MILITAR de a rasturna prin VIOLENTA un regim politic , o ordine statala , DECI ? comparatia schimbarii guvernului basist cu un puci e aiurea . Te cred ca esti basista , dar ma indoiesc ca nu stii cum s-a format majoritatea parlamentului .! – 6 ) – cind vorbesti de averi ilicite te referi , sigur, numai la cele de o anumita parte . Din nefericire ptr. tine regimul basist este perceput ca fiind fff corupt , –7 ) – iti convine nu-ti convine mass- media este o putere, cred ca de fapt esti suparata ca nu este toata basista !Ghinion !

 20. Complet de acord cu articolul.

  Fara a face pe „desteptul” vreau sa adaog ceva: cu mai bine de 10 ani in urma emisiunea „Memorialul durerii” a inceput sa ma irite. Am tot respectul pentru victimele comunismului si am citit despre aceasta problema mult mai multe decit ne prezentau documentarele. Dar, la un moment dat, mi-am pus urmatoarele intrebari:

  1)- Martiri, puscarii, sadism etc., DAR CE CONCLUZII TRAGEM ? Cum folosim tragedia trecutului pentru a intelege drama actuala ? Oamenii obisnuiti (nu timpiti) de ASTA au nevoie nu de repetarea la nesfirsit a acelorasi mizerii. Deci reluarea in stil flasneta a unor subiecte ultra-uzate pina la urma produce un efect invers decit cel declarat – sastisirea publicului.

  2)- Pentru ce DOAR madam Hossu-Longin (si numai EA) se ocupa de tema ? Sa fie de vina lenea celorlalti „filosofi ai neamului” sau e vorba de un monopol atent calculat (cu efecte, la fel de calculate, explicitate mai sus). Si aici cuprind TOATE televiziunile.

  Prin consecinta am trecut-o la index pe stimata Doamna, ignorind-o total. Acum se vede perfect ce soi de napirca incalzita la san este individa.

  Oameni buni, inca o data, nu fac pe desteptul, ci doar va ofer un model de gindire prin care trebuie filtrat tot ceea ce ni se impune de catre mass-media. Ma adresez celor ce poseda capacitatile necesare dar, de multe ori, se lasa dusi de val fara a chibzui cu adevarat.

 21. Stimată doamnă, în primul rând țin să punctez (așa cum începeți și dumneavoastră) că faptul că sunteți băsistă sau nu, este neesențial.
  Multă lume începe cu o mențiune de acest gen. Ce rol are ? Să sublinieze melancolia unei dezamăgiri ? Să dea greutate unui motiv al dezamăgirii ? Să diminueze greutatea motivului dezamăgirii și să sublinieze continuarea susținerii ? Să-i facă în primul rând și pe susținătorii actuali să plece urechea la un adevăr crud și/sau revelator ? Să apere de o eventuală etichetare și/sau părere negativă ?
  Oricare dintre acestea ar fi motivul, acest tip de introducere este întotdeauna o mică lașitate și chiar o mică perversitate.
  Un adevăr este un adevăr. Dacă îl consideri un adevăr, îl spui în cel mai pur mod posibil. Contaminarea lui cu o introducere de tipul celei folosite de dumneavoastră este fie un indiciu de lașitate, fie un indiciu de lăcomie pentru dimensiunea auditoriului.
  Trecând la cuprins, observ că sunt punctate multe elemente cheie. Sunt subliniate cu o peniță măiastră dedesubturile unor fețe foarte populare, ale unor formatori de opinie foarte importanți. Sunt subliniate realități cruciale ale istoriei.
  După acest conținut valoros, vine un final de o ingenuitate surprinzătoare, ce contrastează puternic cu flerul neînșelabil demonstrat în cuprinsul articolului.
  Cuprinsul articolului, cel care conține analiza profundă a celor ce ne stăpânesc azi și a celor ce îi promovează cu clăbuci, analiză care poate ați intenționat să fie cea care va rămâne răsunător în mintea oamenilor, luminându-i asupra a ceea ce li se întâmplă azi, este contaminată decisiv de o introducere irelevantă dar cu rol puternic de deturnare.
  Iar concluzia desăvârșește îngroparea conținutului în neantul unei melancolii amărui de asemenea irelevante și impotente.
  Mă întreb și eu dacă este vorba de ignoranță, nepăsare sau trufie în viziunea dumneavoastră asupra modului cum se transmite un adevăr crucial către cititorii articolelor dumneavoastră.
  Poate este vorba mai degrabă de un gust pentru dulceața literaturii, decât de un simț pentru stringența cunoașterii istoriei și a adevăratei motivații a acțiunilor și a vorbelor unora și a altora.
  Două elemente lipsesc însă cu certitudine. Simțul pentru importanță și pentru relevanță și know-how-ul de a pune pe hârtie un adevăr în modul cel mai pur.
  Poate nu ignoranța, nepăsarea sau trufia stau la baza modului dumneavoastră de a scrie articole.
  Poate este vorba de inocență.
  Dar inocența este și ea o vină tragică.

  ______________________________

  Mi-ar fi plăcut ca acest articol al dumneavoastră care apare și pe Hotnews să aibă secțiunea de comentarii disponibilă cititorilor. Eu acolo am dat peste acest articol.
  De asemenea, mi-ar fi plăcut ca articolul să fie prezent în întregime pe Hotnews și să nu-i lipsească paragraful final.

 22. Singura solutie – suspendarea tiranului Basescu. Singura sursa a conflictelor institutionale din Romania este tiranul turnator de la Cotroceni.

 23. Respect pentru d-stra, doamna ! In aceste zile in care urla lupii la capataiul Romaniei, putini jurnalisti isi mentin capul limpede si respecta deontologia meseriei. Il respect pe presedintele Basescu, il voi sustine cat imi stau puterile fiindca sub mandatul lui am simtit ca presa este libera, ca institutiile statului incep sa se urneasca. E pacat ca el e unul singur si haita e multa.
  Doamne ajuta !

 24. Doamna Doina Jela,

  Aveti intru totul dreptate. Si ma mir ca noua, romanilor, inca nu ne e clar ca fundatia democratiei noastre ramine intr-o mlastina cita vreme se amina Procesul Comunismului. La ce-ar mai folosi, intrebau pina deunazi multi dintre sceptici: din pacate a trebuit sa traim o noua lovitura data statului de catre mostenitorii directi ai comunismului pentru a afla.
  Unii, probabil chiar istorici sau politologi cred ca asta este, mai ales azi, o cerinta exorbitanta din categoria lui „sa facem totul”. Din punctul meu de vedere insa, aceasta este cerinta minimala pentru ca statul nostru sa devina in adevaratul sens al termenului unul de drept.

 25. Este foarte adevarat ce scrie doamna Doina Jela.
  Stapanii USL sunt cei care-si vad amenintate pozitiile privilegiate, oameni foarte bogati , care au vazut ca justitia incepe sa condamne ( chiar si pe cei „grei”).
  Intr-adevar tinta lor este exact justitia romana.Careia trebuie sa i se puna botnita.
  Daca justitia a inceput sa-i condamne si pe cei „grei” este in mare masura meritul domnului Traian Basescu.
  Pentru asta , domnul Traian Basescu , merita protejat dintr-un motiv foarte simplu – inca este garantul ca aceste condamnari vor continua.
  Chiar daca-l suspenda , Felix,Ponta , Antonescu , Hunor & co. ne vor chema la referendum. Asadar ….la refrendum.
  N-am nici o emotie ca romanii vor arata inca o data ca au inteles despre ce este vorba de fapt.

 26. Absolut de acord.
  Tot ce vreau sa adaug e ca dupa mine lancea (figurativa) zace acum in noroi asteptind pe cineva sa o ridice. Impresia mea e ca Basescu e atit de sictirit incit unele lucruri le face doar din obligatia institutiei, nu ca dorinta personala sa continue lupta pe baricade. Ani de zile a vorbit despre reinnoirea clasei politice, despre sprijinul populatiei, unde e liderul acela tinar pe cal alb care sa continue lupta? Blaga despre care nu a spus o vorba? MRU care nici partid nu are inca? Boc care s-a retras in munti (la Cluj)? Daca acel lider lipseste nu pot sa spun decit „asta e”. Fara acel lider multimea e mult mai usor de invins si manipulat.
  Guess what? La fosta opozitie liderii (mai tineri ca virsta) s-au schimbat (si s-au radicalizat in acelasi timp). La ce a folosit toata discutia despre noi lideri in politica?
  Timpul actiunii a cam trecut din pacate pt. aceste schimbari bruste care evident ne-au prins nepregatiti. Sa speram ca nu va fi asa rau, desi eu unul nu ma astept la un viitor prea roz.

 27. ”Băieți, ne paște pe toți pușcăria. Pușcăria pentru averi ilicite, pentru salarii la stat nerușinate, pentru rude angajate în instituții”.

  Adevăr grăit-aţi, doamnă Doina Jela! Doar că aceste fraze par rupte din gura unui „specimen” portocaliu, dintre aceia mulţi care, în crunta perioadă de sărăcie pe care o trăim s-au îmbogăţit cu neruşinare pe spinarea celor mai săraci dintre săraci… V-aş aminti fraza Elenei Udrea (citez din memorie): „Aţi uitat că mi-aţi cerut să vă pun amantele în funcţii…”

  Iar domnului Preşedinte nimic din toate astea nu i-a fost străin. Dar, desigur, „băsistă convinsă” fiind, n-aveţi timp să observaţi şi „averile colosale”, ilicite din ograda preşedintelui. Ca să nu mai amintim de alte „isprăvi”, care de care mai jenante…

  A nu se înţelege că îmi place şi aprob ce se întâmplă zilele acestea, şi de două luni încoace. Dimpotrivă, mă cuprinde disperarea. Dar, toate sunt un efect al cauzei.
  Popor fără noroc, mereu nevoit să aleagă între două rele…

 28. Este momentul sa incetam a scrie articole, sa incetam sa subestimam acest flagel al coruptiei si al lipsei de educatie, ese momentul atitudinii concrete, a iesirii in strada si a protestelor. Hai sa ne luam cateva ore si sa iesim in arsita, sa demonstram ca a fi educat nu inseamna a fi comod, a fi prea ocupat sa lupti pentru democratie si constitutie. In rest, eu unul sunt satul de partide si liderii lor, doresc un singur lucru: SA FIE RESPECTATA DEMOCRATIA SI STATUL DE DREPT!

 29. Excelent articol! Vă felicit, doamna Jela!
  Citesc, în sfîrşit, o opinie limpede, lucidă şi deloc străină noţiunii de patriotism. Oare totuşi când se vor trezi românii, cărora încă nu le-a ajuns la suflet (sau la urechi), cuvintele imnului naţional, „Deşteaptă-te române”?

 30. NU sint Basista DAR DOUA mari lucruri a incercat sa faca Basescu:
  1. Sa reformeze invatamintul (un popor educat NU mai poate fi manipulat de diversi)
  2. Sa reformeze justitia, mai bine zis sa o lase independenta, sa se autocurete etc.

  Daca o tara are un popor educat, sanatos si care crede ca dreptatea se face prin justitie (CEI TRI PILONI DE BAZA), va fi un popor bogat. Macar 2 lucruri a incercat si Basescu.. Din pacate traim intr-o tara cu oameni oribili.

  Nu are nici o importanta ca-l suspenda si la vot va pica. Important va fi ce se va spune peste 20 de ani cind se vor analiza cei 20 de ani de la 1990. Iar in opinia mea Basescu va cistiga!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Doina Jela
Este scriitoare, autoare u unui important numar de volume, care investigheaza si analizeara regimul comunist din Romania , cum ar: Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist- 1995- Humanitas, Bucureşti, Telejurnalul de noapte, Polirom, Iaşi, 1997,( Ediţia a II-a Vremea, 2005), Această dragoste care ne leagă, Humanitas, Bucureşti, 1998, ( ediţia a II-a Humanitas, 2004), Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar, Humanitas, 1999, (Ediţia a II-a, Humanitas, 2002), carte ecranizată de Lucian Pintilie în După amiaza unui tortionar, 2001), Lexicomul negru, Unelte ale represiunii comuniste, Humanitas, 2001. Afacerea Meditaţia Transcendentală, în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu, Reuşeşti sau mori– convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski. Ungaria 56, Revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist în colab. Cu Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche, 2006). O suta de zile nu Monica Lovinescu, editura Vremea, 2008. A îngrijit ca editor la Humanitas si apoi Curtea Veche Publishing numeroase volume de acelasi profil. A fondat si a fost multi ani secretar al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro