marți, iulie 27, 2021

Voluntari sau angajați? Cum își bate joc statul de medicii rezidenți în problema gărzilor neplătite?

Referitor la cea mai de bun simț cerință a medicilor rezidenților protestatari, cea referitoare la plata integrală a orelor de gardă suplimentare din timpul rezidențiatului, din păcate aspectele sunt atât de alambicate, încât dacă intri în jungla legislativă ce caracterizează sistemul medical din România și încerci să găsești o soluție, s-ar putea să te apuce migrena. Nu sțiu exact cum s-a ajuns în această situație, dar uneori mă gândesc ca poate acesta a fost și scopul de la bun început: nimeni să nu înțeleagă nimic și fiecare spital să interpreteze legea cum vrea. Desigur, această harababură va avea  o consecință clară, și anume abuzul. Concluzia este simplă: rezidenții nu sunt importanți pentru sistem, ei sunt doar niște învățăcei buni de lucru nenormat, neremunerat și istoria ne arată că în loc să protesteze, mai bine emigrează. Dar să intrăm în detaliu:

Legea “Ciuhodaru” adoptată vara aceasta de Parlament a fost promovată ca un mare succes de inițiator și de Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților ca fiind soluția prin care se aprobă plata tuturor gărzilor efectuate de medicii rezidenţi încă din primul an de specializare. Practic, ea modifică Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012 prin introducerea în plus a următorului aliniat în cadrul articolului 13:

Alin (21) Rezidenţii pot fi incluşi în linia de gardă din primul an de pregătire în specialitate, în afara programului normal de lucru, pe răspunderea medicului titular de gardă şi doar dublând acest medic, fiind salarizaţi pentru această activitate de către unitatea sanitară unde efectuează garda, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Este clar că există mai multe probleme cu acest aliniat: În primul rând, formularea folosind verbul a putea – „Rezidenții POT”- practic nu obligă spitalele să includă medicii rezidenți în linia de gardă. Soluția pentru spitale este simplă: vor întocmi grafice de gărzi fără rezidenți, în sensul în care vor dispărea acele linii extra care erau acoperite de rezidenți și deci nu vor trebui să plătească pe nimeni. De fapt, acele linii nu au fost oricum niciodată bugetate de spital, iar soluția de a arunca încă o povară financiară suplimentară pe umerii managerilor (care oricum abia trag linie la sfârșitul anului) este păguboasă. Mai mult, dacă graficele exclud medicii rezidenți, orele obligatorii de gardă din contractul de muncă rămân cumva în aer în acest moment. De asemenea, nu se precizează în ce linie de gardă pot fi incluși și nu se clarifică clar limita de competență, exprimarea folosind gerunziul “dublând” mă duce cu gândul la fotbal sau baschet. Atenție, aici nu vorbim de medicii rezidenți care sunt incluși în linia oficială de gardă și sunt plătiți pe baza contractului separat de gărzi.

În concluzie, acest articol nu a schimbat de facto nimic. Cei care erau plătiți înainte vor fi plătiți în continuare, cei care nu au fost plătiți până acum, nu vor fi plătiți nici de acum înainte. Atenție, nu mă refer la medici în sensul individual, ci la cei care efectuează o gardă într-un anume spital, la un anume moment.

Este adevărat că inițiatorul a gândit eficient dorind schimbarea legii rezidențiatului, pentru că actul normativ care de fapt stabilește aspectele legate de gărzi este doar un simplu ordin de ministru, mai exact: Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 870/2004 modificat și completat de Ordinul nr. 1375/2016

Iata ce spun cele 4 aliniate ale articolul 33:

” (1) Medicii rezidenți în perioada de pregătire în specialitate vor fi incluși obligatoriu în linia de gardă, în unitatea sanitară în care efectuează stagiul de pregătire, dublând medicul de gardă și efectuând o gardă cu o durată de 18/19 ore pentru completarea duratei normale a timpului de muncă.

(2) Medicii rezidenți, începând cu anul III de rezidențiat, pot fi incluși în linia de gardă, pe specialități, la aprecierea și pe răspunderea medicului șef de secție, numai în situația în care în spital sunt organizate două linii de gardă în aceeași specialitate, efectuând atât garda pentru completarea duratei normale a timpului de muncă, cât și gărzi în afara programului normal de lucru.

(3) Medicii rezidenți, începând cu anul III de rezidențiat, vor putea fi incluși în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmați ca medici rezidenți, pe răspunderea și sub supravegherea medicului titular de gardă.

(4) Începând cu anul IV de pregătire în specialitate, medicii rezidenți pot fi incluși în linia I de gardă efectuată în specialitatea în care au fost confirmați, în afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competență, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectuează gardă la domiciliu și care a fost desemnat în acest sens de către șeful de secție.”

(1) Primul aliniat este destul de clar, medicii rezidenți trebuie să efectueze o gardă obligatorie (atenție! nu de weekend, deoarece o astfel de gardă are 24 h) în unitatea sanitară în care își efectuează stagiul. Imaginați-vă dacă acest lucru ar fi respectat în totalitate, ar produce un blocaj al sistemului. În realitate, majoritatea rezidenților efectuează gărzi suplimentare tot în specialitatea în care au fost confirmați și țin noaptea acele spitale funcționale în ceea ce privește aspectele medical, dar mai ales scriptic și informatic, pentru care nu există practic înlocuitor). Rezultă clar următoarele întrebări: Dacă medicii rezidenții sunt incluși OBLIGATORIU într-o gardă și sunt se pare capabili să o facă, de ce celelalte gărzi pe care le efectuează nu sunt recunoscute? De ce nu apar niciunde în pontaj? De ce nu sunt remunerate? Este legal să te afli în spital, „să fii la lucru” și tu să nu exiști practic niciunde în actele angajatorului? De ce în actele medico-legale, cum este de exemplu foaia de observație, rezidentul apare ca efectuând o operație mâna a doua, dar în graficul oficial de gărzi este inexistent?

(2) Aliniatul 2 pare că își pierde sensul în urma modificării aduse de legea Ciuhodaru. În orice caz, aici apare formularea „la aprecierea și pe răspunderea medicului șef de secție”, față de „pe răspunderea medicului titular de gardă  ” din noul Alin (21), care schimbă complet situația, făcând responsabil, în eventualitatea unui malpraxis, un medic care poate nu a întâlnit rezidentul în cauză în viața lui, deci nu îi cunoaște abilitățile. Din nou, nu știm despre ce linie de gardă este vorba, dar sensul ar fi în linia oficială remunerată, în cazul în care sunt două linii în spital.

(3) Aliniatul 3 prevede că medicii rezidenți pot fi incluși în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmați, dar mă gândesc că e vorba din nou de linia a 2-a plătită, altfel este lipsit de sens.

(4) Și dacă nu eram suficient de confuzi, mai apare și Alin. 4 ce se referă la linia I, unde pot fi inlcuși medici rezidenți începând cu anul IV, dar cu toate acele limitări, care sunt cumva diferite de cele de la celelalte aliniate, mai ales formularea „cu respectarea limitelor de competență”. Oare există vreun loc unde aceste limite să fie clar stabilite pentru fiecare specialitate și pentru fiecare an, pentru că îmi este greu să cred că putem găsi răspunsul în curriculele de pregătire în rezidențiat (în felul în care acestea au fost redactate)?

Consider că este necesară definirea clară prin lege a ce înseamnă linia I, II, III, IV…. (am văzut și linia VII într-un spital), ce îndatoriri și ce limitări are fiecare dintre medicii care acoperă această linii în fiecare specialitate și ulterior aplicarea uniformă a acestor prevederi în spitale.

În același context, am un îndemn pentru medicii rezidenți: verificați vă rog respectarea următoarelor obligații ale DSP-urilor și spitalelor stipulate în articolul 22:

(5) Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor centraliza și vor publica pe site-ul propriu liniile de gardă stabilite în conformitate cu prevederile alin. (3) și (4).

(6) Liniile de gardă stabilite în conformitate cu prevederile alin. (3) și (4) se publică pe site-ul fiecărei unități sanitare publice cu personalitate juridică.

În final, pentru că nu îmi plac cei care doar ridică probleme și nu oferă nicio soluție, iată o serie propuneri legislative, ce bineînțeles pot suferi îmbunătățiri:

1. În fiecare secție a unui spital centru universitar de pregătire în rezidențiat, cu program de lucru ce include gărzi, se înființează LINIE GARDĂ REZIDENT (NU gardă linia a II-a, a III-a sau alte formulări de genul acesta – acelea rămân linii oficiale de gardă, acoperite de cei care au și acum contract de gărzi, inclusiv medici rezidenți și remunerate ca în prezent).

2. În linie gardă rezident sunt incluși rezidenți de orice an (cum se întamplă de fapt în realitate). Programarea în gărzi se face cu avizul șefului de secție și al coordonatorului de rezidențiat (cum se întâmplă de fapt în realitate).

3. Orele suplimentare de gardă efectuate de rezidenți peste orele obligatorii se remunerează conform încadrării salariale existente (aici s-ar putea găsi și soluția unei plăți unitare indiferent de anul de pregătire).

4. Orele de gardă suplimentare vor fi pontate corespunzător de șeful secției unde se efectuează garda. Se pot efectua ore de gardă suplimentare în specialitatea în care rezidentul este încadrat, chiar dacă acesta se află în perioada respectivă a pregătirii pe alt stagiu, în alt spital/secție (în situația comună în care rezidentul efectuează stagiu pe altă secție, dar face gărzi în secția corespunzătoare specialității unde este încadrat, acesta va putea prezenta 2 pontaje la dep. Salarizare și va fi remunerat pentru ambele).

În acest fel, cred ca va dispărea o mare problemă a medicilor rezidenți, iar munca lor va fi mai apreciată și mai bine remunerată. Efortul bugetar nu cred că este nesustenabil, ar reprezenta o creștere de aproximativ de 15-20% a fondului salarial destinat medicilor rezidenți. Rezolvarea problemei gărzilor ar reduce mult frustrarea acumulată de medici în timpul rezidențiatului și ar putea duce la o scădere a plecărilor în străinătate.

Sunt curios care este părerea reprezentanților Ministerului Sănătății în legătură cu problemele expuse.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Parerea Ministerului Sanatatii? Bine zis „parerea”. Smenarii ajunsi acum in toate ministerele au o singura prioritate: imbogatirea personala si fuga de justitie. Calitatea actului medical si respectul pentru cei care il ofera e mult sub radar. Rezultatul: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21231502-deficit-13-000-medici-cum-evoluat-ultimii-10-ani-numarul-medici-mia-romani-specializari-judete.htm
    PS: apropo de garzi – poate ca trebuie luat modelul unor tari in care garda e de 8 ore, nu de 24. Asa cum nu v-ar place sa stiti ca zburati cu un pilot care n-a dormit de 20 de ore, nu inteleg de ce medicii trebuie sa acceptam sa fim consultati de medici de garda care n-au dormit de 20 de ore. Oh, well…

  2. Cred ca cel mai bun demers ar fi reducerea timpului de garda. In articol se vorbeste numai despre bani, dar despre oboseala si afectarea sanatatii data de lipsa de somn nu prea se spune nimic. Culmea ca in cauza sunt medici, care prin natura profesiei protejeaza sanatatea pacientilor si ajung sa fie obligati sa-si riste sanatatea lor.
    Am facut mai multe prezentari cu efectele nefaste ale privarii de somn, sunt multe studii in acest sens, interesanta mi se pare compararea cu efectele alcoolemiei; la > 18 h de lipsa de somn se ajunge la echivalentul la 0.5 la mie si la > 28h la 1 la mie.
    Asa ca pana la urma pacientii ajung sa fie in pericol tratati de medici care nu mai reactioneaza in mod normal.
    Atata timp cat rezidentii accepta durata inumana a garzilor nu se va schimba nimic. Nu mai exista o alta profesie unde sa fii obligat sa stai 24h fara sa dormi. Ar trebui sa va uniti toate eforturile la nivel organizational si sa cereti reducerea timpului de garda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Madalin Margan
A absolvit în anul 2013 Univeristatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara ca șef de promoție. In prezent, medic rezident anul IV obstetrică-ginecologie, asistent universitar obstetrică-ginecologie și consilier parlamentar. A activat pe parcursul anului 2016 pe funcția de consilier în Cancelaria Prim-ministrului - Guvernul Cioloș (domeniul sănătate). Studii postuniversitare de management sanitar, de psiho-pedagogie.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro