marți, mai 30, 2023

Viziunea economică a PDL pentru anul 2020. Soluțiile pentru mediul de afaceri din România

România este într-o criză de locuri de muncă. Nimeni nu are grijă de angajatori. Dacă angajatorului îi merge bine, îi merge bine și angajatului. Un mediu de afaceri ca cel de până acum nu mai este o opțiune viabilă pentru România. Nu există țări bogate sau țări sărace prin natura lor. Există doar țări bine administrate și țări administrate prost.

Viziunea economică a PDL pentru anul 2020 este clară: creșterea libertății economice. Vom acționa pentru ca România să devină cea mai transparentă și cea mai liberă economie europeană până în anul 2020.

Economia de piață înseamnă libertate. Economia de piață înseamnă să auzim și să ținem cont de glasul oamenilor de afaceri. Un mediu de afaceri liber, de succes, este acela care transformă IMM-urile performante de azi în firmele de succes de mâine.

PDL, singurul partid de centru-dreapta din România, mizează pe retragerea statului din economie pentru a lăsa mediul de afaceri să respire.

Fără o viziune ambițioasă și acțiuni ferme, România pierde competiția globală în ceea ce privește atractivitatea mediului de afaceri.

 • România este a doua cea mai puțin transparentă țară din UE. În lume se poziționează pe locul 136 din 144 la transparența în elaborarea politicilor publice, conform Raportului Global al Competitivității din anul 2012.
 • România este a 7-a cea mai puțin liberă economie din UE. Avem a 59-a cea mai liberă economie din lume la momentul actual, din 177 țări, conform Heritage Foundation.
 • Ușurința de a face afaceri ne poziționează pe locul 24 în UE și pe poziția a 72-a în lume în anul 2012.
 • Suntem pe ultimul loc în UE ca timp consumat cu plata taxelor și pe locul 136 la nivel mondial.
 • Suntem a 26-a cea mai competitivă economie din UE. La nivel mondial ne poziționăm pe locul 78 din 144 de țări.
 • România are a 14-a cea mai mare povară a reglementărilor guvernamentale din UE și a 118-a din lume.

România trăiește astăzi reversul industrializării

Mai bine de 90% din industriile din România sunt controlate de companii cu capital majoritar străin: companiile străine domină 21 din cele 25 de pieţe industriale. Avem companii cu capital majoritar autohton doar în cazul a cinci industrii: cărbune (100% companii românești), alte activităţi extractive (86%), industria alimentară (65%), activităţi anexe extracţiei (58%) şi industria construcţiilor metalice (53%). Dintre acestea, doar industria alimentară şi cea a construcţiilor metalice sunt private.

 • Dacă în urmă cu 23 de ani industria românească a utilajelor agricole (tehnică agricolă, utilaje sau subansambluri) avea în jur de 30 de unități de producție, în prezent ea mai numără doar 8 jucători. Astăzi se mai realizează local doar utilaje de mici dimensiuni; înainte se produceau toate utilajele necesare, de la semănători la tractoare.
 • Dacă în 1994 existau 125 de unități de producție funcționale în industria berii, astăzi au mai rămas doar 20. România este unicul stat din regiune unde numărul fabricilor de bere este în scădere.
 • Industria de ciocolată din România a rămas reprezentată de doar 3 fabrici de ciocolată şi dulciuri. În urmă cu opt ani, producţia internă acoperea peste 80% din vânzările de ciocolată. Astăzi, consumul de ciocolată din România este acoperit în proporţie de 80% din importuri.
 • Chiar dacă are o piață destul de dezvoltată a produselor lactate, în România nu există la ora actuală un producător de materiale prefabricate pentru ambalaje și fructe pentru uz industrial. Importăm 10% din laptele folosit ca materie primă şi integral foliile din care se fabrică paharele din plastic şi fructele aflate în compoziţia iaurturilor.
 • Românii plătesc mai mult decât vecinii est-europeni pentru produsele de igienă personală deoarece nu mai au nicio fabrică de pastă de dinți sau săpun lichid; producția Colgate a fost relocată de la Brașov în Bulgaria, iar principalele branduri de săpun solid sunt importate din străinătate.

În industrie funcționează doar 10% din totalul companiilor active, conform datelor pe anul 2011, ceea ce înseamnă că economia românească este puternic dependentă de alte domenii, cum sunt comerţul sau serviciile. Lipsa de competitivitate în activitatea industrială se vede și în lipsa creșterii producției industriale în anul 2012 și în închiderea și relocarea unor companii importante, precum Mechel Târgoviște, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila, Ductil Buzău, Ductil Steel Oțelul Roșu, Mechel Reparații, Oltchim, Cuprumin.

România – mediu de afaceri atractiv

PDL are ca scop transformarea României într-un loc în care talentele să își dorească să se dezvolte, unde întreprinderile să își dorească să investească și unde inovarea să prospere. Cum? PDL crede că România poate deveni cea mai transparentă și mai liberă economie din Europa până în anul 2020.

Cum vom proceda? PDL are 10 de obiective clare, structurate în trei priorități:

 1. 1. Crearea de locuri de muncă prin stimularea investițiilor. O economie sănătoasă este o economie bazată pe stimularea muncii și a investițiilor. Devenim mai atractivi dacă reducem fiscalitatea, dacă valorificăm avantajele competitive ale României (resursele naturale și resursele umane), dacă  susținem ramurile economice importante unde putem procesa cu valoare adăugată ridicată (agricultură, servicii, turism, IT, energie), dacă îmbunătățim gradul de absorbție al fondurilor europene, dacă modernizăm infrastructura de transport pentru a asigura conectivitatea cu statele UE și cu spațiul ex-sovietic și Orientul Mijlociu. Venim cu soluții pentru crearea de locuri de muncă – principala problemă a cetățeanului de rând.
 2. Formarea și reconversia profesională ca prioritate. Pentru creșterea gradului de ocupare suntem obligați să corelăm sistemul educațional cu nevoile pieței muncii. Fără utilizarea transparentă a fondurilor europene pentru calificare continuă și recalificare nu vom avea o forță de muncă performantă și bine remunerată. Inteligența românească înflorește individual, separat, haotic și este ușor culeasă și ademenită în afara țării. PDL crede în tehnologizarea și profesionalizarea României și în promovarea meritocrației și a excelenței la noi acasă.
 3. Depolitizarea administrației. O administrație eficientă înseamnă o administrație cu oameni profesioniști, fără coloratură politică și cu nivelul decizional descentralizat pentru a servi interesele comunităților și pentru a fi aproape de cetățeni.

OBIECTIVUL 1: Crearea Autorității Naționale pentru Protecția Întreprinzătorului (ANPI)

OBIECTIVUL 2: Relaxare fiscală – cotă unică de 12%

OBIECTIVUL 3: Revenirea la impozitul opțional de 3% pe venit

OBIECTIVUL 4: Reducerea timpului cu plata taxelor la cel mult 3 zile pe an

OBIECTIVUL 5: Introducerea mediatorului de credite pentru IMM-uri

OBIECTIVUL 6: Formarea și reconversia profesională

OBIECTIVUL 7: Dezvoltarea de clustere tehnologice și creative

OBIECTIVUL 8: Fonduri europene pentru dezvoltarea mediului de afaceri

OBIECTIVUL 9: Conectarea României la infrastructura europeană

OBIECTIVUL 10: România va fi cea mai transparentă țară din UE

OBIECTIVUL 1: Crearea Autorității Naționale pentru Protecția Întreprinzătorului (ANPI)

Mediul de afaceri din România este opac, rigid, sufocat de reglementări, impredictibil și nesigur. Vocea întreprinzătorilor din România nu este suficient auzită.

Mediul de afaceri nu se lovește doar de lipsa programelor de sprijin; chiar și când acestea există, fie implementarea este deficitară, fie se dovedesc o adevărată piedică pentru companii.

 • De pildă, sistemul de TVA la încasare, gândit de comunitatea europeană ca o facilitate, s-a transformat în dezastru la contactul dintre firmele mici și cele cu cifră de afaceri mare. Firmele mari pot deduce TVA-ul aferent facturilor emise către firmele mici abia după ce acestea le vor plăti, ceea ce va încuraja firmele mari să renunțe la furnizorii mici și să îi înlocuiască cu alte firme mari, care aplică același sistem. Rezultatul este tragic: noi falimente în rândul firmelor mici. Pentru a veni în ajutorul IMM-urilor, a nu a le pune piedici, acest sistem ar trebui să fie opțional și să nu fie limitat la 90 zile, pentru că astfel se permite doar amânarea cu 90 de zile a plății TVA și nu plata TVA la încasare. PDL nu mai permite ca astfel de absurdități să persiste.
 • Firmele se confrută zilnic cu abuzurile instituțiilor de control ale statului, fără a avea cui să se plângă sau cine să ia atitudine pentru a le apăra drepturile.

Avem nevoie de o instituție care să semnaleze imediat astfel de probleme și abuzuri asupra mediului de afaceri. De aceea, PDL propune o inițiativă legislativă pentru crearea Autorității Naționale pentru Protecția Întreprinzătorului (ANPI) care va avea ca principal scop protecția întreprinzătorilor în fața abuzurilor făcute de instituțiile publice. În plus, ANPI va monitoriza mediul de afaceri și va elabora strategii şi statistici referitoare la mediul de afaceri, va colabora cu instituțiile statului pentru elaborarea politicilor publice privind întreprinzătorii, va oferi consultanță întreprinzătorilor aflați în dificultate și va informa mediul de afaceri asupra modificărilor legislative sau asupra oportunităţilor de dezvoltare a afacerilor. PDL susține introducerea „testului de competitivitate” pentru orice propunere de legislație politică economică. Aceasta presupune evaluarea impactului oricărei propuneri de politică economică prin intermediul criteriilor luate în calcul la determinarea indicelui global al competitivității.

OBIECTIVUL 2: Relaxare fiscală – cotă unică de 12%

Mediul de afaceri din România este captiv presiunii taxelor, suplimentării impozitelor și schimbărilor bruște și continue de legislație. Codul Fiscal și Codul de Procedură fiscală au suferit 110 modificări de la intrarea în vigoare până în prezent, în doar zece ani de existență. Când statul taxează, înseamnă că decide în locul firmelor: în loc ca banii să fie investiți sau alocați pentru creșterea de salarii în mediul privat, ei merg spre achitarea de taxe și impozite cu prea puține efecte în planul îmbunătățirii vieții cetățenilor ori creșterii PIB-ului. Îngropată în datorii, o firmă moare mai devreme sau mai târziu.

O cotă de impozitare a profitului de 16% pune probleme atractivității României pentru investitorii străini, în contextul în care țările învecinate sunt mai competitive din punct de vedere al impozitării companiilor. Tot mai multe firme românești se delocalizează în Bulgaria, unde cota unică este de 10%. Dintre țările învecinate, rata de impozitare a profitului este de 9% în Muntenegru, de 10% în Albania și Macedonia, de 12% în Moldova și de 15% în Serbia. România are a opta cea mai mare povară fiscală pe muncă din UE, de 44% în anul 2011.

PDL atinge aceste puncte nevralgice pentru companii: reducem cota unică de la 16% la 12%, contribuţiile de asigurările sociale şi de sănătate la angajator cu 5 puncte procentuale și eliminăm impozitul pe profitul reinvestit pentru a stimula munca şi investiţiile.

OBIECTIVUL 3: Revenirea la impozitul opțional de 3% pe venit

Impozitul obligatoriu pe venit de 3% pentru firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 euro este tragic pentru orice firmă cu o rată a profitului mai mică de 18%. Aproape 200.000 de întreprinderi sunt afectate direct de acest impozit. Aprox. 30.000 dintre acestea vor înregistra pierderi exclusiv din cauza aplicării măsurii.

PDL va elimina barierele artificiale de pe piață. PDL dă șansa microîntreprinderilor aflate la demaraj sau cu rate ale profitului mici să supraviețuiască și să își arate potențialul de creștere prin reintroducerea posibilității de a alege metoda de impozitare. De aceea, PDL propune revenirea la impozitul opțional de 3% pe venit.

OBIECTIVUL 4: Reducerea timpului cu plata taxelor la cel mult 3 zile pe an

Firmele românești trebuie să facă în medie 41 plăţi pe an, pentru care pierd 9 zile. Taxele se plătesc în două zile și jumătate în Luxemburg, în 3 zile în Irlanda și în 3 zile și jumătate în Estonia. PDL are în plan simplificarea și reducerea poverii administrative.

Nu ne mai permitem să avem companii cu angajați care nu fac altceva decât să completeze zilnic documente pentru plata taxelor și a impozitelor. Nu vom mai permite niciunei instituții a statului să solicite companiilor sau cetățenilor documente sau informații pe care tot o instituție a statului trebuie să le ofere. Este o pierdere inutilă de timp, de bani și nu aduce nicio valoare acestui proces.

Mediul de afaceri nu cere ajutor sau favoruri de la stat; însă are nevoie să respire. Întreprinderile nu există într-un vid – au nevoie de o structură politică care să le susțină în procesul de creștere și dezvoltare. Piaţa conduce, iar guvernul simplifică şi facilitează. Nu statul alege câştigătorii. Statul face însă regulile jocului. Este corect şi echitabil ca în final, eforturile firmelor să fie cele care le determină succesul.

PDL are ca scop crearea unui sistem politic care decide prioritățile și reglementările folosind o abordare rațională, favorabilă mediului de afaceri. PDL a început de când era la guvernare reducerea numărului de taxe. Sub guvernarea PDL, 237 taxe şi tarife parafiscale au fost comasate sau eliminate, din 491 existente la începutul anului 2009. Știm cum să facem și vom continua; ba mai mult: avem în plan reducerea entităților statului către care taxele trebuie plătite. Încasările vor fi centralizate și apoi distribuite acolo unde este necesar.

Eliminăm orice risipă. PDL cheamă guvernul să micșoreze povara administrativă și să reducă timpul necesar plății taxelor la cel mult 3 zile pe an.

OBIECTIVUL 5: Introducerea mediatorului de credite pentru IMM-uri

Este de notorietate reticența băncilor de a acorda credite micilor antreprenori.  Aproape jumătate (48,5%) din solicitările de credite ale IMM-urilor din România au fost respinse, față de 28% în UE în perioada 2009-2011. Prin urmare, doar 21% din micile firme active își finanțează activitatea prin credite de la bănci și instituții financiare nebancare. IMM-urile au acces limitat la credite atât din cauza cerințelor tot mai stricte solicitate pentru obținerea de finanțare, cât și a ratelor crescute ale dobânzii. Pe de altă parte, o serie de alte dificultăți pun piedici finanțărilor: lipsa de transparență a băncilor cu privire la ofertele financiare și la costurile totale ale creditării, birocrația excesivă, informațiile incomplete. Cea mai mare parte din instituțiile de credit din România nu oferă pe propriile site-uri nici măcar informațiile de bază legate de costurile de finanțare, referitoare la dobânzi și comisioane. Astfel, unei întreprinderi îi este exclusă din start șansa de a lua cea mai avantajoasă decizie din punct de vedere al costurilor atunci când dorește contractarea unui credit.

PDL își asumă remedierea acestor probleme. România are nevoie un mediator de credite la nivelul fiecărui județ, care să faciliteze relația dintre IMM-urile care deja înregistrează probleme în relația cu băncile. Mediatorul de credite va reprezenta un punct de contact pentru fiecare antreprenor cu dificultăți de finanţare, va facilita dialogul, cooperarea și schimbul de informații dintre creditori și IMM-uri, va analiza dosarele şi situaţiile pentru a propune soluţii și va contribui la creșterea transparenței ofertelor financiare pentru mediul de afaceri. IMM-urile vor beneficia astfel de consultanță adaptată propriilor nevoi, de o mai mare transparență a ofertelor bancare și de șanse mai mari de a-și realiza investițiile. Avem ca sursă de inspirație bunele practici europene din Belgia, Franţa, Ungaria, Franţa, Irlanda și Finlanda.

OBIECTIVUL 6: Formarea și reconversia profesională

Nevoile pieței muncii nu sunt acoperite. 80% din absolvenţii de facultăţi din România profesează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Tinerii nu știu care sunt așteptările de pe piața muncii. Nu este de mirare, având în vedere că învățământul profesional este aproape inexistent. Numărul de școli profesionale s-a redus cu 99%, iar numărul de elevi din învățământul profesional a scăzut cu 95,3%, în perioada 1996-2011.

PDL are în plan reintroducerea școlilor profesionale pentru furnizarea de formare profesională, astfel încât fiecare elev să poată opta pentru cea mai potrivită formă de educare. Încurajăm dezvoltarea școlilor profesionale în parteneriat cu companii din diverse domenii de activitate.

De asemenea, vom pune la punct centre de pregătire continuă și reconversie profesională care să alimenteze cu forță de muncă specializată cererea de pe piață. Agenția Federală a Muncii din Germania are un program eficient de integrare a șomerilor. Agenția are două atribuții principale: să gestioneze programul șomaj-beneficii și să ofere diverse servicii, de tipul furnizării de consiliere în carieră, plasarea forței de muncă etc. Sub conducerea agenției, numărul de șomeri a scăzut cu 1,6 mil. persoane, de la 4,5 mil. persoane în 2004 la 2,9 mil. perosane în 2011, iar perioada medie a șomajului a scăzut cu aproape 30 de zile, de la 164 zile la 136 zile. Agenția pune accentul atât pe identificarea de soluții pentru a ajuta șomerii să reintre pe piața muncii, cât și pe monitorizarea rezultatelor.

OBIECTIVUL 7: Dezvoltarea de clustere tehnologice și creative

Calitatea sistemului de învățământ lasă de dorit. Raportul Global al Competitivității 2012-2013 ne atrage atenția că ne situăm pe locul 108 din 144 la calitatea sistemului educațional, în scădere de pe locul 71 ocupat în anul 2008. În topul mondial cu cele mai performante sisteme de învățământ se află Elveția, Finlanda, Singapore.

Talentele pleacă din țară. Exodul creierelor a crescut considerabil: România a ajuns pe locul 136 în anul 2012, de pe locul 102 ocupat în anul 2008. În schimb, Elveția, Singapore, Qatar nu se confruntă cu o astfel de situație.

În aceste condiții, rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 22,7% în ultimul trimestru din anul 2012, de peste trei ori mai mare decât rata generală a şomajului din România.

De ce România să nu devină locul prielnic pentru tineri precum Ionuţ Budişteanu? Tânărul în vârstă de doar 19 ani a câştigat marele premiu al concursului Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) din SUA. Budişteanu şi-a adjudecat primul loc în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer, pentru a preveni și diminua numărul de accidente rutiere. Modelul nu ar costa decât 4.000 de dolari dacă ar fi pe piaţă. Ionuț spune că ar rămâne în România, dar aici nu poate să facă ceea ce își dorește.

Scopul PDL este de a crea acea Românie în care tinerii talentați să își dorească să rămână și să își poată dezvolta la maximum abilitățile și capacitatea creativă.

De aceea, PDL pune accentul pe dezvoltarea de clustere tehnologice și creative pentru a crește calitatea învățământului și pentru a valorifica talentele și inovațiile în țară. Practic, interconectăm instituțiile de învățământ superior cu mediul de afaceri, autoritățile administrației publice locale, asociațiile patronale și profesionale, instituțiile financiare, organizațiile internaționale și investitorii autohtoni sau străini în scopul desfășurării activității de cercetare științifică, de învățământ și de transfer tehnologic al rezultatelor științifice și inovațiilor.

Industriile creative au un potențial important în economia românească. Forţa economică a industriilor creative din România, pornind de la software, publicitate, arte sau arhitectură până la design, se ridică la 7% din PIB. În industriile creative acţionează 122.000 de companii, un sfert din firmele din România. Impactul pe piața muncii este semnificativ: aproape 2 din 10 salariaţi sunt angajați în domeniul industriilor creative. Sectorul este dominat în principal de persoane tinere, cu vârsta între 24 şi 49 ani şi cu grad ridicat şi foarte ridicat de calificare. În plus, a opta parte din exporturi este realizată în aceste industrii.

Tendinţele din economiile avansate, precum Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia și Franța indică o puternică orientare pe industriile creative ca mijloc de creştere economică. În Marea Britanie, încă din anul 1997, Departamentul pentru Cultură, Media şi Sport al guvernului Blair crea un nou super-sector industrial pe baza a treisprezece sectoare deja existente, de la publicitate la artele spectacolului, recunoscând potenţialul economic remarcabil al ideilor originale.

Sectorul IT&C ne-a făcut cunoscuți la nivel global.

Puțini știu că suntem prima țară din Europa de Est care a construit computere sau că suntem lider european în privința numărului de specialiști în IT. România a demonstrat că și în domeniul telecomunicațiilor mobile are un potențial important de creștere. Suntem a cincea țară la nivel mondial din punctul de vedere al conexiunii la Internet.

OBIECTIVUL 8: Fonduri europene pentru dezvoltarea mediului de afaceri

Mediul de afaceri a pierdut enorm prin lipsa de eficiență în atragerea fondurilor europene. România are cea mai scăzută rată de absorbție din statele membre ale UE, de doar 14% la sfârșitul lunii aprilie 2013. Rata de absorbție a Bulgariei este  dublă, de 28%. În perioada 2007-2012 România a absorbit din fonduri europene doar 130 euro/locuitor. Cehia a atras de peste 10 ori mai mult decât România în aceeași perioadă: 1.544 euro/locuitor. Ungaria a absorbit 997 euro/locuitor, Polonia 850euro/locuitor, iar Bulgaria 308 euro/locuitor.

PDL propune un nou model instituțional pentru absorbția fondurilor europene. Ne concentrăm pe reducerea birocrației, asigurarea accesului beneficiarilor la programe de creditare cu dobândă subvenționată și stabilirea unor mecanisme de control independente de influențele politice. Vom avea grijă ca programele operaționale pentru perioada 2014-2020 să respecte nevoile de dezvoltare ale fiecărei regiuni. Ne axăm pe buna practică poloneză de a lăsa în sarcina regiunilor să gestioneze cel puțin 25% din fondurile structurale, care vor fi utilizate conform strategiilor de dezvoltare regională. Mecanismul instituțional va fi astfel mult simplificat și eficientizat.

OBIECTIVUL 9: Conectarea României la infrastructura europeană

Infrastructura este condiția de bază pentru dezvoltarea afacerilor. România se poziționează însă pe ultimele locuri în lume la calitatea infrastructurii de transport: suntem pe locul 132 în lume (din 144) și pe ultimul loc în UE. Avem a treia cea mai slabă calitate a infrastructurii de transport rutier la nivel mondial (locul 142 din 144), în timp ce calitatea infrastructurii feroviare ne poziționează pe locul 83 din 124 în anul 2012, conform Raportului Global de Competitivitate. Lucrările de infrastructură înaintează greoi. România a reușit să construiască 350 km de autostradă în ultimii 10 ani. Viteza de circulație pe calea ferată este aceeași ca în perioada interbelică.

PDL susține investițiile cu prioritate în infrastructură. Ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii pentru a conecta România la rețeaua europeană de transport, pentru a crea locuri de muncă și pentru a spori atractivitatea țării noastre pentru investitorii străini.

OBIECTIVUL 10: România va fi cea mai transparentă țară din UE

Românii sunt sătui de luptele politice, de corupție și de ineficiența guvernanților. Ocupăm locul 136 din 144 la transparența în elaborarea politicilor publice și suntem a 66-a cea mai coruptă țară din lume.Transparența înseamnă spor de creștere economică și corupție mai mică.

Lipsa de transparență a cheltuielilor publice permite propagarea corupției, stimularea risipei și alocarea ineficientă a fondurilor. Beneficiile economice totale directe și indirecte ale transparentizării informațiilor publice și ale utilizării acestora la nivelul întregii economii ar putea genera o creștere economică de până la 1% conform studiului OECD realizat în cele 27 de state europene în anul 2011.

PDL va transforma România în cea mai transparentă țară din UE. Garantăm transparența totală la nivelul tuturor instituțiilor publice, accesul liber al cetățeanului la registrul cheltuielilor bugetare și la rapoartele de activitate lunare, trimestriale, anuale a tuturor instituțiilor de stat. Mai multă transparență înseamnă spor de creștere economică și corupție mai mică.


Distribuie acest articol

51 COMENTARII

 1. Vorbe goale, madam Vass…
  NU ati facut nimic din toate astea cat ati fost la guvernare, dimpotriva, dupa voi, potopul in viata majoritatii amaratilor de romani ….
  Vorbe goale, suntem satui de vorbe goale, de incompetenta si ipocrizia politicienilor de dupa ’89…
  Vorbe goale, v-au platit-o romanii iar USL va plati la fel..
  Vorbe goale, fara jena, fara rusine chiar…
  SILA.

  • Niciodata nu am avut decizia politica, atributul de decident sau functie politica relevanta in PDL pana acum. Nu cred ca e justa acuzatia la activitatea mea.

   Abia din dec 2012 sunt deputat si abia din 2013 sunt prim-vicepresedintele PDL.

   Acum am parghiile decizionale si voi face totul ca sa ating obiectivele de mai sus, pe care le-am discutant intens, constant, serios, cu mediul de afaceri. Le-am lansat in dezbatere publica si sper sa le imbunatatesc cu sprijinul dvs. Sper ca propunerile noastre cele mai bune sa fie puse in aplicare indiferent de culoarea politica a guvernului. Eu cred in ele. Cred ca asta trebuie facut. Toti parlamentarii PDL le vor sustine in initiative legislative, nu cu povesti.

   Fara functii decidente, am reusit ca si consilier sa pun in aplicare ideea Programului tinerilor debutanti in afaceri, sa injumatatim nr taxelor si tarifelor parafiscale de la aproape 500 cat erau la sfarsitul anului 2008 cand PDL a preluat guvernarea, sa transparentizam semnificativ cheltuielile salariale si investitiile publice, sa trecem peste criza economica si sa marcam o crestere economica de 2,2% in anul 2011. Detalii aici: http://www.guv.ro/masuri-de-stimulare-economica-sinteza__l1a109809.html

   • Articolul nu e la persoana intai, ci la persoana PDL, asa ca nu inteleg raspunsul. Iar PDL a ajuns deja la groapa de gunoi. Meritat.

    Majoritatea „obiectivelor” sunt cheltuieli nenecesare ale statului. Pe bani cui vrei sa faci „formare si reconversie profesionala” si „dezvoltarea de clustere…”. Un PSD Versiunea 2.0. Pai PDL a ajuns cel putin la versiunea 10.0…

    Si nu vad nimic radical, doar detergenti mai albi.

 2. PDL – Blaga? anul 2020?
  Dna Andreea Paul,
  copii dvoastra mai asculta basme?
  „Vom acționa pentru ca România să devină cea mai transparentă și cea mai liberă economie europeană până în anul 2020.”

 3. //.Poza de mare ganditor si atoatestiutor al fenomenelor economice,de singur detinator al solutiilor de revigorare economica a tarii ma ingrijoreaza cu atat mai mult cu cat ati fost la guvernare si nu ati demonstrat nimic,nu ati pus in practica nimic din cele enumerate mai jos. Atunci nu le stiati? Sau aveati alte preocupari? Nu ati fost in stare sa atrageti fondurile europene puse la dispozitia Romaniei,ati aruncat banii din buget pe proiecte aiurea(parcuri langa padeuri la sate,sali de sporta in sate cu batrani etc.etc.) Ati patronat un jaf national in folosul vostru platit apoi de cetatenii de rand cu ciuntirea salariilor,pensiilor etc.Dupa ce ati fost maturati de la putere si de la „ciolan” va aduceti aminte ca ati fi putut ajuta economia si cresterea nivelului de trai prin masurile enumerate acum .Ati promovat impostura si incompetenta in posturi cheie pentru ca le puteati manipula si controla,nu spre binele poporului ci al vostru. Poporul nu e atat de prost sa nu inteleaga ca nici cei de acum nu sunt mai buni ca voi,ca sunteti plamaditi din acelasi aluat al minciunii,lacomiei,imposturii,rapacfitatii,dar macar a avut satisfactia de a va spune ca s-a saturat de falsitatea si demagogia voastra. Drama poporului roman sta in faptul ca nu a stiut sa-si aleaga liderii,multuminduse sa-i promoveze pe cei cu tupeu,nerusinare,lipsiti de caracter care se asezau in capul mesei fara a fi invitati de cineva. Un proverb romanesc spune ca:”Tolba goala suna tare” asa ca lasatio mai mole cu sfaturile dvs economice,demostrati cu o reusita practica in afaceri si veniti apoi sa ne dati sfaturi. Pana atunci „ciocu mic” ati ratat momentul dvs de inteligenta ecfonomica.

 4. doamna,

  Articolul despre partidul in care activati si probabila linie de argumentatie pentru urechile populatiei, mi-a reamintit o zicere celebra:

  Who you are speaks so loudly I can’t hear what you’re saying. – Ralph Waldo Emerson

  Merci,
  Mihai Cusuta

  • Well, there was a mistake – a small detail, whatever…

   Si mie mi se intampla sa gresesc, dar cand folosesc citatele greselile ar trebui sa fie mai putin probabile, nu este asa?

   Cu consideratie

 5. De ce niciun politician nu vrea sa inteleaga ca astfel de afirmatii nu mai tin la populatie? Adica, pe bune, incercati sa ziceti astea bunicilor sau mamelor voastre sau copiiilor vostri. Daca dansii n-or sa inceapa sa rada, atunci e de bine, aveti drum lin inainte. Dar tare ma indoiesc ca se vor uita suspect la voi. Pe langa asta va rog lasati la o parte pretentiuni cum ca „Romania va fi cea mai X pana in anul Y”. NIMENI NU LE CREDE. Pe bune… chiar nimeni. Nu vrem sa devenim cea mai cea tara in X ani. Vrem sa devenim cea mai NORMALA tara, daca se poate, eh? E mai realist nu?

 6. O poveste potrivita articolului Dnei Vass:

  Moare un tigan si jale mare acasa la familia tiganului.
  Tiganca, nevasta tiganului mort se tanguia la capataiul mortului:

  „Aoleu si d-aoleu
  Und’ te duci tu, Stane, ma’
  Ca arcusu’ zace-n cui,
  Vioara la capatai” !

  In camera goala unde era pus mortul, o tiganca batrana intreaba:

  „Fa, Zalinco, fata mea
  Toate astea de le-ai zis
  Le avea sau nu le-avea” ?

  La care nevasta mortului raspunde:

  „Nu le-avea, fa, nu le-avea
  Avea-n gand sa si le ia” !

  Asa si cu vorbele Dnei Vass…..
  Vom face si vom drege la Sfantu Asteapta…..

 7. Alegerile sunt intotdeauna despre viitor, nu despre trecut. Daca doriti sa vedeti ce s-a facut in guvernarea PDL pentru mediul de afaceri si pentru stabilizatea economiei in vremuri de criza gasiti sinteza actiunilor (nu a vorbelor) aici, in partea stanga – doua pwp: http://www.guv.ro/masuri-de-stimulare-economica-sinteza__l1a109809.html

  Atata timp cat eu ma ocup de aceste probleme si raspund pentru ele le voi pune in aplicare.

  La sfarsitul mandatului meu de parlamentar si de prim-vicepresedinte al PDL voi face si un raport cu realizarile si nerealizarile mele raportate la obiectivele expuse aici.

  Este cineva pe-aici care are propuneri mai bune, care imi poate corecta sau imbunatati propunerile? Ele se traduc repede in initiative legislative si in actiune.

  Prima initiativa publica, legata de obiectivul 1, o vom prezenta public la Galati, maine, la orele 14.00, alaturi de reprezentantii mediului de afaceri.

  • Nu totul ține de calitatea propunerilor ci și de credibilitatea celui care le face. Iar dumneavoastră, ca partid, nu neapărat ca persoană, ați demonstrat că nici nu sunteți dornici, nici capabili de a implemnta măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri și de creștere economică.

   • Este o grea si nemeritata ocara pe care o aduceti PDL-ului si nu neaparat doamnei Paul.

    Perioada guvernarii Boc a fost una mai grea decat cea a guvernarii conventiei din perioada 1996-2000 pentru simplul motiv ca exista o recesiune pe plan regional indusa de unul dintre cele mai puternice state din lume. Junghiul de acolo s-a transformat intr-o tuse cronica – inca nu s-a gasit leacul – multa lume il cauta.

    Simpatica sau antipatica, credibila sau incredibila, cu un program credibil sau incredibil doamna Paul a inaintat o propunere ce poate sa fie discutata sau nu. Propunerea si nu persoana si nici partidul si nici trecutul – asta ca sa fim pe subiect!

    Dar ceea ce cred cu tarie este ca trecutul merita cunoscut cu adevarat si apreciat just – nepartinic.

    Trecutul arata partile bune si cele mai putin bune, greselile si este bine sa invatam din ele pentru a nu le repeta. Uite la prietenii nostri din Bulgaria cum ne calca pe urme, as putea sa le spun de pe acum ce ii asteapta in urmatorii 4 ani prin analogie cu ceea ce s-a intamplat in RO intre 2009-2012.

    Cred ca s-au facut multe lucruri bune in vremea lui Boc, si presiunile la care au fost supuse acele guverne au fost exagerate, mult peste nivelul obisnuit al celei venite de la o opozitie intr-o tara democrata, si in exemplificarea actiunilor agresive vezi episoadele din vara 2012 cand deja USL era la butoane – acum stim si de ce: vroiau controlul justitiei si acum o au aproape de tot, multumim PNL pentru sprijinul acordat constient sau inconstient partidului mamut mafiot – avem niste isterici atatati care continua sa se manifeste nestingheriti si acum – vezi cazul Mircea Marian agresat pe strada. Problema lor este ca acum reprezentantii acestora au ajuns la putere – in mod democratic – sa ii vedem cum actioneaza la butoane, cu mult succes.

    Va rog sa nu va plangeti mai spre toamna domnule Andrei,

    Cu ganduri bune!

  • Dvs ati crede in promisiunea despre un viitor frumos ,luminos si fericit impreuna facuta de cel care v-a inselat cat a putut din momentul acordarii increderii? Adica sa uitam bataia de joc din trecutul apropiat si sa va acordam votul numai si numai pentru a va satisface voi setea de putere. Putere cu care apoi o sa ne dati in cap. Un proverb romanesc spune asa: ” Dai prostului bata in mana si ti-a da cu ea in cap” Am primit o lovitura drept rasplata. Cine mai vrea nu are decat,eu ma opresc aici.

  • V-am vazut, doamna, si pe dv. si partidul, la treaba, in toate combinatiile politice posibile, singuri ori in aliante. Si mi-a ajuns. Dupa cum se vede, dvs. mai vreti. Cu orice pret. Eu nu va mai vreau.

   Mai bine faceti altceva: mergeti in privat, cativa ani macar, fara contacte economice cu statul, fara fructificarea pozitiilor publice detinute anterior. Mergeti si aratati-ne cum se face prosperitatea pe baze reale, de piata reala. Apoi, dupa ceva ani si dupa ceva realizari, reveniti in politica si pe baza realizarilor din piata reala, nu cea distorsionata de politicieni si de firmele lor capusa, cereti-ne votul. Doar asa veti redeveni credibila.

   Iar punctul 1, cel cu crearea unei entitati care sa protejeze antreprenorul…. De cine, doamna, sa-l protejeze ? Pai chiar statul il incurca pe antreprenorul onest si-l favorizeaza pe cel cu legaturi politice. SIngura ratiune a existentei unui asemenea organism ar fi ca sa-i protejeze pe oameni de statul insusi, altfel e pur si simplu o noua structura infiintata pentru rudele si legaturile vinovate ale politicienilor.

  • //
   Impresia predominanta este aceea ca persistati in bajbaiala care va caracteriza deja, aveti habar despre problematica dar sunteti departe de substanta sa. Se simte un suflu nou, din pacate doar din perspectiva demagogica. Nici nu ma asteptam la altceva din partea voastra deoarece ati avut sansa istorica de a schimba nenorocitul trend al societatii romanesti si v-ati dovedit nu doar incapabili (asta o dovediti acum) ci chiar dezinteresati. Dupa ce la ultimele parlamentare v-ati camuflat sub sigla ARD, alianta pe care ati sufocat-o ocupand majoritatea covarsitoare a candidaturiror, cu precadere a celor mai favorabile, mai ai si nesimtirea de a pretinde ca sunteti singura alternativa de centru-dreapta?

 8. „Atata timp cat eu ma ocup de aceste probleme si raspund pentru ele le voi pune in aplicare.”
  Definiti va rog raspunderea: daca nu le puneti in aplicare ce anume se intampla? Puscarie, executie publica, macar interdictia de a ocupa functii publice, sau ce?
  Va spun eu: NIMIC! , si asta-i problema principala a intregii clase politice romanesti: faptul ca pot promite luna de pe cer dar nu sunt obligati s-o si ofere…

  Doriti sa faceti ceva pentru societatea romaneasca (inclusiv pentru mediul de afaceri)? Promovati si sustineti introducerea in noua constitutie a unui articol prin care respectarea promisiunilor electorale sa devina obligatorie, sub sanctiunea revocarii mandatului parlamentar si a organizarii de noi alegeri.

  • Am discutat aceasta tema,, abordata similar in SUA, pe care o sustin, cu juristii si profesionistii PDL, cu ocazia prezentarii tezelor PDL pentru modificarea Constitutiei.

 9. A….am uitat sa va spun ca raportul pe care-l veti intocmi la sfarsitul mandatului cu realizarile si nerealizarile dumitale efectiv nu ma intereaza si nici nu-mi va creste nivelul de trai. Asa ca va fi un raport,probabil,pentru ati linisti dumneata constiinta. Adica pentru uzul dumitale propriu.Succes.

 10. Cateva observatii:
  „Suntem pe ultimul loc în UE ca timp consumat cu plata taxelor și pe locul 136 la nivel mondial.”
  PWC zice altceva: media pe zona EU&EFTA este de 182 ore, in Romania fiind necesare 216 ore. Dupa noi sunt sunt Slovenia(260), Lituania(264), Italia(269) Portugalia(275) Ungaria(277) Polonia(286) Cehia(413), Bulgaria(454)
  Da, avem 41 de plati si suntem pe ultimul loc. De pe vreame guvernarii PDL, cand aveam vreo 130, isn`t it?
  Cat priveste „basmul” pe care-l propuneti…foarte frumos la „zicere”, dar mai greu la „facere”…nu faceti analiza pe buget, cu ce inlocuiti veniturile care nu mai intra prin reducerea cotelor respective (cota unica+CASS). Fara cifre intentiile raman la stadiul de poveste…enervanta chiar, stiind ca ati fost la butoane si nu ati facut nimic din ce propuneti acum. De ce ati face in viitor?
  Apoi nu spuneti nimic de furtul TVA, patronat si sub guvernarea PDL. Este sursa cu ponderea cea mai mare in veniturile financiare ale bugetului de stat, si unde se fura cel mai mult, rata de colectare fiind undeva la 54%, din cate-mi aduc aminte. Ba chiar prin 2010, sub guvernarea PDL a fost si mai mica. Acum faceti si dregeti…atunci taceati chitic.
  Evident ca nu spuneti nimic nici de politicile monetare ale BNR, de ce creditarea este scumpa. avem defict de cerere, 18% la credite neperformante..si nu de azi de ieri, firmele dau faliment , de ce inflatia nu este nimerita de ani buni (inclusiv sub PDL)…etc.
  Macar USL-ul, cu toate bubele lui, a reusit sa-l convinga pe Isa sa nu mai fie „ferm” ci „adecvat”. Au micsorat si canalul simetric al facilitatilor, de la 8% la 6%. Voi de ce n-ati actionat pentru „copierea” politicilor monetare ale Fed si ECB?Sau macar Estonia la colectare TVA?De ce nu ati actionat prin masuri anticilcice..si nu prociclice?De ce nu ati actionat in vremuri de criza pentru o mai buna colectare aTVA, l-ati tinut pe Blejnar ala ca pe sfintele moaste…”regina”? scandalul de la punctele vamale?
  Ati gasit ca singura solutie marirea TVA, in timp ce colectati sub jumatate…reducerea salariilor, micsorand consumul…total aiurea in vremuri de criza. Acum va dati „stiuti”…bleah.
  Sa va duc aminte de deficitele structurale din perioada de boom?2004-2008…Nu erati la putere si atunci? Ba cu PSD ba cu PNL…nu puteti pasa gaina moarat numai lui Tariceanu…nu erati in opozitie atunci. V-ati dovedit a fi habarnavisti macro, ca un Videanu campion, mi-ar fi si rusine sa scot capul acum cu teoriile astea „savante”. 16% credeti ca e problema? Persisati in eroare…furtul este problema. Ala la care nu faceti referire deloc.

  • Pozitionarea Ro in clasamentele globale sunt rezultate din Raportul Competitivitatii Globale si din documentul de referinta al Bancii Mondiale: Usurinta de a derula afaceri.

   Diferentele metodologice intre diverse rapoarte globale sau regionale pot duce la diferente. Nimic nou sub soare.

   • Nu-i deloc asa. PwC zice:
    „The Paying Taxes indicators (the Total Tax Rate, the time to comply and the number of payments) have now been part of the World Bank Group Doing Business project for eight years…”
    http://www.pwc.com/gx/en/paying-taxes/assets/pwc-paying-taxes-2013-full-report.pdf
    Adica raportul PwC „zice” acelsi lucru ca „Doing Business”-ul Bancii Mondiale. Romania figureaza tot cu 216 ore…
    http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/romania#paying-taxes
    Evident, dupa ce ati gresit ani la rand (PDL-ul) fara sa recunosteti vreodata acest fapt, cautand doar justificari…vad ca la fel procedati si la nivel personal.
    Va rog sa-mi dati linkul cu datele care arata ca Romania este pe ultimul loc in UE, in clasamentul bancii Mondiale, la timpul necesar pentru plata taxelor…si-mi voi cere scuze in secunda 2.

     • „Suntem pe locul 19 în UE cu cel mai mare timp necesar pentru plata taxelor (216 ore, adică 9 zile).” Da? Pai UE are 19 state? Nu cumva 27?.. mai sunt inca 8 state dupa noi, cu timpi mai mari. Exact alea pe care vi le-am mentionat in comentariu. Deci Romania nu e pe ultimul loc, asa cum ati spus initial in articol, ci pe locul 19…era asa de greu sa recunoasteti greseala?

 11. Hahahaha…hahahaha…
  Frumoz zis. Cum le faceti?
  Si eu am o platforma:
  – romanii vor fi cei mai frumosi, cei mai educati, cele mai superioare fiinte din Europe, pardon…galaxie
  – taxe minore, ca inElvetia
  – masini ecologice, orase fara masini
  – 5000 Km de autostrada
  – infrastructtura feroviara cu trenuri de mare viteza
  – centre de cercetare si cluster-uri tehnologice si stiintifice de renume mondial
  Ce sa mai adaug oare? Hmmmm…sa adaug ca daca nu imi iese, va rog sa-mi mai dati un madat…promit ca mai incerc odata.
  De ce nu veniti, doamna, in numele partidului pe care il reprezentati cu ceva serios? ca de exemplU;
  – minimizarea interventiei statului in toate domeniile
  – privatizarea in totalitate a sistemului sanitar si de invatamant
  – externalizarea unor servicii ca_ vama, fisc, chiar si justitie, printr-un sistem integrat cu tari din Nordul Europei- astfel incat (cel putin) managerii acestor insitutii sa fie straini de cultura romaneasca a modului de a face „afaceri”
  – privatizare la tot si la toate, mai putin armata.

  N-ar fi mai simplu oare?
  Asa…de povesti nerealizabile (ca n-ai cu cine in sistemul romanesc actual) toti sunt buni (cred ca si PPDD-ul are ceva de genul asta).

  • Ma bucur ca gandim la fel. Am spus explicit mai sus, in acest material argumentativ, chiar in startul sau: „PDL, singurul partid de centru-dreapta din România, mizează pe retragerea statului din economie pentru a lăsa mediul de afaceri să respire.”

   Am reusit sa injumatatim nr de taxe si tarife parafiscale de la aproape 500 la inceputul mandatului de guvernare al PDL la 240. Din pacate, de un an incoace USL nu a continuat acest efort de comasare si eliminare a acelor taxe pentru care costurile de administrare depasesc incasarile.

   • Prea putin….mult prea putin. Aveati sanse sa faceti mai multe, doar ca politicienii dumneavostra, ca si ceilalti politicieni de pe scena politica romaneasca nu au „cojones” sa se apuce de: reforma adevarata (nu, sa reformam, dar sa nu se schimbe nimic”). Ajungem intai pe marginea prapastiei si pe urma, poate, de nevoie se face ceva. Insanatosirea se face si preventiv, nu doar curativ. N-ati facut nici o preventie. In afara de 25% taieri bugetare (si aia gresita total…peste tot in vest s-au redus posturile cu 25% si au lasat oamenii sa se integreze in piata muncii reala, nu sustinuta artificial pe motive sociale).
    Deci, doamna…nu sunteti cu nimic mai de dreapta decat ceilalti. dreapta inseamna liberalism, inseamna privatizare, inseamna taierea fara mila a subventiilor de orice fel…inclusiv caldura sau alte porcarii date aiurea pensionarilor sau altor asistati (ati pedepsit pe cel care are mai mult exact ca si PSD-istii sau alte specii socialiste). N-ati redus administratia, n-ati redus nimic. Singura masura „de dreapta” a fost taierea salariilor si ici colea niste inchideri de spitale (le salut, sincer…din partea mea toate ar trebui inchise iar viermii de acolo sa se raspandeasca cum pot la privat). Altceva? Daca tot ati taiat 260 de taxe de ce nu ati mai taiat inca 230? De ce au trebuit sa ramana 240?
    Lista de intrebari poate continua…din punctul meu de vedere, pana una alta ati compromis ideea de dreapta. Mergeti de exemplu pe capitalismpepaine.ro, cititi-l pe Giurgea sau cine mai posteaza pe acolo si pe urma vorbim de dreapta romaneasca si de ce poate offeri ea.
    Asa…

   • PDL ca si orice alt partid din Romania este de centru, dreapta, stanga, centru-dreapta, centru-stanga si dreapta-stanga. Simultan sau secvential, in functie de interesul cerut. Nimic nou sub soare.

 12. E un document de mare interes, dar este plin de probleme și, evident, cred că este doar o ciornă aproximativă.
  Obiectivul 1: într-adevăr, mediul de afaceri e sufocat de reglementări și instituții de control ale statului. Răspunsul PDL este…. crearea unei noi instituții??? care trebuie finanțată, deci trebuie crescute taxele etc.
  Obiectivul 2: cota unică nu e o problemă atât de mare, cât sunt contribuțiile imense la asigurările sociale; scăderea lor cu doar 5 puncte procentuale este prea puțin
  Obiectivul 3: PDL trebuie să explice de ce a desființat acea facilitate și ce a învățat din efectele acestei desființări
  Obiectivul 4: nu pot face nicio observație, pentru că nu există nicio propunere concretă; parcă ar fi o promisiune a lui Dan Diaconescu
  Obiectivul 5: o altă problemă la care soluția marelui partid de dreapta PDL este crearea unei noi instituții cu noi posturi pentru noi bugetari; soluția reală ar fi ca statul să nu se mai împrumute atât, făcând mediului privat concurență neloială în zona cererii pe piața creditelor
  Obiectivul 6: nu am ce comenta, acest punct chiar este solid – se vede mâna lui Funeriu, unicul ministru competent al educației din ultimii 15 ani
  Obiectivul 7: nu are o finalitate; titlul vorbește de clustere tehnologice, dar nu rezultă deloc din dezvoltarea obiectivului cum vede PDL dezvoltarea lor, ce crede PDL că sunt ele; cine le va dezvolta; și ce rol poate juca guvernul în aceasta
  Obiectivul 8: ca și la (3), PDL a fost la guvernare în 5 din cei 6 ani și jumătate de la aderarea României la UE, deci trebuie să explice de ce suntem în urmă la absorbția fondurilor europene; ideea sună cel mult schematic și vag, dar sună ca mintea omului cea de pe urmă
  Obiectivul 9: dezvoltarea infrastructurii a cunoscut, în guvernările PDL, într-adevăr, o evoluție semnificativă în bine; ideea trebuie însă dezvoltată mai bine, pe baza experienței de la guvernare
  Obiectivul 10: de ce credeți că guvernarea din România este netransparentă? nu detaliați nimic, dar din ce văd transparența nu este asumată ca valoare la nivel mediu al administrației (zona administrației locale); acolo e nevoie de schimbarea unor mentalități; ce acțiuni își asumă PDL? cum își va alege candidații la alegerile locale? vă veți asigura că măcar 50% din ei își asumă transparența ca valoare?

 13. Dupa doua zile, aveti sub 350 vizualizari. Cam atit mai face PDL-ul d-voastra :)

  Pacat ca nu mai e PCR-ul, erati la sefa la „propaganda” acum …

 14. „Castravetele este un fruct de culoare………..” Atata stia atata spunea. Cam asta este si raspunsul dumitale la toate chestiunile. Numa ca Florin Piersic avea haz ,dumneata…nu. Nu-i deajuns tupeul si nesimtirea pentru a razbi in viata e nevoie si de credibilitate.O data poti pacali,a doua oara numai prostul se mai lasa pacalit.

 15. Bun, sună frumos pe hârtie şi a deja-vu. În 2010 chiar credeam în măsuri de genul, numai că suntem în 2013 şi nu am văzut mai nimic realizat din planurile de atunci de guvernare. Spuneţi că aveţi acum toate pârghiile decizionale, dar nu ştiu ce aţi făcut din postura de consilier al fostului premier, Boc. Credeţi că un fotoliu de deputat face mare lucru? Să zicem că da… Cine sunt oamenii care au capacitatea să implementeze toate măsurile enumerate mai sus? Mai ales când vorbim de transparenţă. Păi, numai capitolul ăsta să fie îndeplinit şi PDL merită să ajungă în cărţile de istorie.

  Ar mai un lucru, totuşi… n-am văzut nimic legat de transparenţa actelor de sponsorizare a partidelor şi de reducerea standardelor de cost a lucrărilor din infrastructură. La ce căi ferate avem şi la cât poate costa o autostradă în Bulgaria, chiar nu pot fi mai mici? Dacă-mi spuneţi, ca Oprescu, că mulţi bani se dau pe exproprieri, de ce nu se face astfel încât să fie evitate cât mai multe proprietăţi? Astfel, am avea probabil, de două-trei ori mai mulţi kilometri făcuţi într-un an, la aceiaşi bani, şi fără a avea deficienţe în materie de utilaje şi oameni.

  Ce strategie aveţi legat de agricultură? Sau în priviţa românilor din Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria (unde există încă minorităţi însemnate)? Sau în privinţa Republicii de peste Prut?

  În final, cea mai mare curiozitate o am faţă de resursa umană pe care o aveţi în partid sau de care puteţi face rost pentru a realiza ceea ce propuneţi.

 16. Stimata doamna, am cateva intrebari clare la care v-as fi recunoscator daca ati raspunde la fel de clar:

  1. De ce aceste masuri nu au fost aplicate in cei patru ani de guvernare PDL? Ce v-a oprit: aveati sustinere parlamentara, prezidentiala si economica! Deci?

  2. Ce garantii oferiti privind aplicarea acestor masuri, in cazul in care PDL este readus la guvernare prin vot popular?

  3. Cu cine intentionati sa le concretizati, in conditiile in care finantarea partidului este asigurata de patronii firmelor private „racordate” la contractele cu statul?

  Scuzati tonul abrupt, lucrez in sectorul acela IT&C care ne-a făcut cunoscuți la nivel global, dar care nu tolereaza formele fara fond…

 17. Pareri referitoare la propunerea doamnei Paul:

  1. Nu vad de ce nu ati inceput cu obiectivul 10, usor reformulat „Ro o tara in care transparenta exista si se practica in mod constant” – Argumentatia Dvs. este foarte buna. As spune ca pana la urma transparenta se poate realiza cu niste costuri minime si imbunatati comunicarea efectiva cetatean- administratie/ stat asa cum procedeaza Boc la Primaria Cluj-Napoca.

  Daca tot spuneti ca oamenii sunt satui de vorbe, poate admiteti ca oamenii pot deveni rapid alergici la sloganuri publicitare cum a fost acela ca „RO are cresterea cea mai mare din UE” – dupa care RO a facut repede fassss… Sa nu ne umflam prea repede ca sa scadem la fel de repede, mai de graba cu pasi masurati, temperati spre mai bine

  2. Chiar nu este nevoie de Obiectivul 1 – daca avem transparenta. Intreprinzatorul are intelepciunea necesara sa isi gaseasca singur calea sa, statul numai nu trebuie sa il blocheze, iar inca o institutie care zice ca vrea sa il ajute poate sa il incurce mai mult, in fapt. Exista Agentia pentru IMM-uri sau cum se mai cheama aceea – sa isi faca treaba si atat!

  3. Obiectivul 2 – de acord – a mai fost discutat, dar din anumite considerente nu s-a ajuns la implementare.

  4.Obiectivul 3 – multi au spus ca nu le aduce beneficii – asa ca daca este sa dea bine pe hartie, bun si asa…

  5. Obiectivul 4 – Da, iar 5 – Nu. Bancile sa isi faca datoria daca vor sa mai traiasca pe piata asta. Nu este o alta scapare pentru ele – latul se strange puternic in jurul grumazului lor. Poate BNR sau o alta entitate poate sa ii indrume, coordoneze – daca se vrea si daca bancile accepta… Sensibilii din banci se ataca extrem de repede – nu stiu de ce nu s-au atacat cand au dat usor creditele neperformante, dar asta intra in alta poveste…

  6. Obiectivul 6 – nu sunt de acord pentru ca este nevoie de scoli tot mai speciale. Este nevoie in scoala sa se preda logica, vorbirea in public, comportarea in societate, notiuni elementare de civilitate si etica. Nici in societate nu se prea practica, dar de undeva trebuie sa se inceapa. Sa ne intoarcem la trecut, la scolilele profesionale, de meserii, care astazi sunt si maine dispar, pentru ce? – nu se face, ne depreciem ca resursa umana in timp ce competitorii nostri, din alte tari, merg inainte.

  Sa fim mai flexibili prin instruirea la locul de munca, prin ucenicia la locul de munca, sa nu restrangem absurd calificarile – situatii stupide de tip manager de locatie turistica sau cea de functionar public care cer musai nu stiu ce tzidula – penibil zau…

  Sa ne asumam ca toata viata vom invata si sa cream conditiile necesare unui astfel de proces, mai ales ca aveti in vedere inovatia si tehnologiile moderne care evident aduc mutatii pe piata muncii…

  7. Obiectivele, 7,8, 9 – de acord.

  Mult spor mai departe, ca este nevoie!

 18. 1.PDL este un partid tot atit de respectabil,ca si restul partidelor, care au esuat de 23 de ani, in ,,procedurile” de dezvoltare economica – taierile de salarii si pensii fiind rezultatul, avind ca ghnion – criza.
  Este benefic Romaniei, daca economisti universitari conscarati beneficiaza de pozitii de decizie in partid, acesta avind sansa unei perfectionari a administrarii economice a tarii.De asemenea, d-na Andreea Paul dovedeste o cunoastere profunda si amanuntita a domeniului economic, urmind ca la momentul potrivit, sa urneasca cu un pas inainte, dezvoltarea economica a tarii.
  Ca ne-economist,care incerc sa tin pasul cu economistii, abordind si alte viziuni si tehnici de dezvoltare economica, o rog sa-mi permita citeva sugestii, fata de imensa desfasurare de forta stiintifica, pe care o constituie viziunea si solutiile PDL pentru dezvoltarea economica a tarii.
  2.Inventarierea analizei ,,starii economiei” trebuia sa se incheie cu o concluzie REALISTA de ,,fond”: Romania nu mai are economie nationala, dezvoltindu-se pe teritoriul national o economie straina, alaturi de ,,resturile” industriale de stat, care au fost aduse la falimet financiar si dezintegrare economica, prin disparitia intreprinderilor ,,conexate” tehnologic si comercial, din avalul si amontele lor.
  Care ar fi alta cauza dezagregarii ultimelor intreprinderi siderurgice sau chimice, ramase dupa 1989?
  3. Viziunea economica a oricarui partid, trebuie sa porneasca de la aceasta realitate grava – a disparitiei economiei nationale, care impune/presupune ca obiectiv economic national fundamental, ,,RECONSTRUCTIA economica si industriala” a tarii.
  Fara o viziune de ansamblu corecta, stiintifica, a situatiei, ferindu-ne (din motive politice)de a spune cinstit, pe ,,ce anume stam/ne bazam” economic astazi – nu putem avea ,,viziunea” corecta nici asupra obiectivului fundamental al oricarei guvernari: ,,Reconstructia Economica si Industriala a tarii”.
  ,,Statul roman , dupa ce a cedat catre state si firme private straine controlul intregii axe majore a economiei, nu mai dispune de PIRGHII pentru a desfasura strategii de dezvoltare” – este una din axiomele economice ale zilei, evidentiata de prof. Ilie Serbanescu, in 2006, care nu poate fi infirmata de cineva.(I. Serbanescu,citat, articol. ,,Dezvoltarea prin indatorarea externa”, Revista 22, nr. 855/31 iul 2006, pag. 4).
  4.In concluzie, obiectivul oricarui partid,al oricarei guvernari, trebuie sa fie reconstructia economica si industriala a tarii.Nu ,,retragerea statului din economie” ci rentabilizarea-eficentizarea domeniului de stat si implicarea profunda a statului in procesul de dezvoltare economica – care sa determine aparitia masiva de noi intreprinderi industriale si agricole.
  Teza PNL de ,,retragere a statului din economie” era valabila in sec. XVIII cind statul feudal(tirziu) trebuia sa se ,,retraga din economie”, pentru a lasa cimp liber, dezvoltarii capitaliste(,,teza” gresita, din cap. 32 din ,,Reconstructia liberala a Romaniei” – PN L- 2002).
  Abordarea moderna a raportului stat/dezvoltare economica este prezentata in lucrarea ,,Incotro se indreapta tarile postcomuniste?,autor. prof. Daniel Daianu,(2000), lucrare care trebuie sa fie ,,biblia” economica a epocii globalizarii.
  Un astfel de obiectiv trebuie trasat in termeni cantitativi si tehnici, respectiv o crestere economica anuala, ,,autoimpusa”, de minim 4-5 la suta pe an, pentru ajungerea din urma a tarilor foste comuniste in 8-10 ani, reconstructia infrastructurii nationale bancare, de investitii,de asigurari etc, in aceeasi perioada, recuperarea resurselor nationale de orice fel, azi instrainate, recuperind ,,pirghiile de dezvoltare” pierdute,care sa finanteze dezvoltarea economica.
  Un astfel de proiect trebuie asumat de clasa politica, la cererea ,,economistilor”, punind la treaba clasa politica si institutiile devenite azi fiefuri electorale.
  Spatiul nu permite o analiza in detaliu a programului PDL, lucru de altfel fara sens, deoarece in actuala ,,viziune” a partidelor politice, a doua zi dupa cistigarea alegerilor, pe cine dintre politicieni, mai intereseaza sa puna in practica, viziunea economica a PDL?
  5.Crearea locurilor de munca, prin stimulrea investitiilor, este o „formula” de lucru uzata, folosita de 23 de ani,iar stagnarea unui consultant economic pe urmele inaintasilor” denota lipsa de inovatie, de depasire a acestora.
  La fel suna si programul PNL 2007-2013, cu stimularea, sprijinirea, indrumarea, vom face ,vom drege, etc., iar in 2009 cind a venit criza, PDL s-a trezit fara nici un program PRO-ACTIV, care sa creieze noi locuri de munca, in locul celor pierdute din cauza crizei.
  Ca nici PDL n-a reusit sa construiasca nici pina azi un astfel de proiect, este la fel de adevarat!
  Pentru a exprima o viziune la ,,zi”, intr-o tara in care lipsesc 5 milioane de locuri de munca, formula de lucru va trebui sa fie una concreta.
  ,,Ne propunem un program economic, care sa ,,determine” aparitia unui numar de 250 de mii de noi locuri de munca anual, asigurind investitii straine de 23 de miliarde de Euro anual, prin aducerea competitivitatii economica la indicele de 31-35 in scurt termen”.
  Cine nu stie, ca astazi investitorii straini nu mai investesc in tarile in care indicele respectiv este sub limita aratata?De aceea, investitiile straine sint zero in Romania!
  Aceasta realizare solicita un proiect economic special, nu comisii si comitete – bune si ele in probleme punctuale – cum este cea de legatura Guvern-oameni de afaceri(fosta CONACO)
  Degeaba faci o comisie de ,,protectia antreprenorilor/investitorilor”, daca proiectul care sa construiasca conditiile de functionalitate optima si ,,mediu economic prietenos” cu investitorii se reduce la ,,stimulari” si comisii.
  6.Daca proiectul care sa faca din Romania ,,cea mai libera si transparenta economie europeana” nu se va realiza in citeva luni si implementa in economie anul acesta, nu vom apuca anul 2020, murind de foame, din lipsa locurilor de munca si de la seceta care distruge agricol (si economic) Romania.
  7.Este de mirare, ca nici un economist nu remarca potentialul distructiv al secetei, nevoia de investitii imense pentru captari de ape, baraje si distributie rationalizata de apa:agricola, menajera, industriala in anotimpul secetos – in lipsa careia nici o activitate economica nu este posibila.Aceasta scapare se produce, cu toate ca jumatate din comunele tarii ramin vara fara apa!
  Pina si d-nei Andreea Paul, i-a scapat” din analiza si program, aceasta noua si imensa problema economica si politica!
  In rest, urez succes autoarei articolului in directia celor sugerate, urmind ca in cazul realizarii proiectelor aratate, PDL sa preia cit de curind Guvernarea, in ,,asociere” cu USL, deoarece mostenirea sa si impotenta programatica a USL, poate conduce la ceeace am vazut anul trecut in Bulgaria – lunile de ,,miere” politica ale USL, aflindu-se catrea final.
  Solutia nu va fi alta , decit ,,asociarea” tuturor partidelor, la scoaterea tarii din criza in care se adinceste, in loc ca viziunile si solutiile lor economice , sa diminueze dezastrul economic actual, prin programe economice adecvate.

 19. „Vom acționa pentru ca România să devină cea mai transparentă și cea mai liberă economie europeană până în anul 2020.”

  Suna a angajament de la plenara CC al PCR. Parca il vad pe Ceausescu dand din mana…Sa facem totul !!!

  Nu inteleg cum se arunca cu atat de multa usurinta astfel de lucruri nerealiste. 2020? Este incredibil! Si pe vremea lui Ceausescu, Romania exploata lignit mai mult decat Marea Britanie!!! Evident, pe hartie. Asa indicau cifrele de la planificare dictate de Cabinetul 2. Dar multi credeau si se bucurau!

  Dupa pustiul de bine pe care l-a lasat guvernarea Boc-Basescu si rezultatele slabe marcate de PDL la alegerile din 2012 eu as fi mai rezervat la capitolul angajamente. Nu se castiga sustinerea populara demarand zeci de proiecte si finalizand zero. Nu poti guverna la infinit sustinand ca opozitia -odata ajunsa la putere- s-ar descurca si mai prost sau ar fura si mai mult decat administratia PDL, chiar daca aceste lucruri sunt certe. Mai trebuie si rezultate.

  PDL susține investițiile cu prioritate în infrastructură. Ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii pentru a conecta România la rețeaua europeană de transport, pentru a crea locuri de muncă și pentru a spori atractivitatea țării noastre pentru investitorii străini.

  Ce a lasat guvernarea PDL la capitolul infrastructura? Cati km de autostrada au fost dati in folosinta? Din pacate, chiar si acest obiectiv a fost ratat.

  Vorbe, vorbe, vorbe…

 20. daca nu l-ati putut convinge pe boc sa faca tot ce sustineti mai sus…cum o sa-l convingeti pe blaga si colegii?
  daca ati vazut ca nu aveti sanse sa va impuneti ideiile prin actiunile lui boc. de ce nuv-ati dat demisia?
  sau ati ajuns la concluzia comuna cu a celor dinainte de 1989 care se inscriau in partidul comunist ca sa-l reformeze din interior?

 21. Demisia echivaleaza aici cu fuga de raspundere.
  Daca demisionam nu reuseam sa ajung in pozitia care sa-mi permit sa-mi urmez crezul.
  În vremuri dezorientate ca cele de astăzi sunt necesare măsuri excepționale. De aceea astăzi prezentăm programul economic PDL. Unde este Victor Ponta să ne copieze? De data aceasta îl îndemn să-l fure și să-l aplice, măcar astfel avem o șansă să ieșim din aceasta degringoladă economică. România are nevoie de un drum. Ne lipsesc măsurile economice? Eu cred că ne lipsește cu mult mai mult. Curajul de a îndrăzni. Mafia uselistă a paralizat România. România n-are viitor cu USL. Programul acesta este busola care să ne scoată din Marea Moartă a minciunilor. Este programul celor care vor ca România să nu mai bată pasul pe loc.

  • Doamna, eu cred ca subestimati inteligenta cititorilor de pe Contributors cand veniti cu astfel de sloganuri. Sincer, stiti cum suna? Mafia uselista si dihotomii de astea sa le spuneti celor mai needucati, mai altfel.
   Aici ar trebui sa veniti cu mesaje clare de „cum faceti” ceea ce v-ati propus si nu „ce vreti sa faceti”. V-am spus mai sus…mesajul dumneavostra nu difera cu cel al PPDD. Nu aveti structura si capabilitatile sa schimbati nimic…putregaiul e prea inradacinat. Macar aia de la Miscarea Antitaxe (Giurgea de ex), de exemplu au niste platforme clare si care par realizabile. Asa, de batut apa in piua cu ce tari vom fi si cum dezradacinam raul USL-ist e fix 0. E identic cu mesajul anti-basist pe care au castigat in final USL-istii. Acum nu au nimic de oferit. Dupa cum nici dumneavostra nu ati avut nimic deosebit de oferit. S-a mai facut ici colea cate ceva care probabil ca va apartine…dar IN MARE, am ramas aceeasi.
   Pacat.

  • Mafia uselistă a paralizat România. România n-are viitor cu USL. Programul acesta este busola care să ne scoată din Marea Moartă a minciunilor. Este programul celor care vor ca România să nu mai bată pasul pe loc.

   Doamna, cu tot respectul, vorbiti in sloganuri demne de vremurile pre 1989. Cetateanul de rand din Romania nu are de ales in prezent decat intre doua solutii proaste: Mafia USL sau Mafia PDL. Rezultatele vor fi intotdeauna NULE pentru comunitate/public atat timp cat clasa politica va continua proastele obiceiuri cu care ne-a obisnuit de 23 de ani incoace. Totala lipsa de lidership, hedonism, amatorism, driblingul justitiei. Publicul onest din Romania si diaspora a obosit sa va mai vada si sa va mai auda promisiunile, angajamentele nerealiste si actiunile iresponsabile. Este ridicol cat de usor aruncati cifre si promisiuni fara niciun fel de acoperire, asta la un an de cand administratia Boc-Basescu s-a incheiat in esec. Uitati-va la cum Estonia, Slovenia, Slovacia, Polonia au traversat perioada de criza si comparati cu ce s-a intamplat in Romania. Succes.

  • Ce sa fure Domnul Ponta? coliva care o mai aveti ,Ponta nu fura de la mortii

   1) De ce din valoarea de 700 miliarde euro a societăţilor comerciale privatizate nu au intrat sume în Bugetul de Stat?
   2) De ce reprezentanţii Statului Român au cerut celor care s-au privatizat să accepte să fie încheiate numeroase contracte de privatizare cu clauze secrete sau confidenţiale?
   3) Ce sume s-au încasat la Bugetul de Stat în urma concesionării sau vînzării bogăţiilor naturale ale Poporului Român, a căror valoare este de peste 1.000 miliarde de euro?
   4) Care a fost destinaţia celor peste 200 miliarde de euro, care au fost împrumutate de la băncile străine în ultimii 21 de ani?
   5) De ce nu au fost atrase fondurile europene de circa 30 miliarde euro cuvenite României, cine sînt vinovaţii şi cîţi au fost condamnaţi penal sau măcar arestaţi pentru 29 de zile?
   6) De ce nu există un Program Naţional de Dezvoltare Economică şi Socială a României pe termen mediu şi lung?
   7) De ce şi în ce scop, în timpul Guvernelor Boc I-V, au fost lichidate peste 400.000 IMM-uri?
   8 ) De ce se acţionează sistematic pentru demolarea “stîlpilor” societăţii româneşti: Şcoala, Biserica, Sănătatea şi Cultura?
   9) Cine a pus la cale şi ce urmăreşte prin genocidul împotriva Poporului Român?

 22. In sfarsit vad si eu o viziune…nu doar o promisiune electorala cum se facea pana acum…
  Mi se pare un document bine structurat si axat pe cateva probleme esentiale pe care le avem astazi. O sa imi zic si eu parerea despre obiective in continuare:
  Impozit pe venit optional? E evident o necesitate…si spun asta din prisma unui om care stie ce inseamna sa ai un IMM mic cu o rata a profitului de 10%-15%…Daca obligi un IMM sa iti plateasca impozit pe venit cu siguranta acea firma va ajunge la faliment sau va vinde la negru…DECI SUSTIN CU TARIE ACEST OBIECTIV
  Fiscalitate redusa? Evident. Nu mai avem nevoie de impovararea populatiei ci de relaxarea fiscalitatii…doar asa investitorii se mai pot uita catre Romania si investi…si din punctul meu de vedere doar investitiile pot scoate Romania din momentul greu in care se afla astazi…DECI SUSTIN SI ACEST OBIECTIV
  Scolile profesionale? Cea mai mare greseala pentru invatamantul romanesc a fost disparitia scolilor profesionale…dasta avem o atatea esecuri la BAC…unii oameni sunt facuti sa fie buni la munca fizica si nu la cea intelectuala…lasati-i sa o faca…nu ii mai ingraditi…DECI UN ALT OBIECTIV FOARTE BUN
  Reducerea timpului cu plata taxelor? Da…birocratia excesiva e una din marile probleme ale Romaniei si trebuie clar redusa…si redusa semnificativ…dar va fi greu…DAR CA OBIECTIV INTR-O VIZIUNE ESTE BUN
  Infrastructura si fondurile europene? Nici nu mai trebuie sa zic ca astea sunt doua puncte care ne ard foarte tare…avem atatia bani de accesat si nu suntem in stare…avem atata potential turistic si strainii nu au pe unde sa vina sa ne viziteze…nici nu mai are rost sa zic ca investitorii se gandesc de doua ori daca sa vina in Romania in conditiile unor astfel de drumuri cum avem noi…DECI ESTE CLAR CĂ ACESTE DOUĂ PUNCTE SUNT ESENTIALE…ÎN CONCLUZI ORICE VIZIUNE TREBUIE SA LE INCLUDA
  ANPI si mediatorul de credite? ar putea ajuta intradevar mediul de afaceri…dar pentru asta trebuie sa fie doua institutii in care sa lucreze doar oameni profesionisti si „curati”…nu doar crearea lor este importanta, ci mai ales felul in care acestea isi vor desfasura activitatea…
  Clustere tehnologice si creative? da ar fi ideal…e o viziune buna…dar nu cred ca suntem inca acolo…avem alte prioritati acum…
  Cea mai transparenta si cea mai libera tara din UE? e bine sa ne propunem mult…dar trebuie sa fim si realisti…ar fi fost cred mai potrivit sa zica „una dintre cele mai libere si transparente tari din UE”…
  CONCLUZIE: In mare mi se pare o viziune buna facuta probabil de oamenii tineri din partid cu mintea deschisa spre europa…

 23. Lansez in DEZBATERE PUBLICA proiectul de lege al PDL destinat materializarii primului obiectiv aferent Viziunii economice a PDL, prezentata la Galati in 23 mai 2013, la intalnirea cu oamenii de afaceri, in prezenta liderilor PDL. Spuneti-va opinia si veniti cu propuneri de imbunatatire. In doua saptamani depunem proiectul de lege in Parlament.
  Detalii aici:
  http://www.andreeavass.ro/blog/2013/05/proiectul-de-lege-privind-protectia-intreprinzatorului/

  • Doamna,dupa cum s-a mai spus,o noua institutie nu e buna la nimic.De curios m-am uitat la modul de finantare.Ciudat cum o agentie care se autofinanteaza va primi si alocatii bugetare.
   Vreti sa faceti ceva util,faceti un program de reducere a cheltuielilor publice,in corelatie cu scaderea taxelor.Nu va cer sa reduceti taxele directe si indirecte de la 75% cat sunt acum, la 15% peste noapte.Dar un 20% intr-un mandat de 4 ani e ceva rezonabil.In 8 ani ar fi de 2 ori mai multi bani in mana oamenilor,deci si nivelul de trai ar creste corespunzator.
   Dupa cum s-a sugerat,asigurarile de somaj,sanatate si pensie pot fi privatizate si facute facultative.

   Aa,si inca ceva.Vreti sa reformati statul,asa in general?Foarte bine.Introduceti guvernarea prin referendum,asemanatoare cu cea din Elvetia.Momentan,orice am zice noi ca electorat are valoare consultativa in cel mai fericit caz.Oamenii sunt mai mult decat capabili sa se informeze si sa decida asupra subiectelor ce-i intereseaza,precum si asupra modului in acre sunt cheltuiti banii publici.Fara a mai pierde timpul cu munca de convingere a ”reprezentantilor”.Avem un exemplu infim,dar cat se poate de valid,chiar acum,aici.Opiniile comentatorilor au fost majoritar impotriva ideii de a infiinta o noua agentie platita din banii nostrii.dvs. .De lansat insa tot ati lansat-o.
   Am capata o flexibilitate in luarea deciziilor incomparabila cu cea a sistemului presupus reprezentativ actual.Iar deciziile odata luate ar avea legitimitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andreea Paul
Prim-vicepresedinte al PNL, Deputat de Tara Oasului, Satu Mare Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro