miercuri, iulie 24, 2024

Viorica își schimbă zilnic broșa, dar năravul și impostura, ba

Au trecut deja mai bine de zece zile de când o țară întreagă a aflat îngrozită de tragedia de la Caracal, Tragedie căreia i-a căzut victimă o adolescentă pe nume Alexandra Măceșeanu.
La doar câteva ore după această veste, a picat ca un trăznet știrea, până atunci mai de nimeni băgată în seamă și fiindcă a fost bine ascunsă atât de Procuratură, Poliție cât și de DIICOT, că ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei a fost precedat de o altă tragedie. Aceea a Luizei Melencu. Tragedie petrecută în aprilie.
Cum încă trăim într-o țară democratică în care dreptul la liberă exprimare este garantat prin Constițuție, părinții Luizei au declarat că din aprilie și până în ultima decadă a lunii iulie s-au adresat cu petiții, întâmpinări și memorii atât fostului ministru de Interne, d-na Carmen Dan, cât și președintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis. Garantul Constituției, adică și al drepturilor fundamentale ale cetățenilor României. Printre care și acela la siguranță, dar și al dreptului la viață.
Nici unul, nici ministrul, nici Președintele nu a catadicsit să le ofere vreun răspuns. Membrii familiei Luizei Melencu s-au dovedit prea mici pentru un război atât de mare. Au simțit pe piele proprie că o viață de adolescență puțin contează în România europeană.
Din ziua de vineri, 26 iulie, când s-a pornit vârtejul, nu am aflat prea multe despre ceea ce se ascunde, în realitate, în spatele celor două tragedii cutremurătoare, nici despre adevărata soartă a Alexandrei și a Luizei. Până vinerea trecută când a intervenit anunțul ministrului Justiției urmat de cel al INML, anunțuri care au închis, în mod oficial, cazul. Sau, mai degrabă, l-a scos ori, poate, doar a fost plănuit din lumina reflectoarelor, din atenția stringentă a presei, el devenind unul în exclusivitate de domeniul justiției.
În tot acest timp a plouat cu bâlbe, bâjbâieli, cu informații contradictorii, unele susținând ori lăsând să se înțeleagă că cele două adolescente ar mai putea fi încă în viață. A plouat și cu supoziții despre unica persoană arestată, un anume Gheorghe Dincă. Politicienii au făcut coadă la televiziuni, s-au acuzat unii pe alții, unchiul Alexandrei, controversatul Alexandru Cumpănașu, până deunăzi un apropiat al mai tuturor structurilor din MAI, a pus la zid pe toată lumea. Pe cei de la STS, din MAI și de la Procuratură. Nu și pe marii șefi din PSD. De ce oare? Domnul Cumpănașu a funcționat și pe post de comunicator, și în calitate de investigator, și în aceea de detectiv particular, dar și ca acuzator public. Face seară de seară turul televiziunilor, a devenit amenințător, aproape că îl egalează la capitolul intransigență pe Liviu Pleșoianu.
Unele informații l-au prezentat pe sus-numitul Dincă drept un psihopat, un criminal în serie. Chiar și astăzi se vorbește despre faptul că numărul victimelor sale ar putea fi considerabil mai mare. Dincă este un individ cu multe și grave antecedente psihiatrice în pofida cărora a fost lăsat în libertate, mai mult, a deținut un permis de conducător autor,practicând sub ochii binevoitori ai autorităților, taximetria ilegală.
Alte informații l-au înfățișat a fi unica parte vizibilă deocamdată a unei rețele de traficanți de carne vie, de prostituție internațională, rețea al cărei centru de comandă s-ar afla undeva în Italia. Au fost și așa-ziși mari ziariști care au scris comentarii total iresponsabile cu vizibilă tentă anti-americană. Mă gândesc, în primul rând, la pretinși gazetari de la Evenimentul zilei.
De vineri, 26 iulie, încoace am aflat cât de nepăsătoare au fost, cât de prost, de diletant au acționat și și-au făcut datoria felurite instituții ale Statului. De la STS, MAI și Poliție la Parchetul Olt și DIICOT, al cărui șef, pe nume Felix Bănilă, și-a dat măsura indiferenței și incompetenței cu ocazia catastrofalei conferințe de presă de miercurea trecută. Presa a operat prea mult cu supoziții, a fost ori s-a lăsat prea adesea intoxicată, a creat ea însăși intoxicări, a căzut adesea victimă exceselor emoționale.
Gazetarii din solda puterii, fie ei de la Antena 3, România tv, TVR 1 ori de la Cotidianul sau Evenimentul zilei, demult compromișii Nistorescu și Cristoiu au încercat să salveze ceea ce nu mai poate fi cu nici un chip salvat. Eșecul guvernării PSD-ALDE și șansele electorale la prezidențiale ale d-nei Viorica Vasilica Dăncilă.
E însă clar pentru toată lumea că săptămâna 26 iulie- 2 august a fost una fatală pentru PSD și șansele lui electorale. Astăzi PSD este o organizație politică falimentară care aproape că nu mai are rost să intre în cursa electorală prezidențială. Foarte puțin probabil ca PSD să poată să recupereze ceva și din perspectiva electorală a anului 2020, Iar cum PSD s-a dovedit din 2017 încoace, tot la fel cum a făcut-o în primii ani de după 1990, moștenitorul de facto al partidului creat din ordinul Moscovei la 8 mai 1921 tare mă tem că nu prea va avea cu ce să se mândrească când i se va împlini centenarul.
Au existat însă și ziariști care au pus întrebări incomode, au sesizat hiatusurile de comunicare, fracturile logice și nu numai din declarațiile autorităților. Încrengăturile cu clanurile mafiote ale acestora. Ale unor oameni din înalta ierarhie a PSD care sunt un fel de familiari, dacă nu chiar mentori ai bandiților din Caracal și din întreg județul Olt.
Din peisaj nu putea lipsi nici insa care se tot laudă cu emfază cu funcția de premier al României. Doamna Viorica Vasilica Dăncilă a apărut nitam-nisam la declarații. Cu tot felul de deux- pièces puternic colorate, de fiecare dată altul, de fiecare dată proaspăt coafată, pomădată, rimelată, parfumată, cvasi-îmbălsămată. Cu o nouă broșă super-scumpă. Indiscutabil, social-democrată. Voind să pozeze în femeia îndurerată, dar și fermă, în mama națiunii care, cum spuneau comuniștii odinioară, nu va precupeți nici un efort în vederea aflării adevărului și reinstaurarea ordinii și a redării încrederii românilor în instituțiilor Statului.
Doamna Dăncilă s-a amăgit cu gândul că românii de rând nu ar fi băgat și nu bagă de seamă interesele electorale și de păstrare cu orice preț a puterii și guvernării. Interesele ei și ale partidului pe care îl conduce. Manevrele guvernului de a-și subordona STS, mai întâi prin transferarea Serviciului 112 în subordinea Ministerului de Interne. Ca și cum acesta ar fi fost și s-ar fi dovedit un model de eficiență și organizare.
Cu fiecare nouă ieșire publică a d-nei Viorica Vasilica Dăncilă s-a întărit impresia că respectiva insă nu este decât un alter-ego al lui Liviu Nicolae Dragnea. Același limbaj lemnos, aceeași furie și tertipuri folosite împotriva luptei anti-corupție socotită vinovată de dezinteresul arătat de autorități creșterii criminalității. Oare nu tocmai ea, adică Viorica Vasilica Dăncilă, guvernul pe care această insă îl conduce, PSD a cărui șefă este, parlamentarii acestuia în cârdășie cu cei ai ALDE și UDMR au scos prin tot felul de legi strâmbe, cu dedicație, din pușcării criminali și violatori?
Cu fiecare nouă broșă super-scumpă doamna Dăncilă dar și PSD-ul își pregătesc ieșirea nemiloasă din istorie. După ce au făcut praf și pulbere țara. Faptul că vineri, 2 august, atunci când, practic, s-a jucat ultimul act la vedere al tragediei de la Caracal, guvernul României era, cum se spune, șvaițer, cu un ministru, cel de la Interne, demisionar și cu un altul, cel de la Educație demis, spune multe. Și anunță vremuri grele pentru viitorul PSD. Nu are decât să plângă cine vrea dezastrul acestei șleahte deja intrate în putrefacție. Eu în nici un caz. Și nici nu voi dori să se odihnească în pace. Iar de iertat nici nu poate fi vorba.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Tot raul va fi spre bine , zice o zicala romaneasca . Poate trebuia sa ajungem in acesta situatie ,ce este perceputa ca un rau absolut, de in ,ce , in ce , mai multa lume. De aici incolo , incepe resetarea . Vom putea construi o societate noua ,daca si numai daca, laviitoarele alegeri, populatia va participa masiv si va vota viitorul.

 2. Sergiu Simion spune:
  05/08/2019 la 9:34
  Romania “Lebedelor negre “sau dezumanizarea si decivilizarea sistematica a statului roman si a societatii romanesti ( I )

  Dupa 30 de ani de la Revolutia din 1989 si o executie sumara a cuplului Ceausescu in ziua de Craciun ( o sarbatoare sfanta pentru crestini ) care in mod subliminal a aruncat un sentiment de vinovatie asupra tuturor cetatenilor , cumplita tragedie a rapirii si uciderii unui copil de 15 ani (http://www.ziare.com/sts/stiri-sts/politistii-au-asteptat-la-poarta-casei-unde-alexandra-era-ucisa-asteptand-un-mandat-de-care-nu-aveau-nevoie-1571195 ) sub ochii si urechile autoritatilor cinice, incompetente si vinovate pentru neinterventia lor care a favorizat crima , induce un sentiment de revolta generalizata.
  A fost lovitura de gratie care a adus societatea in stare de șoc declansand o explozie de indignare, furie , teama si un paradoxal de sentiment acut de neputinta cetatenilor care se simt si ei vinovati pentru neinterventia autoritatilor.
  Teama este generata de faptul ca daca o asemenea tragedie s-a putut intampla unei adolescente care intamplator este si nepoata presedintelui Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei , respectiv un apropiat al Ministerului de Interne *), este evident in ce stare de nesiguranta se afla copilul unui cetatean oarecare.
  Acesta este doar ultimul eveniment dintr-un sir nesfarsit de evenimente catastrofice care zguduie aceasta societate de peste o jumatate de secol. Mai jos sunt consemnate ( dupa datele disponibile in mass-media ) consecintele tragice ale actiunilor statului si reactiile civice din ce in ce mai puternice ale cetatenilor.

  https://1.bp.blogspot.com/-e2MErnxqpWk/XT0Zf1_YW_I/AAAAAAAALSk/Z3i-1EDaXLIMSeLtMmqkBnRGLOxXd0XlwCLcBGAs/s1600/Lebada%2Bneagra%2BIII.png

  30 decembrie 1947. Instaurarea comunismului 141 centre de represiune si detentie
  550.000 de condamnati politic
  80.000 de tarani condamnati pentru ca au refuzat colectivizarea
  2.000.000 de persoane private de libertate
  http://www.memorialsighet.ro/geografia-si-cronologia-gulagului-romanesc/
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Gulag#/media/File:GulagulLaRomani.jpg

  1949-1950 . Experimentul Pitesti
  200 de victime
  5000 de oameni torturati
  https://adevarul.ro/locale/pitesti/foto-experimentul-pitesti-reeducarea-tortura-5000-oameni-schingiuiti-aproximativ-200-morti-1_51371a5700f5182b85d5b04e/index.html

  1970. Inundatiile
  52 victime
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Inunda%C8%9Biile_din_Rom%C3%A2nia_(1970)

  1971. Dezastrul de la Certej
  89 victime
  76 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Dezastrul_de_la_Certej

  4 martie 1977. Cutremurul
  1.570 morti
  11.300 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1977_(Rom%C3%A2nia)

  1979 – Catastrofa petrolierului “Independenta”
  42 victime
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Nava_%E2%80%9EIndependen%C8%9Ba%E2%80%9D
  https://adevarul.ro/locale/constanta/vasul-independenta-titanicul-romanesc-urmarit-blestem-semnul-rau-botezul-navei-sampania-aruncata-bordul-petrolierului-nu-s-a-spart-1_5565c5abcfbe376e35a626f2/index.html

  1981 – Afacerea “Meditatia Transcendentala”
  315 persoane lasate fara drepturi civile
  http://suplimentuldecultura.ro/7067/meditatia-transcendentala-un-experiment-de-cinci-zile-si-trei-decenii-de-efecte-secundare/

  16-25 Decembrie 1989. Revolutia
  1142 victime ,
  3138 raniti
  760 arestati
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_Rom%C3%A2n%C4%83_din_1989

  19-21 martie 1990. Conflictul interetnic ( provocat ) de la Tg.Mures
  5 victime
  228 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Conflictul_interetnic_de_la_T%C3%A2rgu_Mure%C8%99

  13-15 iunie 1990. Mineriada I
  6 victime ( 100 dupa unele estimari )
  746 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Mineriada_din_iunie_1990

  1987-1989 . Lagarul de la Cighid
  137 de victime ( copii )
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Cighid

  1988-1992 . Copii infectati cu HIV in spitalele de stat
  13.000
  https://www.digi24.ro/special/reportaje/reportaj/povestea-unei-generatii-compromise-in-patru-ani-peste-13-000-de-copii-din-romania-au-fost-infectati-cu-hiv-376099

  1992. Primirea Regelui Mihai
  1.000.000 de persoane
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/la-multi-ani-majestate-regele-mihai-a-implinit-92-de-ani.html

  31 martie 1995. Catastrofa aviatica de la Balotesti
  120 victime
  https://adevarul.ro/locale/targoviste/video-catastrofa-aviatica-balotesti-analizata-national-geographic-cadrul-celebrei-serii-dezastre-aer-cauzele-tragediei-indoliat-romania-1_5c507d2fdf52022f75235473/index.html

  24 mai 2004. Explozia de la Mihailesti
  18 victime
  13 răniţi
  https://adevarul.ro/locale/buzau/video-foto-explozia-mihailesti-plaseaza-buzaul-istoria-catastrofelor-romania-1_51be28e2c7b855ff569aca3e/index.html

  16 august 2010. Incendiul de la maternitatea Giulesti
  6 victime,
  5 raniti
  https://stirileprotv.ro/special/5-ani-de-la-tragedia-din-maternitatea-giulesti-imaginile-cutremuratoare-ale-incendiului-in-care-6-bebelusi-au-murit.html

  20 ianuarie 2014 Accidentul aviatic din Muntii Apuseni
  2 victime
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Accidentul_aviatic_din_Mun%C8%9Bii_Apuseni_din_2014
  https://www.realitatea.net/familia-aurei-ion-tanara-decedata-in-apuseni-plangere-penala-impotriva-lui-arafat_2192759.html

  30 octombrie 2015 . Incendiul din clubul Colectiv
  65 victime
  https://adevarul.ro/news/eveniment/bilantulvictimelor-tragediei-clubul-colectiv-creste-65-1_597ddd3b5ab6550cb89df596/index.html

  2013-2015 .Infectiile nosocomiale din spitalele romanesti
  4971 bolnavi
  https://www.riseproject.ro/infografia-infectiilor-din-romania/

  2013-2017. Sistemul centrelor de plasament si scolilor speciale
  364 victime (copii )
  https://newsweek.ro/investigatii/moarte-in-orfelinate-362-de-copii-au-murit-in-grija-statului-in-cinci-ani

 3. Romania “Lebedelor negre “sau dezumanizarea si decivilizarea sistematica a statului roman si a societatii romanesti ( II )

  (continuare)
  2017. Protest impotriva OUG 13 din 31 ianuarie
  600.000 de protestari
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/legea-gratierii/cel-mai-mare-protest-fata-de-oug-13-anuntat-pentru-duminica-in-capitala-663703

  10 august 2018. Mitingul Diasporei
  100.000 persoane
  1 victima,
  70 persoane spitalizate,
  452 persoane brutalizate
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Protestele_anticorup%C8%9Bie_din_Rom%C3%A2nia_din_2017%E2%80%932018

  14 mai 2019. 58.000 de copii aflati in plasament :
  ” Urzici băgate în pantaloni, substanțe administrate pentru a distruge psihic copiii, trafic de carne vie, mâini tăiate, abuzuri, izolator și nepăsare din partea statului.”
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/vlad-alexandrescu-senator-usr-despre-ororile-din-orfelinatele-romaniei-urzici-in-pantaloni-trafic-de-carne-vie-maini-taiate-1146873
  https://revista22.ro/dezbateri-gds/copiii-din-orfelinate-un-sistem-care-nu-se-mai-vindeca

  26 mai 2019 . Alegerile europaramentare si referendumul pentru justitie
  Prezenta la alegerile europarlamentare – 8.947. 767 ( 49% )
  Prezenta la referendumul pentru justitie – 7. 536.008. ( 41,26% )
  https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/prezenta-record-la-europarlamentare-24-04-la-ora-14-00-la-referendum-19-77-14622

  2019 . Exodul romanilor
  9.700.000 romani plecati din tara
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ministrul-intotero-anunta-noi-date-oficiale-97-milioane-de-romani-traiesc-in-strainatate-1163989

  25 iulie 2019. Tragedia de la Caracal. Crime prin nepasarea , indiferenta si cinismul statului , autoritatilor si institutiilor sale **)
  2 victime
  Dialogul sfasietor de mai jos , devenit public cu acordul familiei victimei , este cel mai tragic pe care l-am auzit in 30 de ani de democratie , este absolut ravasitor pentru orice om normal si arata cat de criminal este un sistem care a ramas indiferent la viata si suferinta omeneasca .

  https://youtu.be/qPV36KRDiSc

  https://adevarul.ro/news/eveniment/victima-caracal-le-ar-spus-politistilor-telefon-e-legata-sarma-fost-violata-1_5d3b393d892c0bb0c6dfe513/index.html?utm_source=widget&utm_medium=website&utm_campaign=topdesktop

  https://www.mediafax.ro/social/cazul-de-la-caracal-cele-19-ore-dintre-viata-si-moarte-putea-sa-fie-salvata-alexandra-18251345

  https://www.mediafax.ro/social/de-ce-nu-au-localizat-casa-suspectului-de-crima-din-caracal-autoritatile-anuntau-inca-din-2016-ca-pot-stabili-cu-o-mai-buna-acuratete-pozitia-apelantilor-la-112-18251301

  https://adevarul.ro/news/eveniment/nereguli-numarul-urgenta-112-comisia-europeana-verifica-romania-1_5d3c1fcb892c0bb0c6e58243/index.html

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/revolta-si-mania-scot-oamenii-in-strada-sute-de-persoane-sunt-in-piata-victoriei-pentru-alexandra-1165607

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/gheorghe-dinca-si-a-recunoscut-ambele-crime-1165856

  https://www.libertatea.ro/stiri/alexandra-s-a-rugat-la-112-pana-aproape-de-final-dar-veniti-nu-i-asa-vine-cineva-alexandra-s-a-purtat-exemplar-de-curajos-la-telefon-iar-ei-nu-au-crezut-o-2709633

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/greseala-colosala-facuta-de-conducerea-politiei-din-olt-dupa-ce-alexandra-a-sunat-la-112-1168994

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/crimele-de-la-caracal-inml-a-trimis-catre-diicot-rezultatul-analizei-antropologice-a-oaselor-gasite-in-casa-lui-dinca-1168497

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/reportaj-bbc-sute-de-romance-traficate-de-proxeneti-586725

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-traficul-de-persoane-principalele-cauze.html

  http://www.ziare.com/stiri/trafic-persoane/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-victime-ale-traficului-de-persoane-1440267

  https://www.aktual24.ro/stat-capturat-de-interlopi-comisarul-sef-alexe-olt-recunoaste-ca-a-cerut-ajutorul-clanurilor-de-interlopi-in-cazul-caracal/

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  https://www.g4media.ro/o-perspectiva-inedita-asupra-modului-in-care-este-prezentat-in-spatiul-public-cazul-caracal.html?fbclid=

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  Problema autoritatilor este ca aceasta tragedie cumplita a depasit cu mult granitele tarii semnaland lumii inca odata gravele probleme ale Romaniei :
  “Dedic această piesă unei fete speciale, numele ei este Alexandra, și tuturor copiilor dispăruți ai României. Nu vă vom uita, oriunde v-ați afla”
  DJ Don Diablo
  Untold, Cluj Napoca, 4 august 2019
  Google : Alexandra Macesanu – About 5,550,000 results

  Concluzia generala ar fi aceea ca in toti acesti ani tara si societatea au fost supuse in mod treptat ( intentionat sau nu ) unui proces de resetare a codurilor si normelor sociale, culturale si morale , proces in care statul de drept tinde sa fie substituit cu un stat al penalilor in care infractorii sunt favorizati in detrimentul cetatenilor onesti, ceea ce in ultima instanta inseamna dezumanizarea si decivilizarea unei societati ***).
  Aceasta evolutie catastrofala a tarii si a societatii romanesti se explica prin modul in care guvernul si Parlamentul au gestionat timp de 30 de ani statul si problemele tarii , elita politica avand cu totul alte prioritati.
  Intr-un stat incapabil de trei decenii sa finalizeze dosarul Revolutiei din 1989, dosarul Mineriadei din 1990, dosarul Colectiv, dosarul 10 august 2018, etc., etc. , coruptii si infractorii au capatat drept de cetate , iar sistemul juridic a fost reorientat in scopul salvarii lor .
  Pe cale de consecinta am asistat la disparitia constiintei morale nu numai la unii politcieni , ci si la unii reprezentanti ai profesiilor care iau decizii cruciale pentru viata oamenilor si pentru normalitatea sociala.
  Intr-o logica a normalitatii sociale si morale si intr-un stat de drept european si civilizat , este de neconceput ca unii condamnati penal sa primeasca cea mai inalta distinctie din stat iar altii sa initieze legi in Parlament, dar in Romania realitatea a depasit imaginatia.
  Rezultatul a fost o resetare si inversare dramatica a sistemului de valori sociale si morale respectiv aparitia starii de parabioza la nivelul intregii societati .

  https://1.bp.blogspot.com/-kQ6COCNXDnA/W9Ux3–NrkI/AAAAAAAAIf8/aGadL0_qXfQKKZUntDF7Sf_VswLuC0C_QCLcBGAs/s1600/Generarea%2Bstarii%2Bde%2Bparabioza.png

  Fragilul echilibru social a mai fost mentinut doar prin interventia DNA care a atacat coruptia la varful piramidei sociale :

  https://1.bp.blogspot.com/-xausmBnw8ts/XT_cB7MhvvI/AAAAAAAALT0/B5kXmOBdlVktqPxn5ZN98gCRf_RT0Ua3wCLcBGAs/s1600/DNA2013.png
  Sursa : https://prezi.com/obrojs5wxlle/directia-nationala-anticoruptie/

  Aceasta interventie a provocat simultan o puternica reactie de sustinere din partea cetatenilor , dar si reactia foarte puternica de aparare a unui sistem care isi ocroteste coruptii reconfigurand statul ca un penitenciar social in care devin o tinta a represiunii nu infractorii, ci cetatenii onesti si reactiile lor.
  Pe cale de consecinta Romania se afla intr-un punct de inflexiune si in pragul unei exploziei sociale , numarul de romani care au emigrat si mentinerea acestei tendinte amenintand echilibrul demografic si punand in pericol pe viitor insasi existenta statului roman.
  Confruntarea dintre o clasa politica , iresponsabila si cleptocrata care nu reuseste sa gestioneze probleme tarii fiind preocupata doar de interesele egoiste de grup si cetatenii acestei tari care nu se identifica cu societatea ei civila ( vorba unui activist civic si cinic : ” civilii nu inseamna societatea civila ” ) , a atins un punct critic atunci cand cetatenii au inteles ca intreg sistemul de valori umane , sociale si morale care mentine normalitatea acestei tari si acestei societati este sub atac.
  Recentele alegeri europarlamentare si validarea categorica a referendumului pentru justitie au demonstrat in mod exemplar spiritul civic al cetatenilor , aderenta lor la valorile statului de drept si apartenenta acestei tari la civilizatia europeana.
  Marea problema a societatii romanesti a fost , este si ramane decredibilizarea clasei politice , a statului si a institutiilor lui care mimeaza democratia si care descopera dupa trei decenii ca nucleul dur al sistemului este in realitate neschimbat :

  ” Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum “institutiile incep sa cada ca popicele”,
  ” MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei, iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus, ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal.”
  Iulian Fota
  fost consilier prezidential pe probleme de Securitate
  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  Spre deosebire de autoritatile vremelnice , cetatenii au intotdeauna valorile si interesele lor nenegociabile care nu coincid cu cele ale autoritatilor si nici cu cele ale mediului academic si ale unei societati civile in realitate formala si ineficienta .
  Ceea ce s-a intamplat la noi arata o inconstienta criminala a autoritatilor ****) care au uitat ca , prin legile umanului, viata unui copil este sfanta pentru orice parinte si din orice tara din lume. Autoritatile s-au comportat in mod pasiv asistand practic la rapirea si sacrificarea unui copil , obligand astfel cetatenii acestei tari sa auda ultimele lui cuvinte si inducand cetatenilor un sentiment sfasietor de neputinta si culpabilitate. Consecinta directa este decredibilizarea institutiilor statului si o stare de revolta generala impotriva autoritatilor incapabile sa previna si opreasca asemenea tragedii.
  Din acest punct de vedere autoritatile ( dar si o societate civila formala si inerta ) au intrat in coliziune frontala cu cetatenii , iar fractura sociala din Romania a atins apogeul . Vom vedea si consecintele.

  Note
  *) Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei ( https://cnmr.ro/category/despre-cnmr ) este condusa de Alexandru Cumpanasu si a aparut la initiativa Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID) sponsorizata de catre Ministerul Afacerilor Interne (http://evz.ro/cum-sa-faci-primul-milion-cu-mai-884455.html?id_domain=4 ; https://cursdeguvernare.ro/societatea-civila-si-crizele-globalizarii-romania.html) condusa tot de Alexandru Cumpanasu.
  La randul ei , AID a creat Centrul National pentru Integritate – CNI ( „Principalul obiectiv al Centrului este reprezentat de promovarea integritatii la nivelul institutiilor publice din Romania, cu precadere la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor”, dar nu numai – http://epochtimes-romania.com/news/cni-vrea-sa-introduca-teste-de-integritate-si-in-sistemul-sanitar—23990) in parteneriat cu M.A.I. si alimentat prin „ Proiectul cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” ( SMISS 3133).
  ** ) Tragedia cumplita a Alexandrei a fost precedata de o alta tragedie din 2014 in care toate autoritatile statului roman nu au fost capabile sa localizeze un avion cazut in Muntii Apuseni , avion gasit doar de localnicii din zona. Din lipsa de spatiu acest eveniment nu a mai fost figurat pe grafic.
  ***) Printre multe alte recorduri negative , Romania este pe primul loc in Europa la numarul de victime ale traficului de persoane :
  http://www.ziare.com/stiri/trafic-persoane/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-victime-ale-traficului-de-persoane-1440267
  ****) ►„Oricine – prin acțiunea lui imediată, fără risc pentru el sau pentru un terț – putând să împiedice o crimă sau un delict împotriva integrității corporale a unei persoane se abține în mod voit să o facă este pedepsit cu 5 (cinci) ani de închisoare și 75000 (șaptezeci și cinci de mii) de euro amendă.
  Este pedepsit cu aceeași pedeapsă oricine se abține în mod voit să acorde sprijin unei persoane, sprijin pe care, fără risc pentru el sau pentru un terț, ar putea să-l acorde fie prin acțiunea lui directă, fie apelând la un ajutor exterior.
  Pedeapsa este majorată la 7 (șapte) ani de închisoare și 100000 (o sută de mii) de euro amendă atunci când crima sau delictul împotriva integrității corporale a persoanei menționate la paragraful întâi are loc asupra unui minor sub cincisprezece ani sau când persoana în pericol menționată la paragraful al doilea este un minor sub cincisprezece ani.“◄
  Codul penal francez, articolul 223-6.
  Mihai Sora
  29 iulie 2013

  https://sergiusimion.blogspot.com/2019/08/romania-lebedelor-negre-sau.html

  Răspunde

  • Postarea dumitale abuzeza de rabdarea cititorilor si SE BAZEAZA PE O ABORDARE INACCEPTABILA. Numai dumneata poti sa gasesti o legatura logica de exemplu intre cei un milion de romani care l-au primit cu entuziasm pe Regele Mihai in 1992 si diverse catastrofe. Inundatii, cutremure sau prabusirea unui avion la Balotesti.
   Daca incepem sa clasificam Țarile in functie de inundatii sau cutremure s-ar putea sa constatam
   ca Romania este totusi o gura de rai. In primul rand ca noi nu avem vULCANI cum au americamnii si prin Alasak si prin Hawai (anul trecut a fost o mare catastrofa acolo)
   Nu mai spun de superioritatea Statului roman in comparatie cu cel american evaluata dupa numarul de persoane impuscate la drumul mare de cate un Dinca dotat insa si cu armament de mare productivitate .
   Doar in ultimele 4 zile americanii au avut 30 de morti . Daca incepem sa ii numaram pe toti de la 1848 sau de la 1864 sau chiar de la 30 decembrie 1947 incoace vom constata ca probabil mii sau sute de mii de americani au murit mitraliati la ei in tara, pe strada sau in scoli ori supermarketuri. La noi se face mare caterionca doar pentru ca jandarmii au tras cateva jeturi de apa si niste butelii de gaz lacrimogen – motiv pentru care duminica o vom da jos pe Dancila si o vom trage la raspindere pentru mortii din 10 august 2018. Carw- – ce ghinion ! – nu au fost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro