luni, iunie 17, 2024

Vizita creditorului

Maine, Presedintele chinez Hu Jintao va ateriza la Washington. Dupa cele 21 de salve de tun protocolare, florile de rigoare si trecerea in revista a garzii de onoare, va avea loc adevaratul summit global, cel care va hotari multe lucruri, aparent neimportante pentru cetatenii Romaniei, de fapt extrem de importante pentru ca dupa ceea ce se va intampla sau nu in acest summit vom cunoaste poate potecile viitorului economic al planetei, cel putin pentru perioada de un an, doi care poate fi anticipata.

Hu Jintao este actualul lider suprem al R. P. Chineze, deţinând în acelaşi timp funcţiile de Secretar General al Partidului Comunist Chinez din 2002, Preşedinte al Republicii Populare Chineze din 2003 şi Şef al Comisiei Militare Centrale din 2004. Jintao este probabil cel mai important lider chinez de la Deng Xiaoping pana astazi. In perioada de cei aproape 10 ani de cand a luat in mana haturile puterii de la Beijing, China a reusit sa devina ceea ce toti recunosc astazi – un jucator principal in geopolitica globala. Hu Jintao, inginer de meserie,  este un birocrat ambitios, rezultat al aparatului comunist chinez, asta inseamnand dur si conservator. Despre duritatea lui se poate invata din perioada in care a fost “stapanul Tibetului”, perioada de framantari politice globale (1989), in care a innabusit (unii spun violent) orice incercare nationalista din aceasta regiune anexata cu forta statului Chinez. Astazi, la varsta de 68 de ani, devenit primul politician chinez care joaca global direct in fata Statelor Unite, are mari sanse de a scrie o pagina importanta in istoria tarii sale.

In fata lui Hu Jintao se prezinta al 44-lea Preşedinte al Statelor Unite, Barak Hussein Obama Jr., primul afro-american ales în această funcţie. Fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama Sr. şi al unei americance, Ann Dunham Stanley, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în Hawaii si Indonezia. Absolvent al Universităţii Columbia şi al Facultăţii de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administraţia publică şi de a deveni membru al Senatului statului Illinois între 1997 şi 2004. În noiembrie 2004 a fost ales in Senatul Federal ca reprezentant al statului Illinois. La 4 noiembrie 2008, Barack Obama l-a învins pe John McCain în alegerile generale, devenind Presedintele Statelor Unite.  În umbra crizei mondiale si a celor doua razboaie in care a fost implicata America, administratia Obama a facut tot ce s-a putut, din nefericire nu prea mult si nici prea eficient. Una din marile probleme ale administratiei a fost si este lipsa de viziune a cabinetului condus de Obama. Daca  adaugam si lipsa de stabilitate a echipei de consilieri ajungem la concluzii destul de triste legate de eficienta administratiei. Fara dubiu, America sta destul de precar la capitolul  conducerii treburilor interne si externe.

Dupa rezultatele jalnice ale G-20, lumea se asteapta ca intalnirea celor doi presedinti sa conduca la formarea unui G-2, extrem de sustinut de multi specialisti mai mult sau mai putin proeminenti (Zbigniew Brzezinski, Niall Ferguson, Robert Zoellick, Justin Yifu Lin) . Cred  ca daca nu se va inchega acest for, formal sau  informal,  sunt mari sanse sa ajungem la un G-0.

Dupa cum s-a publicat in presa americana, agenda intalnirii contine destul de multe probleme, partial ireconciliabile, altele dependente de flexibilitatea partilor si de interesul lor de a ajunge la o destindere a relatiilor.

Agenda economica contine urmatoarele subiecte:

 1. Reluarea activitatii SED (China-U.S. Strategic Economic Dialogue – SED), care nu s-a intrunit din 4 decembrie 2008.
 2. Diminuarea protectionsmului chinez, care mentine enormul deficit comercial in detrimentul Statelor Unite (vezi graful G-1).
 3. Incetarea mentinerii artificiale a cotatiei Renminbi (Yuan-renminbi este moneda naţională a Chinei).
 4. Din partea chineza se doreste anularea unor taxe, considerate de chinezi drept protectioniste (de exemplu cei 35% taxe la importurile de cauciucuri).
 5. Tot din partea chineza se doreste renegocierea DTS (Drepturile speciale de tragere), moneda virtuală a Fondului Monetar Internaţional, conceput ca înlocuitor al standardului aurului. Tranzacţiile în interiorul Fondului Monetar Internaţional sunt calculate în DST. O serie de valute naţionale sunt fixate la un anumit raport în relaţie cu DST. (Vezi graful G-2)
 6. China doreste reciprocitatea in posibilitatea de a investi in industriile americane, similar la investitiile  japoneze  in anii ’70.

Agenda politica include:

 1. Mentinerea status-quo in privinta Taiwanului.
 2. Detensionarea situatiei in peninsula Coreeana.
 3. Anularea doctrinei formulata de Reagan, numita de chinezi conspiratia incercuirii (vezi in bibliografie).
 4. Adaptarea pozitiilor Chino-Americane in cazul Iranului si conflictelor din Orientul Mijlociu.
 5. Rezolvarea divergentelor legate de inarmarea Japoniei si posibila ei devenire putere nucleara.
 6. Mentinerea la minimum a vanzarilor de arme americane Taiwanului si numai cele care sunt incluse in terminologia numita “armament de aparare”.

Probabil ca se vor discuta mult mai multe subiecte decat cele mentionate de mine; deoarece sursele mele sunt publice nu am gasit altele. Sper ca aceasta intalnire va avea succes si adept fiind al configuratiei G-2, care poate fi cea mai eficienta  la momentul actual, imi mentin ideea ca daca nu vom avea acest G-2, vom ajunge la G-0, si atunci vor fi toti impotriva tuturor.

Bibliografie:

Politeia-net: Puterile Lumii-China;
U.S. Census BureauInternational Trade in Goods and Services Highlights;
U.S. – China InstituteTalking Points – August 12 – 26, 2009;
UCLA – AsiaMediaBeijing’s Alarm Over New ‘US Encirclement Conspiracy’;
Riscograma – Cum arată moneda pe care China vrea s-o impună lumii.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Capacitatea de negociere a SUA a slabit enorm pe fondul crizei economice. Chinezii le rad in nas. Mai trist e ca tot ei, chinezii, joaca inca (inexplicabil) la cacealma in subiectul extrem de tensiona(n)t al peninsulei coreene. Ar fi in interesul Chinei (tara care foloseste din plin tehnologii sud-coreene) sa dea de pamant cu defectii din North-Korea si sa grabeasca un proces politic istoric – unificarea insulei sub egida statului sud-corean -.
  Nu o fac, cu gandul probabil la Taiwan si la pozitia SUA fata de Taiwan.

  Obama e deja un mit fasait mult mai repede decat si-au inchipuit cei din staff-ul lui de „imagine”. Deplorabil in politica interna, lamentabil in exterior, Obama va sta probabil cu mana intanisa la Jintao si va „saliva” cu gandul la infrastructura feroviara chineza.

  Deh, lacomia plutocratiei americane a luat painea de la gura americanilor si a dat-o, in 31 de ani, chinezilor.
  Sa le fie de bine!
  :)

 2. China este un superb exemplu de mister in magma teoriilor socio-economice mondiale. Nici o doctrina academica nu incadreaza fenomenul chinez: tara socialista monopartinica (nu comunista, cum afirma semidoctii!!!), economie mixta performanta, multiculturalitate ampla si polireligie care include aproape toate cultele istorice si actuale, inclusiv animismul si hilozoismul (mai putin ortodoxismul si judaismul). O istorie de peste 4000 de ani, care infirma teoria ciclitatii decaderii civilizatiilor vechi etc, etc. Toata economia mondiala pivoteaza pe suportul evolutiei economice a acestei tari cu o istorie dramatica si o cultura impresionanta. Aparent insa, solutia sistemului politic autoritar, cu economie controlat-laxa , bazata pe programe de dezvoltare urmarite cu strictete, ar constitui nucleul succesului.
  Nu dezvolt, ar lua prea mult timp si ocupa spatiu. Am sugerat doar……

  • Ai mare dreptate, cu o adaugire, sistemu chinez poate functiona numa cu chinezi. Am fost extrem de impresionat de mentalitatea chinezilor, cel putin la ei acasa, in occident se prostesc, pe undeva am vazut „omu nou”, extrem de colectivisti, extrem de motivati, extrem de mindrii ca sunt chinezi. Perseverenti pin-la Dumnezeu, zilnic imi puneau exact aceleasi intrebari.
   Unde mai pui ca maninca extrem de mult, cind au, si nici bautura nu o duc la ureche.

  • Apropo de asta, constat ca zona de ortodoxie o duce destul de prost economic: Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia – mai adaugati voi alte tari. Oare de ce?

 3. 1) Intr-adevar, China nu e comunista. E fascista.
  2) Nu se poate avea nici urma de incredere in cifrele lor.
  Doar trei exemple.
  Care era anul ala in care si-au recalculat cresterea PIB cam de la simplu la dublu?
  In 2009, cand toata lumea era in criza (ma rog, mai putin Romania la inceputul anului), China a reusit performanta probabil unica in istoria omenirii de a-si creste PIB de doua ori mai repede decat consumul de energie electrica (spre deosebire atat de 2010, cat si de 2008, cat si de anii dinainte). Yeah, right…
  Trei, mai toata lumea cade spate cu labele-n sus, extaziata in fata unor rezerve externe de aproape US$3 trilioane. Pe de o parte asta e rezultatul unei chestii care se cheama collusion (apropos de ce zice Theo, cu G-2. Unii tiparesc bani, altii joaca Monopoly cu ei). Pe de alta parte, de-abia ce se sparse stirea ca autoritatile locale din China – baronii lor, care va sa zica – au (indirect) datorii de US$1.5 trilioane, bani bagati in proiecte nerealiste.
  3) Mai vreti??? Luati de la tata, d-acilisha. Uitati-va la Japonia; e consecinta unui asset bubble care s-a spart in urma cu 15 ani (s-au implinit pe 23 noiembrie anul trecut). De-atunci bat pasul pe loc (sau mai rau), iar in ultima vreme guv japonez a ajuns sa se distreze calculand cand o sa se nasca ultimul cetatean japonez.
  Cand bula imobiliara de antzartz era la max in SUA, era cam 2xPIB. Cand a explodat in Japonia, era 3.5xPIB. In China e acum 3.3.xPIB.
  Si iaca ce zice „an economist at the Chinese Academy of Social Sciences” – 65 de MILIOANE de apartamente stau goale de cel putin sase luni in China urbana.
  Think for yourselves, people…
  4) Tot nu-i de-ajuns??? 60-60-60. Nu, nu-i despre numarul fiarei, e ceva despre demografie. In 2060, 60% din cetatenii Chinei vor avea peste 60 de ani…
  Asa ca, a se scuti despre cum o sa depaseasca China chiar si Imperiul Klingonian in 2075…

  Si-as putea continua mult si bine, dar nu cred ca are rost. Inca doua si m-am dus.
  A) Da, si eu cam cred in teoria G-2. Din pacate, vad lucrurile diferit in ceea ce priveste dezirabilitatea ei. Pentru multi altii (y compris Ioropa) ar fi un dezastru.
  Axis Mundi s-ar muta la antipozi, Mare Nostrum va fi Pacificul, iar Ioropa va deveni, dupa cum imi profetea un prieten din China (dar nu chinez) „that place with lots of old buildings, nice scenery and great food, where real people come to rest and have fun.”
  De-alde noi, la kondukatorii pe care-i avem, probabil ca am ajunge sa scormonim prin gunoaie la periferia Europei.
  Norocul e, ca sa citez o vorba des citita in vreme din urma, „China will get old before it gets rich.”
  B) Theophyle/Politeia, jos palaria. Nu stiu cine e Theophyle (mai exact n-am facut niciun efort sa aflu), ne aflam adesea in dezacord, dar are tot respectul meu… nu ca ar fi tanjit prea mult dupa el :-))

  • Tu crezi ca datele tale sunt cele cu care se duce Obama la negociere cu Hu Jintao? Ma indoiesc.
   Hai sa asteptam rezultatele intalnirii si mai vorbim dupa aceea. Mai spun doar ca presa americana a luat nota intr-un ton foarte serios de realizarea de catre chinezi a noului avion de lupta de generatia a V-a.

  • Esti haios…
   :)
   Hai sa o luam metodic, pe puncte…Vad ca iti place…
   Deci:
   1) Te inseli! China e comunista in forma si capitalista in continut! Poate cea mai capitalista tara la ora actuala! Stii bine de ce..
   2) Stii bine ca exista 2 tipuri de minciuni: MINCIUNI propriu-zise si STATISTICI! Eh, sa lasam statisticile si sa privim realitatile, sau macar…o bucatica din aceste realitati. Adica…vasele sangvine ale economiei! La ce ma refer? INFRASTRUCTURA! Americanii saliveaza la asa ceva:

   http://www.youtube.com/watch?v=lXbR_Ybwwvk

   Ma contrazici?
   :)

   3 si 4) Da, Japonia are probleme demografice serioase..ca dealtfel si China. Mai rau, programul de control demografic, o tampenie 100 % made in China, s-a intors ca un bumerang impotriva Chinei! Asa se face ca, din „evaluarile” guvernului chinez, exista sanse ca in viitorul apropiat…China sa „contabilizeze” vreo 30 de milioane de barbati care NU-SI VOR GASI NICIODATA O FEMEIE. Razi, dar un super-business in China este o agentie matrimoniala care, de regula, „importa femei” din tari vecine pentru nenorocitii aia de burlaci! HAIOS, NU? Poate, insa cat se poate de REAL!

   http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1265068/China-The-worlds-new-superpower-beginning-century-supremacy-alarming-surplus-males.html

   Enjoy!
   :)

 4. Hmmm…
  Daca tot n-am somn, de-abia ce-o citii si pe-aia cu multiplele chipuri ale dragonului.

  „În vederea diminuării dependenţei ţării de carburanţii importaţi, China a elaborat şi traduce în viaţă un vast program de dezvoltare a energiei nucleare. Până în 2020 vor fi construite 31 CAE, care se vor adăuga la cele patru centrale existente în sudul (dezvoltat) al ţării. În Nord-Estul ţării deja se construieşte prima CAE evaluată la 6,5 mlrd. USD.”

  Aia cu tradusul in viata m-a dat pe spate. Didina ma traduce :-) :-)
  Sa mor io daca nu pare citata din a 743-a plenara a CCP/CPC… 95% sanse ca e tradusa dintr-un docoment quasi-oficial, ca de altfel o buna parte din acel articol.

  Hmmm, poate ca m-am pripit cu laudele… chiar si chinezii cred c-ar putea face un PR oleaca mai atent.

 5. In primul rand felicitari pentru articol! Foarte bine documentat si ‘free of subjectivity’ dupa parerea mea. In ce priveste alte pareri, intr-adevar sa asteptam rezultatele intalnirii si sa deducem cam ce importanta ar putea avea ele pentru Romania (if any).

 6. Titlul e putin fortat, China e putin „umflata” acum, lumea uita faptul ca desi USA sunt foarte indatorate totusi sunt singura tara care-si poate devaloriza in orice moment moneda nationala si astfel sa reduca datoria publica sau deficitul comercial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro