marți, martie 18, 2025

Vizita ministrului Szijjarto Peter la Chișinău determină România să reseteze relația cu Republica Moldova. Interviu cu Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic

Doi miniștri, cel de Externe și cel al Apărării, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă, un secretar de stat de la Interne, Raed Arafat, au mers joi, 30 aprilie, la Chișinău. Ei au însoțit o echipă de 42 de medici și asistente din România, care vor sta acolo două săptămâni. Putem spune că vizita aceasta reînnoadă relația dintre București și Chișinău, care părea înghețată de câteva luni? Vizita pare să fi avut succes , României i se mulțumește pentru ajutoare, în mai multe filmulețe ad hoc, presa de la Chișinău se arată entuziasmată, rețelele sociale sunt pline de like-uri și inimioare sub fotografiile cu medici români.

Dincolo de emoțiile de pe rețelele sociale, la rece vorbind, cum e relația România – Republica Moldova în ultimele luni?

Cred că vizita demnitarilor români la Chișinău a fost răspunsul Bucureștiului la vizita ministrului de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, la Chișinău. Pentru România această vizită a fost mai mult decât un gest neprietenesc. Era a doua oară, în mai puțin de 10 luni, când diplomația Bucureștiului este prinsă pe picior greșit la Chișinău.

Nu cred că există o relație cauzală între scandalul declanșat de ministrul ungar de externe, împotriva ambasadorului României la Budapesta, și vizita de peste câteva zile întreprinsă la Chișinău de acesta. Vizita demnitarului de la Budapesta cred că a fost decisă înainte de izbucnirea scandalului și nu din cauza lui. Și, oricum, nici MAE și nici ministrul Aurescu n-au luat atitudine în favoarea ambasadorului României. Chiar și așa, conflictul nu s-a stins, ci s-a extins și acutizat. Cum știți, scandalul autonomiei Ținutului Secuiesc a explodat la București, a rezultat o declarație contondentă a președintelui Iohannis, interpretată în fel și chip.

Ca să înțelegem relația cauzală, trebuie să fim atenți la cronologie. Anunțul privind vizita lui Szijjarto a fost făcut în weekendul trecut. Luni, MAE a ieșit cu un comunicat la împlinirea a 10 ani de parteneriat strategic București-Chișinău, care făcea inventarul microbuzelor și grădinițelor reparate cu banii României, peste Prut. Guvernul român își exprima dezamăgirea față de situația politică din Moldova și repetă faptul că va condiționa orice ajutor de implementarea unor reforme. Deci, actuala putere de la Chișinău să-și ia gândul de la ajutoare. N-o să primească nimic. Însă….

Tot luni, dacă vă amintiți, a fost o ședință a unor miniștri la Cotroceni, după care președintele Iohannis a avut o declarație de presă. Spunea domnia sa că a discutat trei teme, iar ultima – suprinzător – era Moldova.

Președintele a anunțat că România va trimite acolo medici și măști, adică material de protecție. Deci, o vizită la Chișinău pregătită în mare viteză. Sub presiunea unui eveniment: vizita lui Szijjarto în Moldova. La mai puțin de 18 ore de la anunțul președintelui, marți dimineață, pe aeroportul din Chișinău a aterizat ministrul ungar de Externe, cu ajutoare pentru bătălia cu pandemia: 100.000 de măști și 5.000 de costume de protecție.

Tot marți, de la București, ministrul Aurescu l-a sunat pe omologul său de la Helsinki ca – n-o să ghiciți nici dacă vă las o săptămână de ce! – să discute despre Republica Moldova. Cu Finlanda care nici nu are ambasadă la Chișinău.

Păi, ce să facă Finlanda în Moldova?

Ne lămurește comunicatul MAE. România încurajează Finlanda să fie mai activă la Chișinău, dar în coordonare cu Bucureștiul. E în comunicat cuvântul coordonare, care mi se pare …. interesant.

Chiar în ziua în care ministrul ungur era la Chișinău, Bogdan Aurescu l-a încurajat telefonic pe omologul finlandez să fie activ în Moldova, pornind poate de la premisa că finlandezii și ungurii vorbesc limbi fino-ugrice. Așa că, dacă moldovenii au vreo înclinare spre asta, să și-o satisfacă cu finlandezii.

Ce politică au ungurii la Chișinău? E interesant. Ungurii au acolo OTP Bank si firma Richter, care asa cum spunea ministrul Szijjarto Peter in alocuțiunea de la la Chișinău, ținută alături de Oleg Țulea, sunt lideri de piață în domeniile lor. De unde acest interes pentru Moldova?

Chișinăul e o carte pe care Budapesta o poate juca în diverse partide. Cu România, de pildă, care a investit mult în Republica Moldova. Nu doar sentimental ci și financiar. Câteva miliarde bune în ultimii 30 de ani. Sunt resurse enorme puse la bătaie de statul român, care e departe de a fi bogat. Îmi place să cred că nu sunt resurse aruncate pe apa Prutului, și că statul român are un proiect realist cu Republica Moldova.

De cealaltă parte, Ungaria n-a investit nimic. SUA, Japonia, Polonia au adus sute de milioane de dolari în Moldova. Japonezii sunt extrem de harnici, dar foarte discreți. Au făcut enorm pentru agricultura republicii. Cehia a finanțat un registru al vinului, de mare ajutor pentru viticultorii de acolo. Ungaria n-a cheltuit o copeică, doar speculează contextul pentru a crea diversiuni și a pune în dificultate România.

De triunghiul București-Budapesta-Chișinău se mai folosește câteodată Rusia. Încă apar diverse analize pe la Moscova în care se spune că România e revizionistă, dar ar trebui să se gândească bine, pentru că dacă vrea Moldova ar putea pierde Transilvania.

Mai este și elita politică de la Chișinău, care speculează sensibilitatea Bucureștiului, încercând un șantaj sentimental: dacă voi nu ne vreți, o să ne vrea Budapesta. E un șantaj la care instituțiile militarizate care controlează dosarul relației cu Republica Moldova, serviciile secrete, MAE clachează emoțional. Din păcate România nu are mereu o politică rațională față de Republica Moldova, ci una mai degrabă pavloviană.

Pentru generațiile mai noi, care nu cred că mai fac la școală, Ivan Pavlov a fost un mare fiziolog rus, a primit premiul Nobel pentru medicină, pe la 1900 și ceva, el a descoperit reflexele condiționate. A făcut experimentele pe un câine, care saliva la anumiți stimuli. Câinele poate fi și astăzi văzut, împăiat într-un muzeu din Moscova.

Dar să ne întoarcem la Moldova. În cele două mandate ale președintelului Voronin, relația cu Ungaria a mai fost folosită de Chișinău pentru a da șah Bucureștiului. Nu e o întâmplare faptul că la cârma diplomației moldovene a fost adus fostul ambasador al Republicii Moldova la Budapesta, Oleg Țulea. El este un vechi membru democrat, a făcut cursuri politice la București, la PSD, cu care partidul său este asociat. A fost promovat în guvern viceministru, de fostul oligarh Plahotniuc, care avea o relație specială cu Bucureștiul. Țulea are relații la Budapesta, el a promovat parteneriatul strategic cu Ungaria, închiat la 12 martie, deci acum o lună și jumătate, cu ocazia vizitei lui Viktor Orban la Chișinău. Atunci, Ungaria a promis Moldovei o linie de credit de 100 milioane de Euro. Despre acest credit s-a discutat și la întâlnirea de marți, a ministrului Szijjarto cu premierul Ion Chicu.

Și ca să vedeți cum prostia se plătește, în decembrie 2018, ministrul de Externe de atunci, Meleșcanu, a făcut eforturi pentru a mobiliza Ungaria să se alăture României pentru a bloca o decizie a UE-28 care critica autoritățile de la Chișinău, adică pe Plahotniuc. Atunci, Bucureștiul și Budapesta împreună s-au opus și au blocat paragraful cu pricina, iritând multe diplomații din statele membre, disperate de derapajele de la Chișinău. Deci, cum ar veni, diplomația română și-a făcut-o cu mâna ei.

Vizita, discursurile de la Chișinău, declarațiile de presă, pot reprezenta un moment de cotitură în atitudinea României față de regimul Dodon?  Bucureștiul a fost foarte critic cu Dodon, după îndepărtarea guvernului Maia Sandu.

Prea devreme ca să-mi dau seama. Ar putea fi. E clar că Bucureștiul trebuie să fie mai echilibrat și să iasă din jocul politic partizan. Din păcate, repetă erorile din vremea lui Plahotniuc, se livrează fără rest câte unei grupări politice, prestând în favoarea ei. E o situația puțin schizofrenică, MAE și SIE, sunt controlate în parte de rețele PSD, deci au o lungă și extrem de profitabilă colaborare – sub toate raporturile – cu democrații oligarhului fugar, Plahtoniuc. În vreme ce guvernul român este condus acum de liderul PNL, Ludovic Orban, susținător al colegilor populari europeni, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Ar trebui să existe o politică bipartizană pe câteva dosare printre care și Republica Moldova. Nu fals tehnocrată, cu băieții de casă ai jupânilor PSD de la Dâmbovița, Bacău sau din alte părți. Ci bipartizată. Asumată de conducerile celor două partide, după model american.

Deocamdată, de pe urma acestui reset, dacă el se confirmă, are de câștigat în primul rând Dodon, care pare să aibă prima șansă la alegerile prezidențiale din toamnă.

Nu cred că guvernul PNL îl ajută pe Dodon să câștige alegerile.

N-aș spune guvernul PNL. Dar, nici un ministru liberal n-a fost la Chișinău. În fond, miniștrii Aurescu, Ciucă, Arafat nu sunt percepuți public ca fiind liberali, chiar nu sunt PNL, ci sunt legați prin diverse fire de PSD. Între Maia Sandu și Igor Dodon, poate că aceste centre de decizie din MAE-SIE care țin dosarul Moldova, îl preferă pe actualul președinte, Dodon. În fond, Dodon e invenția lui Plahontiuc. Nu știm cine pe cine șantajează în jocul acesta. În spațiul estic, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi.

Deși, n-aș paria nici pe victoria lui Dodon în toamnă. Guvernul Ion Chicu nu are bani, remitențe nu mai vin, peste 300 de mii de moldoveni s-au întors din străinătate, de la începutul epidemiei, criminalitatea a crescut în țară. La Chișinău e o atmosferă apăsătoare. Veștile din spitale sunt proaste. Aproape o treime din cei infectați sunt medici și asistente. S-au închis nu doar secții de spital, ci policlinici întregi de pe teritoriul Moldovei, pentru că doctorii care lucrau în ele s-au îmbolnăvit.

Dacă opoziția s-ar uni și ar veni cu un candidat solid, cred că Dodon ar putea fi spulberat în turul doi, oricâte resurse financiare controlează. De altfel, asta e marea problemă a opoziției, odată pierdută guvernarea a rămas departe de resurse, ori în Moldova nu poți face politică fără resurse.

Contează această emoție generată de sosirea ajutoarelor din România? Sau e iluzia rețelelor sociale, unde câteva sute de oameni cu like-uri și inimioare roșii crează false impresii?

E foarte important că România a trimis această echipă în Moldova. E un gest emoționant, care contează. În felul acesta, România își securizează investițiile din Moldova.

Impresia e copleșitoare. Tremuri de emoție, îți dau lacrimile. Sunt zeci, sute, câteva mii de conturi de facebook care participă la acest festival de emoție. Dar, pentru o analiză politică obiectivă trebuie să ieșim din bulă. Viața reală e altceva. Moldova are probleme mult mai multe și mult mai mari decât COVID 19. Pe care nu le poate rezolva România. Peste 15 zile când pleacă medicii români, o să mai fie un rând pe poze pe facebook, după care fiecare își vede de viața lui.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

    • Scandalul din această săptămână nu se încheie cu respingerea legii respective de către senatorii din Parlamentul României. Analiştii politici (şi nu numai aceştia) pot face o conexiune cu monumentul care va fi inaugurat la Budapesta peste o lună de zile, mai precis la 4 iunie – când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
      Pe monumentul respectiv, numele tuturor provinciilor pierdute de Ungaria prin Tratatul de la Trianon apar sub formă de lacrimi. Liderii U.D.M.R. vor fi, probabil, alături de Victor Orban, care doreşte să inaugureze acest monument chiar dacă ne confruntăm cu o pandemie. Este dreptul lor să facă ce doresc la Budapesta şi pe teritoriul Ungariei, nu contest acest lucru.
      Aceiaşi lideri U.D.M.R. vor reveni însă în România şi, iniţial, ar fi trebuit să afişeze fotografiile de la monumentul respectiv în aşa-zisul Ţinut Secuiesc şi în Transilvania pentru a câştiga alegerile locale, apoi locurile pe care le deţin în Parlamentul României începând din anul 1990.
      Planul respectiv a fost modificat din cauza pandemiei. De aceea, scandalul din această săptămână se va prelungi până la toamnă, când alegerile locale se vor suprapune, calendaristic, cu cele parlamentare.

  1. In fapt , actiunea de ajutorare a cetatenilor republicii Moldova de catre guvernul Romaniei nu este decit o modalitate de prelungire a discursului presedintelui de acum 2 zile referitor la autonomia asa zisului Tinut Secuiesc .Putinele cuvinte spuse de presedinte atunci , au facut pagube uriase (politice)nu numai in tara , unde au aratat adevarata masura romaneasca a unora , ci au avut un ecou si in rindul cetatenilor moldoveni vorbitori de limba romana .O lume intreaga a auzit si inteles ce a spus presedintele Romaniei .Toti romanii se vor unii in sprijinul acestor vorbe, atit de romanesti ,chiar daca ele sunt spuse de un etnic german, fie el si presedintele tarii . Mai roman ca toti romanii , presedintele ne scoate din starea de amorteala si ne arata un adevar atit de crud . Desteapta-te romane .

  2. Cred ca Romania are destui specialisti / oameni de caracter care pot fi atrasi in MAE si alte institutii importante si cu care sa se cladeasca rapid un tip de politica externe articulata si hotarita. Un tip de politica activ si nu reactiv .Romania trebuie sa isi revina si sa impuna inteligent si rapid reguli de joc . Sa impuna astfel retinere daca nu respect . Trebuie lucrat pe toate palierele, in special in interior , acolo de unde a pornit infectarea institutiilor , fiindca adversarii Romaniei sint extrem de seriosi in ceea ce fac . Impostura, incompetenta, relatiile ascunse cu servicii secrete din alte tari, interesele financiare, finantari de partide proruse si promaghiare, coruptia inaltilor functionari, toate acestea ne-au adus unde sintem si ne pot duce si mai departe, in situatii ingrate in UE si mai aproape de plasa Rusiei . Institutiile trebuie curatate . UE trebuie sa fie incunostintata insistent, de toate aceste lucruri si determinata sa sanctioneze derapajele Ungariei, pentru ca ele pot prin contagiune sa produca atingere insusi proiectului european .

  3. Un etnic minoritar de-a dreptul nationalist, atentie, nationalist, nu patriot, pare a fi un nonsens de manual ! Si cu toate astea lucrul acesta s-a intamplat ! Sa se fi creat o noua paradigma in politica autohtona la nivel inalt cu aceasta ocazie ? Tot ungurii sa ne fi „ajutat” si de aceasta data ?
    Ar fi de-a dreptul umilitor pt patriotii de serviciu, dar…

    PS. Asa se pare ! Au trimis ei 100.000. de masti, am trimis si noi … 500.000.! :))

    PPS. In fond suntem in epoca de covid in care politica e mai mult cantitativa decat calitativa ! Dar o sa treaca si asta !!

  4. Ministrul maghiar nu s-a dus acolo de capul lui si nici de dragul moldovenilor. Ungurii nu au nici un interes direct in Moldova. S-a dus in cadrul unui plan mult mai amplu, incurajat de Putin, de decredibilizare a Romaniei. Acest puzzle are multe piese, dintre care una este relatia cu Chisinaul Alta, mult mai importanta, este planul Kos. Amanunte aici: https://proeconomicaalapitvany.ro/despre-noi
    https://www.podul.ro/articol/dungaciu-epidemia-de-hungaro-virus-ameninta-regiunea-planul-ungariei-pentru-maghiarii-din-transilvania-decorat-de-horthy-10211.html
    Din pacate, zicala „romanului nu trebuie sa-i furi traista, ci doar sa astepti pana o pierde singur” este foarte adevarata. Politicienii romani, lipsiti de spirit si cultura, nu inteleg nimic din lumea in care traiesc, in schimb decid soarta a 20 mil romani. Daca Iohannis a spus ceva, tot felul de „democrati” si „analisti” i-au sarit la beregata. Va garantez ca Iohannis nu a vorbit aiurea, dupa cum spunea Basescu, presedintele este cea mai informata persoana din Romania. Daca nu ne trezim, vom face extrem de simpla misiunea „prietenilor” de la est si vest.

    • Articolul lui Dan Dungaciu este excelent, si personal consider ca poate sta baza a unei incriminari in fata justitiei a psd-ului draknist si-a udmr-ului. Nu stiam de acel plan Kos, adica nu stiam ca asa se numeste proiectul acesta parsiv de investitii ale Ungariei in Transilvania, acum insa pot fi puse cap la cap mai multe miscari psdisto-udmriste :
      1. ultima lege de autonomie a fantasmagoricului Tinut Secuiesc, trecuta tacit in camera deputatilor si respinsa de urgenta in senat dupa declaratia raspicata a presedintelui Iohannis;
      2. oficializarea limbii maghiare in localitatile cu cel putin 20% minoritati, decizie stipulata de psd in codul administrativ trecut prin oug de javra de dancila;
      3. udmr a fost nemultumit de limita de 20%, si-a facut proiect de lege prin care sa devina oficiala limba maghiara in localitati cu 10% minoritati, proiect care a trecut tacit in senat pe 23 aprilie, iar parlamentarii PNL au cerut imperativ ieri sa fie pus pe ordinea de zi si respins in camera deputatilor.
      Toate aceste ordinarii de proiecte arata premeditarea de catre psd si udmr a intregii mizerii si intelegeri tradatoare impotriva Romaniei. Astia trebuie judecati pentru tradare de tara, psd si udmr.

    • „Ministrul maghiar nu s-a dus acolo de capul lui…”

      …Tot așa cum, probabil, nici reacția d-lui Iohannis la aberația legislativă anticonstituțională organizată de PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia parlamentul României nu a fost „de capul domniei-sale, ci foarte posibil, s-a desfășurat în coordonare cu partenerii europeni.

      Dl Viktor Orban este mai puțin bine văzut astăzi, când nu mai este „simpaticul dictator” și pupat pe frunte de liderii UE, când amenință chiar fundamentele Uniunii, prin autoritarism, naționalism revizionist și apropierea excesivă de Rusia și China.

      Ridicolă este, însă, atitudinea celor care îl critică pe dl Iohannis, deși nu pot contesta caracterul anticonstituțional al proiectului legislativ adoptat de Camera Deputaților, dominată de PSD.

  5. Exista cumva o abordare strategica a relatiei Romania – Moldova?

    Sau doar se reactioneaza cand la unul, cand la altul?

  6. Probabil pe seama „intelegerii”cu partea romana de care vorbea ministrul de externe maghiar,atunci cand l-a atacat pe ambasadorul roman,dar si pe seama unei retoricii antieuropene a PSD -Dragnea(s-a dezis cineva din PSD-Ciolacu?)politica externa in Transilvania si iata acum in Moldova a devenit tot mai indrazneata ,apropiata de comportamentul si interesele rusesti in Moldova,contrapondere in Ardeal.Pozitiile incalificabile ale ministrului de externe si ale vicepremierului maghiar au ramas nesanctionate de catre MAE Melescanu.De pomina afirmatia ministrului de externe dupa ce a obtinut acordul de cedare a capacitatii BRUA;”voi si asa ardeti gazul'(Apropo unde sunt combinatele de ingrasaminte si de ce ae importa ingrasaminte din Ungaria ,care nu are gaz dar care are ingrasaminte?.Cum au venit guvernarile PSD in intampinarea politicii maghiare:au permis investitii de stat in Ardeal,ajutoare catre fermierii maghiari ,au tolerat importul de marfuri agroalimentare in deficit de aproape un miliard crescand PIB-ul Romaniei cu locuri de munca in Ungaria(adica ungurii ne dau de mancare)nu au construit autostrazile de legatura cu cele maghiare gata demult,nu au investit in Transilvania incat vreun ungur ,sa spuna:da Bucurestiul a facut locuri de munca,da Bucurestiul se ocupa.Bravo!A auzit cineva o astfel de afirmatie?Daca s-ar fi facut autostrazile veneau investitiile din UE cum au venit in Banat.Asa privirile se indreapta spre Budapesta.Poitica externa maghiara ,iata a reusit ,sa anihileze sarbatorirea a 100 de ani de la Unire si pregateste replica la Trianon.Noi?Melescanu si Titus ar trebui serios,luati la intrebari.

  7. Îmi amintesc de o glumă mai veche despre comunicare…

    Doi frați nu s-au văzut de mult. Unul a plecat departe, celălalt a rămas în casa părintească. Cel plecat își sună fratele și-l întreabă ce s-a mai întâmplat pe-acasă. După ce-și spun câteva banalități, cel aflat departe întreabă: „Dar, motanul nostru, cel cu care ne jucam împreună, ce mai face?”. Frate-său îi răspunde scurt: „A murit.”.

    „Of, dar nu așa se dă o veste rea! Trebuia să fi spus că motanul nostru iubit s-a urcat pe acoperiș. Că tu ai încercat să-l cobori, dar nu ai reușit și ai chemat un vecin. Nici el nu l-a putut coborî și au venit pompierii cu o scară lungă. Și motanul s-a speriat, a alunecat de pe acoperiș și a căzut …S-a rănit, a fost chemat veterinarul, care l-a îngrijit cu multă atenție, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el.”

    „Ai înțeles?!”, îl întrebă cel aflat în depărtare pe fratele rămas acasă… „Da!”, îi răspunse acesta.

    „Ei bine, acum hai să mai vorbim și despre altceva… Spune-mi, te rog, mama ce mai face?”… „Este pe acoperiș…”, îi răspunse frate-său.

    Cam așa stau lucrurile și cu declarația d-lui Președinte Iohannis cu privire la aberanta acțiune anticonstituțională din parlamentul României, întreprinsă de gruparea PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia.

    Cam toată lumea spune că e de acord cu faptul că respectiva lege este cu totul și cu totul inacceptabilă, dar Președintele Republicii, dl KW Iohannis, nu ar fi trebuit să o spună într-un mod chiar atât de direct!

    • Dupa mine, tocmai politica asta a reactiei intarziate si masurate convine de minune Ungariei si-i permite sa mearga din ce in ce mai departe. O reactie dura, care coalizeaza si opinia publica din Romania, pune Ungaria in asteptare. Daca ar reactiona la fel de dur, nu ar face decat sa intensifice disputa si atunci interesele Ungariei in Transilvania si Romania ar avea de suferit. Mai e si pozitia lui Viktor Orban in Europa, mult slabita astazi. S-a vazut si cum a reactionat la declaratia politica a lui Johannis, aproape temator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro