vineri, decembrie 4, 2020

Voi boicota orice produs norvegian până când Barnevernet nu va elibera copiii familiei Bodnariu

Domnul şi doamna s-au întors din vacanţă şi, în sfârşit, maşinăria greoaie şi ineficientă a statului român s-a pornit în apărarea familiei Bodnariu. La data de 12 ianuarie, domnul preşedinte a scris câteva rânduri pe Facebook, Guvernul a anunţat că „România va avea un rol activ de acum încolo” (în sfârşit!), iar ambasadorul României la Oslo a fost primit la ministerul norvegian al Copilului, după vreo două luni în care a fost ţinut la uşă. Este bine pentru familia Bodnariu, care trece printr-o situaţie atât de dramatică şi care are nevoie de orice sprijin care i se oferă. Este bine că statul român arată, măcar acum, că este preocupat de fiecare dintre cetăţenii săi. Dar este foarte rău că a trecut atât de mult timp până când preşedintele şi oamenii săi s-au trezit. Prima reacţie a unui politician român a fost la 7 decembrie 2015. O senatoare din Suceava, cunoscută publicului mai degrabă pentru pasiunea pentru coafor, l-a interpelat pe ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cerând sprijin pentru familia Bodnariu. Doamna senator Steliana Miron a intervenit la 7 decembrie, preşedintele României, care are la dispoziţie un aparat uriaş de informare și de analiză, la 12 ianuarie. Nu este nimic de adăugat, acestea sunt faptele.

De ce sunt atât de implicat şi de pasionat de drama familiei Bodnariu? În primul rând, pentru că greu pot să concep o dramă mai mare decât aceea de a-ţi fi luaţi copiii. În al doilea rând, pentru că toată viaţa mea am crezut în libertate. În anii 70, am avut două tentative de a fugi din România şi abia la a treia încercare am reuşit să trec graniţa. Am făcut închisoare politică. De ce? Pentru că nu doream să trăiesc în statul comunist absolutist. Sunt deci consecvent principiilor mele de o viaţă când pun libertatea individuală deasupra statului. Mulţi oameni mi-au scris: dacă locuieşti în Norvegia trebuie să respecţi legile ţării. Dragi prieteni, dacă am fi respectat orbeşte acest principiu, azi România era condusă de Nicolae Ceauşescu. Orice cetăţean are dreptul să se opună, să cârtească, împotriva unor legi nedrepte. Da, Norvegia este o democraţie, dar asta nu înseamnă că acolo nu există legi strâmbe, aplicate de funcţionari sau de judecători obtuzi. La 1849, filosoful american Henry David Thoureau a scris un minunat eseu, „Rezistenţa la o guvernare civilă (Nesupunerea civică)”, în care explică de ce şi cum se poate opune individul unei guvernări, fie ea şi aleasă democratic, de către o majoritate a alegătorilor. De la Mahatma Gandhi la Martin Luther King, nenumăraţi protestatari i-au urmat ideile și au găsit căi de a face o opoziție pașnică la legi și situații nedrepte.

Sunt justificate protestele de cazul familiei Bodnariu? Da, o spun fără dubiu. Lăsaţi-mă să vă ofer un citat din opinia unui psiholog practician, Mircea Toplean, care a explicat, pe site-ul Hotnews, care sunt rezultatele acţiunii statului norvegian: „Să separi copiii de părinți în urma unor mărturisiri făcute chiar de ei, de copii, are un efect devastator asupra tuturor, ÎN PRIMUL RÂND asupra copiilor denunțători. Aceștia vor trăi cu un copleșitor sentiment de vinovăție. Vinovăția că și-au trădat fatal părinții generează cu ușurință un nucleu nevrotic, poate chiar psihotic”. Pe scurt, ceea ce reuşesc autorităţile norvegiene este să distrugă psihic mii de copii, inclusiv pe cei ai familiei Bodnariu. Aceasta este opinia unui psiholog care se întâlneşte, consultă şi discută cu sute sau mii de copii şi de părinţi. De aceea am scris, cu atâta furie, că statul norvegian procedează mai rău decât KGB-ul lui Stalin, care nu avea o politică sistematică de încurajare a copiilor să îşi toarne părinţii, nu-i interoga pe aceştia, la şcoală, în legătură cu ceea ce se întâmpla în casă.

Ce-i de făcut? Mii de oameni au ieşit în stradă şi au protestat. Am reuşit să urnim autorităţile române, deşi sunt sceptic în legătură cu dorinţa lor sinceră de a se lupta pentru dreptatea familiei Bodnariu.

Eu voi face însă un lucru simplu, pe care-l poate face orice alt cetăţean: voi refuza să mai cumpăr produse alimentare norvegiene, începând cu celebrul lor somon. Când voi veni în România, voi încerca novacul afumat de Ţara Bârsei, care se află acum în procedurile UE de recunoaştere ca produs tradiţional (avem atât de puţine produse tradiţionale recunoscute la nivel european, din păcate). Am văzut cât sunt de obtuze autorităţile norvegiene atunci când alte ţări le spun că distrug vieţile copiilor răpiţi de lângă părinţi. Se vor speria însă când pescarii şi exportatorii lor vor începe să piardă bani. Un boicot al somonului norvegian, pornit din România, se poate extinde în multe alte ţări indignate de ceea ce face Barnevernet-ul. Nu am reuşit să găsesc cifrele exacte ale exporturilor norvegiene de peşte către România, dar am citit că piaţa este în plină creştere şi, ca antreprenor, vă spun că fiecare euro contează. Nu mă voi atinge de nici un produs norvegian, nu voi plăti nici un dolar care să ajungă în această țară, până când Barnevernet-ul nu va înapoia copiii luați pe nedrept de la familia Bodnariu. Pe toți cei care credeți în dreptatea familiei Bodnariu, vă îndemn să faceți la fel.

Distribuie acest articol

62 COMENTARII

 1. „greu pot să concep o dramă mai mare decât aceea de a-ţi fi luaţi copiii”
  un punct de pornire care așază foarte clar viziunea: cea a părinților…. o viziune incompletă. complet ar fi așa „… de a-ți fi luați copiii pe care i-ai abuzat”

  ce-ar fi să începem cu o viziune de genul: „greu pot să concep o dramă mai mare decât a copilului abuzat de persoana care ar trebui să-l iubească cel mai mult”?

  e o dramă pentru copii îndepărtarea lor față de părinți? e o dramă pentru părinți îndepărtarea față de copii? bineînțeles, dar dramele astea nu apar din nimic, pentru că unui funcționar/ judecător/ aparat statal arbitrar i se cășunează pe tine și pe copii tăi, ci pentru că, în urma unei evaluări de durată, s-a concluzionat că niște copii nu sunt în siguranță fizică și/ sau mintală în propria familie. or, asta e drama originară, din care se nasc toate celelalte. bineînțeles, putem critica procedurile, de la despărțirea fără preaviz a copiilor de părinți, până la lipsa unei cenzuri inițiale a unui judecător a unei decizii strict administrative (deși una finală există tot timpul), dar procesul în sine e mai degrabă pozitiv decât negativ.

  iar dincolo de asta, ar fi bine să încetăm cu ipocrizia. înainte de a boicota nu știu ce produse de nu știu unde, dacă ne interesează atât de mult problema, să începem să boicotăm produsele unei țări unde zeci de mii de copii sunt bătuți zilnic de proprii părinți. țara aia e mult mai aproape…

  • Spui asta în 2016. Şi lumea citeşte tot în 2016.

   În 2006 viteazul popor român dac şi ortodox spunea altceva. Adică ar fi vrut ca dramele astea să apară chiar din nimic, pentru că unui funcționar / judecător / aparat statal arbitrar i se cășunează pe tine și pe copii tăi.

   Chiar s-au plâns că nu se întâmplă drame din nimic. Adică dacă unul trece pe roşu e oprit şi i se scrie o amendă; ei ar fi vrut să sară doi gealaţi din Poliţie pe el, să-l trântească pe asfalt cu capul înainte şi să fugă cu maşina, care să fie dată la REMAT până seara. Asta numai fiindcă era mai greu de pus în practică spânzurarea de semafor, care era prima lor opţiune.

   Dar, fiindcă nimeni nu se grăbea să facă efortul fizic ca să se întâmple o dramă, au început cu propuneri mai pământene. Spre exemplu, ca regimul fiscal al scandinavilor (eufemism pentru: prohibiţie prin supraimpozitare şi control poliţienesc) să se aplice în primul rând automobilelor şi în al doilea rând altor produse populare pe atunci la noi. După care, tot aşa, să existe o prohibiţie în privinţa studiilor universitare. Şi după aceea altă prohibiţie în privinţa angajărilor în companii. Şi altă prohibiţie în privinţa cumpărării de proprietăţi. Sfântu’ Google pescuieşte mai ceva ca un norvegian şi scoate la iveală multe chestii ciudate.

   În 2016, în schimb, se vorbeşte în termenii legii, judecăţii, atribuţiilor aparatului de stat. Dintr-o dată s-a civilizat poporul.

  • – „e o dramă pentru copii îndepărtarea lor față de părinți?”
   Nicidecum, e chiar o binefacere.
   Dvoastra sinteti asa bine crescut pentru ca ati fost luat de la parinti, probabil.
   Nu stind in genunchi in fata norvegienilor, ori dispretuindu-va poporul din care (probabil, @ berenger) faceti parte, veti rezolva ceva.
   Ci gindind lucid la drama unei familii careia i-au fost luati copiii, unul de citeva luni doar.

  • @berenger . Drama despartirii este grea, traumatica si greu de evaluat pentru cineva care nu are empatie. Intre despartirea parinti-copii si alte hotariri pot fi o multime de mijloace de lucru. De ce sa alegi cea mai grea si dramatica cale? De ce sa extrapolezi la toti cei cinci copii? De ce tot procesul nu este transparent? Si pot fi si alte intrebari. Dl Mioc are dreptate, poate nu a explicat mai in detaliu, dar eu cunosc multe mame care nu ar supravietui despartirii de copilul (copii) propriu. Este in sensul natural ca mama si familia sa-si apere copii si nu un organizm guvernamental birocratric.
   Iar daca s-au facut greseli in educarea lor sunt o mie de cai sa-i ajuti pe acei parinti sa se indrepte.
   Este diproportionat sa luam in dezbatere- despartirea copiilor de parinti – ca mijloc de aparare a copiilor. Mai ales in cazul Bodnariu. Dezbaterea se poate face luind in calcul dezvoltarea normala si armonioasa a copiilor in sinul familiei. Cum, in ce circumstante, in ce cadru este alta poveste. Dar nu dai verdict si executi o familie fara un proces (transparent, rapid, netraumatic, cinstit)

  • It is a shame and disgrace that all of these modern democracies so called „child services” use SLAVERY LANGUAGE and IDEOLOGIES which treated the „human persons” as „property” to the odious, reprehensible slave owner!
   Today, in 2016, the modern governments, although conscientious about their own national Constitution, continue to ignore it to the smallest detail: the definition of „person”. All modern Constitutions refer to a „natural person” as „person”–not „property” that is subject to „snatching away” or „arrested and detained” as criminal offenders are! The life-animated „persons” whether are smaller size or bigger size are not subject to „arrest” and „detention” by the nation’s police or military equivalent, without due process of law–in violation of their nation’s Constitution–neither governments may employ such oppressive and primitive methods of arresting and detaining smaller size persons (called children) who BELONG IN A BIGGER PERSON’S FAMILY and its private house–not anywhere else! Curiously, if one look carefully at Norway’s Constitution, Articles 99 and 102 drive home the foregoing points. After all, it is none of the governments’ business to ROB A FAMILY OF ITS FUNDAMENTAL FREEDOM TO GOVERN THEMSELVES. Period! The new devil in the details of these modern so called „child services” rackets is that these have become socialist paratroopers and hellbent totalitarian organizations that grossly interfere in the sanctity and matrimonial private home and invade it with impunity, causing many outrageous problems to parents and inflicting on them irreversible psychological harm, in addition to exposing the brutality and evil of these agencies teaming with cops who participate in the snatching, arresting, and detaining unlawfully the little human persons from their family (where they belong!)….The Norway Constitution prohibits such heinous social practices concocted by legislative fiat against little human persons who also have the right to benefit–like any bigger persons–from the one State revered Constitution which binds all governmental agencies to its mandates and against the evils of modern snatching, arresting, and detaining indefinitely little human persons who really belong in their natural families and natural parental environment. Yes, there are cases of neglect and abuses in our modern society, to be sure driven by poverty and indigency that need to be dealt with fairly and with mercy by the State which has assumed the „parens patria” (parent of the country) title for the unfortunate little persons we call children, but this parent may not exceed its wings over the natural sanctuary of families who are naturally equipped with talent and knowledge to raise their little persons all the way to their adulthood age.
   To be sure, the little human persons, as same as the bigger persons, are NOT STATE PROPERTY as it was in the era of compelled state slavery! The little persons raise and develop far better in the parental ambiance–even if it is a little bit unfavorable. Not all families can afford things like the wealthy do in order to „please” their children. Beethoven, Strauss and other great persons of Europe’s Renaissance era were poor and lived OK within their economic means–and look what a grandiose music they composed!
   Surely, there are many cases of children living in an unfavorable economic environment in every country, who have attained the status of mega millionaires and even billionaires! The little persons therefore must belong in their natural parental sanctuary in which they were born, raised and thought how to walk and to speak their natural language.

 2. pe vremea lu’ ceasca sa incerci sa fugi din tara = puscarie
  nu puteai sa pleci, erai obligat sa respecti niste legi fara posibilitate de a iesi de sub incidenta lor
  cum este egal asta cu ce se intampla familiei? ce ii opreste sa plece din norvegia?
  nu pun la indoiala tragedia familiala, nici nu conteaza (in obiectului discutiei) daca parintii au gresit sau nu
  sunt niste legi, nu iti place pleci PENTRU CA POTI sa pleci oriunde oricand oricum
  daca s-ar fi aplicat asta si pe vremea lu ceasca atunci se putea pune egal intre cele doua situatii
  cu tot respectul… dar cam asa arata big picture nu alegand detaliile convenabile sa urmarim agenda

 3. Mi-a cazut bine lecturarea acestei opinii. va voi urma sfatul. Voi manca crap de Dunare.
  Cine vrea sa fie liber e normal sa gandeasca liber.
  Nici nu pot sa-mi imaginez ce poate simtii un om caruia ii sunt confiscati copiii.
  De ce oare nu s-a discutat cu parintii care chiar daca ar fi facut o gresela puteau sa o corecteze ,DACA greseala era atat de mare. dar ce ne facem daca nu exista greseala?!
  Cine poate sa analizeze aceasta gresela ?!- tot oameni supusi greselii
  Legile oriunde sunt facute de oameni si ele pot fi gresite, abuzive, facute din interese obscure ….

  am citit de curand asta

  ……..cazul Bhattacharya, preluat de mine din presa engleză. Este vorba despre familia unui geofizician indian, angajat al unei companii cu sediul în Norvegia. Retineti, omul nostru era doar angajat, având statutul de rezident temporar. Nu am găsit astfel de cazuri întâmplate unor turisti, dar nu e exclus să existe si asa ceva. În fine, omul nostru a pierdut cei doi copii, deoarece asistentii sociali au constatat că unul din copii, cel mare, nu foloseste tacâmurile. După cum se stie, indienii folosesc mâna pentru a mânca, chiar si în cele mai luxoase restaurante. În cazul celui de-al doilea copil, nou-născut, s-a considerat că în timpul alăptării, mama nu avea un “contact emotional“ suficient cu sugarul. Edificator, nu? Nu mai spun nimic! Mentionez doar că guvernul indian nu s-a multumit doar cu o notificare precum autoritătile române, ci a suspendat instant licenta companiei norvegiene de telefonie mobilă Telenor care operează în India, care a pierdut astfel câteva zeci de miliarde de euro, până ce guvernul norvegian s-a hotărât să înapoieze cei doi copii. Iarăsi edificator, nu?

  Nu pot sa spun cat este de exacta informatia este dintr-o singura sursa dar este edificatoare pentru cum iti poti salva conationalii…….Marius este totusi roman.

  Ganditi-va la fiecare zi de viata a acestor oameni dar si a copiilor .
  Nu este un caz singular. Sunt multe drame .
  Noua ni se spune in fiecare zi cat de corupti suntem – ne-o spune pana si Germania Olanda, Franta, ….asteptam sa vedem ce spune si Norvegia.

  Despre autoritatile romane tehnocrate numai de bine. Comanescu parca e numele min de externe ?!
  Despre nepasarea presedintelui este o discutie lunga si tine de om si caracter.
  Nu e modestie – vedeti ce bine si-a jucat cartea cu COLECTIV…..si pare ca i-a iesit.
  Au incheiat chiar si contract economic pentru armament cu Germania dupa vizita lui Ciolos.
  Adica oamnii au preocupari si interese – joaca dar numai ce ii intereseaza si unde stiu ca au de castigat.
  Restul sunt victime colaterale ……..Mare lucru 5 copii – parintii nu au respectat legea si asta e…..
  In Romania se respecta legea si vedeti ce bine e………

  • @mimi (18/01/2016 la 11:30)

   Interesant exemplul cu indianul si patania cu copii lui in Norvegia (cazul Bhattacharya), precum si reactia guvernului indian (daca o fi adevar), dar dvs. credeti ca guvernul roman ar putea proceda intr-un mod similar (…….a suspendant instant licenta companiei norvegiene de telefonie mobilă Telenor care operează în India, care a pierdut astfel câteva zeci de miliarde de euro)?

   Are Romania vreo companie (operand in Norvegia) care ar putea produce un asemenea impact financiar Norvegiei sau ………poate ii retrage pe toti romanii care lucreaza acolo……..dar sunt locuri de munca vacante in Romania?

   Si eu am colegi de birou din multe tari inclusiv indieni dar nu i-am vazut mancand cu mana; daca o fac la birou (nu mananca cu mana) nu cred ca ar avea vreun motiv s-o faca la un restaurant de lux; nu stiu daca asta e valabil si in restaurantele doar (exclusiviste) pentru indieni. E adevarat mancarea lor este foarte condimentata si are mirosuri specifice.

 4. Mda.

  Boicotati sutele de milioane de euro donate anual de Norvegia României prin cunoscutele Granturi Norvegiene.

  Granturile norvegiene (Mecanismul Financiar Norvegian) înseamnă o schemă de finanțare la care Norvegia contribuie singură, în timp ce Granturile SEE (Mecanismul Financiar SEE) includ contribuții din partea tuturor celor 3 state AELS (Norvegia, Islanda și Liechtenstein). În ambele scheme de finanțare, contribuția Norvegiei este cea mai mare, și anume 97 la sută.

  În următorii cinci ani, România va beneficia de aproximativ 306 milioane EUR prin Granturile SEE și norvegiene, așadar prin a doua rundă de finanțare din partea Norvegiei, Islandei și Principatului Liechtenstein. România devine astfel al doilea cel mai mare beneficiar al Granturilor SEE și norvegiene din totalul de 15 state beneficiare. Finanțarea este menită să reducă disparitățile sociale și economice dintre statele membre SEE și să întărească relațiile bilaterale dintre țările donatoare și cele beneficiare. Aici gasiți detalii suplimentare privind cele 23 de domenii de finanțare.

  În prima rundă de finanțare, România a beneficiat de 98,5 milioane EUR pentru sprijinirea unor proiecte în sectoare cheie cum ar fi protecția mediului, eficiență energetică, producție sustenabilă, sănătate și îngrijirea copilului, patrimoniu cultural și sectorul ONG. 65 de proiecte mari și peste 100 de proiecte mici și mijlocii propuse de ONG-uri au primit finanțare și pot arăta astăzi rezultate remarcabile.

  asta:

  http://www.eeagrants.ro/en/home

  si asta :

  http://www.norvegia.ro/News_and_events/The-EEA-and-Norway-Grants/The-EEA-and-Norway-Grants-2009-2014/General-information-on-the-Grants/Ce-sunt-Granturile-SEE-i-norvegiene/#.VpywL1lvAgI

  • Copiii romani nu sunt de vanzare. Pastrati-va banii linistiti si dati copiii inapoi! Eu voi boicota podusele norvegiene pana cand toate familiile de romani carora le-ati luat copiii ii vor primi inapoi.

  • da ce ? imperialisti aia cred ca pot cumpara rominași cu maruntzish ?
   da n am inteles de ce „România devine astfel al doilea cel mai mare beneficiar al Granturilor SEE și norvegiene din totalul de 15 state beneficiare.” ? ne iau de sarantoci ieuropei ? da sa si mince bani ! noi ne aparam saracia si nevoile si neamu
   sper ca parlamentari nostri sa i aduca pe copilasi acasa, aci intre ai lor

  • NorvegiaN net, te intreb simplu si pe intelesul tau: cat costa un copil? Cate milioane?
   Intreaba o mama sfasiata de durere si-ti va raspunde.
   Sanatate

  • Lui NorvegiaN…
   De vitelul de aur ati auzit, fireste. Sa ne prosternam deci inaintea celor cu parale!
   Chiar daca mai arunca ceva faramituri la prosti, ei nu devin nici mai buni, nici mai cinstiti, si darurile pe care le fac, nu am idee in care scop, nu-i indreptatesc sa intre cu picioarele in viata familiilor, sa faca ce vor cu libertatea altora, si sa-si impuna cu forta ideile uschite.

 5. 1. Spuneti ca ati crezut toata viata in libertate.
  In cazul acesta in libertatea cui credeti? A copiilor, opozabila parintilor, sau a parintilor, opozabila statului norvegian? Credeti ca pot exista motive juste in urma carora poti fi decazut din libertati?

  2. Spuneti ca să separi copiii de părinți în urma unor mărturisiri făcute chiar de ei, de copii, are un efect devastator asupra tuturor, ÎN PRIMUL RÂND asupra copiilor denunțători. Poate ca are, nu contest. Dar care efect e mai devastator? Al urmarilor denuntului sau al abuzului?

  Daca nu se actioneaza pe baza denuntului copiilor, ar fi mult mai multi copii abuzati, violati, batuti de parinti. Plus ca paza buna trece primejdia rea. Azi dai palma la fund unui copil de 4 ani, cand va avea 8 ani ramane sa treci la nivel superior – curea. La 12 ani furtun de masina de spalat? La 16 ani incuiat in beci si deprivarea de hrana. Acesta este un worst case scenario. Nu putem cunoaste viitorul, dar orice situatii de abuz al copiilor ne obliga sa presupunem un worst case scenario pentru ca viitorul e incert, interesele copilului sunt primordiale si un abuz poate distruge pe termen lung intreaga viata a acelui copil si a celor din jurul lui.

  De fapt cred ca toata dezbaterea porneste de la faptul ca in astfel de situatii, autoritatile nrovegiene aplica „worst case scenario”.

  • Te obosesti inutil. Crezul domnului Mioc are legatura ma mult cu biserica penticostala din care face parte familia Bodnariu decat cu conceptele de libertate si respect pentru lege.

   E un conflict intre civilizatii aici… un cult secundar are incurajeaza pedepsirea corporala s-a lovit de o legislatie norvegiana foarte stricta in aceasta privinta.

  • Sunt de acord. Astfel de opinii se bazeaza pe ideea ca victima exagereaza si ca semnele abuzurilor grave si foarte violente (oase rupte, vanatai) sunt singurele dovezi admise. Din punctul asta de vedere mi se pare ilogic ca presupusul abuzator sa fie cel caruia i se da crezare atunci cand isi auto-evalueaza „blandetea” cu care si-a disciplinat copiii. Victima este cea care a resimtit abuzul, prin urmare marturisirile copiilor nu ar trebui ignorate.

  • Pentru Rica

   Ideea de proportie va spune ceva?
   Ma tem ca intrati in capcana rationamentelor „nu iese fum fara foc”: cutare, daca a fost pedepsit, e neaparat si vinovat, iar daca e vinovat de un abuz „lejer”, sigur ca pe viitor va deveni si mai rau! Prezumtia de nevinovatie, care aparent nu exista la unele autoritati, din Norvegia si de aiurea, nu va spune nimic?
   Fireste, chinuitorii de copii, parintii denaturati, câti or fi, trebuie sa fie cunoscuti de catre societate si impiedicati sa faca mai departe rau. Ceea ce nu inseamna ca serviciile sociale au dreptul de a construi cazuri, pe baza unor „evidente” obtinute prin metode nu neaparat orientate spre binele copiilor. Despre celelalte nereguli atribuite Protectiei Copilului in riguroasa Norvegie, atât de prompta in a taxa diferenta, ati citit poate câte ceva? Despre faptul ca indeparteaza de la familii mii de copii in fiecare an… si aceasta mai ales de la ne-autohtoni…? Etc!

 6. Mai e un unghi din care NU ataci problema, George: drepturile celorlalti copii si parinti din scoala unde frecventau copiii fam. Bodnariu. Faptul ca ei au dreptul la un mediu liber de influente religioase.

  Apropo, in afara de cei care sunt membri la unele culte religioase, vesticii nu se vor ralia acestei actiuni de boicot. In momentul cand vor auzi ca parintii isi bateau copiii le vor da dreptate celor din Barnevernet si end of story.

  Iar asta cu boicotul unei tari merge la voi in US fiindca functioneaza bine efectul de turma. Exemplu: dupa ce Franta a refuzat sa participe la coalitia anti-Irak (prin 2003) americanii au incetat sa consume „french fries” (cartofi prajiti). Pana cand un intreprinzator cu scaun la cap i-a redenumit in „freedom fries” :)

 7. Geniala ideea, domnule Mioc. Sigur va merge asa, cu santajul! Norvegia va da repede copiii familiei B, ca sa scape de embargoul economic international impus de domnul Mioc. Mai oameni buni, voi credeti ca Norvegia e Romania?

  • @claudius (18/01/2016 la 12:53)

   „Geniala ideea, domnule Mioc. Sigur va merge asa, cu santajul! Norvegia va da repede copiii familiei B, ca sa scape de embargoul economic international impus de domnul Mioc. Mai oameni buni, voi credeti ca Norvegia e Romania?”

   Dl. George Mioc locuieste in USA dar nu mi-e clar daca vorbeste de embargoul care va sa fie din partea americanilor sau romanilor, sau poate din partea penticostalilor.

   Despre embarourile din partea USA (similare cu cele propuse aici de autorul acestei postari) imi amintesc de cateva (celebre) in perioada razboiului din Iraq;

   – „french fries” (in American English) sunt „frites” sau „pommes de terre frites” (in Franceza) ………..dar americanii l-au schimbat rapid in „freedom fries”;
   – cumparau vinuri si branzeturi frantuzesti din magazinele americane si apoi le aruncau la canal sau la gunoi;
   – amenintarile cu sanctiuni economice pentru ca turcii nu le-au permis americanilor sa transporte armament (prin Turcia) catre Iraq(zona kurda).

   Astazi USA si-a „reevaluat” partenerii: Franta si Turcia.

   Nu-mi amintesc de vreun embargou romanesc pentru produse din USA, Franta, Turcia.

 8. Pai pe logica asta ar trebui sa boicotam in primul rand produsele romanesti, data fiind „grija” autoritatilor de la Bucuresti pentru minori.

  De ex. de ce lasam 2.000 de copii sa fie trimisi de parintii lor la cersit in Romania?

 9. Încep prin a ma întreba daca nu ar fi mai prudent sa tac…dar cred înca, ca gândurile si opiniile sunt libere, chiar daca „corectitudinea politica” are tendinta, în opinia mea, sa le suprime.

  Este adevarat ca între Norvegia si România exista o mare diferenta culturala. Dar, atentie, norvegienii nu sunt zei si cultura lor poate contine atitudini unde românii pot avea un punct de vedere mai corect din punct de vedere uman.

  Istoria recenta înregistreaza cel putin doua „experimente” similare, esuate lamentabil, de separare cu forta a copiilor de parinti. Ma refer la evenimentele petrecute în secolul trecut în Elvetia si Canada. Totul s-a terminat cu recunoasterea statutului de victime pentru persoanele implicate, cu scuze oficiale si cu despagubiri.

  Privind imaginile vehiculate în media, apreciez ca separarea cu forta a copilului de câteva luni de mama sa, asa cum apare în aceste imagini, este INADMISIBILA din punct de vedere uman. Ìn acelasi timp nu neg nici o clipa ca o lege trebuie respectata.

  Nu pot sa nu ma gândesc ca brutalitatea acestui act va influenta mult mai puternic psihicul copilului, si asta la orice vârsta, decât o corectie fizica moderata aplicata de catre parinte. Discutia despre oportunitatea corectiilor fizice moderate în educatia copiilor divizeaza opinia publica. În Canada / Québec aceasta discutie este libera si publica, chiar daca tabara celor care sunt contra conduce. Între cele doua „tabere” pare a exista un respect caracteristic existentei libertatii de opinie si tolerantei. Asta nu înseamna ca legea nu este respectata. Ìn Canada si alte state civilizate se prefera educatia parintilor în locul rapirii copiilor.

  În ceea ce priveste somonul norvegian, ar fi bine sa nu fie consumat nici de norvegieni. Mai multe emisiuni de televiziune au aratat de ce. Dar se pare un actionar important din concernul care pastoreste somonii de crescatorie din Norvegia avea functii foarte importante în autoritatile norvegiene si europene. Asa se explica refuzul acestei persoane de a raspunde întrebarilor reporterei televiziunii elvetiene pe tema utilizarii equitoxinei pentru hranirea somonilor de crescatorie. Iata un articol din 2013 aparut în presa franceza:

  Le gouvernement norvégien vient de le reconnaître : son saumon d’élevage peut être dangereux pour la santé. Après plusieurs années de polémiques, la Norvège a été forcée d’avouer que son poisson gras emblématique était à réduire, voire à proscrire de l’alimentation de certaines personnes comme les jeunes enfants, les adolescents et les femmes enceintes.

  Cette nouvelle recommandation des autorités sanitaires de la Norvège est en réalité une réponse forcée au journal „VG”, qui avait lancé une alerte pour avertir les consommateurs. D’après le docteur Anne-Lise Bjorke Monsen du laboratoire de biochimie clinique de Bergen, « les polluants retrouvés dans le saumon d’élevage ont une mauvaise influence sur le développement du cerveau, et sont associés à l’autisme, à l’hyperactivité et à la baisse de QI. » Femmes enceintes et nourrissons sont concernés par cette recommandation : « On sait aussi qu’ils (les polluants) peuvent avoir un effet négatif sur les défenses immunitaires, le système hormonal et le métabolisme. Ils se transmettent aussi par allaitement. Si l’on a besoin d’oméga-3 provenant du poisson, le maquereau et le hareng sont très bien », révèle le docteur Bjorke Monsen.

  80 % du saumon consommé en France est norvégien
  Depuis plusieurs années, le saumon de Norvège était pointé du doigt par les biologistes. Si le saumon d’élevage norvégien est soumis à des normes strictes, de nombreux chercheurs ont pourtant tenté de démontrer la dangerosité du saumon d’élevage norvégien. Celui-ci contiendrait un insecticide, le diflubenzuron. En 2010, le ministre de l’Agriculture français, Bruno Le Maire, avait écrit à son homologue norvégienne : « Cette substance ne dispose pas d’autorisation de mise sur le marché communautaire ou française en tant que médicament vétérinaire. » Lisbeth Berg-Hansen avait alors répondu qu’il s’agissait d’«informations fallacieuses. » Pourtant, l’Autorité européenne de sécurité alimentaire indiquait en 2009 que le diflubenzuron était « hautement toxique pour les organismes aquatiques. »

  Suite à la publication d’une enquête dans le journal „VG”, le gouvernement norvégien vient donc de faire son mea culpa. La Norvège a beaucoup à perdre. Car en 2012, la Norvège a fourni pas moins de 60 % de la production mondiale en saumon et gagne environ 29 milliards de dollars chaque année sur ces ventes. Les Français sont tout aussi concernés : leur consommation annuelle en saumon importé de Norvège est de 2,3 kg par personne, 80 % de ces poissons provenant de Norvège. La France adoptera-t-elle une règlementation plus stricte ? La Russie, elle, a stoppé dès 2006 son importation de saumons de Norvège, par mesure de précaution.

  Tin sa precizez ca din 2013, lucrurile puteau sa se schimbe în bine. Eu totusi prefer somonul de Alaska.

  • Dle Brebenel,
   Cine va spune dvs ca sotii Bodnariu nu-si educa bine copiii?
   Ganditi-va ca au adus pe lume, in numai 9 ani, cinci copii. Cum e sa fii sotul unei femei gravide care nu se simte bine – simpla ipoteza, desigur – si sa fii nevoit sa te descurci cu doi, apoi trei, apoi patru copii care se poarta… asa cum se poarta copiii…? O palmuta la fund e o solutie, daca nu inocenta, cel putin practica, intr-o situatie in care poate uiti ca exista legi aspre care pot fi aplicate fara nici o nuanta si fara nici un scrupul de oameni pentru care binele unui copil sta in aruncarea lui brusca si fara explicatii printre straini… va gânditi ce simt acesti copii, daca pe parinti îi aruncati dintr-un foc printre criminali?

 10. Este si va fi cea mai mare enigma: cum de atitia admiratori a tot ce vine de la altii, admiratori in genunchi, si dispretuitori ai propriului neam, cu superioritate nedovedita de nimic, toti acestia, zic, nu fac nimic sa indrepte strimbatatile din tara, ci fug peste hotare, ca unii dizidenti care au facut greva foamei in comunism doar sa primeasca pasaport.
  In aceiasi enigma se inscrie si faptul ca o familie de penticostali din Romania este mai periculoasa decit sutele si miile de familii ismamiste primite cu bratele deschise.
  Copiii familiei Bodnariu nu ar fi ajuns niciodata sa se incinga cu centuri explozive, dar cu ceilalti nu se stie ce Bernevig va rasari.

  • victor L > Este si va fi cea mai mare enigma: cum de atitia admiratori a tot ce vine de la altii, admiratori in genunchi, si dispretuitori ai propriului neam

   E simplu de inteles, pentru cei care au trait (nu vizitat, nu mers la munca) in vreuna din tarile cu „apa calda” (adica civilizate).

   Cateva discrepante frapante:

   – satele: mici orasele curate si oameni pe care nu ii poti distinge de oraseni, de toate varstele vs. drumuri desfundate, animale care umbla libere, oameni intr-o permanenta stare de ebrietate, imbracati de la second hand, chinuiti si la propriu si la figurat de tot si de toate

   – interactiunea cu statul: preponderent online si telefonic si postal vs. mers la un functionar deobicei incompetent si nepoliticos, la o coada cu o turma de primate care se imbulzesc ca vitele

   – modul de lucru: calm, organizat, sigur, eficient, in pas cu legea vs. abuziv, agitat, sefi care injura, normele protectiei muncii ignorate si de angajator si de angajat, protectie sociala zero

   – sistemul medical: respect, baza materiala, corectitudine la statul la coada vs. o saracie lucie, personal total lipsit de empatie, coruptie, incompetenta

   – curatenia: in general foarte curat si respectul fata de natura vs. materiale de constructii aruncate pe camp sau in natura, inclusiv la munte, la 1-2km de unde s-au construit (dezorganizat) vile fara infrastructura aferenta

   Si lista ar putea continua, mult si bine. Nu stiu ce urmaresti victor L, dar sigur nu ii ajuti pe romani spunandu-le ca „nici afara nu-i mai bine”. E ca si cum i-ai spune unui elev de nota 6 ca mai bine de-atata nu merge si ca oricum n-ar avea rost.

   • @TC (19/01/2016 la 14:12)

    “E simplu de inteles, pentru cei care au trait (nu vizitat, nu mers la munca) in vreuna din tarile cu “apa calda” (adica civilizate).”

    Foarte bine spus, dar mai greu de inteles pentru cei care NU au trait (ci doar au vizitat/studiat pe o bursa sau cel mult au lucrat la negru) in acele tari cu “apa calda” (adica civilizate). Puteti observa cu usurinta multi comentatori si chiar jurnalisti, la diverse articole de pe acest site, care se dau experti in orice subiect .

    Nicholas Murray Butler (American philosopher, diplomat, and educator) a dat o definitie a exeprtului care se potriveste foarte unora din comentatori/jurnalisti:
    “An expert is one who knows more and more about less and less until he knows absolutely everything about nothing.”
    http://www.goodreads.com/author/show/1657518.Nicholas_Murray_Butler

    Ce-i mai trist si fara perspectiva de viitor pentru Romania, este faptul ca unii se considera „formatori de opinie”!

    • Citeam asta si ma gandeam o fi avand dreptatea cine a scris ? Eu cred ca DA
     – Această chestiune ne revine numai nouă oamenilor, după ce în prealabil ne-am documentat. Suntem inteligenţi, avem libertate de gândire şi liber arbitru aşa că într-un final ideile noastre trebuie să ne aparţină!…..-
     Orice informatie primim sau dam trebuie specificata de unde provine si ceilalati nu au decat sa se reinformeze
     Cazul despre care vorbim oricat ai vrea sa-l intelegi nu este posibil…
     Copiii confiscati cu legi facute de oameni nu de Dumnezeu ( nici alea nu sunt respectate desi ne place tuturor sa le invocam ) nu sunt dovada democratiei si libertatii.
     Pana sa se ajunga la aceste confiscari pot exista discutii si analize cu parintii care pot gresi sunt de acord …..numai ca pedeapsa este nedreapta si facuta adesea nejustificat.

     Este vorba despre cazuri nu despre un singur caz, este vorba despre abuzuri si urme lasate in vietile celor care au trecut prin aceste traume.
     Lasati acum Romania este vorba despre Norvegia si protectia copilului de acolo , legile lor ……
     De ce sa nu am eu dreptul sa am opinii?!
     Nu sunt de acord cu aceste procedee oricat de democrata este considerata Norvegia.
     Mi se pare o decizie aproape inumana pe baza unor declaratii luate de la doi copii si alea inca nedovedite mai ales ca nu ai incercat sa o indrepti prin supravegherea familie, disutii cu parintii, lectii de crestere a copiilor…..s a m d …..

     Prea usor acceptam orice doar pentru ca ni se pare sau ni se spune ca acolo este democratie……

 11. Simplu, pentru că a nu lăsa categoriile respective să-și facă de cap reprezintă o discriminare de neimaginat, condamnată de întreaga Europă, cu excepția cazului în care respectivii își fac veacul altundeva decât în țara lor de origine.

  Serios vorbind, eu din toată nebunia asta am rămas totuși cu un concept destul de ciudat: oameni care respectă intimitatea altor oameni în relațile cu Statul, care Stat sunt fiecare în parte și toți laolaltă. Cred că e singura hibă vizibilă, care mi se pare că poate face ca Statul să facă lucrurile să meargă foarte bine la suprafață, fără să aibă cineva habar despre vreun abuz. Că doar dacă ciripește careva, zdup și ciocul mic, plus că, la așa segmentare, cred că e și destul de simplu să convingi pe cineva care ar fi văzut ceva ciudat că are sens, că de fapt altul e contextul și să faci ce ai chef fără să știe nimeni.

  Nu spun că e neapărat așa, spun doar că e destul loc pentru asta.

 12. Asta, cu boicotul, nu prea e de secol XXI, zic eu. Traim in plina globalizare. Sigur, putem pretinde ca boicotam produsele rusesti, pe motiv de Crimeea sau (de ce nu?) produsele turcesti, pe motiv de Constantin Brancoveanu. Dar nu poate fi un boicot absolut, real, ci mai mult declarativ.

  Sunt foarte curios cum vor fi formulate concluziile statului roman in cazul Bodnariu. Dincolo de emotiile din presa, este vorba de un dosar (care poate fi intemeiat sau nu). Reactia statului roman, chiar daca va fi savant formulata, ne va putea da indicii despre cat de „bazat” este dosarul.

  Recunosc, nu sunt specialist in legile norvegiene, dar, fiind o democratie veche, ma gandesc ca si-a perfectionat legile si mecanismele, astfel incat sa evite sa plateasca despagubiri costisitoare catre cetateni nedreptatiti. Ramane de vazut… De pe margine, insa, putem bate apa-n piua oricat.
  Daca, de exemplu, intr-o tara oarecare, a duce copiii minori la intruniri religioase se considera a fi indoctrinare si e pedepsita de lege, parintii ce-si duc copiii la intruniri religioase isi asuma un risc, in acea tara.

  Referitor la nobila notiune de libertate, cred ca are atat de multe nuante incat, daca le diseci pe toate, poti ajunge sa crezi ca adevarata libertate este doar cea din salbaticie. :)

  Cat despre somonul norvegian, e chiar recomandat sa fie evitat, fiind vorba de somon de crescatorie, hranit cu cine-stie-ce. Se zice ca somonul salbatic (pescuit) este mai sanatos si nu cu mult mai scump. Sigur, nu poti sti daca n-a fost pescuit, cumva, de un vas norvegian. :)

 13. Nu ai ce să boicotezi. Norvegia nu produce nimic și exportă doar petrol si pește. (Ar mai fi totuși, aflu din comentarii, și ceva neomarxism, prin finanțarea de oengeuri…)

  The top exports of Norway are Crude Petroleum ($48B), Petroleum Gas ($37.1B), Refined Petroleum ($8.11B), Non-fillet Fresh Fish ($4.99B) and Raw Aluminium ($2.77B).

  Am cumpărat de vreo două ori, din curiozitate, somon afumat norvegian, însă cel canadian mi s-a părut mult mai bun, așa că pe mine m-au pierdut de client de foarte mulți ani. Alte produse norvegiene nu am vazut prin magazine.

  Pînă acum vreo 40 de ani, cînd le-au găsit unii petrolul de lingă ei, exportau doar pește. Un popor mic de țărani și pescari săraci (un prieten ajuns și stabilit în Suedia în 1983 îi numea pe suedezi „un popor de țărani îmbogățiți”), cei mai săraci dintre scandinavi si din toata Europa de Vest pînă să țîșnească arteziana cu petrodolari peste ei, s-a pomenit dintr-o dată în postura marelui cîștigător la loto. Bineînțeles că a luat-o pe arătură. Nu ca în lumea arabă, unde petrodolarii duc la dictaturi regale, ci ca în Europa, unde banii prea mulți duc la socialism, comunism, multiculturalism, corectitudine politică, adică la state asistențiale viabile o vreme (pînă cînd se termină banii, sau pînă cînd statele respective sînt invadate de imigranți musulmani hotărîți să trăiască confortabil, fără să muncească, pe banii europenilor).

  Nu e de mirare că, într-o țară în care guvernul are o sursă constantă, sigură și masivă de finanțare, socialiștii și comuniștii – care promit tot timpul tot mai mult – să fie votați masiv de o majoritate constituită din rentieri (alegători captivi).

  Norvegia este dovada vie că socialismul e viabil; însă numai în capitalism, fiindcă cineva trebuie să facă banii de care guvernele socialiste au nevoie ca să se mențină la putere promițînd tot mai multă egalitate și „grijă față de om” pe banii altora.

  Socialismul norvegian va supraviețui atîta timp cît banii din petrol vor continua să alimenteze conturile bancare ale guvernului. La un moment dat, în viitor, norvegienii vor fi constrînși de lipsa banilor din petrol să redevenină pescarii săraci ai Europei, iar instituțiile aberante ale statului falimentar socialist se vor prăbuși, cartiere si orase întregi din Norvegia eșuînd la fel ca Detroitul de azi. Atunci se va termina și cu aroganța elitară a ayatollahilor neomarxiști norvegieni, și cu statul social și asistențial, și cu numeroasele brațe ale caracatiței statului socialist, printre care și Barnevernet.

  P.S.
  Dacă vă mai amintiți, chiar și comunismul din România a fost viabil (chiar dacă în sărăcie) cîteva decenii. O vreme din inerție, fiindcă industria capitalistă, cu inginerii, maiștrii și muncitorii ei continua să producă, universitățile, bazîndu-se pe profesori formați înainte de pogorîrea Anei Pauker, produceau și ele specialiști competenți, și-apoi, încă vreo 10 ani, pe bani împrumutați de la FMI. Cînd a început plata datoriei, deja totul era putred în România, numărătoarea inversă a pornit și în vreo 6-7 ani țara (cu populație cu tot) a devenit o ruină.

  • Nici măcar petrolul nu contează. Fiindcă la noi petrolul vine fie din subsolul României (OMV / Petrom), fie din Rusia (Lukoil), fie din Azerbaidjan. Somonul care se găseşte în Carrefour nu e norvegian nici el. Armele pe care le-ar putea cumpăra un civil provin cam toate din Italia, Cehia, Rusia sau Germania. Băncile care nu sunt româneşti sunt austriece, germane sau greceşti.

   Astfel încât norvegienii nu exportă aici un bun material care poate fi boicotat. Ceea ce exportau ei şi avea mare căutare printre hipstăraşi era un model de societate nematerialistă şi restrictivă. Se vede treaba că tocmai acest produs a picat greu la stomac :D

 14. Afacerea Bodnariu – Barnevernet a reusit sa desparta apele in mod dramatic pana si pe contributors. Spectacolul e deosebit, valorile spatiului cultural norvegian (si scandinav, prin extensie) sunt disecate de bravii comentatori romani, politicile publice norvegiene sunt infierate cu solemne argumente, societatea & democratia nordica sunt puse la zid, boicotul alimentar e adoptat fara intarziere. De asta Norvegia e unde e si noi suntem aici, la locul nostru, mandri ca suntem romani.

 15. Ma cutremur gandindu-ma la efectele devastatoare ale acestui boicot asupra economiei si societatii norvegiene.

  Dar si mai teama imi e ca devastator nu e decat ridicolul fara margini al acestei nebunii mediatice. Acum nu-l mai astept decat pe domnul Corlatan sa se intoarca din excursia din Norvegia si sa ne comunice cum a dat el cu pumnul in masa neomarxistilor hoti de copii romani. Doar asa tabloul acesta halucinant va fi complet si vom putea bifa impacati inca o ocazie pe care n-am ratat-o sa ne facem de rasul curcilor.

  • Exact!
   Va impartasesc analiza, si va admir modul in care o impartasiti :clar, succint si fara patima – 3 caracteristici atat de normale, dar atat de rare „pe aici” ;) , incat merita subliniat si felicitat!
   Multumesc

 16. Deci dumnevoastra ati fugit din Romania pentru ca nu va conveneau legile comuniste, dar sustineti ca familia Bodnariu nu trebuia sa plece daca nu ii conveneau legile norvegiene. Ce trebuia sa faca, dupa parerea dumneavoastra? Sa lupte pentru o noua lege care sa permita sa isi bata copiii?

  Iar Barnevernet ce trebuia sa faca atunci cand copii au zis ca sunt batuti? Sa ii trimita acasa, sa fie batuti in continuare (poate chiar mai rau, ca de, s-au plans), pentru ca un psiholog de care nu a auzit nimeni spune ca mai bine te bata parintii decat sa fii despartit de ei?

  Sunt inca deschis ideii ca Barnevernet a facut un abuz in acest caz, dar din ce in ce mai putin, pe masura ce ma informez (nu de pe siturile religioase, care spun numai baliverne)

 17. Apar noi si noi marturii …. revin cu una prospata si ma intreb Norvegia o fi raiul prost descris sau are o utriasa problema in ceea ce priveste confiscarea copiiilor. Legi facute cu buna intentii sau e altceva……..
  Va invit pe fiecare dintre dvs sa va puneti macara 5 minute in pielea celor care va povestesc ce li se intampla acolo in Norvegia – sunt drame uriase.
  Se pare ca pana la modul de crestere a propriilor copii familiile despartite de copii au probleme cu autoritataea de protectie a copilului care pare ca are niste idei discutabile.,
  Uite citeam azi in presa noastra despre o intamplare – va invit sa o cititi si voi
  O româncă surdo-mută a învins Barnevernet, dar nu şi-a primit copii nici după un an………….

  Apoi sa ganditi …
  Chestia cu boicotul e una posibila dar trebuie sa fie radicala – asa ca cea a autoritatilor indiene.
  Nu stiu de ce dar alora le-a pasat…….

 18. Cam plin de mânie proletara acest articol, cu toare ca e scris de cineva care a fugit de dictatura proletariatului.

  Nu stim ce s-a intâmplat in interiorul familiei Bodnariu. Stim doar ca familia, initial, a mintit (spunând ca unul din copii a spus o rugaciune la scoala si d-aia…). Dupa aia mai stim, tot de la familie, ca s-au inceput procedurile de adoptie, care este iarasi o minciuna. Si mai stim ca cetatenia româna pentru copii a fost ceruta DUPA preluarea acestora de catre Barnevernet. Cu alte cuvinte, alegem sa crestem copiii intr-o tara, intr-un sistem educational specific, cu ajutorul unor alocatii foarte mari, dar vrem sa-i crestem ‘româneste’, fara a fi insa români. Frumos.

  In legatura cu boicotul dumneavoastra, cred ca Norvegia va da faliment, nu altceva. Adica, dupa ce ati subminat statul român, cumparând de la altii, acum va vine brusc dorul de produsele românesti, ca sa le faceti in sâc norvegienilor. Asta e atitudine de copil razgâiat.

  • io doar p aci mai culeg ceva informati despre acest caz ! deci asha cu rominu moldovean bodnariu ! cind s o vazut incoltit de imperialisti repede o cautat sa fuga in padure ca stramosi lui,ha ha
   trebuie totusi sa i apreciem autorului bunul simt ca lasa comentariili

  • Si pentru ca numai noi romanii suntem niste retardati, dar ei norvegienii nu sunt, ci sunt niste civilizati care gandesc, haideti sa ne informam putin despre somonul norvegian, mai precis „Norway farms salmon”:

   „WORLDWIDE SALMON FARMING IS LARGELY NORWEGIAN

   98% of salmon farms in British Columbia, Canada are Norwegian. Norway farms salmon in Norway, Chile, Canada, Scotland, and the Faroe Islands.

   Norway has lobbied the European Union to allow more cadium, GMO ingredients, Endosulphan and pig and chicken by-products in their farmed salmon feed. Today, the European Union allows far more toxins in farmed salmon than any other proteins widely eaten.

   Norwegian doctors warn mothers not to eat farmed salmon because the high levels of toxins in farmed salmon are known to be damaging to the developing brains in babies. Dr. Anne-Lise Bjørke Monsen risked her career to bring us this news. Toxicologist Claudette Bethune was fired by Norwegian government for trying to warn the public about high cadmium levels. Since so many people eat farmed salmon hoping it will benefit their health, it is important to check out what these women have to say.”

   – See more at: http://alexandramorton.typepad.com/10_reasons_not_to_eat_far/#sthash.6o0xQTJF.dpuf

   Sau, puteti sa va informati si de aici:
   „Norway Issues Warnings About Health Dangers of Farmed Salmon”
   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/09/farmed-salmon-dangers.aspx

   Sa va urez totusi Pofta Buna?

 19. Pentru ca isteria cazului Bodnariu continua:
  Cele doua opinii ce-au impartit romanii:
  1. copiii palmuiti trebuie luati din familia lor naturala si plasati in familii surogat diferite. Asa e legea norvegiana, romanii de acolo sa se supuna.
  2. copiii trebuie lasati in familiile lor naturale, iar parintii trebuie EDUCATI, informati despre cum sa se poarte cu copiii, ce e legal si ce e illegal sa le faca propriilor copii. Familia trebuie ajutata.

  Iar de-aici filosofii intregi legate de Romania, tara barbara de retardati si Norvegia, tara minunata de civilizati.

  Ei bine, raspunsul meu este nr.2 pentru ca locuiesc in Canada si in Canada nr.2 se aplica. Aici primeaza drepturile familiei, adica parinti+copii. Nu exista drepturi parinti vs. drepturi copii. In Canada, familia naturala este cea de care se ingrijeste statul si nu de copii separati. Cand nu se poate face nimic (parinti alcoolici, dependenti de droguri etc.) atunci da, copiii sunt luati din mediul abuziv, dar nu trimisi in grija unor straini, cum e in cazul familiei Nan, la 300km departare. Ci sunt dati in grija rudelor apropiate: bunici, unchi, matusi, daca exista. Doar daca nu exista sunt dati in grija strainilor, dar sunt aproape de parintii naturali care daca se reabiliteaza ii pot obtine inapoi. In fiecare an de sarbatori firmele strang bani de la angajati sa doneze unor astfel de familii aflate in dificultate – anul trecut am strans, nu numai bani, dar si haine, mancare etc. pentru o familie formata din bunici si doi nepoti. Parintii aveau probleme cu drogurile si erau in centre de dezintoxicare.

  Ii intreb pe toti care sustin opinia nr.1: De ce copiii cu varste sub 7 ani se sinucid in Norvegia? Si de ce a devenit asa de ingrijorator pentru ei incat au introdus un astfel de curs la facultatea de psihologie din Oslo? Statul norvegian, chiar urmareste interesul copilului, dupa cum declara?

  V-am dat exemplul unei alte tari civilizate, Canada, unde traiesc oameni din toate colturile lumii. Si-acum trageti singuri concluzia cine abuzeaza copiii in Norvegia, parintii sau asa-zisa Protectie a Copilului?

  • Norvegia este o tara mica. Cel putin in raport cu o alta tara civilizata, Canada.
   Norvegia are o populatie de toata jena, de câteva milioane de locuitori, Cel putin in raport cu o alta tara civilizata, Canada.
   Norvegia are niste idei fixe legate de protectia copilului. Sunt niste capsomani, niste obsedati, niste abuzivi. Cel putin in raport cu o alta tara civilizata, Canada.
   Chiar si asa, atunci când alegi sa te muti in Norvegia, trebuie sa fii constient ca trebuie sa respecti cutumele, legile si obsesiile norvegiene, nu pe cele canadiene. Daca iti plac legile canadiene, te muti in Canada.
   Daca norvegienii n-au observat inca faptul ca sunt niste ciudati si ca se sinucid, lent, ca natie, e treaba lor. Norvegia este o tara democratica (sigur, nu la fel de democratica precum Canada, ca nu exista democratie mai luminata ca in Canada) si, cui nu-i place in Norvegia, poate alege restul lumii. Si chiar Canada.

   Pâna la urma, cine este beneficiarul real al acestor certuri cu iz isteric? Desigur, somonul norvegian…

   • Hahaha! Boicotez somonul norvegian de multi ani. Nu vreau sa mananc un cocktail de arsenic, cadmium, plumb si mercur. Problema asta se afla in somonul de ferma. Somonul crescut in ferma in alte tari, chiar in Canada, este tot business norvegian, asa ca boicotez orice somon de ferma. Imi pare rau de bietul somon norvegian, dupa ce si-a trait o viata inotand in propriile excremente si fiind hranit cu GMOs si „pig and chicken by-products” sa nu-si indeplineasca menirea existentiala, de a ajunge in farfuriile familiei mele.

 20. De ce sunt atât de implicat şi de pasionat de drama familiei Bodnariu? În primul rând, pentru că greu pot să concep o dramă mai mare decât aceea de a-ţi fi luaţi copiii.

  De acord, atât timp cât copiii sunt educați cum trebuie…

  Mai toți comentatorii sunt siguri pe ceea ce cred, fie că sunt de o parte sau de alta a controversei. Realitatea este că nimeni nu are detalii precise în legătură cu ceea ce s-a întâmplat între copii și părinți, nici autorul acestei tirade anti-somon fiordic. You do not know what you do know. A lansa astfel de acuze și a face proces de intenție sistemului de justiție norvegian e nepotrivit. De altminteri e tipic românesc – când legea nu coincide cu interesele subiectului totul este o făcătură, legile sunt proaste, e o tragedie generalizată, justiția nu funcționează. Totul culminează cu un îndemn la boycott – nu mai vrem somon! :-) Din categoria Ba’ pe-a mă-tii!

  Bănuiesc faptul că familia Bodnariu poate angaja avocați care să acționeze în justiție agenția guvernamentală norvegiană. În rest este o mare furtună mioritică într-un pahar cu apă. Agitație fără rost.

 21. Dle Mioc, multumim ca ne aduceti mereu cu picioarele pe pamint. Judecata dvs este foarte directa si practica. Sunt de acord cu dvs.

  Inteleg ca va pasa de copiii din Norvegia si sunt convinsa ca va pasa si de copiii din Romania.
  Nu ar trebui sa avem asteptari prea mari de la autoritati, chiar daca autoritatile trebuie zguduite din cind in cind. Putem sa contribuim la binele copiilor si fara autoritati. Asa ca va invit, cind mai veniti prin tara, sa vizitati Centrul de copii Sf. Dimitrie din Bucuresti. Veti gasi acolo un exemplu complex despre ce s-a putut face pina acum, trecind peste nenumarate greutati si piedici.

 22. Problemele cu Protectia Copilului in Norvegia este veche si nu-i vizeaza pe romani in particular, ci pe copiii minoritatilor, din familii mixte sau ale familiilor cu venit scazut. Revoltati pe ce s-a intamplat nu suntem numai noi romanii, ci si cehii, rusii, lituanienii, indienii. Am gasit aici un articol mai vechi… aceasta agentie de protectie functioneaza legal din perspectiva norvegiana, dar daca ii sunt studiate itele, functioneaza, de fapt, in regim mafiot.

  „A Growing Industry Open to Corruption
  Professor of linguistics at the University of Bergen, Marianne Haslev Skånland points out another problematic dimension of the child welfare system. According to Skånland, it is turning into an industry, which pays incredible amounts, especially to psychologists, for “reports” and to foster “parents”. They advertise for people to be foster parents and announce a yearly pay of, say, NOK 430.000 (€ 30.000) plus paid holidays and regular “time off” from the foster children plus allowances for building their house or buying an extra car plus pension entitlement. The business also, of course, provides extra income and extra jobs for social workers, writes Skånland. She also notes that child care cases often rely on information from anonymous sources. She thinks one never knows who the sources are, and whether the sources are reliable. Or whether the sources possess first hand information, or are pure rumors.”

  Mai mult aici:
  http://www.tnp.no/norway/panorama/2704-an-unfinished-debate-on-barnevernet

  Familiile de romani din Norvegia au picat ca mustele in cursa, intr-o masinarie de facut bani. Copiii familiei de indieni, data exemplu in articol, au fost repatriati abia dupa interventie politica. Sa vedem ce vor face „alesii” nostri.

 23. Multumesc si pentru aceasta postare care confirma ce am spus si eu zilele trecute, pe undeva pe acest forum, ca toata povestea asta miroase foarte bine ca o chestie de coruptie, este drept ca nu am spus ca este vorba de o retea atat de extinsa, dar daca este coruptie nu poate sa fie doar in cazuri izolate ci probabil ca este generalizata. Cred ca in presa internationala trebuie sa apara clar termenul de coruptedar atentie daca este asa atunci probabil reteaua este foarte puternica si infiltrata pana cine stie unde in statul norvegian, avand agentti platiti care intra si pe bloguri si nu m-as mira sa actioneze si pe aici cineva in serviciu comandat ca doar opiniile sunt libere si nu ai de unde sa stii foarte clar cine este de buna credinta si cine nu.

 24. Sa trecem la fapte !!.

  Si eu doresc sa boicotez produsele norvegiene. Trimiteti-mi va rog o lista (pe cat posibil !!!), d-le Mioc, a unor astfel de produse, pentru a o distribui celor din lista mea de mail.

  Va multumesc mult !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

The Winter Is Coming

Am scris despre Karabah! Da, da. Nu e nicio glumă: în 2005 am făcut o lucrare de master pe tema războaielor din...

Scurt interviu cu Valeriu Nicolae, despre ”secta impostorilor”

Portretele politicienilor actuali, realizate de Valeriu Nicolae și adunate într-o carte ”Nu tot ei!”, publicată la Humanitas, pot părea grăbite sau nedrepte...

“Omul multilateral dezvoltat”

Recitind, adunate în volum, textele domnului Valeriu Nicolae pe care le-am parcurs întâia dată pe Facebook, m-a uimit adevărul enunţat de domnul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.