vineri, iulie 30, 2021

Vinovaţii se întorc la locul crimei. Şi ne sfidează

Revenirea fostului primar Popescu Piedone nu m-a surprins. De la Olguţa Vasilescu la Cătălin Cherecheş, ţara e plină de candidaţi obraznici, cu probleme penale. Majoritatea probabil că vor câştiga, favorizaţi de legea PSD-PNL prin care primarii se aleg într-un singur tur. Ce m-a şocat a fost sfidarea din declaraţia prin care Popescu Piedone şi-a anunţat candidatura la primăria sectorului 4:

Nu este nevoie să ieșiți în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votați”.

Le-a râs în faţă celor care l-au alungat, în noiembrie 2015. Mai ţineţi minte cum a fugit din viaţa publică, smiorcăindu-se şi punându-şi cenuşă în cap? „Să spun “condoleanţe” pentru cei care mor pe dinăuntru pentru că le-au murit oameni dragi în Colectiv mi se pare că e mult prea puţin”, scria, patetic, Popescu Piedone, la 30 noiembrie 2015.

Evoluţia lui Popescu Piedone este nuca de pe coliva tragediei de la Colectiv.

Statul român nu a reuşit să-i tragă la răspundere pe vinovaţii din vârful piramidei, a eşuat în eforturile de a reforma sistemul de sănătate, a eşuat în tentativa de a scoate sistemul de intervenţii de urgenţă de sub tutela sufocantă a lui Raed Arafat.

De aceea, înţeleg foarte bine raţionamentul lui Popescu Piedone: a fost încurajat să revină la primăria sectorului 4 după ce un raport devastator al Corpului de control al Guvernului despre intervenţia dezastruoasă de la Colectiv nu a avut nici un efect. Nici unul. Dacă Raed Arafat este de neclintit chiar şi după acest raport, de ce nu s-ar întoarce Popescu Piedone la primărie? Am aşteptat intenţionat aproape o lună pentru a vedea ce se întâmplă după apariţia raportului: dacă sunt schimbaţi conducători de instituţii sau dacă se declanşează procedurile de punere în practică a propunerilor din document. Nimic.

Doctorul Raed Arafat a înfruntat (din nou) Guvernul din care face parte şi, în loc să răspundă instituţional, s-a dus la prietenii de la Antena 3 unde şi-a recitat piesa, în aplauzele asistenţei. Vreau să vă amintesc doar câteva din faptele şi concluziile raportului guvernamental:

 • Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către statul român.
 • Intervenția a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților. Absența coordonării a fost generată în principal de: „lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară”.
 • Lipsa aparentă a unei coordonări reale a operațiunii de intervenție, a fost evidențiată și de faptul că unele echipaje s-au panicat și au început să comunice haotic.
 • Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a furnizat  date contradictorii atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale.

Raportul are 86 de pagini şi merită citit integral, aproape fiecare dintre pagini conţine o descriere meticuloasă şi dramatică a intervenţiei. Ce s-a întâmplat după apariţia acestui document? Propaganda Antenei 3 a declanşat o perdea de fum şi l-a îngropat. De exemplu, Raed Arafat s-a martirizat, spunând că nu s-a discutat cu el. Replica şefului Corpului de Control, Valentin Mircea, a fost ignorată.

„Îmi pare rău, dar nu e adevărat. Trei oameni de la noi au fost la sediul DSU și au discutat aproximativ două ore cu trei oameni de acolo, conduși de domnul Raed Arafat. De fapt, dânsul a început discuția, la care a participat în întregime, expunând pe larg ceea ce crede dânsul despre intervenția de la Colectiv”, a explicat Valentin Mircea.

Este clar că unul din cei doi minte.

În orice ţară civilizată, premierul ar fi verificat cine spune adevărul şi l-ar fi demis pe cel care a minţit. La noi, Raed Arafat şi Valentin Mircea coabitează fericiţi. Observaţi vă rog şi faptul că nici una din concluziile raportului nu a fost modificată, în pofida presiunilor mediatice ale şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Revenirea lui Popescu Piedone (şi a altor primari puşcăriabili), incapacitatea de a-l reforma pe Raed Arafat, imunitatea de care continuă să se bucure plagiatorii şi în guvernul „tehnocratului” Cioloş, toate acestea arată că revolta din noiembrie 2015 nu a fost suficientă.

Nu-i alungi pe aceşti rinoceri cu nişte mitinguri paşnice.

S-au speriat pentru o vreme, dar acum s-au regrupat, se întorc şi bănuiesc că sunt şi puşi pe răzbunare.

Mai sunt şapte săptămâni până la alegeri. Să-i lăsăm pe aceşti obraznici să iasă la lumină, să ne insulte, să ne sfideze, crezând că au câştigat. Observ aceeaşi indignare, amestecată cu sentimentul că prea ne cred neputincioşi şi deja învinşi, ca-n toamna lui 2014.

Eu cred că adevărata revoltă va izbucni la 5 iunie, când îi vom scoate noi pe ei din politică. Finalul va fi însă între ei şi DNA.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Cazul criminali, pardon, cazul cîinilor care nu se lasa dusi de la macelarie, si al penalilor care se intorc de-a-mboulea pe functiile avute, imi aminteste de vremile de imediat de dupa `89. cind securistii se dadusera dupa perdea si te salutau cit mai onctuos-scirbos. Dar n-a durat mult si au revenit asa cum zicea un porc „am sa revin si o sa fiu mai mult decit atit”
  Cit despre guvernul de tehnocrati condus de dl Ciolos, sa avem pardon. Cu ministrul Curaj, cu Apud Toba, cu ghiuleaua Calafat de git (mie mi se pare ca Raed este sustinut acolo de Servicii),
  numai guvern de trznzitie nu mai este.
  Este cu adevarat „guvernul meu”, apud Klaus.

 2. Nu am citit raportul dar cred ca exista o hiba de rationament care expune in sine si problema fundamentala a administratiei publice din Romania, identificata si expusa si de alti oameni si anume lipsa coordonarii intre institutiile statului care vad cetateanul ca un element cheie in functionarea lor. In acest caz specific, au existat niste deficiente legislative, adica eliberarea autorizatiei de constructie, necesara modificarii spatiului care trebuia prevazuta in certificatul de urbanism care din cate imi aduc aminte nu a fost emis. Pentru obtinerea avizelor era necesar si avizul ISU avand in vedere destinatia spatiului adica suprafata mai mare de 200 de metri destinata alimentatiei publice.

 3. Articolul este un serios semnal de alarma.

  sper ca dl. Ciolos sau consilierii domniei sale sa citeasca acest articol si sa ia masura care se cuvine. Atat de multa opacitate in fata unor probleme curente legate de managementul societatii venita de la un guvern tehnocrat nu este de admis. Inteleg ca sunt multe probleme, ca sunt dificil de gestionat intr-un climat oarecum tensionat politic, dar….

 4. Gura pacatorsului adevar graieste. Creatura porcina Pirdone are perfecta dreptate: „Nu este nevoie să ieșiți în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votați”.

  Pana ce oamenii nu pricep acest adevar absolut nimic nu se va schimba. Votul e cea mai puternica arma in democratie. Cei ce-l dispretuiesc si-l ignora risca sa-l piarda pana ce le pica si lor fisa…

  • „Votul e cea mai puternica arma in democratie. Cei ce-l dispretuiesc si-l ignora risca sa-l piarda pana ce le pica si lor fisa…”

   Da, dar exact asta spune si Cristian Popescu Piedone (!) :

   ” „Nu este nevoie să ieșiți în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votați”.

   Sa transam chestiunea. In „comedia politica”de la noi sunteti un cetatean cu drept de vot si trebuie sa alegeti intre :

   a) Partide care isi schimba periodic sigla, lozincile , doctrina, platforma , ideologia si numele.

   b) Reprezentanti ai poporului care migreaza periodic intre partide ca cele de mai sus si isi schimba periodic si ei orientarea politica si discursul in functie de circumstante ( fesenisti deveniti liberali, securisti deveniti deveniti liberali sau taranisti ,etc.)

   c) Escroci, infractori, interlopi, fosti tortionari , etc.

   Deci ce faceti cu cea mai puternica arma in democratie si ce alegeti ?

 5. Domnule Mihoc, desi aveti dreptate in tot ceea ce scrieti in articolele dumneavoastra, va pot spune ca – din pacate – probabil doar 10, maximum 15% din populatia tarii noastre va da dreptate, sau macar intelege ce anume vreti sa spuneti. Pana la urma, vina este a noastra – a alegatorilor, a celor ce le gasesc scuze („da’ a facut totusi cate ceva”, „macar a furat mai putin ca altii”, „n-avem pe altii mai buni”, „da’ tu ce-ai fi facut in locul lui?”, „ai tu o solutie?”, „si tu n-ai fi facut la fel?”… samd) si a celor care ii voteaza tamp si-i pun in locurile acelea, indiferent de ce se intampla. Probabil ca Piedone va castiga, Vanghelie va castiga, iar daca lui Hontanu ii vor da drumul, o sa castige si el. Singura mea nadejde este in DNA.

  Mie mi se pare ca problema redusa la o scara mai mica sta cam asa: toti locatariii dintr-un bloc de locuinte stiu ca administratorul fura banii asociatiei, dar il aleg de fiecare data ca administrator pentru ca: „il stiu de 20 de ani”, „da’ a facut totusi cate ceva”, etc. (vedeti mai sus cateva motive).

  Credeti ca se poate schimba ceva in mintea romanului, sau suntem blestemati?

  Bibliografie:
  1. http://harmful.cat-v.org/people/basic-laws-of-human-stupidity/

  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot

  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance

  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking

 6. Stimate Domnule Mioc,
  Intr-adevar, Raed Arafat si Valentin Mircea coabiteaza, inca. Dar nu se poate spune ca fac asta fericiti. In ceea ce priveste raportul de control, concluziile acestuia nu pot fi modificate si nu vor fi modificate. Dimpotriva, mai sunt lucruri de spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro