vineri, aprilie 19, 2024

Virgil ne-a făcut la portofel! Dar nu numai el…

Este din ce în ce mai clar că Virgil Popescu i-a și încă îi mai vrăjește pe șefii lui liberali! Acum doi ani, când a preluat frâiele energiei românești, specialiștii și-au pus multe speranțe în el și în PNL. Problema este că acum doi ani a preluat frânele, pe care a apăsat îndesat, până la podea. Anul trecut, credeam că națiunea scapă de el și am scris un dulce articol de „la revedere”. Nu a fost să fie. Zâmbește mielos, are lipici la el în gubernia Mehedinților, a avut rezultate la alegeri, fiind (parcă) pe locul trei în topul liberalilor, este meritos! În decembrie trecut a fost reuns pe tronul ministerului cu petrol, parfumat cu gaze și energizat cu electricitate.

Atunci el a scris cu mânuța lui capitolul pentru Ministerul Energiei din Programul de Guvernare (ca să nu vă chinuiți, este de la pagina 54 la 66).

Nefiind scris cu kirilice, îmi permit să vă reamintesc cele mai importante obiectivele strategice (scrise cu bold!):

 • Asigurarea securității energetice,
 • Promovarea de investiții în domeniul energiei,
 • Deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor din Marea Neagră,
 • Trecerea de la cărbune la gaz, acesta fiind combutibil de tranziție,
 • Adoptarea unui sistem modern de guvernanță în sectorul energetic,
 • Combaretea sărăciei energetice.

În programul din decembrie douăzeci-douăzeci ne spunea că o să dea drumul Iernutului, că finalizează retehnologizarea Rovinariului (blocul 5), Ișalniței (blocul 8), că mărește capacitatea de depozitare a Romgazului, că Mintia Deva o să o treacă la administrația locală, că o să investească în Hidroelectrica 26,3 miliarde de lei, că o să facă trei centrale noi pentru Elcen Bucuresti (Sud, Grozăvești și Progresul), că o să investească în Transelectrica, Transgaz, Conpet, Oil Terminal, Uzina Termoenergetică Midia de la Navodari dar și în fantoșele extractoare de marafeți SAPE și Electrocentrale Grup. Ne promitea că face rost de bani din fel de fel de programe și scheme de finanțare. Compunerea sa patriotardă i-a păcălit pe toți! Iar!

Să tragem linie și să adunăm:

 • Sub „domnia” sa, securitatea energetică s-a manifestat cu un black-out regional, cu trecerea de două ori a glonțului energetic pe la urechea românilor așa de iubiți prin atingerea în octombrie trecut și octombrie anul asta a maximelor de import la energie electrică, prin creșterea importurilor anuale și la gaze și la energie electrică, prin creșterea prețurilor la toate tipurile de energie (benzină, lemne de foc, gaze, curent electric) mult mai mult decat în Europa, existând zile când prețurile de la noi au fost cu mai mult de 20% mai mari decât următorul preț european. … și să nu uităm de energia termică pe care abia acum a descoperit-o și căreia îi face o direcție în minister, ca moștenire lăsată viitorului ocupant.
 • Nu a făcut nicio investiție a statului în energia securitară. (nu discutăm de investiția privată până nu se schimbă legislația piețelor de energie!)
 • Gazele din Marea Neagră s-au mai scufundat cu 1000 de metrii, neavând nici un orizont ca vreun român să gătească sau să se încălzească cu măcar o moleculă din această rezervă.
 • CEH-ul nu a trecut la consiliul local sau judetean ci a trecut în neființă, nepunânduse nimic în loc.
 • Modernizarea guvernanței a atins standardele sofisticate ale achizițiilor de hârtii numite prestidigitativ „proiecte” pe regenerabile la prețuri nebulizante dar și parcuri de eoliene sau solare puse în folosință acum o groază de ani, la prețuri de noi.
 • De bogație energetică nu mai vorbim. Îi transmitem că subordonații din minister îl numesc „ministru’ lipsei energiei”.
 • Prețurile tipurilor de energie necesare întreținerii unei gospodării au crescut asimtotic (adică spre infinit),
 • Strategia Energetică încă zace prin sertarele secretarelor de la subsol.

Adunarea este de fapt scădere. Un minus adunat cu multe minusuri ce ne scot banii din portfofel.

Cea mai mare manțocărie se petrece la finalul mandatului și este îmbrăcată în poleiala sforăitoare cu care ne-a obișnuit pe rețeaua aia de socializare … „Vesti bune pentru milioane de români!”. Știți care sunt veștile alea? Statul scoate niște bani dintr-un buzunar al său și chipurile ni-i dă ca „plafonare și compensare” la facturile ce urmează să vină, neatingându-se de profiturile „furnizorilor”. Este clar: domnia sa nu își ia salariul din bugetul statului la care noi contribuim cu taxe și impozite ci de la bugetul altui stat (poate acel stat paralel) în care numai anumite companii (din energie) contribuie.

Nu pot să închid așa de abrupt acest pamflet, fără să nu zic nimic de Programul de Guvernare a PSD-ului din 2016. Ceea ce au scris ciumecii de atunci s-a realizat în aceeași covârșitoare adunare în lipsă: nici o investiție în energia securitară, importurile au crescut de sub guvernarea lor cu ajutorul maeștrilor plafonărilor de prețuri. Să ne amintim de ordonanța 114 care a început falimentarea industriei energetice românești.

Nu știu ce, cum, cu cine și cu a cui aprobare s-a negociat în Parlament (numai de Senat) zilele trecute o nouă plafonare a prețurilor. Asta o să genereze un nou dezatru energetic, pe care profesorul Dumitru Chisăliță îl explică aici și din care citez: „plafonarea prețului la producători ar determina o creștere a exporturilor având în vedere “foamea” de energie și gaze din Europa și prețurile ridicate care există pe piețele din centrul și estul Europei”, „nu se precizează la care tip de preț se va face referire: la prețul mediu de pe Bursa de Mărfuri?, la prețul mediu final ponderat total din România?, la prețul de la consumatorul final cu care a vândut energie fiecare furnizor?”. „Toată această poveste va genera un dezechilibrul dintre furnizorii mari și mici, factor de risc pentru consumatorii finali.” Domnia sa specifică: „Nicio țară din UE nu a plafonat prețul la gaze și energie electrică”

Dar nici USeRiștii să nu se umfle în pene pentru că și ei au dibacii lor! Spartanii erau duri iar printre cei 300 nu erau femei. Așa că ei inventeaza termopiloasele și termopiloșii. Nu intrăm în amănuntele pseudo dinastiilor „moderne”. Cioloșienii au elaborat un program de guvernare, pe care nici însuși alesul lor ultim nu crede, deoarece își amintește din când în când că este trotinetizat de Președinte cu rolul de a forma un guvern.

Dacă tot au fost la guvernare până mai ieri, de ce nu au zis / făcut ceva în energie? Acum s-au trezit să re-spună / re-scrie ce au negociat acum un an în programul de guvernare PNL – USR-Plus – UDMR la care au adăugat urgențele apărute după „Virgil ne-a făcut la portofel”.

Da, actualul ministru nu s-a sinchisit să semneze normele metodologice de accesare ale Fondului de Modernizare. Da, actualul ministru a îndesat și mai mult trompa căpușelor în sângele delicios ce curge prin penița cu care semnează „managementul competent”. Da, actualul ministru nu a mișcat un tendon în a debloca extracția gazelor offshore. A iernutizat toate inițiativele de investiții în capacități securitare, a reformat CEH-ul ucigându-l, a CEH-izat CEOltenia și a luta nota zece la compunerile pe tema eficiență energetică. Oare în ce film erau vitejii noștrii useriști, dacă nu erau și ei personaje în filmul guvernării?

Problema trotinetiștilor este că propun și câteva calamități:

Prima este folosirea terenurilor agricole pentru dezvoltarea proiectelor în energie regenerabilă. Normal, decât să muncești câmpul, mai bine faci un post pe FB folosind energia aia din soare. Astăzi este o crimă să desfințezi un teren agricol pentru a face o cultură de fotovoltaice. Chestia asta trebuie interzisă prin lege!

A doua: eliminarea monopolului OPCOM. Păi energie electrică se tranzacționează și pe BRM. (cotațiile se găsesc aici) Nu e monopol. Mă așteptam ca știința oengistico-corporatistă din genele pluseriștilor să cuprindă și cunoștințe despre burse. Lecția asta au înlocuit-o cu ora de selfie! Și ce dacă elimină monopolul OPCOM? (care nu există) Atât timp cât nu avem o adevărată bursă de mărfuri – energie cu toate instituțiile aferente, lucrurile vor rămane la fel! Bursa trebuie democtratizată, adică să aibă acces la tranzacții cât mai mulți jucători pentru a le deranja jocurile celor câteva zeci de furnizori. Atât timp cât „reglajele” bursiere nu se fac prin instrumente de hedging nu se va întâmpla nimic. … și, da! Contractele bilaterale pe energie chiar trebuie extinse ca să avem investiții private. Cu o singură condiție: să fie trecute prin bursă, adică să fie transparente!   

„Cam atât am avut de spus!” … ca să-l citez pe Forest Gump …

Later edit: Hidra neomarxistă a fost zdobită ieri in Parlament! Era de așteptat să fie pedepsiți de toată suflarea politică. Dar pedeapsa nu a fost pentru superficialitatea și amatorismul de care au dat dovadă ci pentru faptul că au fluierat în biserica politică, unde puțini sunt lăsați să intre în altar, acel laborator special, de unde provine euharistia otravită dar dulce a bugetului.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Majoritatea contemporanilor nu cunosc un amanunt istoric: Romania a avut in trecut o perioada in care Ministerul Energiei a fost militarizat !…cind se intimpla asta ? exact in perioada in care nu produceam energie electrica si termica suficienta si…trebuia sa importam gaze din URSS, dar nu vroiam, din motive subintelese…Does this sound familiar ?
  Recent, am avut o tresarire ca, odata cu posibila numire ca premier a dlui Gral Ciuca, pe linia experientei bune trecute a numirii unor militari la spitalele-dezastru Covid, poate, poate…ceva, ceva si pe la energie…?!
  Sectorul energie in prezent este exact ca si spitalul din Suceava din valul intii al pandemiei, dar, n-a ajuns inca „la virf”, dar, in mod sigur vom ajunge si acolo !…si va urma „un platou” luung, luuuung, foaaarte lung !….pina va aparea „vaccinul” potrivit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro