miercuri, iulie 24, 2024

Vinovaţii se întorc la locul crimei. Şi ne sfidează

Revenirea fostului primar Popescu Piedone nu m-a surprins. De la Olguţa Vasilescu la Cătălin Cherecheş, ţara e plină de candidaţi obraznici, cu probleme penale. Majoritatea probabil că vor câştiga, favorizaţi de legea PSD-PNL prin care primarii se aleg într-un singur tur. Ce m-a şocat a fost sfidarea din declaraţia prin care Popescu Piedone şi-a anunţat candidatura la primăria sectorului 4:

Nu este nevoie să ieșiți în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votați”.

Le-a râs în faţă celor care l-au alungat, în noiembrie 2015. Mai ţineţi minte cum a fugit din viaţa publică, smiorcăindu-se şi punându-şi cenuşă în cap? „Să spun “condoleanţe” pentru cei care mor pe dinăuntru pentru că le-au murit oameni dragi în Colectiv mi se pare că e mult prea puţin”, scria, patetic, Popescu Piedone, la 30 noiembrie 2015.

Evoluţia lui Popescu Piedone este nuca de pe coliva tragediei de la Colectiv.

Statul român nu a reuşit să-i tragă la răspundere pe vinovaţii din vârful piramidei, a eşuat în eforturile de a reforma sistemul de sănătate, a eşuat în tentativa de a scoate sistemul de intervenţii de urgenţă de sub tutela sufocantă a lui Raed Arafat.

De aceea, înţeleg foarte bine raţionamentul lui Popescu Piedone: a fost încurajat să revină la primăria sectorului 4 după ce un raport devastator al Corpului de control al Guvernului despre intervenţia dezastruoasă de la Colectiv nu a avut nici un efect. Nici unul. Dacă Raed Arafat este de neclintit chiar şi după acest raport, de ce nu s-ar întoarce Popescu Piedone la primărie? Am aşteptat intenţionat aproape o lună pentru a vedea ce se întâmplă după apariţia raportului: dacă sunt schimbaţi conducători de instituţii sau dacă se declanşează procedurile de punere în practică a propunerilor din document. Nimic.

Doctorul Raed Arafat a înfruntat (din nou) Guvernul din care face parte şi, în loc să răspundă instituţional, s-a dus la prietenii de la Antena 3 unde şi-a recitat piesa, în aplauzele asistenţei. Vreau să vă amintesc doar câteva din faptele şi concluziile raportului guvernamental:

 • Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către statul român.
 • Intervenția a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților. Absența coordonării a fost generată în principal de: „lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară”.
 • Lipsa aparentă a unei coordonări reale a operațiunii de intervenție, a fost evidențiată și de faptul că unele echipaje s-au panicat și au început să comunice haotic.
 • Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a furnizat  date contradictorii atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale.

Raportul are 86 de pagini şi merită citit integral, aproape fiecare dintre pagini conţine o descriere meticuloasă şi dramatică a intervenţiei. Ce s-a întâmplat după apariţia acestui document? Propaganda Antenei 3 a declanşat o perdea de fum şi l-a îngropat. De exemplu, Raed Arafat s-a martirizat, spunând că nu s-a discutat cu el. Replica şefului Corpului de Control, Valentin Mircea, a fost ignorată.

„Îmi pare rău, dar nu e adevărat. Trei oameni de la noi au fost la sediul DSU și au discutat aproximativ două ore cu trei oameni de acolo, conduși de domnul Raed Arafat. De fapt, dânsul a început discuția, la care a participat în întregime, expunând pe larg ceea ce crede dânsul despre intervenția de la Colectiv”, a explicat Valentin Mircea.

Este clar că unul din cei doi minte.

În orice ţară civilizată, premierul ar fi verificat cine spune adevărul şi l-ar fi demis pe cel care a minţit. La noi, Raed Arafat şi Valentin Mircea coabitează fericiţi. Observaţi vă rog şi faptul că nici una din concluziile raportului nu a fost modificată, în pofida presiunilor mediatice ale şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Revenirea lui Popescu Piedone (şi a altor primari puşcăriabili), incapacitatea de a-l reforma pe Raed Arafat, imunitatea de care continuă să se bucure plagiatorii şi în guvernul „tehnocratului” Cioloş, toate acestea arată că revolta din noiembrie 2015 nu a fost suficientă.

Nu-i alungi pe aceşti rinoceri cu nişte mitinguri paşnice.

S-au speriat pentru o vreme, dar acum s-au regrupat, se întorc şi bănuiesc că sunt şi puşi pe răzbunare.

Mai sunt şapte săptămâni până la alegeri. Să-i lăsăm pe aceşti obraznici să iasă la lumină, să ne insulte, să ne sfideze, crezând că au câştigat. Observ aceeaşi indignare, amestecată cu sentimentul că prea ne cred neputincioşi şi deja învinşi, ca-n toamna lui 2014.

Eu cred că adevărata revoltă va izbucni la 5 iunie, când îi vom scoate noi pe ei din politică. Finalul va fi însă între ei şi DNA.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Cazul criminali, pardon, cazul cîinilor care nu se lasa dusi de la macelarie, si al penalilor care se intorc de-a-mboulea pe functiile avute, imi aminteste de vremile de imediat de dupa `89. cind securistii se dadusera dupa perdea si te salutau cit mai onctuos-scirbos. Dar n-a durat mult si au revenit asa cum zicea un porc „am sa revin si o sa fiu mai mult decit atit”
  Cit despre guvernul de tehnocrati condus de dl Ciolos, sa avem pardon. Cu ministrul Curaj, cu Apud Toba, cu ghiuleaua Calafat de git (mie mi se pare ca Raed este sustinut acolo de Servicii),
  numai guvern de trznzitie nu mai este.
  Este cu adevarat „guvernul meu”, apud Klaus.

 2. Nu am citit raportul dar cred ca exista o hiba de rationament care expune in sine si problema fundamentala a administratiei publice din Romania, identificata si expusa si de alti oameni si anume lipsa coordonarii intre institutiile statului care vad cetateanul ca un element cheie in functionarea lor. In acest caz specific, au existat niste deficiente legislative, adica eliberarea autorizatiei de constructie, necesara modificarii spatiului care trebuia prevazuta in certificatul de urbanism care din cate imi aduc aminte nu a fost emis. Pentru obtinerea avizelor era necesar si avizul ISU avand in vedere destinatia spatiului adica suprafata mai mare de 200 de metri destinata alimentatiei publice.

 3. Articolul este un serios semnal de alarma.

  sper ca dl. Ciolos sau consilierii domniei sale sa citeasca acest articol si sa ia masura care se cuvine. Atat de multa opacitate in fata unor probleme curente legate de managementul societatii venita de la un guvern tehnocrat nu este de admis. Inteleg ca sunt multe probleme, ca sunt dificil de gestionat intr-un climat oarecum tensionat politic, dar….

 4. Gura pacatorsului adevar graieste. Creatura porcina Pirdone are perfecta dreptate: „Nu este nevoie să ieșiți în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votați”.

  Pana ce oamenii nu pricep acest adevar absolut nimic nu se va schimba. Votul e cea mai puternica arma in democratie. Cei ce-l dispretuiesc si-l ignora risca sa-l piarda pana ce le pica si lor fisa…

  • „Votul e cea mai puternica arma in democratie. Cei ce-l dispretuiesc si-l ignora risca sa-l piarda pana ce le pica si lor fisa…”

   Da, dar exact asta spune si Cristian Popescu Piedone (!) :

   ” „Nu este nevoie să ieșiți în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votați”.

   Sa transam chestiunea. In „comedia politica”de la noi sunteti un cetatean cu drept de vot si trebuie sa alegeti intre :

   a) Partide care isi schimba periodic sigla, lozincile , doctrina, platforma , ideologia si numele.

   b) Reprezentanti ai poporului care migreaza periodic intre partide ca cele de mai sus si isi schimba periodic si ei orientarea politica si discursul in functie de circumstante ( fesenisti deveniti liberali, securisti deveniti deveniti liberali sau taranisti ,etc.)

   c) Escroci, infractori, interlopi, fosti tortionari , etc.

   Deci ce faceti cu cea mai puternica arma in democratie si ce alegeti ?

 5. Domnule Mihoc, desi aveti dreptate in tot ceea ce scrieti in articolele dumneavoastra, va pot spune ca – din pacate – probabil doar 10, maximum 15% din populatia tarii noastre va da dreptate, sau macar intelege ce anume vreti sa spuneti. Pana la urma, vina este a noastra – a alegatorilor, a celor ce le gasesc scuze („da’ a facut totusi cate ceva”, „macar a furat mai putin ca altii”, „n-avem pe altii mai buni”, „da’ tu ce-ai fi facut in locul lui?”, „ai tu o solutie?”, „si tu n-ai fi facut la fel?”… samd) si a celor care ii voteaza tamp si-i pun in locurile acelea, indiferent de ce se intampla. Probabil ca Piedone va castiga, Vanghelie va castiga, iar daca lui Hontanu ii vor da drumul, o sa castige si el. Singura mea nadejde este in DNA.

  Mie mi se pare ca problema redusa la o scara mai mica sta cam asa: toti locatariii dintr-un bloc de locuinte stiu ca administratorul fura banii asociatiei, dar il aleg de fiecare data ca administrator pentru ca: „il stiu de 20 de ani”, „da’ a facut totusi cate ceva”, etc. (vedeti mai sus cateva motive).

  Credeti ca se poate schimba ceva in mintea romanului, sau suntem blestemati?

  Bibliografie:
  1. http://harmful.cat-v.org/people/basic-laws-of-human-stupidity/

  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot

  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance

  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking

 6. Stimate Domnule Mioc,
  Intr-adevar, Raed Arafat si Valentin Mircea coabiteaza, inca. Dar nu se poate spune ca fac asta fericiti. In ceea ce priveste raportul de control, concluziile acestuia nu pot fi modificate si nu vor fi modificate. Dimpotriva, mai sunt lucruri de spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro