vineri, decembrie 8, 2023

Viorica Vasilica Dăncilă, condamnată la locul de muncă

Dl. Remus Borza a fost concediat din postul de consilier pe probleme economice al premierului dezrobit al României, regăsita de sine d-na Viorica Dăncilă, la doar șapte zile de la preluarea funcției, nu fiindcă s-a descoperit ceea ce presa a reamintit încă din momentul numirii. Și anume că ar avea probleme penale. Ci pentru că a îndrăznit să spună adevărul.
Dl. Borza a avertizat că nu mai poate continua la infinit ceea ce în repetate rânduri președintele Klaus Iohannis a definit cu ajutorul sintagmei “dezmăț bugetar”. Că schemele de personal sunt supra-umflate, că se plătesc aiurea salarii supra-dimensionate, că se risipesc bani ineficient, că nu competența contează ci interesele politice, personale și amantlâcurile, că se angajează cheltuieli în disprețul oricăror raționamente economice, că este nevoie de o reformă administrativă adevărată, din temelii și nu o simplă operațiune de ascundere a ridurilor care schimonosesc azi chipul țării.
Ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici, a trimis zilele trecute ministerelor, agențiilor guvernamentale. deconcentratelor, ordonatorilor principali de credite o scrisoare în care atrage atenția asupra necesității restrângerii cheltuielilor bugetare. Scrisoare în care, în ciuda tuturor încercărilor de dezmințire ulterioare ale d-lui ministru cu visuri de mărire și de prezidențiabil, au fost citite și decodate de toți andrisanții avertismente nicidecum voalate și adevăruri îngrijorătoare. Că s-a cam ajuns la fundul sacului, că nu ar fi deloc excluse concedierile și tăierile de salarii, dar și de pensii fiindcă nu ar mai prea fi banii necesari pentru achitarea lor în ultimul trimestru al anului.
La mijlocul săptămânii ce se încheie Banca Națională a României a informat că în doar patru luni datoria externă a țării a crescut cu 3, 6 miliarde de euro. Pe de altă parte, se știe că deficitul bugetar al României este la această oră unul comparabil cu cel de dinaintea declanșării crizei economice care a condus în 2010 la decizia tăierii cu 25% a salariilor bugetarilor. România se împrumută cu dobânzi considerabile și folosește banii nu pentru investiții ci pentru cheltuieli de personal și plata la zi a pensiilor. Că tot ceea ce se împrumută este folosit nu pentru dezvoltare, ci pentru supraviețuirea Statului.
Parlamentul este pe mai departe controlat de coaliția PSD-ALDE și, în pofida dezertărilor din tabăra social- democrată în aceea a partidului Pro România condus de dl. Victor Viorel Ponta, se întrevăd extrem de puține șanse ca situația să se schimbe în perioada imediat următoare.
Toate instituțiile fundamentale ale Statului român, de la Curtea Constituțională la Consiliul Național al Audiovizualului, de la Curtea de Conturi la Regiile autonome, de la Societatea Română de Radiodifuziune la Televiziunea Română sunt intens pesedizate, iar depesedizarea nu se poate lichida de azi pe mâine.
Am enumerat în rândurile de mai sus doar câteva motive pentru care USR refuză să participe la guvernare în cazul în care moțiunea de cenzură care va fi supusă testului votului săptămâna viitoare ar trece. USR s-a angajat că va susține din băncile Parlamentului un eventual guvern condus de dl. Ludovic Orban, însă nu concepe, nu ia în calcul să aibă în viitorul posibil Executiv nici măcar un amărât de secretar de Stat.
Tare mi-e teamă că ceea ce dl. Dan Barna a avut onestitatea de a recunoaște în aparițiie lui televizate de dinainte de intrarea în week-end este gândit de fapt și de PNL. Și că nici mai-marilor partidului care se proiectează drept port-drapelul opoziției le-ar fi mult mai confortabilă căderea moțiunii. Și perpetuarea guvernării PSD-ALDE.
Probabil tocmai de aceea d-na Viorica Vasilica Dăncilă și-a făcut apariția la ședința CExN al PSD de joia trecută într-o rochie imprimată cu lanțuri. Situația actuală a țării și teama justificată a Opoziției de a prelua guvernarea fiindcă știe că neavând de partea ei nici o pârghie de putere adevărată face din doamna prim-ministru un condamnat la locul de muncă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Majoritatea parlamentara este inca solida. Pentru ca asa au stabilit romanii la precedentele alegeri legislative. Sa injuram Opozitia pentru ca nu poate prelua puterea si nu poate mari pensiile mi se pare lipsit de sens. Imposibilitatea PNL si USR+ de a obtine voturi favorabile in parlament s-a vazut cu doar cateva zile in urma, cand au fost adoptate decizii cu privire la d-nii Tariceanu si Ciolacu. Si sunt convins ca au vrut cu tarie sa obtina acele voturi…

  2. Rezon. Sunt usor batarn si nu mai tiu minte exact, dar parca era un PSDist de vaza care spunea ‘ce vreti bah, sa guvernam cu oamenii vostrii’.

  3. Era mai rau daca dancila il asculta pe borza. Chiar nu e de dorit o reforma a aparatului bugetar facuta de psd si actualul guvern. Mai bine mai asteptam.

  4. A propos de locul de muncă, înainte de 1990 mai exista o expresie: calificarea la locul de muncă. La asta s-ar putea adăuga manipularea la locul de muncă. Ar mai putea fi și lăsarea la locul de muncă din lipsa de cojones a opoziției. Pentru că planul dragii noastre opoziții este câștigarea alegerilor nu punerea în operă a unor proiecte care să repare ceva din catastrofă. Scaunul nostru sub fund și mai apoi vedem. Ceea ce spune multe și despre încrederea lor în viitor.

  5. Intrucat printr-o COINCIDENȚĂ TIP CHISINĂU marti ,in ziua moțiunii, sosesc in Romania Procurorul General al SUA si Comisara Europeana pe Justitie e clar ca PSD si USR vor face incepand de miercuri ROCADA LA PUTERE indiferent cat de mult isi doresc ele sau nu o astfel de miscare. Cat priveste PESEDERIZAREA acesta asta ar trebui sa fie ultima grijă – capacitatea PSD eilor de adaptare la cerintele Societatii Deschise sau la orice altceva este nelimitata.
    Eu m-as teme mai degraba de dusul rece generat de niscai ministrii USR PLUS incompetenti si ..da, da …ciubucari ….cum s-a mi intamplat prin 1996 cu salvatorii neamului veniti dinspre Partidul lui Iuliu Maniu .

  6. Inteleg ca PSD e rau, nasol, ciuma rosie etc. Dar macar e partid. Sa analizam un pic care este rolul unui partid pe scena politica a unei tari. Un partid ia nastere, in urma unor semnaturi de sustinere, pentru a reprezenta un anumit segment al societatii, o grupare de oameni cu interese comune si care spera ca acel partid le va sustine cu succes interesul, aspiratia. Acest partid, odata nascut, va cauta sa se organizeze cat mai bine si sa creasca cat mai mult astfel incat, in final, sa castige niste alegeri, sa preia puterea si sa guverneze, iar printr-o guvernare buna sa se mentina la varful statului. Daca nu are aceste aspiratii, nu e partid!
    Cum actioneaza opozitia noastra? Au depus o motiune de cenzura (pana aici corect!) dar nu prea si-ar dori sa treaca, pentru ca nu prea ar fi dispusi sa preia puterea si sa guverneze!!!
    PNL s-ar baga, dar e prea slab singur. In schimb are sustinere sigura de la USR, care, de dupa gard, de la umbra, le striga „Bagati-va voi, ca venim si noi din urma! „. Ce e asta?! Ce partid e asta care vrea sa cada puterea dar nu vrea sa vina la putere? Vor sa vina prin 2020! Lumea i-a votat sa vina la putere cat mai repede (acum!), nu cand vor ei. Nu, acum nu se baga ca situatia economica e naspa bla bla… Pai daca situatia era buna nu mai luau atatea voturi!!! USR nu e partid!
    Se spune ca PSD reprezinta prostii, parazitii, unii spun infractorii etc. si de aceea trebuie sa dispara. Sa plecam de la ipoteza ca ar fi adevarat (nu e adevarat, dar ma rog…): Daca dispare PSD ca partid, unde se vor duce componentii lui? Evident se vor raspandi la toate celelalte partide imaculate! Si atunci nu e mai bine ca PSD sa nu dispara pentru a mentine igiena ireprosabila a celorlalte partide? Acestea, la dorinta de inscriere a unui nou membru, vor trebui sa-l supuna pe acesta unui interogatoriu (chestionar) cu intrebarile obligatorii:Nu esti cumva prost? Nu esti nici parazit? etc. si daca nu trece, sa-l trimita la PSD!
    Numai din acest punct de vedere sa fim linistiti: PSD nu va disparea pentru simplul fapt ca membrii lui nu sunt cu nimic mai rai, prosti etc decat membrii celorlalte partide!

  7. Guvernarea Dancila trebuie lasata sa termine anul. Trebuie lasata sa se descurce, sa ia masurile pe care nu vrea sa le ia, sa recunoasca ca a facut o prostie, altfel daca vine alta guvernare care ia masurile necesare va fi perceputa negativ ca „aia care au taiat salariile si pensiile”, asa cum a fost si data trecuta. Nu, PSD trebuie lasat sa ajunga sa taie salarii si pensii, ca sa nu mai regrete oamenii dupa ei, „PSD care ne-a dat” versus „ceilalti care ne-au luat”. Mai sunt 6 luni, Dancila trebuie sa faca ceva si sa o faca pe mana ei, nu pe a altora, votantii ei nu sunt suficient de inteligenti ca sa lege lucrurile cap la cap, asa ca trebuie sa vada cu ochii lor unde au dus cresterile de salarii si pensii.

  8. Pai aici se vede marea diferenta intre Romania si tarile civilizate , la care tanjim cu totii . Pentru ca toti ne dorim sa fie si la noi ca in Germania , Franta, US etc .
    Rezultatele unor alegeri de orice tip , castigate de altii decat cei de la putere , ar suce automat la niste demisii si o schimbare democratica de regim . Ce sa mai vorbim de chestii precum votul din diaspora , iar ministrul de externe este inca in post . Sa asteptam macar prezidentiabilele , sa vedem ce se intampla si ne auzim dupa. . Salutari

  9. Privind dezmatul financiar trebuie precizata obligatia presedintelui de a-l curma si nu de
    atentionare. Este o chestiune de siguranta nationala….
    Altfel spus, presedintele raspunde,solidar, cu guvernul de buna administrare a tarii si de politica externa…[vezi:ONU si Moldova].
    In alta ordine de idei, se cunosc putine sedinte de guvern la care a participat presedintele, si sa
    corecteze lucrurile care nu functionau….
    Probabil mass-media,in mare parte rau intentionata, ne-a reletat doar activitatea din zilele libere
    respectiv turismul prezidential impreuna cu consoarta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro