duminică, octombrie 1, 2023

Vocea patriotului naţionale

Cu campania electorală ca un du-te vino, ba renunţă la ea, ba bate ţara în lung şi în lat cu avioane militare de pune biata presă( Adevărul) să-şi divulge sursele, premierul şi preşedintele în exerciţ al PSD, care va să zică doctor în drept, fost studinte fără a fi şi publicist, se face de băcănie urmînd glorios soarta venturianului, a cherestegiului şi a ipistatului.

Îi trage după sine în băşcălia asta pe toţi demnii urmaşi ai lui Dumitrache şi Ipingescu. Primul, jupîn încornorat şi degrabă commentator al politichiei, al doilea, un slujbaş mărunt dependent de putere mai ceva ca frecangii zilelor noastre miluiţi de guvern cu cîte o funcţie măruntă.

Toţi au comun mîndria de a fi români. E o aşa efuziune de patriotism, încît strategii PSD-ului, mînaţi în luptă de dorinţa oarbă de a-i feri de ploaie scamele de pe costumul de inundaţii, îl împing pe Victor Viorel nu numai cu bărcuţa în apa de 10 centimetri, dar şi într-un ridicol greu de egalat.

Udaţi la picioare, românii mîndri vor vota PSD fie cu gîndul că nu vor intra la apă, aşa cum au intrat deja mulţi dintre mai-marii politicii social-democrate, fie behăind cu capul în troaca cu pomană electorală că li s-au înecat corăbiile, dar bizuindu-se pe faptul că mîndria de a fi român îi va scoate la liman.

Cu basca de cheguevara pe cap, Victor Viorel tună şi fulgeră acum împotriva unor “fascisti” care au destabilizat ţara şi pe români. Nu contează că cei pe care îi cataloghează drept „persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti”, au reuşit în şapte ani să facă din ICR poate cea mai vizibilă şi performantă instituţie publică din România.

Iluminat ani şi ani în studiourile tv de marii patrioţi gîdea, tudor, ursu, ciuvică şi badea, premierul a identificat acum problema naţională numită “Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş” şi a refuzat să contrasemeneze decretele de decorare emise de preşedinte. “Proştii mor, dar prostia rămîne”, spunea un alt mare duşman al poporului, Caragiale, în urmă cu mai bine de un secol, atunci cînd, scîrbit, părăsea Romania pentru a se stabili în Germania: „M-am exilat şi atîta tot. Aerul aici îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iar munca şi talentul vieţii demne de compătimit”. Oare cum ar arăta o emisiune în care Ponta şi şleahta de slugi ale securistului Voiculescu îi pun la zid pe Caragiale, Eminescu şi Cioran? Ar aplauda patrioţii neamului răcnind imnul să se cutremure Carpaţii?

Asta să fie de-acum încolo “It`s our life”, noul hit pe care ni-l propune PSD o dată cu înscrierea lui Cezar Oatu în formaţiunea social-democrată? O smiorcăială obosită, înfăşurată în tricolor, o de-a valma compilaţie de brînză- -barză-viezure-mînz adunate sub masca unui naţionalism ridicol, bun de stors lacrimi prin pieţe, în autocarele cu votanţi şi în faţa grătarelor cu mici şi ţapi de bere?

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Germania totusi e rezonabil de aproape. Si nici nu mai trebuie sa fim Caragiale ca sa obtinem rezidenta. Asa ca nu e totul pierdut.

  2. Savuros!
    Tot ce mai pot spune, din nefericire nu-i de mine, mi se pare „totusi” :)) ca se potriveste:
    „…vin dintr-un colt al Europei unde revarsarea, expunerea de sine,.., marturisirea imediata neceruta de nimeni, impudica, sunt obisnuite! Unde se stie totul despre toti, unde viata in comun se reduce la o spovedanie publica,…, unde discretia este inimaginabila, iar volubilitatea se invecineaza cu delirul (isteria?)” (Cioran)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro