luni, februarie 26, 2024

Vor deveni Teatrele bucureștene agenți electorali ai doamnei Firea?

Am dezvăluit în câteva comentarii anterioare mizerabilul proces de manipulare în urma căruia peste o mie de personalități ale lumii teatrale bucureștene și-au pus semnătura pe o așa-zisă „Scrisoare” prin care cer autorităților Statului de la diverse niveluri- de la Președinție la Primăria Capitalei- redeschiderea Teatrelor.
Rezum în câteva cuminte desfășurătorul evenimentelor. Luni, 15 iunie, primărița generală a Bucureștiului, inenarabila doamnă Gabriela Firea, a anunțat că acestea își vor relua activitatea. Câteva ore mai încolo a venit replica Ministerului Culturii. Nici vorbă despre redeschidere. Doamna Gabriela Firea nu a putut suporta o astfel de ofensă, a autorității sale supra-lăbărțate, așa că lucrurile trebuiau în mare grabă repuse în ordine. Să se vadă clar cine este șeful. Cine are drept de viață și de moarte peste viața culturală a Capitalei. Cine dă banii. Onoarea doamnei Firea se impunea reperată în regim de maximă urgență.
Așa că cineva, un amploaiat din Primărie a pus mâna pe pix și a scris o epistolă, un apel, un pronunciament, ziceți-i cum vreți. L-a compus pe genunchi, într-o limbă română de toată jena. Numai că pronunciamentul cu pricina, spre a dobândi validitate, avea nevoie de semnături. Cât mai multe. 100, 300, 400, 600, 1000. De strângerea lor trebuiau să se ocupe directorii. Managerii de Teatre. Ei, cureaua de transmisie, Asta dacă doreau să își păstreze posturile și să nu aibă parte de o „evaluare” care să îi facă praf și pulbere. Ori chiar de o demitere-fulger, după modelul celei din 2017 a doamnei Dorina Lazăr de la șefia Odeon-ului. Totul trebuia să se petreacă la fel ca în vremea „Împușcatului”. Când conducătorii de instituții vegheau, adică răspundeau cu capul ca toți oamenii muncii să își pună semnătura pe apeluri pentru pace, pentru reducerea cu 5% a cheltuielilor militare, pentru oprirea cursei înarmărilor. Adică prin tot ceea ce îi trecea prin tărtăcuță Geniului Carpaților.
Unii dintre acești directori au dat dovadă de stahanovism în lege. Pentru ca semnăturile să fie cât mai multe le-au pus pixul în mână și mașiniștilor, și recuziterilor, și croitorilor. Că doar și pe ei “îi cheamă scena”. Și ei și-au luat și își vor leafa prin bunăvoința doamnei Firea.
Și uite așa PSD a obținut o victorie uriașă. Am consemnat-o pe data de joi, 18 iunie. Datorită șmecheriei la care s-a dedat madame Pandele. Ea s-a folosit de elanurile, dar și de naivitățile, de temerile, pe alocuri chiar și de lașitățile, în unele cazuri de fireasca, de omeneasca grijă pentru ziua de mâine ale artiștilor. Dar și de lipsa de acțiune, de jemenfichismul, de neglijențele în cascadă în domeniu ale liberalilor. Și uite așa s-a dus pe apa Sâmbetei toată povestea referitoare la rezistența actorilor la abuzurile PSD. Tot ceea ce actorii au făcut din 2017 încoace a fost în numai câteva zile șters cu buretele.
Etienne de la Boétie scria că „tiranii au puterea numai dacă noi stăm în genunchi”. Pare-se că pe statul în genunchi mizează, între altele, PSD și Gabriela Firea în vederea reînnoirii mandatului la Primăria Capitalei. Se pune pe bună dreptate o întrebare, având în vedere precedentul cu “scrisorica”. Și anume. Vor deveni Teatrele bucureștene agenți electorali ai PSD și ai doamnei Firea? Vor fi convinși actorii să stea în genunchi în fața unei ambuscate?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Ar fi odios ca teatrele sa devină agenți electorali ai primăresei Firea.
  Ele – teatrele. cele ”de stat” cel putin – trebuie sa ramana institutii apolitice și
  temple ale culturii.
  Asa cum corect se subliniaza in articol
  rezistența la abuzurile PSD desfasurata din 2017 incoace
  nu a fost a teatrelor ci a actorilor.
  Actorii au dreptul sa faca politica , sa fie activisti politici etc.
  Este o mare diferenta intre actori pe de-o parte și alti bugetari
  care NU AU VOIE SA FACĂ POLITICA.
  Astfel magistratii sau militarii ar fi imediat exclusi din corpul lor profesional
  daca s-ar inscrie intr-un partid politic sau – chiar mai putin – daca s-ar
  duce la un miting politic.
  De exemplu jandarmii – mai ales cei cu functii de comnda – au fost deindata
  i anchetati pentru ca au participat cu mijloace specifice
  la 10 august . Vorba lui sabin Orcan ; ce sa caute jandarmii la miting ?
  Magistratul procuror militar Parlog a fost si el prezent – dar ATENTIE – nu ca participant la
  protest ori la represiune, ci a fost acolo doar pentru a-i intimida pe jandarmii si politistii
  care nu erau in stare sa faca diferenta dintre ”tulburarea ordinii publice” și o
  revoluție luminoasa.
  De-aia actorii nu primesc pensii speciale.

 2. „…peste o mie de personalități ale lumii teatrale bucureștene și-au pus semnătura pe o așa-zisă „Scrisoare” prin care cer autorităților Statului de la diverse niveluri- de la Președinție la Primăria Capitalei- redeschiderea Teatrelor”

  Ar fi fost, cred, socialmente util ca în zilele acestea să fie acordată o atenție mai mare Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din partea criticilor de specialitate și a jurnaliștilor.

  Faptul că nu există contact direct cu publicul este trist și pentru spectatori, și pentru actori, dar mediul online poate fi de ajutor pentru spectacolul în sine.

  În România numărul de infectări cu SARS-CoV2 este în creștere. Prin urmare, riscul deschiderii teatrelor este încă prea mare pentru a fi asumat de cineva, oricât de numeroși ar fi semnatarii vreunei petiții în acest sens.

 3. În primul rând că e 22 iunie, dacă nu știați, deci „mut reședința la Constanța, în sfârșit a venit vara”, așa că pentru ce să mai deschizi teatrele acuma? La toamnă, după echinocțiu – până pe 22 septembrie ne bronzăm.

  În al doilea că se joacă-n București as we speak: Preafericitul Ion Caramitru a reînceput slujbele la sala Amfiteatru a Catedralei Naționale din București.

  În al treilea că și dna Firea poate face la fel: îi dă dispoziție dlui Dorin Lazăr (că așa presupun că-l cheamă pe actualul director de la Odeon) să facă din sala Majestic spațiu de joc în aer liber – că se poate – și se poate juca acolo toată vara, la fel ca la Amfiteatru-TNB. Mai e și Teatrul de Vară din Herăstrău, care cred că e al Teatrului „Tănase”… Deci soluții sunt.

  În sfârșit, eu am înțeles că actorii sunt buni doar când sunt prostănaci anti-PSD, dar personal îl prefer pe dl Marius Manole în varianta „Welcome as in aor hom” – împreună cu dna Ilona Brezoianu și dl Dan Rădulescu, astă-seară de la nouă. :)

 4. Vai, dar ce de tovarăși la comentarii pe acest site capitalist!
  Și ce bine îndoctrinați sunt!
  E chiar dificil să afli care a fost ultimul deceniu în care s-au uitat la un post TV ce nu pupă PSD în dos sau cel în care au citit un ziar ”neprelucrat” de tovarășii de la propagandă.

  Voi? Urmașii României socialiste?!?
  Câțiva troli și niște postaci!
  Nu-i rușine nimănui să vă zică vouă lepre!
  Sau la Firea pe doi bani închiriați.

  Când vedem că toți aceia care vorbe false aruncă
  Numai banul îl vânează și câștigul fără muncă,
  Azi postarea nesimțită nu ne poate înșela,
  Astăzi alții sunt de vină, toa’șii mei, așa-i?

  Să mă ierte Eminescu pentru împrumut,
  Dar poetul nu fusese îndeajuns de crunt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro